Dodaj do ulubionych

Samochodzace odkurzacze typu Roomba

30.12.17, 19:03
Romba, Neanto, iLife czy jakie tam marki jeszcze sa.

czy macie jakies techniki opanowane by toto nie zarlo kabli? niektorych nie moge usunac na czas sprzatania Kupilam sobie nowszy model Roomby bo w starym bateria juz slabala a to zre nadal kable.

No i tak aby oddac czesc modnym na tym forum od paru dni kotom to chcialam dodac

1. chcialabym by owe odkurzacze mialy zaprogramowane kocie odglosy tzn wydawaly jakies mruczenie niezadowolenia jak koty czy odglosy miauczenia z zadowolenia. Np jak podnosze to az sie prosi by bylo toto niezadowolone. Albo jak skonczy zamiast wydawac nude beep aby zamiauczalo ze glodne i chce isc zrec ( prad w bazie).
Czasami gadam do mojej Roomby jakby rozumiala: "no gdzie leziesz, znowu sie nazresz tych kabli i bedziesz piszczec" itd.

2. Mam 3 koty. 2 sie boja Roomby, trzeci ja atakuje. Jak z waszymi?
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Samochodzace odkurzacze typu Roomba 30.12.17, 19:15
      Ja kable wolnoleżące podnoszę na czas sprzątania, zahaczając je gdzieś wyżej (o kanapę, krzesło)- a tych idących wzdłuż ścian nie zjada.
      • princesswhitewolf Re: Samochodzace odkurzacze typu Roomba 30.12.17, 19:31
        no wlasnie ja mam problem z takim idacym wzdluz sciany, dosc luzny w sumie...
        • kk345 Re: Samochodzace odkurzacze typu Roomba 02.01.18, 21:49
          No to go przymocuj do sciany albo listwy, wyjdzie taniej, niż serwis odkurzacza i sprzętów
    • heca7 Re: Samochodzace odkurzacze typu Roomba 30.12.17, 19:16
      Mojemu kotu było to obojętne. Drugi kot , który do domu nie wchodzi ( wychował się na ulicy) patrzy przez prog i przygląda się z ciekawością. Yorka mojego taty nie boi się tego odkurzacza a normalnego nie lubi. A moja buldozka to w ogóle uważa samobiezny za zwierzątko. Ja mam vorweka i on się odzywa. Piszczy jak utknie między nogami stolika. Jak się go podniesie wyświetla- proszę postaw mnie na ziemi. Jak mu się wyczysci pojemnik to dziekuje za wyczyszczenie. Generalnie ma różne dźwięki.
      Jak zaczyna inaczej piszczec to buldozka odbiega, wachlarz go i stoi obok mnie dopóki ja go nie zamkne, odpale lub nie poprawię.
      Kabli nie zżera bo wszystkie mam pochowane. Ewentualnie można zastawic taki kabel czymś ciężkim. Mój podjeżdża delikatnie i nie tlucze w meble.
      • heca7 Re: Samochodzace odkurzacze typu Roomba 30.12.17, 19:17
        Wacha go i podbiega miało być wink
      • princesswhitewolf Re: Samochodzace odkurzacze typu Roomba 30.12.17, 19:36
        > Jak się go podniesie wyświetla- proszę postaw mnie na ziemi.

a ja bym chciala by mruczal z niezadowolenia i majtal lapkami czy cos...

Fantazja mnie ponosi...
        • heca7 Re: Samochodzace odkurzacze typu Roomba 30.12.17, 19:39
          Krótko pisząc chciałabyś go spersonalizowac ? wink
          • princesswhitewolf Re: Samochodzace odkurzacze typu Roomba 30.12.17, 19:42
            Bardzo dobrze to ujelas. I by byly jakies wymienialne futerka czy cos.... No co, iPhona mozna spersonalizowac to czemu Roombe nie? To bylby hit.
    • agua_de_coco Re: Samochodzace odkurzacze typu Roomba 30.12.17, 19:39
      Mi gdzieś mignął model, chyba roomby, który jest tak mądry, że umie omijać kable podobno.
      A przy okazji mam pytanie do użytkowniczek - czy to poradzi sobie na dywanie? Czy się zablokuje na włosiu?
      • princesswhitewolf Re: Samochodzace odkurzacze typu Roomba 30.12.17, 19:43
        u mnie na dywanie radzi sobie ale ja mam krotkowlose te dywany a nie jakies z dlugim wlosem. Ma problemy z kablami natomiast. Myli je z makaronem spaggetti czy cos... do pozarcia
        • agua_de_coco Re: Samochodzace odkurzacze typu Roomba 30.12.17, 19:52
          Aż popatrzyłam z ciekawości i w zasadzie przy każdej roombie jest napisane, że kable zostawia w spokoju. Czyli pewnie ściema reklamowa.
          No mój dywan oryginalnie miał 12 mm, ale teraz jest już udeptany wink a, jak już trafię w którąś kumulację to sobie zafunduję, a potem mojej roombie zafunduję większe mieszkanie, żeby mogła sobie jeździć wink
          • princesswhitewolf Re: Samochodzace odkurzacze typu Roomba 30.12.17, 20:01
            moze 980 zostawia je w spokoju ja mam 890 i ten je zre z luboscia
        • naturella Re: Samochodzace odkurzacze typu Roomba 30.12.17, 19:55
          Radzenie sobie z dywanami jest zależne od modelu, te nowsze mają wyższe kolka i wjeżdżają na dywany. Moja Roomba na dywan Shaggy wjedzie, ale jak trafi na kawałek podłogi za dywanem, to już nie umie z powrotem wyjechać - musi chyba wziąć do tego rozpęd smile Kable spod ścian też mi żarła, więc je poukladalam w jednym niewidocznym miejscu wyżej. Natomiast przepięknie pożarła kabel od ładowarki, miałam trochę wyplątywania big_grin Kotka Roombę ignoruje już teraz (miesiąc minął), na początku się jej bała (ale ona się boi wszystkich nowych rzeczy, aktualnie boi się kapci syna, które dostał na gwiazdkę i które mają pazury).
      • heca7 Re: Samochodzace odkurzacze typu Roomba 30.12.17, 20:06
        Na zwykłym wełniany sobie radzi. Nie lubi tych wlochatych z długim włosiem. I zależy pod jakim kątem na ten dywan wjeżdża.
        Mój kiedyś zaskoczył dzieci. Rano odkurzyl ale z jakiegoś powodu ominął przedsionek, który czekał na niego otwarty. Postanowił się doładować. Myśmy wyszli a dzieci zostały w domu. Siedzą na kanapie, cisza grają na kompie i nagle budzi się odkurzacz , podjeżdża do zamkniętych już drzwi przedsionka puka do niego kilka razy po czym zawraca do bazy, mości się i zasypia wink w ogóle kiedy się ładuje i ktoś go odsunie od ładowarki na parę cm to wraca i kokosi się z powrotem na miejscu. Słodko to wygląda jak kura ma grzedzie.
        • princesswhitewolf Re: Samochodzace odkurzacze typu Roomba 30.12.17, 20:41
          a nie mowilam ze toto ma wlasne zycie?
          lol
    • rosapulchra-0 Re: Samochodzace odkurzacze typu Roomba 02.01.18, 21:51
      A co zrobiłaś ze starszym modelem?
      • princesswhitewolf Re: Samochodzace odkurzacze typu Roomba 03.01.18, 00:14
        dalam tesciowej... jak zwykle.
    • astrum-on-line Re: Samochodzace odkurzacze typu Roomba 02.01.18, 22:02
      Ja mam Miele. Z normalnymi kablami radzi sobie spokojnie, przechodzi po nich (coś tak jak wejście na dywan). Wplątuje się w małe kable (takie do ładowania komórki). Musimy pilnować, żeby nic takiego nie zostawało na podłodze.
    • minor.revisions Re: Samochodzace odkurzacze typu Roomba 03.01.18, 06:25
      > czy macie jakies techniki opanowane by toto nie zarlo kabli?

www.google.com/search?q=command+cord&safe=active&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi1ofPEhrvYAhUL4SYKHSFuBnYQ_AUICigB&biw=2560&bih=1343

A przedłużacze przyklejone do ściany na stale przy pomocy hot glue gun.

Kable które trzeba przytrzymać wyzej na chwilę - taśma malarska.
    • vasaria Re: Samochodzace odkurzacze typu Roomba 03.01.18, 08:52
      ja mam deebota firmy ecovacs. kabli nie zżera, ale włazi na dywan shaggy i często nie daje rady zleźć. piszczy wtedy, a w końcu zamiera, aż ktoś mu pomoże zleźć. ale najbardziej mnie wkurza, że jest strasznie uparty i jak sobie uwidzi, że wlezie na wysoki próg, to wlezie choćby miał sto razy próbować. uporu powinnam się uczyć od niego tongue_out. domowe imię deebota to "zdzichu" i ja swojego zdzicha kocham wink. pies kocha go mniej, bo zdzichu na niego próbuje wleźć, chyba jest za mały i za jasny wink. tzn. jeśli pies nie zejdzie mu z drogi to zdzichu się od niego odbija tongue_out. tak czy siak, zdzich to był jeden z lepszych zakupów ever tongue_out.
    • rozenkova Re: Samochodzace odkurzacze typu Roomba 14.01.18, 20:49
      ja mam electroluxa i9 pure. koty troche sie baly, ale przeszlo im jakos za trzecim odkurzaniemsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka