aerra Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 11:04 Mi by nie przeszkadzało, za to byłam świadkiem odwrotnej sytuacji - dorosły facet wlazł z córką pod damskie prysznice (aquapark w Krakowie, szatnie są osobno, podział na płcie jest tylko przy prysznicach), bo córeczka nie może zobaczyć nagich facetów! I jeszcze się rzucał po zwróceniu mu uwagi, ale personel go szybko na ziemię sprowadził (i wyprowadził). Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 12:03 Moje dziecko ma 9 lat i wchodzę z nim do damskiej szatni. W sumie to nawet nigdy nikt nie proponował dać mu kluczyk do męskiej, zawsze dostaje do damskiej, skoro przychodzi ze mną. Widać u mnie na basenie to norma . Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 12:10 Do jakiego wieku zamierzasz go wprowadzać do damskiej szatni? Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 12:25 Nic, ciekawa jestem na kogo wyrośnie osobnik wychowywany w wiecznym strachu przed przedstawicielami własnej płci. I trzymany pod skrzydłem matki z obsesjami. A do szkoły go chociaż puszczasz? na wf chodzi, albo na jakieś zajęcia sportowe? Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 12:44 Nie, nie puszczam go do szkoły. Nie chodzi na wf ani na zajęcia sportowe. A to na kogo wyrośnie to już tylko mój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
martaesz Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 12:46 Droga zgago masz obsesję. W żadnych wypadku nie jest pod kloszem matki kokochy . Poprostu dorośli mężczyżni mogli by go peszyć i różnie to może być . Tak, boję się że go ktoś zaczepi i jak by się obronił. W ogóle nie zdajesz sobie sprawy chyba jacy mogą być ludzie. I w żadnym strachu go nie chowam, a już w ogóle przesadzasz z tą szkoła i wf. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 12:53 To ja mam obsesję? Czy to normalne, że nadzy mężczyźni mogliby peszyć chłopca, nagie kobiety już nie? Albo to, że wg Was każdy facet to pedofil, w związku z tym w męskiej szatni można nieskrępowanie zaczepiać małych chłopcow i nikt nie stanie w ich obronie? Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 12:57 Jaką masz propozycję dla dziewczynek/nastolatek, które muszą rozbierać się w obecności kolegi, a nie chcą? Dorosłe kobiety paradujące nago pod nosem Twojego syna, to wasz problem, ale co z dziewczynkami? Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 13:04 Mamma to też zależy jakie zasady są na basenie. Np. na basenie, gdzie ja chodzę naprawdę nikt nie rozbiera się do naga, chyba, że w takiej specjalnej zamykanej przebieralni. W szatni są kamery, a przy kasie jest telewizor, gdzie widać podgląd na to, co się dzieje zarówno w damskiej jak i w męskiej przebieralni. Nikt raczej w takiej sytuacji do golasa by się nie rozbierał. Mi nigdy nawet nikt nie proponował osobnego klucza dla syna do męskiej przebieralni. Myślę, że to i tak nie ma znaczenia, bo nikt na golasa nie paraduje. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 14:48 Na basenie, gdzie syn miał treningi nie było przebieralni, a kobiety przebierały się normalnie, więc widać było to i tamto. Na innych basenach różnie. Natomiast, kiedy córka była dziewczynką miała problem z chłopcami w damskiej szatni, teraz tez nie przebiera się na oczach brata, choć trudno nasz dom Uznać za pruderyjny i ja się nie chowam po kątach, kiedy zakładam stanik. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 14:55 Koza, skoro w szatni są kamery, to dlaczego boisz się zostawić syna w męskiej przebieralni? Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 18:23 Nie boję się. Idzie ze mną ze względu na swoje problemy, których nie widać na pierwszy rzut oka. Inni chłopcy też idą ze swoimi mamami, więc na razie nie widzę w tym problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 18:27 swoja droga, naprawde nie ma kabin na tych waszych basenach, ze wszyscy musza tylkami swiecic? Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 18:41 Na moim są takie kabiny jednoosobowe. I w życiu nie widziałam by ktokolwiek świecił tyłkiem, nawet jeśli towarzystwo było tylko i wyłącznie żeńskie. Pierwszy raz rozebrane do naga kobiety w przebieralni zobaczyłam na basenie w Czechach. Tam normalne jest, że stoją na golasa pod prysznicem, niezależnie od wieku. W życiu bym tam z synem nie weszła. Odpowiedz Link Zgłoś
89mumin Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 18:59 koza_w_rajtuzach napisała: > Tam normalne jest, że stoją na golasa pod prysznicem, niezależnie od w > ieku. Kurczę, zaliczyłam parę basenów w PL i tam też normalne było stanie nago pod prysznicem, bo jak inaczej stać- w ubraniu? Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 19:14 No to widzisz, może ja nie widzę problemu, bo tu gdzie mieszkam każdy pod prysznicem stoi w stroju kąpielowym. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 20:44 Kabiny są w szatni. Natomiast prysznice są luzem, żadnych ścianek. Po pływaniu rozbieram się z kostiumu i biorę prysznic, obecność chłopców (ani dziewczynek) mi nie przeszkadza, dopóki jakaś mama nie wyskoczy z pretensjami do gołej mnie. A już się zdarzało, akurat mamy dziewczynek. Odpowiedz Link Zgłoś
89mumin Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 21:09 anika772 napisała: > Po pływaniu > rozbieram się z kostiumu i biorę prysznic, obecność chłopców (ani dziewczynek) > mi nie przeszkadza, dopóki jakaś mama nie wyskoczy z pretensjami do gołej mnie. > A już się zdarzało, akurat mamy dziewczynek. Nie wierzę, a co Ci ta mama powiedziała? Że normalny człowiek nie myje się nago tylko co najmniej w gaciach? Jakoś sobie nie umiem tego wyobrazić. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 21:12 Kiedyś pisałam o tym; weszła z córką, na mój widok odholowała córkę w kierunku toalet, mówiąc: "Jak ty teraz wejdziesz pod te prysznice, dziecko. Ta pani jest naga!" Dokończyłam prysznic, poszłam do obsługi zapytać czy mają jakiś zakaz nagości pod prysznicem, bo może o czymś nie wiem. Oczywiście nic z tych rzeczy. Mam prawo umyć się bez kostiumu. Odpowiedz Link Zgłoś
89mumin Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 21:20 anika772 napisała: > Mam praw > o umyć się bez kostiumu. Jeśli dobrze kojarzę, to jest kraj, w którym do niedawna był to obowiązek, a nie prawo Ja za dzieciaka chodziłam na basen z koleżankami z pracy mojej mamy (to były chyba wyjścia sponsorowane przez zakład pracy), ale bez mamy. Wszystkie myły się nago. A pamiętam to, bo sobie myślałam, że mama pewnie nie chodzi, żeby ich nago nie oglądać Zgorszona jednak nie byłam. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 21:43 Na jednym, gdzie syn miał lekcje, nie ma i prysznice są otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
jem.gluten Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 22:26 W mnie nie ma - to znaczy są dwie kabiny z zasłonkami i przewijakami, więc zajęte zwykle przez mamy z niemowlętami. Reszta przebiera się normalnie przy szafkach. Pod prysznicem też raczej nago się jest. Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 22:30 dziwne czyli mozna pomyslec o niemowlakach? imho - publiczny basen to w ogole nie miejsce dla niemowlat a nie mozna pomyslec o dzieciach w wieku przedszkolnym? nie ma rodzinnych szatni? Odpowiedz Link Zgłoś
jem.gluten Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 22:37 Jest rodzinna szatnia, ale ma ograniczoną pojemność - ja w niej byłam raz, jak byliśmy właśnie rodzinnie. A dlaczego basen publiczny to nie jest miejsce dla niemowląt??? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 13:43 martaesz napisała: > Poprostu dorośli mężczyżni mogli by go peszyć OMG, dorosli mezczyzni mogliby go peszyc ale juz dorosle kobiety nie? C'mon, oszalalyscie, matki-kwoki - wierzyc mi sie nie chce, ze Wasi mezowie nie protestuja przeciwko takiemu upupianiu synow. Pelna szajba Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 18:05 Lady ma obsesję? No nie osłabiaj mnie Odpowiedz Link Zgłoś
jem.gluten Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 22:24 A jak ma się obronić dziewczynka speszona obecnością rówieśnika w przebieralni? Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 13:00 W szkole nie jest nago sam na sam ze 100kilowym przedstawicielem własnej płci. Nic nie poradzę, że takie sytuacje - basenowe szatnie, publiczne szalety, mało uczeszczane ścieżki po zmrku itp. kojarzą mi się z zagrożeniem. Wkodowane, zapamietane, nie do wyplenienia Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 13:05 Ale jednak oglądanie gołych bab w różnym wieku jest ok? Czy ja jestem dziwna, że mam, co do tego wątpliwości? Nie mam zamiaru molestować małych chłopców (ani nikogo), ale nie mam też zamiaru się zasłaniać, chcę swobodnie włożyć tampon czy podpaskę... Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 13:12 yyy tampon i podpaska to w toalecie, całe życie byłam o tym przekonana, czyżby błednie? Na basenach, gdzie byłam, toalety wydzielone są poza strefą szatni. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 13:25 I robisz to przy innych kobietach w otwartej części szatni????? Tak po prostu? No to mi bardziej przeszkadza niż czyjś 8-letni syn. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 14:38 szmytka1, w sumie to, że ktoś nie ma wyobraźni, to nie nasz problem. czytałam ostatnio, polecaną zresztą na tym forum, książkę "Zawsze bezpieczna", i znalazłam tam potwierdzenie dla mojej opinii, że zdecydowanie lepiej umieć przewidzieć zagrożenie, niż prezentować pogląd "mnie to nie dotyczy" Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 20:53 też bym chciała, by świat był 100% bezpiecznym miejscem i żeby moje rodzicielstwo przebiegało bez żadnych obaw A teraz mam drugiego syna i pacz pani, kolejne lata przyjdzie przeżyć w stresie Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 12:19 Wg mnie to jest po prostu znów dyskryminacja kobiet. Bo sprowadza się do tego, że na takim basenie są szatnie MĘSKIE i są szatnie dla kobiet z dziećmi płci obojga. A nie ma szatni DAMSKICH (nieważne, że tak się nazywają). Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 12:22 Moim zdaniem to nie dyskryminacja. Kiedy przychodzą ojcowie z córkami, to też idą z nimi do męskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 13:16 Do pewnego wieku. Bez przesady, byłam w takiej sytuacji i jakoś spokojnie sobie poradziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
martaesz Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 12:24 lady-z-gaga napisała: > Do jakiego wieku zamierzasz go wprowadzać do damskiej szatni? Na poważnie odpowiadając😁 myślę że jak będzie miał 9 lat to już do męskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_fahrenheit Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 18:50 koza_w_rajtuzach napisała: > Moje dziecko ma 9 lat i wchodzę z nim do damskiej szatni. Jeśli poza wami nikogo w tej szatni nie ma, to ok. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 12:59 Mało życzliwości w niektórych wypowiedziach.No niestety basen jest miejscem specyficznym i niestety osoby o skłonnościach pedofilskich lubią wyjątkowo takie miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 13:05 a niedawno było info o gościu, który chodził nagrywac tam filmy z dziecmi. Rzut hasła pedofil basen i proszę, grudzień 2017 Kraków nagrywał filmy, czerwiec 2017 Brzesko, zaczepiał dzieci, Szaflary 2016 molestował dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 13:21 Zawsze można wybrać sobie taki basen, gdzie jest szatnia rodzinna. Nie wyobrażam sobie, że mój syn będąc już w podstawówce będzie dalej ze mną chodził do szatni damskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 20:55 no tak ale ja mieszkam w małym mieście i mam tylko 2 baseny i nie mam opcji wyboru. Kolejne baseny 50 km dalej, 80 km i 100 km. Odpowiedz Link Zgłoś
margotka28 Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 13:07 na basen, na który chodzę ja do szatni można wejść z dzieckiem do lat 6 (innej płci oczywiście). W późniejszym wieku jest szatnia rodzinna - tam można chyba bez ograniczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 20:55 I to jest najlepsza opcja, też bym tak chciała Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 14:38 Jeśli o mnie chodzi, to możesz wejść do damskiej szatni z 7-latkiem . Moim zdaniem chłopcy są dziećmi do 11-12 lat, czyli do czasu, kiedy zaczynają dojrzewać (i nie mam nic przeciwko temu, żeby do tego właśnie czasu chodzili sobie razem ze swoją mamą, również do damskiej szatni/toalety). Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 14:41 I zapomniałam napisać: często spotykam jednak szafki (basen, jumpparki, itp), że nawet dorośli mają problem z ich obsługą , a co dopiero taki 7-latek . Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 16:10 Oprócz chłopców i kobiet w damskiej przebieralni są tez dziewczynki, które mają problem z tym, że obserwuje je kolega. Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 17:18 Być może. Gdy ja byłam dziewczynką nie myślałam w kategoriach "Ten chłopiec to patrzy na mnie, żeby nie podejrzeć". Guzik mnie to wtedy obchodziło, zmieniło się to dopiero kiedy zaczęłam dojrzewać. Ale może teraz dziewczynki szybciej dojrzewają i od urodzenia mają wpajaną swoją płciowość. Ja jestem z pokolenia, gdzie dziecko to dziecko, nieważne jakiej płci. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 19:08 Nie, nie, nie. To nie dziewczynki szybciej dojrzewają i nikt im płciowości nie wpaja. Poczytaj o poczuciu wstydu u dzieci. Naturalnym etapem rozwoju dziecka jest pojawienie sie wstydu w wieku ok 7 lat. Moja corka jeszcze kilka lat temu nie miała oporów by biegać po naszym ogrodzie na golasa i polewać sie woda a teraz zamyka drzwi na klucz, gdy idzie do toalety i piszczy, gdy ktokolwiek zobaczy ją bez bluzki. Ma 8 lat i my szanujemy jej prawo do poczucia wstydu i wiem, ze ona nie rozebrałaby sie przed żadna obca osoba, a juz tym bardziej chłopcem czy mężczyzna. Dlaczego miałaby czuć sie nieswojo w damskiej szatni, bo jakas matka boi sie o swojego 9 i starszego niuniusia? Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 19:11 to jest jasne, ale czy przed obcymi babami by sie rozebrala i jedynie chlopczyk by jej przeszkadzal? Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 19:17 Mniej skrępowana byłaby obecnością samych kobiet, wtedy moze by sie przebrała, gdybym trzymała jej ręcznik. W obecności chłopca mowy nie ma, by sie przebrała. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 19:12 Z tego, co piszesz, to nawet w towarzystwie kobiet czułaby się nieswojo rozbierając, skoro piszczy kiedy ktoś zobaczy ją bez bluzki. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 15:53 Mniej więcej w okolicach 7 urodzin mój syn sprzeciwił się wchodzeniu do damskiej szatni razem ze mną. I nie sądzę, że wynika to z tego, że się wstydził bo w domu potrafi mi wparadować do łazienki jak jestem rozebrana i nie ma z tym problemu. Po prostu chyba zaczął bardziej identyfikować sie ze swoją płcią i nie chciała do "babskiej" szatni. Uważam, ze taki wiek jest jak najbardziej ok. I też czułam lekki niepokój jak sam szedł do szatni z grupą dorosłych mężczyzn. No ale poza uczeniem dziecka zachowań bezpiecznych niewiele więcej mogę zrobić. Mnie obce dzieci płci przeciwnej w szatni nie denerwują ale już np moją 12-letnią córkę owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 16:23 No wiec o to tez chodzi. O ile matce sie moze wydawac ze szatnia meska jest pelna samcow to prawda taka ze syn tez jest samcem i na pewnym etapie latwiej mu jest w szatni meskiej. Chocby byl ciapa co nie umie majtek w dobra strone zalozyc. Rzeczy nie musi chowac w szafce moze matce podac po przebraniu sie. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 20:58 ewcia z grupą mężczyzn moim zdaniem jest bezpieczniej niż w sytuacji 1:1 Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 20:58 ba, dodam więcej, jakby mój syn szedł z grupą to nie czułabym stresu. Z jednym meżczyzną, już owszem Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 16:40 to zalezy tylko od bezpieczenstwa dziecka i obiektu u nas jest swietny bezpieczny obiekt, wiec spokojnie dzieci (plci meskiej) zawsze pzebieraly sie w tym wieku same, z mlodszymi szlam do rodzinnej - taka mamy cywilizacje zakladam, ze w sytuacji bez starszego rodzenstwa czy opiekuna plci meskiej, a braku rodzinnej szatni moglabym zabrac siedmioletniego chlopczyka - jesli obiekt duzy, zgubic sie latwo, dziecko go nie zna i chmara obcych facetow w szatni zdecydowanie i nie ma to nic wspolnego z samodzielnoscia samodzielnie przebiera sie moj trzylatek Odpowiedz Link Zgłoś
doc-shiraz Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 16:40 Mozesz do kiedy chcesz, jak dla mnie mozesz i z 15 latkiem. To jakis seksualny obiekt dla mnie nie jest, raczej dziecko. Tylko nie oczekuj, ze ja nie bede chodzic rozebrana w DAMSKIEJ szatni z powodu twojego syna znaczy, oczekiwac mozesz, tylko , raczej np ja to oleje. Odpowiedz Link Zgłoś
doc-shiraz forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 18:04 Jako, ze nie jestem obecnie mama dziewczynki, wiec mnie problem dziewczynek 10 lat w damskiej szatni oraz chlopcow 9 lat tez w damskiej szatni osobiscie nie dotyczy. Ja sie rozbieram jak chce, a doroslego chlopa osobiscie wywalilam za drzwi jak sie ryl do szatni bo "musial dopilnowac coreczke". Nie czekalam na obsluge. Moge zagwarantowac swoja skutecznosc. Niemniej dziekuje za zwrocenie uwagi na wstydzace sie dziewczynki. Jesli kiedykolwiek bede w takiej sytuacji, ze dziewczynka zasygnalizuje problem, to chlopczyk ten wyleci z trzaskiem za drzwi. Mamusia moze mu towarzyszyc. Obslugi rowniez i tym razem nie bede w to mieszac Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 18:09 doc-shiraz napisała: ************* mam nadzieje ze leczysz sie psychicznie, skoro jestes niezrownowazona i niebezpieczna w przestrzeni publicznej albo chociaz nosisz kaganiec > Odpowiedz Link Zgłoś
doc-shiraz Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 18:16 niestety dla ciebie nie nosze.... dziewczynki w moim towarzystwie beda mogly sie swobodnie przebierac, a chlopcy ode mnie (skoro nie od matek) naucza sie szanowac ich intymnosc. Jezeli to bedziesz ty w towarzystwie syna, tez wylecisz Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 18:23 a co, pobijesz mnie? czy bedziesz pchac wielkim brzuchem w strone wyjscia? Odpowiedz Link Zgłoś
doc-shiraz Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 18:26 bedzie powod i okazja, to poznasz mnie po wyleceniu za drzwi przekonasz sie jak szybko to idzie Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 18:28 mysle ze naprawde masz cos z garem na szczescie na takich obiektach jest ochrona zazwyczaj i jesli kogo beda wyprowadzac - to nie siedmioletniego chlopczyka tylko ciebie - starą wariatke Odpowiedz Link Zgłoś
doc-shiraz Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 18:31 przezyjesz, zobaczysz, napiszesz... Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 18:32 juz juz oddychaj spokojnie Odpowiedz Link Zgłoś
martaesz Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 18:32 Ciekawa jestem jak by to miało wyglądać jak mnie z synem wyrzucasz z przebieralni. Nikt kto jest na poziomie tak się nie zachowuje. Odpowiedz Link Zgłoś
doc-shiraz Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 18:38 Chyba sie nie rozumiemy Dyskusja nie jest o moim poziomie Dyskusja jest o poczuciu bezpieczenstwa i intymnosci dziewczynek Wylecisz z tej szatni z synkiem, nie z powodu mojego poziomu, tylko dla bezpieczenstwa DZIEWCZYNKI w DAMSKIEJ szatni. Odpowiedz Link Zgłoś
jem.gluten Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 22:00 Dziwne... z jednej strony matki boją się zostawić swoje dzieci w szatni, bo jakby co to nikt nie pomoże. A z drugiej, jak się trafia ktoś, kto dba o bezpieczeństwo i komfort tych dzieci, na przykład dziewczynek, ktore nie chcą się przebierać w obecności doroslego chłopa (kto wie, czy nie pedofila) to jest uważana za niezrównoważoną. Odpowiedz Link Zgłoś
martaesz Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 18:18 chlopczyk ten wyleci z trzaskiem za drzwi. Mamusia moze mu towarzyszyc. O > bslugi rowniez i tym razem nie bede w to mieszac > Strach się bać. "Cwaniak w necie, piczka w świecie"😚 Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 18:20 Piczkę robisz z własnego synusia. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 18:23 cosmetic.wipes napisała: > Piczkę robisz z własnego synusia. > 100/100! Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 18:28 wiesz.... ja widzę co innego Potem się dziwimy, dlaczego to mężczyźni decydują o naszej intymności... Dlaczego u Rymanowskiego o prawie do aborcji dyskutują tylko mężczyźni.... itd, itp Ktoś może powiedzieć, że zbyt daleko idąca analogia. Ale nie.Zaczyna się od dziecka. Od prawa chłopców do olewania prawa do intymności dziewczynek. A potem się dziwimy, skąd tacy faceci się biorą Tak przy okazji dzisiejszego dnia (23 marca) czarnego protestu Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 18:35 a ja widze cos dokladnie odwrotnego ze to matka jest sama z dzieckiem, ktoremu nie ma jak zapewnic opieki w zwyklej sytuacji, jaka jest wyjscie na basen nie ma szatni rodzinnej nie pojdzie do chlopcow, bo chlopem nie jest a do damskiej nie pojdzie, bo ja jakies agresywne idiotki beda za drzwi wyrzucac stad mozemy dalej pociagnac niteczke do traktowania kobiet-matek w przestrzeni publicznej Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 18:40 Jaki problem, żeby dziecko weszło na chwilę do szatni męskiej, przebrało się, oddało msmle ubrania i poczekało przy wejściu na basen ? Przecież to nie kaleka ani malutkie dziecko. Trochę pomyślunku, szacunku do innych osób i wszystko się da. Tylko trzeba chcieć, a nie, że mamusi synusia wszystko się należy i ma w głębokim poważaniu intymność innych osób. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 18:43 Wiesz - jest jeszcze opcja oproszenia kogoś z męskiej obsługi o pomoc. Tak - praktykowałam to 2 lata temu. I nie spotkałam się z odmową. Czyli, generalnie zgadzasz się, że to dziewczynki muszą się dostosowac? Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 18:57 regularnie chodze na basen, co najmniej dwa razy w tygodniu czy kabiny czy nie nikt tam show nie urzadza kazdy przebiera sie szybko i dyskretnie to napawde problem z tzw dudy z ciekawosci znalazlam w wiekszosci regulaminow plywalni tai zapis dzieci do lat 13 przebywaja na basenie pod STAŁA opieka osoby pelnoletniej Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 19:03 a zatem skoro plywalnia ma takie regulaminy, to ja placac za bilet bede oczekiwala, ze w komforcie i bez zbednego stresu, ze mi sie dzieciak zgubi w obcej szatni na wielkim obiekcie bede mogla je przebrac bez awantur z agresywnymi psycholkami i nie sprawiajac niepotrzebnego dyskomfortu wstydliwym dziewczynkom matka z synem nie jest klientem drugiej kategorii, uciazliwym petentem, ani nie musi prosic o zmilowanie zeby sie z dzieckiem przebrac nie tracac go z oczu podobnie nigdy chlopcow do pewnego wieku nie puszczalam sama do meskich publicznych toalet, nie dlatego ze nie potrafili sami sie obsluzyc, tylko dlatego ze nie wiem, kogo mozna tam spotkac teoretyzuje, bo u mnie chlopow w rodzinie tyle ze jest komu dogladnac mlodszego rodzenstwa a jak mowie basen mamy cywilizowany i szatnie na rodzin, i kabiny w przebieralniach i ludzie jacys normalni, kagancow nie potrzebują Odpowiedz Link Zgłoś
jem.gluten Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 22:03 Ja chodzę na basen, gdzie granicą jest 7 lat. Jak wejdzie matka ze starszym chłopcem to poproszę obsługę wyegzekwowanie zapisów regulaminu i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 22:22 jem.gluten napisał(a): > Ja chodzę na basen, gdzie granicą jest 7 lat. Jak wejdzie matka ze starszym chł > opcem to poproszę obsługę wyegzekwowanie zapisów regulaminu i tyle zanim wrocisz z obsluga to pewnie juz dawno gacie zmienia i sladu po nich nie bedzie nie szkoda wam czasu i wysilku na gdybanie o takich hipotetycznych sytuacjach? Odpowiedz Link Zgłoś
jem.gluten Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 22:30 Obsługa jest tuż obok, zdążyłabym. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 19:15 kouda napisała: > z ciekawosci znalazlam w wiekszosci regulaminow plywalni tai zapis > dzieci do lat 13 przebywaja na basenie pod STAŁA opieka osoby pełnoletniej Na basenie zgoda, ale szatnia/ przebierania to nie basen Odpowiedz Link Zgłoś
doc-shiraz Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 18:47 nie dyskusja jest o wpisie forumki: Przecież pisałam że jak nie ma rodzinnej, trudno wchodzi ze mną, samego go do męskiej nie puszczę , serce by mi pękło że on tam sam taka mała gapka , wstydził by się ,no i takie tam. > Jasne. Ja bym po prostu wezwała personel i powiedziała, że moja córka czuje się > niekomfortowo w DAMSKIEJ szatni przy chłopcu. I żeby go wyprosili. > Jeśli się boisz o syna, to go nie puszczaj na basen. Skoro tak, zabiła bym Cię śmiechem, możesz wezwać i fbi i samego papieża. Ciekawe co na to ten wezwany przez ciebie personel🤣 O tym jest dyskusja: ze chlopiec ma PRAWO a dziewczynka ma PECHA…. a tak NIE jest PRAWO ma i chlopiec i dziewczynka i nalezy to rozwiazac na miejscu, Mozna zapytac dziewczynke, czy jej nie bedzie przeszkadzalo, ablo poprosic o wspolprace: Badz taka dobra i poczekaj chwileczke z przebieraniem, bo ja z synkiem w 2 minuty bede gotowa. A nie; "ja mam prawo bo samego dzibdziusia do chlopow nie puszcze." po takim tekscie tylko drzwi., bez wzgledu na to jak bulwic sie beda tu forumki. Odpowiedz Link Zgłoś
martaesz Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 18:56 Nie doczytałaś co na poczatku pisałam i przeinaczasz. Rozumiem skrępowanie innych dlatego my gdzieś w kąciku a jak ktoś zwróci uwagę to do kibelka i już. Zajadła jesteś że hej. I nie wpieraj mi "że ja mam prawo i dziubdziuś " bo w zadnej mojej wypowiedzi nie ma takiego kontekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
doc-shiraz Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 19:22 To nie chodzi o to co pokazujesz ty czy twoj syn podczas przebierania. To wasza sprawa. Ale sa dziewczynki, ktre maja PRAWO sie czuc bezpiecznie w DAMSKIEJ szatni , tak aby nikt na nie nie patrzyl - w tym i twoj syn. To jest ich prawo. Ona nie musza sie chowac do kibelka. Sa u siebie. A obecnosc towjego syna moze byc dla nich krepujaca. Bo moga nie chcec, zeby on na nie patrzyl a sa w DAMSKIEJ szatni Odpowiedz Link Zgłoś
martaesz Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 19:31 Ależ się nakręciłaś , może weź coś na uspokojenie ? Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 19:24 Marto - ustaw sobie drzewko od najstarszego. I zobacz pierwsze(znaczy konkretnie trzeci) swoje wpisy... Wyszło tak: "wchodzę i niech ktoś spróbuje mi zrobić awanturę". No cóż brzmi to, jak brzmi.... Te o kąciku pojawiły się dopiero po jakimś czasie Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 18:59 nie wiem, jak się do podepnie, ale mój poprzedni wpis - ten z poproszeniem o pomoc męskiej obsługi i pytaniem czy się zgadza z tym , że dziewczynki muszą się dostosować - dotyczył wpisu Koudy.... Bo generalnie - to ja jestem za prawem do intymności dziewczynek. Sama, będą matką chłopca wpajam mu szacunek do każdego.I że każdy ma prawo do równego traktowania. Również w stosunku do dziewczynek Przyznaję, że przy dłuższych drzewkach zaczynam się gubić Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 19:05 do mnie? nikt nie usi sie dostosowac mozna sobie nie przeszkadzac dziewczyki nie beda histeryzowac, a matka z synem uwinie sie jak najszybciej i mozliwie dyskretnie Odpowiedz Link Zgłoś
doc-shiraz Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 19:15 a przyszo by ci do glowy ZAPYTAC sie dziewczynki czy jej nie bedzie przeszkadzac. Nie HISTERYZOWAC - nie nazywaj nieadnie Przeszkadzac. Jak jej bedzie PRZESZKADZAC, to ona ma prawo, zeby ten chlopiec na nia nie patrzyl. i ma prawo do mowienia NIE ma prawo to antykoncepcji i pigulki "dzien po" i ma prawo do usuniecia ciazy i po to jest ten protest ze ona ma PRAWO a nie HISTERYZUJE Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 19:17 a to on juz na nia patrzy? w nastepnym poscie bedzie jej wkladal reke pod spodnice i owszem reakcje jakie ty opisalas sa HISTERYCZNE twoja reakcja na ojca byla HISTERYCZNA Odpowiedz Link Zgłoś
doc-shiraz Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 19:27 NIE nie histeryzuje ona ma PRAWO przebierac sie bez chlopcow dookola. Nie musi udowadniac, ze on na nia patrzy. Ona ma do tego PRAWO. To nie ja histeryzuje. To ty nie szanujesz prawa dziewczynek w szatni do intymnosci. od tego zaczyna sie nieszanowanie praw doroslych kobiet dziewczynka HISTERYZUJE jak powie, ze nie chce chlopca w DAMSKIEJ szatni I ze on jej przeszkadza w przebieraniu Dorosla kobieta HISTERYZUJE jak chce dostepu do anykoncepcji i pozwolenia o dbania o swoje zdrowie Dziewczynka na basenie w szatni to poczatek, a koniec jest dzis na ulicach Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 19:31 kouda napisała: > a to on juz na nia patrzy? > w nastepnym poscie bedzie jej wkladal reke pod spodnice > > i owszem reakcje jakie ty opisalas sa HISTERYCZNE Przecież to wy histerycznie piszczycie, że waszych niuniusiow napadną pedofile w męskiej szatni Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 19:35 Aaaaa, padnę, pedofile, jakie to śmieszne, boki zrywać by Odpowiedz Link Zgłoś
doc-shiraz Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 19:38 posmialim sie wszyscy.. Teraz jak obecnosc twojego syna bedzie przeszkadzala jakiejs dziewczynace na basenie, a nie bedziesz chciala z nim wyjsc, to wylecisz za drzwi majac w pamieci dokladne wytlumaczenie dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 19:41 juz nie groz nie groź, bo ci palec uschnie i chrypki dostaniesz my i tak sie ciebie tu nie boimy Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 19:40 kouda napisała: > Aaaaa, padnę, pedofile, jakie to śmieszne, boki zrywać by W grze pt. kto bardziej histeryzuje, jest to niebywale śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
martaesz Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 19:41 > > > Przecież to wy histerycznie piszczycie, że waszych niuniusiow napadną pedofile > w męskiej szatni > Gdzie ja napisałam cokolwiek o pedofilach. Co wy tak z tymi pedofilami , obsesja jakś czy coś 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 19:43 martaesz napisała: > > > > > > > Przecież to wy histerycznie piszczycie, że waszych niuniusiow napadną pe > dofile > > w męskiej szatni > > > Gdzie ja napisałam cokolwiek o pedofilach. > Co wy tak z tymi pedofilami , obsesja jakś czy coś > 🤔 To wytłumacz, czego się boisz w męskiej szatni? Co się może stać twojemu dziecku? Odpowiedz Link Zgłoś
jem.gluten Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 22:05 Zabijaj sobie śmiechem, u nas jest regulamin, że po 7 roku życia szatnia wedle płci. Więc musiałabyś się dostosować i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
doc-shiraz Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 18:35 no wasnie zaczynam swoja mala krucjate o dbanie o te intymnosc... to mnie forumki chca zjesc... dzialac trzeba tam i wtedy gdzie wlasnie sie dzieje, ze dziewczynka jest speszona i zle sie czuje, bo jej 10 letni rowesnik sie na nia patrzy jak ona sie przebiera. I nikt na to nie reaguje, zadna kobieta. To teraz ja bede reagowac. Nawet jak niektorym forumkom sie to nie spodoba. Wyleca z tej szatni, nie bede czekala na debate w TV. Wyleca wlasnie wtedy , zeby ta dziewczynka widziala i czula,ze jej intymnosc jest dla kogosc wazna. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 18:44 A chłopcy Cię już nie interesują? I to, że taki 7-letni chłopiec może się bać być w szatni z masą obcych dorosłych mężczyzn. Fajnie. Aż szkoda, że mam starszego syna i nie chadzam na basen... Biedna byłabyś, gdybyś próbowała mnie z dzieckiem wyrzucić z szatni... Odpowiedz Link Zgłoś
doc-shiraz Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 18:49 a z kim ma byc chlopiec 7 letni? z kurami? chyba chlopiec 7 letni wie jak wyglada chlopiec (w lustrze?....) mezczyzny golego nie widzial....? a w tej meskiej szatni to miliony nagich gladiatorow biegaja....? dzizassss Odpowiedz Link Zgłoś
doc-shiraz Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 18:50 a jak tak ma, ze wszystkich sie wstydzi, to w zadnej szatni byc nie moze, wiec po problemie. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 19:19 Wy wszystkie samotne matki? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 19:42 gryzelda71 napisała: > Wy wszystkie samotne matki? Najwyraźniej, bo do tej pory żadna się nie zajaknela, że syn chodzi na basen z ojcem. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 19:26 Jak mu zaszczepisz strach przed wszystkimi mężczyznami, to jasne, ze sie bedzie bal. Biedny, 7-letni dziubdzius. Moja corka miała 6 lat, gdy chodziła z tata na basen, gdzie nie było rodzinnych przebieralni i jakos umiała sie sama ogarnąć. I uwazaj, moj syn na 4 lata i uczę go tak, jak corke- samodzielności i nie zamierzam go ciągać po damskich przebieralniach dluzej niz do ok 6 rż. Odpowiedz Link Zgłoś
jem.gluten Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 22:07 Dlaczego biedna? Pobiłabyś ją? Pobiłabyś obsługę, ktora egzekwowałaby regulamin? Odpowiedz Link Zgłoś
doc-shiraz Re: forum uczy - mala deklaracja 23.03.18, 18:21 slusznie, strach. nastepnym razem w szatni zastanow sie 2 razy , czy gdzies tam to nie ja Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 18:58 Ta dyskusja świetnie pokazuje e w głowach niektórych ematek nie ma kogoś takiego jak dziecko; jest chłop i baba, ciemiężyciel i ciemiężona, smutne... Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 19:27 a każdy facet to potencjalny pedofil i gwałciciel... Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 19:30 kochamruskieileniwe napisała: > a każdy facet to potencjalny pedofil i gwałciciel... a siedmiolatek to molestant i podgladacz a pytanie powinno brzmiec, co ma zrobic matka, ktora nie chce zostawiac dziecka bez opieki Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 19:40 Już wyżej pisałam o swoim sposobie - dwa lata temu prosiłam o pomoc męską obsługe basenu. Nigdy nie spokałam się z odmową. Poza tym - w męskiej szatni zwykle byli i inni tatusiowie, którzy sami z siebie proponowali pomoc. Odwdzięczałam się pomagając ich córeczkom w szatni damskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
jem.gluten Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 21:58 Nie chodzić w miejsca, gdzie nie może tej opieki zapewnić. Na przykład na pływalnię, której regulamin nakazuje od 7 roku życia kierowanie się do odpowiedniej przebieralni ze względu na płeć. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 19:38 Dokładnie. I jeszcze, że dziewczynki histeryzują, nie mają prawa do wstydu, a chłopiec to gapka (określenie Martaesz) i dziubdziuś, którego w szatni napadną źli faceci i dlatego ma prawo być w DAMSKIEJ szatni. Ojp. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 19:46 karme-lowa napisała: > chłopiec to gapka (określenie Martaesz) i dziubdziuś Az ktorej tajemniczej nocy wraz z wybiciem 12:00 midnight gapka vel. dziubdzius przemienia sie w prawdziwego mezczyzne, z ktorego ematka moze tylko byc dumna, bo jest on rycerski, elegancki i na dodatek swietnie zorientowany ww wszystkich secrets damskich przebieralni basenowych Mniam! I jak nie kochac forum, no jak? Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 21:06 wystarczy, że trafi się 1 facet pedofil na całą Polskę i spotka w tej szatni moje dziecko. Dziękuję, postoję jak to mowią w moich stronach Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 22:29 szmytka1 napisała: > wystarczy, że trafi się 1 facet pedofil na całą Polskę i spotka w tej szatni mo > je dziecko. No i? Bo rzecz w tym, ze nasze dzieci gdzies, kiedys moga spotkac tzw. "zlego" czlowieka, czy to bedzie pedofil, rapist, zlodziej, pijany kierowca, bully w szkole/pracy, wlamywacz ... whoever - rzecz moze sie wydarzyc. Nie na tym polkega wychowanie zeby zamknac dziecie przed (zlym) swiatem i (zlymi) ludzmi ale zeby je nauczyc odpowiednich reakcji. Akurat pedofil w basenowej szatni to jedna z latwiejszych do opracowania opcji, biorac pod uwage, ze prawdopodobienstwo, ze Twoj syn i ow potencjalny pedofil beda jedynymi osobami w calym budynku z basenem jest wlasciwie zerowe. Tak dlugo jak chlopiec wie jak sie zachowac w przypadku niewlasciwego zachowania doroslego mezczyzny w przebieralni, cala zabawa w zabieranie synusiow do przebieralni damskich jest wylacznie upupianiem owych nieszczesnych "gapkow". Zal tych dzieciakow, ze pozostaja latami mentalnie kastrowane przez wlasne matki Life. Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 22:35 Wow, jakie to proste mozna nauczyc odpowiednich reakcji i znikna gwalty, pedofilia i kradzieze? powiedz to ofiarom powyzszych, ze wpadly w ich lapy, bo nie byly nauczone reakcji kilkuletnie dziecko w potencjalnie niebezpiecznym otoczeniu matka ma nie tylko prawo chronic ma taki zakichany obowiazek i jesli jej tylko rozsadek podpowiada, ze to nie jest miejsce gdzie moze zostawic dziecko bez opieki to wlasnie nie powinna tego robic dkaczego zawsze matka ma stawiac czyjs komfort ponad swoj i wlasnego dziecka ona zna je najlepiej i nawet jesli w wieku siedmiu lat jest gapciusiem i pomyli klapeczki to sa gorsze problemy tego swiata Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Do jakiego wieku 24.03.18, 07:43 Można chronić swoje dziecko inaczej. Na przykład wysyłając je na basen z męskim członkiem rodziny, albo w ogole nie chodzić na basen, tylko tam, gdzie nie jest narażony na atak pedofila. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 22:56 nie przejęłam się tym przydługim wywodem, choć przeczytałam. Niebawem moj starszy będzie juz nastolatkiem, więc z godnością wkroczy w rolę i będzie samodzielnie chował klapki młodszym w przebieralni męskiej ale mam jeszcze niemowlaka, czeka mnie więc następna dekada kastrowania mentalnego drugiego syna Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Do jakiego wieku 24.03.18, 07:02 To nie chodź sama z chłopakiem na basen, zaangażuj ojca dziecka... Zobacz, jakie to proste... Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Do jakiego wieku 24.03.18, 07:08 Ale naprawdę nie rozumiesz, że to 9-letnie dziecko płci męskiej krępuje inne dzieci płci żeńskiej? Czy może dla ciebie dziecko płci męskiej ma więcej praw, a dziewczynki niesłusznie piszczą i histeryzują? Żal czytać... Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 20:44 Jak dla mnie 7 latek juz jest na tyle dojrzały, że powinien sam ogarnąć swoje rzeczy i przebieranie się. Przecież dzieciaki już od poczatków szkoły podstawowej chadzają na basen i jakoś sobie radza - bo muszą, czasem coś się zapodzieje, trudno, taka cena uczenia się samodzielności. Jeżeli dziecko osiąga dojrzałość szkolną to znaczy, że jest w pełni sprawne w czynnościach higienicznych i potrafi się samo ubrać. Przedszkolak jak najbardziej ma prawo być z mamą. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 21:08 nie cyztałaś wątku bpo byś wiedziła, że nie chodzi o samodzieność, a o bezpieczeństwo Odpowiedz Link Zgłoś
jem.gluten Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 21:57 Z regulaminu basenu, na jaki chodzę: Użytkownicy pływalni korzystają z osobnych przebieralni przeznaczonych dla mężczyzn lub kobiet, a dzieci do lat 7, bez względu na płeć z dowolnej przebieralni pod opieką rodzica lub opiekuna. Czyli jak skończy 7 lat to już nie. I chyba tego przestrzegają, bo nie widuję dużych chłopców w damskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 22:04 jem.gluten napisał(a): > Z regulaminu basenu, na jaki chodzę: Użytkownicy pływalni korzystają z osobnych > przebieralni przeznaczonych dla > mężczyzn lub kobiet, a dzieci do lat 7, bez względu na płeć z dowolnej przebier > alni pod > opieką rodzica lub opiekuna. o widzisz, jak ladnie podsumowalas dyskusje po 300 postach w poscie startowym bylo o siedmiolatku, czyli sprawa jest jasna za rok juz spada do wlochatych chlopow > Czyli jak skończy 7 lat to już nie. I chyba tego przestrzegają, bo nie widuję d > użych chłopców w damskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
jem.gluten Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 22:08 Jak skończył 7 to sorry, już pora na włochaczy Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 22:12 To teraz drogie mamy, powiedzcie dlaczego robicie to swoim synom? Co z jego uczuciami? Przecież 9-latek nie jest już dzidzią i rozróżnia płeć. Prawda? Nie czują się zażenowani w damskiej szatni, jak wiedzą że obok jest męska? Otóż ostanio na moim basenie, do szatni wparowała mama z około 9 letnim "szkrabem". Chłopiec był czerwony ze wstydu, nie wiedział gdzie oczy "schować". Matka nie pozwoliła mu na skorzystanie z męskiej szatni. Bo pewnie ktoś by mu złośliwie klapki schował. Pewnie to była Martaesz lub ktoś do niej podobny😒. Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 22:19 ale jaki dziewieciolatek? moj dziewieciolatek nigdy w zyciu nie wlazlby do babskiej jak go rok temu kolega wepchnal do damskiej toalety i nazwal michalinką to dostał w dziób bez tzw pochyby dziewczyna w startowym pyta o siedmiolata o ile dobrze zrozumialam Odpowiedz Link Zgłoś
marusia.00 Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 22:04 Dla mnie, maksymalnie do 5 roku życia, no do 6. Nie podoba mi się obecność chłopców 7+ w szatni damskiej, ze względu na siebie, na dziewczynki, które mają prawo do wstydu ale i na samych chłopców. Ci których widziałam w szatniach damskich zawsze jacyś zawstydzeni siedzieli, ze spuszczonymi głowami. Jak mama się boi o syna, to .......hmmm basen nie jest obowiązkowy, można inaczej spędzać czas. Jak mój starszy był w wieku 6-10 to odpuszczałam sobie basen bez męża i tyle. Gdzie ojcowie tych chłopców? Jak nie ma, to można dogadać się z kimś z rodziny, z przyjaciółmi a ostatecznie po prostu odpuścić na pewien czas. Są inne sporty. Jestem mamą dwóch synów i ten "problem" tez mnie dotyczył, ale powiem szczerze, że mój młody w tym wieku w życiu by nie wszedł do damskiej przebieralni. No ale ja "gapkiem" nigdy go nie nazywałam, może dlatego nim nie był Mam 2 bratanice, z nimi tez na basenie bywałam i na 100% miałyby problem, gdyby w szatni pojawił się ich rówieśnik. Trochę się tu zachowujecie, jakby basen był niezbędny do życia, owszem jest fajną rozrywką ale nie niezbędną. Jak nie masz możliwości przestrzegać reguł, i szanować innych ludzi, to sobie odpuść. Twoje prawo droga matko, kończy się tam, gdzie odbierasz prawa innym. W tym wypadku - prawo do intymności, komfortu i wstydu. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 22:13 To prawda, trzeba też pomyślec o dziewczynkach i ich komforcie, na 100% chłopiec w wieku +7 będzie je krępował i zawstydzał w przebieralni. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Do jakiego wieku 24.03.18, 06:58 Mnie by też krępował i nalegałabym, żeby jednak sprawa przebierania się chłopca była rozwiązana w inny sposób. Mądre słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
me-lissa Re: Do jakiego wieku 23.03.18, 23:29 W regulaminie naszego basenu jest zakaz przebywania dziewczynki w szatni męskiej czy chłopca w damskiej powyżej 7go roku życia. Inna sprawa że żaden znany mi siedmiolatek (a znam ich sporo) za żadne skarby nie wszedłby do szatni damskiej. W 9latka z mamą w szatni damskiej po prostu nie wierzę, no sorry Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Do jakiego wieku 24.03.18, 06:56 Chłopiec starszy niż 3-4 lata generalnie jest bardzo krępujący dla przebierających się czy idących pod prysznic dziewczynek, dla kobiet chyba jednak też - w końcu to DAMSKA szatnia. Zauważ, że odwrotne działanie, czyli Ty + syn w męskiej, wywołałoby opad szczęki u panów, więc tego nie robisz. Bo wolisz narażać na dyskomfort inne kobiety, niż siebie. Widzę 2 opcje - jedna to szatnie rodzinne, gdzie można czuć się swobodnie i na miejscu z dziećmi niezależnie od płci. Druga - tato chodzi z synem na basen i jest to wtedy fajna, męska wyprawa. Dlaczego nie bierzesz pod uwagę żadnej z tych opcji? Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Do jakiego wieku 24.03.18, 06:59 I jeszcze trzecia, jak ktoś tu napisał - basen nie jest obowiązkowy, nie masz jak się zorganizować, mąż zlewa potrzeby basenowe dziecka, to to cóż, uprawiacie z synem inne sporty (choć jeśli boi się męskiej szatni, może wskazane by było, żeby więcej zajęć sportowych miał z męską częścią rodziny). Odpowiedz Link Zgłoś
leyre2 Re: Do jakiego wieku 24.03.18, 08:14 Na basenach w Polsce nie ma przebieralni rodzinnych? Trzeba zrezygnowac z plywania? Naprawde? Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: Do jakiego wieku 24.03.18, 08:16 leyre2 napisał(a): > Na basenach w Polsce nie ma przebieralni rodzinnych? Trzeba zrezygnowac z plywa > nia? Naprawde? ------------- w moim miescie sa a i damskich dziewczynki przebieraja sie normalnie, nie piszcza jak myszy Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Do jakiego wieku 24.03.18, 10:35 czytam ten watek i oczy otwieraja mi sie ze zdziwienia coraz szerzej ... naprawde przebieralnie basenowe w _cywilizowanym_ swiecie sa takie niebezpeiczne dla malych chlopcow? naprawde wierzycie, ze jesli _nawet_ trafi sie jakis pedofil, ktory _od razu_ zaatakuje Wasze dziecko (bo przeciez przebieranie to doslownie pare minut), to NIKT go nie obroni? nie powstrzyma? naprawde myslicie, ze Wasi mezowie, bracia, ojcowie, synowie w tej przebieralnie NIE obronia malego chlopca przed pedofilem? ze NIKT nie zauwazy? nieprawdopodobne ... tak, dziewczynki maja prawo do intymnosci w szatni i nikt nie ma prawa im tego odbierac! dodatkowo - SZOKUJACE! - dorosle kobiety TEZ maja do tego prawo. byly watki na forum, gdzie kobiety czuja sie skrepowane nawet nagoscia swoja wsrod obcych kobiet lub ich nagoscia (nie moj punkt widzenia, ale jestem osoba tolerancyjna i go akceptuje - i jesli potrzeba, bede o niego walczyc...). co z tymi kobietami? ich prawo jest niezbywalne, "intruzi" szukaja rozwiazan (inny basen, ojciec z synem, prosba o pomoc zalogi basenu) - no wybaczcie, tak to dziala ... no i co z tymi CHLOPCAMI? niektorym wisi (ekhem), czy poogladaja sobie stada nagich kobiet, ale dla innych bedzie to zamach na ICH intymnosc ... w pierwszej ciazy plywalam 2 razy w tygodniu do samego rozwiazania i po basenie zawsze mylam sie nago pod prysznicem ... kiedys, tak w 9 miesiacu, wparowali pod nasze prysznice chlopcy z takimi mamami, jak tutaj - mieli ok 7-9 lat ... jeden nie mogl przestac krzyczec po zobaczeniu mojego wielkiego nagiego ciazowego ciala ... Odpowiedz Link Zgłoś