Dodaj do ulubionych

ciasto na gofry

06.03.18, 19:51
Czy macie może sprawdzony przepis na ciasto na gofry?

Muszę na jutro dla córki do szkoły przygotować i nie będę miała możliwości skorygowania ciasta jeśli będzie coś nie tak.

Liczę na Was.
Obserwuj wątek
    • saszanasza Re: ciasto na gofry 06.03.18, 20:52
      Problem nie w cieście a w gofrownicy. Nawet najlepsze ciasto nie wyjdzie jeśli gofrownica będzie miała zbyt małą moc.
    • szarsz Re: ciasto na gofry 06.03.18, 20:59
      Córka ma wziąć to ciasto do szkoły i tam piec? Tak się nie da, ciasto wam opadnie.
      • izabela1976 Re: ciasto na gofry 06.03.18, 21:01
        Tak ma właśnie być. Będę je robić rano
      • szarsz Re: ciasto na gofry 06.03.18, 21:02
        z wielu przepisów najlepsze wg mnie wychodzą gofry Michela Roux, tłumaczenie np tu:
        www.mojewypieki.com/post/gofry-wg-michela-roux
      • alicia033 Re: ciasto na gofry 06.03.18, 21:07
        szarsz napisała:

> Córka ma wziąć to ciasto do szkoły i tam piec? Tak się nie da, ciasto wam opadn
        > ie.

bez przesady, ciasto na gofry to nie tortowy biszkopt, który koniecznie musi być puchaty.
        A poza tym do każdego (o ile nie bazujemy na przepisie z drożdżami), można dodać proszek do pieczenia i też wyjdą puchate.
        • szarsz Re: ciasto na gofry 06.03.18, 21:10
          Można. Pytanie czy gofry mają być smaczne czy z łychą proszku.
          • memphis90 Re: ciasto na gofry 07.03.18, 10:28
            Matko, to już jakaś paranoja jest - od kiedy to ciasta/placki na proszku są niesmaczne...?
    • saszanasza Re: ciasto na gofry 06.03.18, 21:02
      Ja robię z tego przepisu wychodzi 15-16 gofrów
      3 szklanki mąki
      1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
      Szczypta soli
      1/2 szklanki cukru (może być mniej)
      4 jajka
      1 3/4 szklanki wody gazowanej (ale dokładne proporcje należy ustalić metodą prób i błędów)
      1/2 szklanki oleju rzepakowego

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Żółtka utrzeć z cukrem dolać olej i wszysto połączyć z mąką. Wlać wodę zmiksować, no końcu bardzo delikatnie dodać pianę z białek i zamieszać. Ciasto powinno być puszyste, dość gęste ale jednocześnie łatwe do rozprowadzenia w formie.
      • thea19 Re: ciasto na gofry 06.03.18, 21:14
        probowalas z roztopionym maslem zamiast oleju? moim zdaniem zdecydowanie smaczniejsze
        • saszanasza Re: ciasto na gofry 06.03.18, 21:29
          thea19 napisała:

> probowalas z roztopionym maslem zamiast oleju? moim zdaniem zdecydowanie smaczn
          > iejsze

Próbowałam, ja nie widzę różnicy, tak samo jak przy naleśnikach. Próbowałam też z mlekiem i również różnicy brakuncertain

Zapomniałam jeszcze napisać, że do ciasta dodaję naturalnej wanilii.
          • afro.ninja Re: ciasto na gofry 07.03.18, 08:17
            Inne w smaku. Ja wolę na oleju, sa bardziej sprężyste. Mam gofrownice dezal, więc gofry wychodzą naprawdę smaczne i chrupkie. Jem przynajmniej raz w tygodniu. Ja robię tak

dwie szklanki mąki, 2 szklanki mleka, 1/3 szklanki oleju, 2 żółtka, ubita piana z białek, 2 łyżki cukru, pol lyżeczki proszku do pieczenia wanilia jak mam. Ciasto powinno być gęste, wredy gofry są chrupkie i ładnie opieczone z każdej strony.
            • saszanasza Re: ciasto na gofry 07.03.18, 08:52
              Ja na mleku robiłam, ale wydaje mi się, że na wodzie są bardziej kruche, chociaż zasadniczo to bez znaczenia. Też mam dezala, dlatego uważam, że gofrownica to podstawa, a potem dopiero ciasto i tu chyba nie chodzi o składniki, czy ich proporcje a raczej o konsystencję ciasta, którym zalewamy gofrownicę.
    • pyza-wedrowniczka Re: ciasto na gofry 06.03.18, 21:36
      Ja robię takie banalne ciasto szklanka mąki - pół szklanki mleka i pół szklanki wody (ew. szklanka mleka) - jedno jajko. Tak samo jak ciasto na naleśniki i wychodzi spoko. Nie wsypuję cukru, bo zwykle jemy je z czymś słodkim na wierzchu, więc byłoby za dużo.
      • beverlyja90210 Re: ciasto na gofry 07.03.18, 09:00
        U mnie jakość ciasta zdecydowanie się poprawiła jak zamieniłam olej na rozpuszczone masło!!! To jest taka sztuczka ze i na kinowej gofrownicę wychodzą ok
    • 1unia4 Re: ciasto na gofry 07.03.18, 09:00
      2 szklanki maki(najlepiej przesiać)
      2 szklanki mleka-mozna odrobinczke mniej + łyzka smietany
      3-4 łyżeczki cukru
      Zółtka oddzielić od białek i ubić(szczypta soli)
      Mleka make zółtka ,cukier -zmiksować
      Całośc połaczyć
      • saszanasza Re: ciasto na gofry 07.03.18, 09:07
        A propos przepisów to aktualnie ja ciasto na gofry tak "miksuję", że czasami dodaję mielonego lnu, zarodków pszennych, mąki razowej, orkiszowej, żytniej, pszennej i co mi tam się w głowie wykluje. W zależności od rodzaju mąki zmniejszam lub zwiększam ilość wody, tak by zachować właściwą konsystencję. Ostatnio robię w wersji wytrawnej ze startym żółtym serem, oliwkami i suszonymi pomidorami. Bardzo dobre, ale ciasto jest "cięższe".
        • kruella83 Re: ciasto na gofry 07.03.18, 10:54
          Najlepsze jest ciasto drożdżowe , tylko trzeba dzien wcześniej przygotowac i wstawić do lodówki. Z proszku do pieczenia nie polecam, od nadmiaru proszku robi sie mega wzdęcie i bolą brzuchy
          • saszanasza Re: ciasto na gofry 07.03.18, 16:11
            kruella83 napisał(a):

> Najlepsze jest ciasto drożdżowe , tylko trzeba dzien wcześniej przygotowac i ws
            > tawić do lodówki. Z proszku do pieczenia nie polecam, od nadmiaru proszku robi
            > sie mega wzdęcie i bolą brzuchy

Robiłam drożdżowe. Mnie smakowały, dzieciakom nieuncertain
      • iwles Re: ciasto na gofry 07.03.18, 10:58
        1unia4 napisał(a):

> 2 szklanki maki(najlepiej przesiać)
        > 2 szklanki mleka-mozna odrobinczke mniej + łyzka smietany
        > 3-4 łyżeczki cukru

żadnego tłuszczu nie dodajesz ? Np. oleju ?
        • qwirkle Re: ciasto na gofry 07.03.18, 12:31
          Jak sie smaruje gofrownicę pomiędzy kolejnymi, to dodawanie tłuszczu do 'środka' ciast jest niepotrzebne
          • pyza-wedrowniczka Re: ciasto na gofry 07.03.18, 14:40
            Ja tak samo, smaruję olejem delikatnie gofrownicę (używam pędzelka do tego) i nie potrzebuję tłuszczy w środku.
        • 1unia4 Re: ciasto na gofry 10.03.18, 07:24
          Nie -nie dodaje żadnego tłuszczu
    • pieskuba Re: ciasto na gofry 07.03.18, 15:22
      Podam Ci przepis, z którego gofry wyjdą super i nie trzeba niczego ubijać i kombinować (ubijanie białek i wszelka ostrożność nie ma sensu, jeśli ciasto ma być przygotowywanie wcześniej i noszone. Wszystkie składniki po prostu wrzucam do miski i mieszam, aż ciasto będzie gładkie. Składniki to: 2,5 szkl mąki, pół szklanki cukru, cukier wanilinowy, pół szklanki oleju, 4 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 1i 3/4 szklanki wody, może być gazowana lecz nie musi.

Przepis sprawdzony wielokrotnie, czasem robimy sobie w pracy "dzień gofra" i wtedy wypiekam je cały dzień. Ciasto czasem stoi kilka godzin, nic złego z nim się nie dzieje. Mam niezbyt mocną gofrownicę, więc cykl pieczenia zajmuje 12 minut, ale warto poczekać, żeby były naprawdę chrupkie. Mleko w cieście sprawia, że nie są.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka