Dodaj do ulubionych

Bieganie - pomocy

01.07.18, 09:19
Chciałabym spróbować pobiegać, ale kondycję w tym zakresie mam zerową. I nigdy nie przepadałam za tą czynnością. Trochę poczytałam i zalecenia są podobne : marsz na zmianę z biegiem i teraz sobie skojarzyłam, że kiedyś chyba polecałyscie jakieś gotowe programy do słuchania w czasie biegania, które narzucają zmianę czynności w odpowiednim momencie. Podpowiedzcie, gdzie tego szukać? Ładnie proszę 😊
Obserwuj wątek
    • chocolatemonster Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 09:25
      Ja nie jestem ekspertem i sama tak zaczynalam tyle,ze zamiast programu mialam ustawiona playliste z utworami do marszu i do biegu. Zycze powodzenia i milego biegania!
      • little_fish Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 09:33
        Dzięki, to też jakiś pomysł, choć przyznaję, że chętnie skorzystam z gotowca jakiegoś
        • chocolatemonster Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 09:39
          A moze wygoogluj bo ja nawet nie wiedzialam,ze sa takie programy. Ja sobie ukladalam sama playliste i na moment biegu wybieralam te, ktore najbardziej lubie i, ktore daja najwiecej powera np 'what a feeling'(no kompromituje sie teraz ale ja lubie takie starocie).
          • little_fish Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 09:43
            No właśnie znaleźć nie mogę, wyskakuje mi nie to czego oczekuję - jakieś pierdół motywacyjne czy inne rzeczy . Pewnie szukać nie umiem 😕
            • szorstkawelna Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 09:46
              From 0 to 5k.
              • szorstkawelna Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 09:47
                Przepraszam, couch to 5k.
      • michalamama Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 09:49
        W darmowym Endomondo możesz ustawić monit po konkretnym czasie. Ustaw gadanie co 1 minutę, a już czy biegniesz czy idziesz dasz radę sama pilnować wink
    • paniszelka Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 09:49
      Biegałam od około 2 lat, 2 x w tyg po 20 km-uwielbiam ale stawy zaczeły nawalać-ortopeda zabronił,kazał isc na basen
    • zeldaf Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 09:51
      Może być po angielsku? Ja zaczynałam parę lat temu z podobnego miejsca od NHS Couch to 5k. To 9 tygodniowy program.
      • zeldaf Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 09:56
        Proszę. Też się o nim dowiedziałam z emamy smile
        www.nhs.uk/live-well/exercise/couch-to-5k-week-by-week/
        • little_fish Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 10:01
          Bardzo, bardzo dziękuję. Czyli dobrze kojarzyłam. Emama jest skarbnicą wszystkiego
    • ira_08 Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 10:12
      To bez sensu. Albo na czuja, albo znajdz sobie plan dla poczatkujacych, na treningu biegacza jest sporo.
    • princesswhitewolf Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 10:16
      >zalecenia są podobne : marsz na zmianę z biegiem

moim zdaniem to nie jest dobre przy jak to okreslilas kiepskiej kondycji. Zacznij od szybkich marszow przez 15 min i przerwa 5 min, potem drugie 15 min. Potem jak juz po miesiacu lepsza bedzie kondycja to mozesz biegac i maszerowac ale nie zaraz i od razu. Musisz wyczuc jak szybko mozesz maszerowac przez 15 min aby nie dostac zadyszki kolki itd. Koniecznie mierz tetno. 120-135 uderzen i nie wiecej
      • ira_08 Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 11:15
        Nie wprowadzaj jej w blad. Marszobiegi przy slabej kondycji sa jak najbardziej ok, o ile przewaza marsz. A tetno jest baaaardzo indywidualna kwestia i dziewczyna musi znac tetno maksymalne, zanim zacznie sie bawic w zakresy. U mnie spokojny truchcik to tetno nawet i 145, a kondycje mam rewelacyjna i od lat biegam dlugie dystanse. Nawet wielu trenerow zaleca bieg na samopoczucie, bo czasem tetno plata figle. Serio, poczatkujacy nie musi inwestowac w pulsometr i badania wydolnosciowe - bo bez nich pomiary i tak sa baldzeniem po omacku.
        • wapaha Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 11:21
          zgadzam się z ira - na początek na czuja i na spokojnie, zobacz jak działa i czuje się twój organizm
        • princesswhitewolf Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 11:28
          to ty wprowadzasz w blad. Mowie na podstawie tego co slysze od lekarza ktory cale zycie zajmowal sie medycyna sportowa a ktory jest pare metrow ode mnie.Przy slabej kondycji nie da sie biegac w ogole na poczatku bez ryzyka zdrowotnego jesli jest wieksza waga. Naprawde udary nie sa czyms rzadkim wsrod osob uprawiajacych sport w sposob nierozsadny.

>U mnie spokojny truchcik to tetno nawet i 145, a kondycje mam rewelacyjna

przy truchciku masz 145 tetno i masz kondycje rewelacyjna? To ty nie wiesz, ze jesli ktos ma kondycje rewelacyjna to ma stosunkowo niski puls a nie 145? To w ogole nie mozesz biegac bo przy biegu bedziesz miec 180 olaboga. Przy truchciku przecietni ludzie maja 120-130 wlasnie. Kazdy lekarz ci powie, ze najbezpieczniejszym tetnem dla poczatkujacego jest wlasnie 120-130 mniej wiecej przy zalozeniu ze nie mowimy od 20 latce tylko osobie dojrzalej. Powyzej 180 puls jest juz niebezpiecznie dla kazdego. www.livestrong.com/article/406333-is-a-heart-rate-of-182-while-running-dangerous/

no ale jak zwykle wiesz lepiej niz fachowcy. Moj kolega tak szalal na rowerze gorskim i padl na udar. Mial gdzies puls

>Serio, poczatkujacy nie musi inwestowac w pulsometr i badania wydolnosciowe - bo bez nich pomiary i tak sa baldzeniem po omacku.

pulsometr to przeciez grosze, a jesli biega na biezni to kazda bieznia takowy posiada wbudowany ktory mniej wiecej pokazuje.
          Ona zaczyna i nie ma jak zakladam 20 lat
          • wapaha Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 11:40
            Biegam od 6 lat
            Sporty uprawiam od dziecka

Na tętnie 147 ( takie wyliczone dla mnie na podt wzoru ) biegam wolno ( tzw. wolne bieganie na budowanie bazy tlenowej )> kondycję mam rewelacyjną. Puls 130 ( sprawdzany przez lekarza specjalnym pulsometrem na palcu ) miałam w godzinę po treningu pływackim ( 3 km ciągiem w 59 minut ). Nigdy nie miałam tętna takiego jak niektórzy wyczynowcy czyli np. w spoczynku 40. Ja w spoczynku mam 60-70. Przy chodzeniu po domu ok 90. Wyjście do sklepu 120.

Spytaj tego lekarza , który jest obok Ciebie, jak bardzo jestem chora
            tongue_out
            • princesswhitewolf Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 11:49
              Ale ty mowisz o biegu przy 147. Przy biegu to i ja mam 147. A nie przy wolnym truchcie. Przy truchcie mam 130 gdzies. Przy bardzo szybkim marszu jakies 120. Mowie o oczywiscie juz o conajmniej 15 min tego marszu i biegu a nie poczatku.

Sa roznice osobnicze ale nie dam sobie wmowic ze tetno spoczynkowe 120 to normalne i pozadane jak bistian mowi

Wyjscie do sklepu to 120 tetno u ciebie? chyba idzesz szybkim marszem to i ok.

Wkleilam wyzej link mowiacy wyraznie ze 180 to juz tetno ktore moze zagrazac zyciu

Oximeter to ja mam i w domu i mierzy on przede wszystkim tlen. Puls to mozna i sprawdzic z zegarkiem i lapa na upartego a glownym celem lekarza dlaczego ci zalozyl oximeter jest tlen. Tu to standardowe badanie dla kazdego poza cisnieniem jak idziesz do lekarza z byle czym
              • wapaha Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 11:52
                Ty
                A ja robię inaczej

I zgodnie z zasadą Maffetona stosuję wolne bieganie przy takim właśnie tętnie-147 - wyliczonym pode mnie

I jeszcze raz dużymi literami

ANI IRA ANI JA NIE PISZEMY NIC O TĘTNIE SPOCZYNOWYM

szkoda, że już nie ma na forum opcji boldowania tekstu , bo bym ci jeszcze to wyboldowała żeby dotarło

p.s. na tętnie 180 biega mi się bardzo dobrze- wtedy świetnie się czuję. Ba. Nie próbowałam swojego V0max ale podejrzewam że byłoby ok 196 tongue_out
                • princesswhitewolf Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 11:58
                  >p.s. na tętnie 180 biega mi się bardzo dobrze- wtedy świetnie się czuję. Ba. Nie próbowałam swojego V0max ale podejrzewam że byłoby ok 196

Spoko, biegaj dalej przy 180 i nie czytaj tego co tu pisze www.livestrong.com/article/406333-is-a-heart-rate-of-182-while-running-dangerous/.
                  Ci co maja udary przy bieganiu tez sa najczesciej wieloletnimi biegaczami ktorym sie bardzo dobrze biega wiec ambitinie pchaja wiecej wiecej do oporu a nie powoli i systematycznie

Nikt rozsadny nie doradza osoby ktora nigdy nie biegala zaczynac od biegania a nie marszu.

Moim zdaniem szybki marsz a po 2-3 tygodniach codziennego marszu bedzie i biegac naprzemiennie z marszem
                  • wapaha Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 12:08
                    Nie biegam ciągle przy 180. Tyle mam przy akcentach. Biegam na niższym tętnie, zwłaszcza gdy robię bazę tlenową. Przecież ci napisałam.

Pieprzysz jak potłuczona pisząc : "Nikt rozsadny nie doradza osoby ktora nigdy nie biegala zaczynac od biegania a nie marszu."

Bo Ira nie doradza biegania zamiast marszu. Ira napisała

"Marszobiegi przy slabej kondycji sa jak najbardziej ok, o ile przewaza marsz"

• princesswhitewolf Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 12:14
                      > Tyle mam przy akcentach.

udary ludzie miewaja i przy akcentach

nie, przy slabej kondycji zaczyna sie od marszu a nie marszobiegow jesli sie nie ma 20 lat i odpowiedniej wagi. Jesli ktos cale zycie nie biegal to bedzie mu bardzo trudno i pol godziny uprawiac marszobiegow. Organizm nalezy przyzwyczajac do wyzszego pulsu. Po miesiacu systematycznego bardzo szybkiego marszu bedzie i robic te marszobiegi

>Pieprzysz jak potłuczona

wybacz, ale nie potrafisz prowadzic kulturalnej dyskusji bez obrazania ludzi. Nie poziom rozmowy dla mnie. Zycze ci szczerze wszystkiego dobrego.Zegnam.

• wapaha Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 12:20
                        No i co , że ludzie mają i przy akcentach ?( swoją drogą nie słyszałam o takim przypadku ?) Ludzie miewają też robaki przy zdrowym trybie życie, mają mało pieniędzy mimo że ciężko harują, mają kiepską wiedzą na temat sporu mimo że rodzic jest lekarzem sportowym i mądrzą się zamiast zamilknąć w odpowiednim momencie.

Nie wiem jaka jest autorka , nie znasz jej kompletnie, teraz wprowadzasz już nowe zmienne ( wiek i waga) jako uzasadnienie tego co radzisz . Twoje rady są kompletnie od czapy. Marszobiegi z przewagą marszu , z wsłuchaniem się w siebie są jak najbardziej ok.

Cięzko prowadzić kulturalną dyskusję z osobą która kłamie i przeinacza fakty. Ale widzę, że sformułowanie "pieprzysz jak potłuczona" jest dla ciebie dobrą okazją do obrażenia się i zakończenia dyskusji, w której obnażona została twoja niewiedza i babol, który walnęłaś. So be it big_grin
          • ira_08 Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 12:47
            A ja mówię na podstawie bycia biegaczką, współpracy z trenerami i 5 maratonów, w tym 4 poniżej 3:30 i półmaratońskiej życiówki w okolicach 1:33. Biegam od 5 lat. A powinnam nie żyć wg Ciebie.

>przy truchciku masz 145 tetno i masz kondycje rewelacyjna?

Tak księżniczko, mam wysokie HRmax. Mam rewelacyjną kondycję, biegam po 80-90 km tygodniowo. Na mniej niż 10 km nawet nie chce mi się z domu wychodzić.

>To w ogole nie mozesz biegac bo przy biegu bedziesz miec 180 olaboga.

A miewam i 190 przy interwałach, jak mocno pocisnę. Zdrowa jestem, badam się regularnie przy moim poziomie zaawansowania.

> Przy truchciku przecietni ludzie maja 120-130 wlasnie.

Przeciętni mają. A inni nie mają. A i przeciętni, a wytrenowani mogą mieć wyższe choćby z powodu upału lub zmęczenia.

>pulsometr to przeciez grosze, a jesli biega na biezni to kazda bieznia takowy posiada wbudowany ktory mniej wiecej pokazuje.
            Ona zaczyna i nie ma jak zakladam 20 lat

Ale nie zna swojego HRmax i na bieżni sobie nie zbada.

>no ale jak zwykle wiesz lepiej niz fachowcy. Moj kolega tak szalal na rowerze gorskim i padl na udar. Mial gdzies puls

Nie, to ty jak zwykle się wymądrzasz. Pracuję na co dzień z fachowcami i trenerami lekkiej atletyki. Ja nie szaleję - ja czuję, czy mam wysokie tętno czy nie - pulsometr jest przydatny przede wszystkim podczas biegów w poszczególnych zakresach oraz na zawodach, gdzie adrenalina może sprawić, że przesadzisz i nie poczujesz, tylko na 30 kilometrze odetnie ci prąd. Proszę, tak oto o pulsometrach pisze najlepszy chyba polski amator:

warszawskibiegacz.pl/bieganie-pulsometrem-podstawowe-bledy-poczatkujacego-biagacza/

Sama już od roku, nie licząc zawodów, nie biegam z pulsometrem ale takie 160-170 to miałam podczas normalnego biegu, nie truchtu. Nie męczyłam się, nie sapałam. Nie wiem, ile pokazałby teraz.

Jak ktoś zaczyna i nie ma przeciwwskazań, to sobie powinien marszobiegować, tak by nie czuć że opada z sił, tak, żeby w miarę swobodnie oddychać, bo na początku ciężko. I tyle. Żeby biegać, trzeba znać swój organizm, a elektroniką można się wspomagać.
            • wapaha Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 13:51
              piona Ira !
      • bistian Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 11:24
        princesswhitewolf napisała:

> Koniecznie mierz tetno. 120-135 uderzen i nie wiecej

Jaki procent dorosłych Polaków ma takie tętno spoczynkowe? 20% czy trochę więcej?
        • princesswhitewolf Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 11:30
          Bistian...mowie o tetnie a nie cisnieniu. 120 spoczynkowego nie ma zdrowy dorosly czlowiek bo to nie niemowle. Dorosly czlowiek ma tetno 70 jako srednia. Sportowcy i osoby wysportowane maja nizsze 55-70.

Cisnienie czyli dia i sys to zupelnie inny temat
          • princesswhitewolf Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 11:32
            chyba ira tez myli cisnienie z tetnem i stad jej opowiesci... o 145 jako normalnym przy truchciku u osoby wysportowanej niby
            • wapaha Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 11:42
              Obstawiam , że nic nie myli. Patrz co napisałam wyżej. Buduje bazę tlenową na tętnie utrzymując w truchcie TĘTNO 147

Obstawiam tez, że ira wie więcej o bieganiu niż Ty i ten lekarz obok ciebie bo.....biega wink
              • princesswhitewolf Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 11:44
                aha i dlatego pisze o tetnie spoczynkowym 120?

Cytuje ( bo chyba bez odwolania sie do linkow sie nie obejdzie):

(...)kondycji – ludzie wysportowani mają nieco niższy puls, niż ci, którzy w ogóle nie ćwiczą; wieku – norma dla niemowląt to 130 uderzeń na minutę, dla dzieci – 100, dla młodzieży 85, dla dorosłych 70, a dla seniorów 60.(...)

polki.pl/zdrowie/diagnostyka,prawidlowe-tetno-jaki-jest-prawidlowy-puls-serca,10034474,artykul.html

tetno spoczynkowe 120 ma byc normalne? o czym ty kobieto piszesz? nie osmieszaj sie.
                • wapaha Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 11:49
                  big_grin

no to garść faktów :

Twój wpis z 10: 16 : "Musisz wyczuc jak szybko mozesz maszerowac przez 15 min aby nie dostac zadyszki kolki itd. Koniecznie mierz tetno. 120-135 uderzen i nie wiecej"

Czyli cyfra 120 pojawia się jako pierwsza u CIEBIE

Ira godz 11: 15

" U mnie spokojny truchcik to tetno nawet i 145, a kondycje mam rewelacyjna i od lat biegam dlugie dystanse. Nawet wielu trenerow zaleca bieg na samopoczucie, bo czasem tetno plata figle"

Nie ma cyfry 120, nie ma NIC o tętnie spoczynowym

Bistian 11:24

"aki procent dorosłych Polaków ma takie tętno spoczynkowe? 20% czy trochę więcej?"

po raz pierwszy wprowadza słowo tętna spoczynkowego, do którego Ty się przypitalasz mimo że Ira nic o nim nie pisała

A teraz czekam aż przyznasz się do błędu

• princesswhitewolf Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 12:02

moim zdaniem ira albo pomylila sie i mowi o cisnieniu, albo ma inne znaczeniowo rozumienie slowa trucht albo ....ma kiepska kondycje. Trucht to ledwo bieg i jesli ma juz 145 przy truchcie to co bedzie przy biegu naboga?. Chyba ze jej okreslenie trucht to po prostu bieg ale nie " w klusa". Ale jak widac 180 to super tetno do biegania wg tego forum i pierdut wskazania w necie i w realu lekarzy

wiesz jesli ci bedzie lepiej to ja sie moge przyznac do bledu lacznie z tym ze na livingstrong tez klamia. A czemu nie... Co mi tam. Biegaj na zdrowie i nie padnij czasem pchajac to 180 jako norme bo ci dobrze zycze.
                    • wapaha Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 12:13
                      Nie, Ira się nie pomyliła. Ira nie pisze o ciśnieniu. Ira nie pisze o tętnie spoczynkowym. Ira pisze o tętnie 145 przy truchcie. Tylko że dla Ciebie trucht to 7km/h a dla Iry trucht może oznaczać 5 km/h . ( ja biegając wolno czyli 6km/h mam tętno 147-140 ). Znani mi zawodowi biegacze mają takie tętno przy truchcie 4.30 km/h albo i mniej.

"Ale jak widac 180 to super tetno do biegania wg tego forum i pierdut wskazania w necie i w realu lekarzy "

NIE KŁAM
                      Nie padły tu takie słowa. JA napisałam, że bardzo dobrze się czuję przy tętnie 180 w czasie biegu . I tak jak napisałam wyżej tętno osiąga taki wymiar przy mocnych akcentach ( np. gdy biegam 4 x 500 m, albo rytmy piramidkowe 300 na 300, 200x200, 100x100 i potem wzrastające )

Ty nie przyznajesz sie do błędu dla mnie. Ty sama sobie zdaj sprawę że ci się słowa pomyliły i troszkę cię poniosło jak zwykle w tego typu tematach gdy wydaje ci się ze jesteś ekspertem bo twoja matka była lekarzem sportowym pół wieku temu,
                      • princesswhitewolf Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 12:19
                        .... ale jak mowilam mi wisi i jesli ci ulzy bo grasz w jakas gre to tak, pomylilam sie ja i wszystkie linki sie myla a ty jestes aktualnie najwiekszym ekspertem. Moja matka pracowala jeszcze 4 lata temu gwoli informacji

>JA napisałam, że bardzo dobrze się czuję przy tętnie 180 w czasie biegu .

i wg ciebie to co czujemy jest jedynym wymiernikiem tego co powinnismy robic ha ha
                        Milego popoludnia i biegania
                        • wapaha Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 12:22
                          Ale ja ani słowem nie komentuję linków, które dałaś ! big_grin
                          '
                          Tylko wykazalam ci jak bardzo się zaplątałaś z tym tętnem spoczynkowym, imputując innym że o nim piszą big_grin

Śmieszna jesteś wiesz big_grin ? - wmawiasz mi , że sugeruję innym co mają robić, bo mi jest z tym dobrze big_grin

A za życzenia dziękuję - biegania już nie będzie, bo zrobiłam szybką 5 tkę rano ( tętno 168 )
                      • wapaha Re: Bieganie - pomocy 04.07.18, 16:03
                        link gdyby ktoś chciał poczytać całość twoich wywodów

forum.gazeta.pl/forum/w,567,166288995,166288995,Do_biegajacych_.html?t=1530712995#p166296289

• bistian Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 12:05
                    wapaha napisała:

> Bistian 11:24
                    >
                    > "aki procent dorosłych Polaków ma takie tętno spoczynkowe? 20% czy trochę więce
                    > j?"
                    >
                    > po raz pierwszy wprowadza słowo tętna spoczynkowego, do którego Ty się przypita
                    > lasz mimo że Ira nic o nim nie pisała

Ja się na tym nie znam, nie jestem kobietą, nie chodzę po lekarzach. A ciśnienie mierzę w barach i to mi w zupełności wystarcza. smile Może dlatego mylę pojęcia i trudno się porozumieć.

To niech mi ktoś powie, co oznacza taki zapis 120/80?
                    To pierwsze mi się podnosi podczas wysiłku. wink
                    • wapaha Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 12:13
                      Piszesz o ciśnieniu a nie tętnie ( pulsie )
                    • bistian Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 12:14
                      OK, sprawdziłem, ciśnienie tętnicze mierzone ołowiem zamiast barami wink
                      Pulsu(tętna) nigdy nie mierzyłem, biegać mi nie wolno.
                      • wapaha Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 12:23
                        Możesz dla własnej wiedzy sobie sprawdzić, tak kontrolnie i obserwować jak ono się zmienia w zależności od aktywności. Biegać nie możesz ale np. gimnastyka, szybki marsz, leżenie itp
                    • princesswhitewolf Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 12:15
                      >120/80?

to jest cisnienie Dia/Sys i nie puls i zupelnie bardzo dobre, wrecz idealne. Nie masz powodu do zmartwien i zycze ci bys cale zycie takie mial

My tu o pulsie bistian rozmawiamy

• anika772 Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 13:55
                    "A teraz czekam aż przyznasz się do błędu"

Czekaj tatka latka, aż kobyłę wilcy zjedząwink
                    • wapaha Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 13:59
                      Chyba się paniusia obraziła ... suspicious
            • ira_08 Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 12:59
              Nie mylę. Mam wysokie tętno i tyle, bo ludzie są RÓŻNI. Nie zwykłam chwalić się na forum, ale tak, sądzę, że wysportowania większość osób może mi pozazdrościć. Mam maratońską życiówkę w okolicach 3:25 (co do sekund nie podam, bo wyniki można znaleźć w sieci i jeszcze jakaś detektywka formurowa sobie sprawdzi). A ty masz jaką? Oh wait.

I Wapaha dobrze pisze, poczytaj na spokojnie nie nie brnij dalej. Tu też masz fajny artykuł:

treningbiegacza.pl/jak-biegac-z-pulsometrem-kompendium-wiedzy

Przy ustalaniu zakresu liczysz % HRmax, a nie gołe cyferki z dudy wzięte. Twój kolega mógł umrzeć, nie dlatego, że pocinał na rowerze z tętnem 180, ale dlatego, że osiągnął 98% HRmax i cisnął dalej. Albo był chory i umarłby też na kanapie.
              • wapaha Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 13:58
                Ja mam jak Ty, też mam wysokie tętno
                Graty za maratony, ja planuję w 2019 ( 40-tka na 40 -tkę wink ) - już teraz wiem, że taki czas jest poza moimi możliwościami. ( debiut na półowce na bardzo trudnej trasie 1:57 , na płaskiej i dzisiaj byłoby z 1:45 ) , chciałabym złamać 4 h ale z 4: 10 też będę zadowolona smile

Wyżej napisałam V0max - pomyliłam się. Chodziło mi oczywiście o HR max ( V0max to w pływaniu mam )

Pozdro Ira ! Szerokości smile
                • ira_08 Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 15:21
                  Dziękuję smile Do 2019 kupa czasu, spokojnie wystarczy na łamanie czwórki do wytrenowania dla 40-letniej babki wink A, ja wyżej też się pomyliłam. Biegam 6 lat, nie 5 - jak to leci smile
                  • wapaha Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 18:07
                    Wiem, że kupa ale jestem realistką. jestem pływaczką i w dużej mierze na to idzie i czas i siła i regeneracja , na dobrą sprawę cała jesień pójdzie mi na przygotowania do mistrzostw. Zimą z kolei chcę wziąć udział w pływaniu lodowym i jak się uda w steelman - więc mocniej ruszę od lutego dopiero. Na razie- budowanie tlenu i praca nad głową wink
    • anika772 Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 13:56
      Nie pomogę, bo nigdy z tych aplikacji nie korzystałam. Biegam jak mi serce podpowiada, czasami relaksacyjnie, a czasami potrzebuję dostać wpier.d.o.l.
      Tylko się nie zniechęcaj, życzę wytrwałości!
    • chocolatemonster Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 14:00
      Ojej...dziewczyny..ja w ogole nie kontroluje tetna...jedynie co to chyba tylko buty przez przypadek mam dobre (zajrzalam dzis w markecie do magazynu dla biegaczy😁
      • ira_08 Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 15:25
        I dobrze. Jak nie biegasz "w trupa", to nie ma potrzeby, jedyne co by Ci to przyniosło to fiksację na punkcie cyferek - mogłabyś biegać za wolno jak na swoje możliwości (bo cyferki) albo przeciwnie, za szybko (w klacie kłuje, płuca palą, no ale cyferki się zgadzają). Będzie potrzeba, jak zechcesz latać dyszki i bić się o podium, wtedy warto biegać w tempie progowym i pulsometr ułatwia smile Buty akurat warto mieć dobre smile
        • wapaha Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 18:09
          Ira, czekoladowa pisała ostatnio że ona biega treningi wybiegania w tempie 5km/h
          Talent!
          • chocolatemonster Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 19:30
            Ojtam...talent to by byl gdybym maratony trzaskala a do tego jeszcze dluga droga😁
          • ira_08 Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 19:48
            Chyba 5 min/km...? Bo 5 kilometrów w godzinę to się idzie, nie biegnie. Ja właśnie wróciłam z dyszki po 4:55, w końcu chłodno to można smile

Choco - do trzaskania maratonów nie trzeba talentów, tylko długich i systematycznych treningów smile Wszystko przed Tobą. Jakby mi ktoś kiedyś powiedział, że będę biegać maratony, to bym się w czoło popukała.
            • chocolatemonster Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 20:35
              A nie...ja na razie rekreacyjnie ale jak nie lubilam biegac tak bardzo mnie wciaglo. Biegam gdy tylko mam wolne i najbardziej lubie rano. Teraz sa u nas upaly ale do 10 da sie biegac. Dzis pospalam dluzej i biegalam w temp 35 stopni. Bylam pewna, ze nie dam rady ale nie bylo zle. To w ogole zastanawiajace bo (przepraszam za szczerosc) w trakcie miesiaczki moja wydolnosc i wytrzymalosc jest zauwazalnie wieksza. A z ciekawostek: bieglam ostatnio w butach do kangoo jump (nasza instruktorka zdecydowala, ze przy 40 st o godzinie 19 nie bedziemy skakaly tylko biegly). Dziwne uczucie- pod gore trzeba sie lekko pochylic do przodu, z gory znow odchylic do tylu. Zdecydowanie wole biegi w zwyklych butach😁
              • ira_08 Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 20:54
                >A nie...ja na razie rekreacyjnie ale jak nie lubilam biegac tak bardzo mnie wciaglo.

Też tak mówiłam wink Równo 6 lat temu zaczynałam od 2-minutowego sapania i 3 minut marszu, wracałam po 30 minutach umarnięta. Idzie coraz lepiej, coraz szybciej, coraz dłużej i chyba każdy, kto łapie bakcyla zaczyna chociaż myśli o królewskim dystansie wink

>To w ogole zastanawiajace bo (przepraszam za szczerosc) w trakcie miesiaczki moja wydolnosc i wytrzymalosc jest zauwazalnie wieksza.

Tak bywa. Kiedyś podczas miesiączki pobiegłam półmaraton niczym torpeda, wtedy 1:41. Czasem nie mam siły ruszyć ręką, a czasem mam mooooc. Co ciekawe, od biegania zmalała mi bolesność miesiączek. Raz na kilka miesięcy mnie kładzie na amen, ale czasem mogę żyć. A przed bieganiem kładło mnie na amen co miesiąc.

Nie znam się na kangoo jump (brzmi super), ale o butach do biegania mogę gadać bardzo długo wink

>nasza instruktorka zdecydowala, ze przy 40 st o godzinie 19 nie bedziemy skakaly tylko biegly

40 st :o ??? Czy Ty nie mieszkasz w Irlandii? Rozważam pod ewentualną emigrację i przeszkadza mi tam pogoda tongue_out
                • chocolatemonster Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 21:13
                  Od ponad tygodnia mamy Costa del Ireland😁 Dzis jest chlodniej bo teraz 30 stopni😁 Ponoc jeszcze 2 tygodnie tak ma byc i choc zima byla dluga (nawet byl snieg przez tydzien) to lato jest ok. Ja bardzo lubie irlandzki klimat bo jest (choc to sie zmienia) lagodny. A buty mam Asics- polecone przez moja pania doktor od kregoslupa, ktora gdyby wiedziala, ze biegam i chodze na kangoo to by zawalu dostala. Ale...widzialysmy sie 17 kg temu i moj kregoslup i stawy maja sie zdecydowanie lepiej.
                  • ira_08 Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 21:20
                    17 kg, wow! Trzymam kciuki wink Kojarzę Cię z postów o Twojej córeczce i Irlandii właśnie, teraz będę też kojarzyła z bieganiem. Powodzenia! Asics są OK zazwyczaj, choć sama jestem wierna Boostom od Adidasa wink
                    • chocolatemonster Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 21:32
                      O! To musze je 'obczaic' bo ja sobie biegam a w ogole nie mam zielonego pojecia czy dobrze biegam itd. Ty i Wapaha sie znacie a ja jako dziecko w irlandzkiej mgle. Ale sprawia mi to przyjemnosc, kondycja mi sie poprawia, nawet cellulit sie chowa. No i te endorfiny plus poczucie, ze wygrywam sama ze soba bo nigdy nie przypuszczalam, ze pobiegne wiecej niz 100m bez zadyszki a na haslo 'bieganie' otrzasalam sie ze zgroza. Bylam zagorzala zwolenniczka Nordic Walking ale po pewnym czasie zauwazylam, ze to 'za malo' (z kijkami tez mozna biegac , probowalam ale to nie to). No i zaczelam marsze z kijkami przeplatac z biegiem a pewnego dnia 'odrzucilam kijki'😁
                      • ira_08 Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 21:52
                        > Ale sprawia mi to przyjemnosc, kondycja mi sie poprawia, nawet cellulit sie chowa.

Ja zaczęłam w wieku 24 lat, mam 30 i cellulit się pojawia, choć na razie tylko ja go widzę tongue_out

Co do znania się - to przyjdzie samo. Im więcej masz doświadczenia, więcej czytasz, szukasz... i pewnego dnia wiesz już dużo.
                        • wapaha Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 22:48
                          Ja weszłam do wody mając 6 lat. I tak mi zostało. Biegałam coś tam jako dzieciak ale tak z przyjemnością od 5,5 roku. I też Asicsy

Chocolatemonster- rób co czujesz smile
                • wapaha Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 22:46
                  To nie jest zastanawiające. Dzień przed miesiączką i w pierwszych dniach jest jeszcze wysoki poziom żelaza. Najniższy jest po miesiączce potem pomału się odbydowuje by znowu osiągnąć szczyt wink
              • snakelilith Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 22:05
                chocolatemonster napisała:

To w ogole zastanawiajace bo (przep
                > raszam za szczerosc) w trakcie miesiaczki moja wydolnosc i wytrzymalosc jest za
                > uwazalnie wieksza.

To nie jest takie rzadkie. Przed miesiączką spada bowiem poziom estrogenów u kobiety i wtedy nasz testosteron, hormon siły i aktywności, ma czasem większe szanse na działanie. A i samopoczucie po pms-sie przed okresem już w drugim dniu krwawienia znacznie się u wielu kobiet poprawia. Mnie, dopóki krwawienia nie zrobiły się bardzo obfite, miesiączki w sporcie w ogóle nie przeszkadzały. Nawet biłam w tym czasie moje rekordy wytrzymałości, jak na przykład podczas długich i bardzo trudnych trasach w Alpach.
    • joanna05 Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 14:55
      Dowolna apka biegowa na telefon powinna Ci to pozwolić ustawić. Wpisz sobie: program biegowy w sklepie z aplikacjami w telefonie, wiele tego jest. Ja biegam z Runkeeperem teraz, kiedyś Nike plus, przez chwilę Enodomondo.
      • little_fish Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 16:39
        Dziękuję bardzo 😊
    • huexido Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 15:15
      Ja mam taką aplikację androidowską do odliczania treningu Tabata timer to się nazywa (taki bialy stoper na gramatowym tle). Służy do ustawiania cykli w treningu, ja ją wykorzystuję do ketli, ale zdarzało mi się też do marszobiegów. Możesz ustawić ilość cykli, czas wysiłku, czas odpoczynku itd. informuje dźwiękiem, wibracją i przede wszystkim może działać w tle, tzn. włączysz muzykę czy cokolwiek a komenda mimo to się pojawi. Zakres każdego ustawienia to 999 sekund.
      • little_fish Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 18:14
        Dziękuję bardzo 😊
    • mamusia1999 Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 17:49
      A jak już zaczniesz to pamiętaj o rozciąganiu, inaczej nozesz sobie zaszkodzić jak paniszelka.
      • wapaha Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 18:10
        Rozgrzewka przed-rozciąganie po
        • ira_08 Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 19:44
          I schłodzenie, rolowanie też jest super.
          • snakelilith Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 22:09
            Kąpiel w wannie z lodem. wink Ale faktycznie lodowaty prysznic na nogi znacznie przypiesza regenerację i często zapobiega ewentualnym bólom mięśni.
            • wapaha Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 22:49
              To prawda. Pomaga też na "zakwasy" -przepraktykowane zimą w jeziorze wink
          • turzyca Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 22:10
            Końska maść chłodząca.
            • snakelilith Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 22:19
              Ja odkryłam teraz Ice gel z mentolem na nogi. Najpierw myślałam, że to ściema, ale to naprawdę działa po wysiłku w upale.
    • turzyca Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 21:54
      Ja polecam program nhs, bo on nie tylko odmierza czas, ale przede wszystkim tam jest cały instruktaż, no i sporo zagrzewania typu "pewnie chcesz się poddać, ale zostało już tylko 40 sekund, dasz radę", dokładnie w tym momencie gdy człowiek sobie myśli, że na pewno nie da już rady i może przestać biegać. To naprawdę robili profesjonaliści.
      • little_fish Re: Bieganie - pomocy 01.07.18, 22:10
        Dziękuję bardzo 😊
      • mmoni Re: Bieganie - pomocy 02.07.18, 00:08
        Tak, jak to ujęła moja koleżanka, "już cała złachana, myślę, po co ja to sobie robię, wrócę się do domu, a wtedy Laura mi mów <<you're doing great>> i wtedy myślę <<nie, nie mogę zawieść Laury>>."
        • little_fish Re: Bieganie - pomocy 04.07.18, 19:07
          😀
    • kalina_lin Re: Bieganie - pomocy 04.07.18, 21:02
      Glos do dyskusji nt. tetna podczs biegu. Otoz kobiety z racji swej fizjologii biegaja na wyzszych xakresach tętna niz mezczyzni. Normy treningowe tymczasem byly tworzone dla mezczyzn.
      www.runners-world.pl/trening/Kobiety-kontra-mezczyzni,4797,3

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka