Dodaj do ulubionych

Zalety Kindla

25.02.18, 08:35
Szanowne emamy.
Namówcie mnie do zakupu Kindla. Z tego co patrzę to najlepszy stosunek cena/jakość ma Paperwhite. Cena +/- 600 pln.
Za to mogę kupić kilkanaście książek. Dajcie argumenty z punktu widzenia użytownika, że warto wydać te 6 stówek.
Obserwuj wątek
    • unaragazza.bionda Re: Zalety Kindla 25.02.18, 08:42
      Poczekaj na promo na niemieckim amazonie, można kupić za 100 - 110 euro, bez reklam. Ebooki są znacznie tańsze niż książki papierowe. Na kindlu czytasz zdecydowanie więcej niż książek papierowych. Kindle jest bardzo wygodny, nieduży, bardzo praktyczny na wyjazdach (bierzesz jedno małe urządzonko a nie cały stos książek).
      • kotomama Re: Zalety Kindla 25.02.18, 09:22
        No czekam. Co ile jest promocja. Ostatnią walentynkową przegapiłam. Za te zaoszczędzone 170 pln można nakupić sporo książek.
        • asmarabis Re: Zalety Kindla 25.02.18, 09:46
          Nie masz biblioteki u siebie ?
    • ichi51e Re: Zalety Kindla 25.02.18, 08:43
      A zamierzasz korzystac z amazona czy po prostu czytnik ci potrzebny?
    • asmarabis Re: Zalety Kindla 25.02.18, 08:44
      No chyba za 600 nie będziesz kupować?
      Jak juz to co trochę sa promocje -Mozna kupić za - 50
      eur

Kupowanie książek pominę milczeniem skoro wszystko mozna znaleźć w bibliotece a ebooki w necie
      • a1ma Re: Zalety Kindla 25.02.18, 08:46
        A ebooki w necie to są z darmo? To tez kupowanie książek.
        • asmarabis Re: Zalety Kindla 25.02.18, 08:54
          Powiem tak
          Dla wydawców ebooków dobrze ze istnieją jeszcze takie - nieliczne- osoby jak ty , nieświadome jak noworodki
          • milka_milka Re: Zalety Kindla 25.02.18, 09:01
            Po prostu uczciwe?
          • a1ma Re: Zalety Kindla 25.02.18, 09:08
            Które nie kradną?
          • jola_ep Re: Zalety Kindla 25.02.18, 09:11
            W sumie to przykre, że uczciwość jest zarezerwowana (według Ciebie) do nielicznych osób, które w dodatku są takie tylko dlatego, że głupie (tzn. jak dorosną i zmądrzeją, wyjdą z wieku noworodkowego, to wrócą na "właściwą" drogę).
            • asmarabis Re: Zalety Kindla 25.02.18, 09:21
              Takie osoby jak wy powodują ze ceny ebooków - ktore sa tylko plikami i nie rodzą żadnych kosztów dla wydawcy !!!!!!!!! - pozostaną na zawsze na poziomie ceny papierowej książki
              Bo po co obniżać skoro mistrzynie naiwności i gigantami gospodarności kupią za wyższa cenę ?????
              • jola_ep Re: Zalety Kindla 25.02.18, 09:38
                Ja nie muszę kraść.

Widzisz - uczciwość znowu mylisz z naiwnością i nazywasz ją niegospodarnością.
                Tylko że ja, jak widzę w sklepie towar za cenę nieadekwatną do jego jakości, to nie kradnę go pomstując na producenta, tylko zwyczajnie nie kupuję. Albo kupuję psiocząc pod nosem wink Ty zaś kradniesz nazywając mnie naiwniaczką. Taka drobna różnica smile

Stwierdzenie, że ebook nie rodzi żadnych kosztów dla wydawcy pominę milczeniem.
                • asmarabis Re: Zalety Kindla 25.02.18, 09:43
                  Poczytaj sobie otoczkę prawna korzystania z eBook zamiast rzucać oskarżenia na wyrost na temat kradzieży
                  Jesteś niegospodarną i do tego masz luki w wiedzy smutne to nk ale właściwie to tylko ty na tym tracisz
                  • jola_ep Re: Zalety Kindla 25.02.18, 10:58
                    A są jakieś różnice w korzystaniu z ebooków w porównaniu do innych dzieł, np. książek papierowych?
                    Tak, wiem sporo, i umiem kupić tanio, potrafię wypożyczyć (biblioteka) i jestem tak niegospodarna, że kupując na bookrage daję więcej także dla serwisu, który te ebooki przygotował.
          • cosmetic.wipes Re: Zalety Kindla 25.02.18, 09:45
            asmarabis napisała:

> Powiem tak
            > Dla wydawców ebooków dobrze ze istnieją jeszcze takie - nieliczne- osoby jak t
            > y , nieświadome jak noworodki
            >

Och, taka niby światowa panienka, a pospolita złodziejka.

Jakie cie nie stać na kupowanie książek, to korzystaj z bibliotek, a nie kradnij.
            • asmarabis Re: Zalety Kindla 25.02.18, 09:49

Całe życie korzystałam z biblioteki, nie oszalałam jeszcze zeby kupować książki za grube pieniądze skoro mogę je po prostu wypożyczyć
              Tylko teraz nam trochę daleko dobivliotrki
              • jola_ep Re: Zalety Kindla 25.02.18, 11:00
                Nie wszystko co mam ochotę przeczytać jest w bibliotece.
              • ichi51e Re: Zalety Kindla 25.02.18, 12:57
                No ale niektorzy wola kupic. Taki swiat panie dziejku kto bogatemu zabroni?
      • kotomama Re: Zalety Kindla 25.02.18, 09:07
        Nie jestem złodziejką.
    • a1ma Re: Zalety Kindla 25.02.18, 08:46
      Nie wyobrażam sobie życia bez kindla. Kocham papierowe książki, w domu czytam głównie takie, ale jechać na wakacje z 10 tomiszczami? To było 15 lat temu wink z kindlem mam zawsze przy sobie dziesiątki książek, służy mi od lat, każda książkę na która mam akurat ochotę mam na czytniku w kilka minut, z dowolnego miejsca na świecie.
      • anika772 Re: Zalety Kindla 25.02.18, 09:32
        Ja podobnie. Czytam też papierowe, ale Kindle jest w użyciu codziennie. E-booki kupuję oraz wymieniam się nimi ze znajomymi.
    • redheadfreaq Re: Zalety Kindla 25.02.18, 08:54
      Spakuj potem te kilkanaście książek do bagażu podręcznego, kiedy jedziesz na wakacje, a dużo czytasz.
    • serei Re: Zalety Kindla 25.02.18, 08:55
      argument do pupy za 600 zł masz kilkanaście książek gdzie na kindla za 600 zł wgrasz tych książek tysiące tongue_out
      • kotomama Re: Zalety Kindla 25.02.18, 09:17
        Te tysiące książek nie są za darmo. Nie zamierzam kraść.
        • ras.szamra Re: Zalety Kindla 25.02.18, 09:50
          Ja w takim razie uścisle smile Jest sporo stron w necie z ebookami za darmo (legalne), na dodatek ceny e-booków są najwcześniej znacznie niższe niż papierowych. Ostatnio kupowałam dwa e-booki w dniu ich premiery. Od razu byly w promocji, zapłaciłam za nie razem 40 zl. Ksiazki papierowej nie kupilabym za mniej niz 35 zl za jeden egz, czyli razem wyszłoby minimum 70 zl.
          No i dla mnie chyba najważniejsza zaleta - e-booka kupujesz kilkoma kliknieciami i książkę masz od razu, nie musisz biec do księgarni albo czekać kilka dni na przesyłkę.
          • asmarabis Re: Zalety Kindla 25.02.18, 09:58
            No widzisz, cos drgnęło z tymi cenami ebooków ale przez wiele lat były na poziomie książki co jest skandalem
            Widac coraz więcej ludzi zmądrzało i przestaje kupować na takich zbójeckich warunkach i wydawnictwa musza reagować
            • kaka-llina Re: Zalety Kindla 25.02.18, 11:47
              bo e booki maja vat a papierowe książki nie (przynajmniej tak ostatnio było w UK)
            • skarolina Re: Zalety Kindla 25.02.18, 15:22
              Bzdura, kindla mam od 2011 r., ceny ebooków, zwłaszcza w momencie premiery, ale też w różnych promocjach były zdecydowanie konkurencyjne w stosunku do cen wersji papierowych zawsze. Tylko raz zdarzyło mi się kupić ebooka za 27 zł tylko dlatego, że coś mnie napadło i chciałam go mieć już, natychmiast, bez czekania. Poczekałabym parę tygodni i w promocji był za 15 zł.
        • serei Re: Zalety Kindla 25.02.18, 09:55
          nie sugerowałam tego! jest masa ebooków za darmo, są wypozyczalnie ebooków i jest masa promocji a sam ebook tez jest tańszy niż papier. Widzę, że cięzko tu coś zaradzić, aby od razu o najgorsze nie posądzono. Miło mi niesłychanie uncertain
        • asia_i_p Re: Zalety Kindla 25.02.18, 10:59
          Są już biblioteki e-booków - nieliczne, ale są. Wypożyczasz na dwa tygodnie, po tych dwóch tygodniach tracisz dostęp.

Plus, jak już pisałam, dużo jest za darmo - klasyka na projekcie Gutenberg, czytadła na Amazonie.
    • jola_ep Re: Zalety Kindla 25.02.18, 09:13
      Czytam wieczorem przed snem i nie muszę zapalać lampki. Idealne przy problemach z zasypianiem.
      Fantastycznie czyta się w podroży. Słońce tak się nie odbija jak od papieru, a robi się ciemną, to działa podświetlenie.

• bovirag Re: Zalety Kindla 25.02.18, 09:32
        Jasne, że te książki nie są za darmo, ale są przynajmniej za połowę ceny ( u mnie, UK). A jak masz amazon Prime, to są i za darmo( nie licząc oczywiście opłaty za prime).
        U nas kindla mamy każdy swojego. Córka, mól książkowy, ma na kindlu kilka tysięcy pozycji. Nie muszę jeździć specjalnie po ksiegarniach( nie-specjalnie to i tak jezdzimy). Zamawiać nowości, czekać na przesyłkę, jedno kliknięcie i każdą książkę można mieć od razu. Fajne jest to, że możesz sobie zamówić każdą nowośc, która jeszcze się nie ukazała, i w o północy w dniu ukazania się książki, ona automatycznie ściąga się na kindla. To najfajniejszy zakup sprzętu elektronicznego.
    • b-b1 Re: Zalety Kindla 25.02.18, 09:43
      Traktuję kindla praktycznie- jako gadżet ułatwiający życie, jak kartę bankomatową-mała wielkościowo i pojemna. Czytam wszędzie, gdzie na kogoś/na coś czekam, a książki są dla mnie często za duże gabarytowo do torebki i najgorzej jak się kończą, a nie zabrałam następnej. Mogę powiększać czcionkę i mam oświetloną stronę-to dla mnie duże ułatwienie-szczególnie jak ciemno, a ja w samochodzie z 15 wolnymi minutami. I wyjazdy urlopowe-wtedy jest zbawieniem-nie muszę upychać książek w walizce.
      ....ale czytam przeważnie dwie różne książki-jedną wyjazdowo na kindlu, drugą mam zawsze papierową w domu.
      Od papierowych nie jestem w stanie się uwolnić-ten zapach.....
    • mum2004 Re: Zalety Kindla 25.02.18, 10:02
      Powiem szczerze - kupiłam bo wszyscy polecali - i leży rozładowany w szufladzie już chyba rok. Nie mogę się przyzwyczaić. Wolę co miesiąc pójść do biblioteki i siebie przytargać papierowe. Może znów do odkurzę?
    • jak_matrioszka Re: Zalety Kindla 25.02.18, 10:48
      Na dluzsza mete: koszt, dostepnosc, waga i objetosc.
    • kondolyza Re: Zalety Kindla 25.02.18, 10:49
      waży mniej niz ksiazka
      latwiej na nim czytac w metrze sutobusie na plazy i w lozku bo ksiazka sie nie zamyka,strony sie nie przewracają itp
      szybciej sie czyta (magia jakas?)
      tansze ksiazki
      zajmuje malo miejsca w torebce
      mozna dowolnie powiekszac litery
      nie ma problemu z przechowywaniem kolejnych i kolejnych ksiazek jak komus sie nie miesci w mieszkaniu kolejny regal
      nie ma problemu ze ktos pozyczy ksiazke i dlugo nie oddaje
      bardzo dlugo starcza bateria
      na wakacje, wyjazdy mozesz zabrac 20 ksiazem a wazy tylko kilka gram
    • asia_i_p Re: Zalety Kindla 25.02.18, 10:56
      Znasz angielski, francuski albo niemiecki?
      W tych językach całą klasykę w formacie mobi masz na Projekcie Gutenberg. Wszystko, co jest już w domenie publicznej.

Na Amazonie w języku angielskim dużo darmowego śmiecia - czasem człowiek ma ochotę poczytać, jak kosmici atakują albo coś w ten deseń, kupić żal, wypożyczyć w bibliotece w okolicy wstyd, a z Amazona można ściągnąć, przeczytać, odstawić.

Książki rzadkie i niedostępne też często są zdygitalizowane i w tej formie nie są drogie.

Jadąc na wakacje, nie musisz wybierać, jakie książki zabierzesz, bierzesz wszystkie, a torebka jest lżejsza niż gdybyś wzięła dwie papierowe.
      • asia_i_p Re: Zalety Kindla 25.02.18, 11:08
        Jeszcze jedno - jeżeli potrzebujesz zabrać ze sobą jakiś dokument stworzony przez ciebie, to też możesz go mieć na Kindle'u. Nie wiem, gdzie pracujesz, ale u mnie w pracy się przydaje, jadąc na szkolenie z Erasmusa+, umowy i wniosku nie zabierałam w formie papierowej tylko elektronicznej.

A w nocy swobodnie sobie czytałam przy zgaszonym świetle w przedziale.

Jest tylko jedna zasadnicza wada - to jest inna technologia wyświetlacza niż telefon czy tablet, na których masz pęknięcia, czasem całe pajęczyny i jak masz szczęście, to dalej działają. W przypadku Kindle'a jedno malutkie pęknięcie oznacza wyświetlacz do wymiany, a dziad jest delikatny. Ja mam Oasis, niby w twardej oprawie, a dodatkowo wożę w tekturowym pudełku, w którym przysłali, bo nie trzeba upuścić, żeby rozwalić, starczy ścisnąć. Poprzedni pękł mi właściwie bez przyczyny (nie kojarzę upadku, był w torebce w pokrowcu, miał luźno), mąż wymienił wyświetlacz na chińską podróbę, bo Kindle był tak stary, że oryginalne części nie były dostępne. Działał, ale to nie to samo, inna jakość obrazu, czasem robił się za blady, zdarzały się echa z poprzednich stron.
        • mmoni Re: Zalety Kindla 25.02.18, 11:32
          To chyba tylko Oasis jest taki delikatny. Ja mam stary Paperwhite pierwszej generacji, w futerale, jestem niezdara i upadał mi wielokrotnie, a nic mu się nie dzieje.
          Wszystkie zalety przedpiśczyń potwierdzam. Dodam tylko, że jak masz ulubione czasopismo i wykupisz sobie prenumeratę elektroniczną, to przychodzi sama automatycznie na Kindle'a. Tak więc choćbyś była na miesięcznym trekkingu po Ameryce Południowej, nie stracisz żadnego numeru (ani nie będziesz musiała nadrabiać zaległości po powrocie do domu, jak w przypadku prenumeraty papierowej), jeżeli tylko będziesz miewała dostęp do wi-fi.
          • jola_ep Re: Zalety Kindla 25.02.18, 12:59
            Mam jeden ze starszych Paperwhite. Przeszedł wiele. Córka ze względu na Legimi kupiła Poketbook i chociaż dbała o niego, to wyświetlacz po roku przestał działać.
            Prenumerata rzeczywiście działa świetnie smile
            • ichi51e Re: Zalety Kindla 25.02.18, 15:33
              Jak u mnie sie wyswiwtlaz zepsul to zadzwonilam do serwisu i kazali mi odeslac i dostalam drugi
    • ida_marcowa1 Re: Zalety Kindla 25.02.18, 11:05
      no to tak:
      -mogę czytać wieczorami przy niewielkim świetle ( nie przeszkadzam domownikom),
      -mogę czytać w pełnym słońcu,
      -nie muszę dźwigać w torebce grubego tomiszcza,
      -mogę czytać w kolejce, poczekalni itp.
      -zabieram na wakacje 10 tytułów i mieszczę to w bagażu smile
      -przy niewielkim mieszkaniu nie ma problemu co zrobić z książką, czytam dużo i gdybym wszystkie kupiła, to miałabym kilkuwarstwowe tapety,
      - niektórych tytułów nie ma w bibliotece i nigdy nie będzie, albo będą za kilka miesięcy dwa egzemplarze z lista chętnych do wypożyczenia, premiery mam od ręki,
      - można wykupić abonament i mieć tani dostęp, i jest też chomik czy nam się to podoba czy nie,
      - mam kindla od kilku lat, bateria trzyma ok. tygodnia przy naprawdę dużym użytkowaniu
      jedyne odstępstwo to albumy i książki, gdzie ilustracje robią wszystko. no i takie, które zwaliły mnie z nóg i chce mieć papierowe. więcej grzechów nie pamiętam.
    • pelissa81 Re: Zalety Kindla 25.02.18, 12:39
      to ja się podepnę. Jak nie Kundelek, to co?
      Miałam jakis inny, niestety czuć było różnicę. Coś za mniejszą kwotę?
      Dotykowy, paperhite, z backlite (czytam wieczorami), bez 3G/LTE, z wifi.
    • bei Re: Zalety Kindla 25.02.18, 15:45
      Jedziesz na urlop a w nim ze 100 książek, nie trzeba dźwigać.
      Siedzisz u fryzjera, albo przed drzwiami Medyka, czekasz na dziecko aż skończy zajęcia , jedziesz tramwajem- a w torebce książki. Twój dom zalega już tysiąc tomów i nie ma gdzie dostawić regału- Kindle pomieści zawartość kilku regałów, nie wziąłeś okularów- powiększasz czcionkę, chcesz znaleźć w książce wszystkie fragmenty ze słowem kwiatek- mig, i znalezione, podkreślone, czytasz w obcym języku i musisz zaglądać do słownika- tu klikasz na wyraz i włącza się strona słownika z definicją, chcesz czytać książkę i wyłączyli światło- a ta książka ma podświetlane strony, odbierasz czcionkę, jej kolor i wielkość, kolor strony by mniej męczył się wzrok, nie musisz kupować zakładek, nie wazy wiele....
    • julek_i_ja Re: Zalety Kindla 25.02.18, 16:12
      Mam Kindla od ponad 6 lat, ale nie Paperwhite tylko normalny Fire. Tablet i czytnik w jednym. Trzyma sie swietnie.
      W promocji bywa po 30 funtow. I ksizaki tez mozna za grosze sciagnac
      • kaka-llina Re: Zalety Kindla 25.02.18, 16:34
        ale fire to tablet jest.. nie czytnik.. (dzieci moje maja)
        • julek_i_ja Re: Zalety Kindla 25.02.18, 16:43
          Ale ksiazki mozna tak samo czytac jak na czytniku, a do tego moze miec wiecej zastosowan
          • skarolina Re: Zalety Kindla 25.02.18, 17:02
            Czytać można i na smartfonie, ale my tu mówimy o komfortowym czytaniu, a nie jakimkolwiek.
      • marianna1960 Re: Zalety Kindla 25.02.18, 16:57
        To nie czytnik tylko tablet nie nadaję się do czytania
    • berdebul Re: Zalety Kindla 25.02.18, 18:27
      Plecy nie bolą. big_grin Zawsze ciągnęlam ze sobą plecak pełen ksiazek na wyjazdy, teraz pakuję czytnik.
    • juz_gdzie_indziej Re: Zalety Kindla 25.02.18, 19:08
      Kocham mojego kundelka. Gdyby wybuchł pożar, to najpierw uratowałabym (upewniłabym się co do bezpieczeństwa) dziecko, męża i psa. NATYCHMIAST po tym ratowałabym kundla! Potem ewentualnie całą resztę...

Mieszkam poza Polską, widzę same plusy:
      - kupuję, kiedy chcę książki po polsku i są dostępne w ciągu kilku minut
      - nie wydaję majątku na ich przewiezienie samolotem
      - nie wykańczam sobie kręgosłupa ich targaniem w walizce
      - nigdy nie zabraknie mi miejsca w bibliotece
      - mam przy sobie tyle książek, ile zamarzę, na wakacjach, w komunikacji miejskiej, na przerwie w pracy, czekając w samochodzie na dziecko po zajęciach dodatkowych, itd
      - polecam stronę www.swiatczytnikow.pl - codzienne wpisy o promocjach zarówno na książki, jak i na same kindle, oprócz tego to po prostu encyklopedia wiedzy o czytnikach tej marki
      - jakość czytania super, wzrok się nie męczy (nie ma porównania z ekranem kompa, tabletu itp.)
      Minusy:
      - rzadko kiedy mija kilka dni bez jakiegoś zakupu smile

Polecam (kup koniecznie z oświetleniem)!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka