Dodaj do ulubionych

fotelik na wakacjach

26.07.18, 13:34
A jak radzicie sobie na wakacjach zagranicą? Mam na myśli lot samolotem, a potem np. dowóz do hotelu autokarem. Albo wycieczki z hotelu autokarem, jakieś miejscowe dojazdy busem, taksówką?

Moje dziecko w Polsce zawsze jeździ w foteliku i mam problem z tym, co zrobić na wakacjach...
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: fotelik na wakacjach 26.07.18, 14:19
      bierzesz fotelik ze soba jesli na miejscu nie ma wypozyczalni z niczym sensownym. jak sobie wyobrazasz transport autokarem takiego niemowlaka?
      • kaka-llina Re: fotelik na wakacjach 26.07.18, 15:30
        Niemowlaka? Na rękach, przy cycku, w chuście... Transport publiczny, tramwaje, autobusy itd.. tez targacie foteliki?
        • thea19 Re: fotelik na wakacjach 26.07.18, 18:11
          w autobusie to mam wozek, w autokarze wozka nie ma gdzie postawic.
      • wkurzo-namama Re: fotelik na wakacjach 26.07.18, 16:05
        Aha... 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    • mamma_2012 Re: fotelik na wakacjach 26.07.18, 14:34
      Nigdy nie brałam fotelika i nigdy nie widziałam nikogo z fotelikiem w autokarze. Zresztą w zależności od miejsca, gdzie się wybierasz masz duże lub bardzo duże szanse, że trafisz na autokar bez pasów pozwalających na wpięcie fotelika. W miejscowym busie, taksówce z fotelikiem? A potem co? Zostawisz na przystanku? Ewentualnie pozostaje ci wynajmowanie samochodów z fotelikiem, to się da zrobić.
      • eowen Re: fotelik na wakacjach 26.07.18, 14:52
        Ja brałam zawsze, dopóki młodą jeździła w pierwszym foteliku - u nas do 2 roku życia.
        • kaka-llina Re: fotelik na wakacjach 26.07.18, 15:28
          i targałaś ze sobą w ręku? na wycieczkach itd?
          • eowen Re: fotelik na wakacjach 26.07.18, 15:37
            Z biurem jechaliśmy raz, tzn mieliśmy samolot i transfer. Fotelik wrzuciłam z resztą bagaży. Resztę wyjazdów sami, i tak albo młodą w foteliku do taksówek brałam, albo woziliśmy z sobą, jak resztę bagaży (np. w autobusie czy na promie na Malcie).
            • mamma_2012 Re: fotelik na wakacjach 26.07.18, 15:43
              No, ale wysiadałaś z taksówki np. przy muzeum albo gdziekolwiek i co? Fotelik na plecy? Albo wsiadaliście do autobusu, a tam akurat tylko miejsca stojące.
              Zupełnie nie mogę sobie tego wyobrazićuncertain
              • eowen Re: fotelik na wakacjach 26.07.18, 15:51
                Nie jeździliśmy po muzeach wink Ale akurat Maltę zwiedziliśmy od pld aż na Gozo. Byliśmy w kilku hotelach i oprócz drogi na lotnisko i z powrotem jeździliśmy lokalnymi środkami albo chodziliśmy. Jeśli zwiedzaliśmy, to fotelik zostawialiśmy w hotelu, tylko przy zmianach miejsc pobytu braliśmy go z sobą. Mieliśmy dużo plecak, mały, fotelik i wózek.

W czasie tych dwóch lat byliśmy dwa razy we Włoszech, raz w Grecji i na Malcie, wszędzie z fotelikiem.
                • kaka-llina Re: fotelik na wakacjach 26.07.18, 16:02
                  Czyli lokalnymi środkami bez fotelika?
                  • eowen Re: fotelik na wakacjach 26.07.18, 16:27
                    Do polskich autobusie też nie brałam fotelika wink
                    Fotelik tylko do jazdy samochodem.
    • leni6 Re: fotelik na wakacjach 26.07.18, 15:44
      Jak nie mam ze sobą fotelika to jeżdżę autobusami. Jak wypożyczam samochód to biorę fotelik z Polski, a przynajmniej tak robiliśmy jak mieliśmy jeden, z dwoma rwfami chyba sobie w ogóle darujemy takie wyjazdy (poczekamy aż starszy będzie miał fwf).
      • kaka-llina Re: fotelik na wakacjach 26.07.18, 16:03
        A autobus tak sie bardzo różni od transferowego autokaru?
        • eowen Re: fotelik na wakacjach 26.07.18, 16:28
          A powiedz mi, jakbyś taki fotelik zamontowała?
    • muchy_w_nosie Re: fotelik na wakacjach 26.07.18, 16:50
      W pasach przypięty i tyle w taxi czy autokarze.
      • arwena_11 Re: fotelik na wakacjach 30.07.18, 11:36
        A jesteś pewna, że autokar będzie miał pasy?
    • spirit_of_africa Re: fotelik na wakacjach 26.07.18, 17:50
      Jadę z córka pierwszy raz. Fotelika nie bierzemy. W autokarze z lotniska będę ja trzymać na kolanach przypietą pasem. Auto do zwiedzania wypożyczyłam z fotelikiem.
      • muchy_w_nosie Re: fotelik na wakacjach 30.07.18, 11:23
        W samolocie jest świetne rozwiązanie dla matki z dzieckiem paseczkiem biodrowym, odealne żeby zgnieść niemowlaka w razie wiekszych turbulencji. Ja wiem, że kasa misiu, kasa. Powinni wprowadzić obowiązkowe foteliki dla dzieci 0-18kg i osobne miejsca.
        • taki-sobie-nick Re: fotelik na wakacjach 30.07.18, 20:54
          muchy_w_nosie napisał(a):

> W samolocie jest świetne rozwiązanie dla matki z dzieckiem paseczkiem biodrowym
          > , odealne żeby zgnieść niemowlaka w razie wiekszych turbulencji. Ja wiem, że ka
          > sa misiu, kasa. Powinni wprowadzić obowiązkowe foteliki dla dzieci 0-18kg i oso
          > bne miejsca.

Mhm. Już widzę te matki płacące za osobne miejsca dla niemowlaków. Zaraz by się wrzask podniósł, że mają być gratis (czytaj: inni klienci dopłacają).
      • memphis90 Re: fotelik na wakacjach 31.07.18, 16:47
        Wydaje mi się, że wspinanie się z dzieckiem w jeden pas jest bardziej niebezpieczne. W razie wypadku miazdzysz i dusisz dziecko.
        • spirit_of_africa Re: fotelik na wakacjach 31.07.18, 17:23
          Myslalam zeby zastosować te przedłużki które są tez w samolotach ale moze masz racje. Tylko ze fotelika nie wezmę bo mam rwf na isofix. Nawet jakbym chciała to do standardowego fotela w autokarze go nie wepnę. Córka mieści sie jeszcze w łupinie ale tez wątpię żebym ja w autokarze wpiela.
    • agnieszka_kak Re: fotelik na wakacjach 30.07.18, 21:05
      Jesli planowalismy wypozyczenie samochodu- to fotelik ze soba bralismy. Jak nie to nie, dziecko bylo w wozku. Z wozkiem jechalismy pociagaiem, metrem, tramwajem i autobusem miejskim. Busem czy taksowka nie jezdzilismy w ogole. Czyli albo komunikacja miejska albo wypozyczenie samochodu.
    • bywalec.hoteli Re: fotelik na wakacjach 30.07.18, 22:33
      Wakacje na greckiej wyspie: na lotnisko dojechaliśmy własnym samochodem, w samolocie dzieci nie miały fotelika, w autokarze też nie miały. Pożyczałem samochód z fotelikami na jeden dzień - były za darmo, ale były słabe, bo starsze dziecko dostało tylko podstawkę, a więc niebezpieczne, a młodsze dostało słaby fotelik do 18 kilo. Nawet nie miał isofixa.
      • thea19 Re: fotelik na wakacjach 31.07.18, 17:40
        i ktora w koncu wybrales?
        • bywalec.hoteli Re: fotelik na wakacjach 01.08.18, 00:16
          thea19 napisała:

> i ktora w koncu wybrales?
          o nazwie takiej jak ptak smile
          • thea19 Re: fotelik na wakacjach 01.08.18, 08:57
            kos?
            • bywalec.hoteli Re: fotelik na wakacjach 01.08.18, 15:22
              zawsze wiedziałem zes bystra smile
              • thea19 Re: fotelik na wakacjach 01.08.18, 15:28
                toc nie kreta smile
                mi sie na kos najmniej podobalo
                • bywalec.hoteli Re: fotelik na wakacjach 01.08.18, 15:39
                  mi się podobało bardzo - zależy pewnie w której części wyspy byłaś ?
                  • thea19 Re: fotelik na wakacjach 01.08.18, 22:35
                    kos smile
                    • bywalec.hoteli Re: fotelik na wakacjach 01.08.18, 22:37
                      w stolicy ? cóż dupy nie urywa smile
                      • thea19 Re: fotelik na wakacjach 02.08.18, 07:21
                        strasznie slaba. bez porownania z rodos czy rethymno
    • landora Re: fotelik na wakacjach 31.07.18, 12:05
      Wynajmuję auto z fotelikiem, aczkolwiek nie jest to wyjście idealne, bo np. w Hiszpanii o RWF dla młodszych dzieci (ale już połupinkowych) nie słyszeli. Cóż, nie dam rady wlec naszego RWFa samolotem.
    • memphis90 Re: fotelik na wakacjach 31.07.18, 16:49
      Plecak - fotelik?
      archiwum.allegro.pl/oferta/boostapak-podstawka-fotelik-plecak-2w1-trunki-new-i3947128407.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka