Dodaj do ulubionych

danie główne - komunia

22.04.18, 15:23
Dziewczyny muszę dokonac wyboru dwóch dań głównych serwowanych podczas przyjęcia komunijnego, restauracja proponuje spośród;
- kaczka pieczona w ziołach z ziemaniakami opiekanymi i jabłkiem
- schab w sosie borowikowym z pęczakiem i buraczkami
- tradycyjny schabowy z ziemniakami i zasmażąną kapustą
- grilowany filet z łososia z masłem czosnkowym i ziemniakami opiekanymi z miksem sałat
- pierś z kurczaka faszerowana kozim serem i suszonymi pomidorami w sosie kaparowym z ziemniakimi i bukietem warzyw
- De volaille z ziemniakami z wody, miks sałat
Zdecydowałam, że jednym z nich będzie pieczona kaczka, które danie z powyższej poprozycji wybrać jako drugie?, dodam tylko, że dla dzieci jest przewidziane osobne menu, też składające się z 2 dań do wyboru tj. panierowany filecik drobiowy, lub filet z dorsza, oczywiście z surówkami.

Obserwuj wątek
    • ingaki Re: danie główne - komunia 22.04.18, 15:30
      Zastanawiała bym się pomiędzy łososiem A de volaille do tej kaczki.
      • kitka20061 Re: danie główne - komunia 22.04.18, 22:10
        Kaczka super wybór (jeśli restauracja sprosta zadaniu). U córki na komunii była do wyboru kaczka i większość osób ją zamówiło. Jako drugą propozycję wybrałabym schab w sosie borowikowym. Niby tradycyjne, a jednocześnie eleganckie. Łosoś fajny, ale na przyjęciu nie każdy chce mieć oddech rybny lub czosnkowy, zwłaszcza, ze nie wszyscy będą jedli to samo. Schabowy czy de volaille odpada, zbyt oklepane.
    • aqua48 Re: danie główne - komunia 22.04.18, 15:33
      Jak drugie wybierz filet z łososia.
    • kaka-llina Re: danie główne - komunia 22.04.18, 15:46
      Jak kaczka (tez bym ja wybrała) to drugie pewnie łosoś, ewentualnie schab w sosie borowikowym (jeden drób IMO wystarczy)
    • escott Re: danie główne - komunia 22.04.18, 15:49
      A wszyscy jedzą mięso? (Polska mięsomania jest niesamowita trochę dla mnie, na 6 opcji restauracja nawet nie wymyśliła żadnej do zaproponowania, ludzie chyba naprawdę wierzą, że jak zjedzą jeden posiłek bez mięsa to umrą big_grin)
      • edelstein Re: danie główne - komunia 22.04.18, 17:13
        Normalni ludzie jedza mieso.
        • arabelax Re: danie główne - komunia 22.04.18, 20:32
          edelstein napisała:

> Normalni ludzie jedza mieso.
          >
          Coś Ci się chyba pomyliłobig_grin
    • mamma_2012 Re: danie główne - komunia 22.04.18, 15:51
      Ryba. Przecież nie każdy je mięso.
      • 3-mamuska Re: danie główne - komunia 22.04.18, 16:02
        mamma_2012 napisała:

> Ryba. Przecież nie każdy je mięso.

Czyli ja bym była głodna, nie jadam kaczki, a ryb nie mogę.
        Jeśli jedno dania jest wymyślne ,drugie powinno byc tradycyjne.
        Czyli schab lub filet tradycyjny.
        No chyba ze gospodyni ma pewność ze wszyscy goście jedzą to co zamówi.
        • kaka-llina Re: danie główne - komunia 22.04.18, 16:43
          Też mnie zastanawia, że w ogóle nie ma dania wegetariańskiego, kurcze nawet w szkolnych stołówkach moich dzieci zawsze jest opcja wege...
          • ivaz Re: danie główne - komunia 22.04.18, 16:48
            Na przyjęciu będzie 2 weganinów , dla nich restauracja przygotuje również dwa dania wegańskie do wyboru, nie wiem jeszcze jakie, pozostali goście są mięsożerni
          • edelstein Re: danie główne - komunia 22.04.18, 17:16
            Wybacz, ale trudno by sie dostosowywac do dwoch czy trzech dziwakow.Watpie by wiekszosc byla vegan.
            • arabelax Re: danie główne - komunia 22.04.18, 20:33
              To, że Ty jesz mięso, to nie znaczy, że inni też muszą. Chyba mega dziwakiem jesteś skoro takiej prostej rzeczy nie rozumiesz.
              • edelstein Re: danie główne - komunia 23.04.18, 09:15
                Nie musza,ale nie widze powodu by sie pod nich dostosowywac.
      • pani-noc Re: danie główne - komunia 22.04.18, 20:08
        Jak nie je mięsa to nie zje też ryby.
    • ginger.ale Re: danie główne - komunia 22.04.18, 15:55
      Łosoś.
    • werdipurke Re: danie główne - komunia 22.04.18, 16:43
      kaczka zdecydowanie za ciężka na maj
      wzielabym na pewno łososia i moze schab w sosie lub piers nadziewaną
    • ania-z-lasu Re: danie główne - komunia 22.04.18, 16:46
      Ja bym kaczki nie wybrała, bo na kaczce to nigdy nie ma nic do jedzenia, kupa kości, no chyba że to pierś.
      Z powyższej listy bym wybrała łososia i dewolaja.
      • ivaz Re: danie główne - komunia 22.04.18, 16:55
        to ma być pierś z kaczki, dlatego też drób jako drugie danie odpada, waham się między schabem a łososiem, sama wybrałabym rybę za to mąz woli schab.
        • ania-z-lasu Re: danie główne - komunia 22.04.18, 17:01
          no to w takim razie wybrałabym schab, założę się że przypadnie do gustu większej liczbie gości
        • aamarzena Re: danie główne - komunia 22.04.18, 18:09
          Jeśli zdecydujesz się na łososia to zmień te opiekane ziemniaki na co innego. Bo przy kacze tez opiekane ziemniaki są.
    • zlababa35 Re: danie główne - komunia 22.04.18, 16:55
      Faszerowaną pierś kurczaka. Albo łososia. Ja bym wybrała łososia, ale czytam tu na forum, że są osoby, które nie jedzą ryb - no i ten kurczak wydaje mi się apetyczny.
    • mapt Re: danie główne - komunia 22.04.18, 16:59
      Uwielbiam kaczkę więc dla mnie ok, ale nie wiem czy bym ją wybrała jako danie główne na większą imprezę - nie wszyscy jadają, dla niektórych za tłusta, jeśli to nie pierś to dużo z nią dłubaniny a mięsa mało.

rozważając dalej "jak dla mnie" możesz podać:
      -schab w borowikach-ok, ale pęczaku nie lubię
      -tradycyjny schab- nie. jem go często w jadłodajni w pracy i z jadłodajnią mi się kojarzy
      -filet z łososia- może być
      -pierś kurczaka z suszonymi pomidorami- super, lubię, mniam, nawet te kapary przełknę
      -de volaille - może być, lubię

Wiem. nie pomogłamtongue_out
      Szkoda, że nie można wybrać trzech dań wink
      Ale nie przejmuj się. Pewnie cokolwiek podasz to zjedzą.
      • ania-z-lasu Re: danie główne - komunia 22.04.18, 17:03
        Ja też lubię kaczkę, za jej wyrazisty smak. Niestety u nas króluje pekińska, a ja zdecydowanie wolę barbaryjską. No i nie da się ukryć, że u nas te kaczki sprzedają zdecydowanie za młode. Różowe mięso u kaczki to nie to. Taka dygresja a la kaczka.
      • ivaz Re: danie główne - komunia 22.04.18, 17:37
        Knajpa generalnie specjalizuje się w daniach z dziczyzny te im wychodzą naprawdę wśmienicie, czytając opinie internautów kuchnia ma je bardzo bardzo, ale pewnie też inaczej podają z karty, a inaczej na wieloosobowym przyjęciu. Byliśmy tam kilka razy na obiedzie, z tych dań które proponują na przyęjcie mieliśmy okazję spróbować kaczki i pierś kurczaka z suszonymi pomidorami i kozim serem, kaczka była wyborna, za to pierś mdła, sucha, na talerzu tez nie prezentowała się zbyt ładnie, białe mięso, biały sos, białe ziemniaki z tego raczej zrezygnuję bo lepiej brzmi niż smakuje. Innych proponowanych dań jadłam, niestety.
    • szmytka1 Re: danie główne - komunia 22.04.18, 17:23
      Ja wybrałabym łososia i dewolaje. Kaczki nie jadam w ogóle.
    • aaa-aaa-pl Re: danie główne - komunia 22.04.18, 18:11
      Łosoś - uwielbiam ( i to bym wybrała).
    • klamkas Re: danie główne - komunia 22.04.18, 19:55
      Trochę trudno wybrać, bo w narodzie istnieje jakaś kaczkowa trauma (kaczka NA PEWNO jest za tłusta, albo NA PEWNO jest wiórowata, albo NA PEWNO nie da się jej przeżuć). Z dużym prawdopodobieństwem goście będą się jej bać (chyba, że wiesz, że rodzina lubi).

Dlatego druga opcja powinna być bezpieczna, z tego co piszesz najbezpieczniejszy wydaje się de volaille; bo: 1. schab ma borowiki i pęczak (znam równie dużo przeciwników grzybów i kasz), 2. schabowy kapustę zasmażaną (w maju?) no i to schabowy, 3. łosoś to ryba (!!!, w dodatku wiadomo, że hodowlany łosoś to zło, bo karmiony śmieciami i antybiotykami); 4. kurczak to kurczak, można o nim różnie myśleć, bukiet warzyw zawsze brzmi słabo (kojarzy się z mrożoną mieszanką brokuł/kalafior/marchew, która przy dobrych wiatrach bywa jadalna, rzadko smaczna).
      • klamkas Re: danie główne - komunia 22.04.18, 20:03
        A, niedawno robiłam taki oficjalny proszony obiad w knajpie ze skróconą kartą: do wyboru był pieczony gulasz wołowy z plackami (dość fikuśny w smaku, ale brzmiący klasycznie), ryba z pieczonymi ziemniakami i polędwiczki w sosie grzybowym z kaszą. Z 15 gości z 10-ciu wybrało wołowinę. I krem z pomidorów (mieli do wyboru rosół z kaczki, pomidorową albo żurek gryczany).

• memphis90 Re: danie główne - komunia 22.04.18, 22:42
        A niby dlaczego nie można jeść w maju zasmazanej kapusty..?
    • muchy_w_nosie Re: danie główne - komunia 22.04.18, 20:03
      A dzieci wszystko żerne, mają swoje menuu? Będą inne dzieciaki poza komunistą?
      Ja lubię kaczkę ale wiele osób nie, nie lubię ryb, lubię scgabowego, nie lubię kurczaka, wolę kluski niż ziemniaki .... dla każdego coś innego wink
      Kaczka z kluskami to coś dla mnie .... a tu same pyry.
      • ivaz Re: danie główne - komunia 22.04.18, 20:25
        dla dzieci są przewidziane dwa danie do wybrou filcik z kurczaka oraz filecik z dorsza z fytkami + surówki, ketchup, sos czosnkowy.
        Goście będą różni częśc na pewno raczej wybierze coś tradycyjnego, inni raczej coś czego nie je się na co dzień w domu, raczej schabowego woałabym uniknąć, zrobiłam małą sondę w rodzinie i wiekszość nie przepada za kaczką, kilka osób wybrałoby łososia. Więc może zdecyduje się na schab w sosie bowrowikowym z pęczakiem i łososia, do tego będą też zupy do wyboru na pewno to będzie rosół i albo żurek albo sezonowa, jeżeli to będzie to krem ze szparagów to wybiorę krem.
        • agonyaunt Re: danie główne - komunia 22.04.18, 20:59
          Ten filet z dorsza z frytkami i surówką pasuje mi bardziej niż wszystko z dorosłego menusmile
          • mapt Re: danie główne - komunia 22.04.18, 22:21
            eeee... ale to komunia a nie plaża nad Bałtykiem tongue_out
            • agonyaunt Re: danie główne - komunia 22.04.18, 22:59
              Na plaży nad Bałtykiem bym takiego zestawu nie tknęłasmile
              • mapt Re: danie główne - komunia 22.04.18, 23:04
                nie wiem gdzie autorka tę impreze robi, ale tym bardziej gdziekolwiek dalej od morza zestaw dorsz i frytki raczej odstrasza jakością o wykwintności nie mówiąc big_grin .
    • pani-noc Re: danie główne - komunia 22.04.18, 20:06
      Ja bym wzięła kaczkę i łososia, ale jak masz bardziej tradycyjną rodzinę bierz schabowego i de vollaile.
    • 89mumin Re: danie główne - komunia 22.04.18, 20:18
      Schab z borowikami. Drób to nie mięso. wink
    • aaa-aaa-pl Re: danie główne - komunia 22.04.18, 20:21
      Ta zasmażana kapusta jakoś nie pasuje mi
    • kotomama Re: danie główne - komunia 22.04.18, 20:32
      W tym dniu głównym daniem jest ciało Jezusa Chrystusa.
    • rysiowa85 Re: danie główne - komunia 22.04.18, 20:34
      grilowany filet z łososia z masłem czosnkowym i ziemniakami opiekanymi z miksem sałat

ale nie z opiekanymi (bo zwykle to są polewane tłuszczem, przysmażane i jakieś dziwactwa z tego restauracjom wychodzą), ale ziemniakami z wody/młodymi/pure. Tak żeby była opcja bardziej delikatna/dietetyczna czy jak to tam nazwiesz
    • 18lipcowa3 Re: danie główne - komunia 22.04.18, 20:42
      nieszczczęsliwie ide na komunie w tym roku, pierwszy i ostatni raz
      i jako gosc zjadlabym - schab w sosie borowikowym z pęczakiem i buraczkam
    • berdebul Re: danie główne - komunia 22.04.18, 21:21
      Kaczka i schab w sosie borowikowym. Tradycyjny schabowy z kapustą będzie ciężki, pieść z kurczaka to ryzyko, bo moze byc sucha, łosoś jeżeli hodowlany to niezby zdrowy, de volaille też ciężkawy.
      • mapt Re: danie główne - komunia 22.04.18, 22:24
        jak restauracja specjalizuje się w myśliwskich potrawach to kaczka ze schabem borowikowym wygrywasmile
        • mama.nygusa Re: danie główne - komunia 22.04.18, 22:35
          Tak sie tylko zapytam, do wyboru tylko 2 dania, i kazde podane na talerzu, samemu sie nie naklada?
          • ivaz Re: danie główne - komunia 22.04.18, 22:46
            Tak, dania będą serwowane przez kelnerów, poza daniami na ciepło na stołach znajdą się również przystawki, wędliny, pasztety, kilka sałatek, jakieś roladki, śledzik, itp poza tym ciasta, owce i lody, a na początek również przystawka na ciepło, chyba szparagi myślę, że goście z głodu nie umrą. Nie chciałabym dań z bemarów, kojarzy mi się z catering em. Knajpa ma swoją wędzarnie, produkują sami wędliny.
    • jola-kotka Re: danie główne - komunia 22.04.18, 22:11
      Ale wiesz ze kaczka to jest danie ktore w wiekszosci restauracji jest niejadalne z prostej przyczyny raz ze gatunek kaczki przewaznie jest z tych najtanszych skora i kosci dwa kaczke trzeba umiec odpowiednio zrobic. Wiesz jaki gatunek tej kaczki tam serwuja, probowalas ja?
      Ja bym wybrala lososia i piers z serem kozim.
    • rejczel02 Re: danie główne - komunia 22.04.18, 22:35
      Wzięłabym łososia, ale zmieniła dodatki, żeby nie były ziemniaki opiekane do dwóch dań.
    • sasanka4321 Re: danie główne - komunia 22.04.18, 22:56
      Zrob sonde. Jak Ci 50 emam zaglosuje na to, co by najchetniej zjadlo, bedziesz mogla sie w ciemno tego trzymac big_grin
      • mapt Re: danie główne - komunia 22.04.18, 23:02
        ematki nie są odpowiednią próbką. 1. za mało chłopów. 2, deficyt babć 60+
        • sasanka4321 Re: danie główne - komunia 22.04.18, 23:05
          >ematki nie są odpowiednią próbką. 1. za mało chłopów. 2, deficyt babć 60+

Sluszna uwaga big_grin
          Jesli chodzi o chlopow, to mozna bez sondy wytypowac schabowe. Babcie 60+ to niestety nie wiem... Pomidorowa i mielony?
          • zlababa35 Re: danie główne - komunia 23.04.18, 08:57
            Eee, 60+ to już naprawdę taka wiekowa starowinka, że jest w stanie tylko zaakceptować i przeżuć mieloniaka???
        • filga Re: danie główne - komunia 23.04.18, 09:27
          Pań/kobiet po 60, mapt

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka