Dodaj do ulubionych

biuro nieruchomości

28.06.18, 10:45
Przymierzam sie, żeby wstawić "sprzedam działkę rekreacyjną".

Kto robił coś podobnego ?
Jakieś rady ? Koszty obsługi przez biuro itp. ?
Obserwuj wątek
    • nowabiala1 Re: biuro nieruchomości 30.06.18, 18:36
      nikt ? sad
    • aqua48 Re: biuro nieruchomości 30.06.18, 18:42
      Po co do biura? Zrób sama parę zdjęć, opisz co się znajduje na działce i daj ogłoszenie na OLX. Sprzedasz bez pośredników.
    • bistian Re: biuro nieruchomości 30.06.18, 18:45
      Wstaw najpierw na bezpłatnych, potem się zastanowisz. Ale, najpierw jakieś sensowne zdjęcia i opis. Gdy już będzie wstawione, biura będą same dzwonić, można popytać o warunki, trzeba się wtedy oganiać kijem. wink
    • agata_abbott Re: biuro nieruchomości 30.06.18, 18:51
      Korzystałam tylko jako kupujący/wynajmujący. Z mojej perspektywy - biura nie robią nic od siebie, żeby nieruchomość sprzedać, a człowiek i tak musi się w to angażować. Lepiej porobić zdjęcia, wrzucić opis / plan na kilka darmowych portali i sprzedać samodzielnie. Chyba, że nie masz totalnie czasu i energii odbierać telefonów.
      • nowabiala1 Re: biuro nieruchomości 01.07.18, 11:33
        Jakie sa darmowe portale do tych rzeczy ?
        • kk345 Re: biuro nieruchomości 01.07.18, 11:42
          olx, gumtree
          • thea19 Re: biuro nieruchomości 01.07.18, 13:26
            olx nie wystawia nieruchomosci bezplatnie
            • niu13 Re: biuro nieruchomości 01.07.18, 13:31
              Z moich doswiadczeń wynika, że duże miejskie biura nie są zainteresowane działkami. Bywają małe lokalne, specjalizujące się w działkach, jeśli jest to atrakcyjna działkowa lokalizacja
              • nowabiala1 Re: biuro nieruchomości 01.07.18, 19:30
                a jakie są +/- koszty obsługi ?
                • niu13 Re: biuro nieruchomości 02.07.18, 00:53
                  Do dogadania. Znajoma korzystała i nie była to kwota typu 2% wartości, tylko stawka idąca w setki zł.Tak do 2-3 tys około
            • kotoholiczka Re: biuro nieruchomości 02.07.18, 04:35
              Ale stawka jest niewielka, rzędu 50 zł miesięcznie o ile pamiętam.
    • 71tosia Re: biuro nieruchomości 02.07.18, 01:51
      Sprzedaż przez biuro ma tylko wtedy sens jezeli dzialka jest daleko od domu a biuro blisko dzialki, zaooszczedzisz na dojazdach by dzialke pokazywac. Jezeli zlecisz sprzedanie dzialki na Mazurach biuru z Warszawy to i tak tam pies z kulawa noge nie pojedzie by ja pokazac, beda podawac adres a to i sama mozesz zrobic. Dokumenty do umowy musisz przygotowac sama, biuro nie bierze za nic odpowiedzialności (przeczytaj jakakolwiek umowe takiego biura).
      • nowabiala1 Re: biuro nieruchomości 02.07.18, 14:47
        Tak, własnie dlatego myslę o biurze, że działka bardzo daleko od mojego aktualnego miejsca zamieszkania.

• koronka2012 Re: biuro nieruchomości 02.07.18, 15:44
          nowabiala1 napisała:

> Tak, własnie dlatego myslę o biurze, że działka bardzo daleko od mojego aktualn
          > ego miejsca zamieszkania.

A ta działka jest zabudowana, że trzeba ją pokazywać dokładnie? raczej bym zagadała z sąsiadami o ile tacy istnieją/sołtysem. Duża szansa, że pokaże co trzeba za flaszkę tongue_out
          Agencji kluczy bym nie dawała tak czy inaczej, znam przypadki, kiedy korzystali z nich na własne potrzeby wiedząc, że właścicieli nie będzie.

Portali ogłoszeniowych jest masa - wpisz w google "sprzedam działkę rekreacyjną" to wyskoczą ci najbardziej popularne.
          • nowabiala1 Re: biuro nieruchomości 02.07.18, 23:41
            Nie, nie jest zabudowana. Po prostu pół hektara lasu.
    • kotoholiczka Re: biuro nieruchomości 02.07.18, 06:29
      Ogłaszalam na olx. Przez kilka miesięcy odzewu nie było wcale (działka w centrum, ale niewielkiego miasta 20,30 km od centrów dużych miast). Odzew był niewielki, musiałam chyba z dwa razy opuścić cenę. Od razu się zgłaszały biura nieruchomości z propozycjami ofert, zwykle z wygorowanymi stawkami i żaden agent nie był w stanie mi powiedzieć, co właściwie zamierza zrobić, by tę działkę sprzedać. W końcu zadzwonił jeden, który mi dał znać, że ma juz dla mnie nabywców i czy sie zgadzam na obejrzenie i podpisanie umowy, jak podejmą decyzję. Na drugi dzień przyjechali i się zdecydowali. Pracownicy biura trochę mnie denerwowali, ale byłam koniec końców zadowolona, bo zależało mi żeby działkę sprzedać i kupić inną nieruchomość. Do dziś się zastanawiam, po co ludzie z tych agentów korzystają, skoro każdy może sobie wejść na stronę z ogłoszeniami i zaoszczędzić ładną sumkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka