Dodaj do ulubionych

Władza lubi deweloperów

16.07.18, 09:59
a już najbardziej ich pieniądze uncertain
Podobno uchwaliła ustawę, która pozwala deweloperom bezkarnie zabudować tereny zielone tylko za zgodą "swoich" wojewodów. Ktoś wie, czy rzeczywiście tak jest?
Mamy w okolicy miły skwerek, można pójść z dziećmi. Kiedyś były plany, żeby go zabudować, ale mieszkańcy nie dali. Czy to oznacza, że teraz duże pieniądze mogą z buta wejść i wybetonować?
Nosz... ku.... druga Ukraina nam się robi, rządy oligarchów i ich pieniędzy sad
Obserwuj wątek
    • dyzurny_troll_forum_2 Re: Władza lubi deweloperów 16.07.18, 10:02
      mamablue napisała:

> Nosz... ku.... druga Ukraina nam się robi, rządy oligarchów i ich pieniędzy sad

Teraz dopiero dotarło, że tak właśnie ma wyglądać IVRP?
    • iwles Re: Władza lubi deweloperów 16.07.18, 10:14

bez zgody właściciela to g... może.
      Jeżeli grunt (skwer) jest miasta, to wojewoda może co najwyżej pokiwac palcem w bucie.

Oczywiście wg prawa, ale wiadomo, gdzie pis ma prawo sad
      • morekac Re: Władza lubi deweloperów 16.07.18, 10:43
        Plac Piłsudskiego też był niby miasta.
        • iwles Re: Władza lubi deweloperów 16.07.18, 12:56

no właśnie chyba nie cały. Stąd te spory.
    • lodomeria Re: Władza lubi deweloperów 16.07.18, 10:22
      Kongres ruchów miejskich bił na alarm parę tygodni temu (może już miesięcy).
    • tanebo2.0 Re: Władza lubi deweloperów 16.07.18, 10:25
      Zrobią to co z Białowieżą. A wy sprzedałyście to za 500 zł. Teraz Trump sprzeda nas Putinowi i może za 100 lat będziemy normalnie żyć...
      • dyzurny_troll_forum_2 Re: Władza lubi deweloperów 16.07.18, 10:28
        tanebo2.0 napisał:

> i może za 100 lat będziemy normalnie żyć...

ale to znowu będzie jedynie jakieś 20 parę lat normalności...
      • szarsz Re: Władza lubi deweloperów 16.07.18, 10:58
        Wy? Kto konkretnie?
    • bistian Re: Władza lubi deweloperów 16.07.18, 10:45
      Lepiej już było. Po wojnie budowano osiedla z pełną infrastrukturą, placami zabaw, sklepami, przedszkolami, szkołami, terenem sportowym itd. Teraz rządzi pieniądz, więc się upycha wszystko jak najgęściej, zabudowuje każdą "niepotrzebną" przestrzeń. Nie będzie lepiej przez najbliższe 20 lat, nie mam co do tego wątpliwości.
      Pytałem jednego Niemca, czemu mają tak gęsto domy, takie małe działki i jeszcze dużo kostki i asfaltu przy domu. On mi na to, że jest mniej roboty przy utrzymaniu. Czyli, większości to pasuje.
      • yuka12 Re: Władza lubi deweloperów 16.07.18, 12:12
        No wiesz, zielen oznacza prace, brud, te wszystkie ochydne robaki, wydatki na srodki chwastobojvze, mrowkobojcze i 1001 problemow 😊. Poza tym zielen przyciaga ptaki, a te budza nad ranem i s..a, burzac cisze i porzadek.
        Ja mieszkam w troszke starszej czesci miasteczka, dlatego wciaz widzi sie tutaj drzewa, krzewy, trawy i kwiaty w ogrodach. Pszczoly lataja, ptaki spiewaja. Ale za naszym osiedlem jest spory obszar, kilkanascie ulic nowszych domow parterowych. Pustka wokil tych domow przeraza. Kilometry betonu i asfaltu, ewentualnie z jakimis mini kwiatkami czy innymi karlowatymi krzewami. Brak sciezek spacerowych przecinajacych osiedle, placow zabaw, skwerow. Dom kolo domu. Ideal dla emerytow, ale czy rzeczywiscie przyjemne miejsce do zycia?
        • taki-sobie-nick Re: Władza lubi deweloperów 16.07.18, 20:50
          yuka12 napisała:

> No wiesz, zielen oznacza prace, brud, te wszystkie ochydne robaki, wydatki na s
          > rodki chwastobojvze, mrowkobojcze i 1001 problemow 😊. Poza tym zielen przyciag
          > a ptaki, a te budza nad ranem i s..a, burzac cisze i porzadek.
          > Ja mieszkam w troszke starszej czesci miasteczka, dlatego wciaz widzi sie tutaj
          > drzewa, krzewy, trawy i kwiaty w ogrodach. Pszczoly lataja, ptaki spiewaja. Al
          > e za naszym osiedlem jest spory obszar, kilkanascie ulic nowszych domow partero
          > wych. Pustka wokil tych domow przeraza. Kilometry betonu i asfaltu, ewentualnie
          > z jakimis mini kwiatkami czy innymi karlowatymi krzewami. Brak sciezek spacero
          > wych przecinajacych osiedle, placow zabaw, skwerow. Dom kolo domu. Ideal dla em
          > erytow

A niby dlaczego emeryt ma woleć betonowe osiedla [ zdumienie]? Chyba że forum po prostu zakłada, że emeryci jako grupa są źródłem głupoty i innych wad.Jeśli już, to idealne jako sypialnia dla korpoludków.

Ja tam zielone lubię. A "ohydne" piszemy przez samo
          "h".
    • taki-sobie-nick Nie wiem, co lubi władza 16.07.18, 20:33
      ale koło mnie istotnie budują się na każdym trawniku.

Na tym podobno polega rozwój naszego miasta.

Wolałam, kiedy było więcej pustych przestrzeni, no ale to pewnie wsiowy punkt widzenia, mimo że urodziłam się tutaj.
      • tanebo2.0 Re: Nie wiem, co lubi władza 16.07.18, 21:02
        Nie na tym. Te puste przestrzenie były celowe. Miały doświetlać i wietrzyć miasto.
        • bistian Re: Nie wiem, co lubi władza 17.07.18, 08:23
          tanebo2.0 napisał:

> Nie na tym. Te puste przestrzenie były celowe. Miały doświetlać i wietrzyć mias
          > to.

O tym już pisano wiele razy. To są nawet nie przestrzenie, ale kanały przewietrzające miasto. To już zniszczono w Warszawie, niszczy się w Szczecinie. Tam było widać zamysł architekta, nie w każdym mieście tak budowano.

Tak się nadal buduje w niektórych krajach europejskich. Jeśli ktoś zabudowuje miejsce przy szerokim skrzyżowaniu wysokim budynkiem, to zazwyczaj część kondygnacji jest w postaci słupów. Nie zamyka się przestrzeni, ale również to poprawia widoczność.
    • arwena_11 Re: Władza lubi deweloperów 17.07.18, 08:32
      A do tej pory to niby deweloperzy nie budowali gdzie się da?

Obok mnie buduje się hotel - właśnie na skwerku, jednym z niewielu miejsc zieleni dookoła. I zdecydowanie zaczęli budować przed tą ustawą. A kto rządzi Warszawą wiadomo.
    • wlazkotnaplot Re: Władza lubi deweloperów 17.07.18, 09:11
      Dodam jeszcze możliwość budowy na działce poniżej 16m szerokości. I tak, powstają szeregówki na wąskich działkach w odległości metra lub na granicy działki sąsiada.
      • tanebo2.0 Re: Władza lubi deweloperów 17.07.18, 09:19
        Problemem nie jest tylko zieleń. Budynki budowano w pewnej odległości od siebie nie bez powodu. Każdy budynek rzuca cień. Jeśli w cieniu budynku zbuduje się inny budynek to te mieszkania będą niedoświetlone. Kiedyś była norma ile godzin dziennie w pomieszczeniu ma być światło słoneczne.
    • gulcia77 Re: Władza lubi deweloperów 17.07.18, 09:27
      Od lat obserwuję regularne niszczenie architektury katowickiego "Tauzena". I uczciwe trzeba przyznać, że zabudowywanie czym popadnie przemyślanej i spójnej koncepcji architektonicznej to domena wszystkich rządów. Ale dopiero nowy woojewoda zaczął kombinować z terenami WPKiW. Mam nadzieję, że Ślązacy w razie czego urządzą mu prawdziwą "jesień średniowoecza", bo zabudowanie tych terenów dla naszej aglomeracji, to byłaby zbrodnia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka