Dodaj do ulubionych

pytanie o umowę o pracę

10.03.18, 21:03
Mam pytanie, czy przepis, który zaraz przytoczę, nadal obowiązuje? Znalazłam artykuł sprzed 4 lat, przez ten czas mogło się wiele pozmieniać, i zapewne pozmieniało. Otóż- czy jeśli pracodawca w ciągu tygodnia od momentu podjęcia zatrudnienia nie wręczy pracownikowi umowy o pracę, umowa musi być na czas nieokreślony?
Obserwuj wątek
    • stacie_o Re: pytanie o umowę o pracę 10.03.18, 21:34
      Pracownik ma otrzymać umowę przed podjęciem pracy. Koniec kropka.
      • isanek Re: pytanie o umowę o pracę 11.03.18, 14:02
        No dobra- a ja nie otrzymałam. Skończyła mi się umowa na czas określony w lutym, ustnie ustaliliśmy przedłużenie, wersji papierowej nie mam. Sytuacja w międzyczasie skomplikowała się o tyle, że mam problemy ze zdrowiem, od ubiegłego tyg jestem na zwolnieniu, za parę dni idę do szpitala- a po nim być może też będę miała zwolnienie, nie wiem jak szybko dochodzi się do siebie po zabiegu, jaki będę miała. Szef poprosił o spotkanie, chcę więc wiedzieć czy powyższy przepis nadal obowiązuje, bo może się zdarzyć, że otrzymam do podpisu np. umowę z datą wsteczną na miesiąc, która za parę dni wygaśnie.
        • przystanek_tramwajowy Re: pytanie o umowę o pracę 11.03.18, 14:09
          Być może chodzi o 7 dni roboczych i w ten sposób do poniedziałku spokojnie zdążą. Zresztą, jak ci mieli wręczyć tę umowę, jak cię nie było w pracy?
        • peonka Re: pytanie o umowę o pracę 11.03.18, 14:10
          A co to za przepis znalazłaś, mozesz wkleić tu? Bo nie sądzę, żeby kiedykolwiek cos takiego obowiązywał...
          • isanek Re: pytanie o umowę o pracę 11.03.18, 15:09
            forum.infor.pl/topic/160520-czas-na-podpisanie-umowy-7-dni-roboczych-czy-kalendarzowych/ Tutaj coś wyczytałam na ten temat.
          • isanek Re: pytanie o umowę o pracę 11.03.18, 15:13
            www.regiopraca.pl/portal/porady/prawa-pracownika/pracodawca-nie-podpisal-umowy-pracownik-wykonuje-prace-co-w-takiej-sytuacji I tu jeszcze jest o tym mowa.
        • oqoq74 Re: pytanie o umowę o pracę 11.03.18, 14:18
          W takim wypadku, jeśli pracodawca dopuścił Ciebie do pracy, można domniemywać, że zawarto umowę na czas nieokreślony.
          Tyle, że jak to zwykle w życiu, pytanie czy da się udowodnić i czy chcesz o to walczyć.
          • przystanek_tramwajowy Re: pytanie o umowę o pracę 11.03.18, 14:26
            Ale, jak ją dopuścił? Przecież sama pisze, że poszła na zwolnienie, gdy tylko jej się poprzednia umowa skończyła.
            • oqoq74 Re: pytanie o umowę o pracę 11.03.18, 14:31
              Jeśli między zakończeniem umowy, a pójściem na zwolnienie była przez kilka, kilkanaście dni w pracy to doszło do przedłużenia umowy na czas nieokreślony. Tym bardziej, jeśli szef chce się spotkać, to można podejrzewać, że chce faktycznie dać do podpisu umowę z datą wsteczną... NIe takie rzeczy widziałam.
              Problem w tym, że jeśli pracodawca postawi się okoniem, to czeka walka w sądzie.
              • przystanek_tramwajowy Re: pytanie o umowę o pracę 11.03.18, 14:37
                Kilkanaście dni? Lala, mamy niedzielę 11 marca a jej umowa skończyła się 28 lutego! Jak ona mogła być kilkanaście dni w pracy, jeśli od zeszłego tygodnia czyli od początku marca siedzi w domu?
                • oqoq74 Re: pytanie o umowę o pracę 11.03.18, 14:42
                  Wystarczy, że była dzień, dwa. Sama jesteś lala.
                  • przystanek_tramwajowy Re: pytanie o umowę o pracę 11.03.18, 14:46
                    Jak mogła być dzień czy dwa, lala, jeśli sama napisała: "Jestem od zeszłego tygodnia na zwolnieniu". Obecny tydzień zaczął się 5 lutego. Zeszły tydzień to były dwa dni w marcu - 1 i 2.
                    • isanek Re: pytanie o umowę o pracę 11.03.18, 15:06
                      Poprzednia umowa zakończyła się 16 .02. Na zwolnieniu jestem od zeszłego tygodnia od wtorku czyli 06.03.
                      • sniyg Re: pytanie o umowę o pracę 11.03.18, 15:36
                        A ty chcesz utrzymać tą pracę czy bardziej coś wyszarpać na odchodne? Bo przecież prawo do płatnego zwolnienia masz niezależnie od rodzaju umowy jak również po jej zakończeniu.
                      • oqoq74 Re: pytanie o umowę o pracę 11.03.18, 16:12
                        Czyli do przedłużenia w sposób dorozumiany doszło. Pytanie co chcesz z tym zrobić i jakim pracodawcą jest Twój szef.
                        • isanek Re: pytanie o umowę o pracę 11.03.18, 17:03
                          Ja kompletnie nie znam się na przepisach, w dotychczasowych miejscach pracy miałam stały kontakt z szefem, z osobami typu kadrowa, księgowa, które same pilnowały, żeby wszystko było o.k. , tutaj kontakt bezpośredni z przełożonym mam sporadyczny, głownie telefoniczny, z różnych względów- utrudniony.. chciałam się tylko dowiedzieć, czy dla mnie stanowi to jakąkolwiek różnicę, czy podpisałabym teraz umowę na czas nieokreślony, czy określony. Jeśli szef tak czy inaczej z jakiegoś powodu (a konkretnie z powodu mojej nieobecności) chciałby naszą współpracę zakończyć. Fakty są takie również, że chyba wcale nie muszę iść na to spotkanie, zważywszy że mam dzień wolny- i dodatkowo zwolnienie lekarskie, i naprawdę ograniczoną aktywność codzienną, nie mogę dużo chodzić, ani nawet siedzieć, najmniejszy dyskomfort odczuwam przy leżeniu.
                          • oqoq74 Re: pytanie o umowę o pracę 11.03.18, 17:10
                            Może lepiej poradzić się jakiegoś prawnika? Ja prawnikiem nie jestem. Akurat niedawno przerabiałam temat przedłużania umowy.
                            • isanek Re: pytanie o umowę o pracę 11.03.18, 17:29
                              Jak znam życie, pewnie się jutro sprężę i jednak pójdę. Okaże się co mnie czeka. Dobijający jest ten rok..
                              • oqoq74 Re: pytanie o umowę o pracę 11.03.18, 17:59
                                Może nie będzie, aż tak źle. Daj znać jak to się skończyło.
                                • oqoq74 Re: pytanie o umowę o pracę 11.03.18, 18:04
                                  No i zdrowia życzęsmile
                                  • isanek Re: pytanie o umowę o pracę 11.03.18, 18:12
                                    I dziękuję smile pobytem w szpitalu jestem jeszcze bardziej przerażona.
                                • isanek Re: pytanie o umowę o pracę 11.03.18, 18:11
                                  Ja nie jestem bojowa wink mam nadzieję, że niepotrzebnie się stresuję.
      • martishia7 Re: pytanie o umowę o pracę 11.03.18, 18:26
        Stacie! Jest biuletyn statystyczny GUS podsumowujący urodzenia w 2017r. Na razie to chyba wstępne dane jeszcze, ale jeśli miałabyś czas, to koniec, jak wiadomo, wieńczy dzieło. Nie chciałam Ci się w Twój wątek wtranżalać, i odbierać radości podsumowań wink
        • stacie_o Re: pytanie o umowę o pracę 13.03.18, 14:24
          Dziękuje zrobię z poziomu komputera smile
    • niki_kis Re: pytanie o umowę o pracę 11.03.18, 19:40
      www.bip.pip.gov.pl/pl/bip/porady_wszystkie

zadzwon sobie rano do pip

dla osób dzwoniących z telefonów stacjonarnych - 801 002 006
      dla osób dzwoniących z telefonów komórkowych - 22 667 65 00
      godziny udzielania porad - od poniedziałku do piątku w godz. od 9.00 do 15.00

albo na telefony na stronie
      • niki_kis Re: pytanie o umowę o pracę 11.03.18, 20:26
        a generalnie pracodawca który ci nie dał umowy na piśmie w dniu rozpoczęcia pracy popełinł wykroczenie
        • isanek Re: pytanie o umowę o pracę 11.03.18, 20:33
          Wiem, on jest hmm..specyficzny pod wieloma względami. Dużo mnie kosztuje praca u niego, ale - pracę samą w sobie uwielbiam. Nie zamierzam mu robić problemów. No i chciałabym wierzyć, że w drugą stronę też to działa, i nie zostanę na lodzie przez moje problemy zdrowotne.
    • oqoq74 Re: pytanie o umowę o pracę 12.03.18, 19:21
      I jak tam?
      • isanek Re: pytanie o umowę o pracę 12.03.18, 19:42
        Tak jak przypuszczałam.. umowa z data 16.02. do podpisu.. na miesiąc.. Czuję się źle dodatkowo jeszcze z tego powodu. Gdybym dostała umowę w terminie, na pewno nie byłaby na miesiąc. Nie miałam siły na dyskusje, wracałam od lekarza, dowiedziałam się ,że oprócz planowanego zabiegu czeka mnie jeszcze transfuzja krwi. Przeraża mnie to wszystko.
        • isanek Re: pytanie o umowę o pracę 12.03.18, 19:52
          Choć na dobrą sprawę mam naukę na przyszłość, może uda mi się zapamiętać mimo mojego spolegliwego charakteru. W sumie nie w moim interesie było dzisiaj iść na rozmowę, w moim stanie.. I- pilnować swoich interesów trzeba na bieżąco. Chociaż , tak jak mówiłam, szef jest specyficzny, nawet gdy o coś proszę- mniej lub bardziej cierpliwie- odkłada, obiecuje, o niektóre sprawy - nie moje osobiste, ale takie, które maja wpłynąć na lepsze funkcjonowanie moje w pracy, jak i pacjentów- upominam się w nieskończoność..
          • sniyg Re: pytanie o umowę o pracę 12.03.18, 19:59
            Nie stresuj się tak, pamiętaj że dalej zachowujesz prawo do płatnego L-4 po rozwiązaniu umowy, będzie ci płacił ZUS. Życzę zdrowia.
          • oqoq74 Re: pytanie o umowę o pracę 12.03.18, 20:05
            Współczuję. Facet wykorzystał okazję.
            Ja też uczyłam się jak walczyć o swoje.
            Ale masz ubezpieczenie i po leczeniu, szansę na nową pracę? No i dalej zdrowia życzę.
            • isanek Re: pytanie o umowę o pracę 12.03.18, 20:12
              W moim zawodzie zazwyczaj więcej ofert pojawia się pod koniec wakacji.. Więcej czyli np. 2 smile
        • black.emma Re: pytanie o umowę o pracę 13.03.18, 16:33
          Mam nadzieje, ze jej nie podpisałaś?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka