Dodaj do ulubionych

Ranking Perspektyw - licea 2018

10.01.18, 16:07
www.perspektywy.pl/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=3718:ranking-liceow-ogolnoksztalcacych-2018&catid=240&Itemid=445&strona=1
W 20 najlepszych LO w Polsce aż 10 z Warszawy, prawie cała reszta topowej dwudziestki też z dużych miast.
Obserwuj wątek
    • asia_i_p Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 10.01.18, 16:10
      Wrocławska trójka przed czternastką! No nareszcie.
      • kafana Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 10.01.18, 20:48
        No rzeczywiście się podziałosmile
    • bialeem Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 10.01.18, 17:19
      I 13 znów najlepsza. Co za patologia... Biedne dzieciaki.
      • bistian Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 10.01.18, 20:35
        bialeem napisał:

> I 13 znów najlepsza. Co za patologia... Biedne dzieciaki.

Niestety, ale masz rację. Szkoła jest słaba, tylko jest sprytny nabór.
        • bialeem Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 10.01.18, 21:57
          Nie powiedziałabym stricte, że słaba. Raczej terrorystyczna. Wychowuje strasznie zestresowanych narcyzów.
      • zlababa35 Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 12.01.18, 17:33
        Bosz. Do takich szkół idą ci, którzy chcą i czują się na siłach, a jak ktoś się pomylił i mu nie leży, to zawsze można zrezygnować. Laureat olimpiad z X przedmiotów będzie nudził się w przeciętnej klasie, tym bardziej, że w szkole gromadzącej mu podobnych może pójść o wiele, wiele dalej - znajoma uczennica w tym roku akademickim rozpoczęła studia na Oxfordzie.
        Rzecz w tym, że żeby przejść in plus przez taką szkołę, po pierwsze trzeba być bardzo rozwiniętym, uzdolnionym, a nie tylko mieć szóstki, no i raczej mieć stabilną strukturę psychiczną, czyli uczyć się z pasji, a nie dlatego, że nauczyciel i otoczenie wjeżdża Ci na ambicję.
        Jako byłe "zdolne dziecko" jestem za szkołami dla zdolnych i konkretnie ukierunkowanych, to, co dla po prostu bardzo dobrego ucznia będzie mega obciążeniem, dla nich jest przyjemnym treningiem umysłowym. Rzecz w tym, żeby się nie mylić, nie kierować ambicją, chęcią dostania się do "prestiżowej" szkoły, a nie głównie chęcią rozwoju. Swojemu dziecku zdecydowanie akurat odradzam big_grin.
        • ophelia78 Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 12.01.18, 18:23
          10/10
      • lily_evans11 Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 11.01.19, 16:27
        No jak, druga przecież wink.
    • chocolate-cakes Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 10.01.18, 18:48
      To naprawdę o niczym nie świadczy. Chodziłam sto lat temu do tej najlepszej szkoły. Szkoła jak szkoła. Przyjmuje olimpijczyków to i potem poziom jest wysoki.
      • chocolate-cakes Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 10.01.18, 18:52
        Nie tej z pierwszego miejsca. Najlepszej w moim okręgu, pierwsza piątka.
      • bialeem Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 10.01.18, 19:02
        Na jednej z olimpiad byłam świadkiem jak gadały sobie dwie nauczycielki - opiekunki olimpijczyków. Kobieta z 13 przechwalała się jak wstawiła kolejną jedynkę na koniec jakiemuś uczniowi "żeby sprawa była jasna" i żeby ten ktoś na pewno wyleciał. Moja stwierdziła, że nie pamięta kiedy wystawiła negatyw. Dyr 13 był szczerze oburzony, że musi przyjmować do szkoły jakiś rejon (przy szkole jest gimnazjum). Przyjmują olimpijczyków i tresują olimpijczyków stricte pod ten ranking.
        • ophelia78 Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 11.01.18, 10:12
          >Kobieta z 13 przechwalała się jak wstawiła kolejną jedynkę na koniec jakiemuś uczniowi "żeby sprawa była jasna" i żeby ten ktoś na pewno wyleciał

Boże skąd Wy takie rewelacje bierzecie...? Z 1 na koniec powtarza się klasę a nie wylatuje się ze szkoły.

>Dyr 13 był szczerze oburzony, że musi przyjmować do szkoły jakiś rejon (przy szkole jest gimnazjum).

Gimnazjum rejonowe w budynku, w którym mieści się 13 lo zostało wygaszone kilkanaście lat temu...
          • bialeem Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 11.01.18, 12:00
            Z trzema już nie.
            > Gimnazjum rejonowe w budynku, w którym mieści się 13 lo zostało wygaszone kilkanaście lat temu...
            czyli dopiął swego i się pozbył plebsusmile
            Ciągle nie rozumiem jak można tam dzieci puszczać.
            • bistian Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 11.01.18, 12:28
              bialeem napisał:

> Ciągle nie rozumiem jak można tam dzieci puszczać.

Takie rankingi robią więcej złego, niż dobrego. Gdyby to była charakterystyka szkoły, to byłoby w porządku. Przykładowo: "w tej szkole przygotowujemy do olimpiad i współpracy międzynarodowej", w innej było: "współpracujemy mocno z pracodawcami", w innej "uczymy języków, podróżujemy, poznajemy kulturę" itd.
              Ja wiem, jak się osiąga sukces w polskich warunkach. Uczniowie mają korepetycje, rodzice się do tego nie przyznają, mówią, że oni nie, skąd taki pomysł? Uczeń ma mnóstwo pracy po pracy, a w szkole jest z tego odpytywany i są pretensje, że całej listy nie zrealizował. Widziałem niejedną taką listę z dnia na dzień i mocno się zdziwiłem, że tyle tego było, a na lekcji tak mało?
              Wiem, że część uczniów ma taki sposób na swoją młodość i dobrze się z tym czują, ale ilu takich jest? 5 osób na szkołę?

Są szkoły, które na starcie mają bardzo słabych uczniów, ale dzięki pracy szkoły i tych uczniów, na wyjściu zdają egzaminy na poziomie 60-75%, co jest bardzo dobrym wynikiem. Ci lepsi uczniowie mają wyniki wyższe, nawet ponad 90%, ale już nie ma tłumów na olimpiadach, bo nie ma na to czasu, jeśli pracuje się również ze słabymi, nie tylko ich wyrzuca. Szkoły mają dużą wartość dodaną, są więc dobre, a "w nagrodę" oceniane są jako szkoły słabe.

Były próby ustalenia wartości dodanej szkoły, jakoś to się rozmyło pośród licznych reform, wielka szkoda. Chciałbym w Polsce szkoły fińskiej, bez ocen, bez pracy pod egzamin czy ranking, wspierającej każdego ucznia w jego talentach. Wtedy nawet ta wartość dodana nie byłaby potrzebna. Mogę sobie pomarzyć przy takim nastawieniu społeczeństwa.
              • joa66 Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 11.01.18, 12:52
                Ale problem, o którym piszesz dotyczy wszytskich szkoł, nie tylko z topu ranking. Pozbywanie się uczniów, którzy "nie rokują" to praktyka znana też w tzw słabych szkołach. Podobnie korepetycje - z różnych powodów. Podobnie toksyczni nauczyciele. Tak samo jak są przyjazne szkoły w czołowce.
              • zlababa35 Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 12.01.18, 17:36
                Byłam w słabej podstawówce. W wymagającym (choć nie terroryzującym) liceum.
                Jako osoba "nie słaba" o wiele lepiej wspominam to liceum, które wreszcie popchnęło mnie do rozwoju, do zgłębiania wiedzy, choć i wymagało pracy. Kiepska szkoła, w której 2/3 klasy zależy po prostu na przejściu z klasy do klasy do koszmar dla dzieciaka, który ma cokolwiek w głowie. I co mu z tej wartości dodanej, ech...
                • bistian Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 13.01.18, 11:57
                  zlababa35 napisała:

> Kiepska szkoła, w której 2/3 klasy zależy po prostu na przejściu z klasy do klasy
                  > do koszmar dla dzieciaka, który ma cokolwiek w głowie. I co mu z tej wartości
                  > dodanej, ech...

Pisałem o różnych sprawach

1) ranking - powinien uwzględniać różne rzeczy, mogą to być nawet różne rankingi. Szkoła, która ma wysoką wartość dodaną, na pewno nie jest szkołą kiepską, a szkoła, która zajmuje dobre miejsca na olimpiadach, wcale nie musi być szkołą wybitną. Dużo zależy od tego, kto pracuje i z kim.

2) robienie wyników przez wyrzucanie całej masy młodzieży i ostrą selekcję potem, nie powinno być powodem do dumy. W pracy też się pracuje z tymi ludźmi, których się ma, a mądry szef jest w stanie wykonywać zadania cały czas, tworząc powoli zespół. Niewielka zasługa wystartować z 75% i uzyskać 99%, zasługa jest, ale nie warto stawiać za to pomników.

3) każdy typ szkoły jest potrzebny, ten w które uczeń ma czas pomyśleć nad swoim życiem, ma czas na zainteresowania, a wiedza i umiejętności, które zdobył, są dla niego wystarczające. Również te szkoły, w które przygotowują do pracy w korporacjach, więc praca na styk, mnóstwo konkurencji, mało czasu na życie, ale za to wyniki. Inne szkoły również, skoro są chętni.

4) szkoła, w której jest sporo średniaków, wcale nie musi być kiepska dla ucznia dobrego, z kilkoma uczniami bardzo dobrymi też można popracować uzyskując bardzo dobre wyniki i kosząc te najlepsze szkoły na konkursach, ale masa robi swoje, wysoko w ogólnych rankingach się nie będzie, nie znaczy to, że szkoła jest kiepska
                  Ja znam takie szkoły, które od lat rządzą w pewnych specjalnościach, małe szkoły z mniejszych miejscowości. Nawet są klasy zawodówek o średniej inteligencji uczniów dużo wyższej od średniej technikum czy liceum, znam absolwentów jednej z nich, prawie wszyscy dorobili świetnej pracy i dobrych pieniędzy. Tak więc, mam dystans z tego powodu.

A jeśli szkoła jest rzeczywiście kiepska, to nie ma co się zastanawiać, tylko zabierać dziecko gdzie indziej. Też tak uważam. A co do tej Twojej podstawówki, myślę, że ona nie miałaby wielkiej wartości dodanej.
          • heca7 Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 11.01.18, 12:45
            W moim liceum warszawskim będącym daleko poza podium wink tak właśnie było. Jeśli uczeń w pierwszej klasie miał mieć na koniec z czegoś niedostateczny (wtedy 2) to wylatywał ze szkoły. Odbywało się to na tej zasadzie, że z tego przedmiotu dostawał 3= ale obowiązkowo zabierał papiery do innego liceum. Powtarzania pierwszej klasy w ogóle nie praktykowano. Powtarzać można było drugą, trzecią... nawet mając kilka ocen niedostatecznych ale NIGDY pierwszą.
            Z tym, że takie zwyczaje panowały tam jakieś 25 lat temu...może teraz się zmieniło.
            • iwoniaw Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 11.01.18, 17:29
              Ja nawet nie wiem, czy to nie było jakiegoś przepisu, który tak to regulował, że nie można było powtarzać w szkole średniej pierwszej klasy, bo też pamiętam, że "wszyscy wiedzieli", że jeśli się nie zda do drugiej, to wylotka ze szkoły. I rzeczywiście w "mocniejszych" szkołach dawali to warunkowe =3, jeśli ktoś wyrażał gotowość przeniesienia się do innego liceum (oczywiście mógł tylko tam, gdzie były miejsca, więc w szkole "słabszej")
              • heca7 Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 11.01.18, 19:52
                Może i tak. Sama nie miałam przyjemności ale parę osób z moich znajomych w ten sposób wyleciało.
    • joa66 Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 10.01.18, 20:51
      Ludzie zapominają że rankingi (czyli wyniki matur i olimpiad) to jedna z wielu cech danej szkoły. Jeżeli ktoś wybiera szkołę tylko wg rankingu to tak samo jakby kupował buty tylko pod katem koloru albo nawet tylko pod kątem rozmiaru.
      • bistian Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 10.01.18, 21:56
        joa66 napisała:

> Ludzie zapominają że rankingi (czyli wyniki matur i olimpiad) to jedna z wielu
        > cech danej szkoły. Jeżeli ktoś wybiera szkołę tylko wg rankingu to tak samo jak
        > by kupował buty tylko pod katem koloru albo nawet tylko pod kątem rozmiaru.

Szkoły są różne, ale ta konkretna jest specyficzna. Jest stosunkowo nowa i od początku dostała nowy piękny budynek i świetne wyposażenie, jest takim oczkiem w głowie tego kuratorium. W zamian za wyposażenie i pomoc, szkoła miała robić wyniki. Robi więc nabór takich uczniów, którym nie trzeba pomagać i którzy będą sami pracować, byle im nie przeszkadzać. Rodzice płacą za korepetycje, uczniowie pracują bardzo dużo w domu, jeśli ktoś nie wytrzymuje psychicznie, to wylatuje. Tak to działa od lat. Uczniowie przemęczeni, ale wyniki są, a rodzice zadowoleni, bo przecież "mój jasiu jest w tak dobrej szkole".
        Nie dają rady pracować z uczniem słabym, więc ta ich wartość dodana jest mikra, a szkoła i tak jest pierwsza. Taki myk! smile
        • zuzi.1 Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 10.01.18, 22:02
          Bardzo sprytne, szkola i rodzice osiągają swoj cel, czasem kosztem dzieci a czasem z aprobata dzieci nastawionych na sukces nawet po ciężkich przejściach.
        • ophelia78 Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 11.01.18, 10:08
          >od początku dostała nowy piękny budynek i świetne wyposażenie

Co za bzdura. byłaś kiedyś w tej szkole?

>jest takim oczkiem w głowie tego kuratorium. W zamian za wyposażenie i pomoc

Kuratorium ma dokładnie zerowy wpływ na wyposażenie szkół, bo jest organem nadzorującym, a nie prowadzącym. Więc wyposażenia / kasy nie daje, bo to nie w ich gestii.

>jeśli ktoś nie wytrzymuje psychicznie, to wylatuje

następne miejska legenda.
          • bistian Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 11.01.18, 10:55
            ophelia78 napisała:

> >od początku dostała nowy piękny budynek i świetne wyposażenie
            > Co za bzdura. byłaś kiedyś w tej szkole?

Byłem, widziałem. Nawet chwalono się tym. W innych szkołach było jak u biednego krewnego.

> Kuratorium ma dokładnie zerowy wpływ na wyposażenie szkół, bo jest organem nadz
            > orującym, a nie prowadzącym. Więc wyposażenia / kasy nie daje, bo to nie w ich
            > gestii.

Przy rozdziale projektów miało wpływ. Na początku była o to walka, nie wiem, jak jest teraz.

> >jeśli ktoś nie wytrzymuje psychicznie, to wylatuje
            > następne miejska legenda.

Rozmawiałem z kilkoma uczniami z tamtej szkoły, pokończyli inne szkoły z całkiem dobrym wynikiem, opowiadali całkiem sporo na temat atmosfery w poprzedniej szkole.
            • bistian Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 11.01.18, 11:09
              Sprawdziłem zdjęcia. Mówiłem głupoty jeśli chodzi o budynek i wyposażenie. Pomyliły mi się obiekty, bo to było dawno temu. Chyba starość. smile Muszę więc za tę część przeprosić.
    • angazetka Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 10.01.18, 21:57
      Jestem załamana, moje dawne liceum dopiero szóste w województwie (jak tam chodziłam, było pierwsze lub drugie). Zgroza big_grin
      • szymala2 Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 10.01.18, 22:24
        Marcinek?
        • 89mumin Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 10.01.18, 22:30
          Nie wiem jak angazetka, ale ja przewijałam kilka razy pierwszą pięćdziesiątkę w celu znalezienia Marcinka, a tu taki psikus. Pozmieniało się.
          • szymala2 Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 10.01.18, 23:57
            Niestety, moje dziecko jest bardzo rozczarowane szkołą, tym bardziej że Marcinek był jej marzeniem. Szkoda, że renoma i prestiż tej szkoły z roku na rok jest coraz mniejszy.
            • domowapani Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 11.01.18, 14:33
              No w szoku jestem, że poznańskie kiedyś topowe licea na takich dalekich miejscach, przed XVI?! Gdzie jest XVI?!
              Swarzędz?! Seriously?
              Za moich czasów liczyły się licea do 10 włącznie. Reszta była takimi osiedlowymi szkołami.
              Nie mam pojęcia jakie LO mam brać pod uwagę przy wyborze przez dziecko za 3 lata.
              • szymala2 Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 11.01.18, 19:11
                Akurat liceum w Swarzędzu od lat jest w czołówce, jest to liceum prywatne.
                XVI jest w Krzesinach, dla mnie jest to jakis fenomen bo progi to liceum ma niskie a jest wysoko w rankingach. Znajomi córki, którzy szli do XVI nie mieli nawet świadectwa z paskiem na koniec gim.
                Jakie LO w Poznaniu? Ósemka, Dwójka, Marcinek i Marynka to czołówka. Następnie III, VI, XII wśród tych szkół wybierała moja córka (moje typy to były Marynka i III LO). Syn jest w 7 klasie, będzie próbował się dostać do ZSK na Fredry.
                • domowapani Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 11.01.18, 20:50
                  A z ciekawości - kolejowa to w związku z zainteresowaniami, czy jakieś inne powody. Dzięki tak btw.
      • baltycki Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 11.01.18, 19:23
        angazetka napisała:

> Jestem załamana, moje dawne liceum dopiero szóste w województwie (jak tam chodz
        > iłam, było pierwsze lub drugie). Zgroza big_grin
        Ciebie zabraklo i ... Zgroza wink.
        • iwoniaw Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 11.01.18, 20:24
          Ciebie zabraklo i ... Zgroza wink

Ty się śmiejesz, a tymczasem ranking ten jest robiony w taki sposób, że jak się ze dwóch-trzech "geniuszy" - laureatów olimpiad w roczniku trafi, to potrafi ten fakt wywindować szkołę o kilkadziesiąt albo i kilkaset (tak!) miejsc w górę podciągnąć. Więc się nie natrząsaj, bo może właśnie to jest powód, że Jej zabrakło wink
          • janja11 Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 12.01.18, 18:29
            Dokładnie. Moje LO ma ciekawą strategię, bo wysyła uczniów na olimpiady w przedmiotach niszowych np. z muzyki od lat ma olimpijczyków na etapie centralnym. Punkciki są? Są. I dobre miejsce w rankingu jest.
            I tyle w temacie tych rankingów.
            • tmk123 Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 12.01.18, 22:16
              Zdecydowanie jestem zwolenniczką topowych liceów. Bo w końcu ktoś uczy te zdolne lub pracowite dzieci, a nie zajmuje się Brajankiem, który ma problemy z przeczytaniem zadania, nie wie co to prostokąt itp itd.
              Wiem, wiem - równość, sprawiedliwość, brak stygmatyzacji. Ale jak by to pominać to nawet (a może szczególnie) u małych dzieci dostosowanie nauczania do poziomu i zdolności przyniosło by duzo lepsze wyniki.
              • bialeem Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 12.01.18, 23:18
                Chodziłam do "topowego" liceum. Połowa mojej klasy to lekarze. Nie znam osoby niezadowolonej. Mój dużo młodszy brat je kończył, bo ja w domu wychwalałam ludzi z którymi mi przyszło spędzić (i bawić się) 4 lata. Topowe, a terrorystyczne, to spora różnica. Niektóre praktyki powinny być zakazane, a mierzenie poziomu liczbą olimpijczyków jest zwyczajnie głupie. W najlepszym liceum była po prostu klasa olimpijska. W reszcie proceder polegał na wyłowieniu grupki ludzi i prowadzeniu dla nich dodatkowych zajęć w prywatnym czasie nauczycieli. To nijak nie świadczy o poziomie szkoły. W tym drugim przypadku najwyżej o pasji (i chęci dorobienia) niektórych nauczycieli.
                • filga Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 13.01.18, 11:13
                  Ale przecież brane są pod uwagę również wyniki matur. W większym stopniu niż olimpiady. A te dotyczą całej populacji rocznika
                  • bialeem Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 13.01.18, 15:10
                    Widziałaś ostatnio matury?
                    • filga Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 13.01.18, 15:27
                      Nie bardzo rozumiem. Widziałam i co?
                      • tmk123 Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 13.01.18, 16:32
                        Pewnie chodzi o to,że żeby zdać taka biologię, a 90% to jednak trzeba niesamowicie zakuwać. A żeby mieć 100% wystraczy być finalistą olimpiady. Dlatego licea z licznymi olimpijczykami cieszą się powodzeniem.
                        • bialeem Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 13.01.18, 19:45
                          Gwarantuję, że do olimpiady biologicznej trzeba zakuwać bardziej niż do dzisiejszych matur. Są banalne.
                          • tmk123 Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 13.01.18, 21:31
                            Gwarantuję, że do olimpiady zakuwa się dużo mniej niż niż żeby zdać maturę na 90%.Przynajmniej z biologii. Chemiczna olimpiada jest nieco trudniejsza, a matura łatwiejsza w sensie przewidywalna. Jeśli chodzi o matematykę, to jesli ktos ma zdolnosci w tym kierunku to jest też nizbyt trudna, ale wtedy marura tez jest łatwa. Natomiast olimpiada fizyczna to tylko dla wybitnych geniuszy.
                            Oczywiście matury w sensie zdać podstawę na 30% to nawet nie banalne, tylko śmieszne.
                        • pour Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 10.01.19, 23:56
                          Szkoła z 1 miejsca w rankingu biorącym pod uwagę olimpiady jest na 15 miejscu w rankingu maturalnymsmile
                          O czym to świadczy?
                          • osia83 Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 11.01.19, 01:46
                            O tym, że ma uczniów wybitnych, myślących a nie wstrzelających się w klucz.
                            • pour Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 11.01.19, 09:20
                              Wręcz przeciwnie..smile
                            • filga Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 11.01.19, 11:14
                              Rozumiem. Tzn ci, którzy piszą bdb matury rozszerzone to tępaki, którzy nauczyli się wstrzeliwać w klucz, tak?
              • arwena_11 Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 13.01.18, 22:15
                Jesteś pewna, że uczy szkoła a nie korepetytorzy? Że nauczyciele się przykładają, a nie dają te same testy od X lat ( z przedmiotów nie profilowych )?
                • tmk123 Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 13.01.18, 23:08
                  A po co uczyć się przedmiotów nieprofilowych? Wystrczy 2. Natomiast profilowe jesli jest to klasa olimpijczyków to korepetytora na tym poziomie po prostu nie znajdzisz. Bo nawet dory uczy do matury a to zupełnie inny poziom
    • tmk123 Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 11.01.18, 00:19
      Zawsze mnie dziwią komentarze. Syn chodził do liceum, które w czołówce i:
      korepetycji nie miał
      olimpijczykiem był
      miał czas na granie na kompie
      uczył się duzo mniej niż w gimnazjum
      Nauczyciele w większości byli ok
      Kilku nauczycieli to rewelacyjni pasjonaci
      Dostał się na studia, które chciał
      Wspomina jaoko bezstresowy, luźny, fajny okres w życiu

• baltycki Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 11.01.18, 19:33
      Corka zrobi! mature w LO najlepszym w województwie.
      Jakos radosnie mi big_grin.
    • mamalgosia Re: Ranking Perspektyw - licea 2018 12.01.18, 18:25
      Oczywiście.
      To jest tzw "wyrównywanie szans" - im mniejsze miasto, tym poziom niższy. A reforma oświaty to pogłębi, bo młodzież wiejska przez dodatkowe dwa lata nie wychyli nosa ze swojej wiejskiej podstawówki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka