Dodaj do ulubionych

Godziny pracy lektora

26.06.18, 19:29
Mam jeszcze jedno pytanie, bo chyba są tu mamy, które pracują w zawodzie lektora języka angielskiego czy innego. Właśnie przymierzam się do powrotu do pracy i szukam sobie klientów. Problem mam z tym, ze język którego uczę jest nauczany w ranach zajęć dodatkowych a jak wiadomo zajęcia dodatkowe odbywają się zazwyczaj w godzinach popołudniowych. Kiedyś przed dziećmi pracowałam w szkole językowej w godzinach 16.30-20 i to mi nie przeszkadzało, ale teraz mam dwójkę małych dzieci, które chodzą spać o 19 i nie wyobrażam sobie, ze nie będę ich widywaćuncertain No i nie wiem co zrobic... chciałabym pracować rano kiedy to dzieci są w przedszkolu, ale to chyba nierealne.... macie jakieś rady?
Obserwuj wątek
    • allaround Re: Godziny pracy lektora 26.06.18, 19:35
      Ja jestem lektorka i tez mam male dziecko - pracuje w firmach, gdzie pracownicy moga miec zajecia w godzinach pracy. Od 2 lat mam blok zajec 3x w tygodniu od 8.30 do 16.30. Tylko ze czekalam na to kilka lat bo jednak ciezko jest tak komfortowo sobie ustawic zajecia. Moze wiec na poczatek zajecia w firmach rano?
    • frey.a86 Re: Godziny pracy lektora 26.06.18, 19:45
      Pracuję jako lektorka i korepetytorka. Nie pracuję w szkołach językowych popołudniami i wieczorami, uważam to za stratę czasu. W tych godzinach udzielam korepetycji w domu i prywatnych lekcji przez skype, jeżeli w ogóle chce mi się pracować, bo ostatnio mocno zredukowałam sobie godziny pracy.

A głównie utrzymuję się z zajęć w firmach. Pracuję czasami od bladego świtu, tj. od 7:00 rano, bo zajęcia w firmie są przed pracą pracowników. Mam też sporo zajęć w czasie pracy, najczęściej w blokach, np. 3 lekcje po 90 minut pod rząd w godz. 9:00 - 14:00 i to jest bardzo wygodne. Dobrze jest brać zajęcia grupowe, bo indywidualne często są odwoływane i wtedy nie zarabiasz. Ja mam umowę, że jak odwołają dzień przed to mam płacone, ale jak np. pracownik z którym mam zajęcia wyjeżdża na urlop lub jest chory, to wtedy zajęć nie ma nawet przez 2 tygodnie. Rzadko się zdarza, żeby cała grupa odwołała lekcje. Dodam tylko, że w pierwszym roku pracy możesz mieć kiepskie godziny, bo nowym lektorom dają to, czego nikt inny nie chce, więc przygotuj się niestety też na dojazdy. Jak się sprawdzisz i uczniowie będą zadowoleni to od następnego roku możesz spokojnie stawiać warunki.
    • mae224 Re: Godziny pracy lektora 26.06.18, 19:58
      Jeżeli to inny język niż angielski, to będzie ciężko ponieważ:
      - ciężko dostawać bloki zajęć grupowych
      - grupy są małe i odwoływane
      - dojazdy zjedzą zarobki
      Pamiętaj, że to zawód, w którym nie ma podwyżek od 10 lat.
      Szanse masz na:
      - kursy weekendowe
      - zajęcia na Skypie z całym światem, jeśli jesteś dobra
      - nawet przedszkola poszukują lektorek różnych języków, ale znów są to drobiazgi.
      Nie masz szan na pracę w szkole?
      • biankao Re: Godziny pracy lektora 26.06.18, 20:40
        Język azjatycki, więc na pracę w firmach szanse są marne jeśli nie równe zero. Na razie uderzyłam do szkół i uczelni prywatnych. Na razie mam odzew z 3 szkół i tak się zastanawiam czy jest sens jezdzić na godzinę zajęć przez całe miasto... Zeby miec bloki zajec musialabym pracowac dla szkoly jezykowej a nie chce tego robic, bo stawki to polowa tego co sama moge wyciagnac no i godziny poźne... ech... Zreszta docelowo chcialabym miec wlasna szkole tylko na razie mnie na to nie stac...
        • chocolate-cakes Re: Godziny pracy lektora 26.06.18, 20:56
          Jeśli chodzi o bloki to nawet z angielskim jest tak sobie. Mam na prywatnej uczelni raz na dwa tygodnie 6 godzin i to jest ok, to znaczy jest to 6 godzin lekcyjnych. Ale innym razem 3 i to jest bez sensu. Raczej z tego zrezygnuję. Płaca jak pisałam 50 zł ale za 60 minut, bez rewelacji, od 8 lat tyle samo. Z tym że to jest moja praca dodatkowa. Nie muszę płacić ZUS, bo inaczej to się mało opłaca. Mam koleżanki, które płacą 1200 zł ZUS a zarabiają w szkole językowej i na tym lektoracie max 2500 zł więc niestety niewiele im zostaje.
    • chocolate-cakes Re: Godziny pracy lektora 26.06.18, 20:36
      Pracowałam jako lektor po południu tylko 4 lata i to dawno temu, po tym czasie wolałam jednak pracować od rana a nie w godzinach 15.00 - 19.00.
      Chociaż z tego co pamiętam, miałam jakieś 2-3 godziny rano w szkole. To była szkoła językowa, ale ja miałam zajęcia u uczniów w szkole przed ich lekcjami albo po lekcjach. Potem wróciłam jednak do pracy w szkole i praca jako lektor to dla mnie takie dorabianie kilka godzin w tygodniu.
    • juuuu7 Re: Godziny pracy lektora 26.06.18, 20:57
      Jaki to jezyk jest? Jesli to nie tajemnica...
      • biankao Re: Godziny pracy lektora 26.06.18, 21:06
        Japoński oczywiściewink
        • juuuu7 Re: Godziny pracy lektora 26.06.18, 21:07
          Teraz skojarzylam, ze Ty przeciez w Japonii bylas/jestes. Powodzenia, mam nadzieje, ze znajdziesz uczniow😀
          • biankao Re: Godziny pracy lektora 26.06.18, 22:45
            Dzięki. Już wróciłam i szukam teraz pracy...
    • princy-mincy Re: Godziny pracy lektora 26.06.18, 21:13
      My mamy pania lektor, która przychodzi do nas przed południem, jeśli córka ma lekcje na 11 lub później. Wiem, że to nie jedyny taki przypadek.
    • mae224 Re: Godziny pracy lektora 27.06.18, 01:28
      Ze znajomością takiego języka nawet nie bierz się za nauczanie, szkoda twoich nerwów. A tłumaczenia? Firmy? Etat? Mieszkasz w dużym mieście?
      • biankao Re: Godziny pracy lektora 27.06.18, 06:08
        Tłumaczeń nie chce robić, nie lubię, tematyka jest zazwyczaj techniczna. Praca w firmach to głównie branża samochodowa i nie daje za bardzo możliwości rozwoju. Zobacze jak nie wyjdzie z tym uczeniem to będę myśleć nad innymi opcjami...
        • mgla_jedwabna Re: Godziny pracy lektora 27.06.18, 07:36
          Poszukaj po rozmaitych prywatnych uczelniach. Nieraz studenci są zainteresowani lektoratem z japońskiego. Rozmawiasz z władzami uczelni, oni pytają studentów, czy byłoby zainteresowanie, organizują grupę - i masz szansę podpisać umowę na semestr. Nie szukaj uczelni, na których japoński już jest ani ogłoszeń "zatrudnię lektora", tylko sama przyjdź do nich z pomysłem.

Drugą opcją są korepetycje. Licealiści chętnie biorą lekcję np. w godzinach 16-19. Co jakiś czas uczeń się wykruszy, ale jeśli będzie ich więcej, nie odczujesz tego mocno. No i samej będzie ci łatwiej odwołać/przełożyć zajęcia, np. jeśli twoje dziecko dostanie gorączki na kilka godzin przed lekcją.
      • mgla_jedwabna Re: Godziny pracy lektora 27.06.18, 07:40
        Akurat nauczanie japonskiego nie jest nerwowe, bo ludzie uczą się chętnie i bez przymusu. Nie ma bata w postaci "zagrożenia na semestr", matury, jedynki z klasówki, "spóźniamy się z minimum programowym". Nie ma tak, że jeden woli grać na komórce, druga gada z koleżanką, trzeci uczy się na sprawdzian z biologii, a czwarta rzuca papierkami w nauczyciela.
        • biankao Re: Godziny pracy lektora 27.06.18, 08:41
          Wiem, dlatego lubie uczyc - bo chodza zazwyczaj ludzie, ktorzy naprawdechca. Zrobilam tak jak napisalas, ale problemem jest to, ze wszyscy chca zajecia w godzinach popoludniowych, a ja chce widywac swoje dzieci w tygodniu. No i nawet jak szkoly sa zainteresowane to znajduja sie gdzies daleko i bede musiala jechac przez cale misato, zeby poprowadzic godzinne zajecia... Z zajeciami prywatnymi problem jest taki, ze stawki sa niskie no i tak jak pisalas ludzie odwoluja lub sie wykruszaja po czasie, ale z braku laku wezme i korepetycje jak nie uda sie ze szkolami.
          • mgla_jedwabna Re: Godziny pracy lektora 28.06.18, 09:02
            Stawki za japoński nie są niskie. Dojazdy to jest minus, trzeba wziąć to na klatę. Zwykle zajęcia trwają półtorej godziny. Jeśli masz dwie grupy, to na trzy godziny pracy (cztery lekcyjne) już opłaca się jechać. Ale żeby mieć większe zlecenia, trzeba wyrobić sobie markę, cierpliwie jeżdżąc po całym mieście na okruchy zajęć z początku.
            • chocolate-cakes Re: Godziny pracy lektora 28.06.18, 09:33
              Zgadzam się.
              Stawki za japoński są na pewno dużo wyższe niż za angielski i może się bardzo opłacać jazda na 3-4 godziny lekcyjne nawet na drugi koniec miasta.
              • mae224 Re: Godziny pracy lektora 28.06.18, 17:35
                Miejsce, gdzie jest kurs dla dwóch grup (czyli kilkanaście osób) z języka japońskiego, jedna po drugiej jest bardzo trudno znaleźć. To jest zaledwie 3 godziny z 40 - godzinnego tygodnia pracy. Załóżmy, ze płacą 200 zł za ten blok japońskiego (przy najlepszych wiatrach). Dojeżdżasz godzinę, wracasz godzinę, dojazd + parking 20 zł, przykładowo, podatek 40zł. Zostaje 140, 5 godzin jesteś poza domem. Dolicz podręcznik, jakieś materiały dodatkowe, laptop czy inny sprzęt do nagrań oraz czas na przygotowanie zajęć.
    • truscaveczka Re: Godziny pracy lektora 27.06.18, 08:40
      Ja rano zwykle miałam indywidualne od 8 rano, albo jeździłam na firmy. Na przykład na 7 rano w sobotę, gdzie uczyłam pracowników ... schodzących z 3 zmiany. Niezapomniane przeżycie tongue_out
    • asia_i_p Re: Godziny pracy lektora 28.06.18, 17:43
      Realne, jeśli znajdziesz klientów biznesowych, oni często wolą w czasie pracy. Albo jakieś kursy dla pracowników.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka