Dodaj do ulubionych

Pytanie o ekspres kapsułkowy

18.11.17, 02:02
Nie znam się na ekspresach ani na kawie, a niedługo będę musiała nabyć w prezencie dla mieszkającej samotnie osoby, która pija kawy w weekendy, nie jest smakoszem, ale lubi na tyle, ze myśli o niedrogim ekspresie. Kawiarka nie jest rozwiązaniem.

Znalazłam malutki ekspres krups nesspresso innissa. Wyglada poręcznie, pojemnik na wodę 0,7l, ciśnienie 19 barow(?).
Zorientowałam się tez w cenach tych kapsułek i np 10 kapsułek pierwszego lepszego smaku (znanego mi tylko z reklamy Clooney) kosztuje 3,6€, to chyba tanio?
Bo rozumiem ze kapsułki do każdego ekspresu trzeba kupować zawsze tej samej firmy? Czy może rozmiaru kapsułek są uniwersalne?
Ma to ręce i nogi? Ma ktoś taki ekspres? Warto? Te kawy nespresso są dobre? W sensie czy to nie jest jakaś chemia, czy cena jest rozsądna za te kapsułki? Nie pijam w ogóle kawy wiec się nie znam ...dzięki
Obserwuj wątek
    • domowapani Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 06:48
      A dlaczego nie kawiarka?
      U nas tylko ja piję kawę. Mąż raz na ruski rok. I ekspres ciśnieniowy - taki w zabudowie - był w zasadzie używany tylko dla gości, bo mi się nie chciało i kawę piłam w pracy albo na mieście.
      Od kiedy się zepsuł, a ja zrobiłam przerwę w pracy, odkryłam urok zwykłej kawiarki i przeszła mi ochota na zmianę ekspresu.
      Kawa jest taka jak lubię - mocna i aromatyczna.
      • obrus_w_paski Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 10:08
        Kawiarka nie, bo dana osoba nie lubi kawy z kawiarki
    • izak31 Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 07:28
      Mam ekspres kapsułkowy i kawa mi z niego nie smakuje. odkad odkryłam zwykła kawiarkę (kupiłam za 25 zł w ikea) to parzę przeważnie w niej. Dosypuję trochę soli i cynamonu. Kawę lubię mocną wiec nie kazda kawa mi pasowała ale znalazłam taką jaka mi pasuje.
      Do kazdego ekspresu trzeba kupowac dedykowane kapsułki. Mozna tez kupowac kawę smakową.
      • memphis90 Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 07:38
        Czemu soli?
        • izak31 Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 13:44
          wydobywa smak ale łagodzi gorycz. Oczywscie dodaje się jej niewiele.
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 10:45
        izak31 napisała:

> Do kazdego ekspresu trzeba kupowac dedykowane kapsułki. Mozna tez kupowac kawę
        > smakową.

Nie do każdego. Jeden standard jest na tyle popularny, że zamienniki są nawet w Lidlu.

Xsioonc
        • little_fish Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 19.11.17, 19:46
          Które?
    • memphis90 Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 07:39
      Ja mam Nescafe dolce gustu i jestem zadowolona.
      • grey_delphinum Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 08:02
        Mam Tchibo i jest ok . Na kapsułki od czasu do czasu jest promocja.
    • yenna_m Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 08:02
      Miałam ekspres kapsułkowy. Używasz do niego kapsulek jedynie dedykowanych do danego ekspresu. Czyli na bank danej firmy. U mnie do ekspresu pasowały wszystkie kapsulki firmy. Ale na pytanie o kapsułki pwinien odpowiedzieć Ci sprzedawca (ew wujek google).
      Pare lat temu wymieniłam ekspres kapsulkowy (sprawny) na kawiarke bo kawa z kapsuły wychodzi drogo, a i w smaku sama chemia.

Ja kapsulki odradzam.
      • yenna_m Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 08:04
        Co ja gadam. Wymienilam na normalny eksprea.
        Kapsuła jest bardzo droga w użytkowaniu.
      • peonka Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 10:12
        To co ty miałaś za ekspres, że sama chemia? U mnie w kapsułkach (Tassimo) jest mielona kawa... Tzn tych zwykłych "kawowych", nie mówię o latte czy innych czekoladach.
        • yenna_m Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 10:46
          Tassimo mialam. Czesto pilam latte.
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 10:47
        yenna_m napisała:

> Pare lat temu wymieniłam ekspres kapsulkowy (sprawny) na kawiarke bo kawa z kap
        > suły wychodzi drogo, a i w smaku sama chemia.

Jak to może być sama chemia, jak w kapsułce siedzi zwykła zmielona kawa? To jest trochę taki ekspress kolbowy, gdzie kolbę z wkładem zastępuje gotowa, ale jednorazowa kapsułka.

Xsiooonc
        • yenna_m Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 13:32
          No bo robilam se latte z ichnim mlekiem big_grin
          Chcialam z pianką, dwuwarstwową, taka wieeeeeesz wink

Dobre było. Ale sztuczne smile
      • aaa-aaa-pl Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 13:30
        Ci wy z tym DEDYKOWANIEM!
        • yenna_m Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 13:33
          No niech bedzie: przeznaczony.
          Wiesz, jestem w tym wieku, w ktorym powoli umykają slowa wink
    • majarzeszow Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 08:40
      Mam kapsulkowy dolce gusto. Od jakichs 2 lat. Pije kawe jedna rano. Kapsulki dosc drogie, ale przy takim uzytkowaniu nie wychodzi strasznie drogo. Poza tym mozna kupic wielorazowe kapsulki dolce gusto, jedna starcza na ponad 100 razy. Sypie sie normalna zmielona kawe. Maz uzywa i mowi, ze dobre. Ja kupuje oryginalne, ale tylko w wersji czarnej i sama dolewam mleko. Bo te kapsulki sa albo w wersji 8+8 (czyli 8 kaw i 8 chemicznych mlek) albo 16 szt czarnej kawy.
    • kropkacom Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 08:50
      Nie kupiłabym czegoś co generuje duże koszty w użytkowaniu. Zwłaszcza przy dwóch osobach w domu, które dziennie piją dwie kawy smile To już lepiej kupić tańszy ekspres kolbowy lub kawiarkę albo chociaż taką wyciskarkę gdzie fusy zostają na dole. Fakt, więcej roboty przy zaparzaniu, ale jak kasy mniej lub jakiś kryzys finansowy to nie ma, że nas nie stać na kawę. No i chyba jednak lepsza kawa jest z niż z tych kapsułek.
      • chocolate-cakes Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 09:09
        Ja też nie. Moim zdaniem to wychodzi bardzo drogo. My pijemy sporo kawy.
        Ale przy jednej osobie, która pije jedną kawę w weekend, to nie wychodzi pewnie drogo.
        • kropkacom Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 09:19
          No jeśli tak to koszty nie grają raczej roli. Trzeba się upewnić jednak czy obdarowany nie ma nic przeciwko kapsułkom.
          • obrus_w_paski Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 10:17
            Tutaj chodzi o jedna samotnie mieszkająca osobę, która po prostu lubi kawe w weekendy. Sprawdziłam te kapsułki nespresso i wyszło mi, ze jedna to koszt 0,36€, to chyba nie tak drogo? Zerknęłam tez na dolce gusto w złotówkach, tam koszt za kapsułkę to 0,80 zł . Nie pije w ogóle kawy, wiec trudno mo do czegoś porównać, ale 80 groszy raz w tygodniu czy nawet na dzień to nid jest chyba dużo?
            • kropkacom Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 10:21
              Nie smile Jak jedna kawa w tygodniu to nie ma co gadać o kosztach kawy w ogóle.
              • chocolate-cakes Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 10:51
                No dokładnie smile
                U nas by wyszło co najmniej 25 na tydzień 😆
                • yenna_m Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 11:12
                  U nas wychodzilo drogo. Ale ja pilam 1-2 kawy dziennie. Latte. Czyli wychodzilo 30-40 zl tygodniowo.
    • jolinka102 Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 10:01
      Ekspres Nespresso moge Ci polecic z czystym sumieniem. W pracy mamy Nespresso i uzywamy do niego kapsulek z nespresso. Kawa smakuje naprawde super. W domu mam jure i musze przyznac, ze kawa z nespresso smakuje mi duzo lepiej. Jezeli to ma byc prezent dla starszej osoby to jednak radze wyprobowac smak kawy w salonie nespresso lub saturnie. Kawa jest bardzo aromatyczna i dla niektorych za mocna.
      • obrus_w_paski Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 10:17
        Dzięki. Masz na myśli jakikolwiek smak nespresso? Wszystkie są takie mocne czy rylko niektóre?
        • zla.m Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 10:39
          Ja mam - najpierw taki dostałam, teraz kupiłam sama kolejny. Kawa jest "czysta" (bez chemii, to po prostu zmielona kawa), o różnej mocy (słabsze i mocniejsze esspreso, słabsza od nich americana itp.) - na pudełkach są obrazki, które pokazują, jaką dany rodzaj ma moc. Chemia jest we wszelkich latte i innych tego typu - sztuczne mleko czy jakieś tam dosmaczacze.

Koszt jest owszem, wyższy niż przy robieniu kawy z ekspresu zwykłego czy kawiarki, ale przy tych ilościach, które wymieniasz, to w ogóle nie ma o czym mówić smile Można kupić w promocji zapas, każda kapsułka jest szczelna, więc spokojnie mogą leżeć. Można też robić jakieś eksperymenty i napełniać kapsułki ponownie czy kupić takie właśnie wielorazowe do samodzielnego napełniania - ale to ma sens przy dużych ilościach.

Jest jeszcze kwestia smaku - ja mam dolce gusto i bardzo sobie chwalę, nie przepadam natomiast za smakami tchibo. Może faktycznie warto się przejść z obdarowywaną, żeby spróbowała.
          • yenna_m Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 10:45
            Ja miałam tassimo.
        • jolinka102 Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 10:47
          Moc kawy mozesz wybrac. Jednak nawet ta najslabsza jest mocno aromatyczna i jezeli ktos korzystal do tej pory z ekspresu z filtrem lub pil kawe rozpuszczalna to bedzie mu sie wydawac, ze kawa jest mocna. Najslabsze sa chyba pomaranczowe i jasno niebieskie. W mediamarktach i saturnach mozesz przetestowac kawe i wyrobic sobie wlasne zdanie 😉
        • mikams75 Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 19.11.17, 23:28
          wybor jest bardzo duzy - sa cale tabelki z opisem czy mocne, czy slabe.
          Nie wiem czy macie w okolocy salon nespresso, mozna isc na degustacje. I kiedys widzialam paczke z roznymi kapsulkami, zeby sobie wyprobowac zanim sie kupi paczke o jednym smaku.
    • kora.bez.loginu Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 13:24
      Mamy mały, niedrogi kolbowy ekspres DeLonghi, w którym można parzyć też kawę z kapsułek. Może taki byłby wyjściem?
    • kurt.wallander Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 13:42
      Mam kapsułkowy z Tchibo i sobie chwalę. Piję jedną kawę dziennie, mam jeden ulubiony smak (Cafe Crema India). Kupując kapsułki ze zniżką, płacę od 1 zł do 1,20 zł za kapsułkę. Ekspres miałam gratis przy zakupie kapsułek. Zanim zamortyzowałby mi sie zakup porządnego ciśnieniowego w porównaniu z tym, to trochę by potrwało. A jednorazowo jednak wydatek sporo mniejszy. Teraz akurat w Tchibo jest -30% na wszystko, opłaca się kupić kapsułki, bo wychodzą właśnie ok. 1 zł za sztukę. Online sa tylko duże opakowania, w stacjonarnych zdaje się wciąż dostępne są pakowane po 10 szt.
      • lauren6 Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 13:49
        Dzięki za informacje. Poślę dzisiaj chłopa po zapas kapsułek wink

W temacie: też mamy ekspres kapsułkowy Tchibo i bardzo nam odpowiada. Mąż pija kawę okazjonalnie, ja codziennie przed pracą. Kawę przyrządza się błyskawicznie, są różne moce kapsułek, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Duży plus za kapsułki bezkofeinowe: gdy mnie pobolewa głowa nie muszę rezygnować z ulubionej małej czarnej.
    • magata.d Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 17:39
      Mam ekspres kapsułkowy nespresso i uwielbiam tę kawę. W kapsułkach jest prawdziwa, dobrej jakości kawa, nie żadna chemia. Są rózne kapsułki,,o różnych smakach i różnej intensywności.
      • obrus_w_paski Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 18:44
        I jam często pijesz kawe? Masz poczucie, ze wychodzi drogo?
        • magata.d Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 22:20
          Piję średnio 2 kawy dziennie, mąż 1. Czy drogo? Na pewno drożej wychodzi niż jakaś "średniopółkowa" kawa z marketu. Ale jakby wziąć do porównania koszt dobrej kawy z wyższej półki czy dobrej kawiarni to chyba różnic wielkich nie ma. Dla mnie te koszty nie mają większego znaczenia. Natomiast małym minusem jest to, ze w niewielu miejscach sprzedają te kapsułki. Ale kupuję zawsze zapas na jakieś 2-3 miesiące i problemu nie ma.
    • mikams75 Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 18:42
      ja lubie nespresso, jest duzy wybor kapsulek - przerozne smaki i moce kofeiny. Ale dla mnie najwazniejsze pytanie to by bylo - jaka kawe ta osoba pija. Bo jesli lubi latte, ze spienionym mlekiem to nie bedzie zadowolona z tego ekspresu.
      Kapsulki do nespresso sa tez dostepne w dyskontach dyskontowych producentow, ale nie wiem czy w kazdym kraju to tak funkcjonuje.
      Teraz nespresso ma w mojej okolicy promocje - przy zakupie ekspresu calkiem pokazna suma jest w prezencie na zakupy kapsulek.

Mam w domu tchibo - ja jestem zadowolona, spieniacz mleka spisuje sie swietnie. Duza zaleta jest to, ze kapsulki tchibo mozna z latwoscia rozlozyc na czesci i napelnic wlasna kawa.
      • obrus_w_paski Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 18:53
        Ok, to teraz głupie pytanie osoby która nid zna się na kawie- czyli takiej kawy z ekspresu nie można po prostu zalać kapka mleka i tyle? Wiem, ze ta osoba pije tzn „cortado” czyli ekspresu z kapka czasem ciepłego mleka
        • obrus_w_paski Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 18:58
          I tej osobie po prostu się zamarzyło bycie „nowoczesnym” i posiadanie ekspresu. Zazwyczaj pije kawe w weekendy w osiedlowym barze; czyli albo ekspresu z kapka mleka albo zwykła kawa z mlekiem- dobrze rozumiem ze w tym przypadku ekspres kapsułkowy noe byłby problemem?
          Aha, raz na wakacjach widziałam tr osobę jak robiła sobie kawe z kapsułki i podczas gdy kawa się lala z maszyny, ta lala zimne mleko to filiżanki- tyle o jej zwyczajach
          • mikams75 Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 19:07
            pytanie - czy robila sobie taka kawe, bo taka tylko miala mozliwosc? No ja tez z braku laku wypilabym taka kawe.
            To nie ma znaczenia czy ekspres jest na kapsulki czy na cos innego. Spieniacz jest dodatkowa funkcja w ekspresie na kapsulki albo na "nie-kapsulki". Dla mnie kawa z dolanym zimnym mlekiem jest po prostu zimna.
            • obrus_w_paski Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 19:25
              Raczej po prostu „nie ma kultury” kawowania. Ot, miała ochotę na kawe i wypiła ja w ten sposób. Kiedy mo powiedziała wlansie, ze chciałaby iść zd znakiem czasu i mieć jakaś kapsułkowa, ale większej filozofii za tym piciem kawy nie ma.
              Tak czy inaczej widzę teraz rożne spieniacza do mleka, kupowane osobno i staram sid zorientować w tym. Kurczę, z herbata wszystko jest prostsze ...
              • mikams75 Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 19:36
                sa rozne spieniacze:
                - dysza w ekspresie
                - "kubek" do spieniania dolaczony do ekspresu
                - pojemnik na mleko - wowczas mleko jest zasysane do srodka i ekspres wypluwa ugrzane spienione
                - oddzielnie urzadzenia spieniacze

Dla mnie plusem ekspresu ze spieniaczem jest to, ze mozna zrobi latte lub espresso. Ale bez spieniacza wyboru juz nie ma. Znajoma miewa czasem gosci. Fajnie jest moc zaoferowac gosciom kawe taka jaka lubia, czyli miec rozne opcje kawowe.
                • obrus_w_paski Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 19:43
                  Dzięki za pomoc, teraz to wszystko ma trochę więcej sensusmile to może podasz mo model np twojego ekspresu ze spieniaczem? Myślałam o takim osobno, bo wiem ze kuchnia jest dość mała, wiec miejsce jest ważne
                  • mikams75 Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 19:46
                    ja mam tchibo z dysza, ale podobaja mi sie z nespresso rozne z serii umilk (z dolaczonym kubkiem-spieniaczem).
                  • mikams75 Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 19:52
                    ale jesli nie masz pewnosci, czy bedzie korzystac i ma nie zabierac miejsca to szukaj ekspresu z dysza.
          • magata.d Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 22:23
            No pewnie, że można dolać mleka. Dlaczego nie? Jak mam ochotę to sobie dolewam mleka, jak mam ochotę na latte to dolewam kawę do gorącego mleka itd.
          • kurt.wallander Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 19.11.17, 18:44
            obrus_w_paski napisała:

> I tej osobie po prostu się zamarzyło bycie „nowoczesnym” i posiadanie ekspresu.
            > Zazwyczaj pije kawe w weekendy w osiedlowym barze; czyli albo ekspresu z kapka
            > mleka albo zwykła kawa z mlekiem- dobrze rozumiem ze w tym przypadku ekspres k
            > apsułkowy noe byłby problemem?

Ja np. lubie kawę z duża ilościa mleka. I przyrządzam ja sobie w nastepujący sposób. Do kubka nalewam mleko (pół kubka) i podgrzewam je w mikrofali. W międzyczasie włączam ekspres, zanim woda w ekspresie się podgrzeje, mleko jest juz ciepłe, podstawiam po kurek i nalewam kawę. A ponieważ pijam kawy okreslone jako Crema, to one mają lekką piankę na wierzchu, dla mnie wystarczającą, nie mam więc potrzeby dokupowac spieniacza (mój model Tchibo jest bez speiniacza).

> Aha, raz na wakacjach widziałam tr osobę jak robiła sobie kawe z kapsułki i pod
            > czas gdy kawa się lala z maszyny, ta lala zimne mleko to filiżanki- tyle o jej
            > zwyczajach

Nic w tym chyba szokującego? Jesli mleka dodaje odrobine, to niepodgrzane nie schłodzi nadmiernie napoju.
            • magata.d Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 19.11.17, 18:52
              Ja robię podobnie. Podgrzewam mleko w zwykłym garnuszku na kuchni, wlewam do kubka, a potem dolewam kawę z ekspresu, wychodzi z pianką na wierzchu.
              • mikams75 Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 19.11.17, 19:13
                taka pianka to tyle co nic wink
                • memphis90 Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 19.11.17, 19:56
                  Ja mam spieniacz z Ikei, czyli sprężynkę na baterię. Spienia pięknie! Podgrzewam mleko w mikrofali, spieniam, podstawiam pod ekspres i robię do tego kawę z kapsułki.
                  • mikams75 Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 19.11.17, 23:25
                    to jeszcze mokrofale trzeba miec do kompletu wink
                • magata.d Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 19.11.17, 23:10
                  mikams75 napisała:

> taka pianka to tyle co nic wink

Ja nie muszę mieć z pianką, więc mleka nie spieniam. Ale gdybym chciała mieć spenione mleko to bym raczej takim ręcznym spieniaczem spieniała np. z ikei. Odrzucają mnie te rurki do mleka w ekspresach. Nigdy nie piję z mlekiem, jak jest gdzieś (np. w hotelu na wakacjach) ekspres z rurką do mleka.
                  • mikams75 Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 19.11.17, 23:24
                    mnie tez odrzucaja te rurki, dlatego polecam dysze lub oddzielny pojemnik-spieniacz. Natomiast w miejscach, gdzie ekspres do kawy chodzi non stop a co kilka godzin jest czyszczony przez personel, mnie nie obrzydza, bo tam jest caly czas przeplyw mleka. W takich domowym, to by mi zalegalo i by sie pewnie cos zaleglo, bo personelu do czyszczenia tez nie mam wink
        • czarna_kita Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 19:02
          To ja polece ekspres na saszetki. Myk jest taki ze mozesz dokupic specjalny wklad za 40 zl ktory służy do parzenia kawy zmielonej. Moja tesciowa taki ma i saszetki kupuje w Auchanie (wyglada to jak herbata w saszetkach). Są małe-normalne, lub duże xl. A jakby sie saszetki skonczyly to wymieniasz koncowke na tą do sypanej i sobie sypiesz. Taki ekspres ma Philips chyba Senseo sie nazywa. Nie powiem Ci kosztu saszetek bo nie znam.
          • little_fish Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 19.11.17, 19:55
            Do kapsulkowego dolce gusto też mozna kupić wielorazową "kapsułkę" i sypać swoją ulubioną kawę
        • mikams75 Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 18.11.17, 19:03
          mozna zalac, ale nie kazdy lubi taka kawe. Ja nie. Ja pijam cappucino albo latte, z duza iloscia spienionego mleka. Od biedy napije sie taka kawe z kapka mleka jak wyboru nie mam i nie wydziwiam. Ekspres dla siebie w domu jednak uznaje wylacznie ze spieniaczem.
    • astrum-on-line Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 19.11.17, 00:52
      Ja dostałam kiedyś ekspres na kapsułki w prezencie. Ponieważ te kawy z kapsułek jakoś średnio nam smakowały dokupiłam na ebayu taki kubeczek z siteczkiem, który imituje kapsułkę, a można sobie do niego sypać swoją kawę. Ale i tak go prawie nie używam, jakoś ani to wygodne nie jest, ani specjalnie smaczne. Aktualnie rozważam zakup kawiarki.
    • adamos70 Re: Pytanie o ekspres kapsułkowy 19.11.17, 18:39
      19 bar? Przecież to ściema. Tanie ekspresy raczej nie wyciągną takich parametrów w praktyce. Taki ekspres o takich parametrach nie jest na kapsułki, a z wbudowanym młynkiem, jest o wiele większy i kosztuje 10x tyle np. Krups EA907d.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka