Dodaj do ulubionych

Chwalę się

10.04.18, 21:11
Chwalę się: mój syn zdał egzamin na żółty pas w karate, to 6 kyū. Egzamin ponadgodzinny, bardzo szczegółowy technicznie, z prezentacją kata (to takie układy obrony i ataku wykonywane solo) i z kumite tj. walkami z bardziej zaawansowanymi uczniami, żeby zaprezentować określone techniki. Trochę się młody stresował, bo nie wszyscy zdają za pierwszym czy drugim podejściem, ale obyło się bez obciachu, zdał płynnie i - jak powiedział nam sensei/instruktor - wszedł na inny poziom treningów.
Przy okazji zobaczyłam jak dziubdziuś jest rozciągnięty i zadaje kopnięcie okrężne na głowę dużo wyższemu przeciwnikowi.wink Teraz, po kilku latach - co wychodzi praktycznie na każdym wf-ie - widać jaka jest przepaść w sprawności fizycznej między dziećmi, które nic nie ćwiczą, a tymi trenującymi regularnie. To są różne światy pod względem kondycji, sylwetki, kontaktu z własnym ciałem i syn to dostrzega coraz bardziej.
Młodsza ćwiczy od września, też miała swoje egzaminy i przynajmniej na razie bardzo chce chodzić, więc w sumie możemy sobie zrobić mały domowy fight club.big_grin

W każdym razie warto było odprowadzać, przyprowadzać, wozić na egzaminy, płacić za zajęcia, zachęcać etc.
Obserwuj wątek
    • nenia1 Re: Chwalę się 10.04.18, 21:15
      triss_merigold6 napisała:

> W każdym razie warto było odprowadzać, przyprowadzać, wozić na egzaminy, płacić
      > za zajęcia, zachęcać etc.

Fajnie mieć mamę, której się chce. Gratulacje!
      • triss_merigold6 Re: Chwalę się 10.04.18, 21:25
        Szczerze mówiąc, to czasowo bardziej zaangażowany był mój partner, teraz też on chodzi na treningi z młodszą.
        Starszaka chcę w przyszłym roku zapisać na treningi dla młodzików tam gdzie chodzę, żeby sobie uzupełnił techniki o elementy bjj i boksu. Niech raz w tygodniu pochodzi przez parę miesięcy dla poszerzenia umiejętności.
        • molik28 Re: Chwalę się 11.04.18, 10:33
          Dobrze mieć zaangażowanego partnera. Graluluję zarówno partnera jak i dzieci smile. Masz potrójny powód do zadowolenia. Fajnie.
    • miss_fahrenheit Re: Chwalę się 10.04.18, 21:33
      Gratulacje dla syna!
    • kornelia_sowa Re: Chwalę się 10.04.18, 21:34
      Super. Moj tez trenuje. Niestety, kontuzja wylaczyla go z treningow na 2 mce i musi poczekac do kolejnego terminu egz. W czerwcu bedzie zdawal na żołty pas.
      Zły okrutnie ze mu termin przepadl.

• ewa_mama_jasia Re: Chwalę się 10.04.18, 21:35
      Brawo.
    • bergamotka77 Re: Chwalę się 10.04.18, 21:37
      Gratulacje dla młodego!
    • iwoniaw Re: Chwalę się 10.04.18, 21:49
      Bardzo fajnie.
      I to niestety prawda z tym brakiem sprawności u dzieci nietrenujących niczego. Tu już nie chodzi nawet o rozciągnięcie czy sylwetkę, ale oni mają problem z przejściem kilkuset metrów w tempie, które ja - starsza pani na obcasach - mam jako tempo spacerowe! Byłam w lekkim szoku wychodząc z klasą średnich podstawówkowiczów...
      • pani-noc Re: Chwalę się 11.04.18, 07:05
        Ba, nie tylko u trenujących. Już w przedszkolu wychowawczynie zwracały uwagę, że doskonale widać, które dzieci chodzą na plac zabaw, a które zaraz po przedszkolu wracają prosto do domu.
        Niestety wf w polskiej szkole to często kpina, więc rodzicom pozostaje opłacanie prywatnych zajęć.
        • triss_merigold6 Re: Chwalę się 11.04.18, 08:36
          Wf-u jest aż 4 godziny, IMO niepotrzebnie, bo wydłuża to w starszych klasach czas siedzenia w szkole. Problem z wf-em od lat jest identyczny jak z innymi przedmiotami typu michałki tzn. często zdarzają się niespełnieni sportowcy czy wannabe trenerzy w charakterze nauczycieli, którzy bardzo sprawnie potrafią zniechęcić do uprawiania jakiegokolwiek sportu.
          • iwoniaw Re: Chwalę się 11.04.18, 12:54
            triss_merigold6 napisała:

> Wf-u jest aż 4 godziny, IMO niepotrzebnie, bo wydłuża to w starszych klasach cz
            > as siedzenia w szkole. Problem z wf-em od lat jest identyczny jak z innymi prze
            > dmiotami typu michałki

Owszem, to prawda, niestety.
      • heca7 Re: Chwalę się 11.04.18, 08:59
        Wychowawczynią mojej córki była w podstawówce nauczycielka wf-u. Bardzo sympatyczna i mądra kobieta ale kurcze jak ona zasuwała! Raz jako dodatkowa opieka wybrałam się z klasą na wycieczkę. Wypadało się ubrać schludnie, nie sportowo. Ja szłam pierwszy raz i nie miałam zielonego pojęcia jak to wygląda. Założyłam obcasy, na szczęście taki słupek i solidne. Znajome matki do dziś wspominają ten mój bieg w butach big_grin A wyglądało to tak: idziemy parami na stację. Wychowawczyni idzie krokiem tak szybkim, że klasa nie nadąża, właściwie prawie biegnie. Tempo trzymają dwie pierwsze pary, reszta próbuje dogonić jakieś 5! metrów za nimi. W pewnej chwili pani ostro hamuje, staje w miejscu i się ogląda. Dwie pierwsze pary wpadają na nią, reszta z wypiekami na twarzy dogania. Ja też. Ten schemat powtarza się jakieś 4 razy zanim dojdziemy do pociągu. W drodze powrotnej to samo. Ja na końcu truchtem wink Parę lat później, jak pani przejęła wychowawstwo młodszej klasy widziałam ją znowu w akcji na ulicy - ta sama wersja, pani biegnie, klasa ją goni. W życiu nie widziałam tak szybko chodzącej kobiety.
        • iwoniaw Re: Chwalę się 11.04.18, 12:52
          O nie nie, ja nie sportowiec-wuefistka, szłam krokiem nobliwym, wychowawczyni też, a oni nadal ledwo zipali i nie dawali rady.
          • heca7 Re: Chwalę się 12.04.18, 15:35
            A to dziwne. Może im się po prostu nie chciało i się specjalnie wlekli?
    • inguszetia_2006 Re: Chwalę się 10.04.18, 21:55
      Witam
      Gratuluję. Moja ma 6 kyū w Oyama. A wy Oyama, czy Kyokushin czy co?
      Pzdr.
      Ing
      • triss_merigold6 Re: Chwalę się 10.04.18, 22:32
        Enshin. To styl, który wyszedł z Kyokushin.
    • rulsanka Re: Chwalę się 10.04.18, 22:11
      Gratulacje. Taki egzamin to ogromna satysfakcja.
      U mnie młody w tym roku miał przerwę, dużo chorował, 4 klasa, dysleksja. Ogólnie ciężki roku. Ale w przyszłym roku mamy nadzieję wrócić do treningów.
    • joa66 Re: Chwalę się 10.04.18, 22:17
      Ja jeszcze dodam z doświadczenia, że karate poprawia...nawet motoryke małą i przede wszystkim koordynację - efekty widac było nawet na plastyce i przy pisaniu.
    • hipinka Re: Chwalę się 10.04.18, 22:21
      super smile
      gratulacje dla syna i dla Ciebie
    • kouda Re: Chwalę się 10.04.18, 22:40
      fajnie, gratuluje, to kapital ogromny taka kondycja i umiejetnosci
      zwlaszcza kiedy dzieci dorastaja
      • triss_merigold6 Re: Chwalę się 10.04.18, 23:45
        Tak, kondycja i wysportowanie to ogromny kapitał zwłaszcza dla chłopaka, wyrobienie z dzieciństwa/wieku nastoletniego będzie mu procentować, no i sylwetka lepsza niż u większości rówieśników. Do tego po kilku latach treningów dochodzi zdyscyplinowanie. Ojczyzna będzie mi wdzięczna, jeśli pójdzie do wojska.big_grin
        • banksia Re: Chwalę się 11.04.18, 09:10
          "zwłaszcza dla chłopaka"

🙄
          • triss_merigold6 Re: Chwalę się 11.04.18, 09:15
            Nie przybijesz mi dyskryminacji ze względu na płeć, o rozwój ruchowy córki dbamy tak samo.
            • princess_yo_yo Re: Chwalę się 11.04.18, 09:33
              gratulacje dla syna! nie zmienia to faktu ze kondycja I wysportowanie jest ogronmym kapitalem niezaleznie od plci.
    • kropkaa Re: Chwalę się 10.04.18, 22:52
      Gratulacje dla karateki!
    • jola-kotka Re: Chwalę się 10.04.18, 22:57
      Gratuluje twojemu synowi smile
    • aandzia43 Re: Chwalę się 10.04.18, 23:03
      Brawo smile
    • rosapulchra-0 Re: Chwalę się 10.04.18, 23:07
      Po pierwsze gratuluję synowi.
      Po drugie jestem szczerze zdziwiona, że zwerbalizowałaś w końcu dumę ze swojego pierworodnego. No i tobie też gratuluję.
    • bei Re: Chwalę się 10.04.18, 23:11
      Gratulacje- Wam rodzicom również- wożenie, wspieranie, płacenie 😊
    • princesswhitewolf Re: Chwalę się 10.04.18, 23:35
      Ale to chyba jakas zaawansowana grupa i tam ten zolty pas, triss, bo moj 5 latek ma pomaranczowy pas w grupie 4-7 latkow....
      • princesswhitewolf Re: Chwalę się 10.04.18, 23:36
        Laze z nim na to karate 3 razy w tygodniu i jest to czas albo na emamie albo zakupow.
      • triss_merigold6 Re: Chwalę się 10.04.18, 23:42
        Tak, zaawansowana. A pomarańczowy pas dostanie każde dziecko, które po pierwszych 3-4 miesiącach treningów pójdzie na egzamin i w grupie będzie się ruszać mniej więcej zgodnie z komendami senseiego. Moja 6,5-latka ma pomarańczowy z belką (czerwoną?) czyli jest po 2 egzaminach.
        • zetkaad Re: Chwalę się 10.04.18, 23:52
          Tak, a później żeby zdać na niebieski trzeba skończyć 10 lat. Jedna z moich córek nie może się doczekać. Zaczęły w wieku 6 lat. A triss gratuluję!
          • triss_merigold6 Re: Chwalę się 10.04.18, 23:57
            Dzięki! Cieszymy się, że starszak ma z tego satysfakcję, ja wprawdzie karate i jego odmiany słabo ogarniam, ale na kata przyjemnie popatrzeć, są jak balet.
        • princesswhitewolf Re: Chwalę się 11.04.18, 00:09
          Tak, po dwoch egzaminach. Tylko u nas egzaminy trwaja 5 godzin. Bo oni jakos na zmiany to robia. Dziecior zaczal chodzic w wieku 3.5 lat.
          • pani-noc Re: Chwalę się 11.04.18, 07:07
            To jakaś licytacja, która ma dziecko z bardziej kolorowym pasem karate?
          • triss_merigold6 Re: Chwalę się 11.04.18, 08:33
            Sorry Princess, ale to niemożliwe, bo przepisy dotyczące egzaminów dla dzieci w poszczególnych klubach i federacjach są zbliżone.
            Tu masz przykładowe wymagania kyokushin.lublin.pl/karate-kyokushin-2/egzaminy-do-14-lat/ i nijak nie zajmą one 5 godzin kilkulatkom.
            Chyba, że masz na myśli całość imprezy egzaminacyjnej klubu/szkoły, dla wszystkich kategorii zaawansowania i grup wiekowych, z czasem na przebieranie się, gratulacje, pamiątkowe zdjęcia etc. Wtedy tak, przy dużej liczbie dzieci i rozłożeniu egzaminów na konkretne godziny całość może trwać pół dnia.
            • slonko1335 Re: Chwalę się 11.04.18, 13:18
              mozliwe i zależne od organizacji egzaminu , moi też trenują w karate-Kyokushin i egzamin wygląda tak, że przystępują do neigo wszyscy na raz wszystkie stopnie, jest najpierw rozgrzewka, potem przysięga a potem lecą od początku i grupa na pierwsze kyu po skończeniu swojego wychodzi(poza tymi którzy moga próbować zda od razu o dwa stopnie) a pozostałe wychodzą, potem wychodzą Ci co zrobią na 2 belkę, itd, Ci z końca siedzą na egzaminie ładnych parę godzin.
              • slonko1335 Re: Chwalę się 11.04.18, 13:21
                matko coś namieszałam, najpuierw wychodzą Ci zdający na pierwszy stopień(10.1), reszta zostaje, potem wychodza Ci co zdawali na kolejny kiu(10.2), (10.3)itd aż do ostatnich
                • triss_merigold6 Re: Chwalę się 11.04.18, 13:24
                  Ale nie jest tak, że zdający na pierwszy czy drugi stopień (czyli te 6-7 latki) ćwiczą przez 5 godzin, jak wynikałoby z opisu Princess.
                  • slonko1335 Re: Chwalę się 11.04.18, 13:30
                    No nie, 5 to nie ale ze 2 to spokojnie na pierwszy stopień zdawali.
        • aerra Re: Chwalę się 11.04.18, 13:48
          Senseiego? Ej, no weź... Oczy mi wypłyną od takich kwiatków.
    • pani-noc Re: Chwalę się 11.04.18, 07:07
      Gratuluję
    • butch_cassidy Re: Chwalę się 11.04.18, 07:11
      Super!
    • aguar Re: Chwalę się 11.04.18, 07:28
      Gratulacje! Wiem, o co chodzi, bo moja własna młodsza siostra trenowała karate Kyokushin. Pamiętam jak się przygotowywała do egzaminów na kolejny pas, jak je przeżywała...
    • ewag12 Re: Chwalę się 11.04.18, 08:21
      Gratulacje. Z tego co pamiętam mamy synów w tym samym wieku. Mój syn zrezygnował, akurat z ju jitsu, już lata temu. Skończył na 4 kyu. Teraz piłka nożna jest na 1 miejscu. Ale tak zgadzam się sport, treningi, dyscyplina treningów dobrze robią szczególnie chłopcom.
    • duszyczka-ciemna Re: Chwalę się 11.04.18, 08:23
      Gratuluje i zazdraszczam. Moja kochana córunia chodzi na karate od września i sam nauczyciel mówi, ze jest najlepsza w grupie. Super, jak dzieci maja pasje związaną z jakimś sportem. Ja w wieku córki byłam pokraka wf- owa, a córka szpagat, gwiazda, mostek itp. Jeszcze raz gratulacje dla syna.
    • heca7 Re: Chwalę się 11.04.18, 08:50
      Serdecznie gratuluję synowi smile
      Choć nie bardzo kumam o co chodzi w tym bieganiu w piżamie i okrzykach. Ale nie powinnam się wypowiadać bo mój ćwiczy sumo a to chyba jeszcze dziwniejsze suspicious big_grin
      • triss_merigold6 Re: Chwalę się 11.04.18, 08:55
        O co chodzi z okrzykami, zrozumiałam jak sama zaczęłam trenować.wink Cios/kopnięcie zadaje się na wydechu, bo to wzmacnia jego siłę, a łatwiej jest skorelować wydech z okrzykiem z uderzeniem niż sam wydech.
        • heca7 Re: Chwalę się 11.04.18, 09:02
          Aaa , ok rozumiem smile
          • triss_merigold6 Re: Chwalę się 11.04.18, 09:06
            To też jest coś, czego nie wytłumaczył żaden wf-ista, z jakimi miałam kontakt w podstawówce i liceum. Żaden, a towarzystwo chyba po AWF, nie wpadł na to, żeby pokazać dzieciakom jak sobie pomóc przy - idiotycznych skądinąd - rzutach piłką lekarską czy palantową.
            W ogóle jeśli chodzi o tłumaczenie mechaniki ruchu wf-iści to porażka.
            • heca7 Re: Chwalę się 11.04.18, 09:27
              Ja nie przypominam sobie żadnej nauki oprócz enigmatycznego- tu postaw nogę a rękę trzymaj tak. A potem róbta co chceta byle na więcej niż dwa (obecnie 1). Ci z lepszymi warunkami sobie radzili, na pozostałych patrzono z mieszanką wzgardy i litości. Do tego jak nauczyciel lubił siatkówkę to do urzygu była siatkówka, u koleżanki koszykówkę tylko ćwiczono.
    • lady-z-gaga Re: Chwalę się 11.04.18, 08:57
      Słusznie się chwalisz, masz prawo do dumy z syna, gratulacje dla Ciebie i Twojego karateki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka