Dodaj do ulubionych

A jak juz jestesmy przy ksiazkach...

18.07.18, 17:48
...ucieklo mi z glowy i potrzebuje pomocy przy dwoch sztukach.
1. Ksiazeczka młodzieżowa z dawnych lat, wiem ze byla czteroosobowa rodzinka, ktora na sniadanie jadala "sporrydż" z cieplym lub zimnym mlekiem, a ojciec byl ekspertem od klejnotow. I kiedys przyjechali do nich - podajac sie za krewnych z Ameryki - dwaj bandyci (mama im gotowala amerykańska potrawe narodowa, czyli parowki w sosie pomidorowym), uwiezili rodzine i ojciec im musiał rozwiązać jakas krzyzowke z klejnotami (co zrobil, wymyslajac wszystkie nazwy). W tym czasie jeden gangster (wielki i dość poczciwy, tlucze mi sie ze nazywany Kropeczka) zaprzyjaznil sie z dziecmi i jakos tam sie dobrze skonczylo. Pamietam ze gangster Kropeczka chcial byc przedszkolankiem i znal bardzo fajna zabawe w strzelanie - gasi sie światło, wszyscy strzelaja, a potem sie zapala swiatlo i liczy trupy big_grin

2. Przylecieli na Ziemie kosmici, przygarneli duzego czarnego psa, zaprzyjaznili sie z dwoma chlopcami, uratowali ich z rak jakichs bandytow i w koncu odlecieli, razem z tym psem.

Przypomnijcie mi tytuly bo mnie skreci!!
Obserwuj wątek
    • mamablue Re: A jak juz jestesmy przy ksiazkach... 18.07.18, 17:58
      Wiesz co, zawsze dużo czytałam, również jako nastolatka, ale to mi absolutnie nic nie mówi. Nawet cienia pomysłu nie mam, więc nie pomogę uncertain
      • dziennik-niecodziennik Re: A jak juz jestesmy przy ksiazkach... 18.07.18, 18:01
        To drugie dodatkowo bylo w formie komiksu smile
    • esme83 Re: A jak juz jestesmy przy ksiazkach... 18.07.18, 18:19
      To pierwsze to "I ty zostaniesz Indianinem" smile
      • dziennik-niecodziennik Re: A jak juz jestesmy przy ksiazkach... 18.07.18, 18:21
        Tak!!
    • zona_glusia Re: A jak juz jestesmy przy ksiazkach... 18.07.18, 18:37
      1. I ty zostaniesz Indianinem
      2. Wyprawa na Ziemię Niemczuka chyba
      lubimyczytac.pl/ksiazka/100496/wyprawa-na-ziemie
      • dziennik-niecodziennik Re: A jak juz jestesmy przy ksiazkach... 18.07.18, 18:38
        No i bingo smile
      • ginger.ale Re: A jak juz jestesmy przy ksiazkach... 18.07.18, 18:47
        Dziewczyny, jak zwykle jesteście niezawodne.
    • ginger.ale jeśli można się podłączyć.. 18.07.18, 18:46
      ...to mam pytanie książkowe...
      Na pewnej kolonii czytałam przerażający mnie wówczas horror.
      Akcja działa się w domu, który miał podwójne ściany, między ścianami mieszkało i przemieszczało się "coś". Nie pamiętam czy był to jakiś stwór czy coś człekokształtnego, ale jakaŝ niedobra, rozumna istota.
      Dodatkowo postaci na zdjęciach rozwieszonych w domu przemieszczały się.
      Czytałam to ponad 20 lat temu, ale do dziś pamiętam jak się potem bałam spać w kolonijnym domku. Byłam najmłodsza w domku, 3 lata starsza koleżanka mi pożyczyła...Szmira straszna, ale chciałabym skonfrontować po latach wspomnienia.
      • dvdva Re: jeśli można się podłączyć.. 18.07.18, 19:29
        Zaklęci Mastertona?
        • ginger.ale Re: jeśli można się podłączyć.. 18.07.18, 20:32
          Faktycznie może to być coś mastertonowatego..
          Tylko kojarzę zdjęcia, a nie płaskorzeźby.
      • dziennik-niecodziennik Re: jeśli można się podłączyć.. 18.07.18, 19:34
        Przepraszam ale skojarzylo mi sie z Harrym Potterem i Komnata Tajemnic big_grin
        • ginger.ale Re: jeśli można się podłączyć.. 18.07.18, 20:27
          big_grin
      • triismegistos Re: jeśli można się podłączyć.. 18.07.18, 20:36
        Drapieżcy Mastertona! Swego czasu zrobiło na mnie ogromne wrażenie wink
        • ginger.ale Re: jeśli można się podłączyć.. 18.07.18, 20:56
          Na mnie też, byłam po IV klasie i byłam na etapie Ani z Zielonego Wzgórza czy innej Rebbeki ze Słonecznego Potoku big_grin

"zeznanie Dannego, że Liz porusza postaciami na obrazie" - to może być to!! Dziękuję.
          • ginger.ale Re: jeśli można się podłączyć.. 18.07.18, 21:01
            Najgorsze, że teraz będę chciała to przeczytać...
            • triismegistos Re: jeśli można się podłączyć.. 18.07.18, 21:04
              Normalnie wezmę i sobie to odświeżę teraz tongue_out
              • ginger.ale Re: jeśli można się podłączyć.. 19.07.18, 17:46
                Włączam dziś TV, a tam Graham Masterton z wizytą w Polsce...to znak...zamawiam "Drapieżców".
    • tojamarusia Re: A jak juz jestesmy przy ksiazkach... 19.07.18, 20:42
      A taki horror?
      Grupka ludzi trafia na opuszczony statek. Coś tam było ze zmutowanhm rekinem i czarną mazią, która wyłaziła z kątów i ich po kolei zarażała.. bardzo się bałam czytając to.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka