kubek290713 16.07.18, 10:10 Jak rozwiązać sprawę nocnych lotów z dziećmi? Jest sens kupować jakiś "bylejaki" wózek na tę okoliczność. Chyba padnę na lotnisku z dwójką płaczących i sennych dzieci.... i jeszcze torby, walizki... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sfornarina Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 10:26 Spokojnie. Przytulanka czy jakaś koparka dla pięciolatka - zależy, co młode lubi - i ulubiona przekąska/ napój w łapę; do tego daj się młodemu nieco wyspać przed lotem i będzie git. Przecież toreb i walizek ze sobą nie targasz, tylko zdajesz do luku czym prędzej, przechodzisz kontrolę czym prędzej, a potem masz już siedziska i odpoczywacie, czekając na lot. Torbę podręczną (albo jeszcze lepiej plecak) bierzesz jedną małą, jedynie z najbardziej niezbędnymi rzeczami do samolotu i już masz łapy wolne. Odpowiedz Link Zgłoś
kubek290713 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 10:30 no niestety młody w dzień nie śpi.... Moje dzieci chodzą spać wcześnie bo o godz. 20.00 już śpią, dlatego mam obawy... Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 10:36 No a o której macie być na lotnisku? Niech się przespi w domu, samochodzie w drodze do oporu. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 10:31 Nie ma sensu, bo i tak wózek musiałabyś oddać na bagaż do luku. Odpowiedz Link Zgłoś
kubek290713 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 10:35 myślałam że wózek oddaje się przed wejściem na pokład Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 10:38 Ale 5 latkowi przewóz wózka zazwyczaj się nie należy. Dowiedz się lepiej, żebyś nie musiała dopłacać za dodatkowy bagaż. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 11:32 Ze strony lotu wynika ze wozek nalezy sie kazdemu porozujacemu z dziecmi - tak naprawde nie znalazlam zeby byl jakikolwiek limit jak ktos ma fantacje jezdzic z wozkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 13:05 jest przepis, który mówi, że w podręcznym może znaleźć się wózek dziecięcy, jeżeli jest on niezbędny. Dlatego istnieje ryzyko, że i tak, i tak, będzie musiała wózek nadać jako bagaż rejestrowany, bo ktoś uzna, że dla 5-letniego zdrowego dziecka, nie jest on niezbędny. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 13:27 bralam wozek do samolotu dla 5,5latka i nie doplacalam. lecialam bez bagazu i nawet bez kolejki chcieli mnie obsluzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 13:42 Że też 6-latek chciał wsiąść do niego i nie czul obciachu - co z wami jest nie tak? U mnie mlody używał wózka do 2.roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 15:25 Może to dziecko o wysokim poczuciu własnej wartości i ma w dudzie co sądzi o nim Bergamota? Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 16:10 memphis90 napisała: > Może to dziecko o wysokim poczuciu własnej wartości i ma w dudzie co sądzi o ni > m Bergamota? > Nie o dziecku tylko o rodzicach a zwłaszcza o matce bo to one sa zwykle nadopiekuncze. Ja w tym wieku już od dawna nawet wózka nie mialam, podobnie znajomi czy w rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 18:04 bergamotka77 napisała: > memphis90 napisała: > > > Może to dziecko o wysokim poczuciu własnej wartości i ma w dudzie co sądz > i o ni > > m Bergamota? > > > > Nie o dziecku tylko o rodzicach a zwłaszcza o matce bo to one sa zwykle nadopie > kuncze. Ja w tym wieku już od dawna nawet wózka nie mialam, podobnie znajomi cz > y w rodzinie. > > Wiesz kazdy korzysta jak mu wygodnie moje jeździły /używały w razie potrzeby do 4-4.5-6 roku życia.(3 dzieci) I jakos mało mnie obchodzi co ty sądzisz. Jak ktoś ma auto i dupę i zakupy wozi samochodem to może sobie rezygnować z wózka ,gdy dziecko ma 2 latka. Lub mieszka w takim miejscu i ma czas na spacerki i szarpanie sie z dzieckiem. Potem idzie taka mądra 2 siaty płaczący 2-latek i hulajnogę jeszcze ciągnę ,bo dziecko miało jechac a nie chce zmęczone. Twoja sprawa żyj i pozwól żyć innym krzywdy ci tym nikt nie robi? Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 18:21 A gdzie miałaś męża do targania siat? Gdy starszy mial dwa lata dopiero zrobilam prawko więc nie jezdzilam wtedy autem. Kwestia ogarniecia się. Dlaczego w wątku zabierają głos niemal same matki zaburzonych dzieci? Bo te ze zdrowymi sobie radzą nie korzystajac z wózka w wieku szkolnym. Odpowiedz Link Zgłoś
krisdevalnor Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 18:55 bergamotka77 napisała: > A gdzie miałaś męża do targania siat? Gdy starszy mial dwa lata dopiero zrobila > m prawko więc nie jezdzilam wtedy autem. Kwestia ogarniecia się. Dlaczego w wąt > ku zabierają głos niemal same matki zaburzonych dzieci? Bo te ze zdrowymi sobi > e radzą nie korzystajac z wózka w wieku szkolnym. > Ekhm...ja nie jestem matka zaburzonych dzieci i potwierdzam, ze w pewnych okolicznosciach wozek sie przydaje. Nie wiadomo kiedy mi dziecko padnie po spacerze/wyjsciu na plac zabaw, jak mam pozniej ciagnac polprzytomna corke? No i co ma maz do moich siat skoro mowimy o sytuacji kiedy jest w pracy a to JA musze zrobic zakupy? Odpowiedz Link Zgłoś
baba_za_kolkiem Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 20:31 No i brawo ty! Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 20:38 Moje z wozka nie korzystalo powyzej 3rz tyle ze jak mialo 5 lat i stalam z nim w 1h30ogonie o swicie po 10 godzinach lotu noc ego marzylam zeby go miec. Z zaburzeniem nie ma to wiele wspolnego w sumie... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 21:09 Pytanie czemu uparcie zabiera głos zaburzona ematka...? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 21:08 Widać rodzice tym bardziej mają w dudzie zdanie Bergamoty... Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 18:25 Wózek zwykle przysługuje darmowo dla dziecka do lat dwóch, a powyżej jest wliczany w wagę bagażu. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 18:34 sol_13 napisała: > Wózek zwykle przysługuje darmowo dla dziecka do lat dwóch, a powyżej jest wlic > zany w wagę bagażu. Też mi się wydaje, że są ograniczenia wiekowe i słusznie, bo inaczej ematka do 18-tki by dzieci w nich woziła 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 10:40 Wróciłam niedawno z dziećmi,5 i 9 lat,w sumie 4 loty,z czego 2 mocno-poranne(odprawa o 3).powiem szczerze,dzieci lepiej zniosły to niż ja.pieciolatka o 4 w nocy na trampolinie skakała na lotnisku i ciuchcia jezdzila.w samolocie padla.wozka juz ze daw lata Nie uzywam,wiem Nie Porady.ogolnie tak Suzy’s dzieciom wozek juz Nie przysluguje ,jak trafisz na sluzbiste na check-in,to I tak Moze Kazac coming oddac na bagaz,a swoje wozek wazy. Odpowiedz Link Zgłoś
wkurzo-namama Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 10:46 Wózek oddajesz przy schodach do samolotu. Ps. A myślałam o takich walizkach podręcznego bagażu, które pełnią rolę wózka dla dzieci? Dziecko na nich siada a ty ciągniesz? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 10:50 Trunki? Nie wiem czy to sie sprawdza moje na zwyklej walizce jedzilo dopoki sie dalo. Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 11:06 U mnie trunki się super sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 11:13 Ni wlasnie moje nie bylo specjalnie pchaczowe jakbym musiala jeszcze ciagnac walizke za dzieckiem to by mnie szlag trafil. Ale faktycznie na lotniskach czesto sie zachwycone dzieciaki widzi... Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 10:35 Moje mają walizki trunki i na nich jeżdżą albo ciągniemy je po hali. W walizkach zabawki na drogę i ubrania na zmianę, jakaś przekąska. Zazwyczaj mieści się jeszcze aparat, kamera i inne graty. Ja juz tylko z torebka idę. I wbrew pozorom większość dzieci dobrze sobie radzi z nocnym lotami. Są zainteresowane samolotami i ogólnie całym zamieszaniem, a odsypiją w dzień w hotelu Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 10:38 kubek290713 napisał(a): > Jak rozwiązać sprawę nocnych lotów z dziećmi? Jest sens kupować jakiś "bylejak > i" wózek na tę okoliczność. Chyba padnę na lotnisku z dwójką płaczących i senny > ch dzieci.... i jeszcze torby, walizki... Pięciolatek w wózku? Wózek inwalidzki wozi się przecież z niepełnosprawnym i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 11:11 Nie kazdy niepelnosprawny potrzebuje wozka inwalidzkiego.Wystarczy normalny. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 11:19 edelstein napisała: > Nie kazdy niepelnosprawny potrzebuje wozka inwalidzkiego.Wystarczy normalny. No ale liczy się od człowieka, a nie od rodzaju wózka. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 10:48 najpierw chcialam napisac ze nie ma sensu ale potem mi sie przypomnialo ponadgodzinne stanie w ogonie do odprawy paszportowej i moje mysli ze wozek jak znalazl - inaczej konczysz z dzieckiem na rekach badz plecach w tlumie. Ale tak tylko na postoje moedzy lotami to nie warto - zawsze sie jakies miejsce znajdzie gdzie dziecko polozysz. Nawet jak sa podzielone fotele miejsce gdzie sa lezanki rowniez jest na kazdym lotnisku. A ile wazy? Bo wtedy latwiej cos wozkowo doradzac... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 10:52 A dzieci w jakim wieku w sumie? Jedno 5 a drugie? Bo generalnie najlatwiej chyba mniejsze do nosidelka a drugie do wozka mniejszego - tak przynajmniej znajome matki dwojki robia. Odpowiedz Link Zgłoś
kubek290713 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 11:20 5 i 8 lat ale myślałam o wózku dla młodszego który wazy 17 kg. Lot o 23.30. Lecimy travel service i u nich nie ma ograniczenia wieku Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 11:23 Nie ma potrzeby raczej (chociaz wiesz loteria) ja lecialam w zeszlym roku z 5 latkiem przez noc do Azji. Cholera cala noc oka nie zmrozyla tylko radosnie domagala sie zabawy. Caly lot przez okres “nocy” szeptal cichutko “mamusiu... nie spisz??? Pobawimy sie...” dolecialam ledwie zywa. Na lotnisku za to zawsze sie czyms dzieciak zajmie a to jedzenie a to zabawki a to sklep. A ty masz jeszcze 8 latka do pomocy. Swiat i ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 11:18 Tu w sumie fajny pomysl. Ciekawe czy inne lotniska podejma efvblog.com/2010/01/free-strollers-at-paris-charles-de-gaulle-airport.html Odpowiedz Link Zgłoś
fuzja-jadrowa Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 13:52 Tak, coraz więcej lotnisk oferuje takie wózki. Odpowiedz Link Zgłoś
me-lissa Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 11:21 Tak dużym dzieciom wózek nie przysługuje, oczywiście przy odprawie mogā przymknāć oko ale jeśli nie to zabulisz za nadbagaż a z wózka nie skorzystasz. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 11:34 Gdzie masz napisane ze 5 latek nie moze miec wozka? Odpowiedz Link Zgłoś
me-lissa Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 17:57 Dobre pytanie. Nie znam przepisów ale kiedy zabraliśmy wózek dla czterolatki dowiedzieliśmy się że jest już za duża i trzeba nadać. Okęcie, a potem Barcelona (powrót). W temacie wątku polecam trunki Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 20:47 Hmm, np. tu: lot.com/pl/pl/przed-podroza "W ramach bezpłatnego bagażu pasażer może zabrać ze sobą składany wózek dla dziecka poniżej 2 roku życia. Pracownik lotniska odbierze od Państwa wózek przed wejściem do samolotu. Zostanie on Państwu przekazany po rejsie, natychmiast po opuszczeniu pokładu, tak abyście mogli z niego swobodnie korzystać na lotnisku." Podejrzewam, że przewoźnik autorki może potraktować wózek jako normalny bagaż rejestrowany i zażadać oddania wózka już przy odprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 21:03 Na stronie lotu jest “Dodatkowo, w ramach ceny biletu, jako bagaż podręczny pasażer może zabrać ze sobą: torebkę damską lub torbę męską lub laptopa (max. 2kg, wymiary 40 cm x 35 cm x 12 cm) dla podróżujących z dziećmi - pokarm i składany wózek dla dziecka lub spacerówkę” Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 21:04 Klm podobnie “Stroller For each child you may always bring 1 completely collapsible stroller (umbrella type) free of charge on any KLM flight. If the stroller will not fit under the seat or in the overhead baggage compartment, you can check it in at no extra charge. The stroller/pram may have a protective cover but this may not contain any other items.” Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 11:30 Serio, 5-latek da się zapakować do spacerówki? I zmieści się? BTW, nie zabrali Ci jednak urlopu po zwolnieniu ? To dobrze . Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 11:34 Zalezy od wozka i 5 latka. Ja mam wrazenie ze duzo duzych dzieci ostatnio w wozkach widze. Moze te 3 latki takie wyrosniete? Odpowiedz Link Zgłoś
kubek290713 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 11:35 Jeszcze nie wiem ci z urlopem Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 13:31 oczywiscie, moj egzemplarz wozek kochal miloscia wielka, do ktorego i teraz sie zmiesci a ma niecale 8lat i wcale nie jest mikrusem. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy-luka Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 22:00 do jakiego wózka mieści się 8-latek? mój ma ponad 140 cm i do żadnego już go nie upchnę Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 22:56 Do baby jogger elite by sie pewnie zmiescil. Ale ja znam matke co sie bje miesci... Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 22:59 Ja do bj fit wsadziłam kiedyś na raz siedmiolatka i dwulatke. Twierdzili, że im się wygodnie jechało. Wymiary podobne do elite. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 23:05 bjce. to byl jego ulubiony wozek. zawsze go wybieral, nawet jak na zakupy jechalismy i wolalam bee czy inna popierdolke. male dzieci w nim wygladaja dziwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 17.07.18, 12:25 MOja 6 latka sie miesci (ostatnio dla picu wlasła w parasolkę młodszej córki) ale w zyciu bym nie brała wózka dla tak duzego dziecka. Tylko sie umeczysz z tym wózkiem. Nie mowiac o tym w jakim stanie czasami te wózki są po locie (widziałam raz jak nimi dosłownie rzucali). Odpowiedz Link Zgłoś
paksudarset Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 12:04 nigdy nie przestaną mnie zadziwiać pomysły rodziców w dzisiejszych czasach. 5 latek, który nie jest niepełnosprawny w wózku, wow. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 12:12 Czasem sie przydaje. Przy czym pytanie czy warto klopotu telepania sie z wozkiem w tych wszystkich chwila h koefy sie nie przydaje... idealnie to by bylo jakby wlasnie byly wozki lotniskowe... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 12:14 Jak stoisz w czyms takim z dzieckiem to zazdroscisz tym z wozkami www.euroweeklynews.com/news/on-euro-weekly-news/mallorca/144135-passengers-faint-in-long-border-check-security-queues-at-mallorca-airport Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 14:26 E tam. Moje w kolejkach sidą ja na swoich walizkojezdzidłach i są zadowolone. 2-3 latki uwięzione w tym czasie w wózkach próbują się wyrywać i "przejac" sprzęt moich dzieci Starszych dzieci w wózkach raczej nie spotykam często. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 15:33 A stales koedys w takiej kolejce z dzieckiem 2h? Bo ja stalam i myslalam ze zniose jajo Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 12:17 No dobra, ale czasem rodzice biorą dzieci w tym wieku na ręce, właśnie w sytuacjach jakiegoś wielkiego zmęczenia czy złego samopoczucia. A jeśli rodzic fizycznie nie jest w stanie, to czemu nie wózek? Odpowiedz Link Zgłoś
paksudarset Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 12:28 a jeśli rodzic 10 latka nie da rady fizycznie, to też ma brać dziecko do wózka? W pewnym wieku nie korzysta się już ze sprzętu, na który jest się za starym/za dużym. 5 latek spokojnie ogarnie fakt, że czasem chodzi się spać później, że czasem trzeba na coś zaczekać i gdzieś przejść. Skrajnie wyczerpane dziecko, które nie potrafi już iść może być po całym dniu łażenia po górach, nie na lotnisku. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 12:29 No, ja się nierzadko spotykałam z braniem na ręce 5-latka. A 10-latka - nie! Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 13:25 Owszem da rade bo jakie ma wyjscie? Ale byloby mu przyjemniej po 10h locie siedziec aobie w wozku i ogladac ksiazeczki niz tulic sie do spoconego i wkurzonego rodzica przez poltorej godziny Odpowiedz Link Zgłoś
kubek290713 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 13:37 Myślałam o wózku dlatego ze jestem po zabiegu ortopedycznym i nie mogę dźwigać. Dziecko gdy zaśnie jest niesamowicie ciężkie. Te walizki trunki na kółkach są fajne ale w dzień Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 14:34 No ale gdzie ono będzie spać na tym lotnisku? Na odprawie? Przy przejściu przez bramki? I tak musi wysiąść z wózka i przejść przez bramkę, a wózek zazwyczaj skladasz i leci na taśmie przez skaner. Myslisz, ze spiacego pieciolatka przepuszvza ci bez kontroli? Jak przejdziesz przez bramki to może się zdrzemnac na krzesełku, potem i tak musi wejść do samolotu bez wózka. Przesadzasz chyba, do 23 pieciolatek wytrzyma. Przespi się w samolocie. Odpowiedz Link Zgłoś
baba_za_kolkiem Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 14:37 Dokladnie po przejsciu przez bramki, na hali odlotów, do momentu wejscia do samolotu. Moj by zasnął tam gdzie stoi o 21, ma 4 l i 10 mcy. Piszac ze 5latek wytrzyma do 23 troche uogolniasz. Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 14:46 A moje nawet roczne nie zasypiały na lotnisku, dopiero w samolocie. Wiedząc, że ma się lot w nocy można dziecko położyć popołudniu na drzemke^odpoczynek. I pięciolatkowi idzie wytłumaczyć, żeby poodpoczywał ze dwie h w dzień bo potem leci na wakacje. To nie niemowlę. Litości. Jeśli autorka chce to niech bierze wózek ale jestem na 99% pewna, że więcej się umeczy tarabaniąc się ze zbędnym gratem niż z niego skorzysta. No i czy leci sama z dziećmi? To jak wyobraża sobie taszczenie walizki i wózka jednocześnie. I jeszcze pilnowanie dzieci. Rece ma tylko dwie. Odpowiedz Link Zgłoś
baba_za_kolkiem Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 15:30 Po odprawie ma tylko dwoje dzieci i wozek. Bagaz podreczny moze byc w wozku w koszyku lub ba ramieniu. Mlodsze siedzi w wozku. Starsze idzie obok lub od biedy niesie plecak lub mala walizkę. Wozek tu w niczym nie przeszkadza. Ciekawe jak by szla z awaria barku i spiacym 5 latkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 15:36 Ale rozumiesz, ze dziecko w tym wieku mozna obudzic i nie nabawi się traumy? Ty babo masz akurat chore dziecko więc być może wymaga wsparcia, ale zdrowe? No błagam. Odpowiedz Link Zgłoś
baba_za_kolkiem Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 15:46 Alez moje dziecko nie jest chore nawet nie kaszle. Ma ZA. Zareczam, ze nie ma to wplywu na jego zdolnosc przetrwania noca na lotnisku. Pod wzgledem spania i nocnego zycia jest jak wielu 5-latkow. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 16:03 Ale ZA to jest zaburzenie pewnego rodzaju. Poza tym sama pisalas, ze ma skłonności do trudnych zachowań i histerii. Tak czy owak może mu byc trudniej niż dzieciom neurotypowym. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 15:47 Budzisz i mowisz teraz godzinke stoj w tloku spokojnie ogonek na pewno zaraz sie przesunie. Czy bawicie sie w kalambury zabijajc czas? Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 16:05 Jeśli dziecko tego nie wytrzymuje to nie nadaje się do podrozy samolotem. Ty ichie też masz dziecko z problemami więc sytuacja jak wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 16:10 Ja nie mowie ze buja sie na lampie i jest problem tyle ze jak mi zasypial na stojaco w ogonie to myslalam sobie “o fajnie byloby teraz miec wozeczek” jak komus sie chce brac wozek to naprawde jest to ulatwienie. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 16:11 Rozwiazaniem naprawde bylyby wozki lotniskowe (albo kolejka dla rodzicow z dziecmi) Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 16:59 Tu się zgodzę. Dzieci do 5. lat powinny być odprawiane poza kolejnością. Niestety chyba tylko do 2. lat mają jakieś przywileje. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 17:28 odprawiaja poza kolejka i 5letnie jak sa w wozku Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 17:30 Nie spotkalam sie niestety. Za kazdym razem stoimy w ogonie. Do tego nie daja dziecku korzystac z epaszportu i bramki Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 15:34 Czasemi jak sie lata poza eu to czlowiek stoi godzine w kolejce z napisem “i reszta swiata” i co z tego ze on sam przechodzi szybko jak przed nim jest student na wymiane ktory musi dopiero na granicy dostac wize a okazalo sie ze papiery cos nie halo i cala reszta swiata... Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 19:01 Zdarzalo mi sie I w londynie 2.5 h stania. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 13:39 paksudarset napisał(a): > a jeśli rodzic 10 latka nie da rady fizycznie, to też ma brać dziecko do wózka? > W pewnym wieku nie korzysta się już ze sprzętu, na który jest się za starym/za > dużym. 5 latek spokojnie ogarnie fakt, że czasem chodzi się spać później, że c > zasem trzeba na coś zaczekać i gdzieś przejść. Skrajnie wyczerpane dziecko, któ > re nie potrafi już iść może być po całym dniu łażenia po górach, nie na lotnisk > u. Dokładnie. Ale one wola upupiac duże juz dzieci. W niektorych krajach chodxi się juz w tym wieku do szkoły 😅 Potem rosna takie niedorajdy, które nie przejdą same kilometra i nie postoja chwilę bo zaraz umierają. Moje dzieci w tym wieku przeszły na własnych nogach pół Rzymu czy Paryża 😜 "Moze kogos zainteresuje historia kobiety, ktora zostala matka jako dziecko a w momencie kiedy powinna ta matka zostac, zostanie babcia. Ku przestrodze oczywiscie!" asmarabis o mnie Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 13:46 Ale nie chodzi o to, ile przeszły, tylko czy ich w ogóle już nie braliście już na ręce, jak były w tym wieku, w żadnej sytuacji. A to i tak nie jest to samo, jak nie nosisz, ale wiesz, że w razie czego podniesiesz. A dla kogoś, dla kogo nie istnieje opcja dźwignięcia takiego ciężaru, zabranie wózka będzie czymś, dzięki czemu będzie spokojniejszy, że sobie poradzi z dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 15:34 5-latka na ręce? Litości. Moi chłopcy byli duzi na swój wiek i nie ważyli 10 kg więc w imię czego mialam ich dźwigać? Nogi zdrowe mieli, przebudzeni po nocnym locie wstawali i szli. Żadnemu nic nie było, traumy nie maja i obaj lubią podróżować nie cuduja, że się nie wyspiea bo lot nocny. Zerwanie jednej nocy czy dwoch na rok ich nie zabije. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 15:53 5-latka na ręce? ocdn.eu/pulscms-transforms/1/JCjktkqTURBXy85ZmZmYThjMTAwOTNiNDY1NjRjM2ZiODQ3M2UxZjI1Zi5qcGVnkpUCzQPAAMLDlQIAzQPAwsM Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 12:21 Wózek dla 5-latka?😲🤤🤣 Tylko jeśli jest niepełnosprawny. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 13:12 Wózek ma być po to aby dziecko się zdrzemnęło w drodze do samolotu a nie po to aby go w nim na stałe wozić. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 13:32 ograniczona jestes strasznie Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 13:35 Moim zdaniem nie ma sensu. Dla mnie największym wyzwaniem zawsze było jak wybudzić towarzystwo i wyjść z nimi z samolotu- wózek w końcu i tak dostajesz z głównym bagażem, a nie w samolocie po wylądowaniu. Nigdy z wózkiem nie leciałam- nawet jak byli niemowlakami. Nosidło miałam co najwyżej ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
baba_za_kolkiem Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 14:17 Często widzialam rodziców idacych z wózkiem do samego samolotu, po wyjsciu z autobusu wozek byl skladany i chowany z bagażem podrecznym. Zwłaszcza nocą. Pewnie to zależy od przewoznika ale np ryanair pozwala na wozek dla dziecka jako element bagazu podręcznego, nie rejestrowanego. Przy czym nie definiuje wieku dziecka, do którego wózek jeszcze przysługuje. Nie wiem po co i w imię czego kwitnąć pół nocy na lotnisku z dzieckiem lejacym sie przez ręce lub spiacym na krzesłach, jeśli mozna wziac wozek z rozkladanym oparciem. Przespanie 2h w nocy na lotnisku nie czyni dziecka niepelnosprawnym a wyspanym i zdolnym do dalszego etapu podróży. Odpowiedz Link Zgłoś
baba_za_kolkiem Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 14:35 Czytam teraz o tych koczujacych na Majorce i tylko sie utwierdzam w tym przekonaniu - jeśli na czas podróży mozna sobie życie ulatwic to czemu nie???? Bo dziecko ma AŻ 5 lat???? Odpowiedz Link Zgłoś
kubek290713 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 15:19 Ostatnio wracając z majorki samolot miał 3 godz opóźnienia wiec koczowalismy. No dobra. Jeśli uda mi się zabawić syna to może nie zaśnie przed wylotem ale w samolocie na bank sunie na te niecałe 2 godz lotu. Czyli Ok 2 w nocy wyladujemy, czekamy na walizki, później na wszystkich współpasażerów i idziemy do autobusu. W hotelu będziemy może o 4 nad ranem. Hmmm i kto go będzie taszczył. Później meldunek w hotelu nie wiadomo jak długo zanim dostaniemy pokój. A wszystko przez te cholerne biuro podróży ktore zmieniło godziny odlotów. Wcześniej były ludzkie godziny lotów Odpowiedz Link Zgłoś
baba_za_kolkiem Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 15:26 Dokladnie. Naprawde nie rozumiem czemu sobie nie pomóc. Jedyny kontrargument to " bo ma juz 5 lat" Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 18:17 A jeszcze niedawno udowadniano, że do Grecji panie to dwie godzinki i fajrant, a nad Bałtyk to człowiek jedzie i jedzie i dzieci się męczą 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 21:07 Przeciez mowa o nocnych lotach wilogodzinnych chyba? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 21:25 No chyba jednak nie :"ale w samolocie na bank sunie na te niecałe 2 godz lotu" 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 21:46 No ja szybciej jestem w Grecji licząc od drzwi domu do hotelu niż nad Bałtykiem. A w wątku o którym mówisz wiele osób pisało, że nie tylko czas się liczy, ale też możliwość poruszania się. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 21:56 A w tym wątku wychodzi na to, że dla niektórych konieczność poruszania się jest dużym kłopotem 😉 Żeby nie było, ja wiem doskonale że niektórzy krócej lecą do Grecji niż jadą nad Bałtyk. Chodziło mi tylko o wybiórcze traktowanie w zależności od potrzeb. Czyli podkreślanie, że to "tylko 2 godziny lotu", pomijając konieczność dotarcia na lotnisko, oczekiwanie na odprawę, potem oczekiwanie na bagaż i resztę pasażerów, podróż do hotelu i oczekiwanie na meldunek/klucz. O tym, że w większości przypadków totalnie nie mamy wpływu na godzinę podróży nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 18:50 No ale skoro jesteś zdecydowana, że wózek jest ci niezbedny podczas podrozy to w zasadzie po co wątek? Odpowiedz Link Zgłoś
kubek290713 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 19:09 Nie jestem zdecydowana że biorę wózek bo go nie mam i musiałabym kupić. Pytałam tylko jak rozwiązać sprawę nocnego lotu. No zobaczymy... Może rzeczywiście kupię ten jeden TRUNEK żeby dzieci miały radochę- zawsze to coś nowego... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 19:15 Trunek to kup sobie i przestaniesz się przejmować lotem 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 14:39 Jeżu jakie pół nocy? 2h raczej, chyba, że się wylot nagle opóźni. I w ciągu tych dwóch godzin będzie przechodzić przez kontrolę, tarabanic się do autobusu i samolotu. Czyli dzieciak i tak będzie z wózka musiał wysiąść. A pieciolatek i tak z dużym prawdopodobieństwem nie zasnie na lotnisku tylko będzie ogadał samoloty i szalał na placu zabaw. Tym bardziej, że wylatują przed północą a nie o 4 nad ranem. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 21:39 No właśnie- do samolotu. Z samolotu wysiadasz i albo idziesz piechotą albo podwożą cię autobusem po odbiór bagażu. Odpowiedz Link Zgłoś
anagat1 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 19:52 Dla 5 latka wozek?? Moj syn chyba by mnie zabil wzrokiem juz ze 2 lata temu(jak mial 4 lata), gdybym go do wozka polozyla, wozek odstawil po 1 urodzinach. Podrozujemy czasem noca, wtedy dzieciak jest w ''travel mode'' . Uczyn podroz ciekawa dla dzieci, nie daj sie rozespac przed odprawa. I bedzie spoko. Odpowiedz Link Zgłoś
pelissa81 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 20:51 Ale jad... Moja się odzózkowała jak miała chyba 3 lata, ale jak miała 4 zabrałam wózek na wylot do skandynawii, bo tam gdzie mieszkaliśmy mieliśmy 2km do miasta, więc odpadłaby nam po drodze. I była frajda, bo woziliśmy w nim a) bagaże podręczne na lotnisku b) żarcie i picie ze sklepu z centrum - generalnie miałam takie same obawy, ale przydał się. Kup sobie tanią używkę najwyżej wyrzucisz/zostawisz na miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
zurekgirl Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 21:32 Jesli chce ci sie targac wozek, to prosze bardzo. Z wlasnego doswiadczenia: w pewnym momencie wozek zaczal mi przeszkadzac bardziej niz pomagac. Latam bardzo duzo i mniej wiecej do czwartych urodzin syna, zabieralam jakis wozek pod sam samolot. Tylko raz w Hiszpanii powiedzieli nam, ze dziecko za duze, ale poszlismy do drugiej kolejki i juz bylo ok, wiec to kwestia, na kogo sie trafi. Od mniej wiecej trzecich urodzin, wozkiem jezdzily glownie walizki, ALE jak nas z czterolatkiem ustawili w kolejce do sprawdzania paszportow, ktora nie miala konca, to walizki wysiadly, a synek sie posadzil i nawet pasami zapial. Wiec jesli cos ci mowi, ze wozek moze sie przydac, to bierz i sie na nikogo nie ogladaj. Kupilabym cos malego, lekkiego i wytrzymalego, na przyklad Maclarena jak najlzejszego, a po wycieczce go sprzedala. Odpowiedz Link Zgłoś
mikawi Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 22:23 Przepraszam... wózek taki niemowlęcy dla 5 latka???? Mam 5 latka na stanie, ostatnie wakacje z wózkiem przerobiliśmy w wieku 2 lata i 3mce. Od kolejnych polecielismy bez wózka, nocą, z 3 latkiem, w ubiegłym roku mielismy opóźniony lot, wylot o północy, w Polsce byliśmy grubo po 3.00. Zasnął na pół godziny na lotnisku, potem przespał się w samolocie - lat 4. Nie wyobrażam sobie pakowania 5 latka do wózka. Mój za boga chińskiego by już do niego nie wsiadł. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: 5-cio latek i wózek do samolotu 16.07.18, 23:11 sa rozne dzieci a wozek niemowlecy to zasadniczo gondola. dla duzych dzieci sa duze wozki. dla 2,5letniego dziecka to ja zaczelam sie rozkrecac z zakupami wozkowymi. Odpowiedz Link Zgłoś