Dodaj do ulubionych

Wypada czy chamstwo?

26.03.18, 13:32
Wypada zanieść sąsiadom nabyte specjalnie podkładki pod nogi od krzeseł, bo koszmarnie hurgoczą krzesłami po podłodze, zwłaszcza od 6 rano oczywiście? Czy to niegrzeczne?
Sąsiedzi piętro NIŻEJ, więc nie chcę nawet myśleć, co słyszy sąsiad pod nimi.
Dobrze sytuowani, mało kulturalni, od zawsze hałaśliwi na zasadzie "całujcie nas w d*".
Może im wrzucić do skrzynki? Ale to jakieś takie dziecinne. Poza tym zapewne oleją.
Obserwuj wątek
    • kim5 Re: Wypada czy chamstwo? 26.03.18, 13:37
      Próbowałaś im zwrócić uwagę?
    • fomica Re: Wypada czy chamstwo? 26.03.18, 13:38
      Jest głupie i dziecinne. Gdyby mnie dowcipny sąsiad zapragnął wychowywać w takiej formie to oczywiście olałabym i przerzuciłabym prezencik do jego własnej skrzynki.
      • daisy Re: Wypada czy chamstwo? 26.03.18, 13:48
        Państwo potrafią zatrzaskiwać drzwi przed nosem, kiedy ktoś próbuje zwrócić im uwagę.
        • butch_cassidy Re: Wypada czy chamstwo? 26.03.18, 13:56
          I myślisz, że na takich osobach cwany prezencik zrobi wrażenie i posłuchają? O naiwności smile
          • daisy Re: Wypada czy chamstwo? 26.03.18, 13:59
            A czy ja napisałam, że tak myślę...
            • butch_cassidy Re: Wypada czy chamstwo? 26.03.18, 14:02
              To ja nie rozumiem celu całej tej akcji. Jak Cię to bawi to wrzucaj te podkładki. Nie, nie jest to ani szczególnie grzeczne, ani sensowne.
              • daisy Re: Wypada czy chamstwo? 26.03.18, 14:08
                O jezu, błagam. Ematko, ogarnij się. Zanim zaczniesz odpowiadać, przeczytaj, co napisałam.
                • butch_cassidy Re: Wypada czy chamstwo? 26.03.18, 14:12
                  A... że sama doszłaś do wniosku, że to dziecinne i że oleją?
                  No z tym się akurat zgadzam, ematko wink
                  Ale słowo daję, że nadal nie wiem, czemu pytasz, skoro tak właśnie uważasz.
                  OK. Miło sobie porozważać, bo czemuż by nie smile
            • heca7 Re: Wypada czy chamstwo? 26.03.18, 14:39
              Daj spokój. Skoro zatrzaskują drzwi przed nosem to myślisz, że grzecznie przykleją te podkładki? Szkoda, że już kasę wydałaś bo wyrzucona w błoto.
            • taki-sobie-nick Re: Wypada czy chamstwo? 27.03.18, 00:50
              daisy napisała:

> A czy ja napisałam, że tak myślę...

A nie myślisz? To skąd ten pomysł?
        • janja11 Re: Wypada czy chamstwo? 26.03.18, 14:52
          Tobie zamknęli drzwi przed nosem, czy jednej pani sąsiadce?
          Masz 3 opcje:
          1) znosić cierpliwie hałas
          2) prowadzić dżichad sąsiedzki
          3) spróbować się dogadać
    • janja11 Re: Wypada czy chamstwo? 26.03.18, 13:53
      Jak faktycznie przeszkadza i hałas budzi was o 6 rano to pogadałabym grzecznie z sąsiadami.
    • sanrio Re: Wypada czy chamstwo? 26.03.18, 14:18
      tzn ja zaniosłam kiedyś, jak siostra męża mieszkała nad nami. Lata próśb z uśmiechem, próśb bez uśmiechu, żartów itp.nie przynosiły żadnych rezultatów, w końcu poszłam, podkleiłam im te krzesła własnoręcznie i problem zniknął. No ale to nie byli obcy niegrzeczni ludzie.
    • werdipurke Re: Wypada czy chamstwo? 26.03.18, 14:27
      ja bym podrzucila do skrzynki wraz z listem-prosze zalozyc bo to jest nie do wytrzymania
    • bei Re: Wypada czy chamstwo? 26.03.18, 16:17
      Ja bym poszła z uśmiechem, bez ataku, z prośbą, zapytałabym, czy takie podkładki nie zepsują im wizażu😊, i czy by znieśli ich widok😊. Zaniosłabym ciasto na osłodę, pogadała chwilkę i nie pokazywałabym obrażonej miny, gdyby podkładek nie chcieli. Mają małe dzieci? Może to kwestia krótkiego odcinka czasu i dzieci zaczną być bardziej cywilizowane. Współczuję pobudek.
    • muchy_w_nosie Re: Wypada czy chamstwo? 26.03.18, 16:35
      A jak mają krzesła na cienkich nogach zakończone półokrągłymi nakładkami?
      • jak_matrioszka Re: Wypada czy chamstwo? 26.03.18, 17:18
        Otóż to, najpierw trzeba wiedzieć, czy nogi krzeseł da sie podkleić. Nie każde sie da.
    • a.va Re: Wypada czy chamstwo? 26.03.18, 17:25
      E tam, szkoda prądu, skoro zatrzaskują drzwi przed nosem, to przecież nic to nie da. Lepiej wrzucić stanowczy list do skrzynki podpisany: wszyscy sąsiedzi, może liczebność niezadowolonych trochę ich otrzeźwi.
    • zlababa35 Re: Wypada czy chamstwo? 26.03.18, 17:30
      A rozmawiałaś z nimi kiedykolwiek? Bo te podkładki tak ni stąd ni zowąd wrzucone mogą faktycznie olać.
      • daisy Re: Wypada czy chamstwo? 26.03.18, 17:38
        Rozmawiałam, ale nie na ten akurat temat, bo państwo zachowują się jakby nie mieszkali w bloku, ale w willi w Alpach Szwajcarskich i to z wielkim ogrodem. I uważają, że wszyscy powinni cieszyć się zaszczytem słuchania ich hałasów, na przykład rąbania w fortepian wstawiony do małego pokoiku niczym do pudła rezonansowego.
        Chyba powinnam wziąć te podkładki w garść i iść do nich, ale tak strasznie nie mam ochoty...
    • iwi.k1 Re: Wypada czy chamstwo? 26.03.18, 17:35
      Masz tych sąsiadów PIĘTRO NIŻEJ i pytasz o radę??? hehehe... jest parę sposobów jak nie zrozumieją kiedy grzecznie prosisz.
      • daisy Re: Wypada czy chamstwo? 26.03.18, 17:39
        Ale wiesz, ja nie lubię hałasu... Własnego także.
        • iwi.k1 Re: Wypada czy chamstwo? 26.03.18, 17:43
          Zawsze możesz zapomnieć wyłączyć radio rozkręcone dość głośno kiedy wyjdziesz po zakupy np o 7 rano w sobotę kiedy sąsiedzi odsypiają imprezę. Ale moim zdaniem najpierw warto się próbować dogadać po dobroci.
          • daisy Re: Wypada czy chamstwo? 26.03.18, 17:48
            Takie sposoby to nie dla mnie, musieliby naprawdę mnie wkurzyć. Nie mam ochoty zniżać się do ich poziomu.
            • alpepe Re: Wypada czy chamstwo? 26.03.18, 18:02
              na niektórych nie ma jednak rady.
            • bi_scotti Re: Wypada czy chamstwo? 27.03.18, 01:15
              daisy napisała:

> Nie mam ochoty
              > zniżać się do ich poziomu.

Ja bym sie nie znizala, ja bym zalozyla podwyszajace, fajnie-stukajace stilettos, ewentualnie old-fashion chodaki. Wychowywanie niewychowanych to obowiazek spoleczny - potraktuj to powaznie wink Good luck! Cheers.
              • aj.riszka Re: Wypada czy chamstwo? 27.03.18, 01:37
                Można też zacząć ćwiczyć irlandzki taniec wink , w butach typu 'hard shoes'.. bo te miękkie baletki (dla początkujących) byłyby nieskuteczne. Pozory mylą - nie jest to takie proste..
    • 71tosia Re: Wypada czy chamstwo? 27.03.18, 01:31
      zwykle dziala lepiej uprzejma prosba + sugestia jak mozna problem rozwiazac. Napewno nie wrzucac do skrzynki bo tylko to ich zdenerwuje a konflikt bedzie narastal.
      • raczek47 Re: Wypada czy chamstwo? 27.03.18, 06:56
        Wiesz,gdy mój syn był malutki namiętnie jeździł po mieszkaniu jeździkiem.Nie zdawałam sobie sprawy,jaki hałas to generuje u sąsiadów niżej,dopóki sąsiadka nie przyszła mi o tym powiedzieć i nie zaprosiła do siebie,bym posłuchała.
        Ja po prostu o tym nie myślałam.Zaraz wprowadziliśmy ograniczenia do jeżdżenia po mieszkaniu i byłam jej wdzięczna że mi po prostu powiedziała.
        Może po prostu pójdź i powiedz.
    • kropkacom Re: Wypada czy chamstwo? 27.03.18, 07:14
      Każdy normalny człowiek zareagowałby na takie coś właśnie: "całujcie nas w d*". Jeśli chcesz udowodnić sobie więc, że sąsiedzi mają was gdzieś i są mało kulturalni, to rób co zamierzasz big_grin
      • daisy Re: Wypada czy chamstwo? 27.03.18, 19:05
        Nie, wcale tak nie uważam. Myślę, że każdy normalny i przeciętnie zsocjalizowany człowiek, znalazłszy w skrzynce podkładki, zrobiłby rachunek sumienia i krzesła by podkleił. I może by się zastanowił, dlaczego sąsiedzi nie przyszli osobiście... No ale to już wyższa szkoła jazdy.
        Niemniej jednak, jak napisałam na początku, takie rozwiązanie nie wydaje mi się stosowne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka