Dodaj do ulubionych

Wanna vs prysznic

14.07.18, 22:12
Gdybyście mieli wybrać tylko 1 to które i dlaczego?
Co macie w domu?

Ja mam wannę. Małą w sam raz praktyczną.
U mojej mamy jest duża. Za duża. Niepraktyczna.
170 cm.

Na wakacjach zawsze mam prysznic.
Często tylko z szybą bez kabiny i to super rozwiązanie.

Mąż chce wannę.
Ja uwielbiam stać pod prysznicem.
Niby można do wanny zamontować szybę ale to nie to samo.
No i zastanawiam się czy warto robic remont czy zostawić jak jest.
Obserwuj wątek
    • julita165 Re: Wanna vs prysznic 14.07.18, 22:17
      Korzystam tylko z prysznica. W wannie jest mi twardo i zimno, woda za szybko stygnie. Ja lubię bardzo gorące kąpiele, woda musiałaby lać się non stop co i tak nie rozwiązuje problemu ze twardo.
    • aaa-aaa-pl Re: Wanna vs prysznic 14.07.18, 22:24
      Wanna i tylko wanna.Nic tak nie relaksuje jak " odmaczanie się"- uwielbiam.
    • aamarzena Re: Wanna vs prysznic 14.07.18, 22:27
      Mam wannę. W wannie można wziąć prysznic, w prysznicu raczej nie polozysz się do kapieli w pianie. To raz. Dwa, czasem myje włosy niezależnie od kapieli/mycia całego ciała. Wystarczy się pochylić nad wanną. Do kabiny prysznicowej wchodzę w całości. Niby da się też pochylić, ale brak jest podparcia dla kolan i pozycja robi się niewygodna. Podobnie z podmywaniem w przypadku braku bidetu - spuszczasz gacie do kostek, siadasz na brzegu wanny i można się podmyc. Żeby podmyc się w kabinie trzeba zdjac spodnie, majtki, skarpety czy rajstopy itp. Podobnie z myciem pod pachami. Ogólnie umycie się czesciowe w wannie jest łatwiejsze. No, ale nie każdy lubi, potrzebuje leżeć w pianie czy myć się częściowo w ciągu dnia.
      • fomica Re: Wanna vs prysznic 14.07.18, 22:31
        Do mycia częściowego można mieć miednicę smile
        • aamarzena Re: Wanna vs prysznic 14.07.18, 22:52
          Eee wygodniej włosy spłukać prysznicem.
      • madzioreck Re: Wanna vs prysznic 16.07.18, 14:30
        O, miałam pisać dokładnie to samo. Plus jeszcze jedno - ilekroć wychodzę spod prysznica gdzieś poza domem, jest mi potwornie zimno. Jak się prysznicuję w wannie, to jakoś się ta łazienka bardziej równomiernie nagrzewa wink
    • fomica Re: Wanna vs prysznic 14.07.18, 22:28
      Gdybym mogła mieć tylko jedno brałabym prysznic. Po namoczeniu w wannie, w wodzie z domieszką płynu i własnego brudku, nie czuje się domyta, i tak na koniec spłukuję się prysznicem z czystą wodą.
      • jematkajakichmalo Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 15:02
        Mam tak samo. Po kąpieli w wannie muszę wziąć prysznic big_grin
    • werdipurke Re: Wanna vs prysznic 14.07.18, 22:29
      jedno i drugie. nie umialabym wybrac.
      na codzien my tylko prysznic, dzieci tylko wanna.
      raz w tygodniu ja wanna.
      zimą poranki ja wanna.
      mąż tylko zima i nie czesciej niz raz w miesiacu
      • inka40plus Re: Wanna vs prysznic 14.07.18, 22:34
        Zazdroszczę
        Przemawiają do mnie wyżej wymienione argumenty za wanną

Uwielbiam jednak to uczucie gdy woda spływa po ciele. Gdzieś widziałam piękna łazienkę z kabiną walk-in i pięknym wodospadem w lesie na ścianie.
        Boski widok. Świetna sprawa.
        Niestety łazienka mini i nie bardzo widzę szybę nawannowa
        • kurt.wallander Re: Wanna vs prysznic 14.07.18, 22:43
          inka40plus napisał(a):

> Zazdroszczę
          > Przemawiają do mnie wyżej wymienione argumenty za wanną
          >
          > Uwielbiam jednak to uczucie gdy woda spływa po ciele.

W wannie równiez weźmiesz prysznic przecież. Mnie się nawet udaje bez parawanu (i cała łazienka nie jest przy tym zalana smile A wanna ma dodatkowe zalety - umycie czegoś dużego ręcznie, umycie włosów bez jednoczesnego brania prysznica, mycie częściowe, jak ktos wyżej wspomniał, mycie psa wink Wykąpanie dziecka, nawet jesli samemu się nie ma, to można miec gości z dziećmi.
          • inka40plus Re: Wanna vs prysznic 14.07.18, 23:02
            Nie do końca to to samo
            Owszem biorę prysznic w kucki
            Wanna ma mała szerokość
            A kabina w formie ograniczonej tylko szybą z odpowiednim spadkiem to mega relaks

A myślicie że gdzie mniej wody się zużywa?
            • kurt.wallander Re: Wanna vs prysznic 14.07.18, 23:29
              inka40plus napisał(a):

> Nie do końca to to samo
              > Owszem biorę prysznic w kucki

A ja w wannie biore prysznic na stojąco, strumień wody kiery=uję na ścianę.

> Wanna ma mała szerokość

A po co mi większa szerokość, gdy w niej stoję?

>
              > A myślicie że gdzie mniej wody się zużywa?

Myslisz, że biorąc prysznic w wannie zyżywam więcej wody niż biorąc prysznic w kabinie prysznicowej?
        • kouda Re: Wanna vs prysznic 14.07.18, 23:36
          Do łazienki mini szyba walk in jest idealna - mam taka
          I łatwo to utrzymać we względnej czystości
          Jednak wole korzystać z zamykanej tradycyjnej kabinki, bo mi w niej cieplej 😉 z wanny korzystają jedynie młodsze dzieci - nie jest go rzecz niezbędna, małżonek ani razu do niej nie wlazł, ja może ze 4 razy jak robiłam day spa 😉 na twoim miejscu zrobiłabym tylko kabinę, oszczędność czasu, miejsca, wody i mniej czyszczenia
        • thea19 Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 07:17
          walk in tylko ladnie wyglada. po jednym prysznicu wstawialabys drzwi.
          • default Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 17:27
            Mam prysznic walk in bez szyby, z zaslonka i zadnych drzwi nie potrzebuje.
      • lodomeria Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 03:13
        werdipurke napisał(a):

> jedno i drugie. nie umialabym wybrac.

Jak to leciało?

Nie mają chleba? To niech jedzą ciastka!
    • biala_ladecka Re: Wanna vs prysznic 14.07.18, 22:37
      Mialam wanne, przy okazji remontu wymienilam na prysznic, po prawie roku stwierdzam ze wanna chyba byla lepszym rozwiazaniem.
      • skarolina Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 22:13
        Miałam wannę, wymieniłam na prysznic, po 6 latach jestem pewna, że to była znakomita decyzja. Przez ten czas raptem 3 razy zdarzyło się, że żałowałam, że nie mogę sobie poleżeć w wannie.
    • jematkajakichmalo Re: Wanna vs prysznic 14.07.18, 22:41
      Mamy jedno i drugie (ale nie 2 w 1 tylko obok siebie). Prysznica uzywamy codziennie, wanne moze ze 2 x w roku jak robimy sobie romantyczna kapiel wink
      Nawet jak nam sie zepsul prysznic to chodzilismy pietro nizej do lazienki, tylko corka brala prysznic w wannie, ale ona mala jest.

Widac w watku, ze emama mloda i bardzo sprawna jest. Moj maz wprawdzie mlody, ale mial niedawno powazna operacje kolana... No jakby nie wywijal i kombinowal nie mialby szans na wejscie do wanny... O tym jednak nie mysli sie na zapas.

Ostatnio myslelismy o remoncie lazienni i co do jdnego jestesmy pewni: wanna polecialaby z hukiem.
      • kurt.wallander Re: Wanna vs prysznic 14.07.18, 22:55
        jematkajakichmalo napisała:

>
        > Widac w watku, ze emama mloda i bardzo sprawna jest. Moj maz wprawdzie mlody, a
        > le mial niedawno powazna operacje kolana... No jakby nie wywijal i kombinowal n
        > ie mialby szans na wejscie do wanny... O tym jednak nie mysli sie na zapas.

Wejśc i wyjść pod prysznic łatwo, za to sprzątanie kabiny wymaga więcej sprawności i czasu niz umycie wanny. Ale oczywiście ematkę przeciez zawsze, a juz szczególnie na emeryturze, będzie stać na sprzątaczkę.

• jematkajakichmalo Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 15:04
          To jeszcze zależy od eielkosci wanny i prysznica. Ja akurat dużo szybciej i łatwiej myje prysznic, b Oma normalne wymiary. Wanna natomiast jest wieeeelka, dwuosobowa na 1000 litrów... Żeby ją umyć muszę do niej wejść.
      • inka40plus Re: Wanna vs prysznic 14.07.18, 23:04
        E tam młoda i sprawna wink

• dzikka Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 06:53
        A mój ma właśnie złamaną rękę. Kocha prysznic ale teraz ratuje go wanna. Spokojnie się umyje bez obawy o zamocznie ręki.
        • anagat1 Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 18:31
          Ja myje prysznic podczas kapieli..zadnych akrobacji to nie wymaga.
          • kurt.wallander Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 19:41
            anagat1 napisała:

> Ja myje prysznic podczas kapieli..zadnych akrobacji to nie wymaga.

Podczas kąpieli psikasz sobie aromatycznym środkiem do mycia kabin? Relaksująco wink
    • mum2004 Re: Wanna vs prysznic 14.07.18, 22:41
      Mam wannę i parawan nawannowy. Dwa w jednym, u nas super zdaje egzamin.
    • boo-boo Re: Wanna vs prysznic 14.07.18, 22:50
      Osobiście wolę prysznic ale...mąż lubi kąpiele, dzieci też. Więc mam wannę z zasłonką- szyba nie wchodziła w grę bo jak znam dzieciaki od razu by ja rozwaliły. No i wolę uprać zasłonkę od czasu do czasu albo kupić nową niż pucować szybę bo mnie ślady wody na niej do szału by doprowadzały. Ale przyznaję - jak mnie czasem połamie w lędźwiach to wymoczenie się w super gorącej wodzie pomaga i to bardzo. I jeszcze jeden plus- w wannie nawet biorąc tylko prysznic mam większą swobodę ruchów.
      • mum2004 Re: Wanna vs prysznic 14.07.18, 22:55
        Mam trójkę dzieci i szybę od kliku lat, bez przesady. Po złożeniu praktycznie jej nie widać. Zasłonki moim zdaniem są okropne.
        Co do mycia to wiadomo - dokładnie tak jak z kabiną - jak się chce mieć idealnie lśniącą to trzeba po prysznicu przetrzeć.
        • boo-boo Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 15:14
          Jednak znam moje dzieci lepiej- do tego dochodzi usytuowanie wanny w łazience. I nie widzę nic okropnego w zasłonce jak się kupi fajną i o nią dba.
      • esperantza Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 14:21
        Mam szybę w prysznicu. Po kąpieli kilka ruchów sciagaczką i nie ma problemu. A zaslonki tak mnie obrzydzają, że jak szukam kwater na wyjazd to sprawdzam czy na pewno bez zaslonek.
        • boo-boo Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 15:13
          Nie przyrównuj zasłonki z kwater do tej, którą masz w domu- bez przesady.
          • esperantza Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 18:00
            Brzydzi mnie tak samo. Ale może dlatego że nigdy to nie jest moja zasłonka.
            • boo-boo Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 23:38
              W domu nie jest twoja zasłonka ? To czyja w takim razie ? Sąsiadów ?
      • peonka Re: Wanna vs prysznic 16.07.18, 20:11
        Ja też mam zasłonke, w wynajmowanych mieszkaniach kupuje swoją i koniec. W tych prowadnicach od kabin zawsze zbiera się syf, więc też wolę zasłonki.
    • andaba Re: Wanna vs prysznic 14.07.18, 22:53
      Wanna.
      Prysznic można wziąć w wannie, kąpieli w brodziku się nie da.
      I kąpanie dziecka w kabinie jest katorgą.
      • inka40plus Re: Wanna vs prysznic 14.07.18, 23:05
        Dziecko to już nastolatek
        Ale mąż lubi się moczyć
        • andaba Re: Wanna vs prysznic 14.07.18, 23:08
          No to możesz mieć niedługo wnuki do kąpania smile
      • aerra Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 00:49
        A skąd. Jak tylko młody siedział stabilnie to kąpaliśmy pod prysznicem, mamy taki głębszy brodzik, jak chciał się pochlapać to można mu było nalać wody i zamknąć kabinę - przynajmniej nie trzeba było całej łazienki sprzątać (a akurat siłę rażenia w wanience to dziecko miało, w dużej wannie zresztą też, bo przetestowane u dziadków).
        I jak jest miejsce na oba, to spoko, wanna też może być, ale jeśli trzeba wybrać jedno, to nawet bym się nad wanną nie zastanawiała.
        Jak chcę się wymoczyć w wodzie to idę na basen, prysznica w wannie nie znoszę, jest koszmarnie niewygodnie w stosunku do kabiny.
        • minniemouse Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 01:11
          aerra napisał(a):
          Jak chcę się wymoczyć w wodzie to idę na basen, prysznica w wannie nie znoszę,
          > jest koszmarnie niewygodnie w stosunku do kabiny
          .

moglabys uzasadnic? tu gdzie mieszkam prawie ze nie ma wanny bez prysznica i kotary albo scianki szklanej (jesli nie ma kilku lazienek) i jakos wygodnie, a nawet czasami taka wanna ma wiecej miejsca niz kabina bo ma wygiety w luk kij do prysznica.
          sa mniej i bardziej wygiete.
          mozesz nawet kupic podwojny zeby wygodnie recznik powiesic, bo tuz pod reka.
          poza tym mozesz zainstalowac prysznic jaki chcesz - typu wodospad, 'telefon', natryski, itd itp co tylko dusza zamarzy.
          btw tak wyglada typowa kanadyjska lazienka tylko bez tych recznikow nad ubikacja - to tylko do zdjecia i dla ozdoby bo nikt normalny nie wiesza recznikow na kiblem. no i szafki z umywalka nie widac. ale mniejsza z tym.
          Ja preferuje zaslonke przezroczysta lub mleczna zeby jasno mi bylo, ale mozna miec podwojna - z wierzchu wlasnie taka nylonowa do zasloniecia calej wanny (jak na zdjeciu) jesli trzeba.
          Rozwiazanie bardzo praktyczne i wygodne bo zadowala cala rodzine i nie zabiera duzo miejsca. tylko moze w takim ukladzie lepiej miec wieksza wanne.
          a, i jeszcze - zdecydowanie wole golic nogi w wannie bo jest na czym nogi oprzec smile

Minnie
          • koronka2012 Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 12:09
            minniemouse napisała:

> moglabys uzasadnic? tu gdzie mieszkam prawie ze nie ma wanny bez prysznica i k
            > otary albo scianki szklanej (jesli nie ma kilku lazienek) i jakos wygodnie,

Mało co jest dla mnie tak obleśne w hotelach, jak kotara prysznicowa - albo (wpuszczona do wanny) przykleja się do ciała, albo się leje na podłogę. Szerokość wanny jest to standardowo ok. 70 cm, podczas gdy wygodny prysznic zaczyna się od 80, a optymalny to 90x90. Oczywiście są i kabiny 70x70 ale mówimy o wygodzie a nie konieczności.

Swoją drogą - oglądając programy wnętrzarskie zza oceanu zawsze się zastanawiam czemu mają tak beznadziejne łazienki, budując dom ma się wszak wpływ na projekt i nie trzeba koniecznie robić wąskiej kiszki.
            • boo-boo Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 15:17
              "Mało co jest dla mnie tak obleśne w hotelach, jak kotara prysznicowa - albo (wpuszczona do wanny) przykleja się do ciała, albo się leje na podłogę. "
              Zasłonka w domu,a w hotelu to jednak różnica. W życiu mi się nic do mnie nie przyklejało, nie mówiąc już o laniu się wody na podłogę.
              • koronka2012 Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 15:40
                boo-boo napisała:

> "Mało co jest dla mnie tak obleśne w hotelach, jak kotara prysznicowa - albo (w
                > puszczona do wanny) przykleja się do ciała, albo się leje na podłogę. "
                > Zasłonka w domu,a w hotelu to jednak różnica. W życiu mi się nic do mnie nie pr
                > zyklejało, nie mówiąc już o laniu się wody na podłogę.

Możliwe, ale nie lubię się kulić pod prysznicemtongue_out nawannowy prysznic jest ograniczony jej szerokością, czyli mieści się w kategoriach najmniejszej - i najmniej wygodnej kabiny. Więc trzeba albo ograniczyć ruchy, albo ocierać się o mokrą szmatę. Oczywiście, że się da, nie dalej jak 2 miesiące temu miałam taką w hotelu - ale nikt mi nie powie, ze to wygoda.

Dodatkowo - wchodzenie robi się dość uciążliwe dla starszych osób. Dlatego moi rodzice przymierzają się do remontu łazienki.
                • boo-boo Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 23:39
                  Nie zauważyłam, żeby wątkodajka podawała się za starsza osobę.
                • minniemouse Re: Wanna vs prysznic 16.07.18, 01:29
                  koronka2012 napisała:
                  Możliwe, ale nie lubię się kulić pod prysznicemtongue_out nawannowy prysznic jest ograniczony jej szerokością, czyli mieści się w kategoriach najmniejszej - i najmniej wygodnej kabiny

alez nie!! wszystko zalezy jaka wanna, jak zawieszona kotara.
                  ja bylam w kabinach mniejszych niz prysznic w wannie z kotara.
                  moze wy po prostu nie wiecie jak najlepiej wieszac ten kij na zaslone, albo macie za male wanny?
                  przede wszystkim kij nie musi byc sprężynowy, mozna zrobic nawet z takiego na firanki i zawiesic u sufitu (byle nie rdzewial), i z ladnych rur kolankowych (jak ktos lubi steampunk).
                  podaje przyklady:

lukowy i poza wanna
                  nawet tu bym nieco dalej za wanne powiesila, jakies 5-10cm
                  prysznic musi byc zawsze zamontowany po węższej części wanny nigdy na jej srodku
                  tu jest w miare dobrze - a do kapieli oczywscie kotare wpuszcza sie do wanny
                  Steampunk lazienka
                  wyglad industrial
                  prysznic z sitka miedzianego

Minnie
              • minniemouse Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 21:58
                boo-boo napisała:
                W życiu mi się nic do mnie nie przyklejało, nie mówiąc już o laniu się wody na podłogę.

mnie sie tez nie przykleja ani leje na podloge (???)
                na Boga, jak wy te kotarki montujecie?? kotarke plastikowa wpuszcza sie do srodka wanny! i nie ma prawa sie lac poza wanne.
                a jesli sie przykleja to widocznie macie za male wanny - wymiencie wiec kij od kotary na ten łukowaty.
                btw, tak czy siak w takim ukladzie (zbyt wasko) nie ma sily aby szyby tez nie dotknąć w trakcie. po kilka razy. wiec co za roznica.

Minnie
                • aerra Re: Wanna vs prysznic 16.07.18, 15:37
                  Jak się zasłonkę wpuszcza do środka wanny, to się o nią ociera. I jest to obrzydliwe. I niewygodne. Wanna jest za wąska, żeby wygodnie w niej stać i się obracać, o czym ci zresztą koronka pisała wyżej.
                  Chcesz, lubisz, proszę bardzo. Ja we własnym domu nie mam ochoty sobie takich "przyjemności" fundować, wolę mieć wygodny, duży prysznic. A wannę wyłącznie wtedy, jak będę ją mieć dodatkowo, oprócz prysznica i ABSOLUTNIE nie przy ścianie, taką na środku łazienki - i to solidnej wielkości łazienki - ostatecznie bym mogła mieć.
                  • inka40plus Re: Wanna vs prysznic 16.07.18, 16:35
                    Fajnie się czyta
                    Tylko zastanawiam się jakie macie łazienki i mieszkania że macie takie możliwości
                    Moje mieszkanie chyba jednak za małe wink na moje łazienkowe potrzeby
                    Albo łazienka do d..y zaprojektowana
                    Albo przedpokój za duży a łazienka za mała ale tego nie zmienię
    • drinkit Re: Wanna vs prysznic 14.07.18, 23:04
      Ja mam tylko prysznic. Nie zmiescilabym juz wanny, a prysznic praktyczniejszy. Kilka razy w roku mam ochote polezec w cieplej wodzie, ale jak juz mi sie udaje to szybko z niej wychodze.
      • minniemouse Re: Wanna vs prysznic 14.07.18, 23:22
        a wanna z prysznicem moze byc?
        cos takiego
        ALBO COS TAKIEGO

poza tym mozna po prostu kupic kotare lazienkowa na wanne, lub obudowac szklanymi drzwiami i zainstalowac jaki sie chce wymarzony prysznic u sufitu.

Minnie
        • princess_yo_yo Re: Wanna vs prysznic 16.07.18, 17:23
          dokladnie, kompletnie nie rozumiem tej dyskusji, szyba oczywiscie ruchoma w kazda strone i dobrze zamontowana, polowa sensownej waskiej wanny spokojnie ma wymiary kabiny prysznicowej. prysznic deszczowiec nad glowa plus prysznic sluchawka to chyba juz standard. krany na dluzszej krawedzi wanny zeby mozna bylo wejsc pod natrysk o odpowiedniej temperaturze. jak sie ma jedna lazienke to opcja pt tylko wanna albo tylko prysznic wdaje sie nieciekawa chyba ze lazienka jest wyjatkowo mala, wtedy walk in prysznic z szyba podloga do sufitu daje poczucie przestrzeni bo kabina juz nie
    • ginger.ale Re: Wanna vs prysznic 14.07.18, 23:13
      W jednej łazience mam prysznic 90x 110, w drugiej wannę 170cm. Gdybym miała 1 lazienkę wybrałabym wannę. Zarówno ze względu na siebie jak i dzieci, które lubią sie kąpać w wannie.
    • eliszka25 Re: Wanna vs prysznic 14.07.18, 23:33
      aktualnie mam tylko wanne i zaslonke. w sumie duzo czesciej uzywamy wanny jako prysznica, ale nie pozbylabym sie.
    • piernicola Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 00:09
      W wieku do 75 lat wybrałabym wannę z baterią prysznicową, żeby można było wziąć prysznic na siedząco albo położyć się w wodzie. W późniejszym wieku pewnie wygodniejszy byłby prysznic (wszyscy znajomi emeryci wywalają wanny).
    • al_sahra Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 00:39
      Nikt Ci nie doradzi, bo są różne preferencje i sama widzisz, że co osoba, to opinia.

Ja korzystam z wanny (jacuzzi) raz na tydzień, wyłącznie dla relaksu (wchodzę tam po prysznicu). Gdybym miała tylko jedną łazienkę i ograniczenie przestrzeni, to byłby tylko prysznic.
    • jola-kotka Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 01:06
      Mam wanne i prysznic ale gdybym miala wybrac to wanne.
    • volta2 Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 01:13
      już gdzieś pisałam, mam 2 łazienki, w każdej wstawiłam prysznic, do jednej oczywiście wanna by nie weszła, ale z drugiej wanna poszła na śmietnik,
      oczywiście dzieci są już na tyle duże, że wanna im niepotrzebna, gdybym miała małe, to bym dla nich zostawiła.

ja się uwielbiam moczyć w gorącej kąpieli, z kieliszkiem soku, z prasą do poczytania i maseczką na twarzy, ale takie sesje urządzałam raz na kilka lat, z prysznica korzystam codziennie.

teściowa ma wannę z zamontowaną szybą na całości i jest to w sumie rozwiązanie ok. czasem tam brałam prysznic więc wiem, że dużej różnicy nie ma. skoro zdania są podzielone między wami(u nas oboje byliśmy za prysznicem, dzieci też) to opcja montażu szyby jest chyba najbardziej kompromisowa. a jeśli jeszcze wanna niedługa, to będzie i tak z szybą do złudzenia przypominać warunki kabiny prysznicowej. zamontuj tylko uchwyt prysznicowy, by słuchawki nie trzymać w ręku.
      • minniemouse Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 02:27
        Powiem tak, z mojego bogatego doswiadczenia (wiele razy sie przeprowadzalam) wynika ze najlepiej jest miec co najmniej dwie lazienki i wtedy w jednej wanna w jednej kabina. no ale rozumiem ze nie kazdy tak moze, wiec w tylko jednej lazience polecam zdecydowanie duza wanne z prysznicem tego typu, czyli zdejmowana raczka, bo zwlaszcza dla kobiety wazne jest zeby moc sie porzadnie oplukac od dolu. a ten typ ma nie tylko zdejmowana raczke to jeszcze mozna ustawiac jak wysoko jest - wyzej, nizej.
        sa i takie bajery plus frajery ale ten pierwszy IMO jest the best.
        I wole kotare z lukiem niz szklo, bo kupuje najtansza kotare raz na pare lat po czym wyrzucam (czyli piore w pralce i zuzywam na co innego, np do ogrodka) i daje nowa a szklo jednak trzeba myc a najgorsze jest dostac sie w zaplesniale zakamarki. z drugiej strony szklo poki co prezentuje sie o wiele lepiej niz kotara. wiec jak kto woli. z trzeciej strony kotara z Psycho bardzo ciekawie wyglada big_grin (duzo ich jest)
        niektore artystyczne sa bardzo fajne

Minnie
        • jola-kotka Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 05:19
          Okropnosc te kotary
          • minniemouse Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 05:27
            come on Jolu troche fantazji big_grin
        • thea19 Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 07:25
          nie wiem jakie zakamarki masz w kabinie. kabiny z lat 90 to mialy pierdylion listewek, rolek i innych dupereli. teraz kabina to szyba, zawias, uszczelka wzdluz drzwi, zdejmowana jednym ruchem reki i u gory "patyk" trzymajacy szybe przy scianie.
    • dzikka Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 07:06
      Mam jedno i drugie. Gdybym musiała wybrać to byłaby wanna z zasłoną i baterią prysznicową.
      Warto też dobrze wymierzyć łazienkę, teraz jest duży wybór małych wanien i może się okazać, że zmieści się i prysznic i wanna.
    • thea19 Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 07:32
      w mieszkaniu byla wanna - ja i syn korzystalismy tradycyjnie. maz uzywal jako prysznica. teraz mam dwie lazienki - w dolnej sam prysznic, w gornej wanna (ogromna) i prysznic.
      w wannie latwiej umyc dzieci i psa oraz mozna sobie polezec w pachnacych solach. sama wanne tez szybciej i latwiej sie myje niz prysznic)
    • ironia-losu11 Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 07:49
      Przyznaję bez bicia, że nie rozumiem do końca tych rozkminek... Mam wannę, a po kąpieli spłukuję się prysznicem tym "wannowym", i tyle. Nic mi się nie wylewa, nie rozlewa. No tyle, że faktycznie nie ma deszczownicy, ale ja akurat nie lubię, jak mi się coś na głowę leje, więc nie tęsknię za nią. I taki układ uważam za rozsądny i kompromisowy dla wszystkich domowników smile
    • leyre2 Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 08:01
      Nie wybieralabym, mam jedno i drugie, mamy 2 lazienki w jednej jest tylko prysznic a w drugiej i wanna i prysznic. Po co zreszta wybierac, mozna miec jedno I drugie nawet jesli ma sie tylko jedna nieduza lazienke. Na ogol korzystamy z prysznica ale czasem milo jest polezec w wannie, zwlaszcza w okresie zimowym.
      • leni6 Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 08:15
        A jak w małej łazience ma się zmieścić i wanna i prysznic?
        • leyre2 Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 08:19
          Pomysl, pogooglaj.
          • volta2 Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 11:58
            no nie zawsze tak jest jak piszesz, u mnie w obecnym mieszkaniu w żadnej łazience nie da się zamotnować jednoczesnie prysznica i wanny. więc musiałam wybierać. wybrałam 2xprysznic, jak rodzinka chce poleżeć w wodzie to idzie na strefę spa do pobliskiego basenu, ma tam wjazd za darmo. w piątki wieczorem zdarza się, że nikogo oprócz nas nie ma i w saunie siedzę z maseczką na gębie, więc za wanną w domu w ogóle nie tęsknię.
            • princess_yo_yo Re: Wanna vs prysznic 16.07.18, 15:06
              nie da sie zamontowac prysznica nad wanna? interesujace. nie bardzo rozumiem ten trend ze ma byc oddzielnie. co jest natomiast wygodne to dobrze umieszczony deszczowy natrysk, i kran nie pod samym prysznicem wink
    • leni6 Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 08:10
      Albo prysznic z głębokim brodzikiem (służącym jako wanna dla małych dzieci) albo wanna z solidna ścianka, żeby swobodnie można było wziąć prysznic.
    • sineado Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 08:49
      Teraz używamy 2w1. Wanna z szybą, kran jest z normalną baterią prysznicową, można i deszczownicę założyć i oboje będziecie zadowoleni. A w drugiej łazience zmieści się to i to.
    • chatgris01 Re: Wanna vs prysznic 15.07.18, 09:07
      Prysznic w wannie (najlepiej wanna z szyba).
      Zawsze sie myje pod prysznicem, ale w wannie mi wygodniej niz w kabinie, a poza tym o wiele latwiej umyc glowe, pochylajac sie nad wanna (no chyba, ze ma sie wielka umywalke z wysoko zamontowanym kranem, wtedy jeszcze wygodniej).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka