Dodaj do ulubionych

listy refundacyjne leków

08.07.18, 15:41
co sprawia że jeden lek trafia na nie i kosztuje koło 20zł (ogólnie leki na to schorzenie tyle mniej więcej kosztują za miesięczną kurację) a inny nie i kosztuje 150? ten drugi jest nowszy, może jest objęty jakąś ochroną patentową i producent nie chce obniżać ceny?
Obserwuj wątek
    • makurokurosek Re: listy refundacyjne leków 08.07.18, 15:50
      cena, im nowszy lek tym droższy, w chwili gdy kończy się okres ochrony patentowej ( 20 lat) cena leku spada.
      Ochrona patentowa trwa dwadzieścia lat , cena leku ustalana jest tak by w tym czasie zwróciły się nie tylko koszty badania i produkcji ale również zarobek, uwzględnia się również że po skończeniu okresu ochrony patentowej sprzedaż leku ze względu na pojawienie się jego odpowiedników spadnie.
      • arwena_11 Re: listy refundacyjne leków 08.07.18, 15:53
        Wcale nie zawsze. Są leki, które raz są refundowane, a raz nie. Taka rosyjska ruletka
        • makurokurosek Re: listy refundacyjne leków 08.07.18, 16:07
          "Wcale nie zawsze. Są leki, które raz są refundowane, a raz nie. Taka rosyjska ruletka"

Tak sama ruletka jak w przypadku tego który lek przepisuje ci lekarz. Podałam przyczynę dla której na liście raczej nie zobaczy się leków nowej generacji.
          • dziennik-niecodziennik Re: listy refundacyjne leków 08.07.18, 16:50
            No niekoniecznie. Nowe leki tez sa refundowane jak najbardziej.
          • arwena_11 Re: listy refundacyjne leków 09.07.18, 08:47
            Nie - bo lek o którym mówię był X czasu refundowany, potem wyleciał z refundacji ( nikt o tym nie poinformował pacjentów ) i po jakimś czasie znowu był. Potem nie wiem - bo teść już umarł.
          • ichi51e Re: listy refundacyjne leków 09.07.18, 08:51
            boze przeciez to ze lek jest refundowany nie oznacza ze sie producentowni mniej za niego placi big_grin
            • arwena_11 Re: listy refundacyjne leków 09.07.18, 08:58
              Wiesz na czym polega róznica? Na ilości zakupionego leku. Jak coś kosztuje 100-150 zł - to kupi ten lek więcej osób. Jak 1000-1500 - kupią jednostki.
              I tak było w przypadku tamtego leku. Ludzie umierający odeszli z apteki z kwitkiem i poszli po coś co będzie tańsze. A według lekarza ten lek dawał największe szanse. Mój teść takie wlewy brał przez rok - raz w miesiącu. Płaciłam 2 razy za ten lek. Potem był odstawiony, bo przestał działać. Ale byli tacy, na których działał i oni musieli kupować pół roku czy więcej.
            • makurokurosek Re: listy refundacyjne leków 09.07.18, 08:59
              Czy ja gdzieś napisałam , że producentowi się mniej płaci ? Wyjaśniła skąd biorą się tak duże różnice w cenie. Nowy lek wysoka cena bo ma ochronę patentowa , leki starszej generacji cena niższa bo nie ma ochrony patentowe i maja swoje odpowiedniki
              • dziennik-niecodziennik Re: listy refundacyjne leków 09.07.18, 10:56
                A ja Ci wyjasnilam ze to niekoniecznie nieprawda, bo jak najbardziej sa nowe, oryginalne, ogolnie drogie leki, ktore dla pacjentow sa dostepne w cenie np 3,20.
            • esperantza Re: listy refundacyjne leków 09.07.18, 10:55
              Nie musi ale może oznaczać. Ale też refundacja jest niejako gwarancją popytu. CYlu coś za coś.
    • arwena_11 Re: listy refundacyjne leków 08.07.18, 15:52
      Jak dla mnie ty się ścierają interesy firm farmaceutycznych. Kto ma lepsze lobbowanie - to się załapie. Na pewno nigdy wpływu na to co się znajdzie na liście - nie mają pacjenci. Pamiętam jak to cholerstwo zaczęło być zmieniane co 2 miesiące. Nie wiedziałam o tym. Kupując dla teścia wlewy z hormonów czy co tam to było - zamiast ok 150 zł - zostawiłam w aptece prawie 1000. To był rok 2012. Pamiętam też, że wtedy z refundacji wypadły leki na raka piersi.
      To była tragedia. Ja wykupiłam teściowi ( akurat ja go na te wlewy zawiozłam, a nie sami jechali ), ale teściowej nie byłoby z zaskoczenia stać. Sam szpital był w szoku. A ilu pacjentów odeszło z kwitkiem? Normalnie na wlewach była pełna sala - a tego dnia ( teściowa opowiadała ) było tylko 3 pacjentów.

• dziennik-niecodziennik Re: listy refundacyjne leków 08.07.18, 16:48
      Generalnie od jakiegos czasu kieruja sie ponoc regula ze na listach jest kilka (do pięciu zdaje sie) najtanszych wersji danego leku. Jak ktos zaproponuje nizsza cene na swoj produkt to ten wchodzi na liste, a najdroższy z pieciu wypada.
      • bebi_nowa Re: listy refundacyjne leków 08.07.18, 17:41
        z tą substancją czynną nie ma żadnego leku refundowanego. jest produkowany juz ponad 20 lat w USA.
    • bebi_nowa Re: listy refundacyjne leków 08.07.18, 17:48
      dobra, pomyliłam. ten za 20zł nie jest refundowany - po prostu tyle kosztuje. ale fakt że jest dłużej stosowany i są zamienniki
      • dziennik-niecodziennik Re: listy refundacyjne leków 08.07.18, 17:49
        No widzisz.
    • esperantza Re: listy refundacyjne leków 09.07.18, 10:54
      Leki refundowane mają sztywną marżę, gdy refundacji nie ma cena ustalana jest przez FF.
      To czy lek jest refundowany czy nie zależy z jednej strony od FF bo musi chcieć wystąpić z wnioskiem aż drugiej od płatnika który musi ten wniosek ocenić pozytywnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka