Dodaj do ulubionych

Sytuacja w pracy rekrutacja

09.06.18, 18:43
Jesteś na rozmowie rekrutacyjnej. Na spotkaniu z ramienia firmy są: osoba z HR, przyszły bezpośredni przełożony oraz kierownik równoległego zespołu, z którym będziesz współpracować również jako kierownik. Czy coś jest dla Ciebie nie tak w takiej sytuacji? czy rozmawiasz o oczekiwanym wynagrodzeniu?

I jeszcze sytuacja jak wyżej, z tym że kierownikiem równoległego zespołu jest osoba, którą znasz z poprzedniej pracy, z mniejszym doświadczeniem niż twoje. Jakie są twoje odczucia?
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Sytuacja w pracy rekrutacja 10.06.18, 08:20
      bella_roza napisał:

> Jesteś na rozmowie rekrutacyjnej. Na spotkaniu z ramienia firmy są: osoba z HR,
      > przyszły bezpośredni przełożony oraz kierownik równoległego zespołu, z którym
      > będziesz współpracować również jako kierownik. Czy coś jest dla Ciebie nie tak
      > w takiej sytuacji?

nic. Pracodawca decyduje, kto z jego ramienia przeprowadza rekrutację.

>czy rozmawiasz o oczekiwanym wynagrodzeniu?

oczywiście. Jak nie na rozmowie kwalifikacyjnej, to kiedy?

>
      > I jeszcze sytuacja jak wyżej, z tym że kierownikiem równoległego zespołu jest o
      > soba, którą znasz z poprzedniej pracy, z mniejszym doświadczeniem niż twoje. Ja
      > kie są twoje odczucia?

że owa osoba wcześniej poszła po rozum do głowy i wyrwała się z poprzedniej, niesatysfakcjonującej i dla ciebie (skoro szukasz nowej) pracy.
      Samo to, że ktoś ma mniejsze doświadczenie, niż ja a wyższe stanowisko co do zasady* nie skreśla ani firmy ani, tym bardziej, takiej osoby w moich oczach.

*)obsadzanie stanowisk misiewiczami skreśla.
      Ale to, że kierownikiem regionalnym sprzedaży została osoba po 2 latach w branży, podczas gdy ja sama 5 lat byłam kierownikiem sklepu - nie skreśla.
    • stara-a-naiwna Re: Sytuacja w pracy rekrutacja 10.06.18, 12:56
      my czasami robimy takie rekrutacje
      oprócz kompetencji typowo zawodowych / merytorycznych sprawdzamy jaka jest dana osoba w odbiorze czy interpersonalnie chcemy z nią pracować.
      I z zasady nie robimy w pojedynkę rekrutacji - bo jedna osoba zawsze coś może przeoczyć istotnego.

I nie chciałą bym byc na rekrutacji osoby kotóra znam - bo uważam, ze to nieobiektywne (chyba, żeby ta osoba miała pracować głównie ze mną czy mi podlegać)
    • bella_roza Re: Sytuacja w pracy rekrutacja 10.06.18, 14:57
      dzięki za odpowiedzi. precyzuję: chodziło mi o fakt negocjacji wynagrodzenia w obecności osoby, która będzie na równorzędnym stanowisku. z przełożonym lub HRami ok, ale tak?
      • koralik37 Re: Sytuacja w pracy rekrutacja 10.06.18, 15:24
        Ale co Cie stopuje? Mówisz ile chcesz i juz. Jeśli rzucisz więcej niz ma ta osoba, to mozesz ewentualnie sie przyczynić do jej renegocjacji umowy. Chyba ze chodzi Ci o to, ze taka nierówność ze ten ktos wie ile Ty zarabiasz a Ty nie wiesz ile on? Dla mnie bez znaczenia. Ja gram w swoich negocjacjach. Widownia mi nie przeszkadza.
        • bella_roza Re: Sytuacja w pracy rekrutacja 11.06.18, 08:18
          koralik37 napisał(a):

>Chyba ze ch
          > odzi Ci o to, ze taka nierówność ze ten ktos wie ile Ty zarabiasz a Ty nie wies
          > z ile on?
          tak, o to chodzi
          • werdipurke Re: Sytuacja w pracy rekrutacja 11.06.18, 09:30
            mi tez by to przeszkadzalo ale nie tyle ze nie wiem ile on co raczej ze nie chce aby on wiedzial ile ja.
            poprosilabym wprist o rozmowe bez tej osoby i zapytalabym tez czy w firmie jest zachowana tajnosc wynagrodzen
      • claudel6 Re: Sytuacja w pracy rekrutacja 12.06.18, 00:42
        nie negocjujesz wynagrodzenia, dopóki Cię o to nie spytają. bo jeśli nie spytają na tej rozmowie, tzn. nie chcą, by ta osoba była wtajemniczona. ALE Ty idąc na rozmowę powinnaś być już po wstępnej rozmowie o swoich wymaganiach finansowych. podczas rozmowy wstępnej telefonicznej. ja bez tego na rozmowę bym nie poszła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka