Dodaj do ulubionych

Przepis na pączki

11.01.18, 13:56
Macie jakiś sprawdzony?
Mam ochotę na prawdziwego pączka (albo cztery) a nie te plaskate, dmuchane twory ze sklepu.
Co dajecie do środka? Dżem, nutellę, krem jakiś? Kupne czy domowe konfiturki?
Kiedyś jadłam coś, co się nazywało pączusie serowe - małe pączki z twarogowego ciasta. Jakby któraś na to miała przepis to też poproszę smile
Obserwuj wątek
    • same-old_mona Re: Przepis na pączki 11.01.18, 15:56
      Żadna pączków nie robi? Nie uwierzę :p
      • b-b1 Re: Przepis na pączki 11.01.18, 16:42
        Przeważnie korzystam ze stronki Moje wypieki.
        Znajdziesz tam kilka przepisów na pączki-ja korzystam z przepisu nr II wink
        Na pączki serowe też tam znajdziesz przepis.
        Do środka pączka obowiązkowo konfitura różana wstrzykiwana już po usmażeniu-więc jest jej dużo.
      • kouda Re: Przepis na pączki 11.01.18, 16:59
        nie robi, zeby spalic jednego paczka trzeba uprawiac seks przed 120 minut
        komu by sie chcialo
        • anagat1 Re: Przepis na pączki 11.01.18, 20:46
          wink ;D
    • kaka-llina Re: Przepis na pączki 11.01.18, 17:18
      Ja od lat na tłusty czwartek robię z Moich Wypieków przepis 1, próbowałam jeszcze jakieś inne ale te najlepsze, do środka konfitura z róży i lukier ze skórką pomarańczowa na wierzch. Raz do roku takie cuda i muszę robić bo to "tradycja" i zawsze mam kolejkę chętnych do próbowania smile
    • marianna1960 Re: Przepis na pączki 11.01.18, 17:32

1 jajko 10 zółtek

Mniej niż kilo mąki tortowej (to zależy od mąki mniej lub bardziej wilgotna) ciasto nie może tak gęste jak na zwykłe ciasto drożdżowe bo inaczej pączki wyjdą twarde.

0. 5 litra mleka

paczka drożdży

250 gram masła lub margaryny

aromat waniliowy

szklanka cukru

Przygotowanie ciasta

Najpierw rozgniatamy drożdże na talerzu z łyżką cukru aż się rozpuszczą dodaję odrobinę ciepłego mleka i mąki aż powstanie rozczyn gęstości śmietany wstawiam do ciepłego piekarnika (30 do 40 stopni drożdże lubią ciepło ale nie można ich przegrzać) . Jednocześnie w tym czasie jak rosną drożdże ubijam 1 jajko i 10 żółtek ze szklanką cukru i aromatem waniliowym, podgrzewam mleko do 30 stopni. Drożdże na pewno już urosły. Wsypuję mąkę do miski (miska takiej wielkości aby nam się zmieściła do piekarnika) wlewam ubite żółtka z cukrem, dodaje drożdzę które wyrosły i ciepło mleko i zaczynam wyrabiać ciasto. Ciasto nie może być za gęste ani za rzadkie. Najlepiej ciasto wyrabiać ręcznie nie żadnymi robotami!!.

W miedzyczasie rozpuszczam masło albo margarynę na gazie ( też nie może być gorące góra 30 stopni) i dodaję do ciasta wrabiając je w nie, następnie dodaje jeszcze mąki i jeszcze je wyrabiam. Gdy ciasto już wyrobimy wstawiamy do ciepłego piekarnika (góra 30 stopni) aby nam wyrosło.

Pączki nadziewam dżemem wiśniowym albo śliwkowym
      Znowu czekam aż podrosną. Smażę nw smalcu. Podstawa pzy pączkach to ciasto rzadsze niż na zwykłe ciasto drożdżowe
      • kaka-llina Re: Przepis na pączki 11.01.18, 20:16
        ja nadziewam po usmażeniu
    • anonim1178 Re: Przepis na pączki 11.01.18, 23:42
      ja będę mieć przepis, ale to nie dzisiaj bo muszę wygrzebać, przepyszne, mniejsze niż normalne, ale sama zdecydujesz czy chcesz, czy chcesz smile
    • bei Re: Przepis na pączki 12.01.18, 00:37
      Napisze Ci jutro- mam okładkę „przyjaciółki” z 1968 roku, na ostatniej stronie jest przepis na idealne paczki. Robię je raz w roku, dlatego nie pamietam go dokładnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka