Dodaj do ulubionych

Biore kota

14.03.18, 13:42
decyzja zapadła, mieszkanie zabezpieczone, lista rzeczy podstawowych do kupienia zrobiona. doswiadczenie mieszkania z kotami wieloletnie.
tylko skąd wziac kota w miescie?
małego, kot czy kotka, wszystko jedno. i JEDNĄ sztuke. domy tymczasowe wciskaja dwa. przyjdzie zapolować normalnie.
co Wam sie przydalo, co bylo zupełnie zbędne?
Obserwuj wątek
    • e-ness Re: Biore kota 14.03.18, 13:48
      Bierz dwa wink
      Poszukaj na olx bądź fb lokalnym ludzie często tam się ogłaszają
    • majenkir Re: Biore kota 14.03.18, 13:49
      Ja wzielam jednego, a teraz szukam (i nie moge znalezc sad) drugiego. Wez od razu dwa jak daja wink.
      • arwena_11 Re: Biore kota 14.03.18, 14:08
        Wiesz ile fundacji szuka domów?
        Nie wiem skąd jesteś - ale jak okolice Warszawy - to polecam "Zwierzaki z Mińska". Zawsze mają jakieś bidy do adopcji
        • majenkir Re: Biore kota 14.03.18, 16:12
          Nie jestem z W-wy, mieszkam w Stanach. U nas tez "jakies" koty sa, ale ja mam wymagania tongue_out - chce milego kotka, ktorego bede mogla wziac na rece i ktory bedzie mruczal (moja nie sad). Poza tym musi sie zgadzac z psami, krolikiem i moim kotkiem. Wiek, kolor, plec obojetna. Ostatnio na internecie sie pokazaly dwa takie kotki (w roznych miejscach), info wrzucone wieczorem, przytulki otwierai o 1 po poludniu, w pierwszym bylam o 2-ej, kotka nie bylo, pojechalam w drugie miejsce, bylo juz w pol do trzeciej, dziewczyna mowi, ze jak otwierali, to na tego kota czekalo juz 10! osob (bo kota wrzucono na Insta wink).
          Dwie inne organizacje rescue nawet nie odpowiedzialy na email... No nic, szukam dalej, na drugi raz pojade chyba rano i stane w kolejke "za kotem" big_grin
          • jak_matrioszka Re: Biore kota 14.03.18, 17:44
            Wczoraj sie z TV dowiedzialam, ze z kotem mozna pogadac, ale (!) trzeba go tego od malenkosci uczyc. Koty rozmawiaja z matka, i taki maly prosto od matki bedzie rozmawial z ludzmi (matka zastepcza), tylko trzeba to utrzymac (odpowiadac). Dorosle koty nie maja juz zapedow do dyskusji, one robia swoje po cichu.
            Tlumaczono tez MIAU w zaleznosci od akcentu na konkretna samogloske (mmmmmrr odpowiada ludzkiemu czesc).
            • alpepe Re: Biore kota 14.03.18, 19:05
              Nie znoszę gadających kotów, ale dzięki za info, ś.p. Puśka moich rodziców nie miauczała prawie nigdy, była przyjacielska, oswojona, wskakiwała człowiekowi na ramiona lub głowę i mruczała aż miło, ale nie gadała. Z kolei ś.p. kotka mojej szwagierki była nieznośna, nie dopuszczała konkurencji i jak rozmawiałam z bratem przez telefon, to zaraz musiała się wtrącać, że jak to, impreza bez niej?
            • ardzuna Re: Biore kota 14.03.18, 20:27
              jak_matrioszka napisała:

> Wczoraj sie z TV dowiedzialam, ze z kotem mozna pogadac, ale (!) trzeba go tego
              > od malenkosci uczyc. Koty rozmawiaja z matka, i taki maly prosto od matki bedz
              > ie rozmawial z ludzmi (matka zastepcza), tylko trzeba to utrzymac (odpowiadac).
              > Dorosle koty nie maja juz zapedow do dyskusji, one robia swoje po cichu.

Ja mam koty poprzygarniane jako dorosłe i widocznie je ktoś od małego w poprzednich domach uczył rozmowy, bo dialogują ze mną. Poza tym miałam też koty pozgarniane z ulicy, które całe życie były bezdomne i też dialogowały. Widocznie przechodnie je nauczyli.

A na serio - to jakaś bujda.
            • wiosennaburza1 Re: Biore kota 14.03.18, 20:43
              mam na stanie jednego sierściucha wykarmionego butelką, reszta miała szczęście i żarły od matki. i tylko ta jedna ma tak narąbane w głowie, że zachowuje się jak... człowiek. jest najgrzeczniejszym naszym kotem, łazi na spacery jak pies, przeprowadza z nami nocne polaków rozmowy, a jak nas nie ma w domu to chodzi i konwersuje z sąsiadami. i nie jest to jakieś miaaaał. nie, ona gada, dyskutuje, kłóci się, złości - wszystko gębą. kiedyś się zapomniała i nawrzucała słownie ( miałkinie) psu. pies zgłupiał. uwielbiam tego kota. a charakter ma po zbóju. dla ludzi : anioł, nie kot. dla najnowszego kota w domu: karząca łapa sprawiedliwości. czyli, tłucze kociaka za wszystko, profilaktycznie.
              to jedyny kot , jakiego znam który podskakuje jak jack russel terier gdy idę przez ogródek. tak się cieszy, że idzie i podskakuje jak sprężynka.
              w temacie: nie bierz dwóch kotów, jak chcesz jednego. weź jednego. jak już się polubicie , zaczniesz mu szukać towarzystwa. nic na siłę
              • panna.ze.dworku Re: Biore kota 15.03.18, 09:00
                Czemu nie ma "kciuk w górę"?
                • ardzuna Re: Biore kota 16.03.18, 22:17
                  Bo nie ma czego lajkować. To czysty przypadek u wiosennej burzy, a rada z niebraniem dwóch niedobra, chyba że chodzi o dorosłe koty.
                  Kot ma swój charakter i temperament i wyrośnie z takim, jak ma w genach. A z drugiej strony kot nawet wzięty z adopcji w wieku lat 10 nie urodził się od razu jako 10-letni bezdomny kot, tylko kiedyś miał dom.
    • koza_w_rajtuzach Re: Biore kota 14.03.18, 13:52
      Kot to kot. Nie ma znaczenia skąd weźmiesz wink.
      • beata985 Re: Biore kota 14.03.18, 14:06
        koza_w_rajtuzach napisała:

> Kot to kot. Nie ma znaczenia skąd weźmiesz wink.
        i ile weźmiesz tongue_out
    • z_lasu Re: Biore kota 14.03.18, 13:56
      A gdzie jesteś fizycznie? Mam do oddania, czarne, płeć do wyboru smile
      • szara.godzina Re: Biore kota 14.03.18, 14:09
        Omatko, wzięłabym wszystkie*. Czarnuchy są naj.
        *teoretycznie, bo pies drugiego nie zniesie smile
        • szara.godzina Re: Biore kota 14.03.18, 14:10
          I przeczytałam "pięć" big_grin
          • z_lasu Re: Biore kota 14.03.18, 14:13
            To dobrze przeczytałaś big_grin Mogę oddać pięć big_grin Wszystkie czarne, 7-miesięczne.
            • szara.godzina Re: Biore kota 14.03.18, 16:59
              Omg!!! Daj ogłoszenie na jakimś wiedźmim portalu big_grin
            • ardzuna Re: Biore kota 14.03.18, 20:24
              z_lasu napisała:

> To dobrze przeczytałaś big_grin Mogę oddać pięć big_grin Wszystkie czarne, 7-miesięczne.

Skąd wzięłaś tyle kotków?
              • aankaa Re: Biore kota 14.03.18, 22:25
                standardowy miot ?
    • ykke Re: Biore kota 14.03.18, 13:56
      Weź dwa, naprawdę. Będzie im raźniej, mniej nudno kiedy Was dłużej nie będzie w mieszkaniu. Weź dwa, weź dwa, weź Dwa! Albo trzy😁
      • e-ness Re: Biore kota 14.03.18, 14:00
        Trójka to szczęśliwa liczba 😄
        • thea19 Re: Biore kota 14.03.18, 15:52
          jak tam kicia? napisalam maila ale nie wiem czy sprawdzasz poczte
          • e-ness Re: Biore kota 14.03.18, 17:18
            No super 😄 poczty nie sprawdzam ale zerknę wieczorem
            Chłopak jest rozkoszny 🙂
            • thea19 Re: Biore kota 14.03.18, 17:20
              ma imie?
              • e-ness Re: Biore kota 14.03.18, 18:37
                Franek 😄
                • aankaa Re: Biore kota 14.03.18, 22:25
                  a gdzie foty ?
                  • e-ness Re: Biore kota 15.03.18, 07:15
                    Nie wiem jak tu się foty wrzuca 😕
                    • thea19 Re: Biore kota 15.03.18, 07:24
                      dodaj do galerii na swoim koncie a potem adres zdjecia umiesc jako link do foty w edytorze zaawansowanym w poscie, w podgladzie zobacz czy sie prawidlowo zaladowalo i zatwierdz post
                    • aankaa Re: Biore kota 20.03.18, 12:02
                      e-ness napisała:

> Nie wiem jak tu się foty wrzuca 😕

wyślij mi na gazetowego maila to wrzucę
      • bvg.de Re: Biore kota 14.03.18, 16:32
        LOL smile
        • bvg.de Re: Biore kota 14.03.18, 16:34
          to LOL to bylo do postu ykke - nie wiem dlaczego nie wkleilo mi sie bezposrednio pod tym postem. I to nie pierwszy raz.
    • nenia1 Re: Biore kota 14.03.18, 14:00
      U mnie jest dobrze działające schronisko, koty i psy można zobaczyć wcześniej na stronie internetowej, w dziale do adopcji, może zobacz na stronie u ciebie, jak to wygląda.
    • vivyan Re: Biore kota 14.03.18, 14:02
      Weź dwa ! Serio.
    • lea.letizia Re: Biore kota 14.03.18, 14:03
      Nie wszedzie wciskaja dwa, ja wspieram Kocia Lapke, tam sa tez kotki do oddania jako jedynaki, sfokusowane na czlowieku, poszukaj moze smile.
      U nas zbedne jest wszystko co sluzy do wspinania sie, energicznych zabaw, kocur jest zainteresowany jedynie jedzeniem i spaniem. Nawet do ogrodu nie wychodzi, lezy na tarasie w miejscu z widokiem na kuchnie smile. Tak ze kot sam pokze co by mu sie przydalo smile
    • birmanski.dzwoneczek Re: Biore kota 14.03.18, 14:07
      W moim lokalnym domu tymczasowym całkiem często pojawiają się koty które mają dopisek - tylko w roli jedynaka.
      Za
    • aankaa Re: Biore kota 14.03.18, 14:08
      nie tak dawno na ematce można było dostać kota smile

jakbyś szykowała wyprawkę i myślała o tunelu do zabawy - daj znać, u mnie już przestał być atrakcją i leży w kącie, chętnie wydam (za friko) dalej
      www.google.pl/search?q=tunel+dla+kota&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjyzZSu8OvZAhWE2ywKHSdNDEYQsAQI0wI&biw=1366&bih=654#imgrc=ibJZXdjbGdAQ5M:
      do wysyłki można go włożyć w plaskate pudełko
    • aagnes Re: Biore kota 14.03.18, 14:11
      Dlaczego dwa?????? juz zaczynam sie wahac a to niedobrze, a jak nie utrzymam dwóch??
      wiecie zdrowy to zdrowy kot, fortuny nie kosztuje, ale jak (odpukac, nie dajboshee) cos, to koszty rosną a boje sie ze nie podołam.
      moze faktycznie szukac po prostu jedynaka, jak ktos napisal sfokusowanego na czlowieka, indywidualisty...
      • aankaa Re: Biore kota 14.03.18, 14:14
        indywidualista może być ciut starszy niż kociak
        tym bardziej należy mu się prawdziwy dom
      • birmanski.dzwoneczek Re: Biore kota 14.03.18, 14:15
        Dwa, bo im razem raźniej. Ale nie daj sobie wmówić że to obowiązek. Pojedynczy kto też sobie bardzo dobrze żyje z ludźmi.
      • triismegistos Re: Biore kota 14.03.18, 15:25
        Bo to inteligentne i towarzyskie stwory. Jesli im nie zapewnisz całodobowego kociego towarzystwa zostawione cały dzień same tęsknią, nudzą się i cierpią. Bo dwa są mniej absorbujące niż jeden, mniej psocą, mniej zawracają człowiekowi głowę i w ogóle jest ich mniej (a i tak jest ich dużo). Bo jak sa dwa lepiej widza różnicę między sobą a człowiekiem i lepiej ogarniają, że macie inne pory aktywności, czy że nie lubicie brutalnych kocich zabaw. Serio, bierz dwa!
        • lea.letizia Re: Biore kota 14.03.18, 15:52
          Nie straszcie dziewczyny bo w koncu zrezygnuje. Koty sa rozne, nasz jest indywidualista, leniem, ceniacym miske, spanie i kolana czlowieka. Meczylby sie z innym kotem. Wiem bo mielismy kilka razy na przechowaniu kota znajomych, nie atakowaly sie, nie bawily razem, po prostu sie unikaly.
          Takie koty tez bywaja
        • nickbezznaczenia Re: Biore kota 14.03.18, 21:59
          Bardzo lubię gdy moja Kicia zawraca mi głowę. Właśnie dlatego u mnie jest.
      • claudel6 Re: Biore kota 14.03.18, 17:28
        mieliśmy 10 lat jednego kota, na starość go dokociliśmy i teraz juz wiem, że powinniśmy tak zrobic do początku, ale mój stary (mąż, nie kot) miał schizy.
    • issa-a Re: Biore kota 14.03.18, 15:50
      Poszukaj jakiegos gabinetu wet, w ktorym sa takie koty.
      U mnie jest taki gabinet, gdzie (w porze "lęgowej") zawsze jest kilka kociaków w kojcu, z przeznaczeniem adopcyjnym. Znosza je okoliczni mieszkańcy. Kociaki sa przebadane, zaszczepione, zdrowe.
    • 66paspartu Re: Biore kota 14.03.18, 17:42
      www.olx.pl/zwierzeta/koty/

wygogluj "oddam kocięta/koty" i przejrzyj portale- dużo osób ma do rozdania, do nas kiedyś pięć małych ktoś podrzucił za płot
      albo ze schronu..
      • 66paspartu Re: Biore kota 14.03.18, 17:46
        www.gumtree.pl/s-koty/oddam/v1c9125q0p1
    • ardzuna Re: Biore kota 14.03.18, 20:23
      A z jakiego miasta jesteś?
      Młode koty lepiej wziąć dwa, mniej z nimi kłopotu i właścicielowi wygodniej. Dorosłego kota można wziąć jednego. Koty żyją 20 lat, więc luz, 3-letni kot nie stoi nad grobem. 6-letni też.
    • nickbezznaczenia Re: Biore kota 14.03.18, 21:56
      Do nas koty same przychodzą.
      • aankaa Re: Biore kota 14.03.18, 22:30
        mieszkam na 4 piętrze (bez windy) - żaden nie przyszedł
        ale 2 (w odstępie 1,5 roku) znalazłam w internetach smile

piękne bestie !
        choć nakolankowe stały się po kilku miesiącach wspólnego mieszkania
        • nickbezznaczenia Re: Biore kota 15.03.18, 04:57
          Ja też, ale jedna pani nawet wtedy znalazła do nas drogę smile
    • aagnes Re: Biore kota 20.03.18, 11:29
      No i biore dwa, jeden do mamy, drugi do nas, a moze jednak i trzeci.
      tak sie ciesze, ze te znowu bede miała kota i trzy cuda będa miały przefajne domy smile
      • ykke Re: Biore kota 20.03.18, 11:43
        Super!!!!
      • aankaa Re: Biore kota 20.03.18, 12:05
        tunel, o którym pisałam wyżej jest aktualny, chcesz ?
        • aagnes Re: Biore kota 20.03.18, 12:35
          Mam dwa tunele!!! Dzieki! ale słuchaj, moze by wysłać do jakiegos domu tymczasowego czy innej fundacji?? tam te biedoty mieszkają...
          • aankaa Re: Biore kota 20.03.18, 13:13
            masz jakiś adres tymczasa ?
            nie mam fb więc nie mam gdzie ogłosić
    • agrestka1 Re: Biore kota 21.03.18, 13:08
      to ja też podpytam, też bym wzięła dwa małe ale mam już kotkę, była w domu jak się wprowadziliśmy, już teraz traktuje nas jak swoich. I teraz nie wiem jak ona zareaguje na dwa nowe nabytki i czy w takim układzie lepiej brać dwa koty czy dwie kotki?
      • ardzuna Re: Biore kota 21.03.18, 19:54
        Jeśli kotka jest wysterylizowana, to wszystko jedno. Jeśli nie jest, to wysterylizuj i dopiero bierz. Musi też mieć aktualne szczepienie. Nie wiadomo, jak zareaguje, najważniejsze to poprawnie je wprowadzić do siebie nawzajem. Najpierw koty się izoluje. Poczytaj w necie zalecenia dotyczące socjalizacji kotów ze sobą.
        • wiosennaburza1 Re: Biore kota 21.03.18, 20:28
          ardzuna , od pewnego czasu nie czytam twoich farmazonów, ale teraz przeczytałam z rozpędu. jak kotka wysterylizowana, to wszystko jedno???? serio??? a to ciekawe. z ostatnich pięciu lat znam trzy przypadki , kiedy takie dokocenia skończyły się psychotropami dla tej, co jej niby wszystko jedno. sama mam taką , co jej nie było wszystko jedno, o mało co jej nie straciliśmy ( przestała przychodzić do domu, po prostu. o mało co nie zdziczała). oczywiście, zawsze można zamknąć kotkę w pokoju na parę miesiecy, niech się więzień przyzwyczaja - ale nie każdy chce stosować takie nieludzie metody!
          agrestka1 - nie, to nie jest wszystko jedno. może być różnie. znana jest z ... dziwnych wypowiedzi. oraz ze zniechęcania potencjalnie chętnych do adopcji kotów.
          dla kotki wysterylizowanej to "wszystko jedno" bo wdł. ardzuny potomstwa nie będzie. dobrostan kotki się nie liczy. najwyżej zamkniesz w pokoju więźnia i potrzymasz, aż pęknie....
          • wiosennaburza1 Re: Biore kota 21.03.18, 20:30
            ardzuna znana jest z .. .dziwnych wypowiedzi. moim zdaniem, to jeden z największych szkodników na forum, jeśli chodzi o adopcje kotów. wszystkowiedząca .
            • nickbezznaczenia Re: Biore kota 21.03.18, 20:33
              Masz rację.
          • ardzuna Re: Biore kota 22.03.18, 18:42
            wiosennaburza1 napisał(a):

> ardzuna , od pewnego czasu nie czytam twoich farmazonów, ale teraz przeczytałam
            > z rozpędu. jak kotka wysterylizowana, to wszystko jedno???? serio???

Co ty w ogółe pierniczysz??! Czy ty czytasz to co inni piszą, czy tylko napawasz się własnym pierniczeniem? Skąd wzięłaś te rzewne kawałki o więzieniu i jaki to ma w ogóle sens? Spuść trochę powietrza, bo zaraz pękniesz. Hint: nie musisz wypuszczać go na mnie.

Jaka jest wg ciebie różnica, czy do kotki sterylizowanej weźmiesz kocurki, czy kotki? Nie ma żadnej. Wszystko jedno. Udowodnij, ze jest inaczej.
            • ardzuna Re: Biore kota 22.03.18, 18:45
              Z taką znawczynią-teoretyczką adopcji kotów jak ty wiosenna burzo nie mam się co równać big_grin Wygaś mnie dziecko, jeśli masz na kanwie moich postów tak się nabzdyczać i produkować bezsensowne posty. Szkoda czasu innych na ich czytanie.
              • wiosennaburza1 Re: Biore kota 22.03.18, 19:21
                cała ardzunabig_grin faktycznie, ze mną się nie porównuj. wyżej kolan nie podskoczysz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka