Dodaj do ulubionych

Kurs pierwszej pomocy

23.05.18, 12:39
Pojawia się druga młoda dziewczyna, która deklaruje swą pomoc. Ona również jest po kursie pierwszej pomocy. Jeden z pasażerów podaje leżącemu butelkę z wodą.

Czytaj więcej na:
www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Pomogli-chlopakowi-ktory-mdlal-w-tramwaju-n124066.html#tri
W gdańskim tramwaju mdleje młody mężczyzna... inni pasażerowie od razu próbują pomóc. chwała im za to. Ale....zdziwiła mnie informacja o podaniu butelki wody... i tak się zastanawiam kiedy i gdzie osoby dorosłe POWINNY powtarzać kurs pierwszej pomocy. Ja wszystko co pamietam - pamiętam ze szkoły podstawowej. Ucząc się tego miałam może z 13 lat. Teraz dobiegam 40. Wiem, ze takie zajęcia odbywają się na kursie prawa jazdy. Ja się na zrobienie prawka nie zdecydowałam. Zastanawiam się czy kursu 1 pomocy nie powinno się obowiązkowo powtarzać np. raz na 10 lat.

I nie, nie krytykuję nikogo z tego tramwaju. Cieszę się, ze nie byli obojętni. Jednak jak widać samymi dobrymi intencjami można czasami zaszkodzić.
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: Kurs pierwszej pomocy 23.05.18, 12:44
      Ale o co chodzi z tą wodą? Kiedyś sama mdlałam w pociągu, bo było duszno a ja byłam bardzo odwodniona po długim wysiłku. Gdyby mi nie podali wtedy wody, to bym zemdlała na dobre i potrzebne by było pogotowie.
      • milva24 Re: Kurs pierwszej pomocy 23.05.18, 12:50
        Jeśli leży to nie powinien pić ale mogło być tylko niefortunnie sformułowane albo kolejność pomylona bo jeśli ktoś jest ułożony w pozycji bocznej bezpiecznej to znaczy, że jest nieprzytomny oddychający a nieprzytomnych nie powinno się poic
        • muchy_w_nosie Re: Kurs pierwszej pomocy 23.05.18, 16:19
          Powinni słodką herbate podać, jak już ;P
    • milva24 Re: Kurs pierwszej pomocy 23.05.18, 12:52
      Myślę, że w artykule jest pomylona kolejność zdarzeń. Teoretycznie jeśli poszkodowany jest przytomny i chce mu się pić można mu podać wodę pod warunkiem, że napije się sam. To samo z ewentualnymi lekami, dajemy do ręki i sam bierze.
      • milva24 Re: Kurs pierwszej pomocy 23.05.18, 12:53
        Oczywiście z lekami, które ma przy sobie na jakieś schorzenie, swoich leków nie podajemy.
    • kanga_roo Re: Kurs pierwszej pomocy 23.05.18, 12:53
      może wodą chciała ratować osoba, która nie była po kursie smile
      jeśli nie jest się ratownikiem medycznym, lepiej nic nie podawać. ewentualnie zapytać, jeśli delikwent przytomny, czy chce wody/przyjmuje leki i chce je wziąć.
      no i zamiast pozycji bocznej przy omdleniu lepsza byłaby czterokończynowa.
      ale fajnie, że pomagali. ja też parę razy spotkałam się z sytuacją, kiedy ludzie pomagali bez gadania.
    • mary_lu Re: Kurs pierwszej pomocy 23.05.18, 16:39
      Jeśli sam chętnie wypije, to wodę można podać, nie jest to sprzeczne z zasadami. Nie wolno tylko niczego próbować wlewać do ust.
      • mary_lu Re: Kurs pierwszej pomocy 23.05.18, 16:40
        Raczej niewłaściwym zachowaniem było sadzanie mdlejącego na fotel.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka