Dodaj do ulubionych

Dziwna reguła na FB

09.12.17, 22:20
Przykładowa jakaś znajoma, zamieszcza zdjęcia z jakiejś uroczystości. Wygląda kiepsko, widać wiek, tuszę, zbyt opięta sukienka, widać fałdy, spalone włosy, no naprawdę nic ciekawego. Zachwyty pod jej zdjęciami nie mają końca! "śliczna jak zwykle", "cudnie wyglądasz kochana" "Nic się nie zmieniasz, piękności" Itp. Kobiety piszą te komenty jak na ironię. Faceci milczą.

Inna znajoma, zdjęcia z egzotycznego kraju, a ona nie najmłodsza a wygląda fenomenalnie! Szczęka mi opadła, widać że jej się finansowo powodzi, widać dobrobyt i inwestowanie w urodę, ale bardzo dyskretne. Zadbane długie włosy, twarz idealna, piękna kobieta a właściwie mogę napisać, że dziewczyna bo nie widać, że ma 40 parę lat, szczupluteńka, zgrabna. Pod zdjęciami ........ cisza! Tylko panowie gdzieniegdzie nieśmiało piszą "WOW".

I to jest reguła, nieraz to widziałam, zawsze tak jest. Dziwne zjawisko, prawda?
Obserwuj wątek
    • cauliflowerpl Re: Dziwna reguła na FB 09.12.17, 22:28
      Dla mnie w ogóle dziwnym zjawiskiem jest komentowanie czyjegoś WYGLĄDU pod zdjęciami na FB. Jedyne tego typu komentarze, które widuję, to te żartobliwe, jak ktoś na przykład zdjęcie z lat 80tych zamieści.
      Żadnych "śliczna jak zwykle" moim znajomi nie uprawiają, niezależnie od płci.
      • barbibarbi Re: Dziwna reguła na FB 09.12.17, 22:37
        Nie wierzę, jakiegoś alternatywnego FB używasz.
        • jem.gluten.i.cukier Re: Dziwna reguła na FB 09.12.17, 22:42
          Moi znajomi też tak nie piszą, myślałam, że takie komentarze to domena nastolatków.
        • kkokos Re: Dziwna reguła na FB 09.12.17, 22:46
          >>>Nie wierzę, jakiegoś alternatywnego FB używasz.

tyle fejsbuków, ilu użytkowników. czasem jak stoję w tramwaju nad kimś, kto przegląda fb, to się nadziwić nie mogę, że ten jego wall taki nudny albo głupi, albo nudny i głupi. dokładne przeciwieństwo mojego smile

być może po prostu mamy krańcowo różnych znajomych (bo chyba nie chodzisz po profilach obcych sobie ludzi, by podpatrywać takie, hm, reguły?). ja też nie zauważyłam nawału "śliczna jak zwykle" pod zdjęciami brzydul.
          • barbibarbi Re: Dziwna reguła na FB 09.12.17, 22:50
            Nie sądzę, mam różnych znajomych, dużo artystów, trochę ludzi z podstawówki z którymi nie mam kontaktu, trochę znajomych z USA.
            • owmordke Re: Dziwna reguła na FB 09.12.17, 23:07
              Moze to kwestia wieku? Wydaje mi sie ze takie komentarze to grupa 40+ (i nastolatki).
              • barbibarbi Re: Dziwna reguła na FB 09.12.17, 23:15
                U mnie to 40 ze sporym plusem. Moje koleżanki z podstawówki już zaczynają zamieszczać zdjęcia ze ślubów swoich dzieci. Nie mogę uwierzyć, szukam tej Jolki z podstawówki na zdjęciu, widzę że córka podobna do matki z młodości, ale matki nie mogę znaleźć! W końcu wydedukowałam, to ta starsza pani...............
            • cauliflowerpl Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 10:11
              Moi znajomi mają zwykle po czterdziestce, głównie rowerowe towarzystwo, na FB takież zdjęcia. Raczej komentuje się osiągnięcia niż wygląd, ewentualnie, jak któraś się wylaszczy to się jej pisze "a gdzie kask zgubiłaś" a nie "śliczna jak zwykle".
              Jak ktoś zamieści zdjęcia ze ślubu to lecą życzenia, a nie komentowanie wyglądu.
              Jak z imprezy - to komentuje się imprezę.
              No serio, nie przypominam sobie komentowania wyglądu w poważnym tonie (co najwyżej jakieś wykrzyczane "guapa", ale to komplement innej kategorii niż "nic się nie zmieniłaś").
              • cauliflowerpl Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 10:24
                Może to te słynne różnice kulturowe surprised
              • barbibarbi Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 10:42
                A nie masz jakichś znajomych z dawnych czasów? Z podstawówki np? Ja nie mogę odpowiadać za treści które zamieszcza jakiś Kazik którego widzialam 30 lat temu. To też mój znajomy, ale w żaden sposób o mnie nie świadczy.
                • cauliflowerpl Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 10:51
                  Nie. Miałam, ale na wysłaniu-przyjęciu zaproszenia zwykle się kończyło (co ja się czasem namyślałam, kto to jest, bo dziewczyny nazwiska pozmieniały). Co jakiś czas robię czystkę i wyrzucam osoby, z którymi mam żadnego kontaktu werbalnego (pisanego w tym przypadku), bo zwykle wynika to z tego, że nie mamy ze sobą nic wspólnego poza tym, że chodziliśmy do tej samej klasy. Po tych 20 latach nasze życia rozjechały się tak mocno, że są to właściwie obce osoby.
                  Paradoksalnie mam na FB sporo osób, których osobiście nie znam, ale obracamy się w tych samych kręgach i na tych samych imprezach, więc prędzej czy później je poznaję. I mam z nimi o wiele więcej wirtualnego kontaktu niż z koleżankami z podstawówki.
                • herca Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 13:31
                  Ale po co ci treści takiego Kazika na twoim wallu?
        • capa_negra Re: Dziwna reguła na FB 09.12.17, 22:52
          To i ja mam takie, alternatywne
      • ksionzka Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 06:25
        U ematki to nawet fb inny. Taki idealny.....
        • cauliflowerpl Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 10:40
          Idealna ematka - idealni znajomi, logiczne, nie? kiss
        • jem.gluten.i.cukier Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 12:33
          Moi nie są idealni - potrafią wypisywac głupoty, uprawiają nieraz zabawny lans, ale akurat nie ma tego zjawiska, o ktorym pisze autorka wątku. Mnie to się kojarzy z tym, co widuję u gimnazjalistki - tam sobie dają lajki i piszą: moja śliczna, piękna kochanie itp. U dorosłych nie widziałam.
      • ira_08 Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 12:05
        O to to. Takie komentarze to raczej nastolatki, ewentualnie starsze panie i ich "Grażynko ślicznie ci w tej trwałej, nie zmieniasz się od liceum". Albo puste laski.
        • cauliflowerpl Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 12:15
          Po wpisie poniżej autorstwa black_magic_women mam jeszcze inną teorię.
          Ludzie faktycznie często chcą być dla siebie mili, ale czasem nie mają jak. Nie mają tematu, który mogliby poruszyć, poza tym wyglądem.
          No bo jak ja mam miło skomentować zdjęcie z wesela kuzynki, które zamieszcza moja profesor socjologii, odwołując się do jedynej sfery życia, którą mamy wspólną? "To musiała być wspaniała okazja do obserwacji socjologicznych?" big_grin No głupie to. Pozostaje skomplementować wygląd. Takie samo zdjęcie koleżanki od roweru mogę skomentować "pierwszy raz Cię widzę elegancką i bez kierownicy w ręce" (autentyczny komentarz, który widziałam dziś u koleżanki pod zdjęciem z wczorajszej uroczystej kolacji).
          Small talk właśnie, a jak nie ma się wspólnych tematów a zdjęcie nudne (bo nie ukrywajmy, zdjęcie samej osoby w zwykłym ubraniu i zwykłej scenerii jest nudne, nie ma się do czego "przyczepić" w pozytywnym słowa znaczeniu), przebrania nie skomentujesz, widoku w tle nie skomentujesz, jak chcesz być miła - pozostaje skomplementować samą osobę.
    • lady-z-gaga Re: Dziwna reguła na FB 09.12.17, 22:32
      "Dziwne zjawisko" polega pewnie na tym, że pierwsza kobieta ma wiele koleżanek czy przyjaciólek, ktore ją lubią.
      Ta druga może należec do tej samej kategorii, co niektore ematki czyli "nigdy nie lubiłam kobiet, za to wspaniale dogaduję się z mężczyznami".
      Jedyną regułą, jaką obserwuję na FB jest ta, że ludzie robią sobie nawzajem przyjemności. Jesli osoba X sympatycznie komentuje posty swoich znajomych, lajkuje albo w inny sposób okazuje zainteresowanie i życzliwość, to ludzie jej się rewanżują. Zaś osoba Y, mimo, że piękniejsza, zgrabniejsza, lepsze samojebki sobie robi, w dodatku w atrakcyjniejszych miejscach, jest być może narcyzem, ktory się tylko na FB lansuje i ma wszystkich w dudzie. I dlatego osoba Y nie doczeka się aplauzu, na jaki we własnym mniemaniu zasługuje.
      Twoja teoria, że "dobrobyt, inwestowanie w urodę i zdjęcia z egzotycznego kraju" powinny wzbudzac powszechny zachwyt, jest bardzo zabawna. Dawno nic tak naiwnego i pustego nie czytałam.
      • barbibarbi Re: Dziwna reguła na FB 09.12.17, 22:36
        NIe dobrobyt powinien wzbudzać zachwyt, ale autentyczny fakt, że pani wygląda świetnie. Ta otoczka, to moje wytłumaczenie czemu ona tak świetnie wygląda. Moja hipoteza jest taka, że to może wzbudzać zawiść i dlatego nie komentują.
        • lauren6 Re: Dziwna reguła na FB 09.12.17, 22:49
          FB nie służy przekazywaniu prawdy. FB to waflowanie sobie nawzajem. Ta, która udziela się aktywnie pod fotkami innych osób ma dużo większe szanse na wzajemność, niż osoba niezbyt aktywna w komentarzach na fb.
          • barbibarbi Re: Dziwna reguła na FB 09.12.17, 22:52
            OK, rozumiem wzajemność, ale po co pisać aż takie głupoty?
            • memphis90 Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 09:53
              Bo piękno kryje się w oku patrzącego i nie każdy traci czas na skrupulatne wyszukiwanie innym kobietom fałdek, zmarszczek czy spalonej trwałej na włosach....
          • pade Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 11:18
            lauren6 napisała:

> FB nie służy przekazywaniu prawdy. FB to waflowanie sobie nawzajem. Ta, która u
            > dziela się aktywnie pod fotkami innych osób ma dużo większe szanse na wzajemnoś
            > ć, niż osoba niezbyt aktywna w komentarzach na fb.

jesuu, podstawówkabig_grin
        • livia.kalina Re: Dziwna reguła na FB 09.12.17, 22:50
          Tylko, że innych ludzi na serio mało obchodzi, jak ktoś wygląda. A to, że ktoś jest życzliwy, miły, wesoły, podnosi na duchu, sprawia przyjemność- już bardzo. I nie dziwię się temu. Dziwi mnie, że ty tego nie rozumieszsmile
          • barbibarbi Re: Dziwna reguła na FB 09.12.17, 22:54
            No to można napisać "super impreza" "jak zwykle uśmiechnięta" a nie "ale super laska" jak wszyscy widzą, że nie super laska.
            • livia.kalina Re: Dziwna reguła na FB 09.12.17, 22:58
              "Super laska" może oznaczać- "super fajna kobieta". Jako całokształt, jako ktoś kogo się lubi i lubi się z nim być, lubi się na niego patrzeć bo przywodzi to miłe wspomnienia.

Powiedzmy sobie wprost- zwyczajna osoba, nawet zadbana i z dobrymi genami, szczególnie w pewnym wieku nigdy nie przeskoczy pewnego poziomu atrakcyjności. W necie znajdziesz miliony atrakcyjniejszych zdjęć. Więc samym wyglądem? Czym tu się zachwycać?
              • barbibarbi Re: Dziwna reguła na FB 09.12.17, 23:02
                Nie wiem, może. Ale to by znaczyło, że brzydule są zawsze sympatyczne i zbierają zachwyty, a te naprawdę ładne najczęściej są wredne bo nie widać pozytywnych głosów w komentarzach. Może faktycznie tak jest?
                • livia.kalina Re: Dziwna reguła na FB 09.12.17, 23:11
                  Myślę, że nie ma tak prostego przełożenia- brzydule-fajne, pięknisie- zołzy. Różnie bywasmile Ale na postrzeganie ludzi jako atrakcyjnych składają się różne czynniki, sam wygląd to tylko jeden z nich.
                • lady-z-gaga Re: Dziwna reguła na FB 09.12.17, 23:28
                  Nie jest tak, jak piszesz. Mam mnóstwo tanecznych koleżanek, młodych i starszych, jedne są piękne i zgrabne, inne niekoniecznie i zapewniam Cię, że te piękne mają ogromną ilość pozytywnych komentarzy pod swoimi zdjęciami. Pod jednym warunkiem - że są nie tylko piękne, ale i popularne. Nie ma podziału na ładne i brzydkie, na stare i młode - kluczem jest popularność. I odwrotnie niż w życiu, lepiej byc popularną wsrod kobiet, bo faceci nie są zbyt wylewni w komentarzach. Może nie mają takiego zwyczaju, może boją się żon i narzeczonych, moze uznają, że nie wypadasmile
        • sasanka4321 Re: Dziwna reguła na FB 09.12.17, 22:54
          >Moja hipoteza jest taka, że to może wzbudzać zawiść i dlatego nie komentują.

Nie, to nie ma nic wspolnego z zawiscia. Jest dokladnie tak, jak pisze lady-z-gaga, te komentarze wychwalajace wyglad i przeczace rzeczywistosci to prawie zawsze wyraz zwyklej sympatii do osoby na zdjeciu. Wniosek z tego taki, barbi: uroda naprawde niewielka gra role w zyciu wink
          • alpepe Re: Dziwna reguła na FB 09.12.17, 23:36
            no to po co te odwołania do urody, skoro to jest nieważne? Logiki w tym za grosz, aha, sama mam konto fejkowe do paru rzeczy, nei siedzę na fejsie.
      • claudel6 Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 00:42
        tak, ja chyba tez to obserwuję. regułę wzajemności.
      • romans_petitem Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 16:13
        Ta druga może mieć też koleżanki i przyjaciółki w realu, a nie klikające peanami w necie bez żadnego kontaktu. W koncu z iloma koleżankami da się utrzymywać realny kontakt?
    • alpepe Re: Dziwna reguła na FB 09.12.17, 22:32
      Widziałam też podpisy pod zdjęciami, delikatnie mówiąc, niespecjalnych z urody dzieci, jakie to piękności niby rosną, ale i to, co opisałaś, zachwyty byłych koleżanek z pracy: nadal piękna, o kobiecie niespełna trzydziestoletniej itd. (tu uważam, że jak najbardziej i pięćdziesięciolatka może być piękna i starsza również, więc to nadal jest nieuprawnione).
      • barbibarbi Re: Dziwna reguła na FB 09.12.17, 22:44
        Ja z rok temu zobaczyłam najokropniejsze ever. Było to zdjęcie jakiejś dalekiej znajomej, nie pamiętam jej nawet dokładnie. Zaprezentowała się nieświadomie tragicznie, światło od góry, a ona prawie łysa, resztki włosów w kolorze marchewki, coś potwornego. I właśnie to zdjęcie zebrało najwięcej zachwytów, nie mogłam uwierzyć w to, co widzę. Gdybym była jej bliską koleżanką, to natychmiast bym zadzwoniła i powiedziała, weź usuń to zdjęcie, bo nie wyszło najkorzystniej! Ale większość jak widać, woli wypisywać fałszywe zachwyty.
        • agonyaunt Re: Dziwna reguła na FB 09.12.17, 23:20
          A bliscy znajomi mogli wiedzieć, że jest np. po chemioterapii i te resztki włosów to nie resztki, tylko nowe włosy.

• larrisa Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 01:10
            Dokładnie. Mogła być po prostu po jakiejś poważnej chorobie i ludzie ją wspierają. Jakieś niefajnie jest to co piszesz, barbibarbi.
            • barbibarbi Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 09:45
              Taaaaa, dorabiacie sobie historię. Na innych zdjęciach nie było tak tragicznie, kobieta ma po prostu mało włosów. Ale to najtragiczniejsze zdjęcie z podświetleniem od góry, zebrało najwięcej komentarzy. Dla mnie to czasami zakrawa na kpinę. A może to z litości?
              • pade Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 11:21
                Barbi, Ty taka piękna, a taka niedowartościowana?
                Co Cię w ogóle obchodzi jak ktoś wygląda, jak wyszedł na zdjęciu?
        • semihora Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 00:20
          I od razu wiesz, że to fałszywe zachwyty?
          • memphis90 Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 09:56
            Oczywiście, na prawdziwe zasługuje wyłącznie dobrze sytuowana łaska po zabiegach, lansująca się w tropikach...
        • 3-mamuska Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 13:49
          barbibarbi napisała:

> Ja z rok temu zobaczyłam najokropniejsze ever. Było to zdjęcie jakiejś dalekiej
          > znajomej, nie pamiętam jej nawet dokładnie. Zaprezentowała się nieświadomie tr
          > agicznie, światło od góry, a ona prawie łysa, resztki włosów w kolorze marchewk
          > i, coś potwornego. I właśnie to zdjęcie zebrało najwięcej zachwytów, nie mogłam
          > uwierzyć w to, co widzę. Gdybym była jej bliską koleżanką, to natychmiast bym
          > zadzwoniła i powiedziała, weź usuń to zdjęcie, bo nie wyszło najkorzystniej! Al
          > e większość jak widać, woli wypisywać fałszywe zachwyty.

Ale tak naprawde kogo obchodzi twoje zdanie i twoja prawda?
          On jest tylko twoja. Dlatego dławienie jest to nie zrozumiałe, bo ci sie wydaje ze tylko twoja prawda jest ważna i kazdy ma sie dostosować i myslec tak jak ty.
          A kazdy ma prawo do swojego zdania i prawdy.
    • conena Re: Dziwna reguła na FB 09.12.17, 22:42
      A ty której znajomej zdjęcia komentujesz?
      • barbibarbi Re: Dziwna reguła na FB 09.12.17, 22:47
        No właśnie nie komentuję wcale, często siedzę na koncie męża, bo administruję jego fanpage, najczęściej nawet nie znam tych ludzi ze zdjęć.
        • 3-mamuska Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 14:01
          barbibarbi napisała:

> No właśnie nie komentuję wcale, często siedzę na koncie męża, bo administruję j
          > ego fanpage, najczęściej nawet nie znam tych ludzi ze zdjęć.

I może tu jest klucz NIE ZNASZ TYCH LUDZI.
          Stad ocena tylko wyglądu który czasem nie oddaje rzeczywistego wyglądu.
    • miss_fahrenheit Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 00:35
      barbibarbi napisała:

> Przykładowa jakaś znajoma, zamieszcza zdjęcia z jakiejś uroczystości. Wygląda k
      > iepsko, widać wiek, tuszę, zbyt opięta sukienka, widać fałdy, spalone włosy, no
      > naprawdę nic ciekawego. Zachwyty pod jej zdjęciami nie mają końca! "śliczna ja
      > k zwykle", "cudnie wyglądasz kochana" "Nic się nie zmieniasz, piękności" Itp. K
      > obiety piszą te komenty jak na ironię. Faceci milczą.

Może ją zwyczajnie lubią. Może dla nich, z ich perspektywy, jest ładna. Może patrzą na nią przez pryzmat jej cech charakteru, inteligencji. Może na żywo wygląda znacznie korzystniej i to wpływa na odbiór zdjęcia przez innych. A może są fałszywi, ale jakie to ma znaczenie?
      • bergamotka77 Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 00:43
        Tak jak pisano - kluczem jest popularność. Zresztą uroda to nie wszystko. Czasem bardziej zachwyca ktos mniej urodziwy ale z osobowościa i poczuciem humoru niż lansujaca się posagowa piękność. Choć faktycznie moi znajomi nie piszą "sliczna jak zawsze". Komentarze sa czesto przychylne ale bardziej wyrafinowane. I o kurczę u mnie się czasem odzywają panowie i nikt nie pisze o mojej urodzie i młodości, poza moja ukochana ciotka 😀
    • rysiowa85 Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 00:42
      może są brzydsze od niej to sie zachwycają
      a ta druga ma inna grupę znajomych, akurat ładniejszych od niej wiec sie nie zachwycają

HURA ROZWIĄZAŁAM ten problem
    • beataj1 Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 00:56
      A ja powiem czemu nie lajkuje i nie komentuje zdjęć tej zrobionej ślicznej laski (innych też w sumie nie, ale jej nawet bardziej nie komentuje).
      Mam taką jedną znajomą na fb. Ładna, zadbana zrobiona. Widać że zainwestowała dużo kasy i pracy w wygląd. Ale przy okazji stała się typową attention whore. Przysiegam, nie ma chyba w jej otoczeniu bliższym i dalszym lustrzanej powierzchni w której nie zrobiła by sobie selfie. Jest ich średnio po 3 dziennie.
      Naprawdę ładnie wygląda, ale jestem na granicy zablokowania jej wpisów.
      Mam wrażenie, że jakbym coś polubila /skomentowała to tych zdjęć byłoby 5 dziennie.
      I chyba nie ja jedna bo jej zdjęcia zbierają zwykle po 3-5 lajków. I czasem komentarz w stylu "czy jest jakieś miejsce gdzie nie robiłaś sobie zdjęcia".
    • 21mada Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 01:11
      To zjawisko nie istnieje tylko na Facebooku, ale i w realnym zyciu. Raz gruba kolezanka przyszla w nowej sukience, w ktorej wygladala jak baleron - ilez sie nasluchala komplementow! A inna ,laska, nigdy nie uslyszy komplementu, chociaz jest super zgrabna. To sie nazywa zawisc.
      • memphis90 Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 09:59
        Każdy ma takiego Facebooka/znajomych, na jakich sobie zasłużył...
        • barbibarbi Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 10:46
          Taaa, ja sobie nie wybieralam dzieciaków z którymi byłam w klasie w podstawówce, a to przecież też znajomi. Ty, rozumiem, miałaś możliwość zrobić selekcję?
          • sumire Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 10:47
            Generalnie istotą Fejsbuka jest selekcja. Jeśli ktoś ma w znajomych wszystkich ludzi, których w życiu poznał od dziecka, to potem widzi sam shit.
      • 3-mamuska Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 13:55
        21mada napisał(a):

> To zjawisko nie istnieje tylko na Facebooku, ale i w realnym zyciu. Raz gruba k
        > olezanka przyszla w nowej sukience, w ktorej wygladala jak baleron - ilez sie n
        > asluchala komplementow! A inna ,laska, nigdy nie uslyszy komplementu, chociaz j
        > est super zgrabna. To sie nazywa zawisc.

Bzdur mnie się „podobają” kobiety o pełniejszych kształtach niż takie typu chodakowska.
        Dla mnie to gęsi wyścigowe zero kobiecości .

Znam facetow którzy właśnie wola takie większe kobiety, duzo też zależy od sposobu zachowania poruszania się.
        Często charakteru.
    • milamala Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 01:41
      Skad zerznelas ten post. Juz go kiedys czytalam i to slowo w slowo.
      • szmytka1 Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 10:40
        też mam deja vu
    • muchy_w_nosie Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 09:48
      Dzięki bogu daje tylko "lubię to".
      Komentuje się ludzi ktorych bardzo się lubi, tych co nie, to po co?
    • kura17 Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 10:09
      mnie to pachnie "watkiem z teza" - zawistnice nie komentuja pieknosci (bo zazdrosne), tylko te brzydsze od siebie ...

nie mam FB, a w zyciu lubie mowic ludziom przyjemne rzeczy (i kobietom i mezczyznom), ale _zawsze_ mowie prawde (tzn swoja prawde, bo nie ma prawdy obiektywnej...). jak wyglad taki-sobie, to skomentuje nowy kolor wlosow (jak fajny), albo nowy ciuch (jak fajny), a te "zle" rzeczy przemilcze. to chyba w miare normalne jest? tez zbieram (od czasu do czasu) komplementy w pracy, ze fajna sukienka, ze super naszyjnik, ze buty rewelacyjne (to ostatnie zwlaszcza od jednego kolegi), albo ze ladnie pachne ...
      laska tez nie jestem, ale czasem ktos cos pochwali - fajna fryzure, czy cus ... w necie bardzo rzadko pokazuje zdjecia, tylko na zamknietych forach lub przez maila. i choc naprawde jestem w miare zwyczajna, czesto ludzie milo mnie komentuja. dziele przez pol, ale i tak mile to jest - uwazasz, ze to przez "zawisc" - jestem tak okropna, ze az mozna mnie skomplementowac? wink
    • mikams75 Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 10:37
      ja tam widuje wyrazy uwielbienia w obu opisanych przypadkach...
      drazni mnie taka "pokazowka".
      • leokadia35 Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 11:00
        Zauważam identyczne zjawisko . Takie są ludziska , nic nie poradzisz. Większość kobiet nie lubi jak któraś wygląda lepiej , ładniej , zgrabniej a do tego na tle palm ? Nie do przełknięcia 😄
        • korolla-x Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 11:18
          Ja spotykam jeszcze gorsze zjawisko. Na pewnych popularnych grupach, skupiających i ludzi młodych i panie po 50 +, sporo po 60+ i więcej, często widuję zdjęcia kobiet w domowych pieleszach, podczas posiłków lub ich przygotowywania w zabałaganionej kuchni, imprez i przeróżnych czynności. Stroje są także domowe, byle jakie, często duży negliż. Poruszyło nie ostatnio zdjęcie pewnej mocno starszej pani, stojącej przy kuchennym blacie wśród garów pełnych farszu na pierogi i owe pierogi robiącej. Kobieta ubrana w obwisłe popielate spodnie dresowe z napisami po bokach oraz w czerwoną koszulkę na ramiączkach, spod których z obu stron i ze środka wielkiego biustu wystawały paski od czarnego stanika. Skóra na rękach i ramionach oraz na biuście - no cóż, wiek - na głowie paskudne odrosty, twarz zwrócona do fotografującego. Nie wiem, jak można wstawić na publiczny profil tego typu zdjęcie. Komentarze oczywiście fantastyczne.
          • sumire Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 11:27
            Ma się rozumieć. Należy pokazywać się publicznie tylko jak gwiazdy Instagrama - zrobić sobie specjalny makijaż, przebrać się i ustawić w ładnym miejscu celem zrobienia selfie, a potem jeszcze ze dwa filtry nałożyć. Broń boziu przy kuchni, broń boziu w kapciach.

Social media jednak nieźle niektórym mózg przeorały.
            • barbibarbi Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 12:51
              Nie o to chodzi, ludzie czasami nie mają z grosz samokrytycyzmu. Moja teściowa pokazywała zdjęcia z wakacji i na jednym teść na leżaku w gaciach, a gacie ... zaszczane, to znaczy kropka mokra w wiadomym miejscu. Zwróciłam jej uwagę, że może schować to zdjęcie i nie pokazywać znajomym, bo nic ciekawego nie pokazuje a tylko ośmiesza teścia. Usłyszałam, że ona nie wie o co mi chodzi, wcześniej tego nie zauważyła (!), to ładne zdjęcie jest a ja przesadzam.
              • zla.m Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 13:19
                Ja bym zapewne też nie zauważyła. Patrzyła na to jak wyszła sama wink, na palmy dookoła czy coś innego. Każdy ma swoje zainteresowania.

A co do komplementowania - może to wyraz sympatii, może trochę podnoszenie na duchu, może pani w wersji "na weselu" mimo że wg ciebie brzydko, wygląda faktycznie super "jak na siebie", może widzieli ją na żywo i wyglądała fajnie. Co w tym złego? Sądzę, że owszem, są osoby, które zadbanej gwieździe nie mówią komplementów z zawiści, ale raczej obstawiam, że większość po prostu za nią nie przepada/jest zmęczona lansem. Poza tym, piękno jest w oku patrzącego, a twoje oko wydaje mi się być wyjątkowo krytyczne.
                • barbibarbi Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 13:47
                  Palm nie było, ani nic interesującego, rzucające się w oczy jasne slipy i ciemna kropka na nich. No chyba trzeba być ślepym żeby nie widzieć, to pierwsze co rzuciło mi się w oczy mimo, że slipami teścia się na ogół nie interesuję. I głupotą jest przechowywać takie zdjęcia, żeby tam chociaż w tle jakaś sceneria była.
                  • sumire Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 15:45
                    Wiesz, może istotniejszy jest dla niej mąż niż palmy. Jaka to głupota, przechowywać zdjęcia kochanej osoby? Ja trzymam w telefonie fotę mojego faceta drzemiącego na kanapie. Dziwne, co? Nawet palm w tle brak big_grin
                    • jolie Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 16:17
                      A co ma piernik do wiatraka? Zdjęcie Twojego faceta w telefonie do zdjęcia teścia w majtkach z plamą moczu na fb? Naprawdę są jakieś granice głodnych kawałków.
                      • sumire Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 16:53
                        Ma do wiatraka to, że dla koleżanki barbi zdjęcie teścia w majtkach może być idiotyczne, ale dla teściowej super. A detalu mogła nawet nie zauważyć. Nie to ładne, co ładne. W dobie social mediów to ryzykowne stwierdzenie, ale tak jest.
                        • jolie Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 17:12
                          Akurat majtki z plamą moczu to trudno uznać za coś subiektywnie atrakcyjnego, zgadzam się, że można nie zauważyć, ale Barbi teściowej o tym powiedziała.
    • arim28 Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 11:02
      Todziwne zjawisko zazdrosc sie nazywa wink
      • black_magic_women Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 11:34
        A ja wim o co chodzi założycielce wątku. Takie konto Fb ma ciotka. Pani 65+ tam pod każdym zdjęciem jest piekna, cudna, zawsze młoda. Powiem więcej, czasem mam wrażenie, że ja przez całe życie nie słyszałam tylu komplementów co moja mama wink Komplementują ją znajomi i studentki po zajęciach (serio?), panie ekspedientki itd. Mam wrażenie, że w pewnym wieku jest to taki small talk, który przenosi się i na media społecznościowe. Chociaż co ciekawe, często komentarze puszczają też osoby ok30 i mam wrażenie, że maja w tym swój interes. A wygląd owej ciotki? Zadbana, waga w normie, włosy zrobione. I bardzo dobra w swojej branży.
        • black_magic_women Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 11:46
          black_magic_women napisała:

> nie słyszałam tylu komplementów co moja mama
          > wink

chrzestna, bo rodzicielka nie ma Fb, ledwo czyta sms uncertain
    • tsaria Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 14:18
      Maja kuzynka, w gruncie rzeczy nie brzydka i nie najgorzej się starzejąca takie komentarze traktuje śmiertelnie poważnie. Powtarza ciotce, ciotka mojej mamie i gatki, bo "agatka" taka ładna i piękna, wszyscy tak myślą. Dziewczyna jest raczej przeciętna, nic nadzwyczajnego, niska, krępa, buzie ma przyjemną i dba o siebie. Jej samoocena jest na takim poziomie, że aż to jest żenujące.
      Nie wiem jakich ona ma znajomych, ale chyba to towarzystwo nie jest najwyższych lotów. U mnie nikt sobie jakoś urody nie wypomina, nie komentuje w taki sposób.
    • saszanasza Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 15:32
      Nie uzewnętrzniam się jako tako na FB, nie chcę, by ktoś wiedział, że mam doła, zły dzień, menopauzę, andropauzę, psychodeliczny nastój i inne tam. Jeśli coś wstawiam, to jest to raczej coś optymistycznego, ups....no może z wyjątkiem, kiedy to pękł mi 15l baniak z winemwink Zapytałam się wtedy, czy ratować sąsiadów zlizując wino z podłogi, czy mają inny pomysł na "posprzątanie"wink I byłam taaaaka zla, że z całym światem chciałam się tą złością dzielićtongue_out
      Zazwyczaj jednak dzielę się ze światem jakimiś humorystcznymi wątkami/sytuacjami, które mnie spotkały, lub moim "specyficznym", raczej szalonym podejściem do świata i siebie samej, nawet jeśli ktoś miałby uznać, że nie wszystko jednak ze mną w porządkuwink Staram się jednak tego typu rzeczy umieszczać raz na jakiś czas, żeby nie zaśmiecać innym FB.
      Natomiast mam na FB koleżanki, które co i rusz zmieniają swoje zdjęcia profilowe, trudno jest każde komentować.
      Niezależnie, czy koleżanka jest ładna czy brzydka staram się jednak coś milego napisać. Facetom się nie dziwię, że są wstrzemięźliwi, w źyciu "publicznie" nie napisałabum o swoim koledze, że wygląda zajebiście albo jest mega przystojny, i że wygląda jak stary ramol, też nie.
    • znowu.to.samo Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 16:06
      Hehe to już wiem dlaczego pod moimi zdjęciami z Hiszpanii zawsze jest cisza 😁😁😁😛😛😛
    • jolie Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 16:20
      Nie mam fb, zatem nie obserwuję tego zjawiska. Ale to zgadza się z moimi spostrzeżeniami nt. komentowania wieku - często wobec osób, które moim zdaniem wyglądają jak najbardziej na swój wiek, słyszę "ale ty młodo wyglądasz/nie wyglądasz na swoje lata". Ludzie chcą być mili.
      • miss_fahrenheit Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 16:44
        jolie napisała:

> Ludzie chcą być mili.

I nie ma potrzeby im tego utrudniać wink dobrze miec do tego dystans i tyle.
        • jolie Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 17:10
          Myślę, że niewiele osób ma jednak dystans do swojego wyglądu (tak, ja pewnie też nie do końca, zrobiłoby mi się przykro, gdybym usłyszała "wyglądasz staro/grubo"), ale opine o wieku to faktycznie ja dzielę nie przez pół, ale nawet przez 10.
          • saszanasza Re: Dziwna reguła na FB 10.12.17, 19:11
            jolie napisała:

> Myślę, że niewiele osób ma jednak dystans do swojego wyglądu (tak, ja pewnie te
            > ż nie do końca, zrobiłoby mi się przykro, gdybym usłyszała "wyglądasz staro/gru
            > bo"), ale opine o wieku to faktycznie ja dzielę nie przez pół, ale nawet przez
            > 10.

No ale ludzie się starzeją i to, że z czasem nie wyglądają jak nastolatki jest raczej normalne.
            Dla mnie co najmniej dziwne jest, gdyby wśród moich znajomych znajdowali się kobieta/męźczyzna 40,50,60 letni, ze zdjęciem profilowym sprzed 20,30,40 latwink
    • minor.revisions Re: Dziwna reguła na FB 11.12.17, 00:08
      Po pierwsze jeśli pani się powodzi i świadomie dba o urodę to wie że dobrze wygląda i bez komentarzy. Po drugie, sama tę piękną znajomą skomplementowałaś czy przyszłaś tu pytać dlaczego tego nie zrobiłaś?
    • mozambique Re: Dziwna reguła na FB 11.12.17, 11:38
      widzocznie ludzie nie mają tyle czasu co ty na kompletne bzdety

np. moja kolezanak z podstawówki owszem zamozna i zadbana - botoks z niej az tryska , ostrzyknięta czy naciagnieta ta twarz , wygląda jak manekin , moze i dobrze ze nikt litosciwie tego tematu nie tyka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka