Dodaj do ulubionych

Jeśli nie Batory to co?

15.06.18, 15:17
Dziewczyny ze stolicy, których dzieci zdawały do Batorego. Na ile punktów liczycie? Czy wynik ok. 195 pkt pozwoli dostac się do humana w tym liceum? Mlody przeżywa, że to wynik na granicy biorąc pod uwagę progi z zeszłego roku. Stresuje się, że mu zabraknąć może kilka punktów...zrobił co mógł z egzaminów, średnia powyzej 5, pasek, wolontariat plus 17 pkt za sprawdzian jezykowy dodatkowy. Laureaci na pewno maja więcej, ale czy ma szansę z takim wynikiem? Drugi na liście Poniatowski A tam chętnych jeszcze więcej plus Władek choć syn obawia się matmy rozszerzonej. Zmieniacie kolejnosc po wynikach?
Obserwuj wątek
    • stara.mostowiakowa Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 15:21
      Jeśli nie Batory to może do szkoły branżowej?
      • bergamotka77 Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 15:25
        stara.mostowiakowa napisał(a):

> Jeśli nie Batory to może do szkoły branżowej?

No super popisalas się dowcipem. Teraz czekam na merytoryczne odpowiedzi.
      • neospasmina Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 15:26
        Jeśli nie Batory, który - jak rozumiem - jest na pierwszy miejscu na liście
        to kolejna szkoła z listy
        a jak i tu się nie uda, to następna
        po to ta drabina spadania jest, żeby wiedzieć, co w razie czego
        • rosapulchra-0 Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 15:42
          O Jezu, pochwalić się dziewczyna chciała. Doceńcie to w końcu!
          • pade Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 15:56
            Gdyby to chwalenie się nie szło zazwyczaj w parze z "ty to nieudolna matka jesteś, czasu dla nich nie masz, nie to co ja albo twoje dzieci to debile, niewychowane, nie to co moje" to może bym pogratulowała.
            Docenić to ja mogę powstrzymanie się od dokuczania innym.
            Rosa, przestań się bawić w obrończynię, bądź w końcu sobąsmile
            • rosapulchra-0 Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 16:01
              Powinnam dodać na końcu zdania odpowiednią emotkę, bo tak to faktycznie - sarkazm nie został zrozumiany smile
              • pade Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 16:09
                Faktycznie nie zrozumiałam, po tym jak broniłaś Jolki, Shell, Hedny i już nie pamiętam kogo jeszcze, uznałam, że kolejną wzięłaś w obronębig_grin
                • rosapulchra-0 Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 16:12
                  Wybacz, ale bergamota wymienionym przez ciebie forumkom nie dorasta do pięt. Pod każdym względem.
                  • pade Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 16:16
                    Okwink
                    • chloe30 Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 16:53
                      Widzę Pade, ze nie obczajasz jak sie ostatnio układają linie gwiazdy socjometrycznej big_grin
                      • pade Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 17:15
                        Nie nadążamsmile
                • bergamotka77 Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 16:31
                  Ona ma swoje ulubienice przy których moze zgrywac matkę Teresę. Ja nie potrzebuje wsparcia zwłaszcza rosiczki 😁
                • yuka12 Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 10:15
                  Mnie, mnie bronila 😀.
                  • rosapulchra-0 Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 14:50
                    big_grin
      • dyzurny_troll_forum_2 Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 15:43
        stara.mostowiakowa napisał(a):

> Jeśli nie Batory to może do szkoły branżowej?

Nie, nie, nie w Batorym mają bardzo dobry towar.
        Szkoda by było stracić taką okazję!
    • kurt.wallander Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 15:25
      Moja córka akurat zmienia, ale na szkołę z wyższym progiem. Patrząc na zeszłoroczne progi, powinna sie dostać.
    • bigzaganiacz Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 15:53
      liczycie? Czy wynik ok. 195 pkt pozwoli dostac się do humana w tym liceum? Mlody przeżywa, że to wynik na granicy biorąc pod uwagę progi z zeszłego roku. Stresuje się, że mu zabraknąć może kilka punktów

zeby byl na granicy to jednak by musial sie postarac troche bardziej , te 17 punktow na 26 mozliwych z testu jezykowego jednak nie pomogly zbytnio a wrecz zaszkodzily

II LO z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Stefana Batorego, 212,16 pkt

oj, a mialy byc najlepsze licea , klasy dwujezyczne , cuda wianki , no szkoda
      • bergamotka77 Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 16:01
        Nie doczytales gamoniu że to prog do klasy z IB😅
        • bigzaganiacz Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 16:04
          a co to gamoniu klasa z IB
          • bergamotka77 Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 16:28
            bigzaganiacz napisał(a):

> a co to gamoniu klasa z IB

Doucz się a potem wypowiadaj.
      • bergamotka77 Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 16:03
        A najwięcej to 25 pkt i to do klasy z IB wymagane wink Doucz się nieuku!
        • rosapulchra-0 Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 16:13
          Długo nie trzeba było czekać.. uncertain
        • raczek-nieboraczek Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 17:07
          Tak całkiem szczerze, to Nieukiem okazuje się bohater wątku.
          • markus2017 Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 17:17
            195 pkt to bardzo dobry wynik. Bez testu językowego z samej rekrutacji ma 178 na 200. Mało które dziecko tyle osiąga. To oznacza zdanie eg gimn. Pow 95-96%. Bohater wątku z całą pewnością nie jest nieukiem
            • bergamotka77 Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 18:42
              Dzięki wielkie markus za te slowa. W oceanie jadu i niechęci w tym wątku, zarówno do mnie i mojego dziecka, jestes prawdziwym balsamem i do tego zorientowana osobą skoro masz tam dziecko. Na opinie takich osob jak ty liczylam a tu zleciały się trolle. Dziękuję !
              • raczek-nieboraczek Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 08:02
                Dziwisz się skąd ten jad i niechęć ?

• rosapulchra-0 Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 14:52
                  Tak. Ona się dziwi, bo swojego jadu i niechęci podlanej szczodrze chamstwem nie widzi.
    • feliz_madre Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 16:17
      Ale wynik ze sprawdziany językowego jest brany pod uwagę tylko w klasach dwujęzycznych. Czyli te 17 pkt mu się nie będzie liczyło.
      • bergamotka77 Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 16:25
        Wiem ale on zdaje do niektórych klas dwujęzycznych w tym do Batorego wink
        • volta2 Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 16:32
          ale te 17 na 25 możliwych to trochę maławo, co? do dwujęzycznej powinno starczyć bez problemu ale do IB to proszenie się o kłopoty z takim poziomem języka.
          • bergamotka77 Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 16:36
            On nie zdaje do IB tylko dwujęzycznej i dostał info przy wynikach że wystarczy mu taki wynik.
      • volta2 Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 16:27
        ale to już są wyniki z tego testu językowego do dwujęzycznych?

no i bergamocie chodziło chyba o humana w sensie - dwujęzyczna, bo inaczej chyba by dziecko nie zdawało testu językowego bo i po co?

z tego co wiem, to kolejność jest taka, że laureaci idą na egzamin z języka i obstawiają pierwszy wybór IB a jak nie tam to dwujęzyczna w tej szkole jeszcze.
        • bergamotka77 Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 16:34
          Tak sa volta, już od tygodnia chyba. No i ty się orientujesz jako jedna z nielicznych tu a reszta to trole i sfrustrowana pade wink
          • volta2 Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 16:45
            orientuję się bo mój obstawia tam IB ale właśnie języka nie zdawał i stąd moje pytania o ilość piszących.
            w każdym razie mój jak nie batory IB (ale tam tylko ib, ostatecznie mat z historia jest taki twór), potem czacki albo staszic. osatecznie poniatowski ale wciąż się wahamy. syn staszica w sumie się boi, bo nie czuje, że jest geniuszem a uznał że to szkoła dla talentów (zwykły matfiz nas interesuje, nie inne infy czy matexy)
            • bergamotka77 Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 16:49
              A dlaczego tylko IB? I czy można nie zdawać testu kompetencji językowych? Dlaczego twój go nie zdawał, laureat? A Czacki ma jakieś pojedyncze miejsca z tego co widzę w klasach....
      • markus2017 Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 17:19
        Human w Batorym jest dwujęzyczny. Test językowy się liczy.
    • joa66 Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 16:53
      A jakie byly tam progi w ostatnich 2-3 latach?
    • chocolate-cakes Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 16:57
      Ile jest max w Warszawie?
      W Trójmieście 200 punktów.
      • bella_roza Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 17:10
        w Warszawie też 200 ale do klas dwujęzycznych jest dodatkowy egzamin z którego można mieć 25 punktów
      • markus2017 Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 17:12
        W Warszawie też 200. Do dwujęzycznych 225,66 ( 200 + reszta za egzamin z ang).Do matexu w Staszicu 500 (w tym 300 można dostać za dodatkowy egzamin z matmy). Bergamotka-195 powinno spokojnie starczyć. Gratulacje, to bardzo dobry wynik. Test z ang. Nie jest łatwy i 17 pkt to duże osiągnięcie. Nie zmieniajcie. Niech szkoła marzeń będzie na pierwszym miejscu. Od siebie dodam, że Batory to bardzo fajna szkoła. Córka jest zadowolona😊
        • bella_roza Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 17:15
          serio? No to muszę się pochwalić że mój syn dostał 21 z hakiem tych punktów big_grin
          • bergamotka77 Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 18:45
            bella_roza napisał:

> serio? No to muszę się pochwalić że mój syn dostał 21 z hakiem tych punktów :-
            > D
            >
            No i? Podniecilas się?
            • mdro Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 00:00
              Jak na razie, to podniecasz się głównie Ty, zakładając już chyba trzeci wątek o tym samym. Może zamiast klepać bez sensu, może dokształć się chociaż, jak działa system rekrutacji? Bo pytanie " A ktoś wie co się dzieje gdy nie przyjmą cię w szkole pierwszego wyboru? Co robisz dalej?" świadczy o kompletnej ignorancji (mam nadzieję, że chociaż syn lepiej zorientowany w temacie).
            • bella_roza Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 16:40
              bergamotka77 napisała:

> bella_roza napisał:
              >
              > > serio? No to muszę się pochwalić że mój syn dostał 21 z hakiem tych punk
              > tów :-
              > > D
              > >
              > No i? Podniecilas się?
              >
              tak, a do tego mam dwa fakultety big_grin
            • ladyjane Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 17:06
              To było wybitnie chamskie. Twój niuniuś pewnie się nie dostanie...
          • livia.kalina Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 14:45
            Gratulacje świetnego wyniku smile
    • bella_roza Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 17:14
      A jaki był tam próg w w zeszłym roku? te progi do najlepszych szkół raczej z roku na rok wzrastają więc nie ma co liczyć że w tym roku będzie niższy
      Córka znajomej się tam wybiera ale jest laureatką
      • morekac Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 21:23
        bella_roza napisał:

> A jaki był tam próg w w zeszłym roku? te progi do najlepszych szkół raczej z ro
        > ku na rok wzrastają więc nie ma co liczyć że w tym roku będzie niższy
        > Córka znajomej się tam wybiera ale jest laureatką
        >

Bez przesady z tym wzrastaniem z roku na rok.
      • markus2017 Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 23:53
        Batory 2017 : human dj 187; mat fiz dj 189, biol chem dj 191, mat geo dj 197
        • bergamotka77 Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 00:38
          markus2017 napisał(a):

> Batory 2017 : human dj 187; mat fiz dj 189, biol chem dj 191, mat geo dj 197

O, to jest nadzieja wink Dzięki markus!
    • morekac Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 21:18
      Nie wiem, czy ten human w Poniatówce to taki świetny jest...
      • bergamotka77 Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 23:12
        Kiepski? No właśnie czekam na opinie i wiem, że klasa społeczna w Czackim jest świetna ale obstawiona laureatami. Mamy tez Frycza w zestawie ale tu niemiecki... A ktoś wie co się dzieje gdy nie przyjmą cię w szkole pierwszego wyboru? Co robisz dalej?
        • neospasmina Re: Jeśli nie Batory to co? 15.06.18, 23:21
          dostajesz się do szkoły drugiego wyboru
          a jak tam się nie dostajesz - dostajesz się do trzeciego wyboru
          itd.
          można też pisać odwołania i czekać na cud - zdarzają się
        • morekac Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 04:37
          Nie wiem, czy kiepski, ale Poniatowski to słynie raczej z biolchemów niż z czego innego... I humaniście bym go odradzała (chyba że macie tam bardzo blisko - wtedy można ustawić na dalszym miejscu).

System przyjmuje do szkół wg kolejności wyboru - jak nie będzie pkt na klasę nr 1, a będzie na kl nr 2 - przyjmie do klasy nr 2, a jak i na 2 nie starczy - do kl ustawionej na 3 miejscu. A skoro można wybrać 8 szkół, to raczej do którejś się dostanie (tę ostatnią możecie ustawić dość asekuracyjnie). Pamiętaj tylko, że zmiana na tym etapie wymaga wycieczki do szkoły 1 wyboru, zdaje się.
    • bywalec.hoteli Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 00:13
      Do zawodówki ? smile
    • agnes_topesto Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 07:23
      nie pomogą doktoraty, kiedy człowiek chamowaty.
    • morekac Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 08:23
      >A tam chętnych jeszcze więcej plus Władek choć syn obawia się matmy rozszerzonej.

Po pierwsze - nie sugerowałabym się ilością chętnych, bo od czasu wprowadzenia rekrutacji elektronicznej najwięcej chętnych na miejsce miały szkoły dobre i bardzo dobre z nieco niższymi progami - szkoły z najwyższymi progami obstawiają bowiem z reguły ci, którzy mają szanse się tam dostać, zaś szkoły z niższymi progami - ci, którzy obstawiają szkoły z wyższymi progami, ci, którzy mają realne szanse się tam dostać (i jest to dla nich pierwszy wybór) oraz ci, którzy liczą na łut szczęścia...
      Niemniej -niech dzieć zastanowi się, czy warto iść na tę rozszerzoną matematykę we Władku, skoro nie czuje się za dobrze z matematyką i nie zamierza potem studiować żadnych kierunków ekonomicznych, przyrodniczych czy ścisłych. Szkoda trochę nerwów i czasu - skoro można zająć się czymś bliższym sercu i zdolnościom.
      BTW: podobno Władek to rylnia, ale co kto lubi. A skoro można wybrać 8 szkół, to chyba dla humanistów lepszy jest Czacki.
    • kropkacom Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 08:25
      Gdzie twoje poczucie humoru? Trochę luzu. Poza tym nie wyzywaj ludzi od cwiercinteligentów. Zwłaszcza a propos zawodówek.
      • morgen_stern Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 08:31
        big_grin
      • bywalec.hoteli Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 17:24
        kropkacom napisała:

> Gdzie twoje poczucie humoru? Trochę luzu. Poza tym nie wyzywaj ludzi od cwierci
        > nteligentów. Zwłaszcza a propos zawodówek.
        >
        Właśnie , przecież dobrze układać płytki tez ktos musi, No nie? smile znam barrdzo w porządku ludzi po zawodówkach, a nieraz potem i po studiach
    • saszanasza Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 08:29
      Ja przepraszam, ale nie rozumiem jaki można mieć dylemat, co począć z dzieckiem które ma 195 punktówuncertain
      • morgen_stern Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 08:31
        O rany, przecież wiadomo, że chodziło o pochwalenie się smile tylko i wyłącznie. Mam wrażenie, że trafiam na czwarty wątek wciąż o tym samym.
        • gryzelda71 Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 11:14
          Będzie jeszcze jeden, jak się dostanie do wybranego liceumwink
      • inguszetia_2006 Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 09:11
        Witam
        Można, można mieć dylematy. Upadek z wysokiego konia boli bardziejwink
        Pzdr.
        Ing
      • mama303 Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 09:28
        saszanasza napisała:

> Ja przepraszam, ale nie rozumiem jaki można mieć dylemat, co począć z dzieckiem
        > które ma 195 punktówuncertain
        pochwalić sie chciała ale nie tak wprost.
        • morekac Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 09:40
          Spokojnie można mieć problem - jeśli koniecznie chce się dostać do szkoły czy klasy z progiem typu "laureat" albo ze 178 pkt do klasy z progami rzędu 180/200. A sam system rekrutacji to trochę gra : sama znam egzemplarze, które tak obstawiały, że ze 150- 170 pkt nie dostały się nigdzie i szły do szkoły może i dobrej, ale nieoptymalnej pod względem dojazdu czy języków. Aczkolwiek było to w czasach, gdy można było wybrać najwyżej 3 szkoły, nie zaś osiem.
          • markus2017 Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 09:51
            Córki koleżanka w zeszłym roku miała 165 pkt i się nigdzie w pierwszej rekrutacji nie dostała. Wszystkie szkoły, które dała i klasy w nich miały wyższe progi. Oczywiście z rekrutacji uzupełniającej trafiła do LO, ale ze znacznie niższym progiem.
            • morekac Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 10:00
              No więc właśnie. Świetny sposób na popsucie sobie wakacji.
            • kurt.wallander Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 10:12
              markus2017 napisał(a):

> Córki koleżanka w zeszłym roku miała 165 pkt i się nigdzie w pierwszej rekrutac
              > ji nie dostała. Wszystkie szkoły, które dała i klasy w nich miały wyższe progi.
              > Oczywiście z rekrutacji uzupełniającej trafiła do LO, ale ze znacznie niższym
              > progiem.

W zeszłym roku wybierało się też 8 szkół, jak w tym? Ciekawa jestem, którte szkoły obstawiała, bo aż mi się to wydaje nieprawdopodobne. No chyba, że wybrała 8 szkół z pierwszej dziesiątki warszawskiej. To wtedy mogę uwierzyć.
              • morekac Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 10:27
                9 czy 10 szkół miało średnie progi powyżej. I zauważ, że są to średnie progi dla wszystkich klas - myślę, że spokojnie można się nie dostać i do większej ilości klas niż 8.
                • joa66 Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 10:31
                  Można się nie dostać i do 100 klas jeżeli się je bezrefleksyjnie wybiera.
                • kurt.wallander Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 13:23
                  morekac napisała:

> 9 czy 10 szkół miało średnie progi powyżej. I zauważ, że są to średnie progi dl
                  > a wszystkich klas - myślę, że spokojnie można się nie dostać i do większej iloś
                  > ci klas niż 8.
                  >
                  No mozna, mozna, tylko chyba trzeba byc inteligentnym inaczej, zeby na 8 szkół wybrać wszystkie z górnej półki. Oczywiste jest, że choćby i na ostatni wybór trzeba dac szkołę gwarantującą dostanie się z liczbą punktów sporo niższą niż przewidywana.
                  • morekac Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 13:39
                    Łatwo się pogubić w tym przeliczaniu punktóww, progach i regulaminach. Co roku jest jakiś wątek typu: że jeśli to będzue szkoła 2 wyboru, to przyjmą najpierw tych z pierwszego wyboru itp.
                    • kurt.wallander Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 15:12
                      morekac napisała:

> Łatwo się pogubić w tym przeliczaniu punktóww, progach i regulaminach. Co roku
                      > jest jakiś wątek typu: że jeśli to będzue szkoła 2 wyboru, to przyjmą najpierw
                      > tych z pierwszego wyboru itp.

Podobno system nie widzi, czy to szkoła pierwszego, czy drugiego, liczą się punkty.
                      • morekac Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 15:17
                        Oczywiście, że tak. Ale praktycznie co roku pojawia się wątek typu : szkoła 2 wyboru to mniejsze szanse.
                        Technicznie to zamkną system i nikt się nie będzie mógł zalogować i zobaczyć, jak mu dziubdziuś spada w dół. Dopiero w terminie ogłoszenia wyników będzie można się zalogować i obejrzeć wynik. Je$li serwery nie padną.
                        • joa66 Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 16:04
                          Ale praktycznie co roku pojawia się wątek typu : szkoła 2 wyboru to mniejsze szanse.

To zależy z jaką starannością wybierze się szkoły 2 i 3 (itd) wyboru. (piszę o dużych miastach gdzie ten wybor jest naprawdę spory)
          • joa66 Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 10:22
            Aczkolwiek było to w czasach, gdy można było wybrać najwyżej 3 szkoły, nie zaś osiem.

Nawet w czasach 3 szkół trzeba było się wysilic, żeby nie dostać się do żadnej ze szkół. Szkoły ostatecznie wybiera się kiedy wiadomo ile ma się punktów z egzaminu, za świadectwo itd i kiedy wiadomo jakie były progi w poprzednich latach.
            • morekac Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 10:30
              No wiesz, jeśli się nie poobstawia z sensem i jeszcze rodzic zupełnie się na tym nie zna - można się przejechać.
      • kurt.wallander Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 10:10
        saszanasza napisała:

> Ja przepraszam, ale nie rozumiem jaki można mieć dylemat, co począć z dzieckiem
        > które ma 195 punktówuncertain
        >

Weź pod uweagę, że te 196 punktów to włącznie z dodatkowymi punktami za egzamin językowy do klasy dwujęzycznej. Bez nich to 178 punktów i to już oczywiście nie przeciętny wynik, ale sporo dzieciaków ma w tych granicach. I tak szczerze to na top of the top warszawskich liceów to może być trochę mało.
        • volta2 Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 13:06
          o właśnie, też nie wiem czemu berga usilnie zalicza punkty z dodatkowego testu do puli podstawowej.
          to robi wrażenie, ale jednak mylne. bo każde z dzieci które pisało ten dodatkowy test ma punkty wynikające z ponadstandardu.

a ja już się pogubiłam w tej rekrutacji i też komplenie nie wiem, jak to wygląda w systemie - czy ten system pokazuje gdzie się człowiek dostał w pięc sekund, czy te spadanie z wyboru na wybór to trwa jakoś dłużej?
          • kurt.wallander Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 13:21
            volta2 napisała:

> a ja już się pogubiłam w tej rekrutacji i też komplenie nie wiem, jak to wygląd
            > a w systemie - czy ten system pokazuje gdzie się człowiek dostał w pięc sekund,
            > czy te spadanie z wyboru na wybór to trwa jakoś dłużej?

Szczerze, to nie wiem, pierwszy raz mi się dziecko rekrutuje do liceum.
            Na razie w pon. jedziemy załatwiać zmianę szkoły pierwszego wyboru. Wygląda to tak, że trzeba pojechać z kwitkiem do szkoły pierwszego wyboru, do której złożyło się wniosek. Dopiero po wycofaniu papierów, w elektronicznym systemie pojawia się mozliwość ponownego wypełnienia wniosku, który trzeba wydrukowac i zawieźć, równiez osobiście, do nowej szkoły pierwszego wyboru. Duzo jeżdżenia w te i wewte sad
            • volta2 Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 14:41
              że zmiana pierwszego wyboru wiąże się z jeżdżeniem to doczytałam, my nie zmieniamy więc tu łatwiej.

mnie też się dziecko po raz pierwszy rekrutuje elektronicznie, do gimnazjum się w ogóle nie rejestrowaliśmy, było w prywatnym i tylko tam zdawało. stąd teraz mam niepokój z tym "spadaniem" . chyba ze tego powodu zaliczam bezsennośc (3 godziny snu, od 3 do 6 to nadto) którąś noc z rzędu. dobrze, że dzieciak tak nie reaguje, tylko śpi do 10 tejsmile
              • morekac Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 14:59
                Chyba nie tylko pierwszego, jakakolwiek zmiana.kiedyś tak przynajmniej było
                • volta2 Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 15:59
                  nie, raczej chodzi o szkołę pierwszego wyboru bo tylko tam przecież jest kwit. i jeśli jest zmiana w pierwszym wyborze, to kwit trzeba wycofac.kolejne placówki kwita nie mają, to co tam zmieniać i wozić?

ale ok, doczytam jeszcze, a może ktoś wie lepiej, i zechce się podzielić?
                  • markus2017 Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 16:08
                    Według mojej wiedzy trzeba iść z nowym wnioskiem do szkoły 1 wyboru, nawet jak się dokonało zmiany w szkole z dalszych miejsc. Każda zmiana musi zostać kwitkiem udokumentowana.
                    • morekac Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 16:20
                      Tak było na pewno, kiedy córki się rekrutowały. I bardzo możliwe, że tak jest nadal - więc lepiej sprawdź to w regulaminie.
          • morekac Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 13:36
            System pokazuje, gdzie ci dziecko ostatecznie przyjęło. Nie będziesz widziała, jak ci spada do szkoły 3 wyboru.
    • paniusiapobuleczki Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 13:01
      Dziwny wybór. Niby human a podajesz szkoły znane z czego innego. Jak human to Witkacy, tylko te 178 może nie wystarczyć. W Hoffmanowej jest bdb nauczycielka polskiego z własnym programem.
    • 71tosia Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 14:16
      zastanow sie co chcecie osiagnac. Dobra szkola to przede wszystkim ambitniejsze towarzystwo klasowe i praktycznie na tym koniec zalet wink. Te szkoły ktore wymienilas sa dla odpornych psychicznie. W szkole corki, gdzie przyjeto calkiem zdolne dzieciaki, po pierwszym semestrze nie bylo ani jednej osoby bez zagrożenia, z niektórych przedmiotów praktycznie wszyscy mieli jedynki. Nauczyciele tylko z wyjątkami naprawdę dobrzy, większość bazowała na tym ze młodzież jest na tyle zdolna ze sama sobie poradzi. Lekcje to były listy tematów do opanowania w domu. No ale moze sie cos zmienilo w ciagu ostatnich kilku lat wink
    • kanna Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 14:34
      Jeśli nie Batory to następna w Waszej listy smile
      Nie dziękuj, dobre rady to moje hobby wink

A serio: ce dzieciak mógł zrobić, to zrobił. Teraz zabierz go do kina, czy innego parku trampolin i zluzujcie.
      • rosapulchra-0 Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 15:01
        Nie, nie, nie! Forum musi się dowiedzieć, że dziubdziuś jest najzdolniejszy w rodzinie! W końcu mamusia się chwali, że dwa fakultety skończyła. Takżętego..
        • bywalec.hoteli Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 17:45
          rosapulchra-0 napisała:

> Nie, nie, nie! Forum musi się dowiedzieć, że dziubdziuś jest najzdolniejszy w r
          > odzinie! W końcu mamusia się chwali, że dwa fakultety skończyła. Takżętego..
          >
          Człowiek wykształcony nie ma potrzeby chwalić się fakultetami smile
    • zawsze-w-drodze Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 17:11
      Jeśli nie Batory to nie wiem. Koniec świata. Rozważ endslsung.
    • zawsze-w-drodze Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 17:12
      Jeśli nie Batory to nie wiem. Koniec świata. Rozważ endlösung.
    • bywalec.hoteli Re: Jeśli nie Batory to co? 16.06.18, 17:49
      Bergamotko, gratuluje zdolnego dzieciaka ! Na pewno podbije świat nauki! smile
    • saszanasza Re: Jeśli nie Batory to co? 17.06.18, 20:55
      Kurczę, czy na tym forum wszystkie ukończyły prestiżowe licea??? Czy naprawdę do trgo jakie jesteśmy teraz potrzeba samych piątek i szóstek na świadectwie? To oczywiście pytanie retoryczne....ja spasowałam. Mam całkiem przeciętne dzieci i chyba zaczynam się z tego powoli cieszyć......absolutnie nie mam dylematu, do jakiego liceum trafi mój syn, a jeśli już to raczej, jaki będzie w przyszłości i czy mu szajba nie odbijewink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka