Dodaj do ulubionych

Jedzeniowe mody

• frey.a86 Re: Jedzeniowe mody 15.03.18, 08:22
      W droższych restauracjach zaobserwowałam modę na mikroskopijne porcje i kiepsko zbilansowane posiłki. Przykład sprzed miesiąca - dostałam miniaturową miseczkę kremu z pomidorów, a jako danie główne kawałek piersi z kaczki i dosłownie 3 maleńkie kluseczki. Nie najadłam się, więc zamówiłam jeszcze deser. Przynieśli ogromny kawał sernika.... Czyli w daniu głównym praktycznie zero węglowodanów, bo co to są 3 kluski, za to prawie połowa posiłku to cukier z deseru. I to wszystko za prawie stówę. Za tą cenę oczekuję uczucia sytości po daniu głównym i zbilansowanego jedzenia.
      • ania-z-lasu Re: Jedzeniowe mody 18.07.18, 17:27
        A niech ich szlag z mikro porcjami. Byłam ostatnio w restauracji i z radością zabuliłam 40 zeta za filet jak ze złotej rybki. Jakoś to przełknęłam, ale więcej nie pójdę. Nie wiem czy od zeszłego roku ludzie zmaleli, ale rok temu w tej samiej knajpie porcje były dwa razy większe.
        • frey.a86 Re: Jedzeniowe mody 18.07.18, 17:34
          A jeszcze spróbuj się komuś poskarżyć w realu to usłyszysz, że jesteś żarłok, a do restauracji nie chodzi się po to, żeby się najeść. No to po co się tam chodzi? big_grin
          • ania-z-lasu Re: Jedzeniowe mody 19.07.18, 11:41
            Do niektórych to niestety wyłącznie, żeby dać się zrobić w wała big_grin
            Mam takie wybrane, gdzie moja noga więcej nie postanie. Ja rozumiem, że czynsz drogi, pensje pracownikom płacić trzeba, ale nie aspiruje się do rangi ą i ę, jak się podaje badziewie w ilościach medycznych... nie wystarczy, żeby procja była mała.
    • agnieszka_kak Re: Jedzeniowe mody 15.03.18, 10:09
      Zdecydowanie superfoods, czyli wszystkie jagielniki, chia, goja, quinoa... Bez glutenu i laktozy.
      • summerland Re: Jedzeniowe mody 30.07.18, 04:11
        Jogurty zero tluszczu
    • blue_meerkat Re: Jedzeniowe mody 15.03.18, 10:57
      Nie wiem czy modne ale pamietam jakis czas temu chinszczyzne z sorowka z kapusta kiszonej 😁
    • eilian Re: Jedzeniowe mody 15.03.18, 11:05
      Może nie stricte jedzeniowa, ale związana z podawaniem. Śmieszy mnie i zadziwia nieustannie (widuję głównie w programach kulinarnych, ale w restauracjach także) - podawanie poszczególnych składników dania jednego na drugim. Robią taką piramidkę: np. ryż, sałata, mięso/ryba i na czubku sos, wokół tej kupy jakiś maziaj z owego dresisingu. Ani to wygląda, ani wygodne do jedzenia. Nie wiem, czemu wciąż ta moda się trzyma.
      • summerland Re: Jedzeniowe mody 30.07.18, 04:15
        Tez nie lubie takiego balaganu na talerzu, nie wyglada to apetycznie ale pewnie jest latwiejsze w przygotowaniu. Nieraz nie wiadomo jak sie zabrac za jedzenie takich wiezyczek
    • 18lipcowa3 Re: Jedzeniowe mody 15.03.18, 11:59
      no jak to co -SUSHI
      • agnieszka_kak Re: Jedzeniowe mody 15.03.18, 12:58
        Sushi to tak z 7 lat temu było modne...
      • jola-kotka Re: Jedzeniowe mody 18.07.18, 17:45
        Sushi to dawno bylo hitem
    • maga34 Re: Jedzeniowe mody 15.03.18, 13:19
      Kuchnia fusion i związane z nią abstrakcyjne opisy dań i bardzo często mikroskopijne porcje, ale za to podane w sposób jak najbardziej udziwniony i wymyślny. Nie mówię, że niesmaczne, ale jak dojść, co dostaniemy na talerzu po takich anonsach (cytaty pochodzą z autentycznego menu):
      Ditali rigati z mąki żytniej / boczniak mikołajkowy / chili / bursztyn / szpinak / salsefia
      lub
      Ziemniaki / chrzan / mleko / pistacje / boczek ze świni rasy puławskiej
      smile
    • pelissa81 Re: Jedzeniowe mody 15.03.18, 20:10
      Diety pudełkowe
    • crea.tura Re: Jedzeniowe mody 15.03.18, 21:16
      Mam wrażenie, że menu restauracji zostało zdominowane przez burgery i stejki. Lubię zjeść dobrego burgera, lubię też stejka, no ale kurczę, żeby w co drugiej knajpie połowę menu stanowiły tylko te dania! Nie ma miejsca na nowe, inne rzeczy. Idąc do restauracji lubię zamówić albo coś czego jeszcze nie jadłam albo coś, czego sama nie byłabym w stanie zrobić z uwagi na brak umiejętności czy sprzętu. Ani stek ani burger nie jest żadną filozofią, choć oczywiście ich siła tkwi w prostocie i przez to są takie pyszne.
      Z pizzą jest inaczej - takiej najpyszniejszej pizzy sobie sama nie zrobię, bo nie mam pieca opalanego drewnem.
    • inguszetia_2006 Re: Jedzeniowe mody 15.03.18, 21:36
      Witam
      Przeczytałam "jedzenie wody" i pomyślałam, że skoro nie jem wody, to nie wchodzę do wątku, ale jednak mnie zaciekawiło jedzenie wody. I gdzie to jedzenie wody, hę?;-P
      Pzdr.
      Ing
    • an.16 Re: Jedzeniowe mody 16.03.18, 13:22
      Wołowe policzkisad zewsząd na mnie skaczą
    • aaa-aaa-pl Re: Jedzeniowe mody 19.03.18, 00:05
      Był taki moment, gdy w dobrym tonie było poruszać się po mieście z butelką wody w ręce ( nie w torebce) i popijać tę wodę w odstępach 3 minutowych ( no, może 5 minutowych).
      • triismegistos Re: Jedzeniowe mody 19.03.18, 08:28
        Każdego lata obserwuję powrót tej osobliwej mody wink
        • aaa-aaa-pl Re: Jedzeniowe mody 19.03.18, 16:16
          "Szpileczkę"wyczuwam wink - ale poważnie : był taki czas kiedy każdy( prawie każdy) trzymał w dłoni butelkę wody i popijał co chwilkę ( teraz raczej miejsce wody jest w torebce/ plecaku wyjmowanej celem ugaszenia pragnienia- wtedy obowiązkowo! należało dzierżyć butlę w ręce przez cały czas ).
          • kruella83 Re: Jedzeniowe mody 18.07.18, 15:34
            Hummus pojawił się w biedrze i Lidlu już jakiś czas temu , ale nie smakuje mi bo dają kumin , powinno się posypać kuminem przed zjedzeniem jeśli ktoś lubi
      • ga-ti Re: Jedzeniowe mody 31.07.18, 10:39
        A później z kubkiem termicznym. Albo z kubkiem kawy z modnej 'kawiarni'.
    • stacie_o Re: Jedzeniowe mody 18.07.18, 13:33
      Sio spamerze!
    • jola-kotka Re: Jedzeniowe mody 18.07.18, 17:24
      Teraz bataty ktorych nie lubie ale frytki z nich z piekarnika ujda smile
    • ania-z-lasu Re: Jedzeniowe mody 18.07.18, 17:30
      Przyłażenie do pracy z termoszklanką i własnym, gorącym napojem, który kończy się w 5 minut po posadzeniu upska na krześle.
    • aaa-aaa-pl Re: Jedzeniowe mody 29.07.18, 21:57
      "Deska serów "- zawsze mnie to śmieszy.

• summerland Re: Jedzeniowe mody 30.07.18, 04:23
      Moda na bbq
    • summerland Re: Jedzeniowe mody 30.07.18, 04:40
      Moda na jednogarnkowe dania. Pamietam takie z poczatkow emigracji, ryz z warzywami np. Nie urzekly mnie, wolalam osobno podane a nie w formie brei.
    • lodomeria Re: Jedzeniowe mody 31.07.18, 10:10
      A propos, to mi się przypomniało jak mnie Włosi chcieli ugoscic i poszliśmy do super hiper eksperymentalnej restauracji ąę na danie, jakie mi się miało rzekomo w głowie nie zmieścić.

Podano makaron z truskawkami big_grin
    • mae224 Re: Jedzeniowe mody 31.07.18, 11:52
      „Rożno” pry trasie. Lata dziewięćdziesiate. Kto pamięta wink ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka