Dodaj do ulubionych

Praca zapytanie.

06.12.17, 13:23
Może któraś z mam zna temat. Byłam długo na chorobowym. ZUS mi przyznał trzy miesiące dodatkowo. Teraz czeka mnie badanie i powrót do pracy. Pracodawca każe mi zrobić badania w czasie trwania zwolnienia ZUS. Czy przez to nie będę miała kłopotów jak w czasie zwolnienia lekarz orzeknie że jestem już zdolna do pracy a papier z ZUS mówi co innego? Pytam się, bo wiem że prawidłowo badania robi się w dniu przyjścia do pracy. Mam w miarę blisko do lekarza i to nie jest dla mnie problemem zrobić te badania wcześniej, ale nie wiem jakie mogą być tego konsekwencje?
Obserwuj wątek
    • aerra Re: Praca zapytanie. 06.12.17, 13:50
      To zrób ostatniego dnia przed powrotem do pracy...
    • bezkres Re: Praca zapytanie. 06.12.17, 19:51
      "niedopuszczalnym jest kierowanie pracownika na badania kontrolne jeszcze w trakcie trwania zwolnienia lekarskiego. Tak więc po długotrwałej chorobie pracownik wracający do pracy, ma obowiązek wykonania badań w pierwszym dniu od zakończenia okresu zwolnienia, ale przed przystąpieniem do wykonywania swoich obowiązków" - taka jest interpretacja prawników art. 229 kodeksu pracy. Byłam w takiej sytuacji i badania zrobiłam w drugim dniu po powrocie z L4 - we wtorek, bo wtedy przyjmuje mój lekarz medycyny pracy.

• aka10 Re: Praca zapytanie. 06.12.17, 19:57
      Jesli lekarz orzeknie, ze jestes zdrowa, to chyba mozesz wrocic do pracy. ZUS trzyma zdrowych ludzi na sile na zwolnieniu???
      • ga-ti Re: Praca zapytanie. 06.12.17, 20:00
        No ale w ten sposób lekarz medycyny pracy podważy decyzję lekarza z ZUS, który orzekł, że pacjentka ma być na zwolnieniu, czyli jest niezdolna do pracy w danym czasie.
        • aka10 Re: Praca zapytanie. 06.12.17, 21:01
          ga-ti napisała:

> No ale w ten sposób lekarz medycyny pracy podważy decyzję lekarza z ZUS, który
          > orzekł, że pacjentka ma być na zwolnieniu, czyli jest niezdolna do pracy w dany
          > m czasie.

Rozumiem, ale czy pacjentka nie moze wczesniej wyzdrowiac, mimo prognozy lekarza, ktory 3 miesiace wczesniej uznaje, ze pacjentka bedzie na pewno chora przez 3 miesiace?
          • korag100 Re: Praca zapytanie. 06.12.17, 22:42
            Może. Ale nie musi. Może nawet dłużej chorować. Co z tego. Do autorki. Zrób badanie w pierwszym dniu pracy. To jest dzień płatny. A gdyby pracodawca miał z tym problem możesz wykorzystać jeden dzień urlopu. Absolutnie nie rób wcześniej. Wtedy nie jesteś zdolna do pracy a lekarz to nie wróżka aby przewidywać czy bedzisz zdrowa za tydzień.
    • duszyczka-ciemna Re: Praca zapytanie. 09.12.17, 18:15
      up
      nie było by dla mnie wielkim problemem, ale taki nastał

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka