13.06.18, 08:58
Z angielska zwany też czasem UBI (universal basic income). Mechanizm jest prosty. W idealnej wersji BDP to bezkryterialne powszechne świadczenie pieniężne przekazywane człowiekowi bezpośrednio w formie pieniężnej ze źródeł publicznych w regularnych odstępach czasowych. Dostajesz pieniądze za samo istnienie. Za przynależność do tej wspólnoty polityczne. Niezależnie od tego kim jesteś, jak pachniesz i jakie masz poglądy. Dostajesz, bo jesteś człowiekiem. I to nie jest żaden prezent od dobrego wujka polityka. To ci się po prostu należy. jakoś mam opory przed dawaniem kasy za nic plebsowi. Podstawowe pytanie brzmi: co jeśli zacznie się kryzys? Skąd wtedy brać na dochód podstawowy? Co z motywacją do pracy? W komunizmie już to przerabialiśmy...
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: 1000+ 13.06.18, 09:04
      Rozwiązanie to spowoduje skok inflacji. Inflacja do pewnego stopnia nakręca gospodarkę, ale żeby pozyskać pieniądze, trzeba będzie podnieść podatki. A te gdy są zbyt wysokie, paraliżują gospodarkę i powodują odpływ pieniądza do rajów podatkowych.
      Myślę, że to doskonały sposób na doprowadzenie Polski do głębokiego kryzysu.
      • tanebo2.0 Re: 1000+ 13.06.18, 09:08
        Poza tym skoro mamy wyrównywać nierówności to dajmy je biednym. Na przykład emerytom. W postaci emerytur. Sfinasujmy z nich edukację ludzi o niskich dochodach. Jest mnóstwo sposobów na dedywergencję (wymyśliłem nowe słowo)...
        • rulsanka Re: 1000+ 13.06.18, 10:33
          Lepsze finansowanie edukacji i nauki to najlepsze rozwiązanie moim zdaniem. No i leczenie.
          Dawanie pieniędzy za nic jest strasznie demoralizujące.
          • tanebo2.0 Re: 1000+ 13.06.18, 14:14
            Mam teorię. Tak naprawdę nie chodzi o biedę. Owszem, ona istnieje. Nie jest to jednak bieda strukturalna. I nikt nie neguje potrzeby pomocy takim ludziom. Całe to + nie są do nich skierowane. A do kogo? Ludzie tworzą stado. Jak krowy. A która krowa w stadzie jest najbardziej roszczeniowa? Nie ta na szczycie hierarchii. Nie ta na samym dole - ona wie że musi poczekać na swoją kolej. Pierwsza bodzie ta... przedostatnia. Co prawda nie jest ostatnia ale ma coś do stracenia i do zyskania. Kim jest ta "przedostatnia krowa"? Aspirującą klasą średnią. Tymi którzy coś już mają ale jeszcze się nie dorobili.
    • dyzurny_troll_forum_2 Re: 1000+ 13.06.18, 10:56
      tanebo2.0 napisał:

W modelu idealnym wszyscy wezmą tysiąc i będą dalej pracować. Przesuniesz układ o +1000 w górę niczego nie zmieniając.

W sytuacji rzeczywistej po dudzie dostaną ludzie uczciwy, czyli na przykład Ci, którzy wezmą 1000 i nie podejmą pracy na czarno.
    • olena.s Re: 1000+ 13.06.18, 14:40
      Mocno sie obawiam, że byłoby jak w tym dowcipie: co ma zrobic facet mieszkający przy torach, który ma starego dziadka, stołek i właśnie zorientował się, że z dwóch stron toru prują na siebie pociągi, a on nie ma żadnej szansy na zawiadomienie kogokolwiek i zapobiegnięcie katastrofie.
      Odpowiedź: powinien postawić stołek przed chałupą, posadzić dziadka i powiedzieć "siedź se dziadek na d...ie i patrz, bo takiej katstrofy to żeś jeszcze nie widział".
    • wkurzo-namama Re: 1000+ 13.06.18, 17:58
      ja dziś o tym czytałam rano, ale się śpieszyłam na zabiegi z zakresu medycyny estetycznej, więc nie doczytałam... czy te 1000 to będzie nawet, jeśli będę siedzieć dalej w domu i sie tylko pielęgnować? i czy nadal będę dostawać 1000 z tytułu 500+
      tongue_out wink
      • wkurzo-namama Re: 1000+ 13.06.18, 17:59
        i czy będzie niezależne od dochodu małżonka?
        • tanebo2.0 Re: 1000+ 13.06.18, 18:11
          Wystarczy że będziesz leżeć i pachnieć. A przynajmniej nie śmierdzieć.
          • wkurzo-namama Re: 1000+ 13.06.18, 18:26
            cool.
            i tak nie zagłosuję na PiS, ale co się suweren poirytuje i powkurza, to jego big_grin
    • srubokretka Re: 1000+ 13.06.18, 18:27
      Od jakiegos juz czasu ten pomysl krazy w Stanach z powodu przejmowania pracy przez systemy komputerowe. Zapotrzebowanie na czlowieka maleje w zawrotnym juz tempie. Narazie ludzie , ktorych praca zostala przejeta przez maszyny sa przesuwani na posady sztucznie stworzone.
      Wczesniej czy pozniej bedzie potrzebna reforma systemu z powodu rewolucji, ktora jest juz mocno zaawansowana.
      NIektore z was pisza o edukacji. Mysle, ze nie tedy droga.
      • tanebo2.0 Re: 1000+ 13.06.18, 18:36
        To już było. Lamentowano nad losem dorożkarzy i tkaczy...
        • srubokretka Re: 1000+ 13.06.18, 18:53
          Akurat w gronie, w ktorym sie obracam lamentowania nie slychac. Jezeli juz to gdybanie, przy wylaczonych devices.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka