Dodaj do ulubionych

Paracetamol nie dziala

25.04.18, 16:46
Godzina 45 juz minelo i dalej 39,3. Nie wiem co robic sad mam dac nurofen? Teraz?
Obserwuj wątek
    • qs.ibidem Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 16:51
      Spadlo chocby minimalnie? Stoi w miejscu?
      Przyjelo sie na 100% (zero biegunek i wymiotow)?
      Inne objawy?
      • ichi51e Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 16:55
        Troche spadlo bo bylo +/-40 objawow innych brak. Raczej poszczepienna jak w zegarku uncertain a nie moge sie do lekarza dodzwonic...
        • srubokretka Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 17:00
          ja bym podala.
          Jaka szczepionka?
          • ichi51e Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 17:02
            Varilrix i priorix uncertain
        • qs.ibidem Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 17:01
          Czyli spada, ale bardzo powoli. Mozna podac ibuprofen te 2h po paracetamolu, jesli ten pierwszy w ogole nie dziala (mialam wyklad przy ostatnich goraczkach mojego) przy czym, nigdy nie wiadomo czy dziala, bo nie ma rzeczywistosci obok, w ktorej go nie zazyl.
          Gdyby dziecko skarzylo sie na bole / cierpialoby z powodu takiej goraczki, podalabym.
          Plus oklady.
          • ichi51e Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 17:04
            Lekarz kazal czekac jeszcze te 2h ma byc 4 odstepu. Ale spada bo 38.8. Robie oklady uncertain
            • srubokretka Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 17:37
              > Ale spada bo 38.8.

to nic nie dawaj. Organizm musi zawalczyc.
    • dziennik-niecodziennik Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 16:54
      Dobrze by bylo odczekac dwie godzinki, ale jak podasz to nikt nie umrze...
      • dziennik-niecodziennik Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 16:56
        A do tego mozna dolozyc oklady chlodne...
    • pani-noc Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 16:55
      Dawaj na zmianę paracetamol i nurofen.
    • saszanasza Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 16:58
      Mi lekarka powiedziała, ze jeżeli nie działa to znaczy że za mała dawka, pewnie dałaś minimalną jaka była na opakowaniu, a te podobni są zaniżone.
      • kropkacom Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 17:04
        Nie eksperymentowałabym z dawkami.
        • dziennik-niecodziennik Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 17:32
          Ciut mozna. To jest 10-15mg paracetamolu na kg masy ciala, vzyli dla 10kg dziecka wahamy sie miedzy 100 a 150mg. Jest drobne pole do korekty.
    • bachula_gr Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 16:59
      Zimne oklady na kark i lydki, letnia kapiel...
      • kropkacom Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 17:03
        Namoczyć wielki ręcznik i owinąć całe cało. Następnie na to suchy ręcznik i tak przetrzymać chwilę aż mokry ręcznik nie zrobi się ciepły.
    • kropkacom Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 17:01
      Ja bym po sześciu godzinach podała nurofen.
    • banksia Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 17:19
      Zawinąć w mokre prześcieradło i pod grubą kołdrę (można ręcznikami wyłożyć). Sposób mojej babci, gorączkę zbija niezawodnie.
    • berdebul Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 17:25
      Zaczynaj od nurofenu, na niektorych paracetamol działa bardzo słabo.
      Plus letnie okłady, lub lekko ciepły prysznic (jezeli współpracuje dzieciak, nie ma się co szarpać ).
    • wkurzo-namama Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 17:27
      rób okłady
    • chocolate-cakes Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 17:30
      Tak jak dziewczyny piszą, okłady są naprawdę skutecznie w zwalczaniu gorączki. Paracetamol faktycznie bardzo słabo działa. Na moje dzieci w dzieciństwie praktycznie nie działał. Tylko nurofen. I okłady, tylko nie za zimne, nie lodowate.
      • 1matka-polka Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 18:18
        Na mnie i na moje dizecko paracetamol działa doskonale. To kwestia osobnicza.
    • muchy_w_nosie Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 17:52
      Ja robię okłady. Kiedyś przez 2h w nocy co 3 min zmieniałam oklady. Z tym że syn najwyższą gorączkę to miał 39,6.
    • asia_i_p Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 17:57
      Spróbuj zbić mechanicznie.
      Rozbierasz dziecko, nalewasz sobie zimnej wody do miski, podgrzewasz na swoich rękach do temperatury rąk (ważne podobno) i nacierasz wewnętrzne strony stawów kolanowych i łokciowych. Tak mi doradziła moja ciotka, która jest pediatrą, i zadziałało, kiedy nie działały czopki.
      • leyre2 Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 18:36
        Coz za skomplikowana metoda, nie prosciej nalac wody o temperaturze 37 st poprostu mieszajac ciepla z zimna i sprawdzic termometrem?

A tak w ogole to ja zmoczylam male reczniki w zimnej wodzie i polozylam na lydki i uda, temperatura spadla.
        • asia_i_p Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 18:37
          Czy ja wiem? Na jedno wychodzi, jak nalejesz 37, to ci z czasem stygnie, więc dolewasz - podejrzewam, że tak czy siak tracisz tyle samo czasu.
          • leyre2 Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 18:45
            Raczej nie, bo ogrzanie w misce zimnej wody do temp 37 st rekami to dlugi proces, nawet nie wiem czy mozliwy.
            A woda moze byc zimna, byle nie lodowata.
    • miramaru Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 18:15
      Parę dni temu przerabiałam taki temat w szpitalu. Według kolejnego z rzędu pediatry, można po godzinie od podania Panadolu dać lek z innej grupy, czyli Nurofen.

Sprawdź, czy dałaś dobrą dawkę leku w przeliczeniu na masę ciała.
      Istnieje też kwestia osobnicza reakcji na lek- u mojego dziecka gorączka spada najpóźniej po 1,5 godz., ale ja zawsze wspieram się zimnymi okładami.
    • alpepe Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 18:21
      Ja dawałam wyłącznie ibuprofen, aczkolwiek zbijałam gorączkę, kiedy dziecko prawie traciło przytomność, leciało przez palce. Tu bym dała nurofen i próbowała poić, jak to reakcja poszczepienna. Po prostu musi być.
    • 3-mamuska Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 18:25
      Dać dwa na raz czasem ludzie nie reagują na paracetamol
      • leyre2 Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 18:37
        dwa rozne leki na raz? tak sie nie robi, podaje sie albo jeden albo drugi a odstep powinien byc min 4 h.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka