Dodaj do ulubionych

Zapalenie ucha

27.03.18, 22:59
mam. Ratunku.
Od czasów kolki żółciowej nic mnie tak nie bolało.
Problemy z uszami (zapalenie ucha zewnętrznego) miewałam wcześniej ale nigdy nie było to tak bolesne.
Od jakiegoś miesiąca nie mogę się wygrzebać. Najpierw zapalenie oskrzeli, potem nie wiem co, a teraz ucho.
Nie mam gorączki, jadę na przeciwbólowcach i dicortineffie i czekam na poprawę bo trzeba jakoś święta ogarnąć...

Miewacie problemy z uszami?
Obserwuj wątek
    • lilia-anna Re: Zapalenie ucha 27.03.18, 23:11
      Nie mam, nie pomogę, ale szczerze Ci współczuję sad Raz w życiu, jako dziecko, miałam zapalenie ucha - ten ból pamiętam do dziś...
    • berdebul Re: Zapalenie ucha 27.03.18, 23:26
      Miewam, pomógł dobry laryngolog i bateria antybiotyków (zewnętrznie i wewnętrznie).
      Rozrzedzaj wydzielinę, inaczej będziesz się męczyć.
    • mikams75 Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 00:12
      raz w zyciu mialam zapalenic ucha, pare lat temu, wiec wiem jaki to bol, wspolczuje i zdrowka zycze.
      Ale zauwazylam, ze ludzie miewaja sklonnosci do powtarzajacych sie chorob - jedni co i raz maja zapalenie ucha, inni krtani, inni pecherza. Mnie sie czepiaja anginy sad
      • schiraz Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 00:31
        Generalnie zapalenie ucha jest dość standardowym powikłaniem tegorocznej grypy. Sama aktualnie się z nim zmagam. Myślę, że bez antybiotyku się nie obedziesz choć życzę ci aby przeszło samo.
    • kanna Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 00:39
      Miałam zewnętrznego, laryngolog dała mi cała baterie różności (z miejscowym antybiotykiem) i pomogło. Ale to raczej swędziało niż bolało.. jak Cie boli, to raczej wewnętrzne , więc antybiotyk doustnie by się przydał...
    • milka_milka Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 07:40
      Miałam zapalenia ucha ze 30 razy. Wewnętrznego, koszmarny ból.
      Raczej idź do lekarza, bo bez antybiotyku doustnie się nie obejdzie.
      • memphis90 Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 11:55
        Raczej środkowego wink
        • milka_milka Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 13:18
          Środkowego też. Wewnętrzne mam wpisane jeszcze kwitach z dzieciństwa. Może lekarz źle wpisał?
    • kanga_roo Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 07:52
      ja nie mam problemu z uszami, moją specjalnością jest krtań smile
      ale dziecinki czasem podłapują zapalenie po katarze, więc wiem o co chodzi. właśnie starszy leży w domu.
      przeciwbólowe tak, ale raczej ibuprofen niż paracetamol (działa przeciwzapalnie)
      dicortineff lub inne tego typu krople, jak najbardziej
      jeśli jest katar i zatkany nos - xylometazolin doraźnie
      coś rozrzedzającego wydzielinę - u nas sinulan
      ciepłe okłady kilka razy dziennie (my używamy ogrzewaczy do rąk, można klasyczną kamforą)

odpukać, ale recepta na antybiotyk, która dostałam w niedzielę od laryngologa, nadal nie wykupiona, a dziecko mówi, że już nie boli.
    • bo1 Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 08:10
      Miałam trzy razy zapalenie ucha środkowego. Najgorsze było to pierwsze (miałam 7 lat), bo było obustronne, a potem z ostrego przeszło w zapalenie przewlekłe. Ciągnęło się kilka miesięcy. Wiem, że Cię okrutnie boli. Za każdym razem brałam zastrzyki z antybiotyków.
    • huexido Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 08:12
      Jakieś 10 lat temu miewałam co miesiąc na zmianę kedno drugie lub oba naraz. I tak 2 lata. Myślalam, że się wykończę. Co młody w przedszkolu katar, to ja zapalenie. Pomogły wyciory zakładane do uszu ze srebrem ( argentum cośtam) i smarowanie przy pierwszych obiawach maścią antybiotykowo-sterydowo-przeciwgrzybiczą. Od tamtej pory nie czyszczę też uszu patyczkami, co jakiś czas płukanie u lekarza boraksem.
    • mamtrzykoty Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 08:30
      A u laryngologa była?
      Czy tak sama sobie ten dicortineff aplikuje?
      Bo jak tak bardzo boli, to może być perforacja błony, a wtedy nie wolno nic do ucha wpuszczać.
      • mamtrzykoty Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 08:34
        Jak masz tak ciągle problemy z uszami, to idź do alergologa i zrób test skórny na mleko, bo możesz być na nie uczulona i jedzenie nabiału może być przyczyną twoich problemów.
        • kruella83 Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 09:06
          Mój ma ciągłe problemy z uszami, zapalenie ucha poprzedza zawsze swędzenie. Laryngolog przepisuje oprócz antybiotyków m.in wodę utlenioną ale też ,,fiolet,, teraz jak zaczyna go swędzieć ucho to zawsze zalewa ciepłym nadmanganianem potasu
        • disco-ball Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 10:21
          U moich właśnie uszy były symptomem alergii pokarmowej. Starszy syn z 10 razy miał zapalenie, młodszy 3 (ale do ok 9 mż). Dieta bardzo pomogła.
    • rulsanka Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 09:29
      Nie czekaj na poprawę tylko idź do laryngologa, jeżeli boli aż tak bardzo to potrzebny jest antybiotyk ogólny. Doraźnie ketonal na ból będzie najszybszy i najskuteczniejszy. Jeżeli masz steryd donosowy to warto używać, udrożni przytkane trąbki eustachiusza i zmniejszy ból. Dicortineff na dłuższą metę może tylko spowodować zagrzybienie przewodu słuchowego.
      • manala Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 14:02
        Właśnie wcześniej lekarka zapisała mi steryd donosowy (z podejrzeniem alergii). Brałam przez tydzień ale miałam po nim (chyba?) chrypę, a że pracuję głosem odstawiłam. Po 2 dniach przyplątało się ucho. Biorę nurofen forte i ten dicortineff i wydaje mi się, że jest lekka poprawa. U nas jest koszmarnie z dostaniem się do laryngologa (nawet prywatnie). Ostatnio w wakacje miałam zapalenie i krwawienie z tego ucha. Na wizytę czekałam 3 tyg, laryngolog zajrzał powiedział, że ok i było po wizycie.
        • triss_merigold6 Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 14:14
          Heloł, miałaś z ucha krwawienie, zapalenia się powtarzają, a Ty opowiadasz jakieś bajki o problemach z dostępem do laryngologa? Mieszkasz w Irlandii czy w Szwecji? Lepiej zacznij się leczyć w jakimś cywilizowanym kraju, bo każde zapalenie upośledza Ci słuch.
          • manala Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 14:37
            Na ostatnim skierowaniu miałam napisane: pilne i dostałam się po 3 tygodniach, kiedy rzeczywiście mi już nic nie dolegało. Przed chwilą dzwoniłam do przychodni i najwcześniejszą wizytę prywatną pani mi mogła zaproponować po świętach - do tego czasu pewnie spokojnie przejdzie. Niestety takie są realia tu gdzie mieszkam.
            • ela.dzi Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 14:44
              To idź do rodzinnego, niech najwyżej da antybiotyk skoro tak Cię boli. Mój syn miał kiła zapaleń ucha pod rząd, widać było, że boli, ale lekarze nie chcieli dawać kolejnych antybiotyków, bo może a nuż nie trzeba tym razem. I tak się kończyło antybiotykiem, ale dodatkowo z perforacją i ropą sad
              • manala Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 14:59
                Rodzinna wypisała mi dicortineff. Nie mogłam się wczoraj do niej wybrać w godzinach jej pracy więc po prostu poprosiłam o receptę (we, że mi się te problemy powtarzają). Zwykle to wystarczało. Jak nadal będzie mnie boleć to pewnie się jutro wybiorę. Tylko, że ona raczej nie ma możliwości zajrzeć do ucha i ustalić o co chodzi. U dzieci generalnie uszy to chyba poważniejsza sprawa. Ja się ze swoją modą też bujałam po laryngologach i choć ma już 10 lat to i tak przy każdej infekcji pobolewa ją ucho ale po nurofenie przechodzi.
                • ela.dzi Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 15:49
                  Nie jestem lekarzem, ale jeśli już miałaś problemy tego typu, to być może trzeba wziąć antybiotyk raz a dobrze, żeby w końcu wyjść na prostą. Moja zaufana laryngolog mówi, że woli przepisać antybiotyk, gdy objawy (jeszcze) na to nie wskazują i obserwować dziecko niż go nie wypisać i potem dziecko nie dostanie się znów do lekarza, gdy rzeczywiście tego potrzebuje. Lepiej wziąć raz antybiotyk niepotrzebnie (jeśli oczywiście nie bierze się często antybiotyków) niż ten jeden raz go nie wziąć.
    • mamusia1999 Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 10:11
      Jeśli masz możliwość to wjedź na jakis drapacz chmur, Pałac Kultury i troche tam zostań. Rozbica ciśnień pomaga odprowadzić wysięk, ktory jest czesciowo odpowiedzialny za ból. Możesz zrobić ciepły okład, np. z utluczonych gorących ziemniaków (zawinąć w ściereczkę). Miałam "uszne" dziecko, zawszejakoś wspomagałam antybiotyki i ibuprofen zgodnie z powyższymi zaleceniami pediatry. Okład może być
      też z cebuli (dodatkowy antyseptyk). Ja miałam woreczek z pestkami, nagrzewałam go w piekarniku.
    • disco-ball Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 10:15
      U dorosłych nie mam doświadczenia, śle moje dzieci kiedyś min stop miały. Jak po 3-4 dniach dicortineff nie pomagał to antybiotyk.
      Nie ma co przeciągać imho, bol okropny, a jak nie wyleczysz to może Ci się coś zrobić z błona bębenkową.
    • leyre2 Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 10:20
      Jesli to wirusowe to cos przeciwbolowego wystarczy, jesli bakteryjne to antybiotyk.
      Mialam raz w zyciu, w ubieglym roku, do tego zatoki i drogi oddechowe, dostalam antybiotyk i nic wiecej, po kilku dniach bylam zdrowa.
    • basiastel Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 10:33
      Miałam raz i radzę iść do lekarza po antybiotyk w kroplach, bo taki w tabletkach jest zbyt słaby. To niebezpieczne.
      • leyre2 Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 10:35
        basiastel napisała:

> Miałam raz i radzę iść do lekarza po antybiotyk w kroplach, bo taki w tabletkac
        > h jest zbyt słaby.

???? na jakiej podstawie tak twierdzisz?
      • milka_milka Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 14:21
        Za za głupoty! Odwrotnie!
    • triss_merigold6 Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 10:37
      Miewam. Idź do laryngologa po antybiotyk.
    • twarz2 Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 14:34
      A ja właśnie dzis rano u laryngologa byłam - wczoraj zaczęło bolec sad. Zapalenie zewnętrznego - antybiotyk doustnie + cetraxal krople+ dobre przeciwbólowe.
    • ela.dzi Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 14:37
      Zbadaj krew (CRP) i idź z wynikiem do laryngologa. Możliwe, że potrzebny jest antybiotyk, mimo, że nie gorączkujesz.
      • rulsanka Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 16:41
        Przy zapaleniu ucha crp nie musi być duże. Zresztą laryngolog na uchu powinien się znać bez dodatkowych badań. Ale przy tak długotrwałym bólu antybiotyk powinien przepisać zwykły lekarz.
        • ela.dzi Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 22:26
          Nie musi, ale jak będzie wysokie, to wiadomo o co chodzi. U moich dzieci przy zapaleniu ucha jest wysokie CRP i dopiero potem widać to w uchu. Kiedyś yego samego dnia dwóch laryngologów zdiagnozowało u mojego starszego zapalenie ucha. Pierwszy dał antybiotyk, drugim była moja zaufana lekarka i ona kazała nie podawać antybiotyku. I to ona miała rację, a i ona i tamten lekarz mają ten sam stopień naukowy i pracują w tym samym szpitalu.
          • rulsanka Re: Zapalenie ucha 28.03.18, 23:56
            My z kolei mamy rodzinę z niskim crp, nawet przy infekcjach bakteryjnych. Rozmaz daje lepsze informacje. Jeśli kogoś boli ucho tak mocno, że leci na środkach przeciwbólowych od kilku dni, to bez zaglądania do ucha dałabym antybiotyk.
            • manala Re: Zapalenie ucha 29.03.18, 00:16
              Dziś sobie poczytałam i w zasadzie to rzeczywiście antybiotyk miejscowo jest lepszy w zapaleniu ucha zewnętrznego (a takie pewnie mam). Doustne są mniej skuteczne i stosowane jak dojdzie do jakichś powikań lub jak miejscowy nie da rady.
              • rulsanka Re: Zapalenie ucha 29.03.18, 00:26
                Zewnętrzne aż tak nie boli.
                • ela.dzi Re: Zapalenie ucha 29.03.18, 10:20
                  Też mam takie spostrzeżenia.
                  • bo1 Re: Zapalenie ucha 29.03.18, 11:02
                    I ja, i ja. Bo przy zapaleniu ucha środkowego za każdym razem leciałam na ostry dyżur laryngologiczny w szpitalu. I nikt mnie stamtąd nie wyganiał (wiedzą, jaki to ból). Od razu dostawałam pierwszą porcję zastrzyków i receptę na następne.
    • manala Re: Zapalenie ucha 26.08.18, 14:19
      hehe
    • silenta Re: Zapalenie ucha 26.08.18, 14:34
      O tak, to byłaby błyskawiczna reakcja.
    • kropkaa Re: Zapalenie ucha 26.08.18, 14:40
      Ty jesteś durniem czy wyborcą pissu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka