Dodaj do ulubionych

PKK czy OFE bis

15.02.18, 18:27

Na okrągłą, 20 rocznicę stworzenia OFE ci sami złodzieje postanowili powtórzyć ten sam numer na kolejnym pokoleniu. Jak myślicie ile baranów się na to nabierze? Rząd zakłada 75%. Chyba się zgadzam z rządem - 70-80% społeczeństwa to skończeni idioci.

Fajny jest projekt, że w przypadku ciężkiej choroby będzie sobie można pożyczyć "swoje pieniądza" z programu. Czyżby założyli równoległe całkowity krach systemu leczenia?

Pocieszne te PiSiorki!

wyborcza.pl/7,155287,23028614,5-9-tys-zl-dodatkowej-prywatnej-emerytury-projekt-ustawy-juz.html

Xsioonc
Obserwuj wątek
    • araceli Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 18:41
      najstarszy_syn_ksiedza_biskupa napisał(a):
      > Chyba się zgadzam z rządem - 70-80% społeczeństwa to skońc
      > zeni idioci.

Idiotami są Ci, którzy zakładają, że 70-80% społeczeństwa wyrzeknie się bieżącej konsumpcji na rzecz czegokolwiek w przyszłości.

Nie - PKK nie ma być OFE bis, bo środki mają być prywatne. Obecnie tak działają Pracownicze Programy Emerytalne. mój pracodawca na przykład oferuje, odprowadza określony % składek a pracownik opłaca od tego zusy. Mimo, że ludzie zarabiają dobrze i tak polowa nie korzysta z praktycznie darmowych pieniędzy bo TERAZ z pensji te parę stówek zabiorą. Emerytura to dla większości ludzi abstrakcja.
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 18:53
        araceli napisała:

> Nie - PKK nie ma być OFE bis, bo środki mają być prywatne.

Znaczy w OFE to jakie środki były?

Xsioonc
        • araceli Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 19:16
          > araceli napisała:
          >
          > > Nie - PKK nie ma być OFE bis, bo środki mają być prywatne.
          >
          > Znaczy w OFE to jakie środki były?
          >
          > Xsioonc

Nie.
          • araceli Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 20:31
            araceli napisała:
            > najstarszy_syn_ksiedza_biskupa napisał(a):
            > > araceli napisała:
            > > > Nie - PKK nie ma być OFE bis, bo środki mają być prywatne.
            > > Znaczy w OFE to jakie środki były?
            > > Xsioonc

Coś wcięło... składki przekazywane do OFE są częścią ubezpieczenia społecznego i z tego powodu nie stanowią prywatnego majątku obywatela, są podatkiem (daniną) odprowadzaną w zamian za obietnicę świadczenia (przy spełnieniu konkretnych warunków).
            • aankaa Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 20:35
              araceli napisała:

...składki przekazywane do OFE ...są podatkiem (daniną) odprowadzaną w zamian za obietnicę świadczenia (przy spełnieniu konkretnych warunków).

obiecanki-cacanki

identycznie będzie z PKK
              • araceli Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 20:43
                aankaa napisała:
                > obiecanki-cacanki

Jak zwykle.

> identycznie będzie z PKK

Pracownicze Programy Emerytalne JUŻ istnieją więc jeżeli PKK ma działać na ich zasadzie to nie - nie będzie. Problem polega na tym, że dobrowolnie ludzie nie chcą z tego korzystać bo wolą kasę TERAZ.
                • aankaa Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 20:58
                  znasz kogoś komu PPE podniosło wysokość świadczenia emerytalnego ?
                  • riki_i Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 21:26
                    aankaa napisała:

> znasz kogoś komu PPE podniosło wysokość świadczenia emerytalnego ?

Źle postawione pytanie. PPE to jest 3 filar, wypłacasz to sobie do ręki. PPE nie może Ci podnieść emerytury z ZUS. Możesz ewentualnie wykupić sobie za to prywatną rentę dożywotnią u ubezpieczyciela.
                    • aankaa Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 21:40
                      fakt, źle, zbyt uproszczone
                      znasz kogoś kto już (s)korzysta(ł) z PPE ?
                      • riki_i Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 22:49
                        znam paru ludzi co to mieli w zakładzie pracy i chyba wszyscy z nich jak odeszli z roboty , to chcieli od razu to wypłacać w całości - na bieżące potrzeby. Kogoś kto miał PPE, a potem przekuł to na jakąś prywatną emeryturę, nie znam.
            • riki_i Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 20:46
              araceli napisała:

> składki przekazywane do OFE są częścią ubezpieczenia społecznego
              > i z tego powodu nie stanowią prywatnego majątku obywatela, są podatkiem (daniną
              > ) odprowadzaną w zamian za obietnicę świadczenia (przy spełnieniu konkretnych w
              > arunków).

No nie do końca są podatkiem, bo podlegają dziedziczeniu (podobnie jak środki z subkonta w ZUS). Oczywiście, o ile delikwent zemrze wcześniej niż zacznie pobierać emeryturę.
      • riki_i Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 20:40
        araceli napisała:

> Emerytura to dla większości ludzi abstrakcja.

Przestaje być abstrakcją 10 lat przed przejściem na nią. Tylko, że wtedy w kwestii ogarnięcia jakiegoś prywatnego dodatkowego świadczenia jest już pozamiatane (pomijam geniuszy giełdy oraz biznesu).
    • aankaa Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 20:20
      łaskawcy tym razem dali furtkę
      Pracownicy będą jednak mieli trzy miesiące na podjęcie decyzji, czy chcą oszczędzać w PPK. Jeśli nie, złożą deklarację o odstąpieniu od programu. Żadne pieniądze nie zostaną od nich pobrane

chyba liczą na suwerena big_grin
      • asia-loi Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 20:25
        aankaa napisała:

Jeśli nie, złożą deklarację o odstąpieniu od programu. Żadne pieniądze nie zostaną od nich pobrane[/i]

Ja też nie musiałam się do OFE zapisywać (starsi mieli wybór), a jednak się zapisałam i bardzo żałuję, ponieważ straciłam sporo kasy. OFE pobierało prowizję ok 10% (nic nie ryzykując), a ja o tą prowizję mam mniej na moim wirtualnym koncie w ZUS-ie.
        Nie dam się więcej oszukać.
        • aankaa Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 20:33
          też się zapisałam omamiona wizją emerytury z tzw. dwóch filarów...
        • araceli Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 20:35
          asia-loi napisała:
          > ponieważ straciłam sporo kasy. OFE pobierało prowizję o
          > k 10% (nic nie ryzykując), a ja o tą prowizję mam mniej na moim wirtualnym konc
          > ie w ZUS-ie.

W Twoim wirtualnym (czytaj wyimaginowanym ZUS-ie) ludzie pracują za darmo, budynki same się utrzymują, a systemy informatyczne same kupują?
          • aankaa Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 20:38
            przeczytaj jeszcze raz, kilka razy

prowizja zabierana przez OFE nijak się miała do pensji urzędników ZUS, siedzib-pałaców czy zakupu systemów komputerowych, które działały (o ile) jak chciały i kiedy chciały
            • araceli Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 20:44
              aankaa napisała:
              > przeczytaj jeszcze raz, kilka razy

Podaj konkretne, udokumentowane kwoty to przeczytam. Prawdy objawione zlewam ciepłym moczem.
              • aankaa Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 21:06
                jeśli byłaś w OFE to co roku dostawałaś rozpiskę ile ZUS przekazał do OFE, ile wyniosła prowizja TU, ilość zgromadzonych jednostek, ich cenę i wartość na koniec okresu rozliczeniowego

poza wątkiem - określenie "zlewam ciepłym moczem" jakoś mi nie pasuje do człowieka na poziomie...
          • riki_i Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 20:41
            10% prowizji od składki dla OFE to był bandytyzm.
            • araceli Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 20:45
              riki_i napisał:
              > 10% prowizji od składki dla OFE to był bandytyzm.

ZUS zabiera 100% jak np. masz za krótki staż pracy albo nie dożyjesz wieku emerytalnego. To nie bandytyzm? A nie - to 'sprawiedliwość społeczna' wink
              • riki_i Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 20:47
                No ale mają to zmienić i zamiast emerytury w wysokości 27 groszy będą jednorazowo wypłacać wszystkie wpłacone składki.
          • asia-loi Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 21:26
            araceli napisała:

> W Twoim wirtualnym (czytaj wyimaginowanym ZUS-ie) ludzie pracują za darmo, budynki same się utrzymują, a systemy informatyczne same kupują?

Jeżeli dostanę jakąś emeryturę, to dostanę tylko z ZUS-u, ponieważ moja kasa w OFE została po części ukradziona przez rząd PO/SLD, a to co zostało w OFE powinno być w ZUS-ie. Powinno, ale nie wiem czy jest, bo przysyłają mi z OFE sms, że tam i tam mogę sobie sprawdzić stan swojego konta. Przecież jak ktoś chciał zostać w OFE musiał wypełnić deklarację "pozostania", a jak się nic nie robiło, to wszystkie składki z OFE powinny być z automatu w ZUS-ie.
            Nie miałam czasu się tym zająć, ale znajdę czas i się tym zainteresuję. No i na 4 lata przed emeryturę i tak wszystkie składki mają być w ZUS-ie.
            A co do budynków ZUS-u i pensji ich pracowników, to przecież mają być utrzymywani z budżetu, a nie z moich składek, i nie muszą mieć pałaców. Wręcz nie powinni mieć pałaców, a mają.
            • araceli Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 21:29
              asia-loi napisała:
              > Jeżeli dostanę jakąś emeryturę, to dostanę tylko z ZUS-u, ponieważ moja kasa w
              > OFE została po części ukradziona przez rząd PO/SLD,

Schizofrenia? Pieniądze zostały Ci 'ukradzione' czy przelane z OFE do tego cudownego bezkosztowego ZUSu, któty Ci cudowną emeryturkę wypłaci?

> A co do budynków ZUS-u i pensji ich pracowników, to przecież mają być utrzymywa
              > ni z budżetu, a nie z moich składek,

A w budżecie to pieniążki z nieba spadają? Drukują sobie sami?
              • asia-loi Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 21:38
                araceli napisała:

>
                > Schizofrenia? Pieniądze zostały Ci 'ukradzione' czy przelane z OFE do tego cudownego bezkosztowego ZUSu, któty Ci cudowną emeryturkę wypłaci?

Zostało to zrobione bez mojej zgody, więc jest to kradzież. Zostały przymusowo przelane do ZUS-u na wypłaty dla obecnych emerytów więc powinno to być 100% moich pieniędzy wraz z prowizją, a tak nie ma bo prowizja została w OFE. ZUS nie robi mi łaski, bo mnie się ta emerytura należy jak psu buda, ponieważ ja pracuję i moje składki emerytalne zawsze były odprowadzane, na czarno nie pracowałam nigdy.

>
                > A w budżecie to pieniążki z nieba spadają? Drukują sobie sami?

Przecież płacę podatki, to niby dlaczego mam jeszcze dodatkowo płacić na zusowskie pałace. Jak dla mnie pracownicy ZUS-u nie muszą pracować w pałacach, tylko w zwykłych budynkach o normalnym standardzie.
                • araceli Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 21:41
                  asia-loi napisała:
                  > Zostało to zrobione bez mojej zgody, więc jest to kradzież.

Polecam słownik:
                  sjp.pwn.pl/szukaj/kradzie%C5%BC.html

> ZUS nie robi mi łaski, bo mnie się ta emerytura należy jak psu buda, ponieważ
                  > ja pracujęi moje składki emerytalne zawsze były odprowadzane,

Naiwna smile

> Przecież płacę podatki,

Czyli jednak płacisz! O rany - da się zrozumieć smile
                  • asia-loi Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 21:50
                    araceli napisała:

>
                    > Polecam słownik:

Podtrzymuję, że zostałam okradziona i oszukana.

[i> Naiwna smile[/i]

Nie ja jedna, aczkolwiek mam świadomość że będę oglądać tą emeryturę jak świnia niebo, albo będzie taka, za którą nie da się żyć. Ale gdyby ZUS nie zbankrutował i moja emerytura byłaby tak wyliczana jak tym którzy urodzili się kilkanaście lat wcześniej niż ja, to za moją emeryturę mogłabym normalnie żyć, ponieważ nie najgorzej zarabiam, więc składek minimalnych nie płacę. Mam nadzieję, że moje choroby nie pozwolą mi dożyć emerytury.

>
                    > Czyli jednak płacisz! O rany - da się zrozumieć smile

Tak płacę, bo nie mam wyboru i ciągle mnie kolejne polskie rządy skubią coraz bardziej.
            • riki_i Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 21:54
              asia-loi napisała:

> Przecież jak ktoś chciał zo
              > stać w OFE musiał wypełnić deklarację "pozostania", a jak się nic nie robiło, t
              > o wszystkie składki z OFE powinny być z automatu w ZUS-ie.

Nie, deklaracja "pozostania" dotyczyła tylko przyszłych składek. Te, które miałaś zarachowane wcześniej, nadal są w OFE. Jedynie część obligacyjna , czyli 51,5% salda w OFE , została umorzona w styczniu 2014r. i zaksięgowana na subkoncie w ZUS.

> Nie miałam czasu się tym zająć, ale znajdę czas i się tym zainteresuję. No i na
              > 4 lata przed emeryturę i tak wszystkie składki mają być w ZUS-ie.

Suwak emerytalny , czyli stopniowe przenoszenie składek z OFE do ZUS zaczyna się na 10 lat przed emeryturą.

> A co do budynków ZUS-u i pensji ich pracowników, to przecież mają być utrzymywa
              > ni z budżetu, a nie z moich składek, i nie muszą mieć pałaców. Wręcz nie powinn
              > i mieć pałaców, a mają.

Jakichś specjalnych pałaców to nie mają. Byłem w gabinecie prezesa ZUS w nowej centrali w Warszawie i wygląda to dość ascetycznie.

• asia-loi Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 22:07
                [i]riki_i napisał:

> Suwak emerytalny , czyli stopniowe przenoszenie składek z OFE do ZUS zaczyna się na 10 lat przed emeryturą.

Mam jeszcze niecałe 6 lat do emerytury, czyli do 60 roku życia.

>
                > Jakichś specjalnych pałaców to nie mają. Byłem w gabinecie prezesa ZUS w nowej
                > centrali w Warszawie i wygląda to dość ascetycznie.

Np. takie pałace budują, a to tylko przykład, bo jest tego więcej.
                www.nto.pl/wiadomosci/kedzierzyn-kozle/art/4075589,zus-buduje-palace-za-pieniadze-podatnikow,id,t.html
                zus.pox.pl/zus/zus-buduje-nowe-biurowce.htm
                • riki_i Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 22:47
                  Ten budynek ze zdjęcia w Kędzierzynie Koźlu to typowy maszkaron lat 90-tych. Już mocno przestarzały.

Projekty dla Konina i Łodzi lepsze.

IMO instytucja ta powinna raczej wynajmować powierzchnie biurowe niż stawiać własne.
    • riki_i Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 20:34

> Jak myślicie ile baranów się na to nabierz
      > e? Rząd zakłada 75%. Chyba się zgadzam z rządem - 70-80% społeczeństwa to skońc
      > zeni idioci.

Mają być drakońskie kary dla pracodawców za nakłanianie do wypisania się z programu. Wystarczy jeden donos i kapota. Jeśli nawet nie uda się z karą, to kontrola do samego korzenia murowana. Także ten tego.... w państwie autorytarnym różne rzeczy są możliwe.

> Fajny jest projekt, że w przypadku ciężkiej choroby będzie sobie można pożyczyć
      > "swoje pieniądza" z programu. Czyżby założyli równoległe całkowity krach syste
      > mu leczenia?

"Pożyczyć" to chyba eufemizm, w końcu jak ktoś kopnie w kalendarz to raczej nie odda. Poza tym, będzie można wtedy wypłacić 25%. Zaiste, łaskawcy...

• araceli Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 20:36
        riki_i napisał:
        > Mają być drakońskie kary dla pracodawców za nakłanianie do wypisania się z prog
        > ramu. Wystarczy jeden donos i kapota.

Wystarczy, że pracodawca poinformuje pracowników, że im dychę z wypłaty zabiorą i już będzie miał kolejkę do wypisywania wniosków.
        • aankaa Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 20:40
          myślący pracownicy wcześniej zapoznają się z tym pomysłem i nie będą czekać na info od pracodawcy
        • riki_i Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 20:44
          Mam informacje z jądra systemu. Wnioski o wypisanie się z systemu mają być zawiłe i trudne do wypełnienia. Poza tym pojawił się pomysł, aby co pół roku, albo co rok kalendarzowy, system ponownie sam zapisywał delikwenta. Trzeba by ponownie ręcznie się zapisywać . I jeszcze jedno, przy tym automatycznym zapisie, pierwsza odprowadzona składka przepadnie, nawet jeśli się zaraz wypiszemy, to nikt nam już jej nie zwróci.
          • araceli Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 20:47
            riki_i napisał:
            > Mam informacje z jądra systemu.

A ja mam informację z działającego systemu PPE. Dla kilku złotych TERAZ ludzi się poświęcą - nie martw się.
            • riki_i Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 20:51
              PPE to jednak co innego. 3 filar w pełnym tego słowa znaczeniu. Po osiągnięciu wieku emerytalnego można sobie wypłacić jednorazowo całość i nikogo to nie obchodzi. Ba, nawet wcześniej można (po transferze na IKE), tylko że wtedy trzeba odprowadzić haracz do ZUS.

Co do PPK już słychać groźne pomruki, że wypłata jednorazowa to jednak nie bardzo (jeśli w ogóle , to z podatkiem), a najlepiej cykać to ludziom w ratach. BTW zachodzę w głowę, dlaczego wszędzie piszą o 10 latach wypłat ratalnych? Skąd im się to wzięło?
              • araceli Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 20:57
                Ja odbieram PKK za coś w rodzaju zmuszenia ludzi do inwestowania w coś na kształt PPE. Rozłożenie wypłat po to, żeby ludzie na tej emeryturze cokolwiek w ogóle mieli. Obecny ZUS (choć wiem, że w to nie wierzysz) nie pociągnie, przejdzie na emerytury obywatelskie po tysiaku na łebka więc cokolwiek dodatkowego się przyda.

Problem tylko w absolutnie zerowym zaufaniu społeczeństwa to oszczędzania.
                • aankaa Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 21:02
                  rozsądna część społeczeństwa oszczędza
                  ale nie w programach rządowych
                • riki_i Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 21:24
                  Ja nigdy nie mówiłem, że ZUS pociągnie do końca świata i jeden dzień dłużej. Mówiłem, że sam -o ile dożyję- raczej na pewno z niego skorzystam i nie będzie to 1000 zł brutto. A co do emerytur obywatelskich, to owszem - ponoć miłościwie panujący nam premier jest ich wielkim zwolennikiem. Tyle, że mnie ten system już nie obejmie. Stare grzyby będą miały emeryturę wyliczaną kapitałowo.
                  • araceli Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 21:26
                    riki_i napisał:
                    > Tyle, że mnie ten system już
                    > nie obejmie. Stare grzyby będą miały emeryturę wyliczaną kapitałowo.

Tak tak, oczywiście!
            • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: PKK czy OFE bis 16.02.18, 00:06
              araceli napisała:

> riki_i napisał:
              > > Mam informacje z jądra systemu.
              >
              > A ja mam informację z działającego systemu PPE. Dla kilku złotych TERAZ ludzi s
              > ię poświęcą - nie martw się.

Za dużo tych poświęcających się to nie ma:
              --------------
              Ostatnie dane KNF wskazują, że pod koniec 2014 roku w polskich firmach było 1000 takich programów, a korzystało z nich 300 tysięcy Polaków.
              ---------------

i jeszcze takie:
              ---------------
              według stanu na 31.12.2016 r. PPE objętych było 395,6 tys. osób, co stanowiło (według
              dostępnych danych) 2,42% ogółu liczby osób pracujących; liczba uczestników PPE wzrosła
              w ostatnim roku o 3,0 tys. osób, tj. o 0,8%;
              ----------------

2,42% pracujących! Robi wrażenie!! Zaimponowałaś mi!!!
              Umysłowo chorych wśród pracujących jest sporo więcej.....

Xsioonc
          • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: PKK czy OFE bis 16.02.18, 00:16
            riki_i napisał:

> Mam informacje z jądra systemu. Wnioski o wypisanie się z systemu mają być zawi
            > łe i trudne do wypełnienia. Poza tym pojawił się pomysł, aby co pół roku, albo
            > co rok kalendarzowy, system ponownie sam zapisywał delikwenta

Nie potrzebujesz jądra. W artykule jest przedstawiony pomysł, żeby zapisywać wszystkich z automatu co dwa lata, a nóż ktoś zapomni się za którymś razem wypisać. I mamy parę groszy...

Xsioonc

• riki_i Re: PKK czy OFE bis 16.02.18, 22:28
          araceli napisała:

> riki_i napisał:
          > > Mają być drakońskie kary dla pracodawców za nakłanianie do wypisania się
          > z prog
          > > ramu. Wystarczy jeden donos i kapota.
          >
          > Wystarczy, że pracodawca poinformuje pracowników, że im dychę z wypłaty zabiorą
          > i już będzie miał kolejkę do wypisywania wniosków.

Właśnie podali - dwa lata więzienia.
          msp.money.pl/wiadomosci/prawo/artykul/przedsiebiorca-zasugeruje-rezygnacje-z,140,0,2398604.html
          • aankaa Re: PKK czy OFE bis 16.02.18, 22:39
            a jak udowodnią, że to pracodawca wymusił wypisanie się z owego cudownego planu ?
            no, chyba że zakładają : powyżej (np) 5% wypisanych = nakłanianie big_grin
            • riki_i Re: PKK czy OFE bis 16.02.18, 22:52
              Normalnie. Protokół przesłuchania świadków. Jeśli jeszcze wprowadzą system nagród za takie donoszenie, chętnych do kapowania będzie multum.
              • aankaa Re: PKK czy OFE bis 16.02.18, 23:01
                tia, Kowalski z Wiśniewskim doniosą na pracodawcę, że im zasugerował wypisanie się z PKK
                dostaną 250 / 500 nagrody "od państwa" i wypowiedzenie od pracodawcy big_grin
                • riki_i Re: PKK czy OFE bis 17.02.18, 15:26
                  Nie bój, nie bój, dostaniesz ustawę o ochronie "sygnalistow", jak w USA.
    • mamma_2012 Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 21:28
      Ciekawa jestem ilu w kraju mamy kretynow. Teraz będzie łatwo policzyćsmile
      • araceli Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 21:30
        Uważasz, że człowiek oszczędzający na emeryturę to kretyn?
        • mamma_2012 Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 21:35
          Człowiek oszczędzający dobrowolnie na „państwową” emeryturę to kretyn.
          • araceli Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 21:42
            mamma_2012 napisała:
            > Człowiek oszczędzający dobrowolnie na „państwową” emeryturę to kretyn.

Czyli nie ogarnęłaś, że to jednak nie ma być "państwowe" czy po prostu jak robi PiS to trzeba z zasady zj.bać?
            • aankaa Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 21:54
              OFE też nie miało być (w założeniu, i dlatego zwabiło tyle dusz) "państwowe"
        • aankaa Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 21:52
          człowiek oszczędzający w jakimkolwiek systemie wymyślonym przez rząd (kto by go nie sprawował) to kretyn

każdy pomysł żeby część wynagrodzenia przelewać na twory tworzone dla wąskiej grupy zarządzających nimi są dla ludków, którzy wierzą, że "państwo" im zagwarantuje
          jeszcze uwierzą, że pracodawca i budżet dorzuci im coś od siebie big_grin

już lepiej być "pełnoetatową, dyspozycyjną babcią/dziadkiem" i liczyć na to, że dzieci wykupią przysłowiowe leki i zadbają o pełną miskę wink
          • riki_i Re: PKK czy OFE bis 15.02.18, 21:57
            aankaa napisała:

> człowiek oszczędzający w jakimkolwiek systemie wymyślonym przez rząd (kto by go
            > nie sprawował) to kretyn

No nie wiem, czy taki kretyn. Korzystając z IKZE ludzie b. dużo zarabiający na etacie mogą otrzymać stosunkowo wysokie zwroty podatkowe z rocznego PIT. Na programie IKE mam oprocentowanie 7,29% netto, gwarantowane do 2022 roku. Rocznie dopisują mi po kilkanaście tysięcy zł odsetek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka