1papryczka.chili Re: Chcemy psa! 20.11.17, 20:56 Polecam shih tzu. Mam dwa, w tym jednego od ponad 7 lat. Cudowne misiaki przytulaki. Fajne tez papillony. Właśnie wyszła ode mnie koleżanka z takim psiakiem. Ma go dwa lata. Jest cudny i bardzo przyjazny. Uwielbia dzieci takie starsze. Ja brałabym pod uwagę jeszcze pudla. Mi marzy się ten duży. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Chcemy psa! 21.11.17, 08:57 Pudle są świetną rasą, choć ostatnio trochę zapomnianą. Odpowiedz Link Zgłoś
izak31 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 21:02 Dziewczyny wejdzcie w tego linka co podalam i zobaczcie jakie slicznosci....biale szczeniaki z niebieskimi oczami.... Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: Chcemy psa! 20.11.17, 23:34 miałam foksika i nigdy więcej żadnego teriera ani psa myśliwskiego. Nie dość ze uparte jak osły to jeszcze ta ich przypadłość do tarzania się w czym popadnie wrrrr co ja się z ta moja miałam , choc kochana była i miziasta to skutecznie wyleczyła mnie przed tego typu kudlaczami Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Chcemy psa! 21.11.17, 08:38 Z czystym sumieniem napiszę, pomeranian nie nadaje się do dzieci, wbrew wyglądowi, jest to trudna w ułożeniu rasa, kapryśna, lubiąca być w centrum uwagi. Pielęgnacja szpiców też nie jest łatwa. Pies z dobrej hodowli kosztuje około 8000 tysięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Chcemy psa! 22.11.17, 11:52 dokładnie, poza tym to krzywda dla zwierzęcia, w domu mu gorąco, na szczury sobie nie zapoluje. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Chcemy psa! 21.11.17, 00:03 Nasi sasiedzi maja pomeraniana. Nie dosc ze bardzo szczekliwy, to na dodatek, jesli nie pielegnuje sie bardzo gestej siersci, robia sie kudly i dredy. W koncu zabrali ja do psiego fryzjera, ktory obial ja na krociutki, zostawiajac tylko dlugi wlos w ogonie. Widze, ze siersc znowu odrosla i zastanawiam sie, czy wlascicielka, babcia, ktora mieszka z rodzicami wnuczki, bedzie miala czas i checi czesac psa codziennie. Dziecko, osmioletnie, jej w tym nie pomaga. Ja wolalabym cos z krotka sierscia-wyobraz sobie czyszczenie w jesiennej i zimowej chlapie. Psa krotkowlosego wytrzesz sciereczka. Po drugie, mimo czesania, kudly beda sie walaly wszedzie i fruwaly-moj maz przyniosl cos podobnego do husky, nie uwierzysz, ile on produkuje siersci codziennie.... Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Chcemy psa! 21.11.17, 00:04 Sugeruje mopsa, buldozka francuskiego, boston teriera, cos w tym typie.. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Chcemy psa! 21.11.17, 08:20 Ale krotka siersc jest duzo gorsza do sprzatania niz dluga czy welnista. Mialam przez 20 lat whippety, to wiem co to znaczy. Dlugie klaki zmiatasz, zbierasz odkurzaczem, sciagasz wilgotna szmatka z tapicerki. Krotkich, ostrych wloskow nie dasz rady, pozostaje wydlubywanie pojedynczo lub - pogodzenie sie z tym Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: Chcemy psa! 21.11.17, 08:34 Wybierz rasę która nie jest kłopotliwa a przede wszystkim nie choruje, nie jest obciążona genetycznie . Dla mnie to jest najważniejsze pozniej charakter. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Chcemy psa! 21.11.17, 08:39 To są psy (może oprócz bostona) dość obciążone genetycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Chcemy psa! 21.11.17, 08:43 Ja zawsze będę reklamować swoją rasę - spełnia Twoje wymogi - psy są niewielkie, uwielbiają ludzi w każdym wieku, w tym i dzieci, kochają zabawę, ale kiedy trzeba, szybko sie wyciszają. Świetnie odnajdują się w bloku i nie potrzebują długaśnych spacerów. Nie linieją, nie śmierdzą, bardzo łatwo się je układa. Najważniejsze jest to, że rasa jest długowieczna i zdrowa. Minusy to szata - biała, wymaga czesania, strzyżenia, po prostu dbałości. Inaczej pies przypomina mopa, a nie przedstawiciela swojej rasy. Piszę o rasie bichon frise. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Chcemy psa! 21.11.17, 10:23 Kurka, ładny....! i opis super. Kusisz! Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Chcemy psa! 21.11.17, 10:44 Dla mnie najważniejszym argumentem przy zakupie psa rasowego powinno być zdrowie i charakter psa. Odpowiedz Link Zgłoś
lea.letizia Re: Chcemy psa! 21.11.17, 10:43 Wlasnie, kusisz i to bardzo. Ale ja to i tak najwczesniej za 5 lat sie zdecyduje, jak wszystkie dzieci beda w domu i miare odchownae. A dla dzieci od jakiego wieku bys go polecila? Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Chcemy psa! 21.11.17, 10:47 Nadają się i do mniejszych, i do większych. Jak córka była mała, pierwsza sunia jej pilnowała, chodziła za nią na spacerach. usypiała ją w łóżku...Do dziś uwielbia aportować, szukać zabawek, biegać - to mała, ale żywotna rasa. Jest cierpliwa i nie ma w sobie agresji, co niestety powoduje, że złodziej może wynieść psa z dobytkiem, a inne psy z chęcią będą go atakować. Odpowiedz Link Zgłoś
lea.letizia Re: Chcemy psa! 21.11.17, 11:02 Synek bedzie mial 2 latka w marcu, a coreczka sie wtedy urodzi, ale jak beda starsze to sie do Ciebie zglosimy. Na zlodziei mamy ochrone i alarm, a kota interesuje tylko zawartosc miski Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Chcemy psa! 21.11.17, 10:38 Teoretycznie nie powinnam się wypowiadać, bo nie mam psa. Ale gdybym zdecydowała się, to wzięłabym Pudla lub ew. Cavaliera. Pudle to bardzo inteligentne psiaki (słyszałam nawet, że najinteligentniejsze ze wszystkich ras), szybko się uczą, są przywiązane, miłe, do tego mało chorują. Swoim dzieciom już dawno zapowiedziałam, że jak dorosną i się wyprowadzą, to na pocieszenie przygarnę pudla. Z kolei Cavalier z tych mniejszych piesków jest jednym z najśliczniejszych, do tego też jest inteligentny, ma miłe usposobienie. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Chcemy psa! 21.11.17, 10:50 Cavaliery są śliczne, ale to rasa mocno zdegenerowana, nawet hodowcy głośno mówią, że trudno jest uzyskać zdrowe i stabilne psychicznie szczenię. Co do pudli, największe są bardzo inteligentne, szybko się uczą, ale z małymi, a szczególnie miniaturami, tak nie jest. Zaletą pudli jest to, że wos nie wala się po mieszkaniu, ale o szatę pudla trzeba naprawdę dbać, żeby ładnie i porządnie wyglądał. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Chcemy psa! 21.11.17, 11:00 Hmm, kiedyś w jakimś programie słyszałam jak mówili, że te mniejsze pudle mają takie same cechy i inteligencję jak te duże, ale może faktycznie jest tak jak mówisz, nie twierdzę, że musiała to być prawda. W każdym razie ja się nie znam na psach, czasem oglądam z dzieciakami Animal Planet . Moi teściowie wzięli sobie jamnika i są bardzo zadowoleni, bo piesek miły, przyjazny i mądry, więc to pewnie też nie jest zły trop . Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Chcemy psa! 21.11.17, 11:16 Nie pudle duże są bardzo inteligentne, zajmują chyba 3 miejsce w klasyfikacji ras, mniejszych do nie dotyczy, co nie oznacza, że są głupie. Ja zawsze bardzo lubiłam pudelki i zanim spotkałam się z bichonkami, miałam wielką ochotę na średniego pudla. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Chcemy psa! 22.11.17, 02:53 Jamnik jako “sympatyczna przylepa”??? Wezcie pudelka. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Chcemy psa! 22.11.17, 12:00 Ja mam cavalierkę. Jest szczekliwa, ale który mały pies by nie był na widok lisa lub kota, które nic sobie nie robią z psa za oknem? Poza tym niestety trzeba cały czas ją głaskać, łazi za tobą wszędzie i raczej nie powinna być zostawiona sama, choć nie szczeka z tęsknoty, na szczęście pracuję w domu. Jest uparta, jak nie chce iść w danym kierunku, to trzeba albo ją wziąć na rączki, albo iść w innym, bo jak tu ciągnąć na upartego sześciokilogramowe maleństwo, któremu ciągnięcie zedrze opuszki i go przydusi? Poza tym sądzę, że jest inteligentna na tyle, na ile jej potrzebne. Lubi spać w łóżku, a że ja nie pozwalam, to np. drapie do drzwi córki, bo u niej ma przyzwolenie. Odpowiedz Link Zgłoś