Dodaj do ulubionych

Dajecie...?

06.06.18, 19:32
rzodkiewke do chlodnika, czy nie?
To samo z koprem.
Dla mnie rzodkiewka daje fajny smaczek, nie czuc jej a efekt jest.
Koper natomiast nie jest niezbedny.
Obserwuj wątek
    • solejrolia Re: Dajecie...? 06.06.18, 19:34
      Rzodkiewki daję mało, powiedzmy pół pęczka. Natomiast koer to u mnie podstawa. Daję go naprawdę bardzo, bardzo dużo.
    • kura17 Re: Dajecie...? 06.06.18, 19:39
      daje rzodkiewke, daje koper (choc niekoniecznie), nie daje pietruszki (zielonej!)
    • wilowka Re: Dajecie...? 06.06.18, 19:49
      Koper jest niezbędny. Rzodkiewka opcjonalnie smile
    • slonko1335 Re: Dajecie...? 06.06.18, 19:49
      Tak daję i rzodkiewki i koperek
    • szarsz Re: Dajecie...? 06.06.18, 19:49
      Do chłodnika z ogórka? Z ogórka, to daję ogórki, koniecznie ze skórą, sól, pieprz, czosnek (mało), wodę, śmietanę i ocet. I koperek.
      • kura17 Re: Dajecie...? 06.06.18, 19:51
        ja daje i ogorek i rzodkiewke smile
      • konsta-is-me Re: Dajecie...? 06.06.18, 21:18
        Chlodnik z botwiny.
      • memphis90 Re: Dajecie...? 07.06.18, 10:44
        A to jest chłodnik czy mizeria? Bo u mnie tak mizeria wygląda, tyko bez wody.
        • konsta-is-me Re: Dajecie...? 07.06.18, 17:06
          Chlodnik z zasady rzeczy zawiera botwine, wydaje mi sie.
          • bialeem Re: Dajecie...? 07.06.18, 17:19
            litewski. Chłodniki są różne. Mogą być np z samym ogórkiem i miętą itd
          • bialeem Re: Dajecie...? 07.06.18, 17:24
            ugotuj.to/ugotuj/szukaj/chłodnik/metoda_przyrzadzania-bez+gotowania
          • kochamruskieileniwe Re: Dajecie...? 07.06.18, 18:02
            Chłodniki bywają przeróżne smile
            Jak zajrzysz do linku - możesz się zdziwić!

forum.gazeta.pl/forum/w,77,43900364,43900364,Chlodniki.html
            • konsta-is-me Re: Dajecie...? 07.06.18, 19:05
              Oj tam, wiadomo ze jak nie dopisuje "chlodnik z brukwi i nasion chia" to chodzi o nasz stary, poczciwy chlodnik z botwiny/burakow.
    • bialeem Re: Dajecie...? 06.06.18, 20:13
      koperek i czosnek dają smak, rzodkiewka i ogórek dają treść. Opcjonalnie jest szczypiorek
    • martaesz Re: Dajecie...? 06.06.18, 20:39
      Kilka rzodkiewek , kilka ogórków gruntowych, dwa małosolne, troszkę botwiny, buraki, wszystko ścieram na grubych okach, kopru cały pęk, cały pęk szczypiorku, zalewam maślanką i troszkę kwasku cytrynowego i jajko twarde.
      • martaesz Re: Dajecie...? 06.06.18, 20:39
        O masz zapomniałam o najważnieszym! Ząbek lub dwa czosnku.
      • bialeem Re: Dajecie...? 06.06.18, 21:13
        jak dajemy całe przepisy, to ja wygotowuję smak z buraków, wyciągam buraki, daję poszatkowaną botwinkę, obgotowuję, studzę, daję kefir i maślankę i do tego rzodkiewkę, koperek, czosnek przetarty i ogórek. Po kilku h w lodówce podaje z jajemtongue_out
        • konsta-is-me Re: Dajecie...? 06.06.18, 21:19
          Robie podobnie tylko gotuje z czosnkiem i niczego nie wyciagam 😉
    • ricemice Re: Dajecie...? 06.06.18, 21:27
      Ja dawałam ja do chłodnika, ale okazało się ze mąż nie lubi więc teraz nie daję. Chłodnik bez rzodkiewki też jest dobry.
    • kaka-llina Re: Dajecie...? 06.06.18, 21:34
      Koperek musi być... Tak samo jak mizeria bez koperku dla mnie nie istnieje...
      • bialeem Re: Dajecie...? 06.06.18, 21:48
        Gwarantuję, że mizeria bez koperku istnieje. Dla mnie mizeria to ogórek, śmietana, sól i pieprz. Jakiś czas temu dowiedziałam się, że mizeria występuje też w formie z cebulą i w formie z cukrem. Zależnie od regionusmile
        • martaesz Re: Dajecie...? 06.06.18, 22:11
          U mnie mizeria to ogórki śmietana, koperek , cukier , sól oraz pieprz
          • bialeem Re: Dajecie...? 06.06.18, 22:30
            Dokładam koperek do swoich mizeriowych znalezisk. Babcia koperek używała praktycznie tylko do kiszenia ogórków. Odkryłam go z ziemniakami bardzo późno i żałuję każdej chwili.
        • kaka-llina Re: Dajecie...? 06.06.18, 22:28
          cebula nieeee.... ale koperek, sól, pieprz, cukier i cytryna...(to jest moja wersja i sie jej trzymam smile)
          • bialeem Re: Dajecie...? 06.06.18, 22:32
            Dla mnie słodka mizeria jest trochę świętokradztwem, ale cebula też. Mizeria ma być ostrzejsza pieprzem a nie siarką. To jest serio niesamowicie zależne od regionu. Bez koperku, cebuli i cukru było w wielkopolscetongue_out
            • viridiana73 Re: Dajecie...? 06.06.18, 22:46
              W moim domu rodzinnym do mizerii szła tylko śmietana, sól i pieprz. Ale jaj poszłam "na swoje" i zakupiłam "Kuchnię polską", to w przepisie był jeszcze koperek, ocet winny/kwasek i cukier. I tak właśnie robię i ta mizeria wydaje mi się bardziej mizeriowata☺
              • viridiana73 Re: Dajecie...? 06.06.18, 22:46
                *jak, a nie jaj☺
                • kochamruskieileniwe Re: Dajecie...? 06.06.18, 22:59
                  hahaha - u mnie odwrotnie było, tyle, że bez koperku.
                  Na 'swoim" robię wersję tylko z sola i pieprzem. Taką wolę.
                  Teściowa robiła na słodko - ale wolę wersję na słono.
    • kochamruskieileniwe Re: Dajecie...? 06.06.18, 22:57
      No to się wyłamię big_grin
      Do niczego nie dodaję koperku, koper w postaci badyli używał wyłącznie do kiszenia ogórków kiszonych.
      Nienawidzę koperku. Po za tym, bardzo żle znoszę jego zapach. Kicham jak wsciekła i z nosa mi się leje...

Koperek może dla mnie nie istniec.
      Ostatnio kupuję go tylko dla syna - bo lubi. Wyrodek.

I tak - potrawy bez koperku istnieją big_grin
    • capa_negra Re: Dajecie...? 06.06.18, 23:49
      Nie jadam chłodnika
      • damartyn Re: Dajecie...? 06.06.18, 23:53
        a ja nigdy nie jadłam
      • al_sahra Re: Dajecie...? 06.06.18, 23:53
        capa_negra napisała:

> Nie jadam chłodnika

To pojechałaś...
    • jatojagodnik Re: Dajecie...? 07.06.18, 10:03
      Cały pęczek koperku i szczypiorku - drobno posiekany i utarty w misce z dwoma ząbkami czosnku i solą. Wszystko musi być porządnie zmiażdżone, żeby puściło sok i aromat. I dopiero taką miazgę dodaję do chłodniku. Wywar z botwiny ostudzony, ogórek i ewentualnie rzodkiewka. Kefir + jogurt. Cukier, sól i sok z cytryny - w dużej ilości, trzeba próbować co chwilę, buraki wymagają mocnego doprawienia. Do tego jajko na twardo.
      I u mnie chłodnik jada się z ziemniakami lub kaszą gryczaną z dużą ilością mocno usmażonej cebuli - na gorąco na osobnym talerzu. Na łyżkę nabieramy najpierw te ziemniaki lub kaszę, dopełniamy zupą - i chaps do buzi smile Tak zawsze serwowała moja babcia rodowita Litwinka.
      • kaka-llina Re: Dajecie...? 07.06.18, 10:26
        o fajny pomysł z tą kaszą albo ziemniakami.... Może mój chłop w takiej postaci zje, bo sama zimna zupa do niego nie przemawia....
      • martaesz Re: Dajecie...? 07.06.18, 10:33
        jatojagodnik napisała:

> Cały pęczek koperku i szczypiorku - drobno posiekany i utarty w misce z dwoma z
        > ąbkami czosnku i solą. Wszystko musi być porządnie zmiażdżone, żeby puściło sok
        > i aromat. I dopiero taką miazgę dodaję do chłodniku. Wywar z botwiny ostudzony
        > , ogórek i ewentualnie rzodkiewka. Kefir + jogurt. Cukier, sól i sok z cytryny
        > - w dużej ilości, trzeba próbować co chwilę, buraki wymagają mocnego doprawieni
        > a. Do tego jajko na twardo.
        > I u mnie chłodnik jada się z ziemniakami lub kaszą gryczaną z dużą ilością mocn
        > o usmażonej cebuli - na gorąco na osobnym talerzu. Na łyżkę nabieramy najpierw
        > te ziemniaki lub kaszę, dopełniamy zupą - i chaps do buzi smile Tak zawsze serwow
        > ała moja babcia rodowita Litwinka.
        Letnie niebo w gębie.😍
      • pruszynkaaa Re: Dajecie...? 07.06.18, 19:42
        U nas tak się barszcz czerwony jadło! ugotowane, ubite ziemniaki polane usmażoną cebulką i kawałkami boczku, do tego talerz barszczu i jadło się na przemian. O matko, aż mi zapachniało smile
      • konsta-is-me Re: Dajecie...? 07.06.18, 20:04
        Heh, myslalam ze wszyscy tak jedza (z ziemniakami) 😉
    • mum2004 Re: Dajecie...? 07.06.18, 10:42
      Dodaje rzodkiewkę, szczypiorek, kopru tylko parę szczypt - dzieci nie lubią jak jest cały pęczek.
      Do tego gotuję młode ziemniaki, z masłem i koperkiem, na oddzielnym talerzu. Bez jajek.
    • volta2 Re: Dajecie...? 07.06.18, 18:08
      koperek musi być i to dużo
      do tego ogórek statry bez gniazda nasiennego
      rzodkiewka - bardzo rzadko, w tym roku ani razu
      no i czosnek oczywiście

buraczków w tym roku jeszcze nie, za to zakwasu dolewam, niczego tak nie lubię w chłodniku jak koloru
    • ichi51e Re: Dajecie...? 07.06.18, 20:03
      Daje. Lubie jak rozowe sie zmywa suspicious
      • ichi51e Re: Dajecie...? 07.06.18, 20:03
        A i ja na rakach chlodnik robie. Mniam mniam. Koperek oczywiscie
        • bialeem Re: Dajecie...? 07.06.18, 20:08
          Ja błagam o przepis na chłodnik na rakach! Jak? Fajne!
    • liliawodna222 Re: Dajecie...? 07.06.18, 20:22
      Kopru nie, rzodkiewkę tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka