Dodaj do ulubionych

Koncze swoja historie z Pl.

19.07.18, 17:35
Sprzedaje dom i mieszkania , maz firme i dziekuje bylo super ale sie skonczylo. Moj ojciec twierdzi ze jeszcze nie czas , ale on zawsze mysli ze kasa zalatwi wszystko jasne do momentu az nie zrobia z nas bankrutow bo na to sie zanosi. W kazdym razie ja dziekuje dluzej nie ma na co czekac.
Obserwuj wątek
    • 1maja1 Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 17:40
      Az tak zle? To dokad sie wybierasz? My od weekendu w Anglii😉
    • mamablue Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 17:42
      A ja ci się wcale nie dziwię. Bezprawie, gloryfikowanie prostactwa i pseudopatriotyzm może być ponad siły. Chciało by się normalnej normalności, gdzie czarne jest czarne, a białe - białe.
      Na szczęście neta masz wszędzie, więc historii z emamą nie kończysz, prawda? wink
      • tiszantul Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 19:50
        > A ja ci się wcale nie dziwię. Bezprawie, gloryfikowanie prostactwa i pseudopatr
        > iotyzm może być ponad siły. Chciało by się normalnej normalności, gdzie czarne
        > jest czarne, a białe - białe

Przecież rozumni Europejczycy powtarzają codziennie jako wielką mądrość, której się dorobili po wielu latach myślenia, że świat nie jest czarno-biały. Bardzo byś chciała wyjaśnić ludziom, co jest czarne, a co białe, tylko nie chcą Cię słuchać i stąd ta frustracja. Najlepiej się obrazić i wyjechać, w końcu to skandal, że nie chcą Cię słuchać.
        • lena36 Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:26
          Nie kompromituj się tak na potęgę, chyba że lubisz. Masz jakiś kompleks w stosunku do Europejczyków? i do rozumnych ludzi? to w sumie normalne u pisich ludków. To bezhołowie i arogancja kiedyś się skończy a ja mam nadzieję że zobaczę to na własne oczy.
      • biszkopty35 Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:36
        Do tej pory pieniądze z VAT uciekamy zgodnie z prawem, Amber Gold działało zgodnie z prawem, pieniądze z OFE ukradł nam poprzedni rząd też zgodnie z prawem, a świadomi tego jego przedstawiciele w wielce eleganckich słowach wyrażali się o sobie, naszej ojczyźnie i mechanizmach nią rządzących w kawiarni u Sowy. Na szczęście mamy prawdziwych patriotów, którzy mogą kogoś wwieźć w bagażniku do Sejmu RP, żeby pokazał temu głupiemu narodowi co jest czarne, a co białe. Prawe, eleganckie i prawdziwie patriotyczne.
        • joa66 Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:46
          A SKOKi? smile
          • biszkopty35 Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 21:12
            PO miało parę lat, by się nimi zająć, a nawet powołać komisję śledczą. Ciekawe, czemu się nie zajęło. O takim SKOK Wołomin chętnie bym posłuchała
            • joa66 Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 21:17
              Naprawdę nie wiesz o przekretach PiS, Porozumienia Centrum itd? Tylko "peło"? Na długo Wam tych osmiorniczek nie starczy smile
        • lena36 Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 22:12
          Prawe eleganckie i patriotyczne to mamy tłumy osiłków mieniących się prawdziwymi Polakami i napieprzajacych wszystkich którzy różnią się kolorem skóry/orientacją seksualną/lub mówią nie daj Boże w innym języku nieznanym naszym prawym bojowkarzom. Pani Pawłowicz wywala stek fekaliów gdy tylko otworzy usteczka. Ale to nie przeszkadza. Przecież ośmiorniczki.....
    • ania-z-lasu Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 17:48
      Cool, chciałabym miec twoją/waszą łatwość podejmowania decyzji. Ja się wplątałam niechcący w pewne zależności, które krępują mnie w tego typu ruchach. Powodzenia życzę. Gdzie się wybieracie?
    • ira_08 Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 17:58
      I jaki macie plan na przyszłość? Bo średnio chce mi się wierzyć, że ktoś ot tak postanawia sprzedać dobrze prosperującą firmę i wyjechać do niczego.
      • jola-kotka Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 19:04
        Jeszcze troche i wiekszosc tak bedzie robic , po przejeciu sadow to jest koniec tego kraju .Plan Hiszpania tam mamy gdzie mieszkac to nie ja to wymyslilam a moj maz ale jego argumenty sa sensowne. Jak twierdzi to co robi tu moze robic wszedzie. Ma racje nie mamy dzieci nic nas tu nie trzyma. Pieniadze mamy wiec na budowie nikt pracowac nie bedzie. Nie wiem co tu dziwnego wiele osob tak robi kazdego dnia a za chwile bedzie ich coraz wiecej.
        • fragile_f Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 19:29
          A mąż o kryzysie w Hiszpanii słyszał..?
          • blimsien Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 05:23
            Ten kryzys pod mnóstwem różnych względów bardziej się opłaca niż rzeczywistość w pl
        • beaucouptrop Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 19:48
          Pewnie po hiszpansku tez biegle mowi...
        • tiszantul Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 19:56
          > Jeszcze troche i wiekszosc tak bedzie robic , po przejeciu sadow to jest koniec
          > tego kraju

Sekta antypisa już tyle razy "wyjeżdżała z tego kraju", że aż dziwne, że ktoś jeszcze może wyjechać. Myślałem, że już dawno wszyscy wyjechali.

> Pieniadze mamy wiec na budowie nikt pracowac nie bedzie

Ciekawe, że jak za PO ludzie wyjeżdżali, to "korzystali z szansy, jaką daje Unia", a jak wyjeżdżają za PiS, to już nie korzystają z szansy, tylko uciekają przed pisem.

Czy to oficjalny przekaz opozycji, że pora wyjeżdżać, bo w dającym się przewidzieć czasie opozycja nie planuje powrotu do władzy?
          • chicarica Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:54
            Ja wyjechałam. Polska ma te parę tysięcy zł mniej do opodatkowania miesięcznie. Nie sądzę żeby ktoś nad tym faktem płakał, ale ja nie żałuję. A myśleli że żartuję jak kiedyś powiedziałam, że jeśli PiS wróci do władzy, to wyjeżdżam.
        • larrisa Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 19:59
          jola-kotka napisała:

> Jeszcze troche i wiekszosc tak bedzie robic , po przejeciu sadow to jest koniec
          > tego kraju .Plan Hiszpania

Buhahahaha, Hiszpania...ty nie możesz być prawdziwa.

Pooglądaj sobie z mężem referendum w Katalonii z zeszłego roku, tam to jest dopiero demokracja...

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/56,114944,22454140,krew-zrzucanie-ze-schodow-bicie-palka-po-glowie-policja-nie.html
          • tiszantul Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:09
            > Pooglądaj sobie z mężem referendum w Katalonii z zeszłego roku, tam to jest dop
            > iero demokracja

W Hiszpanii są normalnie więźniowie polityczni, ale oczywiście to w Polsce jest zagrożona demokracja, co bardzo martwi jolkę i jej koleżanki.
            • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:11
              tiszantul napisała:

> W Hiszpanii są normalnie więźniowie polityczni,

bo normalnie za łamanie konstytucji się siedzi. i jeszcze będzie i w Polsce normalnie!

Xsioonc
            • jola-kotka Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:13
              Hiszpania bo dom na ta chwile Hiszpania tak postanowione .
              • kolpik124 Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:33
                warzywniak w Hiszpanii?
        • biszkopty35 Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:42
          Po wywaleniu z sądów nieuczciwych i zależnych od lewych interesów sędziów - ucieka stąd mafia. Krzyżyk na drogę.
          • bistian Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 21:00
            biszkopty35 napisał(a):

> Po wywaleniu z sądów nieuczciwych i zależnych od lewych interesów sędziów - uci
            > eka stąd mafia. Krzyżyk na drogę.

Elka by napisała tzw. mafia. smile
            Też się zastanawiamy, musimy się jeszcze nauczyć języka i można jechać. Tu za jakiś czas skończy się wojną domową, nie warto inwestować i nie ma na co czekać.
          • natalia.nat Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 18:01
            Tak. Bo sędziowie z nadania PiSu to miód, cud i orzeszki.
            To są po prostu sędziowie przyklaskujący obecnej władzy. Naprawdę nie rozumiesz tego mechanizmu?!
            Zwykły obywatel jedynie starci.
        • zasiedziala Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:48
          jola-kotka napisała:

> Plan Hiszpania tam mamy gdzie mieszkac to nie ja to wymyslilam a m
          > oj maz ale jego argumenty sa sensowne.

O, ja też mam sensowny argument za zamieszkaniem w Madrycie - Madryt jest piękny wink Tylko ta kuchnia i język... Wolałabym wrócić do Włoch, ale jednak z pewnymi fragmentami rzeczywistości polskiej. Chyba nie ma kraju idealnego. Tak czy inaczej kibicuję, będą ciekawe wątki na forum na pewno smile
          • fragile_f Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:51
            Nie będzie ciekawych wątków, bo Jolka nigdzie nie pojedzie wink
            • krisdevalnor Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 22:27
              fragile_f napisała:

> Nie będzie ciekawych wątków, bo Jolka nigdzie nie pojedzie wink
              >
              A nawet jak pojedzie to i tak nic ciekawego nie bedzie tam robila podobnie jak w Szczecinie, nigdy nic nie zwiedza i nigdzie nie wyjezdza, nie ma zadnych zainteresowan za wyjatkiem moze medycyny estetycznej i kolekcjonowania ubran do swojej 100m garderoby. Bedzie siedziala po nocach i produkowala bezsensowne watki a w ciagu dnia pokazywala je mezowi i tak razem beda chichotac i wyc z uciechy. A tak w ogole to Jolka nie istnieje wiec szkoda debatowac.
              • barbibarbi Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 08:46
                O właśnie, taka prawda. Jolka to troll uzależniony od forum. Ale naiwni się znajdą i będą się wdawać w dyskusje, szkoda czasu na trolla.
                • riki_i Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 17:14
                  barbibarbi napisała:

> O właśnie, taka prawda. Jolka to troll uzależniony od forum. Ale naiwni się zna
                  > jdą i będą się wdawać w dyskusje, szkoda czasu na trolla.

Idealne podsumowanie tematu. Dziwię się, że w ogóle ktoś dyskutuje w tym wątku.
    • kolpik124 Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 18:23
      po ile teraz chodzą warzywniaki w dobrym punkcie?
      • jola-kotka Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 19:05
        A chcesz sprzedac?
        • kolpik124 Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:34
          chcę wiedzieć, czy meżuś dobrze spuścił dorobek życia big_grin
          • snakelilith Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 22:03
            A nawet gdyby miała prowadzić warzywnik, to co w tym wstydliwego? Ale od dawno wiadomo, że pisowcy pogardzają wszystkimi, nie tylko inteligencją, a każdym człowiekiem wykonującym uczciwą pracę.
    • fragile_f Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 19:02
      Jolka, a jakiś plan macie czy hurra i do przodu? Bo ja sie przeprowadziłam do innego kraju rok temu, przygotowania zajęły nam z 2 lata (przygotownaie gruntu, wyrobienie znajomosci, znalezienie pracy) a dopiero teraz mogę powiedzieć, że się urządzilismy (chociaz i tak nadal brakuje nam np. mebli i mamy sporo biurokratycznych spraw do ogarnięcia, chociażby lokalne prawo jazdy) i że np. poznałam nowe miasto (a bylam w nim przed przeprowadzką 3x po 2 tygodnie!). A my nie mielismy ani nieruchomosci, ktore trzeba sprzedac ani firmy. Ba, nadal jeszcze wynajmujemy w PL mieszkanie, bo co jakiś czas wracam coś pozałatwiać i trochę popracować na miejscu.
      • jola-kotka Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 19:09
        Moj maz ma . Jemu zawsze mozna ufac .Firme wykupi wspolnik. Z domem i mieszkaniami sie nie pali wiadomo ze to potrwa. Nie potrzebuje kasy z mieszkan na to zeby wogole wyjechac tez i pracy nie musze zalatwiac juz. . Na spokojnie moj maz nie jest strachliwy on da sobie rade zawsze i wszedzie.
        • fragile_f Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 19:28
          E, no fajnie, a co z Tobą i Twoim planem? Z pracą, rodziną, przyjaciółmi? W ogóle wiesz, dokąd chcecie wyjechać?
          • jola-kotka Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:08
            Moj plan jest zawsze taki jak mojego meza. Przyjaciele hm mam jedna przyjaciolke,ludzie jak zacznie sie cos dziac na nic sie nie przydadza sa dopoki jest dobrze . Takie jest zycie i na znajomych nie ma co sie ogladac. Rodzina ? Ludzie zyja na odleglosc latami i jest ok. Moj ojciec ma dom w Hiszapanii wiec to jest na ta chwile pierwsze miejsce.
            • fragile_f Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:11
              No to widzę, że wszyściuteńko macie już przemyślane, zaplanowane i pozostaje spakować walizki wink

Swoją drogą Jolu - zacznij ogarniać kwestie weterynaryjne piesków już teraz, bo macie ich tyle, że będziecie musieli latać w kilku rundach. No ale na pewno pan mąż już ma w jednym palcu kwestie przewozu zwierząt i nie musisz się w ogóle nad tym zastanawiać.
              • jola-kotka Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:15
                Zrozum ze wszystko musi zorganizowac moj maz i on to wie bo ja nie nadaje sie do tego. Chce ok wie co robi ja pojade z nim w ciemno na koniec swiata ale organizacja itd. To juz na jego glowie. Watek zalozylam bo troche sie denerwuje.
                • fragile_f Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:18
                  W tej sytuacji to w ogóle nie wiem, po co Cie wtajemniczał w swój plan - nie lepiej byloby wszystko załatwić bez Twojej wiedzy, tylko któregoś dnia wpakować Cię w taksówkę na lotnisko z psami pod pachą? Przecież ludzie dzieci do lat dwóch* też nie informują o zmianie miejsca zamieszkania.

*dwuletnie już tak, znam z doświadczenia
            • cosmetic.wipes Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:42
              jola-kotka napisała:

> Moj plan jest zawsze taki jak mojego meza.

Łoqu... big_grin
              • sacea Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 22:55
                Jola, dlaczego żyjesz w cieniu męża? Nie masz własnego zdania, własnych marzeń, chęci pracowania? A co jeśli twój mąż odejdzie do innej/ zginie w wypadku?
                Nie umiałabym żyć pod pantoflem męża i na być zdana całkowicie na utrzymanie
                • jola-kotka Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 01:43
                  Ja nie jestem zdana na jego utrzymanie. Nie zyje pod pantoflem meza . Zyje tak jak chce zyc. Gdy mi bylo zle np. Z pierwszym mezem odeszlam. Trudno jest mnie wsadzic pod pantofel. Zwyczajnie teraz mam meza ktory calkowicie jest dla mnie facetem idealnym z jakimis tam wadami jak kazdy. Mam swoje zdanie i nawet wow wolno mi je wypowiedziec i sie nim kierowac ale tutaj wychodzi na to ze te nasze zdania sie pokrywaja prawie zawsze.
                  • cosmetic.wipes Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 06:23
                    jola-kotka napisała:

> i nawet wow wolno mi je wypowiedziec

Łaskawy pan big_grinbig_grinbig_grin
                    • mildred.pierce Re: Koncze swoja historie z Pl. 21.07.18, 02:03
                      Zmroziła mnie ta wypowiedź Joli.
                      • jola-kotka Re: Koncze swoja historie z Pl. 21.07.18, 02:19
                        Ja wiem ze to ciezko zrozumiec . Trzeba przezyc bardzo wiele stac nad grobem zeby zrozumiec , ze czlowiek z ktorym jestes jest tym ktoremu mozesz oddac zawsze i wszedzie swoj los. Majac z tylu glowy ze musisz miec zaplecze gdyby cos bo roznie w zyciu bywa ale ja sie przekonalam, ze moj maz jest odpowiedzielanym facetem ktory zawsze podejmuje sluszne decyzje, na ktorego moge liczyc w kazdej sytuacji i ze rozkminanie jego decyzji nie ma sensu bo zawsze wychodza nam obojgu na dobre.
                        • alpepe Re: Koncze swoja historie z Pl. 22.07.18, 10:09
                          Bardzo ładnie to napisałaś. Nie miałam szczęścia być z człowiekiem lojalnym, więc rozumiem, o czym piszesz, aczkolwiek one też mają rację.
                  • lady-z-gaga Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 14:39
                    Kiedyś pisa
                    • lady-z-gaga Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 14:43
                      Ucięłosmile
                      Kiedyś pisałaś, że masz firmę. I nawet ją prowadzisz big_grin
                      Teraz okazuje się, że mąż sprzedaje swoją, a Ty masz do sprzedania tylko odziedziczone nieruchomości. Czyli jednak jedynym Twoim zajęciem było pisanie na forum.
                      Jak się tworzy legendy na własny temat, to trzeba mieć dobra pamięć, albo notatki robić.
                      • jola-kotka Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 14:47
                        Dawno tez pisalam ze firme moja przejal maz bo ja bylam chora slabo notatki prowadzisz smile
            • mama-ola Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 08:24
              > Moj plan jest zawsze taki jak mojego meza.

"Ubi tu Gaius, ibi ego Gaia"
              Życzę Wam powodzenia w Hiszpanii, czy gdzie tam ostatecznie osiądziecie smile
    • koronka2012 Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 19:14
      Żart czy nie - zazdroszczę. Smutne jest to, że nigdy w życiu nie miałam ciągot do emigracji, dopiero teraz.
      Chciałabym móc odciąć się od tego syfu i żyć spokojnie i przewidywalnie.

Za młodu komunizm, to choć na stare lata wolałabym jakąś normalność a nie powtórkę z rozrywki.
      • jola-kotka Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 19:23
        Nie zart decyzja mojego meza . Ok wierze mu . Nie chce zle i wie co robi.
        • triss_merigold6 Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 19:26
          Skądinąd, sam pomysł, że mąż o czymś tam zadecydował, a ty się potulnie zgadzasz, pokazuje do jakiego stopnia nie masz życia w realu, zero bliskich ludzi, pracy i zainteresowań też pewnie zero.
          • jola-kotka Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 19:31
            Zgadzam sie ufam mezowi nigdy zle na tym co postanowil nie wyszlam. No dla mnie maz jest wazniejszy niz reszta swiata wiec...
            • fragile_f Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 19:47
              No, super - przeprowadzka do obcego kraju pogrążonego w kryzysie, bez pracy, bez znajomości języka...

Czasami zastanawiam się, jak to jest żyć w XIXw romansie a potem czytam takie posty i już w sumie wiem.
              • triss_merigold6 Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 19:53
                Lol, rozważanie przenosin do kraju mocno skorumpowanego, z gigantycznym bezrobociem, po zapaści gospodarczej sprzed dekady + zalewanego via Ceuta masami innokulturowych, to trzeba mieć zerowe rozeznanie. Ot, Jolcia sobie coś wymyśliła w ramach forumowej kreacji i będzie wypisywać głupotki.
                • fragile_f Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:03
                  Dodaj do tego jeszcze Katalońskie zapędy do oddzielenia się od reszty kraju i wychodzi zaiste wspaniała mieszanka... ale żeby o tym wiedzieć, trzeba mieć minimalną wiedzę o świecie (a nie czerpaną z przeglądania katalogów biur podróży).
                  • jola-kotka Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:10
                    AleHiszpania jest krajem w ktorym na ta chwile nie musimy dbac o lokum dlatego tam pojecie o swiecie hm fakt ja mam turystyczne ale moj maz jakies ma i ma plan wiec bedzie jak on powie.
                    • fragile_f Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:16
                      Jolu, Ty nie masz ŻADNEGO pojęcia o świecie. A mąż, sądząc po tym jaki wybrał kierunek, też nie za bardzo.

BTW mam sporo znajomych Hiszpanów i ludzi tam mieszkających i jest kiepsko. Ludzie szukają po pół roku jakiejkolwiek pracy, przekręty rządu nie wiem czy nie są jeszcze bardziej spektakularne niż u nas (np. kwestia rozgrzebanej do połowy budowy autostrady), całe to referendum i tak dalej. Ludzie, którzy parę lat temu latali na wycieczki do Australii czy Chile aktualnie spędzają wakacje w domu, bo ich nie stać.
                    • sumire Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 21:32
                      Jolu, co prawda umiarkowanie wierzę w twoją prawdziwość, ale i tak odpowiem.
                      Wiem, że gdyby twój pan i władca kazał ci podpalić sobie włosy mówiąc, że to dla ciebie dobre, to byś to zrobiła. Ale - słusznie prawią dziewczyny, że Hiszpania to nie jest kraina miodem i mlekiem płynąca. A Hiszpanie mówią po hiszpańsku. Nawet w Madrycie nie z każdym dogadasz się po angielsku. To inna kultura, inna mentalność, inna kuchnia, inny język, inne wszystko. Mityczne wychodzenie poza strefę komfortu jest fajne, ale tylko dla ludzi stabilnych emocjonalnie.
                      Teraz wyobraź sobie, że potrzebujesz terapii. Jak się dogadasz z terapeutą?
                      • jola-kotka Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 22:49
                        Terapia zawieszona na ten moment . W Hiszpani po angielsku spokojnie mozna sie dogadac bylam wiem jasne ze nie z kazdym w Pl tez nie kazdy zna angielski. Lekarze to wyksztalceni ludzie znajdzie sie taki co po angielsku mowi.
                        • fragile_f Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 00:47
                          Zacznijmy od tego, że TY musisz znać angielski na tyle, żeby komuś wytłumaczyć w czym masz problem wink
                        • sumire Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 12:13
                          Na ten moment - ma Jolunia pewność, że na zawsze?I tak, w knajpie na wybrzeżu może można. Ale życie polega też na załatwianiu codziennych spraw. Tylko skąd ty masz o tym wiedzieć.
                  • simply_z Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 21:47
                    spokojnie, Katalonia się nie oddzieli.
    • mildenhurst Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 19:35
      Nie bądź szczurem okrętowym. Ratuj nasz kraj.
      • alicia033 Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 19:42
        mildenhurst napisała:

> Nie bądź szczurem okrętowym. Ratuj nasz kraj.

ratuj se sama, mildenhurst.
        Każdy, kto ma choć odrobinę instynktu samozachowawczego z tego bagna już uciekł albo właśnie zabiera się za pakowanie walizek.
        • olena.s Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:13
          Znajomi, para w późno- średnim wieku, posiadająca dwa mieszkanka na wynajem, przepisała je właśnie na dzieci, motywując to tym, że PiS sie za moment weźmie za takich "kapitalistów" jak oni.
          • tiszantul Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:21
            Przepraszam, nie jestem w temacie. PiS będzie konfiskował własność prywatną? "Za moment", to znaczy kiedy - w przyszłym roku?
            • triss_merigold6 Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:54
              Będzie, będzie, kwestia czasu.
            • chicarica Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 21:02
              Depozyty raczej tk. Manewr cypryjski.
            • olena.s Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 21:46
              Zapytaj moich znajomych. Cóż, ty wieszczysz konfiskatę - im pewnie wystarczy, zeby podniesli podatki, tak jak ostatnio zmienili wysokość podatków dla wlaścicieli uzyskujących ponad 100 tys. rocznie z najmu (na małżeństwo). Ktos im broni wprowadzić jakieś niemiłe "daniny" dla rodzin uzyskujących 40 tys rocznie? Albo żeby przywalili stawki podatku katastralnego uzależnione od liczby posiadanych nieruchomości? Sądzisz, że jakis sąd orzeknie wówczas jakaś niezgodność z konstytucją?
              • zasiedziala Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 21:53
                A w Hiszpanii system podatkowy jest korzystniejszy dla przeciętnego zjadacza chleba? <pytam, bo nie wiem, nie dlatego, że mam jakąś tezę>
                • olena.s Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 22:00
                  ? Moi znajomi nie wyprowadzają sie do Hiszpanii, tylko przepisują polskie nieruchomości na dzieci. Hiszpania ma w ich przypadku ma więc tyleż do rzeczy co Tanzania albo Kanada.
                  • zasiedziala Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 22:05
                    Ale ja nie pytam o Twoich znajomych, tylko tak ogólnie, bo wątek jest o wyprowadzce do Hiszpanii w związku z grożącym w Polsce bankructwem (jak się domyślam, to bankructwo jest związane z działaniem państwa).
                    • blimsien Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 05:26
                      Kwota wolna od podatku jest kilkanaście razy wyzsza. Ogólnie bardziej sprzyjające warunki dla przedsiebiorców. Mój znajomy tez się tam zwija.
                      • zasiedziala Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 08:12
                        No tak, ale kwota wolna to zachęta dla osób zarabiających niewiele. Ja sobie doczytałam, że w Hiszpanii mają i podatek katastralny i (jak rozumiem dodatkowo) podatek od majątku nałożony na cudzoziemców - m.bankier.pl/wiadomosc/Cudzoziemcy-w-Hiszpanii-zaplaca-podatek-od-majatku-2794284.html . Co ciekawe, jeśli ktoś tego nie zapłaci /nie zadeklaruje to grożą kary przekraczające wartość majątku, czyli w zasadzie konfiskata. Chyba bym podziękowała jednak za Hiszpanię, jeśli ten przepis wciąż obowiązuje.
              • maniaczytania Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 07:51
                Ci znajomi to chyba serca nie mają i dzieci własnych im nie żal wink
                Chyba że ten zwiększony podatek albo kataster jakimś cudem dzieci omija?
                • olena.s Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 08:45
                  Coz za ograniczona wyobraźnia, Manieczko, zaskakujesz mnie. Wśród twoich lektur nie znalazło się nic o powojennej reformie rolnej, na przykład? Kto miął ponad 50 ha, i nadzielił dzieci przed jej wejściem w życie ten nie stracił (lub stracił mniej).

>Chyba że ten zwiększony podatek albo kataster jakimś cudem dzieci omija?

big_grin Tak, może ominąć. Czyżbyś nie miała świadomości, że istnieją progresywne progi podatkowe? Może PiS sobie uchwalić nocą ustawę, że w przypadku dochodów z najmu progi te będą uzaleznione od liczby mieszkań, albo od wysokosci dochodu z tego źródła? No nie mów, że nie.
                  Zreszta już teraz skubią bogatszych właścicieli (czyżbyś nie wiedziała?). Kto uzyskuje przychod z najmu od 100 tys w górę, ten nie może rozliczać sie ryczałtowym 8,5%, wpada w normalną skalę podatkową. Może rząd iść w tym kierunku i zażądać 32% od dochodów przekraczających 50, 30, 20 tys rocznie? Może. Może wprowadzić kolejną 'daninę społeczną', tym razem od "kamieniczników? Może. Ostatecznie za PRL w ogóle nie mozna było mieć kilku mieszkań, a kapitaliści są dziś podejrzani (chyba, że Rydzyk i PiS).

Dzieci znajomych są częściowo pełnoletnie, częściowo - tuż przed pełnoletnie, więc formalnie mogą spokojnie funkcjnować jako oddzielne jednostki fiskalne. Teraz każda jednostka będzie miała po prostu po jednym mieszkaniu, i już.

Decyzja znajomych może sie okazać słuszna lub nie - pokazałam ją jako jeszcze jeden przykład reakcji ludzi na ruchy PiS i chronienia się przed antycypowanymi zagrożeniami. Ktoś wyjeżdża, ktoś wypycha dzieci za granicę, ktoś rozpisuje mieszkania.
                  • joa66 Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 09:03
                    Generalnie wszedzie skubią, można jak Depardieu ucuec do Moskwywinkalbo na Seszele. Problemem prawdziwym jest to co robią z uskubanymi pieniędzmi.
                  • tiszantul Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 15:03
                    > Zreszta już teraz skubią bogatszych właścicieli (czyżbyś nie wiedziała?). Kto u
                    > zyskuje przychod z najmu od 100 tys w górę, ten nie może rozliczać sie ryczałt
                    > owym 8,5%, wpada w normalną skalę podatkową

Skubanie polega, jak widzimy, na braku ulgi podatkowej w przypadku najbogatszych i zastosowaniu normalnej skali podatkowej. Cieszy mnie za to, że opozycja może liczyć na poparcie grupy społecznej osiągającej dochód z najmu powyżej 100 tys. zł rocznie.

W wielu przypadkach najrozsądniej byłoby ustalić czynsz tak, by zarabiać jedynie 99 tys. rocznie, ale oczywiście moja skromna porada nic nie pomoże osobom uzyskującym z najmu pół miliona czy milion rocznie.
                    • olena.s Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 18:57
                      Nie kłam, Tisz. Zwyczajnie nie kłam.
                      Nie było żadnej "ulgi podatkowej dla najbogatszych". Było jednolicie dla małych, średnich, dużych: 8,5% bez odliczeń, lub z odliczeniami - ale już bez ryczałtu, w innej skali podatkowej.
                      Parę miesięcy temu PiS zmienił zasady, uniemożliwiając tym "najbogatszym" (gdzież tam zysk 100 000 brutto do takiego prawdziwego czlowieka pracy i ludu jak premier Morawiecki, prawda?) korzystanie z ryczałtu. A ze 100 tys jest kwotą nie wynikającą z niczego, to równie dobrze PiS może tam kolejnej nocy wstawić 30 tysięcy, albo na przykład sumę 12 najniższych wynagrodzeń czy cokolwiek innego. Czego najwyrażniem Manieczka nie pojęła w odruchu bronienia głębi PiSowskiej myśli politycznej.
                  • tiszantul Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 15:04
                    Obawiam się, że na ematce nie znajdziesz wsparcia, statystyczna ematka z najmu zarabia tylko 50 tys. zł rocznie i myśli, że krwawy reżim prezesa jej nie dotyczy.
            • babcia.stefa Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 14:51
              Właścicieli ziemi już załatwił, weźmie się i za pozostałych.
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:19
        mildenhurst napisała:

Tego już nie idzie uratować.

Xsioonc
        • tiszantul Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:22
          Przesadzasz. Zapytaj Schetyny.
      • 45rtg Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 09:40
        mildenhurst napisała:

Będzie do kraju wysyłać paczki.
    • fragile_f Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 19:49
      To fakt, tatuś weźmie dziecko za rączkę i zaprowadzi do nowego domu...

Brrr indifferent
      • szalona-matematyczka Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:03
        Podobno nowy szlak uchodzcow jest teraz do Hiszpanii (bo szlak przez Wlochy zostal zamkniety, sa teraz kontrole na granicach). Wiesz bedzies z mialo Jolu duza konkurencje jako uchodzca polityczny przed PiS.
        • szalona-matematyczka Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:04
          *miala.
          Pisze to z troska, Jolu.
    • klamkas Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:15
      Jasne... ten mąż, który dba o ciebie i drży nad twoją psychiką, postanawia nagle zmienić ci diametralnie warunki życia i odebrać stabilizację, kiedy dopiero co wykazałaś pewną stabilność.
    • taniarada Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:31
      Do widzenia . I powodzenia zagranicą.Kiedyś zapłaczesz.
      • kolpik124 Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:35
        jak tam lato w klasztorze, ojcze pedofilu?
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:38
        taniarada napisał(a):

> Do widzenia . I powodzenia zagranicą.Kiedyś zapłaczesz.

Siedzę zagranicą od I PiS apokalipsy. I jeszcze nie zapłakałem, a to już 12 lat....

Xsioonc
        • chicarica Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 21:00
          Ja tylko żałuję że nie wyjechałam wtedy. Szkoda straconego czasu.
          • wheels.of.fire Re: Koncze swoja historie z Pl. 21.07.18, 06:56
            Przyznaj się, że chodzi tylko o kasę i nie dorabiaj ideologii.
      • olena.s Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 21:47
        Z pewnością. Jak ten latarnik, normalnie. Utonie we łzach nad Mickiewiczem.
        • tiszantul Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 13:34
          To całkiem możliwe. Nawet jeśli jola-kotka zna język hiszpański i kulturę hiszpańską równie dobrze jak polską. Nie każdy dobrze się czuje na emigracji. Ale oczywiście ematka płacze tylko z tęsknoty za Toskanią, Bretanią i Malediwami, natomiast za Polską nie płacze wcale.
          • nanokogirl Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 16:21
            nie przepadam za Toskania.. nie wyobrazam sobie zyc na stale na Malediwach.
            Istotnie, za Polska nie placze wcale
    • mysiulek08 Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:35
      Pogadac to sobie mozna, bo to forum otwarte, ale jesli Jola (czy tez maz) Joli podjal taka a nie inna decyzje to gadania jest dla samego gadania.

Hiszpania tak samo dobra jak inny kraj, jesli ma sie zapewnione lokum na start, konto z zasobami i mozliwosc wykonywania pracy z kazdego miejsca, niekoniecznie dla Hiszpanow. Tak to przynajmniej zrozumialam.

Trzymam kciuki za powodzenie akcji smile
      • chicarica Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 21:01
        Hiszpania to cudowne miejsce do życia jeśli się nie musi pracować dla lub z Hiszpanami.
        • simply_z Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 21:49
          niestety z Polakami też się okropnie pracuje...tak między nami
          • chicarica Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 22:21
            Pełna zgoda.
    • mildenhurst Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 20:40
      Szczecin to nie bardzo inwestycyjne miejsce. Klimat, infrastruktura trochę do bani. Może jednak co do jednego mieszkania mogłybyśmy się dogadać. Tylko musi być w pobliżu akademii.
    • 18lipcowa3 Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 21:38
      a jest szansa zebys tez skonczyła z netem?
    • bergamotka77 Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 21:59
      jola-kotka napisała:

> Sprzedaje dom i mieszkania , maz firme i dziekuje bylo super ale sie skonczylo.
      > Moj ojciec twierdzi ze jeszcze nie czas , ale on zawsze mysli ze kasa zalatwi
      > wszystko jasne do momentu az nie zrobia z nas bankrutow bo na to sie zanosi. W
      > kazdym razie ja dziekuje dluzej nie ma na co czekac.

Mafia was ściga? 😄
      • zapple Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 22:15
        Bardzo prawdopodobne 😆😆😆
      • mysiulek08 Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 22:17
        Ale wtedy by nie emigrowali do Hiszpanii tylko na jakies Vanuatu tongue_out
    • edelstein Re: Koncze swoja historie z Pl. 19.07.18, 22:20
      Jak tak dalej pojdzie to na forum emama z Polski beda pisac Tisz i Triss😂no i oare ruskich trolli, ale oni niekoniecznie chyba w Pl siedza patrzac po gramatyce.
    • mirkad Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 09:28
      Popieram w 100%. Biorąc pod uwagę, co robi z naszym krajem "dobra zmiana" , też zaczynamy z mężem rozważac ten wariant. Powodzenia!
      • tiszantul Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 13:20
        > Popieram w 100%. Biorąc pod uwagę, co robi z naszym krajem "dobra zmiana" ,
        > też zaczynamy z mężem rozważac ten wariant. Powodzenia!

Teraz "zaczynacie rozważać"? to chyba rozczarowaną pisówką jesteś. Wszyscy świadomi obywatele już dawno wyjechali. Lepiej się pospiesz, przecież znasz historię - podczas II wojny światowej większość Żydów nie zdążyła wyjechać i potem wszyscy zginęli w Jedwabnem.
    • heca7 Re: Po prostu wzorcowa drama queen :D 20.07.18, 10:30
      Nie mogła napisać, wyjechałam/ wyemigrowałam do innego kraju. Nawet tytuł zamiast swojskiego- wyprowadzamy się, wyjeżdżamy z kraju wymyślny i przerysowany tongue_out
    • olena.s Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 10:32
      Jola - brawo za timing!
      • tiszantul Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 13:23
        Nie podoba się dyrektywa Brukseli? Kto by pomyślał. Antyunijne nastroje na ematce. Na szczęście nasz racjonalny rząd rozumie, że obecność w Unii to nie tylko przywileje, ale i zobowiązania.
        • sumire Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 13:30
          I z których zobowiązań się wywiązuje, szczekaczko?
        • olena.s Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 18:49
          Nie wycieraj sobie otworu gębowego Unia. Dyrektywa jest szeeeeeroka i daje krajom członkowskim szerokie pole do interpretacji. Pytanie, jak też Pisi rzad ma zamiar ją twórczo rozwinąć, kiedy ma zamiar poinformować obywateli o kształcie i terminie tego rozwinięcia, jakie chce dać vacatio legis, oraz do jakiej grupy osób miałaby się ona stosować.
      • vasaria Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 14:32
        No pięknie sad. Zaczynam uczyć się czeskiego.
        • vasaria Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 14:36
          Źle mi podpięło. Chodziło mi o zalinkowany artkuł nt podatku od wyprowadzki z Polski. Chyba trzeba przyspieszyć plany z wianiem z kasą z tego poj.... kraju !
          • tiszantul Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 15:13
            > Źle mi podpięło. Chodziło mi o zalinkowany artkuł nt podatku od wyprowadzki z P
            > olski. Chyba trzeba przyspieszyć plany z wianiem z kasą z tego poj.... kraju !

To jest dyrektywa unijna. Wszystkie kraje wspólnoty są zobowiązane do jej wprowadzenia. Kto by pomyślał, że na ematce będzie taki hejt na unijne dyrektywy. Prawie jak na forum Gazety Polskiej smile
        • tiszantul Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 15:11
          Jeśli po prawie trzech latach z pisem nic nie zrobiło na Tobie wystarczającego wrażenia, żeby "zacząć się uczyć czeskiego", to najprawdopodobniej i teraz nie zaczniesz, szczególnie że piszesz w emocjach (wulgaryzmy obok).
          Poza tym dlaczego nie wierzycie w powrót Platformy do władzy? Przecież "rozczarowanych wyborców pisu" jest podobno z roku na rok coraz więcej.
          • kruella83 Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 15:14
            Jolanta pewnie słyszała przepowiednie Jackowskiego i przeprowadza się na Węgry / Rumunię , podobno tam ma być najbezpieczniej podczas III wojny światowej która już niedługo
          • vasaria Re: Koncze swoja historie z Pl. 22.07.18, 09:41
            A co ? Wulgaryzmy też będą zakazane ? Przepisy PIS na to tworzy ?
        • wheels.of.fire Re: Koncze swoja historie z Pl. 21.07.18, 06:54
          Czechy? Jeden z krajów w Europie, w którym ludzie żyją najbardziej niezdrowo.
    • nanokogirl Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 15:45
      od roku jestem za granica.
      smile
      bedzie dobrze, zobaczysz! Trzymajcie sie
    • ironia-losu11 Re: Koncze swoja historie z Pl. 20.07.18, 17:58
      Jola, bardzo Cię podziwiam i jeszcze bardziej zazdroszczę. Odwagi, otwartości i możliwości zrobienia takiego ruchu. I zaradnego męża. Mój niestety pod tym względem jest nieogarniety... A ja od dawna myślę o podobnym ruchu, pewnie z podobnych powodów, ale nie zostawię tu rodziców samych, a i ze sobą ich już nie mogę zabrać. Dlatego Ci zazdroszczę. Wolności. Korzystaj dziewczyno, i uciekaj z tego piekiełka poki można... Trzymam za Was kciuki!
      • jola-kotka Re: Koncze swoja historie z Pl. 21.07.18, 02:12
        Dziekuje.
      • agnes_topesto Re: Koncze swoja historie z Pl. 21.07.18, 06:49
        przeciez jolka to troll...
        • jola-kotka Re: Koncze swoja historie z Pl. 21.07.18, 14:54
          Tia
    • antyideal Re: Koncze swoja historie z Pl. 21.07.18, 15:07
      Super, nie mogę się doczekać Twojego trollin....yy relacji z Hiszpaniismile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka