Dodaj do ulubionych

Kuchnie świata

02.12.17, 22:31
Jaką kuchnię najbardziej lubicie? Potrawy jakiego kraju zagościły waszych domach?
Wśród znajomych widzę, że prym, poza schabowym, wiedzie kuchnia wloska, czasem sushi. Innych nie za wiele. Są tu amatorki kuchni bliskowschodnich, hinduskiej, tajskiej?
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: Kuchnie świata 02.12.17, 22:47
      Prawie wszystkie (w uproszczeniu)- kocham jeść smile
    • rejczel02 Re: Kuchnie świata 02.12.17, 22:53
      My bardzo często gotujemy po wietnamsku. Oryginale wietnamskie przyprawy kupujemy u Wietnamczyków na Marywilskiej (dla nie-mieszkanek Warszawy- ryneczek z badziewiem sprzedawanym przez Wietnamczyków gdzie oni sami sie zaopatrują się w swoje krajowe produkty). Bardzo pasuje nam lekkość i świeżość tej kuchni, a smaki da się odtworzyć właściwie 1 do 1. Kuchnię włoską też lubimy i gotujemy w wersji oryginalnej. Sushi zamawiamy, mamy genialną knajpę z kuchnią tajską, a ogólnie przepisy na obiady ściągamy w 90% z kwestii smaku
      • czerwonylucjan Re: Kuchnie świata 23.12.21, 16:29
        Jaka to knajpa?
    • redheadfreaq Re: Kuchnie świata 02.12.17, 22:53
      Aż tak, żeby pokochać jedną, konkretną kuchnię, to nie. Ale nie stronimy od curry, chow mein, hummusu, sushi czy makaronów z sosami. Jedyne, na co muszę uważać, to ostrość, bo mąż ma wrażliwy żołądek, a mnie umiarkowana ostrość uszczęśliwia.
    • solejrolia Re: Kuchnie świata 02.12.17, 22:57
      Naszą polską tradycyjna.
      Kuchnia włoska, bo od dziecka jestem"kluskowa" wink, lubię też potrawy warzywne, włoskie zioła i przyprawy.
      Kuchnia portugalska, zwłaszcza slodycze i wypieki-są wspaniałe!
      Z pozostałych kuchni świata, lubię z każdej jakieś pojedyncze dania i potrawy.

Za to wiem, że nie lubię, i szkodzi kuchnia w UK!
      • gulcia77 Re: Kuchnie świata 23.12.21, 19:18
        Brytole wymyślili kurczaka Tika masala i to ich apogeum. 😉
        • kaka-llina Re: Kuchnie świata 23.12.21, 20:02
          Mieszkam w UK od 17 lat i się nie zgodzę, to tutaj nauczyłam się gotować bo wcześniej to tylko kanapki i naleśniki umiałam. Na początku gotowałam z pomoca mamy przez telefon, zwoziłam z Polski przyprawy itd... Dopiero później zrozumiałam, że co jak co ale do przypraw to mam znacznie lepszy dostęp tutaj. Kuchnie całego świata sa praktycznie na każdym rogu, można wybierać, produkty też we wszystkich praktycznie sklepach.Po tajsku uczyłam się od Tajki po hindusku od Hinduski itd... Jeśli chodzi o tradycyjną angielską kuchnie to wcale nie jest tragiczna jak to się przedstawia (zależy jeszcze jak ktoś gotuje) dobrze zrobiony, z dobrego miesa roast dinner jest pyszny. To tutaj nauczyłam się jeść jagnięcinę, która uwielbiam, wołowina jest tutaj znacznie smaczniejsza niż najdroższa jaka kupowałam w Polsce (potwierdzone przez moja mame i babcie- obie sceptycznie nastawione do angielskiej kuchni) jak piekłam mięso albo robiłam ichnie wynalazki typu "pies" wszelkiego rodzaju patrzyły krzywo ale potem bardzo smakowało... Moja babcia poznanianka do tej pory nie może zapomnieć smaku roast potatoes "kurcze ale dobre te pyry były", bomba kaloryczna pt" tradycyjne śniadanie" w niedzielę na kaca jest najlepsza... Angielskie tradycyjne potrawy naprawdę dobrze przygotowane z dobrych produktów są pyszne a jeśli chodzi o "zdrowotność" to wcale nie róznia się od polskich, warzywa gotowane tylko na wodzie albo na parze sa na pewno zdrowcze niz nasze "tradycyjnie" na zasmażce, polane tłuszczem itd... I po polsku i po angielsku i po każdemu mozna gotować dobrze albo źle, zdrowo albo niezdrowo i tyle.
          Z kuchni świata mmm z każdej po trochu chyba... ostatnio wygrzebuje jakieś gruzińskie potrawy itd. Jak pisałam mam znajomych przeróznych narodowości gotujacych bardzo dobrze (część prowadzi własne firmy cateringowe itd..) ale zawsze proszę, żeby mi pokazali jak gotuja dla siebie nie na sprzedaż bo to jest jednak inaczej (chociaż tajka jak zrobiła dla siebie to dla mnie było stanowczo za ostre).
    • muchy_w_nosie Re: Kuchnie świata 02.12.17, 23:05
      Zjem wszystko, jak mi ktoś ugotuje. Uwielbiam zupy dzisiaj miałam krewetkową, ale rzadko gotuje coś takiego, lubię jeszcze z glonami na modłe azjatycką, z grubym makaronem.
      Ja tam mogę jeść robale pieczone, śliskie osmiornice, tofu na ostro, kapustę w wersji pikantnej, surową soloną rybę. Ogólnie zawsze mi ślinka cieknie na jedzonko indyjskie, chińskie i japońskie .... mmmmmm pieczone uszka świni ....mniam.
      • nolus Re: Kuchnie świata 02.12.17, 23:14
        Zdecydowanie włoska i nie ma w tym nic oryginalnego - w końcu jedna z najbardziej popularnych europejskich kuchni i w Polsce pewnie również jest w top.Kocham pizzę, lubię makarony,canelloni,lasagne, torellini,ravioli,bruschettę oraz gnocchi i caprese (prawie miłość) , a jeśli chodzi o desery to oczywiście tiramisu (jeden z najlepszych deserów moim zdaniem). Nie przepadam jednak za risotto (ale ja w ogóle nie przepadam za daniami z ryżu), spaghetti a tym bardziej za sosem bolognese.

Nie będę udawać rodzonego Włocha, bo oczywiście nie jadam po włosku nie wiadomo jak często, a kuchnia włoska do najlżejszych nie należy... Wbrew pozorom więc nie kocham jej za makarony, a przede wszystkim za pomidory, ser żółty, oliwę,czosnek i przyprawy, które kocham - oregano, bazylię,tymianek i rozmaryn. No jakby ktoś to układał pod mój smak...I ciekawe ile osób powie to samo. Nie znam kuchni, która byłaby tak smaczna i to jednej z tych, którą ewidentnie można "jeść oczami" wink))

Na drugim miejscu zdecydowanie kuchnia grecka - zdecydowanie bardziej łagodna od włoskiej, jeden z trzech powodów, dla których zawsze chcę się wybrać do Grecji.

Nie przepadam za kuchnią francuską, turecka tak 50 na 50, bardzo mnie zaskoczyła kuchnia hinduska (na plus, ale też zbyt mało jeszcze spróbowałam,aby mieć rozeznanie).

Nie lubię owoców morza i jestem chyba jedyną osobą na Ziemi, która nie rozumie mody na sushi - zjeść mogę, ale żeby to jakoś mocno lubić, to bez przesady...
        • mamablue Re: Kuchnie świata 02.12.17, 23:33
          Och, jak pięknie o tych pomidorach i włoskiej napisałaś smile mniam smile
        • leyla76 Re: Kuchnie świata 23.12.21, 21:01
          Tez nie lubię owoców morza, suchi to nie moja bajka
        • basiastel Re: Kuchnie świata 25.12.21, 19:20
          Jesteś egocentryczna, wiele osób nie lubi sushi.
    • imogen0 Re: Kuchnie świata 02.12.17, 23:12
      Lubimy włoską,chińską i hinduską.Staropolską,kresową,rosyjską też.Uważam ,że każdy kraj ma smaczne dania,nawet kuchnia angielskasmile
      • leokadia35 Re: Kuchnie świata 02.12.17, 23:20
        Uwielbiam kuchnie arabską

• czarna_kita Re: Kuchnie świata 02.12.17, 23:22
        Jemy z roznych kuchni, glownie polska ale z innych kradniemy co ktores danie i zostaje na stałe. Uwielbiam probowac nowych rzeczy u kogos i potem w domu serwuje naszym. Jak zasmakuje wiekszosci to zostaje w menu.
      • bergamotka77 Re: Kuchnie świata 02.12.17, 23:35
        O nie podaj przyklad pysznego dania angielskiego z wyjątkiem np. tikka masaka choć dla mnie to kuchnia hinduska a nie angielska jak podaje Wikipedia.
        • joa66 Re: Kuchnie świata 02.12.17, 23:47
          kotlety jagnięce z sosem miętowym
          crumble
        • aerra Re: Kuchnie świata 02.12.17, 23:48
          Angielska też ma fajne dania - tylko raczej z tych ciężkich wink Może nie na co dzień, ale tak od czasu do czasu... Shepherd's czy Cottage Pie, wołowina w cieście francuskim, taki pieróg z drożdżowego ciasta i pieczony.
          I ze słodkich też jest sporo, crumble uwielbiamy, na dodatek jest ekspresowe do zrobienia.
          A że generalnie sporo potraw angielsko-hinduskich, to nic dziwnego przecież biorąc po uwagę ich historię.
        • yuka12 Re: Kuchnie świata 03.12.17, 01:59
          Wiele elementow kuchni hinduskiej przeniknelo do UK i stalo sie tradycja kuchni angielskiej a nie hinduskiej lub zaczelo byc szeroko znane przez UK a nie Indie. Tak jest w przypadku chicken tikka masala czy chicken korma. Nawet potrawy kuchni chinskiej sa czesto traktowane w UK jako czesc ich kulinarnej tradycji, niekiedy wypierajac tradycyjne fish & chips, Sunday roast czy pies. Tak juz sie stalo zreszta z pizza.
          • bergamotka77 Re: Kuchnie świata 03.12.17, 02:24
            Ale ja to wiem i znam historię wink Nie nie zmienia to faktu, ze kuchnia angielska stara się upgrade'owac smakami hinduskimi. Dla mnie to nie angielska kuchnia, ale z Indii i ona ma smak w przeciwieństwie do angielskiej - jest bardzo rozgrzewająca i aromatyczna - poezja. Moje dzieci się zakochaly w hinduskich smakach, ja tez. Natomiast angielska kuchnia to porażka na czele z fish and chips. Kompletnie nie w moim stylu bo zbyt ciężka i bez świeżych warzyw - za to tajska czy meksykańska też bardzo lubię smile
            • leyre1 Re: Kuchnie świata 03.12.17, 09:16
              Fish and chips jest rewelacyjne, a im bardziej n.a. polnoc tym lepsze, najlepsze w Yorkshire, w Londynie to nie nie to samo. Wszelkie pies, pork pie, cottage pie, shepherds pie, roast, Yorkshire pudding, gravy (domowy), desert itd W kuchni angielskiej jest mnostwo nalecialosci z kuchni fancuskiej wloskiej , niemieckiej, ale i skandynawskiej a takze z.kuchni azjatyckiej, egipskiej. Wszystko zalezy kto i jak to przygotuje. Polska kuchnia tez jest mieszanka, na zachodzie wiekszy wplyw kuchni z Niemiec na wschodzie z Rosji. I tu tez zalezy jak kto gotuje, a niewielu gotuje dobrze i smacznie.
              Osobiscie lubie rozne dania z roznych kuchni, i tak jadamy, mialam okazje sprobowac oryginalne domowej kuchni poludniowo amerykanskiej, meksyknaskiej, kubanskiej, z Indii (moja bliska kolezanka rewelacyjnie gotuje) frnacuskiej i belgijskiej (w tym przypadku bardzo domowej) a takze z poludniowej Afryki (tez domowej) z Portugalii (bardzo domowe). Wybieramy to co lubimy i to wchodzi do naszej domowe kuchni a ta jest bardzo miedzynarodowa. Corka ma bliska kolezanke, ktorej mama jest Japonka a tata Anglikiem i miala okazje sprobowac dania typowo japonskie I o dziwo najbardziej do gustu przypadku jej zupa z burakow, wziela przepis.
              Z polskiej kuchni, w naszym przypadku mocno pod wplywem niemieckiej oraz besarabii mamy kilka dan ktore lubimy i czasem robimy.

Nie ma u nas za to nic z kuchni wietnamskiej i tajskiej bo nam calkowicie nie przypadla do gustu.
              • princesswhitewolf Re: Kuchnie świata 03.12.17, 11:24
                Ludzie po prostu nie wiedza co to kuchnia angielska i powtarzaja obiegowe opinie ze taka straszna. Tak samo jak z mglami w Londynie i deszczami tu
        • imogen0 Re: Kuchnie świata 03.12.17, 08:50
          Lubię wszelkie pies(nie wiem jak to odmienićsmile)zrobione w domu z dobrego mięsa i chrupiącego ciasta,sundey roast z yorkshire pudingami do tego bukiet gotowanych jarzyn,fish pie z dobrych ryb i ten ich czekoladowy fudge cake na ciepło z lodami...każda kuchnia ma fajne potrawy,co kto lubi...pozdrawiam.
          • kaka-llina Re: Kuchnie świata 23.12.21, 20:09
            O tak, potwierdzam, wszystko pyszne i moja ukochana slow roast lamb, albo pork mmmm....Warzywka pieczone, pycha..
    • undoo Re: Kuchnie świata 02.12.17, 23:23
      W kazdej kuchni znajde cos dla siebie smile
    • bergamotka77 Re: Kuchnie świata 02.12.17, 23:28
      Moje chłopaki ostatnio kochają tikka masala. Robię wielki gar tego dania i starcza na jeden dzień wink
    • aerra Re: Kuchnie świata 02.12.17, 23:36
      Nie mamy tak, że tylko jakaś konkretna kuchnia - raczej wybrane potrawy z różnych zakątków wink
      Najczęściej greckie, z włoskiej to głównie makarony (na pizzę jeździmy, bo mamy świetną włoską pizzerię niedaleko), sporo hiszpańskiej i meksykańskiej, trochę azjatyckich, trochę arabskich.
      Sushi akurat nie lubię wink
    • tryggia Re: Kuchnie świata 02.12.17, 23:44
      Włoska jest już nudna. Nie pamiętam kiedy jadłam coś z tej kuchni jak danie (bo wyżeranie mozarelli się nie liczy, liczy się?).
      Najbardziej lubię bliskowschodnie chyba.
      I indyjską też.
      To robimy najczęściej i tego szukamy "na mieście".
      • bergamotka77 Re: Kuchnie świata 02.12.17, 23:49
        Mnie też nudzi włoska choc lubie - za to bliskowschodnia i hinduska są super. Podobnie grecka czy turecka mniam! No i kochamy sushi całą naszą czwórką w wieku od 7 do 42 lat wink
    • mikams75 Re: Kuchnie świata 03.12.17, 00:09
      libanska, grecka, japonska, tajska, hinduska i jeszcze jakies inne, jestem wszystkozerna smile
    • yuka12 Re: Kuchnie świata 03.12.17, 00:51
      Oprocz polskiej i wloskiej- brytyjska! Pies, potrawy z wolowina, nawet tradycyjne fish&chips. Ostatnio jedlismy jagniecine- przepyszna.
      Po kilku probach nie jestem zwolennikiem kuchni bliskowsochodnich, dalekowschodnich czy srodkowo-poludniowoamerykanskich. Nawet z hiszpanska mam problemy, bo jakos nie podchodza mi owoce morza.
      • tryggia Re: Kuchnie świata 03.12.17, 00:55
        I jak ten pies... smakował? surprised
        • yuka12 Re: Kuchnie świata 03.12.17, 01:50
          Ha, ha, ha smile smile. Skutek zycia z angielskim na codzien. Pies to takie zapiekanki pod ciastem francuskim, polfrancuskim, kruchym lub ziemniakami, z dodatkiem warzyw i roznych mies (miesa i warzywa decyduja o nazwie potrawy). Ogladalam film dokumentalny, w ktorym wyjasniano, ze najwazniejszy jest srodek- robotnicy np. kamieniolomow trzymali ciasto czesto brudnymi rekoma, a nadzienie bylo ich zasadniczym posilkiem. Do dzisiaj jest to swietna potrawa na wietrzne i chlodne zimowe dni, rozgrzewajaca i syta, jezeli podawana na cieplo i sporzadzona z dobrej jakosci skladnikow.
        • aerra Re: Kuchnie świata 03.12.17, 02:00
          To liczba mnoga od pie wink
    • kandyzowana3x Re: Kuchnie świata 03.12.17, 08:58
      Smakowo najblizsza to chyba brazylijska , ale ja znowu wybutnie miesna jestem.
      Nie umiem przekonac sie do chinskiej za Chiny, a hinduska to tez raczej bezpieczna zeuropeinizowana tikka czy korma raczej niz typowe hinduskie smaki.
    • iskierka3 Re: Kuchnie świata 03.12.17, 09:27
      Nie przepadam za azjatyka kuchnia - tajska, chinska, wietnamska. Z Azji lubie jedynie sushi i kuchnie arabska i turecka. Z kuchni europejskich lubie wlasciwie wszystkie.
    • butch_cassidy Re: Kuchnie świata 03.12.17, 09:47
      Tak, włoskiej chyba najwięcej, hinduska też dość często i chińska, grecka, hiszpańska, arabska, a i z bałkańskiej się coś trafi... Czyli wyszło że różne smile Polska akurat nie.
    • berber_rock Re: Kuchnie świata 04.04.19, 12:11
      Pakistan - wszystkie ich curry
      Pld-wsch Azja - Malezja, ale tajska tez (chociaz juz mam nieco powyzej uszu tych curry na mleku kokosowym)
      Ciekawa byla birmanska na miejscu (bo w domu ciezko cos takiego wyczarowac).

A ja nie chce nam sie dziwowac w kuchni, to idziemy do Libanczyka po hummus i mezze.
      Po polsku nie jemy wlasciwie wcale - nie kumam, kto w ogole wymyslil taka siermiezna kuchnie bez smaku.
      • nenia1 Re: Kuchnie świata 04.04.19, 15:29
        Kuchnia polska to nie jest siermiężna kuchnia bez smaku, po prostu się nie znasz.
    • piekna_remedios4 Re: Kuchnie świata 04.04.19, 12:17
      W domu stosuję raczej śródziemnomorską, lubię hinduską, trochę z tajskiej, syryjską bardzo lubię.
    • triismegistos Re: Kuchnie świata 04.04.19, 12:18
      Ja kocham kuchnie azjatyckie. Moja ukochana to tajska, ale lubię też koreańską, wietnamską, chińską i indyjską. Z takich "egzotycznych" lubię jeszcze meksykańską i marokańska.
    • boo-boo Re: Kuchnie świata 04.04.19, 12:39
      Afrykańska, hinduska i meksykańska.
    • nenia1 Re: Kuchnie świata 04.04.19, 13:40
      Zdecydowanie francuska.
      • shmu Re: Kuchnie świata 23.12.21, 20:59
        Ja jakbym miała wybrać jedną to też bym wybrała francuską. Nie znam się na tym bardzo, ale wyciągam wnioski z tego, co jadałam będąc na wakacjach i pomieszkując we Francji. Bardzo lubię, jak bawią się smakami, dodają do siebie rzeczy nieoczywiste w innych kuchniach, ponadto zawsze są warzywa, czy sałatka, a porcje są... małe. Dzięki temu jest miejsce na deser smile Być może to, co jadłam to byl fusion, a nie tradycyjna kuchnia, ale w większości było obłędnie dobre i zaskakujące.
        Z innych kuchni lubię pewne potrawy tylko, a jeszcze inne trudno powiedzieć, bo jadam przygotowane tu na miejscu, więc ciężko powiedzieć czy smaki są prawdziwe czy zeuropeizowane.
        • shmu Re: Kuchnie świata 23.12.21, 21:00
          To jeśli chodzi o kuchnie obce...ale jestem wielką fanką kuchni polskiej.
    • miriam_73 Re: Kuchnie świata 04.04.19, 14:22
      Gotuję to, co lubimy z kuchni włoskiej, hiszpańskiej, francuskiej (i co umiem zrobić smile, czasem tajskiej czy hinduskiej (choć chyba bardziej UK wink, trochę bliskowschodniej. Kupujemy sushi bo nie umiem robić.
    • gulcia77 Re: Kuchnie świata 04.04.19, 16:30
      U mnie ze wszystkich po trochu. Smakowo mnie najbardziej podchodzi węgierska i meeksykańska. Ostatnio kombinuję z kreolską. Marzy mi się wycieczka..do Nowego Orleanu, żeby posłuchać muzyki i pojeść.
    • hanusinamama Re: Kuchnie świata 23.12.21, 15:05
      Tak bo kuchnia polska to schabowy li i jedynie...
      Lubimy dania indyjskie, wszelkie curry, dahle i chlebki naan.
      Starsza uwielbia koreańską: wszelkie ryże i makarony w sosach, kimbapy je prawie codziennie bo nie lubi zwykłych kanapek.
    • konsta-is-me Re: Kuchnie świata 23.12.21, 15:59
      Gotuję częściej indyjskie lub chińskie ,bo szybciej niż tradycyjna pieczeń itp.
      Poza tym gdy uczyłam się gotować, byłam
      wiele lat wegetarianka i lubiłam eksperymenty.
      Wobec czego lepiej wiem jak zrobić sambar niż gołąbki...
      I po mieszkaniu w Indiach przyzwyczaiłam się do azjatyckich smaków
      Ugotuje wszystko co mi smakuje, bez względu na kraj pochodzenia przepisu, nie mam nawyku pt."tylko polskie jedzenie".
      Nie lubię kuchni japońskiej tylko, te ośmiornice ,nori itd.Jakos się nie mogę przekonać.
      Sushi jest ok ale tylko z różowym imbirem ,którym wcale nie przegryzam tylko jem jako dodatek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka