izabela1976 06.03.18, 19:51 Czy macie może sprawdzony przepis na ciasto na gofry? Muszę na jutro dla córki do szkoły przygotować i nie będę miała możliwości skorygowania ciasta jeśli będzie coś nie tak. Liczę na Was. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
saszanasza Re: ciasto na gofry 06.03.18, 20:52 Problem nie w cieście a w gofrownicy. Nawet najlepsze ciasto nie wyjdzie jeśli gofrownica będzie miała zbyt małą moc. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: ciasto na gofry 06.03.18, 20:59 Córka ma wziąć to ciasto do szkoły i tam piec? Tak się nie da, ciasto wam opadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
izabela1976 Re: ciasto na gofry 06.03.18, 21:01 Tak ma właśnie być. Będę je robić rano Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: ciasto na gofry 06.03.18, 21:02 z wielu przepisów najlepsze wg mnie wychodzą gofry Michela Roux, tłumaczenie np tu: www.mojewypieki.com/post/gofry-wg-michela-roux Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: ciasto na gofry 06.03.18, 21:07 szarsz napisała: > Córka ma wziąć to ciasto do szkoły i tam piec? Tak się nie da, ciasto wam opadn > ie. bez przesady, ciasto na gofry to nie tortowy biszkopt, który koniecznie musi być puchaty. A poza tym do każdego (o ile nie bazujemy na przepisie z drożdżami), można dodać proszek do pieczenia i też wyjdą puchate. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: ciasto na gofry 06.03.18, 21:10 Można. Pytanie czy gofry mają być smaczne czy z łychą proszku. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: ciasto na gofry 07.03.18, 10:28 Matko, to już jakaś paranoja jest - od kiedy to ciasta/placki na proszku są niesmaczne...? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: ciasto na gofry 06.03.18, 21:02 Ja robię z tego przepisu wychodzi 15-16 gofrów 3 szklanki mąki 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 1/2 szklanki cukru (może być mniej) 4 jajka 1 3/4 szklanki wody gazowanej (ale dokładne proporcje należy ustalić metodą prób i błędów) 1/2 szklanki oleju rzepakowego Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Żółtka utrzeć z cukrem dolać olej i wszysto połączyć z mąką. Wlać wodę zmiksować, no końcu bardzo delikatnie dodać pianę z białek i zamieszać. Ciasto powinno być puszyste, dość gęste ale jednocześnie łatwe do rozprowadzenia w formie. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: ciasto na gofry 06.03.18, 21:14 probowalas z roztopionym maslem zamiast oleju? moim zdaniem zdecydowanie smaczniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: ciasto na gofry 06.03.18, 21:29 thea19 napisała: > probowalas z roztopionym maslem zamiast oleju? moim zdaniem zdecydowanie smaczn > iejsze Próbowałam, ja nie widzę różnicy, tak samo jak przy naleśnikach. Próbowałam też z mlekiem i również różnicy brak Zapomniałam jeszcze napisać, że do ciasta dodaję naturalnej wanilii. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: ciasto na gofry 07.03.18, 08:17 Inne w smaku. Ja wolę na oleju, sa bardziej sprężyste. Mam gofrownice dezal, więc gofry wychodzą naprawdę smaczne i chrupkie. Jem przynajmniej raz w tygodniu. Ja robię tak dwie szklanki mąki, 2 szklanki mleka, 1/3 szklanki oleju, 2 żółtka, ubita piana z białek, 2 łyżki cukru, pol lyżeczki proszku do pieczenia wanilia jak mam. Ciasto powinno być gęste, wredy gofry są chrupkie i ładnie opieczone z każdej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: ciasto na gofry 07.03.18, 08:52 Ja na mleku robiłam, ale wydaje mi się, że na wodzie są bardziej kruche, chociaż zasadniczo to bez znaczenia. Też mam dezala, dlatego uważam, że gofrownica to podstawa, a potem dopiero ciasto i tu chyba nie chodzi o składniki, czy ich proporcje a raczej o konsystencję ciasta, którym zalewamy gofrownicę. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: ciasto na gofry 06.03.18, 21:36 Ja robię takie banalne ciasto szklanka mąki - pół szklanki mleka i pół szklanki wody (ew. szklanka mleka) - jedno jajko. Tak samo jak ciasto na naleśniki i wychodzi spoko. Nie wsypuję cukru, bo zwykle jemy je z czymś słodkim na wierzchu, więc byłoby za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
beverlyja90210 Re: ciasto na gofry 07.03.18, 09:00 U mnie jakość ciasta zdecydowanie się poprawiła jak zamieniłam olej na rozpuszczone masło!!! To jest taka sztuczka ze i na kinowej gofrownicę wychodzą ok Odpowiedz Link Zgłoś
1unia4 Re: ciasto na gofry 07.03.18, 09:00 2 szklanki maki(najlepiej przesiać) 2 szklanki mleka-mozna odrobinczke mniej + łyzka smietany 3-4 łyżeczki cukru Zółtka oddzielić od białek i ubić(szczypta soli) Mleka make zółtka ,cukier -zmiksować Całośc połaczyć Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: ciasto na gofry 07.03.18, 09:07 A propos przepisów to aktualnie ja ciasto na gofry tak "miksuję", że czasami dodaję mielonego lnu, zarodków pszennych, mąki razowej, orkiszowej, żytniej, pszennej i co mi tam się w głowie wykluje. W zależności od rodzaju mąki zmniejszam lub zwiększam ilość wody, tak by zachować właściwą konsystencję. Ostatnio robię w wersji wytrawnej ze startym żółtym serem, oliwkami i suszonymi pomidorami. Bardzo dobre, ale ciasto jest "cięższe". Odpowiedz Link Zgłoś
kruella83 Re: ciasto na gofry 07.03.18, 10:54 Najlepsze jest ciasto drożdżowe , tylko trzeba dzien wcześniej przygotowac i wstawić do lodówki. Z proszku do pieczenia nie polecam, od nadmiaru proszku robi sie mega wzdęcie i bolą brzuchy Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: ciasto na gofry 07.03.18, 16:11 kruella83 napisał(a): > Najlepsze jest ciasto drożdżowe , tylko trzeba dzien wcześniej przygotowac i ws > tawić do lodówki. Z proszku do pieczenia nie polecam, od nadmiaru proszku robi > sie mega wzdęcie i bolą brzuchy Robiłam drożdżowe. Mnie smakowały, dzieciakom nie Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: ciasto na gofry 07.03.18, 10:58 1unia4 napisał(a): > 2 szklanki maki(najlepiej przesiać) > 2 szklanki mleka-mozna odrobinczke mniej + łyzka smietany > 3-4 łyżeczki cukru żadnego tłuszczu nie dodajesz ? Np. oleju ? Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: ciasto na gofry 07.03.18, 12:31 Jak sie smaruje gofrownicę pomiędzy kolejnymi, to dodawanie tłuszczu do 'środka' ciast jest niepotrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: ciasto na gofry 07.03.18, 14:40 Ja tak samo, smaruję olejem delikatnie gofrownicę (używam pędzelka do tego) i nie potrzebuję tłuszczy w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: ciasto na gofry 07.03.18, 15:22 Podam Ci przepis, z którego gofry wyjdą super i nie trzeba niczego ubijać i kombinować (ubijanie białek i wszelka ostrożność nie ma sensu, jeśli ciasto ma być przygotowywanie wcześniej i noszone. Wszystkie składniki po prostu wrzucam do miski i mieszam, aż ciasto będzie gładkie. Składniki to: 2,5 szkl mąki, pół szklanki cukru, cukier wanilinowy, pół szklanki oleju, 4 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 1i 3/4 szklanki wody, może być gazowana lecz nie musi. Przepis sprawdzony wielokrotnie, czasem robimy sobie w pracy "dzień gofra" i wtedy wypiekam je cały dzień. Ciasto czasem stoi kilka godzin, nic złego z nim się nie dzieje. Mam niezbyt mocną gofrownicę, więc cykl pieczenia zajmuje 12 minut, ale warto poczekać, żeby były naprawdę chrupkie. Mleko w cieście sprawia, że nie są. Odpowiedz Link Zgłoś