Gość: ika IP: *.pp.com.pl 27.11.07, 21:08 Wyszukiwarka milczy, a ja stałam sie szczęśliwą posiadaczka tejże maszyny maszyny. Proszę podajcie mi jakies strony, na których znajdę porady!!! I garstke przepisów Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_wojtka Re: automat do chleba 27.11.07, 21:40 Ja wyrabiam w automacie ciasto na makaron, ciasto na pierogi, wyrabiam wszystkie ciasta drozdzowe, czyli ciasto na paczki, ciasto na kluski na parze, na pizze, inne. Juz chyba bym nie potrafila bez niej obejsc. Ale sukcesow w pieczeniu chleba nie zanotowalam. Tylko zwykle ciasto drozdzowe mi wychodzi robione od "A do Z" w automacie. Specjalnych jakichs przepisow to nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
iskial1 Re: automat do chleba 28.11.07, 16:41 W każdej maszynie do chleba są przepisy i takie jesli masz zamiar w automacie piec chleb radzę stosować kazdy automat ma inną moc jedne mają dwa mieszadła jedne jedno no i radze scisle przestrzegac dodatku drożdży aby ciasto nie wymknęło się z automatu natomiast jesli masz zamiar tylko wyrabiać proporcjie mogą byc różne www.cincin.cc/index.php?showtopic=22166 www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?grp_prz=73&offset=100 pozdr.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: automat do chleba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 16:56 Piekę w automacie z różnych przepisów, akurat te dołączone do niego były do.....:)-znaczy niesmaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
iskial1 Re: automat do chleba 28.11.07, 17:03 Ja mam niemiecki Quigg przepisy były niezłe jedynie słabiej wychodził chleb na zakwasie żytni trzeba było dopiekac ostatnio padł urwała się częsc do której się wsadza pojemnik to jest nitowane takie gniazdko no i maszyna do d__ wyrzucenia , ostatnio była używana bardziej do wyrabiania ciasta niż do pieczenia, co za pech najpierw szyba z piekarnika poszła wstawiałam do amici nową teraz automat do chleba urok jakoś czy cos :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: automat do chleba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 17:07 mam Lidlowskiego Bifinetta i najprostszego Clatronica(w letnim domku)-oba po gwarancji, bezawaryjne, a pracują ciężko:) a piekę i w maszynie i w piekarniku Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: To nie ma kompletnie żadnego znaczenia. 28.11.07, 17:18 Czasy pieczenia i wyrabiania są zaprogramowane automatycznie więc co ma piernik do wiatraka? Ja już zajeżdżam czwartą, każda inna a przepisy te same. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: automat do chleba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 17:04 Podana wyżej strona "cincin" jest dobra Tu jest strona prod. mieszanek do wypieku, ale nie musisz ich mieć, sama mieszaj mąki. Warto z tej strony obejrzeć: Porady mistrza Andrzeja i Receptury,zdjęcia... www.chlebpolski.pl/ Jeśli znasz angielski to w google poszukaj pod:bread machine/maker recipe. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: automat do chleba 28.11.07, 17:16 gotowanie.onet.pl/152,katalog.html Wszystkie przepisy pod powyższym linkiem podpisane nickiem Dispell są z maszyny. Odpowiedz Link Zgłoś
iskial1 Do Ba_nity 28.11.07, 20:03 Jak piszesz zajeżdziłeś już cztery maszyny czy w taki sam sposób ja jak czyli nie kreci sie jedno mieszadło powód uwalony nit pod spodem z gniazda do wkładania pojemnika czyli te automaty to jednorazówki obojetnie jakiej firmy, musze kupic nowy i zastanawiam sie czy firma ma znaczenie czy raczej moc jaką dysponuje automat, a tak z ciekawości w twoich co sie psuło najczęsciej pozdr.:) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Nic z tych rzeczy. 28.11.07, 20:21 Pierwszą kupiłem używaną żeby wypróbować urządzenie, drugą wymieniłem na 2 mieszadła, dopiero w 3 (Clatronic)zaczęła padać grzałka. Po dwóch latach ciągłego użytkowania. Niestety nie ma w hurtowniach części do tych maszyn, serwisy AGD nie przyjmują co mnie dziwi bo naprawa jest stosunkowo łatwą rzeczą. Obudowa, pasek napędowy, 2 zębatki, silnik i programator. P.S.Nie ma więc znaczenia jaką kupisz bo w ramach gwarancji wymienią Ci całą maszynę chyba, że w innych miejscowościach jest inaczej z dostępem do części. Odpowiedz Link Zgłoś
westina Re: automat do chleba 28.11.07, 20:33 Zycze powodzenia! Ja moja oddalam po dwoch miesiacach prob bo chleb mi nie smakowal. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Gdybyś popracowała w piekarni natychmiast 28.11.07, 20:36 zacząłby Ci smakować. Aż dziw, że jeszcze mąkę do wypieków dodają.))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: automat do chleba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 21:22 hm...a ja ciągle słyszę "....ale chleb przyniesiesz? Chociaż jeden:)" A jak imprezka u mnie to zabierają "resztki" Odpowiedz Link Zgłoś
iskial1 Re: automat do chleba 28.11.07, 23:15 Mój padł po dwóch latach intensywnej eksploatacji a że kupiony w Niemczech to z gwarancji nici a zresztą nie wiem czy było dwa czy trzy lata gwarancji nie ma znaczenia bo nikt specjalnie nie wyjedzie trzeba kupić nowa pozdr.:) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9923 Re: automat do chleba 25.03.08, 19:51 Czy ktoś posiada Alaskę BM 2600. Jest nawet tania. Ale czy dobra? Odpowiedz Link Zgłoś
cipcipkurka Re: automat do chleba 25.03.08, 20:00 To, jaki to automat, naprawdę nie ma większego znaczenia, imho. O Alasce słyszałam sporo dobrego, więc zainwestuj i już :-) Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie Re: automat do chleba 26.03.08, 08:20 ja mam alaskę, ale chyba 2000. Ta 2600 ma małą moc, więc do pieczenia może być za słaba. Ja tylko wyrabiam w maszynie a piekę raczej w piekarniku. Sama marka jest ok, dużo ludzi ma maszyny właśnie alaski i są zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9923 Re: automat do chleba 26.03.08, 11:01 Alaska ma moc 600W. Myślicie,że to za mało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: automat do chleba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 11:18 mam: najprostszego clatronica 2605/600W Lidlowskiego bifinetta 800W Pieką porównywalnie, bez zastrzeżeń. alaski podobno kiepsko dopiekają górę(jasna skórka), ale to wiem tylko ze słyszenia. Mniejsza moc-dłużej zajmie mu osiagnięcie zaplanowanej temperatury, Ale upiecze na pewno:) Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: automat do chleba 26.03.08, 11:21 Ja mam dwumieszadłową ELTĘ o mocy 1000W. Spisuje się całkiem dobrze. Według przepisu z załączonej książeczki upiekłem tylko raz chleb. Później już korzystałem z przepisów z netu i własnych pomysłów. Ostatnio jednak piekę przeważnie żytni na zakwasie naturalnym, w związku z tym maszyna ma chwilowo wolne:) Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie Re: automat do chleba 26.03.08, 11:42 600 to za mało imho, co najmniej 800 kup Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: automat do chleba 26.03.08, 12:01 Ja mam 700-watowa Princess 1936 i piecze wspaniale: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,76193824,76193824.html? f=777&w=76193824&a=76193824&t=1206529266183 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: automat do chleba IP: *.rad.vectranet.pl 26.03.08, 12:02 co to jest " imho"? Odpowiedz Link Zgłoś
panilu Re: automat do chleba 26.03.08, 13:03 Wyczytałam gdześ w internecie i jak narazie jest to najlepszy przepis.Maszynę użytkuję 3 razy w tygodniu a kupiona była w grudniu 2007. CHLEB BIAŁY NA ZACZYNIE JEDNODNIOWYM Zaczyn zrobić w na jakieś 12-15 godz.przed pieczeniem. ZACZYN 150 milil lekko ciepłej wody 5 gram świeżych drożdży.Taka kulka jak orzech laskowy raczej mniejszy nie taki mamuci jak czasem spotykamy w sprzedaży 0,80 szklanki mąki typ 550 drożdże połaczyć z wodą i mąką ja to robie w pojemniku do pieczenia wstawiam do maszyny przykrywam i pozostawiam CIASTO WŁAŚCIWE od zaczynu j.w po 12 godz. dodaję: 300 milil letniej wody 3i 1/2 szklanki mąki typ 550 2 płaskie łyżeczki soli w jednym rogu 2 płaskie łyżeczki cukru w drugim rogu 1 łyżeczka oleju w trzecim rogu 1 łyżka ugotowanych utartych kartofli /nie jest to konieczne/ Pieczenie na programie 3 czas wypieku 3,40 skórka Medium- maszyna Alaska. Jak do dziś zawsze wychodzi .Ja po paru minutach mieszania sprawdzam paluchem jak jest b. rzadkie ciasto dosypuję mąki .Ciasto chlebowe w maszynie ma być kulą ale nie za ścisłą.Udanych wypieków. Odpowiedz Link Zgłoś