Dodaj do ulubionych

Morderstwo w Orient Expressie

26.11.17, 17:13
Kto był, widział? Wiem, E-matka nie chadza na "głupie kryminały", a poza tym jest genialniejsza od Poirota, ale może jednak? Ja się wybieram we wtorek i właśnie nie wiem czy się bać, czy iść spokojnie? Bo obsada z jednej strony "huczna" a z drugiej - właśnie dlatego może dać ciała... Obawiam się głównie Deepa jako Ratchetta [bardzo lubiłam Deepa, ale od Piratów z Karaibów wszystko "gra Jackiem Sparrowem"], i Kennetha Branagha - dobry aktor, i reżyser, ale jego interpretacje Szekspira niekiedy... Hmm... Odbiegały od oryginału literackiego. Mocno. W sumie czasem tak, że gdyby nie imiona bohaterów to człowiek by nie zorientował się, że to Szekspir jest... Trochę się obawiam, że jeśli "popłynął" z interpretacją, to...
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Morderstwo w Orient Expressie 26.11.17, 17:16
      Nie chadza, nie dlatego, że głupie, tylko dlatego, że jeszcze pamięta jak się skończyło. Jak za kilkadziesiąt lat zapomnę, to obejrzę smile
      • vi_san Re: Morderstwo w Orient Expressie 26.11.17, 17:32
        Ja uwielbiam Christie i mogę nawet WIEDZĄC kto jest winien - oglądać bez przykrości. Ale właśnie nie jestem pewna czy ta nowa wersja będzie do oglądania czy raczej do ucieczki z kina z wrzaskiem "Nigdy więcej!"... Film z Alfredem Moliną bardzo słabiutki, z Albertem Finneyem nieco lepszy. Odcinek serii z Davidem Suchetem - ogólnie nie najlepszy [spośród innych odcinków], ale i tak [moim zdaniem] pozostaje najlepszą ekranizacją. No i się zastanawiam... Znaczy pójść pójdę, ale czego się spodziewać?
    • przystanek_tramwajowy Re: Morderstwo w Orient Expressie 26.11.17, 17:25
      Nie widziała i nie pójdzie. Hekules Poirot zagrany przez Davida Sucheta to było mistrzostwo świata. Nikt tego nie przebije, więc po co oglądać jakieś popłuczyny?

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSuuqDFgGWjTEB0XE1f70hmBQ4r4_fOn2dE07XcaAnV7vaK66DwBw
      • joa66 Re: Morderstwo w Orient Expressie 26.11.17, 17:27
        Zgadzam się, dlatego mam podobne obawy co do ekranizacji z głownego pytania.
      • iwoniaw Re: Morderstwo w Orient Expressie 26.11.17, 17:40
        przystanek_tramwajowy napisał:

> Nie widziała i nie pójdzie. Hekules Poirot zagrany przez Davida Sucheta to było
        > mistrzostwo świata. Nikt tego nie przebije

To samo miałam napisać, widzę, że to nie tylko mój pogląd. Nie widzę sensu oglądania gorszej wersji niż ta z Suchetem.
      • semihora Re: Morderstwo w Orient Expressie 27.11.17, 11:40
        Co do Sucheta pełna zgoda, ale jednak "Morderstwo" z nim w roli głównej skopali...
    • morgen_stern Re: Morderstwo w Orient Expressie 26.11.17, 17:30
      Nie idę. Nie tylko dlatego, że historię znam na pamięć smile ale też dlatego, że trailer zapowiadał dość przewidywalne nakręcony film z kilkoma dobrymi aktorami. To trochę za mało.
    • leanne_paul_piper Re: Morderstwo w Orient Expressie 26.11.17, 17:52
      Byłam, widziałam i jest taki sobie. Poprawny, ale nic porywającego. No i nie pasuje mi Kenneth w roli Poirota. Poza tym chyba wszyscy znają zakończenie.
      Później zakończyłam jeszcze wieczór filmem Mother! i wychodząc z kina usłyszałam komentarz - zmarnowane dwie godziny. Zabawne, pomyślałam sobie, bo ja dokładnie takie wrażenia miałam po Morderstwie w Orient Expressie. A tej pani pewnie by się spodobało.
    • nickbezznaczenia Re: Morderstwo w Orient Expressie 26.11.17, 18:04
      Moim zdaniem Szekspir w interpretacjach Branagha jest bardzo dobry.
      Nie chodzę do kina, ponieważ nie mam na to czasu, ale kolejną wersję Morderstwa... chętnie bym zobaczyła.

• ludborka Re: Morderstwo w Orient Expressie 26.11.17, 18:27
      Podobało mi się 😊
    • kadfael Re: Morderstwo w Orient Expressie 26.11.17, 19:01
      Pewnie obejrzę z czystej ciekawości. Bo lubię Brannagha zresztą szczególnie właśnie za jego Szekspiry. Nie wiem co tam odbiegalo od ducha szekspirowskiego? Moim zdaniem on miał właśnie świetne wyczucie Szekspira i żałuję że jeszcze czegoś nie zekranizowal.
      Natomiast Poirotem idealnym jest Suchet i już!
      • mirmunn Re: Morderstwo w Orient Expressie 27.11.17, 08:58
        >>> Moim zdaniem on miał właśnie świetne wyczucie Szekspira i żałuję że jeszcze czegoś nie zekranizowal.

Zekranizował, zekranizował- cała masęsmile
        W tym- mojego ukochanego Henryka V. (nie mylić z Halem/ Henrykiem z "Hollow Crown)
    • krejzimama Re: Morderstwo w Orient Expressie 26.11.17, 19:58
      Je nie pojde na to.
    • aerra Re: Morderstwo w Orient Expressie 26.11.17, 22:47
      Byłam w piątek. Mi się podobało, miałam wrażenie, że jest takie fajnie teatralne, nie kinowe wink
      Znajomość zakończenia mi w ogóle nie przeszkadza, bo ja z tych, którym spoilery nie przeszkadzają w ogóle.
    • viridiana73 Re: Morderstwo w Orient Expressie 26.11.17, 22:56
      Idę we wtorek. Tani wtoreksmile
      Szukałam osoby towarzyszącej; zmolestowałam kuzynkę, matkę, dziecko i wszystkie koleżanki w pracy. Nikt nie chciał ze mną iść. Czy nikt już nie kocha soczystych morderstw i kryminałów retro?
      W końcu chłop się złamał i powiedział, że (od biedy) pójdzie.
      • vi_san Re: Morderstwo w Orient Expressie 26.11.17, 23:07
        Właśnie też idę we wtorek. Sama, bo nawet mąż odmówił współpracy... sad Siostra by poszła, ale w Irlandii mieszka więc jakby geografia bruździ... Rodzice kryminałów nie lubią jako takich...
        • magda762 Re: Morderstwo w Orient Expressie 27.11.17, 00:34
          Jaka jest kategoria wiekowa dla tego filmu? Nigdzie nie mogę znaleźć.
          • aerra Re: Morderstwo w Orient Expressie 27.11.17, 10:21
            Bo nie jest zdefiniowana. Ale też oprócz jednego trupa (i potem nieco rozmytej sceny morderstwa) to nic tam nie ma takiego, co by podpadało pod kategorię wiekową.
            Thor i Liga Sprawiedliwości mają dużo więcej brutalnych scen (kategorii też brak), a widziałam rodziców z 6-latkami na ntym (mój 8-latek też by chciał, ale uważam, że to jeszcze nie dla niego). Co prawda szczytem był jakiś 4-5 latek na Bodyguardzie (a jak z nim wchodzili, to właśnie leciał trailer Botoksu - nie zawahali się nawet na moment)
    • karen_ann Re: Morderstwo w Orient Expressie 27.11.17, 10:05
      Ja byłam wczoraj. Uwielbiam Agatę Christie. Przeczytałam wszystkie książki. Lubię takie długie ujęcia jak w filmie. Nienawidzę takiego szybkiego skakania kamery jak w Bondzie. Uważam, że niezły film. Do tego po wyjściu jak w kinie moralnego niepokoju zostają fajne rozkminki w odniesieniu do wpółczesności: o odpowiedzialności zbiorowej,
      o tym że jeśli morderstwo jest popełnione zbiorowo to łatwiej uniknąć odpowiedzialności (jakoś Wołyń mi się przypomniał) a
      skoro wymiar sprawiedliwości nie działa (jak u nas, czyli współczesne problemy) to ludzie rozpoczną samosądy,
      albo ostrzeżenie elit za kidnaping dosięgniemy cię.

• maniusza Re: Morderstwo w Orient Expressie 27.11.17, 10:17
      ja jestem Poirotofilką, kocham Sucheta (mam nawet jego zdjecie z dedykacją smile ) ale poszłam z ciekawości - i bardzo miło się zaskoczyłam. Brannagh nie popłynął klasyka została klasyką choć jak to mówią z lekkim twistem. Nie próbował naśladować klasyka z 1974 roku i bardzo dobrze bo to by było z góry skazane na porażkę. Poirot został trochę odbrązowiony - co w wykonaniu Branagha mi pasowało.
      Zdecydowanie jestem na tak - mimo że szłam z nastawieniem na nie smile
      • mozambique Re: Morderstwo w Orient Expressie 27.11.17, 13:18
        uwielbiam argument " nie podoba mi sie / nie ode bo znam zakonczenie"

Makbeta i Hamleta tez nie oglądacie ?
        • bi_scotti Re: Morderstwo w Orient Expressie 27.11.17, 13:36
          Dla samych aktorow naprawde warto. MP jest superb, podobnie WD zeby juz nie wspomniec o JD, no i oczywiscie KB, i jakaz frajda zobaczyc znow DJ! Poza tym jest to urocza ramotka w pieknych kostiumach, romantycznej scenerii - dziala odprezajaco lepiej niz wino czy joint choc pewnie wolalabym obejrzec dokladnie w tej samej obsadzie w teatrze, no ale sie nie da, eh ... Szczerze mowiac, postac Belga i tak mnie zawsze lekko wkurzala w ksiazkach i dotychczasowych adaptacjach kinowo-teatralnych wiec nie mam az takiego nabozenstwa do tego, kto go akurat gra wink A KB wielkim aktorem jest (i pisze to bez ironii!) wiec moge go z przyjemnoscia obejrzec w czymkolwiek. Choc, oczywiscie, jego interepretacje Shakespeare plays pozostaja mistrzostwem swiata, jego Hamlet jest unforgettable! Cheers.
          https://pbs.twimg.com/profile_images/378800000256037067/d1e2dacbd254b42dd37bd96315277510.jpeg
        • fuzja-jadrowa Re: Morderstwo w Orient Expressie 27.11.17, 16:52
          big_grin
    • zla.m Re: Morderstwo w Orient Expressie 27.11.17, 14:02
      vi, sprawdź pocztę smile
    • sumire Re: Morderstwo w Orient Expressie 27.11.17, 14:15
      Jego adaptacje Szekspira odbiegały od oryginału? Kurcze, dla mnie Branagh jako reżyser to przeraźliwy tradycjonalista, na jego "Opowieści zimowej" sakramencko się nudziłam...
    • asia_i_p Re: Morderstwo w Orient Expressie 27.11.17, 17:23
      Jeśli będzie w Trzebnicy, to pójdę, chociaż uważam, że po Suchecie nikt już nie zagra lepszego Poirota. Ale Judi Dench jako księżna Dragomiroff jest kusząca i Depp jako Ratchett też.
      • iskierka3 Re: Morderstwo w Orient Expressie 01.12.17, 17:36
        Widzialam. Na ekranizacje Agatki raczej nie chadza sie dla suspendu, wiadomowink Jestem raczej zwolennikiem sztywnego trzymania sie fabuly ale tu odstepstwa przezylam. Zwlaszcza dopisany swietny poczatek, wartki i dowcipny. O dziwo Kenneth jako Poirot mnie przekonal, Deep bardzo fajny. Film bardzo ladnie zrobiony plastycznie. Co mi sie nie podobalo to nadmiar emocji i szukanie "przeslania" - obu rzeczy nie bylo w ksiazce i to mnie troche razilo. Ale ogolnie film mi sie podobal, nawet bardzo.
        • iskierka3 Re: Morderstwo w Orient Expressie 01.12.17, 17:38
          O! Wlasnie Judi Dench byla swietna!
    • kanna Re: Morderstwo w Orient Expressie 01.12.17, 18:28
      Dziecia bym zabrała, z intencją zarażenia A. Christie.
      Jak sądzicie, da radę tym filmem narobić smaku na klasyczne kryminały?
      • iskierka3 Re: Morderstwo w Orient Expressie 01.12.17, 18:40
        Zabralam z ta sama intencja. Podobalo sie. Czy cos zakielkuje to zobaczymy.
        • mirmunn Re: Morderstwo w Orient Expressie 01.12.17, 21:54
          Ja byłam z 15- latkami- wszystkim nam się podobałosmile
          Zresztą- sir Branagha wielbię za wszystkie Szekspiry, Frankensteina i Thorysmile
    • janja11 Re: Morderstwo w Orient Expressie 02.12.17, 09:16
      Maga matka idzie do kina na taki film jaki jej się tylko spodoba i ma w nosie co myślą inni, bo nie ma to dla niej żadnego znaczenia.
      Idź na film ( ważne: wcześniej pozbądź się uprzedzeń, że będzie to "głupi kryminał" ) i po prostu baw się dobrze .

• tinywee Re: Morderstwo w Orient Expressie 02.12.17, 10:47
        Wydawało mi sie, że po Suchecie i Mofatcie nic już z HP zrobić nie można. A jednak KB się udało...
        • simply_z Re: Morderstwo w Orient Expressie 02.12.17, 15:06
          Niezły film. Na minus uznaję poprawność polityczną..czarnoskóry lekarz i wątek walki o prawa rasowe. U Agathy nic takiego nie miało miejsca, no i akcent Kennetha, miał brzmieć jak francuzkojęzyczny native mówiący po angielsku, a brzmiał jak Hindus, co niesamowicie mnie ubawiło. Na plus konwencja teatralna i gra aktorska Judy Dench-cudowan aktorka, w dawnym, starym stylu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka