Dodaj do ulubionych

Morawiecki obgryzał pierogi

11.12.17, 08:03
Santo subito normalnie...

Pamiętam pewną kolację, na którą przyjechał z daleka. Gospodyni chciała mu zrobić przyjemność i specjalne przygotowała ukraińskie pierogi z wieprzowiną - pielmieni. Zapomniała, że to piątek i nie wiedziała, że gość jako człowiek głęboko religijny - przestrzega cotygodniowego postu.
Choć wszedł do domu gospodarzy późno wieczorem, głodny, prosto z podróży, podczas kolacji obgryzał tylko ciasto z pierogów. Uczestnicy kolacji przekonywali go, że w związku z podróżą może mieć dyspensę, ale pozostał przy skrawkach ciasta. Gospodyni była bardzo niepocieszona i zakłopotana…
- pisze Igor Janke.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,22765273,nietypowa-laurka-dla-morawieckiego-by-nie-zgrzeszyc-nie-zjadl.html
Obserwuj wątek
    • mamablue Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 08:05
      OMG. Pewnie jego dzieci mają ochotę zapaść się pod ziemię ze wstydu. Żenada.
      • mamablue Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 08:06
        A dla tych, co zaraz zaczną krzyczeć o uczuciach religijnych - bynajmniej nie chodzi o mięso w pt, ale o coś całkiem innego.
      • lodomeria Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 08:11
        Ja się zapadam pod ziemię na wieść, że dla kogoś marnotrawienie jedzenia i obrażanie gospodarzy to powód to stawiania za wzór cnót.
        • zuzzia1 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 13:07
          Przeczytałam ten rzeczywiście dość laurkowaty artykuł Jankego, który niby to cytuje gazeta i tam akurat nie jest to przykład cnót Morawieckiego, tylko jego zbytniej zasadniczości.
          www.salon24.pl/u/jankepost/828469,mateusz-morawiecki-czego-o-nim-nie-wiecie
    • morekac Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 08:08
      Tak, teraz robią z niego człowieka bardziej pobożnego od Szydło. Ciekawe, czy na spotkaniach biznesowych też zachowywał się niekulturalnie z powodów religijnych.
      • mamma_2012 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 08:14
        Będzi trudno konkurować z Beatą. Jedno dziecko szkoli się na bankstera zamiast wstąpić do zakonu, drugie wysłał do szkoły na ten zgniły, niebezpieczny zachód.
        • iskierka3 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 08:17
          To wprost nie do uwierzenia! Polski premier DZIECKO wyslal do kalifatu?! Przeciez tam zamachy co dnia!
          Elzbieto! Na posterunek, bron pana!
          • mamablue Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 08:27
            Hłe, hłe, hłe smile pan elżbieta widać lubi spać do południa (i to nie tylko 13 grudnia) tongue_out
        • issa-a Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 16:06
          >Jedno dziecko szkoli się na bankstera zamiast wstąpić do zakonu, drugie wysłał do szkoły na ten zgniły, niebezpieczny zachód.

ale to tylko dlatego, żeby "chrystianizować" ten zgnily zachód!
      • lauren6 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 08:15
        Hehe. Kiedyś w pracy mieliśmy spotkanie przy bogato zastawionym stole. Akurat byłam na diecie odchudzającej, więc tylko dziubnęłam trochę sałatki. Za deser podziękowałam. Siedzący obok kolega popatrzył na mnie z szacunkiem i również odstawił ciasto, mówiąc, że doskonale mnie rozumie.
        I wtedy sobie przypomniałam, że mamy środek postu big_grin Przypadkiem zapunktowałam u religijnej części firmy big_grin
        • lauren6 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 08:19
          Wracając do Morawieckiego. Pierogi i mielone to są potrawy, do których można wrzucić wszystko, dlatego jem tylko ze sprawdzonych źródeł. Kiedys koszmarnie zatrułam się pierogami u mojej koleżanki i od tego czasu uważam. Może nowy premier ma podobne doświadczenia i dlatego nie je pierogów z niesprawdzonych źródeł? suspicious
    • mdro Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 08:25
      Dewocja do kwadratu i brak wiedzy o wierze, którą jakoby wyznaje. Chrześcijanin, który woli obrazić i wprowadzić w zakłopotanie gospodarzy zamiast "złamać" przepis, który w takich okolicznościach i tak go nie obowiązywał, nawet traktując go literalnie?

"W pewien szabat Jezus przechodził wśród zbóż, a uczniowie zrywali kłosy i jedli, wykruszając ziarna rękami.
      Niektórzy zaś z faryzeuszów mówili: «Czemu czynicie to, czego nie wolno w szabat?»
      Wtedy Jezus, odpowiadając im, rzekł: «Nawet tego nie czytaliście, co uczynił Dawid, gdy poczuł głód, on i jego ludzie? Jak wszedł do domu Bożego i wziąwszy chleby pokładne, sam jadł i dał swoim ludziom? Chociaż samym tylko kapłanom wolno je spożywać»". (Łk 6, 1-5)
      • isa_bella1 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 08:38
        Piątek w KK jest dniem o charakterze pokutnym . Nic ci do tego kto i jak go przeżywa.
        • przystanek_tramwajowy Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 08:42
          Morawiecki zmarnował jedzenie czyli dar boży. To bardzo ciężki grzech w KK. Tym bardziej, że post wcale go nie obowiązywał, bo był w podróży.
          • mdro Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 08:48
            I upokorzył ludzi, którzy go chcieli ugościć. Jeszcze większy grzech. Naprawdę sądzisz, isa_bello1, że na tym forum nie ma osób znających nie tylko literę, ale i ducha przykazań Bożych i kościelnych?
        • nathasha Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 09:19
          Tak jak sobota byla dniem odpoczynku dla Zydow, ale to szabas jest dla czlowieka a nie czlowiek dla szabasu. I tak wlasnie wyglada faryzejska religia: gesty, pozory, a drugi czlowiek sie nie liczy. Myslisz ze Chrystus pochwalilby takie zachowanie?
        • ira_08 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 10:39
          Ale z tego co pamiętam, w tego typu sytuacjach, katolik moze zjeść mięso. Zresztą mięso z ryb jecie, więc co za różnica?
        • minor.revisions Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 14:50
          > Piątek w KK jest dniem o charakterze pokutnym . Nic ci do tego kto i jak go przeżywa.

Gdyby morawiecki rzeczywiście miał na myśli pokutę to by podziękował za pierogi i poprosił o chleb, a nie marnował jedzenie, które mógłby zjeść kto inny, a takie obgryzione raczej poszło do śmieci, nie?
          • 1st.world.problems Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 14:51
            Dali psom lub poszło na relikwie.
            • morekac Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 14:54
              Psom cebula szkodzi, przyprawy zresztą też.
    • kropka_kom Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 08:32
      Żenujący wątek. W sumie w stylu lewackiej ematki...
      • mdro Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 08:34
        Chyba coś pomyliłaś. Żenujący artykuł i żenujące zachowanie Morawieckiego. Fakt, nie lewaka zapewne, tylko zaprzedanego światowemu kapitałowi bankstera.
      • mamablue Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 08:36
        Rusz głową. Czemu służą takie opowiastki? Pokazaniu, że to "bankster", ale nasz, prawdziwie katolicki. Tylko temu, coby dysonans poznawczy u suwerena zniwelować. Takie kontrolowane wspomnienia. Ciekawe, co koledzy bankowcy mieliby do powiedzenia nt.wspólnych posiłkow biznesowych. Myśl, myśl. Warto.
        • isa_bella1 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 08:39
          Taaa...co jeszcze wymyslicie.
          • mamma_2012 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 08:42
            A ty myślisz, że to wymysły. Nieźle. Boli, oj boli jak was prezes załatwiłbig_grin
          • ente2211 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 10:19
            Nikt nie musi niczego wymyślać, po prostu trochę wiemy jak działa marketing polityczny i wybielanie w zaprzyjaźnionych mediach. Nie ma w tym żadnej tajemnicy. To mechanizm, który już w Polsce działa od dobrych paru lat, więc czas się z nim zapoznać. I nie pisze tego złośliwie albo szyderczo, tylko jak się późną ten mechanizm, to i łatwiej będzie ci rozpoznać manipulacje, tak jak teraz, w tym w tekscie o nowym premierze
      • mamma_2012 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 08:38
        Żenująca to jest akcja PRowa w ramach, której ukazał się ten artykuł, która z bankstera, milionera, euroentuzjasty ma zrobić swojskiego, pobożnego faceta.
        • mamablue Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 08:42
          Ale suweren przez kilka dni nie wiedział co myśleć, a teraz łagodnie naprowadzony został, co widać na tym forum. Czemuż to kropka nie przejawiała entuzjazmu w piątek, hę?
        • joa66 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 08:52
          To nie jest swojski facet, to jest świr. I mam nadzieję, że jakiś "swojski facet" przestraszy się, że mu w piątek będą wyrywać z ręki pieroga z mięsem a kuchnię oflagują.
      • lodomeria Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 08:55
        A dostanę stosowną plakietkę?
      • lauren6 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 09:06
        Żenujące to jest lecenie do prasy by dorabiać religijną otoczkę do prostego faktu, że ktoś sie brzydził jeść niewiadomo z czego zrobionych pierogów big_grin
        • arwena_11 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 09:15
          Ja też nie jadam mielonych i pierogów u innych. Przyczyna dosyć prosta - mam uczulenie na cebulę - a 99% osób dodaje cebulę do takiego mięsa. Nawet do farszu postnego dają cebulę. Już mi się nie chce nawet pytać czy jest cebula. Po prostu nie jem.
          • mdro Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 09:22
            I co, demonstracyjnie obgryzałabyś w gościach pierogi?
            • arwena_11 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 09:28
              Pewnie nie - bo gdzieś mógłby być kawałek cebuli. Ja bym poprosiła o chleb z masłem
            • lauren6 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 09:34
              Co za różnica czy obgryzłaby brzegi i nie?
              Trzeba być burakiem by gapić się zaproszonym gościom w talerz i analizować w prasie kto i co przeżuł, a czego nie.
              • morekac Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 09:41
                Miło, że takie zdanie masz o ludziach, którzy uważają się za świętszych od papieża. Przecież tej wiadomości nie podał lewak, tylko jakiś dewot oczadziały od kadzidła.
                • arwena_11 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 10:42
                  A to na bycie burakiem ma wyłączność któraś strona?
    • mdro Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 08:37
      Nawiasem mówiąc, to raczej zwolenniczek Morawieckiemu nie przysporzy. Matka Polka postawi się raczej w sytuacji tej upokorzonej gospodyni niż będzie zachwycać dewocją Morawieckiego.
      • lodomeria Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 08:53
        Albo zapamięta jedynie, że się Morawiecki wieprzowiny boi.
    • mamablue Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 09:09
      Lodomeria, ale za tytuł wątku powinnaś forumowego Oskara dostać wink Świetny!
      • leokadia35 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 09:22
        Nie cierpię pierogów z mięsem 🤢
        • morekac Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 09:36
          Ale robisz bydło przy stole z tego powodu?
          • lauren6 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 09:40
            A jakie są zasady sv jedzenia pierogów?
            Serio pytam. Lepiej zostawić nietkięte jeśli się nie jada farszu (pomijam z jakich względów)?

Dla mnie bydło zrobila osoba opowiadająca o tym jak premier je
            • morekac Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 09:44
              Można ich sobie nie nakładać na talerz po prostu.
              • arwena_11 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 09:54
                A skąd wiesz, czy nie dostał talerza pierogów przed nos?
                • przystanek_tramwajowy Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 09:59
                  To mógł odstawić i nie ruszać, zamiast babrać się w tych pierogach.
                  • morekac Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 10:12
                    Kuchtę bezbożnicę natychmiast wybatożyć i wygnać z miejsca zamieszkania. Żeby takiego świętego człowieka na takie niedogodności narażać!
                • mamma_2012 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 10:22
                  A jak sobie w takich chwilach radzą wegetarianie, muzułmanie (zakładając, że pierogi z wieprzowiną), osoby na diecie?
                  • mdro Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 10:35
                    Problem w tym, że każda dobrze wychowana osoba poradzi sobie bez problemu. Wegetarianin, ktoś uczulony czy będący na diecie po prostu uprzejmie przeprosi, mówiąc że w ogóle nie jada mięsa albo że z przyczyn zdrowotnych niestety nie jest w stanie nawet skosztować. Ktoś niejadający jakiejś potrawy z przyczyn religijnych też uprzejmie podziękuje, prosząc jednocześnie o coś prostego do przygotowania (nie wiem, jak z ortodoksyjnymi Żydami, czy oni w ogóle mogą jeść w niekoszernym domu/restauracji). Tu względy religijne były tylko pozornie, bo w takim wypadku wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych pana Morawieckiego nie obowiązywała (co, jak wynika z artykułu, było mu nawet przypomniane), a ponadto katolicyzm nie zakłada literalnego przestrzegania przepisów. A poza tym jeśli już chciał być taki świętszy od papieża, to mógł się wymówić niedyspozycją żołądkową i poprosić o kawałek suchej bułki.
                    • lauren6 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 10:51
                      Podobno był głodny. Zjadł ciasto, farszu nie.
                      Jedna strona wznosi oczy ku niebu: łolaboga, świety człowiek nie tknął wieprzowiny w piątek.
                      Druga strona robi z niego niewychowanego chama, który miał szczelność nie zeżreć pieroga w całości, a jedynie część.

W mojej ocenie obie powyższe postawy są chamskie, bo co was obchodzi kto co i jak je?
                      • przystanek_tramwajowy Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 11:02
                        No to się najadł tym ciastem z pierogowych brzegów, że mało nie pękł z przeżarcia! Bo przecież ze środka ciasta nie ruszył, bo ubabrane mięsnym farszem. Jesteś śmieszna lauren w tej swojej próbie obrony pierogowego buca.
                        • lauren6 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 12:37
                          Ty jesteś śmieszna ze swoją jedynie słuszną wizją jedzenia pierogów big_grin
                      • spanish_fly Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 11:04
                        Nic nas to nie obchodzi, ale przecież to nie my upubliczniliśmy opowieść o tym, co je Morawiecki. Zresztą sam też opowiedział publicznie o tym, kiedy pije - podobno powstrzymuje się od picia alkoholu przez 63 dni na pamiątkę Powstania Warszawskiego. Najwyraźniej sam Morawiecki uznaje tego typu wiadomości za istotne z punktu widzenia autoprezentacji. Zgadzam się, że to żenujące.
                        • lauren6 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 12:36
                          A Morawiecki to zrobił? Też nie. To po co te teksty, że niewychowany, bo nie zjadł całego pieroga.
                          • spanish_fly Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 12:43
                            Nie wiem od kogo wyszła historyjka o pierogach, ale o abstynencji już powiedział sam.

A komentowanie zachowania polityków to i tak łagodna zemsta za wszystkie nieszczęścia jakie nam na głowę sprowadzają. Mnie tam go nie żal. Z kogo mamy się śmiać, jak nie z pajaca, który obejmując świeckie stanowisko w rządzie świeckiego państwa po pierwsze zapowiada rechrystianizację Europy?
                            • la_mujer75 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 19:56
                              Ciekawa jestem, czy seks uprawia w poście...
                              • nathasha Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 20:16
                                Matko boska, nawet nie wymawiaj tego slowa na s... wink
                                • mamolka1 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 20:54
                                  Sądzisz, że czworo dzieci to z niepokalanego poczęcia ( byłby lepszy od papy boha ) czy też małżeński obowiązek wykonany ze wstrętem i przez prześcieradło z -brrr- dziurką?? 😱🤣
                      • morekac Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 11:06
                        Mnie to przeraża, ze fobie jedzeniowe prymasa zostały zinterpretowane jako coś, co należy rozgłosić wszem i wobec, bez względu na to , jak to może wyglądać. A prymas wyszedł na człowieka z lekka niewychowanego, nie nadmiernie pobożnego.
                        BTW: mógł pościć na chwałę Jezusa, jak taki święty.
                        • spanish_fly Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 11:08
                          Z okazji objęcia teki premiera ktoś powinien mu sprezentować włosiennicę. Prawdziwy męczennik za wiarę nie powinien ograniczać się do wstrzemięźliwości w jedzeniu i piciu.
                          • notting_hill Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 12:22
                            Sorry, nie mogłam się powstrzymać smile www.cilice.co.uk/
                            • spanish_fly Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 12:36
                              Idealne!
                  • lellapolella Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 12:28
                    Po prostu odmawiają zjedzenia, przepraszając gospodarzy. Jedzenie pozostaje czyste i zdatne do konsumpcji.
                    Zgadzam się, że to akcja PR, subtelna jak wszystkie dotąd, które przeprowadził PiS. Niemniej zakładam, że suweren to łyknie, może nawet na pasku w TVP się pojawi info o obgryzanych pierogachbig_grin
                    • spanish_fly Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 12:37
                      Na pasku będzie: "Totalna opozycja kpi z wiary premiera".
      • lodomeria Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 11:56
        Cała w tym zasługa mej muzy wink

I obawiam się, że ciąg dalszy nastąpi...
        • lodomeria Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 12:04
          A tutaj Oskar Facebooka smile

Wiersze Mateusza Morawieckiego pisane w Excelu
          • antyideal Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 12:16
            "Najwieksza nadzieja polskiej poezji cyfrowej" smilesmile
      • semihora Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 11:57
        Fakt. Mam skojarzenia, cholerka big_grin

Błogosławione pierogi, które obgryzałeś big_grin
    • sumire Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 09:32
      Można było się spodziewać, że będą z niego robić świętego, ale w sumie to zrobili z niego buca. Super big_grin Oby tak dalej.
    • kropkacom Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 09:34
      Dewocja. Żeby nie było, na zdrowie smile
      • sumire Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 09:40
        A w sumie to urocze połączenie - człowiek z branży znanej z tego, że etyki się w niej nie ceni, jako nadgorliwy chrześcijanin. Może ktoś się nabierze.
        • morekac Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 09:50
          Szkoda, że jak udzielał kredytów we frankach, to mu sumienie nie pikało ostrzegawczo...
          • spanish_fly Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 10:03
            Bank zarabiał w szczytnym celu - żeby wspierać inicjatywy patriotyczne, o czym można poczytać w tym samym tekście. Czymże jest bankowa niewola kilkuset tysięcy kredytobiorców w świetle tak szlachetnej intencji?
            • morekac Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 10:20
              A, to w porządku. Chociaż wydawało mi się , że akcjonariusze oczekiwali raczej zysku i dywidendy.
              Zresztą się doczekali.
    • spanish_fly Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 09:57
      Jestem ateistką, więc patrząc na linię naszej władzy jestem już jej wrogiem lub wręcz wrogiem Polski. Z tego względu smuci mnie, że pozór religijności jest teraz warunkiem koniecznym do zdobycia jakiegokolwiek państwowego stanowiska. Ale to obgryzanie pierogów, jeśli rzeczywiście powodowane jakąś pseudo religijnością jest po prostu śmieszne, tylko nie wiem z kogo tu się bardziej śmiać z bohatera tych panegiryków czy z ich autora.
    • kadfael Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 10:03
      Mnie ta opowiastka kojarzy się z średniowiecznym Miraculum o świętym, który niemowleciem będąc w dni postne nie ssal mleka.
      • morekac Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 10:11
        Jeszcze żeby facet był prymasem, nie premierem...
        Premier jest, nie prymasem i ludowi powinno wystarczy, że jest w miarę wierzący i pobożny, ale trzeba być świętszym od Matki Księdza. Tego nie są w stanie zrobić - stąd głupawe opowiastki dla ludu rodem ze Średniowiecza.
    • huexido Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 10:19
      Moja babcia, bardzo wierząca osoba (nie była katoliczka) zawsze podchodziła z szacunkiem do jedzenia, zawsze odmawiała dziękczynienie przed posiłkiem i zawsze powtarzała "Nie jest ważne co do ust wchodzi, ale to co z nich wychodzi."

Osobiście zniesmaczyłoby mnie opisane zachowanie, mógł odmówić niż zmarnować jedzenie. Mam nadzieję, że to spektakl dla ludaciemnego, od jakiegoś czasu traktującego partię jak świątynię, której kapłani muszą wykazywać się cnotami szybkiego klękania i łapania opłatka w locie, publicznego deklarowania cnót świętości, poszczenia w piątki, adwenty, wielkieposty, 10 i 18 każdego miesiąca a także w imieniny Jarosława, Tadeusza, leżenia krzyżem w czasie wolnym. W tym kontekście słowa świeżaka Dzikieuszka o chrystianizacji Europy jako programie gospodarczym dla Polski nie dziwią wogóle.
      • black-cat Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 11:01
        I z tym się zgadzam. W takiej sytuacji należało odmówić.
    • woman_in_love bankster z wzgórz golan nie je wieprzowiny 11.12.17, 10:49
      ależ faux pas z tymi pierogami. W dodatku ukraińskie? Wstyd. Polskich nie było?
      • 1st.world.problems Re: bankster z wzgórz golan nie je wieprzowiny 11.12.17, 12:07
        Musiałby odmowic wejscia w gościnę do gospodarza zatrudniającego gosposie ze wschodu lub o wschodnich korzeniach. To ci dopiero byłby nacjopatryjota!
    • black-cat Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 10:58
      A może on wegetarianin? Ja pierogów też bym nie zjadła bo mam uczulenie na pszenicę i niewykluczone, że to byłyby ostatnie pierogi w moim życiu. Po drugie nie jem mięsa, więc musiałabym odmówić.
      • lodomeria Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 11:54
        Wegetarianin obżarł brzegi pierogów po to, żeby reszta z wkładem mięsnym ze zwierząt, które tak bardzo szanuje powędrowała do śmieci... To jest dopiero logika.
        • quilte Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 12:33
          Mnie zastanawia jeszcze coś innego. Rozumiem, że p. Morawiecki w tej podróży był służbowo, jako osoba publiczna? To jak to jest możliwe, że ktoś z jego świty z wyprzedzeniem nie ustalił, co mu tam będą serwować i nie zdusił pielmieni z mięsem przy piątku w zarodku? No przecież tak to powinno wyglądać.
          • 1st.world.problems Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 12:42
            Jeżeli jako wykładowca był na jakimś zadupiu bez hoteli/kwater a z wszechnica na ścianie wsch (jest wykladowca), to na bank miał całe legiony obstawy.
            • quilte Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 12:51
              I jako wykładowca, na to zadupie, podróżował w towarzystwie dziennikarzy? Bo pan Janke, który to ogryzanie "pamięta", to chyba dziennikarzem jest?
              • 1st.world.problems Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 12:53
                Jako polityk tez nie jeździlby z dziennikarzami
                • quilte Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 13:02
                  Co w takim razie sugerujesz? Że był tam prywatnie? Nie jako wykładowca, nie jako polityk - to jako kto? Tak se pojechał ze swoim prywatnym kumplem panem Janke? Moim zdaniem autor jasno chciał zakomunikować, że okazja była służbowa, a p. Morawiecki ważną personą był, wszak gospodyni chciała go uczcić. Obecnych było kilka osób ("inne obecne osoby przekonywały go...", czy jakoś. Jeśli Morawiecki ważny, to ktoś powinien ustalić, co jada, a czego nie. Grube nici wyłażą z każdej strony.
                  • 1st.world.problems Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 13:08
                    Nie mam pojęcia, jestem daleka od sugerowana, to wygląda jak mitologizowane anegdoty o Wojtyłe zanim został papiezem.
                    Mógł spontanicznie gościć u kogoś na prowincji(u gospodarza bez świadomości przestrzegania odpowiedniego protokolu dyplomatycznego i ustalania menu last minute)
                    • quilte Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 13:29
                      Ale ja nie twierdzę, że to wiejska gospodyni powinna mieć świadomość konieczności przestrzegania protokołu dyplomatycznego! To obsługa Morawieckiego powinna się była tym zająć, tym bardziej, że najwyraźniej jest on klientem o specjalnych wymaganiach smile Jak widać - nie zajęła się, czyli albo a) obsługa do bani b) historia wyssana z palca. Plus wydaje mi się mało prawdopodobne, że gospodyni ze ściany wschodniej "zapomniała", że piątek jest i post. Ta historia jest absurdalna na wielu poziomach i ni diabła nie da się w niej dopatrzeć dobrej woli czy zalet Morawieckiego.
                      • lusitania2 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 14:08
                        quilte napisała:

> Ale ja nie twierdzę, że to wiejska gospodyni powinna mieć świadomość koniecznoś
                        > ci przestrzegania protokołu dyplomatycznego! To obsługa Morawieckiego powinna s
                        > ię była tym zająć, tym bardziej, że najwyraźniej jest on klientem o specjalnych
                        > wymaganiach smile

jaka obsługa?
                        To nie było rok, dwa czy trzy temu, z "obsługi" to pewnie był tylko szofer jaśnie pana prezesa.
                        • 1st.world.problems Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 14:14
                          Albo i prezes sam był swoim własnym szoferem.
                          • morekac Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 14:28
                            1st.world.problems napisał(a):

> Albo i prezes sam był swoim własnym szoferem.

Gdyby sam jeździł, pewnie wiedziałby, z której strony samochód ma wlew paliwa i jak to sprawdzić.
                            • 1st.world.problems Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 14:31
                              O, w takim razie przeoczylam jakies niusy o jego nieobyciu z tankowaniemwink
                              • morekac Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 14:47
                                Bo się zachwycał, że jakiś tan projekt samochodu ma w planach wlew paliwa z 2 stron, bo on nigdy nie wie z której strony ten wlew jest - niejeżdżącym wyjaśnię, że w samochodach przy wskaźniku paliwa jest strzałka pokazujące stronę wlewu. Naprawdę ustawienie się dobrą stroną nie jest aż tak trudne...
                                • katriel Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 17:05
                                  Ja jestem jeżdżąca i mam samochód bez strzałki przy wskaźniku. ("Nie mamy pańskiej strzałki i co nam pan zrobi.") Ale w sumie ja się jakoś nauczyłam, którą strona podjeżdżać, to i Morawiecki powinien dać radę.
                                  • morekac Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 17:50
                                    Albo za rzadko tankuje albo za rzadko sam jeździ - stąd podejrzenie graniczące z pewnością, że sam nie jechał.
                            • arwena_11 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 14:43
                              Wiesz o tej strzałce to sie z forum dowiedziałam, a jeżdżę własnymi samochodami od ok 20 lat. Zawsze miałam problem z której strony mam wlew - bo mam dwa samochody i każdy ma z innej strony. Jadąc na stację muszę się zastanowić chwilkę.
                        • quilte Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 14:14
                          No jak sam szofer - przecież pan dziennikarz autor artykułu to "pamięta", czyli razem byli.
                          • 1st.world.problems Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 14:17
                            Ja bym była ostrożna w przyjmowaniu różnych tego typu panegirykow za najprawdziwszą prawdę objawioną smile
                            • quilte Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 14:19
                              No więc właśnie piszę, że z której strony nie spojrzeć na ten żywot świętego, to czuć smród wciskanego kitu smile
                          • lusitania2 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 14:22
                            oczywiście, był Janke i jakieś inne osoby - zapewne także wykładowcy owej szkółki.
                            Ale to nie "obsługa" morawieckiego, do zapewniania mu posiłków wg wymagań etc.
      • czarniejszaalineczka Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 20:40
        wegetarianie nie obgryzają skrawkow mięsnych pierogow
        tylko chamy tak robia
        normalny człowiek ( poszczący czy niejedzący miesa) odmowi i poprosi o suchy chleb
      • morekac Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 13:54
        Mateusz Reewangelista.
    • solejrolia Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 12:56
      Jeśli ta historyjka jest prawdziwa, to cham i prostak, który nie potrafi zachować sie, w dodatku bezbożnik. Brak szacunku dla gospodarzy, brak szacunku dla jedzenia. A próbują na siłę zrobić z tego dobry PR, co jest po prostu żenada.
      • sumire Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 13:01
        Otóż to. Religijność na pokaz i lekceważenie wysiłku gospodyni.

Ciekawe, jak to się dalej rozwinie. Może się samobiczuje albo lubi leżeć krzyżem?
        • lellapolella Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 13:07
          Też mi się wydaje, że to dopiero początek. Trzeba się zaopatrzyć w popcorn na czas urzędowania tego pana.
    • mallard A ja pomyślałem Lodo, 11.12.17, 13:18
      że chciałaś napisać "paznokcie", ale wredna autokorekta poprawiła Ci na "pierogi" big_grin
      • lodomeria Re: A ja pomyślałem Lodo, 11.12.17, 22:53
        Daj Boże, że kiedyś będziemy zakładać wątki o tym, że premier paznokcie obgyza, bo żadnych innych wad się nie będziemy mogli dopatrzeć wink
    • aankaa Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 13:50
      Gospodyni chciała mu zrobić przyjemność i specjalne przygotowała ukraińskie pierogi z wieprzowiną - pielmieni. Zapomniała, że to piątek i nie wiedziała, że gość jako człowiek głęboko religijny - przestrzega cotygodniowego postu
      ===
      gospodyni zapomniała, że w piątek jest post ??
      • lusitania2 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 14:05
        aankaa napisała:

> gospodyni zapomniała, że w piątek jest post ??

najwidoczniej normalna osoba, a nie z mózgiem przepranym religią.
        • quilte Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 14:18
          aankaa napisała:

> gospodyni zapomniała, że w piątek jest post ??

najwidoczniej normalna osoba, a nie z mózgiem przepranym religią.

Ja rozumiem, że to się pod wschodnią granicą działo i dlatego Morawiecki miał dostać pielmieni. Na wschodzie to gospodynie takie jednak więcej pobożne.

• katriel Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 17:12
            Ja mam hipotezę. To nie był piątek (Janke źle pamięta), tylko środa popielcowa.
            Gospodyni nie wiedziała, że jest post, bo była obrządku wschodniego i Popielec obchodziła wg juliańskiego kalendarza, więc dla niej to była zwykła karnawałowa środa, w którą pierogi z mięsem są zupełnie stosownym obiadem.
            Morawiecki w zwykły piątek może by i te pierogi zjadł (jak każdy normalny katolik), ale że w środę popielcową obowiązuje post ścisły i w ogóle to taki "bardziej postny" dzień niż zwykłe piątki, to go zatkało i się nie odważył.
            • lodomeria Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 22:49
              Nawet w środę popielcową nie wolno marnować jedzenia, lekceważyć życia zwierząt i wywyższać się.
              Jak wiedział, że w środę popielcową dokądś jedzie a nie chciał "korzystać" z dyspensy dla podróżujących (dyspensa to nie taki trick, żeby oszukać system, choć wielu tak to traktuje, ale właśnie zwolnienie z zasad po to, żeby zasady nie stawały się ważniejsze od człowieka/wiary), to powinien był wziąć sobie kanapkę. A nawet jeśli go podróż zaskoczyła znienacka to PODZIEKOWAĆ i wziąć na bary decyzję o poszczeniu - na serio nic by mu się nie stało, jakby ominął posiłek.

Kraj katolicki...
          • lusitania2 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 17:18
            quilte napisała:

> Na wschodzie to gospodynie takie jednak więcej pobożne.

aha
            a najlepszym przykładem twojej tezy jest gospodyni z tej historii.
            <ironia>
        • aankaa Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 17:58
          lusitania2 napisał:

> aankaa napisała:
          >
          > > gospodyni zapomniała, że w piątek jest post ??
          >
          > najwidoczniej normalna osoba, a nie z mózgiem przepranym religią.

wystarczy trochę wiedzy, nie trzeba mieć mózgu przepranego religią
      • 1st.world.problems Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 14:05
        Może wzorem jednej jematki tam w domu catering zapewnialy ukrainki? (Pisownia oryginalna)
    • paloma_blauwinder Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 16:52
      To niekoniecznie musiało być chamstwo, mogła być tylko nieporadność towarzyska. Jeden rzut oka na Morawieckiego wystarczy, żeby zobaczyć, że to nie jest osobowość, że tak powiem, biesiadna (i dobrze, tym gorzej się będzie dogadywał ze starą gwardią pisowską). Natomiast co ma w głowie Igor Janke (i czy coś) to się naprawdę zastanawiam.
      • lusitania2 Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 17:12
        paloma_blauwinder napisał(a):

> To niekoniecznie musiało być chamstwo, mogła być tylko nieporadność towarzyska.

litości, proszę!
        Nie mówimy o kilku(nasto)latku, ani nawet nieśmiałym studencie, tylko starym koniu, będącym już wtedy prezesem banku. Który, nawet jak rodzinny dom zawalił wychowanie i kindersztuby z niego, jak widać, nie wyniósł, to już w dorosłym życiu, przeszedł profesjonalne szkolenie z savoir-vivre. Tylko z jakiegoś powodu z odebranych nauk, w tamtej sytuacji (o ile jest prawdziwa), postanowił nie skorzystać.
      • zona_glusia Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 18:16
        paloma_blauwinder napisał(a):

> Natomiast co ma w głowie Igor Janke (i czy coś) to się
        > naprawdę zastanawiam.
        Chciał się odwdzięczyć za wsparcie. Morawiecki jako minister objął program prowadzony przez Instytut Wolności Igora Janke swoim patronatem. Tylko troszkę Igorowi nie wyszło. Jak to szło: "Boże chroń mnie przed przyjaciółmi, z wrogami sam sobie poradzę".
      • jolie Re: Morawiecki obgryzał pierogi 11.12.17, 18:33
        > Natomiast co ma w głowie Igor Janke

Ja też się zastanawiam. To, co napisał, to straszne brednie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka