Dodaj do ulubionych

Prawa pracownika

02.06.18, 17:55
Podrzućcie, dobre kobiety, jakiegoś linka do sensownego zestawienia co się należy człowiekowi zatrudnionemu na umowę o pracę: typu okulary, grusza, woda w upał...
Obserwuj wątek
    • dom.w.kotlinie Re: Prawa pracownika 02.06.18, 18:02
      Grusza w upał i okulary? Dobre
      poradnikprzedsiebiorcy.pl/-upaly-a-obowiazki-pracodawcow
      • danaide Re: Prawa pracownika 02.06.18, 18:09
        No przeca są przecinki. Wiem, że są jakieś dopłaty do wakacji, dofinansowanie do okularów w przypadku pracy przy kompie i ta woda. Kiedyś myślałam, że zamiast klimy, teraz widzę, że obok.
        Tylko potrzebuję linków/podstaw prawnych.
        • zlababa35 Re: Prawa pracownika 02.06.18, 20:24
          Dopłaty są, jeśli firma ma obowiązek tworzyć fundusz socjalny...
          • zlababa35 Re: Prawa pracownika 02.06.18, 20:25
            I to niekoniecznie, bo mogą zamiast tego ufundować np. ognisko integracyjne, bilety do teatru i takie tam...
            • danaide Re: Prawa pracownika 02.06.18, 21:32
              Ognisko integracyjne? Dla mnie?
              Może byćbig_grin
    • ala.maciejka Re: Prawa pracownika 02.06.18, 19:19
      Grusza nie jest obowiązkowa, to decyzja zakładu pracy.
    • dziennik-niecodziennik Re: Prawa pracownika 02.06.18, 20:23
      Podstawa wszystkiego jest kodeks pracy.
      Okulary - jakie? Ochronne - ma obowiazek dostarczyć pracodawca. Korekcyjne? - nie ma obowiazku.
      Grusza - moze, nie musi.
      Woda w upal - a masz we wnętrzu 28 stopni?...
      • danaide Re: Prawa pracownika 02.06.18, 21:31
        1. A to nie chodzi o temperaturę na zewnątrz?
        2. Przed wywietrzeniem?
        • maslova Re: Prawa pracownika 02.06.18, 22:43
          1. A to nie chodzi o temperaturę na zewnątrz?

Jeśli zastanowiła byś się chwilę nad sensem tego przepisu, to nie mialabys wątpliwości. Przecież dostarczenie wody pracownikowi w upały ma spowodować zmniejszenie uciążliwości wysokiej temperatury i zwiększenie komfortu pracy. Jeśli w pomieszczeniu temperatura jest komfortowa (czyli jest klimatyzowane), nie ma powodu, aby dodatkowo dostarczać pracownikom wodę.
          • danaide Re: Prawa pracownika 02.06.18, 22:58
            A wiesz, pierwszy raz się spotkałam z tym przepisem w praktyce, kiedy pracowałam w pomieszczeniu nieklimatyzowanym. I tu powinnam wpisać się w wątku "najdziwniejsze miejsca, w których spałam" - podłoga w nieklimatyzowanym biurze w upał. Bez sjesty ani rusz!
            • danaide Re: Prawa pracownika 02.06.18, 23:01
              Coś wycięłam i uciekł mi sens wypowiedzi - jeśli masz nieklimatyzowane pomieszczenie i odpowiedni układ pomieszczeń/architekturę budynku to różnica między temperaturą na zewnątrz/wewnątrz łatwo się zaciera.
        • dziennik-niecodziennik Re: Prawa pracownika 03.06.18, 10:18
          Nie, nie chodzi.
          Jak pracujesz na zewnatrz, bez zadaszenia, to wode masz od 25 stopni. Jak pracujesz pod zadaszeniem, to juz nie. Jak pracujesz we wnetrzach to wode masz od 28 stopni mierzonych srednio, w warunkach normalnego postepowania przewidzianego w pracy w pomieszczeniach - czyli przy otwartym oknie/wlaczonej klimie itd
      • oqoq74 Re: Prawa pracownika 03.06.18, 07:58
        W przypadku korekcyjnych, jeśli pracownik musi pracować w okularach, to pracodawca ma obowiązek dopłacić do okularów, jeśli są potrzebne nowe. Przy czym powinna to być kwota, która pozwala na zakup okularów w podstawowej wersji, a nie symboliczne 50 zł.
        • dziennik-niecodziennik Re: Prawa pracownika 03.06.18, 10:24
          Ale tez jest chyba jakies obostrzenie - bodajze szlak lekarz medycyny pracy -> okulista, i chyba tylko kiedy poprzednie okulary przestaly spelniac swoje funkcje (sa za slabe). I chyba coś jest z ilością, czyli para na jakis czas. Nie wiem dokladnie, nikt u mnie nie nosi smile
          • oqoq74 Re: Prawa pracownika 03.06.18, 10:36
            Nie ma obostrzeń, że para na jakiś czas. Wystarczy, że pracownik ma zalecenie lekarza do pracy w okularach.
            • slonko1335 Re: Prawa pracownika 03.06.18, 10:46
              U nas raz na dwa lata.
              • oqoq74 Re: Prawa pracownika 03.06.18, 13:17
                W przepisach nie ma o limitach czasowych.
                • slonko1335 Re: Prawa pracownika 03.06.18, 14:36
                  Każdy pracodawca może to określić w regulaminie. Inaczej mogłabym co miesiąc sobie okulary kupować.
                  • dziennik-niecodziennik Re: Prawa pracownika 03.06.18, 16:25
                    I tylko dlatego ze oprawka Ci sie nie podoba....
                    • oqoq74 Re: Prawa pracownika 03.06.18, 18:42
                      Nie, to nie jest powód, dla którego pracodawca miałby dopłacać do kolejnych okularów.
                  • oqoq74 Re: Prawa pracownika 03.06.18, 18:42
                    Regulamin nie może być sprzeczny z ustawą. Ależ możesz co miesiąc kupować okulary, tylko pracodawca nie zwróci ci kasy, bo to będzie nieuzasadnione.
    • maslova Re: Prawa pracownika 02.06.18, 22:47
      1. Wczasy pod grusza należą się, jeśli u pracodawcy działa fundusz socjalny i takie świadczenie przewiduje.
      2. Okulary, jeżeli pracujesz minimum 4 godziny dziennie przed monitorem komputerowym włączonym, oczywiście wink )
      3. Woda, jeśli w pomieszczeniu, w którym pracujesz temperatura przekracza 28 st., a jeśli pracujesz na zewnątrz - 25 st.
      • maslova Re: Prawa pracownika 02.06.18, 22:52
        Aha, jeśli zakład pracy ma poniżej 50 pracowników, to pracownikowi należy się świadczenie urlopowe w kwocie nieprzekraczającej kwoty obowiązującego w danym roku odpisu na fundusz socjalny.
      • maslova Re: Prawa pracownika 02.06.18, 22:53
        . Wczasy pod grusza należą się, jeśli u pracodawcy działa fundusz socjalny i takie świadczenie przewiduje.

Errata: jeśli istnieje fundusz socjalny, to dopłaty do wczasów są obowiązkowe.
        • ala.maciejka Re: Prawa pracownika 02.06.18, 23:02
          Nie zawsze. U mojego męża fundusz działa a gruszy nie ma.
        • a.va Re: Prawa pracownika 02.06.18, 23:11
          Nie, nie są, to pracodawca decyduje, jakie świadczenia przyzna pracownikom. Może zamiast gruszy dać abonament medyczny albo jeszcze coś innego.
          • maslova Re: Prawa pracownika 02.06.18, 23:18
            Macie rację, rzeczywiście nie ma takiego obowiązku.
            • danaide Re: Prawa pracownika 03.06.18, 07:46
              A może nie dać NIC?
              Czy jest jakieś minimum?
              • chocolate-cakes Re: Prawa pracownika 03.06.18, 07:48
                No ja w poprzednim miejscu pracy od kilku lat nie dostawałam nic. Zero.
                Teraz dostaję smile
              • dziennik-niecodziennik Re: Prawa pracownika 03.06.18, 10:21
                Moze nie dać. Fundusz socjalny to dobra wola pracodawcy, zalezna od jego mozliwosci finansowych.
        • umzak Re: Prawa pracownika 03.06.18, 10:32
          Bzdura. Regulamin tego funduszu określa na co są przeznaczane środki. Jeśli nie umie tam wczasów to nie są.owszem większość zakładów ujmuje.
      • kaka-llina Re: Prawa pracownika 03.06.18, 13:45
        Sorry ale mnie trochę zatkało...Woda nie jest czymś absolutnie podstawowym? Niezależnie od temperatury?
        • dziennik-niecodziennik Re: Prawa pracownika 03.06.18, 16:25
          Woda w kranie tak. Mineralna nie.
    • kola004 Re: Prawa pracownika 14.06.18, 11:41
      Jeżeli nie jesteś pewna, jakie masz prawa, to najlepiej skonsultować to z prawnikiem. Nikt nie wie lepiej, co każdemu z nas należy się w miejscu pracy. Zależy w jakim miejscu pracujesz oraz na jakim stanowisku się znajdujesz. mogliby Ci w tym pomóc prawnicy z Kancelarii Adwokackiej Wojas Pawlak w Gliwicach. Ja również w razie jakichkolwiek nieporozumień udaję się właśnie do nich. Nie raz już mi pomogli, doradzili oraz wytłumaczyli różne rzeczy. Jeśli chcesz pewny, co Ci się należy, po prostu zapytaj prawników.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka