17.07.18, 06:20
Mało mi schodzi - 2-4 kromki dziennie.
Kupuję krojony, bo wygodniej i już nie mam maszynki do krojenia, a nożem wychodzi trudniej lub krzywo.

Dlaczego tak szybko pleśnieje?
Po 3-4 dniach widzę na nim zieloną pleśń i wyrzucam.
Trzymam w opakowaniu - sklepowym firmowym. Może trzeba przełożyć do paperu? Wtedy jednak szybko sczerstwieje.

Co robicie przy małym zużyciu?
Obserwuj wątek
    • magazynka Re: Chleb 17.07.18, 06:28
      Bułki nie pleśnieją, najwyżej czerwstwieją, ale wolę chleb.
      W handlu widzę mało opakowań po kilka kromek, chyba, że jakiś wypasiony lub z dodatkami, ale drogi (słonecznikowy, dyniowy, z ziarnami lub inny).
      Jak przechować chleb dla jednej-dwóch osób?
      • morekac Re: Chleb 17.07.18, 06:29
        W zamrażarce?
      • magazynka Re: Chleb 17.07.18, 20:31
        Bardzo wszystkim dziękuję za rady. Będę mrozić po kilka kromek wink
        • asia-loi Re: Chleb 08.02.19, 19:41
          magazynka napisał(a):

> Bardzo wszystkim dziękuję za rady. Będę mrozić po kilka kromek wink

Ja tak robię. Kupuję duży chleb i proszę o pokrojenie. W domu kromki pakuję do woreczków foliowych. W woreczkach mam różną ilość kromek. W jednym będzie jedna, po dwie, pięć - tyle ile przewiduję, że będzie mi potrzebne. Nawet jeżeli potrzebna będzie inna ilość kromek niż mam w woreczkach, to wystarczy zamrożone kromki podważyć nożem i się ładnie rozdzielają.
          Chleb rozmrażam wieczorem i rano jest ok. Uważam to za super pomysł. Nic mi się nie niszczy, nie pleśnieje, nie muszę chodzić po chleb codziennie.
          • alfa36 Re: Chleb 08.02.19, 21:24
            Robię identycznie. Tyle, że my raz w tygodniu pieczemy chleb. I taki w kromkach zamrażam.
      • taki-sobie-nick U mnie dobry chleb istnieje 17.07.18, 21:58
        ale kosztuje pewnie jakąś dychę za bochenek, jeśli nie więcej. Warszawa. Zatem kupujemy niedobry. sad

Trzymasz w folii? I kupujesz chleb krojony? Chleb obecnie w ogóle robiony jest z dziwnych składników, a krojony pleśnieje szczególnie szybko.

• taki-sobie-nick Re: U mnie dobry chleb istnieje 18.07.18, 00:24
          taki-sobie-nick napisała:

> ale kosztuje pewnie jakąś dychę za bochenek, jeśli nie więcej. Warszawa. Zatem
          > kupujemy niedobry. sad
          >
          > Trzymasz w folii? I kupujesz chleb krojony? Chleb obecnie w ogóle robiony jest
          > z dziwnych składników, a krojony pleśnieje szczególnie szybko.
          >
          Kup sobie razowy, on się ładnie kroi.
    • feliz_madre Re: Chleb 17.07.18, 06:41
      Kupuję w dobrej piekarni pól albo cwierć bochenka - w Grzybkach - mają dobry, bez chemii, nie pleśnieje, kroją mi na miejscu.
    • sineado Re: Chleb 17.07.18, 07:30
      Wrzuć do zamrażarki, a wcześniej spakuj osobno tyle kromek do woreczka ile ci potrzeba na dzień. Będzie łatwiej porcje wyjąć.
    • lodomeria Re: Chleb 17.07.18, 07:47
      Spróbuj lnianych woreczków do pieczywa (z bardzo grubego lnu).
    • frey.a86 Re: Chleb 17.07.18, 08:04
      U mnie w Kauflandzie jest takie stoisko piekarnicze, w którym można kupić dobry chleb na kromki.
    • mamtrzykoty Re: Chleb 17.07.18, 08:11
      Zamrażaj po kupieniu i wyjmuj tyle ile ci potrzeba.
      Jedna kromka rozmraża się w kilka minut i zawsze masz świeży.
      • k1234561 Re: Chleb 17.07.18, 08:50
        Ja robię zapasy chleba raz na 2 tygodnie.Kupuje kilka bochenków,proszę o pokrojenie w piekarni.W domu porcjuję na tyle kromek aby zjeść na raz.Wiem ile średnio jemy ,zatem to nie problem popakować po kilka kromek do woreczka foliowego i zamrozić .Chleb rozrmraza się bardzo szybko i codziennie mamy świeże pieczywo.
    • anka_z_lasu Re: Chleb 17.07.18, 09:08
      Powtórzę się - zamrażanie. A jak zapomnę wyjąć i rozmrażam na szybko na patelni to mam grzanki wink
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Chleb 17.07.18, 09:16
      Możesz mrozić i wyciągać sobie wieczorem te 3-4 kromki, które zjesz w ciągu następnego dnia. Albo przerzuć się na razowy on o wiele dłużej wytrzymuje i jest zjadliwy na drugi, trzeci a nawet czwarty dzień w przeciwieństwie do takiego zwykłego pszenno-żytniego.
    • andaba Re: Chleb 17.07.18, 09:21
      Zamrażarka.
      Wyjmujesz tyle ile potrzebujesz, zawsze masz świeży.
      Ja mam zużycie chleba 3-4 bochenki, a i tak zawsze mam w zamrażarce.
      I zawsze mam drożdże, jakby i tego brakło smile
      • summerland Re: Chleb 17.07.18, 22:05
        Ja tez mroze. Rano na sniadanie wkladam takie zamrozone kromki do nagrzanego opiekacza.
      • jola-kotka Re: Chleb 17.07.18, 22:20
        Obrzydlistwo rozmrazany chleb nienawidze
        • memphis90 Re: Chleb 08.02.19, 18:52
          Smakuje jak każdy inny...
        • mamtrzykoty Re: Chleb 08.02.19, 19:09
          Dlaczego obrzydlistwo?
          Przecież się niczym nie różni od nie zamrażanego.
        • nickbezznaczenia Re: Chleb 08.02.19, 21:03
          To nie jedz.
    • princess_yo_yo Re: Chleb 17.07.18, 22:08
      trzymam w zamrazarce i pakuje kromki do tostera jak mi sie zachce chleba smile
    • jola-kotka Re: Chleb 17.07.18, 22:18
      Bo kupujesz badziewny chleb i chleba nie trzyma sie w folii lnianyworeczek sobie spraw nie bedzie ci nic plesnialo
      • magazynka Re: Chleb 18.07.18, 00:55
        Tak, kupuję chyba badziewny - normalny z półki ze sklepu obok.

Szczerze mówiąc - nie pójdę przez pół miasta do specjalnej piekarni i nie na rękę mi szukanie Kauflandu czy placówki innej sieci - wszędzie daleko.

Trudno - nie samym chlebem człowiek żyje, choć bez chleba nie wyobrażam sobie śniadania.

Może ten woreczek - gdzie go szukać? W lnianym woreczku nie będzie pleśniał?

Już dziękowałam za rady o zamrażaniu, ale jakoś pojawiło się to u góry, a nie pod radami. Jeszcze raz dziękuję tutaj.
        • jola-kotka Re: Chleb 18.07.18, 01:03
          Moja Halina mowi ze tylko len sie nadaje a ona zawsze ma racje smile. Sama szyje te woreczki . Len ma ze sklepu z materialami. Ja na twoim miejscu jednak wysililabym sie i zaczela kupowac chleb lepszej jakosci nawet kosztem czasu bo dalej. Trujesz sie dziewczyno a zdrowie masz jedno i ono jest bezcenne.
          • jola-kotka Re: Chleb 18.07.18, 01:05
            Sprawdzilam w sieci przez neta mozna kupic taki worek smile
            • magazynka Re: Chleb 18.07.18, 02:17
              jola-kotka

Dziękuję za radę. Pomocna jesteś. Poszukam.
        • taki-sobie-nick Re: Chleb 18.07.18, 01:08
          magazynka napisał(a):

> Tak, kupuję chyba badziewny - normalny z półki ze sklepu obok.

Ja też mam taki w sklepie obok na półce i starannie go omijam.

Nie wiem, dlaczego uważasz, że coś jest "na półce w sklepie obok", to musi być znakomitej jakości.

>
          > Szczerze mówiąc - nie pójdę przez pół miasta do specjalnej piekarni i nie na rę
          > kę mi szukanie Kauflandu czy placówki innej sieci - wszędzie daleko.

E tam pół miasta. Ja mam przystanek autobusowy do tego Grzybka, co go ktoś wspomniał.

Ale pomijając już tego typu instytucje, to nie masz tam przypadkiem na półce chleba razowego niekrojonego BEZ FOLII?

>
          > Trudno - nie samym chlebem człowiek żyje, choć bez chleba nie wyobrażam sobie ś
          > niadania.
          >
          > Może ten woreczek - gdzie go szukać? W lnianym woreczku nie będzie pleśniał?
          >
          > Już dziękowałam za rady o zamrażaniu, ale jakoś pojawiło się to u góry, a nie p
          > od radami. Jeszcze raz dziękuję tutaj.
          • taki-sobie-nick Re: Chleb 18.07.18, 01:10
            Woreczka szukać najlepiej online. W każdym razie tak jest u mnie, gdzie centrum zrobili lanserskie(sieciówki, hotele wysokiej klasy i biurowce), a człowiek nie wie, gdzie kupić zwykłe gacie, więc kupuje je w necie.
          • magazynka Re: Chleb 18.07.18, 02:21
            taki-sobie-nick

"Nie wiem, dlaczego uważasz, że coś jest "na półce w sklepie obok", to musi być znakomitej jakości."

No właśnie nie uważam, że to znakomita jakość, bo pleśnieje i dlatego pytam.

Chleb razowy gorzej mi 'wchodzi' - zależy z czym na wierzchu, ale dzięki za radę wink
        • lodomeria Re: Chleb 18.07.18, 02:41
          Ja kupiłam swoje w sklepie "Polski Len" a inne mam po prostu uszyte domowo z bardzo grubego (to ważne) polskiego lnu. Nie wiem, czy to prawda, ale ponoć duże polskie fabryki lnu się pozamykały i wyprzedawane są resztki zapasów. Pozostają nam sklepy z lnem importowanym z Litwy lub Włoch, tudzież Chin.

A jak nie masz żadnego lnianego sklepu pod ręką, to chyba po prostu internet. Ja kupowałam swój worek za około 30zł, ale wklejam Ci ten link, bo fajnie jest opisane, dlaczego len + pieczywo to dobry pomysł: willowhandmade.pl/lniany-komplet-na-pieczywo
          • magazynka Re: Chleb 18.07.18, 03:52
            Tak, fajnie wygląda to z linku, ale wybacz - 150 zł za woreczek i koszyczek? Pomyłka jakaś.
            Koszyczek mam, umiem szyć, kupię len i skorzystam z Waszych rad, ale taka cena to gruba przesada.
            • lodomeria Re: Chleb 18.07.18, 04:16
              Przecież piszę Ci za ile można kupić worek (30zł), że można po prostu uszyć, ale wyjaśniam dlaczego wklejam akurat ten link!!!
              Gdzie Ci choćby w najmniejszym stopniu sugeruję, że masz kupić zestaw za 150zł na dwie kromki chleba???

Fajnie się odpłacasz za dzielenie się z Tobą radami i doświadczeniem uncertain
              • magazynka Re: Chleb 18.07.18, 20:41
                "Fajnie się odpłacasz za dzielenie się z Tobą radami i doświadczeniem uncertain"

Przecież dziękowałam.
            • taki-sobie-nick Re: Chleb 18.07.18, 20:16
              magazynka napisał(a):

> Tak, fajnie wygląda to z linku, ale wybacz - 150 zł za woreczek i koszyczek? Po
              > myłka jakaś.
              > Koszyczek mam, umiem szyć, kupię len i skorzystam z Waszych rad, ale taka cena
              > to gruba przesada.

Z tym się zgadzam.
            • taki-sobie-nick Czy koszyczek jest niezbędny? 18.07.18, 20:18
              Bo jeśli nie, to tu na przykład mamy:

aleworek.pl/produkt/lniany-worek-do-chleba-podluzny-ecru/
              (plus wysyłka).
        • lodomeria Re: Chleb 18.07.18, 02:52
          Aha, chyba nie ma cudów, żeby chleb z ulepszaczami, jakimiś wiązaczami wilgoci nie pleśniał. Chleb na zakwasie, bez sztucznych dodatków do mąki, prędzej stwardnieje na kamień niż zapleśnieje. I w drugą stronę: mąka ( a własciwie gluten) przetworzona przez zakwas inaczej wiąże wodę, nie obsycha tak szybko po wypieczeniu. Jeśli chleb kiepskiej jakości będziesz przechowywać w przewiewnych woreczkach, to owszem nie spleśnieje, ale za to w trymiga się skruszy albo w ogóle po paru godzinach zamieni się w twardą wydmuszkę.

Chyba w każdej piekarni można kupić takie małe prostokątne bochenki właśnie na zakwasie i z żytniej mąki - może od przestawienia się na takie powinnaś zacząć?
      • mamtrzykoty Re: Chleb 08.02.19, 19:10
        W lnianym woreczku wyschnie tak samo, jak i bez woreczka.
    • jusytka Re: Chleb 18.07.18, 08:46
      Nigdy nie trzyma się pieczywa w folii, więc takiego w ogole nie kupuje. Albo sama pieczesz chkeb i nie jest to takie trudne, a świeżość taki chleb utrzymuje bardzo dlugo, albo kupuj swiezy w piekarniach, ale nie krojony! Trzymaj go w papierze, ja korzystam z torebek z dyskontow lub sniadaniowych
      • taki-sobie-nick Re: Chleb 18.07.18, 20:16
        jusytka napisała:

> Nigdy nie trzyma się pieczywa w folii, więc takiego w ogole nie kupuje. Albo s
        > ama pieczesz chkeb i nie jest to takie trudne

Oj dajże spokój babie. Sama go upiecz i jej sprzedaj. Możliwe, że nie jestr trudne, ale nie każdy ma ochotę.
    • hanusinamama Re: Chleb 08.02.19, 10:15
      Ja kupuje zytni, lezy czasem 4 dni i nie psuje a nadal dobry do jedzenia. Ja trzymam w papierowej torbie w chlebaku.
    • jola-kotka Re: Chleb 08.02.19, 12:23
      Zacznij kupowac chleb a nie wyrob chlebo podobny nafaszerowany chemia. Chleb czerstwieje jesli jest dobry nie plesnieje .
    • mamtrzykoty Re: Chleb 08.02.19, 19:04
      Zamrażam świeży i wyjmuję tyle ile mi potrzeba. Kromka rozmraża się błyskawicznie.
    • mum2004 Re: Chleb 08.02.19, 19:13
      Kupuję żytni duży bochenek z mini piekarni. Wytrzymuje tydzień, nic się z nim nie dzieje.
      Mrożone jedzenie jest niezdrowe, codzienie mrożony chleb... a fuj.
      • peonka Re: Chleb 08.02.19, 19:21
        Mrożenie jest niezdrowe? To akurat jeden ze zdrowszych sposobów konserwacji żywności.
        • mum2004 Re: Chleb 08.02.19, 19:25
          No właśnie niekoniecznie, ale co kto lubi...
          • asia-loi Re: Chleb 08.02.19, 19:52
            mum2004 napisała:

> No właśnie niekoniecznie, ale co kto lubi...

A co dzisiaj jest zdrowe?
            • mum2004 Re: Chleb 08.02.19, 21:00
              Ale po co sobie dokładać? Dobry porządny bochenek chleba np żytniego do tygodnia jest nie do ruszenia. Po co codziennie sobie fundować mrożonkę?
              • pade Re: Chleb 08.02.19, 21:07
                Co jest szkodliwego w mrożonkach?
                • mum2004 Re: Chleb 08.02.19, 21:15
                  Poczytaj sobie co mówi o mrożonkach medycyna wschodnia np chińska. Nie jestem jakimś radykałem, sama czasami używam mrożonek - ale jeśli można prostym sposobem tego uniknąć? Tym bardziej karmienie dzieci codziennie mrożonym pieczywem... Co kto lubi...
                  • marianna1960 Re: Chleb 09.02.19, 07:42
                    Jak nie wiesz o czym piszesz to nie pisz, Najlepsza metoda na codzienny świeży chleb mrożenie. Ty najpewniej albo karmisz dzieci czerstwym albo spleśniałym chyba że codziennie kupujesz i wyrzucasz.
    • sylwadomowa Re: Chleb 09.02.19, 07:28
      Piekę chleb, który wytrzymuje tydzień w płóciennej osłonce - potem wysycha, raczej nie pleśnieje.
    • agnieszka2008 Re: Chleb 09.02.19, 11:11
      Mrożony jest lepszy niż świeży, wyjmuję z zamrażarki kromki i kładę na paręnaście sekund na suchą patelnię teflonowa, chleb jak prosto z pieca i jeszcze zapach pieczonego chleba
      • marianna1960 Re: Chleb 09.02.19, 11:21
        Ja nawet nie kładę na patelnię wystarczy że zrobię kanapkę i jest rozmrożony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka