ichi51e 25.04.18, 16:46 Godzina 45 juz minelo i dalej 39,3. Nie wiem co robic mam dac nurofen? Teraz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qs.ibidem Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 16:51 Spadlo chocby minimalnie? Stoi w miejscu? Przyjelo sie na 100% (zero biegunek i wymiotow)? Inne objawy? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 16:55 Troche spadlo bo bylo +/-40 objawow innych brak. Raczej poszczepienna jak w zegarku a nie moge sie do lekarza dodzwonic... Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 17:00 ja bym podala. Jaka szczepionka? Odpowiedz Link Zgłoś
qs.ibidem Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 17:01 Czyli spada, ale bardzo powoli. Mozna podac ibuprofen te 2h po paracetamolu, jesli ten pierwszy w ogole nie dziala (mialam wyklad przy ostatnich goraczkach mojego) przy czym, nigdy nie wiadomo czy dziala, bo nie ma rzeczywistosci obok, w ktorej go nie zazyl. Gdyby dziecko skarzylo sie na bole / cierpialoby z powodu takiej goraczki, podalabym. Plus oklady. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 17:04 Lekarz kazal czekac jeszcze te 2h ma byc 4 odstepu. Ale spada bo 38.8. Robie oklady Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 17:37 > Ale spada bo 38.8. to nic nie dawaj. Organizm musi zawalczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 16:54 Dobrze by bylo odczekac dwie godzinki, ale jak podasz to nikt nie umrze... Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 16:56 A do tego mozna dolozyc oklady chlodne... Odpowiedz Link Zgłoś
pani-noc Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 16:55 Dawaj na zmianę paracetamol i nurofen. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 16:58 Mi lekarka powiedziała, ze jeżeli nie działa to znaczy że za mała dawka, pewnie dałaś minimalną jaka była na opakowaniu, a te podobni są zaniżone. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 17:04 Nie eksperymentowałabym z dawkami. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 17:32 Ciut mozna. To jest 10-15mg paracetamolu na kg masy ciala, vzyli dla 10kg dziecka wahamy sie miedzy 100 a 150mg. Jest drobne pole do korekty. Odpowiedz Link Zgłoś
bachula_gr Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 16:59 Zimne oklady na kark i lydki, letnia kapiel... Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 17:03 Namoczyć wielki ręcznik i owinąć całe cało. Następnie na to suchy ręcznik i tak przetrzymać chwilę aż mokry ręcznik nie zrobi się ciepły. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 17:01 Ja bym po sześciu godzinach podała nurofen. Odpowiedz Link Zgłoś
banksia Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 17:19 Zawinąć w mokre prześcieradło i pod grubą kołdrę (można ręcznikami wyłożyć). Sposób mojej babci, gorączkę zbija niezawodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 17:25 Zaczynaj od nurofenu, na niektorych paracetamol działa bardzo słabo. Plus letnie okłady, lub lekko ciepły prysznic (jezeli współpracuje dzieciak, nie ma się co szarpać ). Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 17:30 Tak jak dziewczyny piszą, okłady są naprawdę skutecznie w zwalczaniu gorączki. Paracetamol faktycznie bardzo słabo działa. Na moje dzieci w dzieciństwie praktycznie nie działał. Tylko nurofen. I okłady, tylko nie za zimne, nie lodowate. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 18:18 Na mnie i na moje dizecko paracetamol działa doskonale. To kwestia osobnicza. Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 17:52 Ja robię okłady. Kiedyś przez 2h w nocy co 3 min zmieniałam oklady. Z tym że syn najwyższą gorączkę to miał 39,6. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 17:57 Spróbuj zbić mechanicznie. Rozbierasz dziecko, nalewasz sobie zimnej wody do miski, podgrzewasz na swoich rękach do temperatury rąk (ważne podobno) i nacierasz wewnętrzne strony stawów kolanowych i łokciowych. Tak mi doradziła moja ciotka, która jest pediatrą, i zadziałało, kiedy nie działały czopki. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre2 Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 18:36 Coz za skomplikowana metoda, nie prosciej nalac wody o temperaturze 37 st poprostu mieszajac ciepla z zimna i sprawdzic termometrem? A tak w ogole to ja zmoczylam male reczniki w zimnej wodzie i polozylam na lydki i uda, temperatura spadla. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 18:37 Czy ja wiem? Na jedno wychodzi, jak nalejesz 37, to ci z czasem stygnie, więc dolewasz - podejrzewam, że tak czy siak tracisz tyle samo czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre2 Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 18:45 Raczej nie, bo ogrzanie w misce zimnej wody do temp 37 st rekami to dlugi proces, nawet nie wiem czy mozliwy. A woda moze byc zimna, byle nie lodowata. Odpowiedz Link Zgłoś
miramaru Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 18:15 Parę dni temu przerabiałam taki temat w szpitalu. Według kolejnego z rzędu pediatry, można po godzinie od podania Panadolu dać lek z innej grupy, czyli Nurofen. Sprawdź, czy dałaś dobrą dawkę leku w przeliczeniu na masę ciała. Istnieje też kwestia osobnicza reakcji na lek- u mojego dziecka gorączka spada najpóźniej po 1,5 godz., ale ja zawsze wspieram się zimnymi okładami. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 18:21 Ja dawałam wyłącznie ibuprofen, aczkolwiek zbijałam gorączkę, kiedy dziecko prawie traciło przytomność, leciało przez palce. Tu bym dała nurofen i próbowała poić, jak to reakcja poszczepienna. Po prostu musi być. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 18:25 Dać dwa na raz czasem ludzie nie reagują na paracetamol Odpowiedz Link Zgłoś
leyre2 Re: Paracetamol nie dziala 25.04.18, 18:37 dwa rozne leki na raz? tak sie nie robi, podaje sie albo jeden albo drugi a odstep powinien byc min 4 h. Odpowiedz Link Zgłoś