Dodaj do ulubionych

Stopień niewiedzy

• forumologin Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 12:13
      Mnie zadziwil kolega z pracy ktory nie wie kim byl Hemingway. Inny nie wiedzial jaka wysokosc ma Mt Everest.
      Co do Muska, to moj idolsmile ale moge sobie wykbrazic ze sa ludzie ktorzy nie wiedza co to Tesla czy paypal, nie mowiac juz o Spacex...
      • leyre2 Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 12:19
        forumologin napisała:

. Inny nie wiedzial jaka wysokosc ma Mt Everest.

ma ponad 8 tys metrow, blizej 9 tys, dokladnie nie pamietam.

• alpepe Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 13:05
        Ja wiem, stary pijak i mizogin, poza tym napisał jakieś tam książki, których teraz się nie da czytać, tak się według mnie zestarzały. Ale za to lubię Taco Hemingway'a!
      • edelstein Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 13:07
        Ja wiem co to Tesla i paypal, ale faceta, ktory za tym stoi pierwszy raz ujrzalam wczoraj i poznalam jego nazwisko.
        • alpepe Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 13:10
          w sensie, że osobiście? wink
          • edelstein Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 13:15
            Tylko netowo, powiem szczerze, ze jakby stanal przede mna to pewnie bym go nie rozpoznala, bo mam kiepska pamiec do twarzy😂
    • bialeem Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 13:03
      Musk jest celebrytą. Można się celebrytami nie przejmować. Akurat z informatyką on ma z tego wszystkiego wspólnego najmniej. Kopie, lata w kosmos, wtapia w samochody elektryczne (Tesla jest nierentowna), inwestuje w AI i robi dużo rzeczy niezwiązanych z codzienną pracą programisty. Może IT management powinien go znać w ramach rozeznania w rynku, ale koder czy sieciowiec już niekoniecznie. Co innego Bezos. Ten w informatyce grzebie więcej (ciekawe mądralo, czy bez googlania wiesz co, bo mam nadzieję, że wiesz kim on jest). Nazwiska celebrytów i szefów firm (jeżeli nie inwestujesz) przydają się w życiu dosłownie do niczego.
      • alpepe Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 13:07
        No jak, Bezos to ten od kabanosów Gesslerowej, jak można nie wiedzieć?!
        • leyre2 Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 13:09
          alpepe napisała:

> No jak, Bezos to ten od kabanosów Gesslerowej, jak można nie wiedzieć?!
          >
          A kto to Gesslerowa?
          • alpepe Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 13:10
            Ta od kłaków w zupie smile
            • leyre2 Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 13:22
              alpepe napisała:

> Ta od kłaków w zupie smile
              >
              od czego?
      • edelstein Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 13:13
        Mnie dziwi, ze ktos sie dziwi.Nie ma osoby, ktora wie wszystko, gdy jeden czyta o wyslaniu auta w kosmos, inny czyta o lekach, ktore moga pomoc jego dziecku i mu kuzwa moze umknac czerwone auto na orbicie.Czy to oznacza,ze ten drugi jest ignorantem?
        • claudel6 Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 18:14
          Ale Elon Musk jest obecny w przestrzeni publicznej od wielu wielu lat i ja sie o nim nie dowiedziałam teraz, gdy wysyłał te rakietę. nawet tego nie śledziłam.
          • leyre2 Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 18:19
            A ja nigdy o nim nie slyszalam.
          • edelstein Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 20:03
            Po pierwsze to byl przyklad, po drugie widocznie slaby z niego celebryta, boani razu o nim nie uslyszalam przez tyle lat.
            • kokosowy15 Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 20:31
              Celebryta moze i slaby, za to facet z wizja, ktory bardziej wplynal na rozwoj swiata niz wiekszosc waskich specjalistow, ktorzy pracuja wylacznie odtworczo i nic nowego nie sa w stanie zrobic. Doceniam jego dzialalnosc podobnie jak prace Jobsa, Edisona, Pasteura i im podobnych.
              • bialeem Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 23:11
                Nie porównuj proszę showmena wierzącego w altmedy, kradzieja patentów i nieocenionego naukowca. Dziękuję.
                Musky dobrze inwestuje. Przecież to nie on wymyślił płatności, nie on wynalazł elektryczne samochody i nie on był pionierem lotów kosmicznych. On robi z tego show (jak Jobs) i robi to bardzo dobrze. Wszyscy myślą, że odnosi sukces za sukcesem. Realnie paypala sprzedał za wcześnie, a Teslę utrzymuje tylko spacex (i to nie loty załogowe, a kontrakty na obsługę ISS). Taki no... celebryta. Robi wokół siebie dużo szumu i czemu nie. Po prostu robienie z niego bohatera i człowieka, którego trzeba znać jest przesadą. Wiesz, że Gates znacząco ograniczył występowanie malarii w Afryce? Trochę o tym cicho w mediach, a imho jest to większe osiągnięcie niż Tesla na orbicie.
                • claudel6 Re: Stopień niewiedzy 28.02.18, 00:19
                  to, że Tesla jest nierentowna, to serio nie wiedza tajemna smile
                • szeera Re: Stopień niewiedzy 28.02.18, 00:29
                  "Przecież to nie on wymyślił płatności, nie on wynalazł elektryczne samochody i nie on był pionierem lotów kosmicznych. On robi z tego show (jak Jobs) i robi to bardzo dobrze. Wszyscy myślą, że odnosi sukces za sukcesem. Realnie paypala sprzedał za wcześnie, a Teslę utrzymuje tylko spacex (i to nie loty załogowe, a kontrakty na obsługę ISS). Taki no... celebryta. Robi wokół siebie dużo szumu i czemu nie. Po prostu robienie z niego bohatera i człowieka, którego trzeba znać jest przesadą."

O właśnie to chciałam napisać, ale już mi się nie chciało.
                  • claudel6 Re: Stopień niewiedzy 28.02.18, 10:43
                    no ale nikt ni mówi, że on wymyslił sam te wszystkie rzeczy. w odpowiednim czasie zakupił patent czy firmę i zainwestował, bo miał nosa. przecież wiadomo, że samochód elektryczny stworzyla jakaś anonimowa grupa inżynierów i pewnie takie próby już byly w latach 80-tych znając życie. ale on zrobił z Tesli marketingowy produkt, samochód którego posiadanie jest prestiżowe, na który zapisują się kolejki.
                    • kokosowy15 Re: Stopień niewiedzy 28.02.18, 13:02
                      Predkosc 100 km/ h przekrochyl Camile Jenatzy na samochodzie ELEKTRYCZNYM. I bylo to na poczatku XX wieku.
                • claudel6 Re: Stopień niewiedzy 28.02.18, 01:17
                  o charytatywnej działalności Gatesów i inwestowanu w leki... też trudno nie wiedzieć. jak się cokolwiek czyta o tym, co się dzieje na świecie. nie, nie jest cicho o tym, po prostu nie pisze się codziennie.
                • norra.a Re: Stopień niewiedzy 28.02.18, 08:45
                  Ale jaja... Facet (Elon Musk) zakłada jedna po drugiej firmy, które rewolucjonizują branże, tworzy niemal od zera firmę i technologię, która wygrywa z państwowym molochem (NASA), odpala rakiety i ląduje nimi, co sprawia, że przestają być jednorazowego użytku. Ale to przecież dla niektorych jedynie showmen big_grin. Może tak pisać chyba ktoś kto nie rozumie jaką wirtuozerią inżynieryjną jest lądowanie rakiety na barce w środku morza czy jej powrót do miejsc startu. Facepalm.

Nie wiem ile Elon wydaje na akje charytatywne, ale tworząc firmy, które oswajają (i potaniają) dla zwykłych śmiertelników nowoczesne technologie robi też kupę dobrego dla społeczeństwa. Ale phi... wiadomo, że na ematce trudno zrobić wrażenie.
                  • lodomeria Re: Stopień niewiedzy 01.03.18, 01:08
                    A ja się zastanawiam, co takiego ważnego i przełomowego opracowują dla świata nasze nieshowmeńskie krytykantki.
                    Kiedy nasze dumne, postawione na baczność, wyklęte elektryczne samochody narodowe?
            • claudel6 Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 21:03
              jest ostatnio dość znany i tylko to czyni z niego celebrytę. nie jest celebrytą pt "znany z tego, że znany" jak Kim Kardashian. i nie dziwi mnie, że Ty o nim nie słyszałaś.
              • edelstein Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 21:47
                Jakos wiecej osob o nim nie slyszalo lacznie z tymi, ktorych przytaczasz w poscie startowym.
        • 7katipo Re: Stopień niewiedzy 28.02.18, 09:46
          To nie tak. Jeden wie to, drugi co innego. Ignorantem jest ten, co nie wie nic wink
      • claudel6 Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 18:12
        ale to do mnie, to "mądralo"?

ale Was wku...ł ten watek smile już drugi dzień próbujecie mi udowodnić, że sama jestem ignorantką big_grin

Bezos to akurat wiem, kim jest, miałam przyjemność nawet wysłać mu maila (nie że odpowiedział, co to to nie big_grin, jak zamykali Message Boards na IMDB. ale on jest jednym z tych wielu nudnych CEO w Dolinie Krzemowej, kompletnie mnie nie dziwi, że ktos go może nie znać.
        • claudel6 Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 18:16
          i owszem Musk ma coś wspólnego z IT, biorąc pod uwagę to, że kasę zbił na paypalu.
        • leyre2 Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 18:21
          nie claudel, to tym watkiem probujesz udowdnic innym, ze skoro nie wiedza kto to ten jak mu tam Musk to sa ignorantami.
          • claudel6 Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 18:28
            nie, nigdzie nie napisałam, że ktos jest ignorantem z tego powodu. to jest wyłącznie Twoja projekcja.
            • leyre2 Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 18:35
              Moze nie napisalas ale w jakim celu tak naprawde zalozylas ten watek na tym wlasnie forum? Ja wiem, ze jest tam 'watek lajt', jednak doskonale wiedzialas jaki w jakim kierunku sie potoczy.
              • claudel6 Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 18:46
                żeby usłyszeć przykłady z waszego życia takich sytuacji - ze co jest dla was oczywiste w jakims kontekście, a okazuje sie że np. wasi współpracownicy, koledzy z pracy tego nie wiedzą. właśnie nie sąsiedzi, rodzina, dalsi znajomi, tylko osoby, z którymi na co dzień pracujecie, a więc teoretycznie jesteście na podobnym poziomie intelektualnym.
                • leyre2 Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 19:14
                  Jak widzisz i moglas sie domyslic watek odszedl w inna strone. Poza tym nawet w okreslonych branzach nie wszystko jest oczywiste dla wszystkich.
        • bialeem Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 23:18
          Nudnych? Amazon jest praktycznie monopolem ecom na półkuli zachodniej. AWS zrewolucjonizowało rynek IT i ten nudny facet właśnie wchodzi w retail spożywczy. Pewnie nigdy nie polecisz w kosmos, nigdy nie będziesz miała tesli, czasem płacisz paypalem, ale za kilka lat wszystko co kupisz, kupisz od niego i większość stron na które wejdziesz będzie hostowana na jego serwerach. Nudny...
          • claudel6 Re: Stopień niewiedzy 28.02.18, 00:25
            no ale co z tego? co mi chcesz udowdonić? JA WIEM kim jest Jeff Bezos, wiem, jakie ma biznesy i jaką Amazon robi ekspansję, więc trafiłeś kulą w płot. wyobraź sobie, ze moja firma - ta od IT, o którym nie mam rzekomo pojęcia, używa AWS. AWS zrewolucjonizowało rynek IT? całego IT? big_grin trochę się zapędziłeś.
            Bezos jest również właścicielem IMDB, dlatego to do niego pisaliśmy, a nie do Needhama, który z naszego punktu widzenia wykonywał tylko rozkazy góry.
            • bialeem Re: Stopień niewiedzy 28.02.18, 00:38
              Tak. Całego IT. Praktycznie każda duża firma musi gdzieś przetrzymywać dane i mieć do nich szybki dostęp. Cloudy są tańsze i teoretycznie bardziej bezpieczne. Cloud był niezauważalną rewolucją dekadę temu. imdb jest jednym z wielu serwisów aktualnie marketingowo-seowych. Nie ta skala, nie ta waga i jeżeli kojarzysz amazona z imdb (ze wszystkich ich produktów), to ja bym cie nie zatrudniła. To tak ad wiedzy mniej ogólnej, ale przydatnej w orientacji dt rynku internetowego. Twój stopień niewiedzy jest zbyt wysoki. Twój stopień zadufania także.
              • claudel6 Re: Stopień niewiedzy 28.02.18, 01:04
                >jeżeli kojarzysz amazona z imdb (ze wszystkich ich produktów), to ja bym cie nie zatrudniła.

jezu na podstawie czego to stwierdziłaś? serio myślałaś, że ktoś moze nie wiedzieć co to jest amazon i kojarzyć tę firmę wyłącznie z jakimś zakupionym serwisem filmowym? mówisz stopień zadufania big_grin

tak, zdecydowanie dobrze, że byś mnie nie zatrudniła, obie byśmy na tym zyskały.
                • claudel6 Re: Stopień niewiedzy 28.02.18, 01:06
                  btw, przepraszam za używanie rodzaju męskiego - błędnie zapamiętałam Cię z jakiegoś watku jako faceta. moja wina!
              • claudel6 Re: Stopień niewiedzy 28.02.18, 07:53
                Amazon to jest marka znana przede wszystkim ze sklepu internetowego i chyba ne ma człowieka na półkuli pólnocnej, który by jej nie znał. Btw, mam konto na amazonie od 15 lat.
                Usługa AWS to już jest część działalności znana raczej wyłącznie osobom z branży, i tak, dobrze byłoby gdyby ją znali, bo jest to topowy gracz na tym rynku, ale nie, amazon nie wymyślił clouda, cloud to pojęcie dużo szersze niż usługi AWS - są firmy, które oferują usługi w cloudzie bez amazona i zaczęły zanim nawet AWS powstał, choć z tym bedzie coraz trudniej, bo amazon, jak w innych dziedzinach dąży do pozycji monopolitycznej.
                Amazon rozszerza non stop działalność, Amazon Prime, spożywka - ich celem jest być platfromą/firmą totalną, tak, jest też liderem innowacji - te drony, które mają dostarczać paczki (już dostarczają?) to był pomysł amazona - tylko te innowacje są przede wszystkim w celu zbicia kosztów i maksymalizacji marży, podobnie jak umiejscowienie w krajach Europy Wschodniej wielkich sortowni i oferowanie tam niewolniczych warunków pracy rodem z XIX wieku, niespotykanych nawet w tych krajach. Bezos dązy do zbicia kosztów za wszelką cenę i maksymalizacji zysku, równoczesnie budując monopolistyczną pozycję i przerzucając koszty na społeczeństwo - jak w Polsce - więc nie, nie jest moim bohaterem, jest bezwzględnym biznesmenem i owszem kiedyś być może będzie znany wszystkim, tak jak dziś jest znany np. Zuckerberg, ale nie wiem, czy akurat jako dobroczyńca ludzkości.
                • bywalec.hoteli Re: Stopień niewiedzy 28.02.18, 09:09
                  Claudel6, zostaję Twoim fanem z uwagi na wiedzę smile
                  • claudel6 Re: Stopień niewiedzy 28.02.18, 10:35
                    cicho sza! smile nawet tak nie mów wink
                    (wiedza jest pojęciem względnym, tego się trzymajmy)
                    • bialeem Re: Stopień niewiedzy 28.02.18, 10:45
                      Wujek google jest niesamowitysmile To prawdasmile
                      • claudel6 Re: Stopień niewiedzy 28.02.18, 10:50
                        tak, jasne, mów sobie tak mów, będzie Ci lżej smile
                      • claudel6 Re: Stopień niewiedzy 28.02.18, 10:51
                        swoją drogą niezły stopień zadufania - Ty uważasz, że TYLKO Ty na świecie wiesz te rzeczy?
    • marianna1960 Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 13:43
      Znam takich wielu wiedzą tylko w wąskim zakresie praca reszta totalnie analfabeci
    • green_agula Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 14:18
      ja dowiedziałam się dzięki FB że niektórzy moi znajomi to idioci mimo że szkoły i to wyższe pokończone a jednak inteligencja niska big_grin
    • janja11 Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 14:51
      Wątkodajka chce się dowartościować wyśmiewając niewiedzę kolegów w temacie osoby Elona Muska?
      Daj ludziom żyć dziewczyno.
      Nie wszyscy ludzie myślą tak jak Ty! To jest super, że każdy jest inny.
      Każda z tych wyśmianych przez Ciebie osób potrafi zrobić coś lepiej od Ciebie.
      P.S. Elona kojarzę z marką Tesli i... czerwonym kabrioletem, który postanowił wysłać w kosmos.
      Głupie to, ale kto bogatemu zabroni?

• claudel6 Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 18:23
        strasznie projektujecie. "wyśmiać", "mądrala", "dowartościowuje się", "poprawia sobie sampoczucie".

wyśmiewanie kojarzy mi sie z jakimś przedszkolem. po prostu sobie pomyślałam: uau. i tym zdziwieniem się podzieliłam na forum. ale zgodnie ze starą zasadą ematki autorowi wątku zawsze się przypisuje najgorsze intencje i najniższe pobudki. zbiorowa projekcja ematki.
        • karme-lowa Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 19:30
          Nie wiem czy Memphis jako lekarz mnie poprze, ale głupota studentów medycyny mnie osobiście przeraża.
          Z racji częstego przebywania z dzieckiem w szpitalu i jej bardzo rzadkiej wady genetycznej, studenci mają okazję "pouczyć się na moim dziecku". Nie mamy nigdy nic przeciwko. I jak widzę, że profesor się produkuje, opisuje chorobę, a studenci albo piszą smsy, albo są na facebooku albo rozmawiają między sobą kompletnie nie zainteresowani pacjentem to pusty śmiech mnie ogarnia.
          A już zwracanie studentce uwagi przez profesora, żeby chociaż fartuch zapięła bo to nie dyskoteka, to już naprawdę wstyd.
          Ostatnio lekarz wychodząc ze swoimi studentami od mojej córki, powiedział do pielęgniarki, że medycyna schodzi na psy.
          Naprawdę, jakbyście posłuchały tego bełkotu studentów, to by Wam wszystko opadło.
          Książkę można pisać.
        • bergamotka77 Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 19:30
          I tu Cię popieram Claudel. To jest brak wiedzy ogólnej i zorientowania w świecie współczesnym. Na ematce trzeba udawać ze się wie, nie czyta, nie zna, nie rozumie bo niektóre ematki wpadają w kompleksy co jest wynikiem braku wykształcenia i zakresu pewnych informacji, które są naturalne dla osoby wykształconej czy oczytanej. I pewne nawyki się wynosi z domu - ze sie chlonie wiedzę, czyta wszystko w tym prasę codzienną i magazynową, interesuje krajem i światem, ogląda programy i stacje informacyjne TVN24 czy obcojęzyczne np. CNN, słucha radia a nie tylko oglada seriale i Youtube albo śmieszne filmiki na FB czy Snapie odpala albo żyje jako Instagirl smile
          • edelstein Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 20:15
            Bergamocia jaka ty jestes ograniczona.Tworzysz jakies dziwne podzialy typu" nie czyta ksiazek,oglada seriale"😂i myslisz, ze tak jest w realu😂
    • bywalec.hoteli Re: Stopień niewiedzy 27.02.18, 23:23
      a dlaczego mają wiedzieć? Przecież on robi elektryczne samochody i rakiety, a nie komputery i programy. smile
      • claudel6 Re: Stopień niewiedzy 28.02.18, 00:36
        o następny. zrób jednak dokładniejszą kwerendę.
        o tym człowieku jest bardzo głośno od wielu lat, chyba każdy tygodnik napisał o nim kilka artykułów, przewija się na róznych serwisach dotyczących NT. nie musisz siedzieć w IT, by go kojarzyć, ale siedzenie w tej branży bardzo to ułatwia.
        Jaki ma związek z IT? Musk angażuje sie w budowę AI, ma spółkę do tego. a AI jest przyszłością IT i o tym mówi sie na każdej konferencji w branży. odmienia się przez przypadki dwa słowa: IoT i AI.
        • claudel6 Re: Stopień niewiedzy 28.02.18, 00:37
          dla nadgorliwych: "odmienia się przez przypadki " to metafora!
        • bialeem Re: Stopień niewiedzy 28.02.18, 00:42
          AI nie ma jeszcze żadnych zastosowań praktycznych. W praktyce mówi się o machine learning, a do tego Musk nie ma wystarczająco dużych baz danych i ich miał nie będzie, bo w nie nie inwestuje. Wszystkie obecne AI będą się opierały o ML, a Musk w tą stronę nie idzie. Rozumiem, że to Twój idol. Fajnie. Nie narzucaj swoich totemów wszystkim.
          • claudel6 Re: Stopień niewiedzy 28.02.18, 00:54
            nie jest moim idolem, nie każda postać, która jest lub wydaje mi się bardzo znana jest moim idolem. np. taki Trump.

o co Ci chodzi? co mi próbujesz udowodnić? najpierw próbowałes wykazac, ze jestem taką samą ignorantką, jak kolega, bo owszem znam Muska, ale na pewno nie wiem, kim jest ważniejsza szycha, czyli Bezos i jakie robi biznesy.
            trudno sobie wyobrazić, że mogę wiedzieć i to, i to? tylko zakładam, że Musk jest bardziej obecną postacią w mediach, więc bardziej mnie dziwi, że ktos w branży go nie zna.
          • claudel6 Re: Stopień niewiedzy 28.02.18, 01:47
            Wątek dobił do 500 i robi się groźnie, a na pewno nie jest lajt smile Możemy ustalić, że Musk jest nieznanym hochsztaplerem, który tylko robi wokół siebie dużo szumu, a ja się niepotrzebnie dziwiłam, czyli byłam w błędzie! Wszystkim ulży i będzie się można rozejść do innych wątków smile Na drugi raz zadając pytanie "a czy wam się zdarza?" daruję sobie jakiekolwiek przykłady z życia, bo w nich tkwi diabeł, w szczegółach smile
    • leyre2 Re: Stopień niewiedzy 28.02.18, 11:04
      Watek o szczepieniu HPV, w ktorym wlasnie pieknie wychodzi stopien niewiedzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka