Dodaj do ulubionych

Dieta bez picia dużej ilości wody

27.02.18, 18:25
Słuchając dzisiaj audycji na temat diet, zastanowiło mnie to ze przy diecie/odchudzaniu zaleca się picie dużych ilości wody,jeśli ktoś będąc na diecie nie będzie wypijał tych ok. kilku litrów wody a za to np.niecaly litr w herbatach to wtedy nie schudnie czy schudnie mniej? Jeśli ktoś nie lubi pic wody jest skazany na porażkę czy o co w tym chodzi? Kiedyś ludzie nie poli tej wody tyle co teraz i jakoś chudli,żyli itp.
Obserwuj wątek
    • ongoing Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 27.02.18, 18:36
      dużych? zaleca się zazwyczaj 2 litry. Po prostu rozsądna ilość, żeby się nawodnić, nic to nie ma wspólnego z odchudzaniem
      • beverlyja90210 Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 27.02.18, 18:49
        No właśnie ale po co ta woda? Kiedyś się etykę tego nie piło a ludzie żyli uprawiali sporty odchudzali się itp.
        • ichi51e Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 27.02.18, 19:13
          Ale skad wiesz ze sie nie pilo? Jedli wiecej zyp polewek i pili tez cslkiem sporo
        • domowapani Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 02.03.18, 08:34
          Woda pobudza przemianę materii. To przede wszystkim mnie do niej przekonało 20 lat temu.
          Zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie, no i zmniejsza apetyt.
    • joa66 Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 27.02.18, 18:56
      Moja dietetyczka mówi o minimum 2 l płynów, którymi mogą być woda, herbaty ziołowe i owocowe, zielone, czarne (raczej słabe) zupy domowe itd. Okazjonalnie soki czy kompoty. I żeby kawy nie liczyć jako picia.
      • memphis90 Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 28.02.18, 18:27
        Gdyby kawa nie liczyła się jako picie, to powinnam być zasuszona jak mumia egipska po upalnym lecie... Piję głównie kawę. Nie chodzę z dwulitrową butlą mineralki pod pachą. I żyję. To kolejny wyssany z palca mit.
        • jola-kotka Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 28.02.18, 22:22
          Kawa plyn jak kazdy inny
          • bergamotka77 Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 03.03.18, 13:38
            Kawa odwadniania jola smile
        • ponis1990 Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 01.03.18, 14:11
          Właśnie. ja w czasie zimy wypijam np. Tylko dwie filiżanki kawy dziennie i jedną herbatę. smile
      • owmordke Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 04.03.18, 15:28
        Czasem caly dzien pije tylko kawe i zyje...
    • ykke Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 27.02.18, 19:06
      Był o tym wątek, bardzo obszerny. Ja jestem z grupy tych, którzy uważają, że jest uczucie głodu i pragnienia, które się zaspokaja kiedy dadzą o sobie znać. Picie wody na siłę jest moim zdaniem niepotrzebne.
      • beverlyja90210 Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 27.02.18, 19:18
        Ja właśnie tez tak do tego podchodzęsmile jak mi się chce to pije ale żebym na sile miała wypić dwa litry bo tak trzeba to już nie bardzo. Ktoś wyżej napisał” moja dietetyczka mówi” No właśnie wiem ze dietetycy fit celebryci tak mowi ale dlaczego?po co?jak ktoś nie będzie tyle pił to nie schudnie??? Bo mi się wydaje ze schudnie i bez tej wody
        • joa66 Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 27.02.18, 19:34
          Pisałam o piciu w kontekscie diety jako sposobu odżywania i wpływu na zdrowie. Niekoniecznie związanej z odchudzaniem. A picie jest ważne m.in. dla nerek.
          • miruka Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 27.02.18, 19:40
            Picie zapobiega zatrzymywania wody, wspomaga taką nieustanną wymianę
            • memphis90 Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 28.02.18, 18:28
              W jakim sensie...? To przecież nie ma najmniejszego sensu...
    • bergamotka77 Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 27.02.18, 19:54
      Nie lubisz wody? Mnie to zawsze dziwi bo ja z kolei z tych, którzy zawsze pili dużo. Jak smok smile Uwielbiam wodę niegazowana. Może nie być jedzenia, ale nie może zabraknąć wody - gdy się kończy a nie mam zapasu dostaje natychmiastowego silnego pragnienia którego nie ukoi żadna herbata smile Przy moim łóżku zawsze stoi woda.
      • dzbanek_bez_ucha Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 28.02.18, 04:36
        Woda Ci się kończy? To znaczy kranówka to nie woda?
        • jola-kotka Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 28.02.18, 16:46
          Kranowka to syf nadajacy sie do picia po przegotowaniu. Woda ktora sie pije powinna byc dobrej jakosci nie taka za 50 gr poltora litra i takie widzialam na polkach sklepowych
          • ichi51e Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 28.02.18, 17:27
            Akurat w Wwie mamy zupelnie niezla wode
            • margotka28 Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 28.02.18, 17:39
              tu gdzie mieszkam, woda w kranie jest lepsza niż "mineralne" z butelki. Ogólnie zachęca się do picia tzw: kranówy.
            • owmordke Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 04.03.18, 15:29
              Zgadzam sie. Warszawska woda lepsza od londynskiej.
          • memphis90 Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 28.02.18, 18:31
            Bzdura. Dałaś sobie wmówić, że musisz, koniecznie musisz kupować wodę w butelce. To niepotrzebne, nieekonomiczne i nieekologiczne. Kranowke wystarczy przefiltrowac, żeby pozbyć się smaku chloru i jak najbardziej nadaje się do picia.
            • dzbanek_bez_ucha Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 28.02.18, 18:40
              Kranowke wystarczy przefiltrowac, żeby pozbyć się smaku chloru i jak najbardziej nadaje się do picia.
              >
              Albo po prostu odstawić na kilka godzin. Poleca się też przelewanie z naczynia do naczynia kilka razy, a chlor ulotni się szybciej.
            • klamkas Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 28.02.18, 22:06
              Nasza nawet po przefiltrowaniu smakuje nie napiszę czym, bo nie będę się wyrażać. Z bólem (głównie kręgosłupa) targamy zgrzewki butelek do domu...

Często w tych radach o piciu kranówki zapomina się, że jakość wody wychodzącej ze źródła/uzdatniacza (w sensie globalnym, w mieście) może się mieć nijak do jakości wody docierającej do odbiorcy, bo woda z głównego źródła zbiera ze sobą cały syf zalegający w wiekowych instalacjach...
            • jola-kotka Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 28.02.18, 22:24
              Bzdura nie bzdura ja wiem swoje . Nie bede pila wody z kranu na sama mysl mnie trzepie.
              • memphis90 Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 01.03.18, 14:53
                To w Twojej głowie siedzi....
            • astrum-on-line Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 04.03.18, 15:57
              Przecież wodę się ozonuje a nie chloruje.
        • bergamotka77 Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 28.02.18, 17:49
          Nie, dla mnie to nie woda pitna. Kranowki używam do herbaty po przegotowaniu.
          • dzbanek_bez_ucha Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 28.02.18, 17:59
            businessinsider.com.pl/lifestyle/woda-butelkowana-dlaczego-nie-warto-jej-pic/wneqjf6

To tylko jedno z wielu źródeł, które są zgodne, że dajemy się nabijać w butelkę korporacjom. Tu, gdzie mieszkam, picie wody butelkowej to przeżytek. Każdy biega z własną butelką do napełniania wodą z kranu.
            • astrum-on-line Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 04.03.18, 16:02
              U nas każdy robi po swojemu. Jeden kupuje mineralną w PETach, inny w szkle, jeszcze inny robi sobie z kranówki gazowaną w syfonie, inny do swojej butelki nalewa kranówki. Jeden pije czystą wodę, inny ze sokiem, ktoś Colę, co komu pasuje. I nikt się niczemu nie dziwi.
          • muchy_w_nosie Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 28.02.18, 21:21
            Pijemy w 95% wodę z kranu, przepuszczoną przez filtr i przegotowaną, trzymamy w dzbanku. Te zabiegi zostały wprowadzone z uwagi na dziecko, ktore wodę z kranu pije od zawsze.
    • piernicola Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 27.02.18, 20:23
      Kiedyś ludzie nie poli tej wody tyle co tera
      > z i jakoś chudli,żyli itp.
      Skąd to wiesz, że nie pili? Picie zapełnia żołądek, a jest w naszym klimacie darmowe. Przy ograniczonej podaży jedzenia pije się raczej więcej.
      Poza tym dawno dawno temu sól była bardzo droga i ludzie zadowalali się solami mineralnymi występującymi w naturalnych produktach (np. w mleku i warzywach). I wtedy w ogóle mogli się nawodnić pijąc mniej niż my.
      Jeśli chodzi o picie "wody" to picie zawsze oznacza wodę. Inne płyny tu się nie liczą (np. olej, spirytus). Tylko monotlenek diwodoru (z dodatkami).
    • kk345 Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 27.02.18, 21:37
      Dobre nawodnienie tkanek podkręca ich metabolizm, że o różnicy w wyglądzie skóry odwodnionej i nawodnionej nie wspomnę...
    • eliszka25 Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 27.02.18, 21:47
      bo ci wszyscy fit dietetycy i inni madrzy najczesciej myla zaotrzebowanie organizmu na wode z iloscia wody, ktora nalezy wypic, a to nie to samo. wode dostarczamy sobie nie tylko pijac ja ze szklanki, ale rowniez w jedzeniu. nawet chleb ma jakis tam procent wody w sobie. jak zjesz zupe, jogurt czy owoc, to tez dostarczasz organizmowi calkiem sporo wody.

odchudzilam sie nie wlewajac w siebie hektolitow wody. nie jestem w stanie wypic 2 l na dobe, chocbym pekla. w zaleznosci od tego, co jem, staram sie wypijac nie mniej niz litr, ale moj max, to 1,5 litra. wiecej nie dam rady, bo mam brzuch jak balon i latam na kibelek co 15 minut. gdybym naprawde pila te zalecane 2 litry wody dziennie, to nie moglabym normalnie funkcjonowac, bo nawet do sklepu nie zdazylabym dojsc, zanim zachcialoby mi sie siku.

poza tym 2l, to jest wartosc usredniona. inna ilosc wody potrzebuje osoba wazaca 50 kg o wzroscie 1,60 m, a inna 100-kilowy, 2-metrowy facet.
      • kk345 Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 27.02.18, 22:03
        Tu masz informację, jak obliczyć własne zapotrzebowanie na wodę
        dietetycy.org.pl/jak-nawadniac-organizm/
        • eliszka25 Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 27.02.18, 22:22
          moje wlasne zapotrzebowanie na wode obliczylam sobie wlasnie z pomoca dietetyka w trakcie odchudania. wynik potwierdzil tylko to, co sama instynktownie czulam, czyli ponizej litra jest za malo, a optymalnie byloby 1,2 do 1,5 litra dziennie i tyle zwykle wypijam. oczywiscie latem czy przy intensywnym wysilku sie to zmienia, ale wtedy zwyczajnie chce mi sie tez czesciej pic.

twierdzenie, ze kazdy powinien dziennie wypijac 2 litry wody, to zwykla bzdura, bo jedni potrzebuja wiecej, a inni mniej i ma na to wplyw bardzo wiele czynnikow, co tez jest napisane w zalinkowanym przez ciebie tekscie.
    • jola-kotka Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 28.02.18, 02:10
      Nie ma czegos takiego jak powinno sie wypic tyle i tyle bo pani w tv powiedziala. Oblicza sie zapotrzebowanie ale to nie jest tak ze to musi byc woda konkretnie chodzi ogolnie o plyny. Jesli ktos nie lubi wody nie moglby sie odchudzac . Troche nielogiczne prawda? Wazne zeby te plyny byly malo kaloryczne herbata itd. Jesli w ciagu dnia jesz zupet tez ja wliczasz do bilansu plynow.
    • muchy_w_nosie Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 28.02.18, 15:29
      Ja dużo piję, kawy z 0.4 l. Herbaty 0.75 - 1.0l, do tego talerz zupy, czystej wody z 0.5 l. I to nie, bo się odchudzam ale, bo potrzebuję. Przy odchudzaniu to piję wiecej, bo zabijam głód ;P.
      Natomiast rozumiem osoby ktore piją znikome ilosci, bo tak lubią.
      Dzisiaj już wypilam 3 kawy, 2 herbaty i 2 kubki jakiś biedronkowych koktajli bo byly w promocji a jeszcze tyle dnia.
      • aqua48 Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 28.02.18, 17:48
        Sporo ludzi myli pragnienie z łaknieniem. I zajadają pragnienie, sądząc że to głód. Czujesz nagły głód, masz ochotę na ciasteczko, cukierka, czekoladę, kanapkę między posiłkami - wypij szklankę czystej wody i poczekaj chwilę - najczęściej ochota na zjedzenie czegoś przechodzi. Po za tym mniej się zje jeśli człowiek ma żołądek wypełniony płynem, a poza tym lepiej wygląda przy odchudzaniu skóra człowieka dobrze nawodnionego niż takiego który pije za mało.
        Ludzie zawsze pili sporo, tylko dawniej piło się więcej zwykłej wody z kranu.
        • memphis90 Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 28.02.18, 18:35
          U mnie to nie działa. Jak jestem głodna i nawlewam w siebie wody, to organizm protestuje grożąc gwaltowną cofką... Wszystko to przy akompaniamencie skurczow żołądka i trzęsących się rąk. Podobny efekt daje próba oszukania glodu jabłkiem, normalnie mam taki zjazd glukozy w dół, że robi mi się słabo.
          • bi_scotti Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 28.02.18, 18:50
            Od wielu, wielu lat pije srednio 3 litry wody dziennie (czasem 2.5, czasem 4.5) plus inne plyny, wlaczajac w to wino wink Kiedys robilam to z nawyku, od jakiegos czasu w duzej mierze ze wzgledu na skore. Gdy na jakichs wyjazdach schodze przez kilka dni ponizej 2 litrow, skora zaraz pokazuje, ze jest not happy smile Nigdy nie stosowalam zadnej diety wiec trudno mi powiedziec jaki jest zwiazek w tej relacji: water & diet. Dodam, ze mamy w najblizszej rodzinie przyklad mlodej osoby, ktora z braku rozsadku potrafila sie bardzo nieprzyjemnie odwodnic pijac wylacznie male ilosci herbaty dziennie. Woda rulez wink Cheers.
          • pruszynkaaa Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 28.02.18, 23:45
            to ciekawe, ze po jabłku masz zjazd glukozy. ogólnie jabłek nie zaleca sie osobom z cukrzyca. mi np. surowe jabłka bardzo winduja cukier do góry
            • memphis90 Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 01.03.18, 14:58
              No właśnie, ale mam tak za każdym razem. Jabłuszko - tylko jako deserek po posiłku, nigdy nie na głodzie.
              • annpierle Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 02.03.18, 07:54
                Wreszcie ktoś, kto ma tę samą reakcję! Też jablko jak zaczynam być ciut daleko od ostatniego poslku przyprawia mnie o głód natychmiast. Tak samo zresztą działa herbata. Memphis, czy masz jakies wytłumaczenie?
                • snakelilith Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 02.03.18, 15:24
                  annpierle napisała:

> Wreszcie ktoś, kto ma tę samą reakcję! Też jablko jak zaczynam być ciut daleko
                  > od ostatniego poslku przyprawia mnie o głód natychmiast. Tak samo zresztą dział
                  > a herbata. Memphis, czy masz jakies wytłumaczenie?

Nie jesteś jedyna. Głód po owocach to zupełnie normalna reakcja u ludzi z hyperinsulinemią, czyli genetyczną predyspozycją do wysokiej insuliny. Ta odrobina cukru w jabłku, czy słodzonej herbacie powoduje wyższy (niż konieczny) wyrzut insuliny, wskutek której poziom cukru szybciej znowu spada i organizm odczuwa to jako relatywny brak glukozy i reaguje natychmiastowym głodem. Myślałam, że mechanizm jest już znany.
                  • annpierle Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 02.03.18, 17:58
                    Rozumiem, co mowisz ale to tyljo jablko to prowokuje. Zaden inny owoc. Zadna czekoladka.
                    No i herbaty nie slodze...
    • po-trafie Metabolizm 28.02.18, 20:40
      Do wiekszosci dietetycznych celow np budowania tkanki miesniowej albo spalania tkanki tluszczowej potrzebny jest dobrze dzialajacy metabolizm. Bez duzej ilosci plynow, metabolizm jest wolniejszy.
      Wolniej spala sie tluszcz, wolniej buduje sie tkanke tluszczowa, wolniej wchlaniaja sie mikro/makro elementy. Jesli chce sie to przyspieszac to zazwyczaj je sie wiecej blonnika, je sie odpowiednio czesto, w mniejszych porcjach, je sie odpowiednie kombinacje mikro/makro elementow, pije wiecej plynow.
      Bez tych zabiegow, jedzac jeden czy dwa wieksze posilki dziennie, pijac mniej - tez sie osiagnie swoje cele. Ale wolniej. Stad zalecenia trenerow i dietetykow, zeby pic, jesc czesto a w mniejszych porcjach etc, bo to zazwyczaj usprawnia metabolizm wiec i proces.
      • memphis90 Re: Metabolizm 01.03.18, 15:01
        Aha, a ostatnio była tyłu długasna dyskusja o tym, że częste posiłki to mit i modne robi się IF. Szczerze mówiąc nie widziałam żadnych wyników badań wiążących spożycie wody z tempem metabolizmu, wchłanianiem składników pokarmowych czy redukcją tkanki tłuszczowej. Ale chętnie się z takimi zapoznam - jeśli istnieją...
    • pruszynkaaa Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 28.02.18, 23:39
      Wiesz, powiem Ci na moim przykładzie - moja dietetyczka wyliczyłą mi na podstawie m.in. wagi, że mam pić 2,75l wody dziennie... No jak dla mnie kosmos, stwierdziłam, ze tyle to w życiu i że to jakaś przesada gruba. Ale w sumie stwierdziłam, ze spróbuję przez tydzień. Piłam wodę z dodatkiem soku z cytryny. Na 3 dzień, rano po wstaniu, po jakiejś godzinie, zauważyłam, że moje nadgarstki i kostki są wyraźnie szczuplejsze. Twarz jakby tez mniej "spuchnięta". przypomniałam sobie, że w nocy wstawałam siku, co raczej mi się nie zdarza. Po prostu to picie wody wymusiło pewnego rodzaju obieg w moim organizmie i ruszyło tą "zastaną" wodę. Sikam nadal sporo smile Ale teraz już grzecznie piję te 2,75, czasami nawet i 3 litry pójdą.
      • alina460 Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 01.03.18, 13:22
        Weszlam na podany wyzej link i powiem wam, ze dosc mocno sie zdziwilam.
        dietetycy.org.pl/jak-nawadniac-organizm/:

Woda, w brew temu, co się potocznie uważa, nie jest najlepszym środkiem nawadniającym organizm. Najnowsze odkrycia pokazują, że czysta woda nie jest wchłaniana do organizmu na zasadzie biernej tylko aktywnej. Co to znaczy? Woda jest wchłaniana, jeśli między światłem jelita a komórkami organizmu zachodzi różnica ciśnień osmotycznych (różnica stężeń cukru i jonów). To znaczy, że jeśli w jelicie pojawi się cząsteczka glukozy to jest ona wchłaniana do organizmu natychmiast za pomocą specjalnych białek transportowych. Tak sam będzie się działo z jonami sodu. Wówczas po stronie organizmu powstanie większe stężenie osmotyczne niż po stronie światła jelita (większe stężenie jonów i cukru w organizmie niż w jelicie), zatem w celu wyrównania ciśnień woda zostanie wprowadzona do organizmu, po to by rozcieńczyć to stężenie. Natomiast, jeśli woda jest spożywana zupełnie czysta bez żadnych substancji towarzyszących, wówczas przejdzie dalej wzdłuż jelita. Zostanie wydalona z kałem lub w momencie zagęszczania masy kałowej zostanie zaabsorbowana a później wydalona z moczem. Także, aby woda została dobrze zaabsorbowana przez organizm i weszła do tkanek musi być spożywana w towarzystwie cukru i soli. Na tej podstawie są tworzone specjalne napoje izotoniczne. Są one tak skomponowane, aby ich ciśnienie osmotyczne było równe prawidłowemu ciśnieniowi osmotycznemu komórek. W momencie, kiedy komórki są dobrze nawodnione ciśnienia są równe, więc nie da się ich przewodnić, natomiast jeśli organizmowi brakuje wody wówczas taki napój izotoniczny staje się dla nas hipertoniczny, a woda w nim zawarta bardzo dobrze się wchłonie.
        • memphis90 Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 01.03.18, 15:12
          Matko, co za bzdury uncertain Tak, glukoza wchłaniana czynnie zwiększa resorpcję bierną glukozy. Bierną, podkreślam. Cała reszta to bzdury. Nie ma żadnych najnowszych badań udowadniajacych, że woda wchłania się czynnie, bo tak nie jest. Niezależnie od miejsca wchłonięcia wody - żołądek, jelito cienkie, jelito grube- ta woda w identyczny sposób wchłania się do krwi, w identyczny sposób jest dystrybuowana do tkanek i dokładnie w taki sam sposób wydalana drogą nerek. Końcówki o izo-hipo-hipertonicznych roztworach nawet się nie podejmę prostowania, takie tam jest pomieszanie z poplątaniem. Żeby wykazać bezsens zawartych tam stwierdzeń powiem tylko, że napój będący hipertoniczny w stosunku do tkanek spowodowałby ODWODNIENIE komórek...
          • alina460 Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 01.03.18, 16:22
            Zaleca sie pic wode z dodatkiem cukru i soli, czy ma to sens?
            • memphis90 Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 01.03.18, 17:02
              Jeśli tracisz duże ilości jednych i drugich -
              szczególnie podczas upałów, wysokiej gorączki, biegunki, Runmageddonu... Na codzień absolutnie nie jest to konieczne.
              • alina460 Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 01.03.18, 17:06
                Ufff... dzieki. Zatem spokojnie wracm do picia normalnej wody bez dodatku cukru i soli smile
                • memphis90 Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 01.03.18, 20:10
                  Gdybyś chciała solidny nawadniacz sobie zrobić, to sól, glukoza i proszek do pieczenia. Smakuje dokładnie tak, jak brzmi... uncertain
          • domowapani Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 02.03.18, 15:01
            Ja sobie lubię umerdać wodę, sok z cytryny i miód, albo cukier kokosowy i właśnie ciut soli.
    • ina_nova Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 01.03.18, 16:33
      <<Kiedyś ludzie nie poli tej wody tyle co teraz i jakoś chudli,żyli itp.

A skąd wiesz, że nie pili?
      • memphis90 Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 01.03.18, 17:04
        Pili, jak mieli pragnienie i akurat była studnia lub strumień w pobliżu. Woda jest niezbędna, ale niosła też ryzyko zakażeń przewodu pokarmowego.
      • majenkir Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 02.03.18, 04:50
        Kiedys w internetach nie czytali, ze musza pic 3 litry dziennie wink. Pili kiedy czuli pragnienie.
        Tak samo zreszta jak wszystkie zwierzeta - pija kiedy maja potrzebe, a nie - ze.s.raj sie, ale wlej w siebie te zalecane hektolitry...
        • romans_petitem Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 02.03.18, 18:06
          Ja mam pragnienie dopiero jak jestem poważnie odwodniona, ok.19.00 i dopada mnie jednocześnie mega ból głowy. Po porządnym nawodnieniu mija.
    • kondolyza Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 02.03.18, 15:13
      nawodnienie organizmu sprzyja oczyszczaniu.
      nie wiem czy ktoś robił takie badania że odchudzająć się specjalnie nie pił i co z tego wynikło, nie wiem... raczej jak sie ktoś odchudza to i sie rusza itp więc pragnienie samo napędza picie.
      Pewne jest natomiast że trzeba się nawadniać intensywnie przy wszelkiego rodzaju dietach ketonowych, czyli takich które swoimi składnikami powodują że organizm człowieka wchodzi w ketozę. Jest to stan potępiany przez lekarzy(w ciele wytwarza się wiele szkodliwych substancji, one nam szkodza krótko- i długofalowo) , ale bardzo sprzyjający chudnięciu (nie czuć głodu, spalanie się nakręca, nie czuć głodu więc mniej jemy i wiecej chudniemy).
      Aby niwelowac skutki ketozy trzeba bezwzględnie duzo pić nawet 3 litry wody dziennie, a osoby z dużą otyłością-proporcjonalnie więcej, 3.5-4 litry.
      jeśli ktoś jest w ketozie i do tego malutko pije to niestety ale szkodzi swoim nerkom i prędzej czy później ta szkodliwośc może przejść w poważny stan chorobowy.
      dlatego na Dukanie, na diecie warzywnej dr Dąbrowskiej, na Gacy i innych takich należy bezwzględnie pić dużo wody a kazdy napój który jets nie-wodą powinno sie uzupełnić bo daje minus. To wszystko właśnie po to aby rozpuszczać ketony, filtrować ciało obciążone ketozą.
    • mondovi Re: Dieta bez picia dużej ilości wody 04.03.18, 16:25
      Schudłam 26 kg na diecie mż. Wagę +/- 2 kg trzymam od pięciu lat. Wody nie pijam, nigdy nie piłam, bo nie lubię. Jeżeli już to gazowaną. Dwa litry wody dziennie to byłaby katorga.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka