Dodaj do ulubionych

Smakowało?

05.05.18, 15:12
Jestem w maleńkiej miejscowości wczasowej, właściciele pensjonatu poinformowali mnie, że 200 metrów dalej jest ewenement w tej części wybrzeża - bar rybny, w którym ryba jest miejscowa, świeża, smażona na często zmienianym oleju. Poszłam tam, tłumy biły się o stoliki, panie prowadzące lokal przemile i takie matczyne, kolejka przy kasie przekrzykuje się jak to wczoraj było pysznie i jak to ktoś raz sprobuje, to ciągle wraca.
Dostaliśmy w końcu to jedzenie, rzeczywiście super miejscowy dorsz, dobrze usmażony. Ale wszystko bez przypraw. Nawet niemal bez soli, a solę z zasady mało. Surówki bez smaku, warzywa z wody to naprawdę tylko warzywa wyłowione z wrzątku. Żadnego sosu, oliwy, cytryny, masła. Keczup jest na stoliku co najwyżej. I przychodzi córka właścicielki, przemiła i uśmiechnięta i zbierając naczynia pyta czy smakowało, z góry zakładając tylko jedna możliwa odpowiedź. Co mówicie?
Obserwuj wątek
    • rosapulchra-0 Re: Smakowało? 05.05.18, 15:20
      A nie mogłaś się wcześniej upomnieć o przyprawy?
    • solejrolia Re: Smakowało? 05.05.18, 15:22
      Prawdę? Że owszem wszystko świeże, dobrze przygotowane ale brak doprawienia, brak soli itd powoduje że to jedzenie jest bez smaku.

A poprosić o przyprawy nie można było? Myślę że kelnerka by przyniosła.
    • mamtrzykoty Re: Smakowało? 05.05.18, 15:37
      Jak widać nie wszyscy są wychowani na vegecie i chińskich zupkach.
      To pocieszająca wiadomość, że są ludzie, którzy preferują naturalne jedzenie o smaku tego jedzenia, a nie o smaku przypraw i soli.
      • jola_ep Re: Smakowało? 05.05.18, 16:06
        Przyprawy to nie tylko vegeta i glutamian sodu.

• solejrolia Re: Smakowało? 05.05.18, 16:16
        Vegeta i zupki chińskie...litosci....
        A słyszałaś może o ziołach?
        albo przyprawach typu pieprz, czy curry?
        Czy choćby cytryna, wiesz że sokiem z cytryny można bardzo przyjemnie doprawić rybę?
        • mamtrzykoty Re: Smakowało? 05.05.18, 16:35
          Bardzo przyjemnie?
          Nie, nie wiem, dla mnie to nie jest przyjemne takie mieszanie smaków.
          Po co zabijać smak ryby cytryną??
          Skoro ryba jest dla ciebie niesmaczna, to po co ją w ogóle usiłujesz jeść?

• ania-z-lasu Re: Smakowało? 05.05.18, 16:46
            Bo gotowanie to właśnie mieszanie smaków? Dziwaczka z ciebie. Może na talerzu nic nie może się stykać??? No Monk zupełnie.
            • mamtrzykoty Re: Smakowało? 05.05.18, 18:28
              Gotowanie to wróg ludzkości.
              Dopóki ludzie jedli, to co można było zjeść na surowo, bez mieszania smaków, to byli zdrowi, a potem wymyślili sobie gotowanie i choroby cywilzacyjne.
              • sanrio Re: Smakowało? 05.05.18, 20:05
                big_grin powiedz, te trzy koty to w głowie masz, tak?
                • mamtrzykoty Re: Smakowało? 05.05.18, 20:18
                  Nie, w głowie to mam więcej, ale w domu narazie tylko trzy.
              • heca7 Re: Smakowało? 05.05.18, 20:11
                A ile wtedy żyli lat?
                • miniulowa Re: Smakowało? 06.05.18, 09:38
                  😂
          • solejrolia Re: Smakowało? 05.05.18, 16:53
            Usiłuję jeść? Nie usiłuję big_grin tylko smakuję! Ja akurat bardzo lubie ryby i cytryna nie zabija smaku ale swietnie sie z rybą komponuje i wydobywa jej najlepsze walory smakowe.

Najlepszą kompozycję smakową można uzyskać tak: dorsza delikatnie posolić, położyć kilka skrawków masła, ze 2 gałązki koperku i na wierzch cytryna w półplasterkach,
            ( można położyć kilka piórek cebuli, albo czosnek w plasterkach ale to już niekoniecznie)
            I tak poprawioną rybę zawinąć w folię aluminiową i upiec 20-25minut w piekarniku. Spróbuj!
            • mamtrzykoty Re: Smakowało? 05.05.18, 18:37
              Nie spróbuję.
              Nie jem masła, bo jest z mleka krowiego, a na krowę jestem uczulona.
              Nie cierpię rybiego smaku ryb.
              Mam uczulenie na koper, cytrynę i cebulę.
              A pieczenie w folii aluminiowej, zwłaszcza w obeccności kwasu z cytryny, jest bardzo niezdrowe, bo do potrawy przechodzi aluminium.
              • thea19 Re: Smakowało? 05.05.18, 19:10
                to pij tylko wode i daj spokoj normalnym ludziom
              • rosapulchra-0 Re: Smakowało? 05.05.18, 19:42
                Jesoo, twoje jeszcze żyją? uncertain
                • 1st.world.problems Re: Smakowało? 05.05.18, 19:49
                  rosapulchra-0 napisała:

> Jesoo, twoje jeszcze żyją? uncertain
                  >
                  Ło jezsssu i lobossssssze, ona nie wydziwia nad jedzeniem dla swoich osobistych kotów tylko nad swoim własnym.
                • mamtrzykoty Re: Smakowało? 05.05.18, 20:16
                  Moje co? Koty? Dzieci?

Tak, wszystkie mają się dobrze.

Dzieci też uznają tylko nie doprawiane, bo doprawianie smak jedzenia niszczy.

A koty? No też wolą naturalne i nie doprawiane.

Marketowe puszki, czy rc to się do jedzenia nie nadają, nie mówiąc już o suchej karmie, która nerki kotom psuje i wątrobę.
                  • thank_you Re: Smakowało? 05.05.18, 22:42
                    Ha ha, doprawianie smak jedzenia niszczy. big_grin Koń by się uśmiał. big_grin Słyszałaś o ziołach?
                    • mamtrzykoty Re: Smakowało? 06.05.18, 01:44
                      Zioła też naturalny smak jedzenia zmieniają.
                      Chyba po to je stosujesz, żeby zmienić smak prawda?
                      • thank_you Re: Smakowało? 06.05.18, 09:10
                        Uwydatniają smak, a nie niszczą. Bun bez kolendry, rosół bez lubczyku, dziczyzna bez rozmarynu, kiełbasa bez pieprzu i czosnku są niejadalne.
                        • mamtrzykoty Re: Smakowało? 06.05.18, 13:46
                          Czy uwydatniają, czy niszczą, to kwestia gustu i smaku.
                          Dla mnie nieszczą naturalny smak.
                          • thank_you Re: Smakowało? 06.05.18, 13:51
                            Cała orientalna kuchnia opiera się na przyprawach, stąd wielowymiarowość dań i smaków. Bez przypraw wszystko byłoby takie same, nudne i bez wyrazu.
                            • mamtrzykoty Re: Smakowało? 06.05.18, 14:10
                              Akurat mieszkam w miejscu, gdzie jest bardzo dużo orientalnych ludzi i widzę z bliska, jak oni źle wyglądają, jaką mają fatalną skórę, jaką brzydką cerę. Zdecydowana większość tych przypraw jest szkodliwa i nie służy zdrowiu, ale że sa trujące, to uzależniają jak narkotyki i jak się je zacznie jeść, to potem je się ich coraz więcej i więcej i nie jest łatwo przestać.
                              • thank_you Re: Smakowało? 06.05.18, 14:40
                                big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin Ha ha ha big_grin Natka pietruszki i kolendra też zabijają? big_grin
                              • rosapulchra-0 Re: Smakowało? 07.05.18, 06:40
                                A jakieś naukowe dowody na te rewelacje masz, czy tylko to twoje własne obserwacje? Interesuje mnie szczególnie ta fatalna skóra i brzydka cera.
                                I szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę o uzależnieniu od trujących przypraw.
                            • lodomeria Re: Smakowało? 06.05.18, 14:46
                              Powiedział ktoś, kto nigdy nie czuł smaku prawdziwego pomidora, uczciwie wyhodowanego jajka czy choćby jakiejś ludzkiej odmiany ziemniaka.
                              • thank_you Re: Smakowało? 06.05.18, 15:27
                                Robaczku, ja urodziłam się na terenach ZPP i smak prawdziwego jedzenia znam od dzieciństwa - nawet jajka mam nie tyle od kurki, która sama sobie wygrzebie co chce - ale ta kurka oddycha krystalicznym powietrzem i grzebie w czystej ziemi. wink Pomidory, ogórki, jabłka, gruszki, króliki, dziczyzna - wszystko mam stamtąd, świeże i bez kitu wciskanego przez ekosprzedawców. wink

Tylko ktoś, kto w życiu ziół na oczy nie widział, wybierze rosół bez ziela angielskiego i lubczyku. Tylko ktoś, kto w życiu nosa poza swój dom nie wysadził może powiedzieć, że bun jest pyszny bez kolendry.
                                Mielone też jesz bez cebuli? A tzatziki bez czosnku? big_grin
                                • milka_milka Re: Smakowało? 06.05.18, 16:22
                                  Przepraszam, że pyta, ale co to jest ZPP?
                                  • thank_you Re: Smakowało? 06.05.18, 16:37
                                    Zielone Płuca Polski.

No paradny wątek. smile Przyprawy zabijają. To jeszcze lepsze niż niemiecki kot i tampon z Gdańska.
                                    • milka_milka Re: Smakowało? 06.05.18, 16:44
                                      Zgadzam się. smile
                          • krisdevalnor Re: Smakowało? 06.05.18, 19:21
                            To co jesz w takim razie? Zdradz prosze przykladowe dzienne menu.
                          • rosapulchra-0 Re: Smakowało? 07.05.18, 06:37
                            mamtrzykoty napisał(a):

> Czy uwydatniają, czy niszczą, to kwestia gustu i smaku.
                            > Dla mnie nieszczą naturalny smak.

No i sama sobie przeczysz.
            • bei Re: Smakowało? 05.05.18, 22:53
              Spróbuj z tymiankiem cytrynowym- idealny do ryb.
              • mamtrzykoty Re: Smakowało? 06.05.18, 01:45
                Czemu się tak uparłyście, że ryba ma mieć cytrynowy smak??
                • werdipurke Re: Smakowało? 06.05.18, 01:46
                  tez tego nie rozumiem z tym cytrynowym smakiem
                  dobra ryba nie potrzebuje nic
                  • thank_you Re: Smakowało? 06.05.18, 09:11
                    Potrzebuje soli.
                • sumire Re: Smakowało? 06.05.18, 09:16
                  Bo jest lepsza? Do ostryg też podaje się cytrynę.
                • milka_milka Re: Smakowało? 06.05.18, 16:25
                  Czyli co, gotujesz po prostu wrzucając coś do wody/wkładając do piekarnika/na parze itp. Oddzielnie każdą rzecz? No bo jeśli wrzucisz marchewkę i mięso razem, to już smak się zmienia. I jesz takie wyciągnięte z wody/upieczone bez niczego, jakiejkolwiek przyprawy/ziół/dodatku? To masz bardzo ubogie doznania smakowe...
      • kira02 Re: Smakowało? 05.05.18, 16:20
        Kolejne wcielenie asmarabis?
        • solejrolia Re: Smakowało? 05.05.18, 18:52
          Na to wygląda, że troll.
          Szkoda dyskusji...
          • mamtrzykoty Re: Smakowało? 05.05.18, 20:05
            No, i te tłumy ludzi, którzy do tego baru rybnego latają i w kolejce stoją, żeby to niedoprawione i nie posolone jedzenie zjeść, to też trolle!

Ja się tylko ucieszyłam, że nie jestem sama na tym świecie fanów dobrze przyprawionego jedzenia (bleee), a tu proszę, zaraz od trolli mi nawymyślają, no bo jak to tak może komuś smakowac, jak nie doprawione i nie posolone!.
            • simply_z Re: Smakowało? 05.05.18, 21:01
              Jeżeli niedoprawione jedzenie jest takie niezdrowe, to wytłumacz mi dlaczego w kuchni śródziemnomorskiej uchodzącej za najzdrowszą używa się przyprawy, ziół itd.?
    • kkalipso Re: Smakowało? 05.05.18, 15:42
      Ja bym w trakcie jedzenia poprosiła o przyprawy i sobie doprawiła.
      Kiedyś robiłam dużą imprezę i kilka sałatek miałam w lodówce z zamiarem doprawienia ich przed podaniem. W zgiełku zapomniałam. Nikt nie narzekała ale jak się kapnęłam to żal mi było że takie gościom podałam pewnie sobie pomyśleli.....
    • ichi51e Re: Smakowało? 05.05.18, 15:45
      Mowie ze dorsz dobry. le ja bym sie upomniala o przyprawy
    • majenkir Re: Smakowało? 05.05.18, 16:02
      Ja akurat lubie takie "dziewicze" potrawy, wiec pewnie by mi smakowalo. smile
      U nas to rytual - mniej wiecej w polowie posilku kelner zawsze pyta czy wszystko ok, nie slyszalam jeszcze, zeby ktos narzekal wink.
    • aj.riszka Re: Smakowało? 05.05.18, 16:15
      Mowie...tak, klamie...ze smakowalo. Z grzecznosci lub braku odwagi. Na 100% prawda nie przechodzi mi przez gardlo sad
      Ale z drugiej strony, najprawdopodobnie to takze pytanie grzecznosciowe ze strony dziewczyny...mysle, ze nawet gdyby uslyszala prawde - to i moze nawet uwagi nie zwrocilaby na "krytyke". A moze myle sie..
      • aj.riszka Re: Smakowało? 05.05.18, 16:21
        Ciekawi mnie jaka byla Twoja odpowiedz.
    • default Re: Smakowało? 05.05.18, 16:16
      Swiezy smazony dorsz jest pyszny sam w sobie i zadnyych przypraw nie potrzebuje. Poza sola oczywiscie, ale zawsze mozna sobie dosolic wg swoich potrzeb na talerzu. Najczesciej sol stoi na stoliku, a jak nie to sie o nia prosi.
      Traba z Ciebie, skoro wolalas meczyc nieslonego jak dla Ciebie dorsza zamiast zwyczajnie poprosic o sol.
      • werdipurke Re: Smakowało? 05.05.18, 23:46
        ja do swiezych ryb i warzyw nie potrzebuję przypraw.
        a jesli tobie brakowalo solito trzeba bylo o nią poprosic.
        moja przyjaciolka prowadzi restauracje, mowila mi juz nieraz ze widoczny jest silny trend na rezygnacje z soli i cukru, wiec oni takze przestali solic np warzywa itp. znikoma ilosc gosci dosala sobie sama-reszta preferuje smak naturalny nieslony. oczywiscie w tej restauracji u przyjaciolki uzywają ziół itp ale pytanie co wymaga dodatkow a co jest pyszne i z dobrych skladnikow same w sobie
        • a1ma Re: Smakowało? 06.05.18, 00:16
          Dołączam do frakcji „lepiej nie przyprawiać”, smak ryby i warzyw jest idealny sam w sobie, po co to psuć? Jak ktoś woli smak soli, to zawsze może sobie dosolić.
          • dziennik-niecodziennik Re: Smakowało? 07.05.18, 07:46
            Nikt nie mowi zeby solic na grubo, ale odrobina soli do ryby to jednak dobry pomysl.
    • 89mumin Re: Smakowało? 05.05.18, 16:25
      Ja niestety słaba w te klocki jestem, o przyprawy bym się dopomniała, ale jakby nie dotarły, to najzwyczajniej w świecie skłamałabym, że smakowało, bo bardzo nie lubię obcym ludziom sprawiać przykrości. Jestem świadoma, ze to słaba postawa i próbuję z tym walczyć, ale jak do tej pory tylko raz mi się udało wycedzić, że zupa była zasłona (nie miałam wyboru, zjadłam 2 łyżki, reszta została, kłamstwem zajechałoby więc na kilometr, jakbym powiedziała, że pyszna była smile).
      • ras.szamra Re: Smakowało? 05.05.18, 20:54
        Czemu słaba postawa? Szczerość w takim wypadku wydaje mi się przereklamowana.
        Też bym poprosiła o przyprawy, a jakby nie było, to bym się nie awanturowala i nie zwracała uwagi. Podziekowalabym, wyszła i nie psula nikomu dnia
        • 89mumin Re: Smakowało? 05.05.18, 21:09
          ras.szamra napisała:

> Czemu słaba postawa?

Na tym przykładzie, to postawa pewnie neutralna (doprawianie to kwestia gustu), ale zdarzyło mi się zaprzestać przychodzenia do paru kiedyś ulubionych knajp, bo przestało mi smakować. Jakbym to kiedy wyartykułowała i moja opinia nie byłaby odosobniona, to może szef kuchni poszedłby po rozum do głowy (no przynajmniej miałby szansę). A z drugiej strony, w przypadku tej przesolonej zupy kelnerka stwierdziła, że pozbędą się tej porcji, więc być może zaoszczędziło to innym gościom wątpliwej przyjemności skosztowania jej. Tyle w teorii, w praktyce zazwyczaj z automatu wychodzi "bardzo pyszne, dziękuję". wink
    • ania-z-lasu Re: Smakowało? 05.05.18, 16:49
      Pamiętam w Tunezji podano nam kuskusa, ale tak mdłego i ohydnego, jakby z puszki czy co najwyżej mrożony gotowiec. Ledwo przełknęliśmy. Kelner pyta czy smakowało a mój małżonek dalej się rozpływać, że najlepszy jaki jedliśmy, że lepszy od tego co własna matka gotuje. Kelner spalił raka i uciekł.
      • butch_cassidy Re: Smakowało? 05.05.18, 18:09
        A jaki ja kuskus jadłam... Ale taki domowy smile To jedno z tych super wspomnień z wakacji smile
        • ania-z-lasu Re: Smakowało? 05.05.18, 18:37
          Ja kuskusa jadam nader często. Lepszy niż teściowej tongue_out Chyba kuskusa jadłam już więcej razy niż bigos...
          • iskierka3 Re: Smakowało? 06.05.18, 15:39
            Niż bigosawink
            • hosta_73 Re: Smakowało? 07.05.18, 06:41
              😁😂
      • memphis90 Re: Smakowało? 06.05.18, 09:45
        Ale jak kuskus może być mrożony albo z puszki??? Błyskawiczna kaszka ma być z mrożonki?
        • lodomeria Re: Smakowało? 06.05.18, 11:57
          Ja widziałam restaurację, w której ugotowany makaron mrozili.
        • chatgris01 Re: Smakowało? 06.05.18, 12:49
          Pewnie chodzi o cale danie, oprocz kaszki tam sa warzywa i mieso, mozna znalezc w konserwie albo mrozony.
    • szarsz Re: Smakowało? 05.05.18, 18:33
      Mówię prawdę. Lubię rozmawiać o jedzeniu i rozmawiam. O tym, co mi smakowało i o tym, co nie. Nie gniewają się i najczęściej pamiętają, gdy wracam, o uwagach. To bardzo miłe smile
    • mama-ola Re: Smakowało? 05.05.18, 18:39
      Chyba byłyśmy w tej samej knajpie...
      Mąż pochwalił, ja milczałam, kelnerka spojrzała na mnie, nadal milczałam, co chyba już miało swoją wymowę.
    • mamma_2012 Re: Smakowało? 05.05.18, 19:25
      Ze smaczne, bo w międzyczasie proszę o przyprawy. W wielu resatauracjach nastawionych na ilość jedzenie jest delikatnie doprawione, bo łatwiej sobie dosolić/ dopieprzyć/ dodać co komu smakuje niż odjąć.
    • aguniah Re: Smakowało? 05.05.18, 20:06
      U Basi? wink ewenement rzeczywiście, pyszne jedzenie tam jest smile

• vodyanoi Re: Smakowało? 05.05.18, 22:11
        Kocham panią Basię od zawsze big_grin A moje dzieci jeszcze bardziej. "Już nie mogę tej ryby..." powiedział wczoraj mój syn, gdy na talerzu nie zostało mu już nic.
        Na wybrzeżu w miarę pusto, ale u Basi tłumy niesamowite.
        • volta2 Re: Smakowało? 06.05.18, 23:15
          no, też obstawiam basię,
          i też nie przepadam za zbyt przyprawionym jedzieniem, jak jest samczne samo z siebie to nie trzeba "ulepszać" przyprawami
          • milka_milka Re: Smakowało? 06.05.18, 23:47
            Jak może być samo z siebie smaczne? Bez soli, ziół itp.
            • lodomeria Re: Smakowało? 07.05.18, 00:52
              No normalnie, dobry produkt umiejętnie obrobiony ma swój charakterystyczny smak. Owoce też sobie solą czy ziołami posypujesz? No to tak samo można zrobić z ziemniakiem czy rybą. Japończycy z podawania surowych, niczym nie doprawionych ryb sobie wręcz sport narodowy urządzili...
            • volta2 Re: Smakowało? 07.05.18, 01:07
              jak chcę poczuć zioła to se naparek robię, a nie kupuję polędwicy czy tuńczyka po stówie i więcej za kilogram żeby je solą za pięc groszy zasypywać.

dobry produkt obroni się sam - w tym przypadku - sól była w ilości takiej jaka była potrzebna by potrawa zyskała swój smak ale nie została zdominowana. wyraźnie jest napisane, że było hmmm "niedosolone" a nie- nie posolone.

polecam jak lodomeria - popodglądac japończyków i się uczyć od najlepszych.
              • milka_milka Re: Smakowało? 07.05.18, 05:52
                Ależ nikt nie pisze o nadużywaniu przypraw, tylkobwłaśnie oszczędnym dodawaniu tak, by wydobyć smak produktu.
                Akurat kuchnia japońska wyjątkowo mi nie odpowiada, więc nie będę naśladować.
                • volta2 Re: Smakowało? 07.05.18, 12:32
                  no więc z opisu wynika, że było dodane oszczędnie, dla niej oznacza to że bez smaku, bo ona widać nie szuka smaku dorsza, tylko cytryny, zioła i curry! omg
                  żeby nie było ja też czasem sobie kroplę cytryny dodam do ryby, ale nawet wczoraj byłam na imieninach gdzie gospodyni podała pysznego surowego łososia, niestety wpadła na pomysł by go zamarynować w koperku i cytrynie na dobę. w efekcie nie czułam ani smaku cytryny, ani koperku ani łososia. a mogła podać soute, byłby przepyszny.
                  przyprawy powinny służyć do podbicia smaku a nie jego ukrycia
                  z majówki od teściow przywiozłam kakrówkę z grilla która poszła prosto do kosza na śmieci, była tak zamarynowana w soli, i czymś jeszcze(ale czym? trudno powiedzieć, bo pewnie wszystkim po trochu) że nie było w tym żadnego smaku, ani mięsa, ani przypraw - tylko sól, no coż akurat do wyrzucenia sie nadawała.
    • taki-sobie-nick Re: Smakowało? 05.05.18, 20:57
      Prawdę.
    • muchy_w_nosie Re: Smakowało? 05.05.18, 21:42
      No ale jak coś może być smaczne jak jest nie doprawione?
      Czy ja jestem Gollum?
      Ja robię rewelacyjną rybę, tylko sól i mąka, smażę na oleju z masłem, palce lizać .... no ale sól to podstawa prócz dobrej ryby.
    • crea.tura Re: Smakowało? 05.05.18, 22:33
      jejku no prawdę, najprawdziwszą prawdę : ) że dorsz dobrej jakości, że fajnie usmażony, ale że brakuje przypraw - soli, pieprzu, curry, koperku, czosnku czy czego akurat tam akurat sobie życzyliście. Jeśli kucharze nie mają informacji zwrotnej od klientów co jest nie tak, czego brakuje, to nie mają szansy niczego zmienić. Też mało solę, ale jeśli jedzenie jest niedoprawione odpowiednio to traci przynajmniej 1/3 swojego potencjału. I nie chodzi o glutaminiany i uwalanie wszystkiego w chilli smile Natomiast w kuchni masowej, a taka pewnie jest w tym miejscu skoro kolejka długa, przyprawianie pewnie schodzi na dalszy plan, ważne żeby było szybko, świeżo no i zgodnie ze sztuką.
    • lodomeria Re: Smakowało? 06.05.18, 00:15
      Ja mówię prawdę wychodząc z założenia, że jeśli takich jak ja będzie więcej, to może jednak do właścicieli trafi. Nie łudzę się jednak, że to pytanie jest zadawane rzeczywiście w celu dowiedzenia się o mojej opinii, w niektórych miejscach traktuje się je jako 'kurtuazję'.

Akurat brak soli to dla mnie plus wink
    • jola-kotka Re: Smakowało? 06.05.18, 03:11
      Jako osoba ktora soli unika jak ognia bo i tak jest jej tyle we wszystkim ze nie ma potrzeby jej sobie jeszcze dokladac bylabym wdzieczna za takie danie aczkolwiek ziemniaki nie posolone sa i dla mnie nie jadalne ale prawie ich nie jadam. Zgodnie z prawda bym powiedziala ze super.
    • afro.ninja Re: Smakowało? 07.05.18, 06:14
      To jest turystyczna miejscowosc, oni pytają z uprzejmosci, a nie checi poprawy ey menu. Byłam ostatnio w japońskiej restauracji i mi nie smakowalo, a tlum taki, ze hoho. I powiedziałam kelnetowi, że mi nie smakowalo. Nie stracili, ludzie dalej biją się o stolik.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka