Dodaj do ulubionych

Zastrzyki z witaminy B12

04.07.18, 20:55
Czy któraś z Was potrzebuje regularnych zastrzyków z witaminy B12 i może się podzielić swoją historią? Wygląda na to, że to mój przypadek - właśnie usłyszałam, że prawdopodobnie już zawsze będę potrzebowała takiej suplementacji. W życiu o tym nie słyszałam i nie wiem, co o tym sądzić.
Z góry dziękuję za każdą informację.
Obserwuj wątek
    • mid.week Re: Zastrzyki z witaminy B12 04.07.18, 21:07
      Mój tata od niedawna ma. Wcześniej wiecznie zmęczony, zawroty głowy, słaby. Odżył po pierwszej serii.
    • psiamama6 Re: Zastrzyki z witaminy B12 04.07.18, 21:13
      Nisar, badałaś poziom aktywnej witaminy b12? W 2012 roku robiłam sobie zastrzyki, poziom witaminy ogólny (nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa) miałam prawidłowy, natomiast poziom aktywnej witaminy był bardzo zaniżony. Nie wpłynęło to na moje samopoczucie jednak.
    • nisar Re: Zastrzyki z witaminy B12 04.07.18, 21:17
      Nie wiem, czy to aktywna, ale poziom zwykłej mam 80, a norma jest mniej więcej od 200 do 800. W moim przypadku wywołało to anemię - fatalne wyniki morfologii, jednocyfrowa hemoglobina no i samopoczucie adekwatne.
      • psiamama6 Re: Zastrzyki z witaminy B12 04.07.18, 21:21
        A to bierz, słyszałam że w takich przypadkach jak twój zastrzyki bardzo pomagają, u mnie była inna sytuacja, bo szukano przyczyny moich objawów i niski poziom b12 był jednym z tropów.
    • hosta_73 Re: Zastrzyki z witaminy B12 04.07.18, 21:22
      Masz problem z wchłanianiem? Gastroskopię robiłaś?
      Raz poziom B12 miałam blisko dolnej normy i doktorka stwierdziła że zastrzyki pomogą szybciej. Brałam 1 x tydzień przez 10 czy 12 tyg.
      • princesswhitewolf Re: Zastrzyki z witaminy B12 04.07.18, 23:00
        no wlasnie, jesli juz to seria bo jednorazowo to nic nie zadziala a nie jak mowi Jolka...ze miala i niby bolismile)) Zastrzyk rozumiesz bolismile)) he he oj ta nasza jolcia...
    • berdebul Re: Zastrzyki z witaminy B12 04.07.18, 21:32
      Trzeba znaleźć przyczynę. Źle przyswajasz? Zła dieta? Mutacja?
      Generalnie te zastrzyki nie są zbyt przyjemne, ale są skuteczne.
      • nisar Re: Zastrzyki z witaminy B12 04.07.18, 21:44
        Nawet mnie nie strasz. Panicznie się boję zastrzyków, a tu na początek seria do 14 sztuk. Rany gorzkie.
        Przyczyna na razie nieznana - gastroskopię robiłam jakiś czas temu (2-3 lata) wtedy była niemal idealna. Nie jestem wegetarianką ani weganką - wychodzi na to, że się nie wchłania.
        • ania-z-lasu Re: Zastrzyki z witaminy B12 04.07.18, 21:49
          Nie ma się czego bać, to zastrzyki śródskórne, sama sobie możesz robić.
          • memphis90 Re: Zastrzyki z witaminy B12 05.07.18, 15:31
            Taaaa, środskórne 😂
        • silenta Re: Zastrzyki z witaminy B12 04.07.18, 21:55
          Te zastrzyki nie są wcale jakieś okrutnie bolesne. Nastawiałam się na straszny ból i się miło rozczarowałam.
          Moja koleżanka ma niedokrwistość Addisona-Biermera i gdzieś od 30 lat bierze raz w miesiącu zastrzyk 1000 mcg i na tym polega jej całe leczenie. Zdiagnozowana po gastroskopii i biopsji szpiku.
          • nisar Silenta, prośba! 20.07.18, 07:16
            Próbowałam napisać na gazetowego maila, ale mi odbija. Czy jest jakiś sposób na skontaktowanie się z Tobą? Bardzo mi zależy. Odezwij się, proszę.
        • kadfael Re: Zastrzyki z witaminy B12 04.07.18, 22:00
          A dlaczego nie wchłania stwierdzili? Moja mama kiedyś miała anemię, nic nie pomagało dopiero zastrzyki. Lekarz powiedział, że do końca życia. Ale trafiła na innego lekarza, który stwierdził, że to wina interakcji leków. I faktycznie po zmianie lekarstw wyniki się błyskawicznie poprawiły i zastrzyki przestały być potrzebne. To było dobrych 10-12 lat temu i niestety nie pamiętam co to było, ale może to jakiś trop?
          • nisar Re: Zastrzyki z witaminy B12 04.07.18, 22:13
            Niestety raczej nie - ja nie biorę praktycznie żadnych leków.

Lekarka, z którą rozmawiałam (telefonicznie tylko, bo wyniki to sprawa sprzed paru godzin) powiedziała mi, że nie mam czegośtam w żołądku i nie wchłania mi się B12 dlatego trzeba inną drogą. Ale dostałam jeszcze jakieś skierowania - rozumiem, że szukamy.
            • hosta_73 Re: Zastrzyki z witaminy B12 04.07.18, 23:46
              Czyli jeszcze nic nie wiadomo 😊 nie skończyłaś diagnostyki. Pewnie gastro do powtórzenia. Mnie zastrzyki z B12 nie bolały, a samopoczucie miałam lepsze juz po drugim.
    • andaba Re: Zastrzyki z witaminy B12 04.07.18, 22:37
      Ja biorę od czasu do czasu, bo też mi zjeżdża. Nie mam anemii, nie mam problemów z wchłanianiem (raczej), ale poziom mam nisi. I zaburzenia czucia jakieś tam, ataksję tylnosznurową dokładnie. Może na tle tej witaminy, może nie.
    • jola-kotka Re: Zastrzyki z witaminy B12 04.07.18, 22:40
      Mialam , sam zastrzyk boli aaaalllll baaaaardzo
      • princesswhitewolf Re: Zastrzyki z witaminy B12 04.07.18, 22:58
        jolu, to niemozliwe bys miala raz. B12 jesli lekarz zleci to juz jest podawana do konca zycia.
        • jola-kotka Re: Zastrzyki z witaminy B12 05.07.18, 00:45
          Co ty mialam iles tam zastrzykow i wiecej nie . I to nie bylo codziennie a co jakis czas przy anemii wiecej lekarz nie dal.
        • leni6 Re: Zastrzyki z witaminy B12 05.07.18, 15:42
          Nie prawda, b12 w zastrzyku można mieć zlecone doraźnie.
      • issa-a Re: Zastrzyki z witaminy B12 04.07.18, 23:19
        nadal boli? pamiętam jako dziecko dostawałam zastrzyki z wit. B, przy szkarlatynie.
        Pod koniec serii to uciekalam przed pielegniarka.
        Ostatniego milosiernie, juz mi nie dała, "nie miala serca".
        No, ale to było 40 lat temu
    • princesswhitewolf Re: Zastrzyki z witaminy B12 04.07.18, 22:58
      moja mama ma to regularnie. A nisar czy przypadkiem nie bierzesz omeprazole czy controllog jakichs lekarstw ochronnych na zoladek? Pytam bo to dosc czeste wsrod tych osob. Niestety te leki maja skutek uboczny, a mianowicie kiepska wchlanialnosc B12. Nie martw sie, z tym sie zyje. Co 3 miesiace lazi sie na zastrzyk i tylesmile Usciski
      • nisar Re: Zastrzyki z witaminy B12 05.07.18, 10:41
        Princess, bardzo Ci dziękuję, czuję się choć trochę pocieszona.
    • pani_tau Re: Zastrzyki z witaminy B12 04.07.18, 23:02
      Kuzynka brała zastrzyki B12 z powodu depresji. Bolały, ale był, normalnie nie ta sama babka.
      • pani_tau Re: Zastrzyki z witaminy B12 04.07.18, 23:03
        pani_tau napisał(a):

> Kuzynka brała zastrzyki B12 z powodu depresji. Bolały, ale był, normalnie nie t
        > a sama babka.
        Efekt był.
        • alfa36 Re: Zastrzyki z witaminy B12 20.07.18, 08:20
          Tzn przy depresji miała obniżony poziom tej witaminy?
    • bei Re: Zastrzyki z witaminy B12 04.07.18, 23:25
      Masz anemię? Moja znajoma bierze jeden zastrzyk na miesiąc- domięśniowa infekcja.
      • bei Re: Zastrzyki z witaminy B12 04.07.18, 23:30
        Iniekcja nie infekcja.
        • memphis90 Re: Zastrzyki z witaminy B12 05.07.18, 15:33
          Spisek producentów witamin! Infekcje w zastrzykami (w końcu dorośli się nie szczepią, więc trzeba inaczej ich podejść) 😂
    • leni6 Re: Zastrzyki z witaminy B12 05.07.18, 15:40
      Z tego co piszesz to jeszcze daleka droga do takich wniosków. Poza zastrzykami (które są standardowa procedura w ramach nfz) są też dostępne tabletki podjezykowe, warto spróbować. Rozumiem że nie jesteś wegetarianka lub weganka ?
      • jolinka102 Re: Zastrzyki z witaminy B12 05.07.18, 16:03
        Tylko, ze te tabletki nie daja tak dobrego efektu jak zastrzyki. Moj endokrynolog zalecil mi branie tabletek i jezeli nie bedzie widocznej poprawy wynikow to bede musiala przejsc na zastrzyki.
        • leni6 Re: Zastrzyki z witaminy B12 05.07.18, 16:20
          Zastrzyki są najszybszą metoda uzupełnienia b12, ale jak mówimy o brania do końca życia, to zwykle lepiej brać trochę więcej w tabletkach (podkreślam że chodzi mi o te podjezykowe, dla osób w problemem wchłaniania b12) niż chodzić regularnie na zastrzyki.
          • minniemouse Re: Zastrzyki z witaminy B12 20.07.18, 07:33
            mieliscie badania na anemie zlosliwa?
        • alfa36 Re: Zastrzyki z witaminy B12 20.07.18, 08:22
          Ale miałaś obniżony poziom z powodów endokrynologicznych?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka