Dodaj do ulubionych

Rada ubraniowa potrzebna

17.11.17, 18:33
Impreza będzie późną wiosną, więc mam jeszcze trochę czasu. Osiemnastka w lokalu łączona z dwiema innymi okazjami. Będziemy z mężem i dziećmi jedynymi osobami jakby z zewnątrz, pozostali się dobrze znają, lubią, mąż z niektórymi się bardzo nie lubi i już to sprawia, że nie będzie się czuł jakoś super komfortowo.
Jak się ubrać i co doradzić mężowi? Mam 178 cm wzrostu, gruszka, rozmiar 36, mały biust, czego wolałabym nie podkreślać, ładna talia, co chętnie podkreślę, zgrabne nogi. Lat 40, jaka długość sukienki jest dopuszczalna? Czy do połowy uda (może ciut dłuższa niż do połowy uda) będzie za krótka? Lubię rozkloszowane, wchodzi w grę długość albo lekko poniżej połowy uda własnie albo do kolan. Obcas wysoki nie bardzo, bo nie lubię i nie będę się czuła wyluzowana, więc taki do 5 czy 6 cm najwyżej. Lepiej sukienka czy bluzka i spódnica?
A w co mógłby się opakować mąż? Jakąś marynarkę casualową?
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Rada ubraniowa potrzebna 18.11.17, 13:56
      Ale jakie to te dwie pozostałe okazje prócz osiemnastki? Mąż w normalny ciemniejszy garnitur z jasną koszulą (casualowa marynarka na taką imprezę się nie nadaje) i krawatem, Ty w sukienkę do kolan i żakiet, albo prostą spódnicę i ładną, efektowną bluzkę z żakietem - zależy w czym będziesz się czuła lepiej. Podejrzewam że nikt nie będzie Was taksował i patrzył w co dokładnie jesteście ubrani, tak, że warto się nie wyróżniać, ale czuć wygodnie i być dobrze ubranym.
      • jowita771 Re: Rada ubraniowa potrzebna 18.11.17, 15:35
        Nie za sztywno w żakiecie? Spódnica prosta czyli ołówkowa? Nie przepadam, wolę rozkloszowane, ale czy nie będę wyglądała jakbym się urwała z lat pięćdziesiątych? Podejrzewam, że towarzystwo będzie ubrane luźniej, a właśnie nie chciałabym się rzucać w oczy.
        • lusitania2 Re: Rada ubraniowa potrzebna 18.11.17, 15:54
          jowita771 napisał:

> Nie za sztywno w żakiecie?

zależy od żakietu.
          W takich np. trudno sztywno wyglądać:
          simple-cp.com/odziez/marynarki/oma19025-t1741-00497
          simple-cp.com/odziez/marynarki/oma18959-t1786-00495
        • aqua48 Re: Rada ubraniowa potrzebna 18.11.17, 16:50
          jowita771 napisał:

> Nie za sztywno w żakiecie? Spódnica prosta czyli ołówkowa? Nie przepadam, wolę
          > rozkloszowane

Jeśli nie masz eleganckiego, ale lekko fantazyjnego (zapięcie, kołnierz, rękawy 3/4) żakietu na takie imprezowe okazje to postaw na szal, albo trochę mniej zobowiązująco na rozpinany wieczorowy - mieniący się sweterek. Spódnica prosta czyli bez udziwnień i najlepiej jednokolorowa. Może być rozkloszowana jeśli takie lubisz. Szal za to może być w delikatny wzór. Nie musisz być ryczącą czterdziestką w jaskrawej piżamce, możesz być tą elegancką panią w bliżej nieokreślonym wieku, ale na pewno jeszcze nie czterdziestoletnią smile
          • mapt Re: Rada ubraniowa potrzebna 18.11.17, 17:09

figura gruszki nie akceptuje żadnych ołówkowych spódnic.
            fajną lekko rozkloszowaną spódnicę do kolan lub ciut nad jeśli kolana ładne, na górę coś rozświetlającego - kolorowy żakiet ale nie taki co do biura się chodzi, biżuteria, .. lub sukienkę dopasowaną odciętą pod biustem w liniiA, lub małą czarną z kolorowym żakietem z podkreśloną talią

• lady-z-gaga Re: Rada ubraniowa potrzebna 18.11.17, 14:15
      >Mam 178 cm wzrostu, gruszka, rozmiar 36
      To żart? jaka niby gruszka, przy tych proporcjach?
      • jowita771 Re: Rada ubraniowa potrzebna 18.11.17, 15:36
        Normalna gruszka, tyle że szczupła. Gdybym przytyła, to głównie pójdzie mi w uda i biodra. Góra drobniejsza niż dół, w koszulach nierozciągliwych 36 mam luz. Ale mówię o obecnym 36, mam wrażenie, że teraz rozmiary są trochę inne niż dawniej, nosiłam kiedyś 38.
        • lady-z-gaga Re: Rada ubraniowa potrzebna 18.11.17, 15:59
          Gdyby ciocia miała wąsy, byłaby wujkiem. smile a Ty byłabys gruszką, gdybyś ważyła 15 kg więcej smile ale nie jesteś, bo gruszka ma wyraźnie większą pupę i uda, a przy wzroście prawie 180 i rozmiarze 36 nic nie może większe na tyle, aby znacząco zaburzyło proporcje smile
          • jowita771 Re: Rada ubraniowa potrzebna 18.11.17, 16:02
            Fakt, może nie rzuca się bardzo w oczy, ale ja to widzę. Poza tym, jak nie jestem gruszką, to niby kim?
            • livia.kalina Re: Rada ubraniowa potrzebna 18.11.17, 16:38
              Zgrabną babką smile
              • lady-z-gaga Re: Rada ubraniowa potrzebna 18.11.17, 17:01
                dokładnie smile zgrabną i szczupłą smile
              • princesswhitewolf Re: Rada ubraniowa potrzebna 18.11.17, 18:09
                Bardzo chuda babka. 36 rozmiar przy 170 to szczuplutka. 36 przy 178 to chuda.
      • daisy Re: Rada ubraniowa potrzebna 18.11.17, 15:38
        Taka długa, konferencja. smile
        • jowita771 Re: Rada ubraniowa potrzebna 18.11.17, 15:40
          No fakt, bardziej przypominam konferencję niż np. ulęgałkę. smile
          • daisy Re: Rada ubraniowa potrzebna 18.11.17, 15:47
            Jak jesteś wysoka i masz długie nogi, to daruj sobie miniówki, nie rób konkurencji solenizantce i jej przyjaciółkom. Postaw na szyk dla dorosłych, bo w takim towarzystwie łatwo o efekt ryczącej czterdziestki.
            • jowita771 Re: Rada ubraniowa potrzebna 18.11.17, 15:53
              O widzisz, to jest dobra rada. Takiego efektu chciałabym uniknąć. Ale też nie chciałabym wyglądać jak ciocia całej reszty, a pozostałe czterdziestki, które będą obecne raczej z tych ryczących.
              • daisy Re: Rada ubraniowa potrzebna 18.11.17, 16:00
                Jest naprawdę sporo opcji pomiędzy liceum a muzeum. Podlotkiem a ciotką. Dasz radę.
            • barbibarbi Re: Rada ubraniowa potrzebna 18.11.17, 15:55
              NIeee, no. Matronę ma z siebie zrobić, żeby się przypodobać nastolatkom?
              Niech młode dziewczyny zobaczą, że mając 40 lat, też można wyglądać dobrze i mieć świetne nogi. Kiedyś też będą miały 40 lat, niech się szykują. Po co ukrywać atuty?
              Ubranie powinno być dobrane do figury i okoliczności a już nie tak ściśle do wieku. To ma być impreza młodzieżowa, a nie pogrzeb. Jak ładna figura to trzeba ją podkreślić, miniówka jak najbardziej wskazana, moim zdaniem.
              • daisy Re: Rada ubraniowa potrzebna 18.11.17, 15:59
                Jasne. Nie ma to jak czterdziecha w konwencji imprezy młodzieżowej, w dodatku z prawdziwą młodzieżą. Faktycznie spore szanse dać młodemu pokoleniu lekcję, jak się [NIE] ubierać. big_grin
                • jowita771 Re: Rada ubraniowa potrzebna 18.11.17, 16:04
                  Impreza jest nie tylko młodzieżowa. Druga okazja to również urodziny, ale jubilat dojrzalszy.
                  • daisy Re: Rada ubraniowa potrzebna 18.11.17, 16:09
                    No to ubierz się tak, jakbyś szła na te drugie urodziny, po prostu (co pewnie jest prawdą, bo nie przypuszczam, żebyś wraz z rodziną była gościem wymarzonym dla osiemnastki?).
              • lady-z-gaga Re: Rada ubraniowa potrzebna 18.11.17, 17:00
                >Ubranie powinno być dobrane do figury i okoliczności a już nie tak ściśle do wieku. To ma być impreza młodzieżowa

Ufff, całe szczęście, że nie kinderbal. Strach pomyślec, co byś doradziła autorce.
              • miss_fahrenheit Re: Rada ubraniowa potrzebna 18.11.17, 17:52
                barbibarbi napisała:

> NIeee, no. Matronę ma z siebie zrobić, żeby się przypodobać nastolatkom?

Nie, ale udawać nastolatki też nie powinna. Nie wtedy, gdy chce zachować klasę.
            • princesswhitewolf Re: Rada ubraniowa potrzebna 18.11.17, 18:11
              Moze wlozyc mini tuz przed kolano czyli 5 mm ponad kolano i nie krotsza by nie wygladac jak z tylu liceum, z przodu...
        • lady-z-gaga Re: Rada ubraniowa potrzebna 18.11.17, 16:01
          >Taka długa, konferencja. smile

big_grin
      • ginger.ale Re: Rada ubraniowa potrzebna 18.11.17, 16:04
        Ja taki sam wzrost i rozmiar, zadek jest.
        • ginger.ale Re: Rada ubraniowa potrzebna 18.11.17, 16:06
          To była odpowiedź na:

lady-z-gaga napisała:

> >Mam 178 cm wzrostu, gruszka, rozmiar 36
          > To żart? jaka niby gruszka, przy tych proporcjach?
          • nuta15 Re: Rada ubraniowa potrzebna 18.11.17, 17:50
            Rozkloszowana sukienka jak najbardziej, ale nie krótka i bardzo kloszowa typu " łyżwiarka", raczej taki fason z łódkowym dekoltem i małymi rękawkami, które zrównoważą szersze biodra
            www.solar.com.pl/outlet/jesien-zima/sukienki/za027766.html
            Do spódnicy zwiewna bluzka, z falbankami na biuście albo wzorzysta w kwiaty, grochy. Okazja nie jest tak bardzo formalna , moim zdaniem mąż może założyć zestaw bardziej swobodny spodnie i marynarkę w innym kolorze, koszulę i krawat.
        • princesswhitewolf Re: Rada ubraniowa potrzebna 18.11.17, 18:13
          Mam 175cm. Gdy nosilam rozmiar 36 mialam 15 lat i bylam chuda. Nie, nie szczupla. Dokarmiali mnie. 36 to ok przy 170 jest.
          No ale dobra, Amal Clooney , brangeliny figura sie podoba ludziom tez.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka