mamolka1 29.07.18, 13:18 Ech.... Gdzieś się impreza szykuje.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tanebo2.0 Re: Tomasz Stańko * 29.07.18, 14:02 Tomasz Stanko Sextet - Litania - 2 / 15 Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Tomasz Stańko * 29.07.18, 14:18 boze jak ja nie cierpię takich egzaltowanych tekstów... Umarła Kora, wielki żal, umarł Stańko - żal, przykro, takie talenty tacy ludzie ale bez przesady z tymi imprezami w niebie Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Tomasz Stańko * 29.07.18, 18:51 Tak samo uważam. Chyba mają za mało własnych tragedii w życiu i za mało własnych zmarłych bliskich, egzaltowane to strasznie, jak nastolatki. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Tomasz Stańko * 29.07.18, 19:24 mam identyczne odczucia, normalnie, jakby najukochańsza babuni i dziadziuś nagle pomarli. Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Tomasz Stańko * 29.07.18, 19:57 Mam wystarczająco zmarłych bardzo bliskich. Jestem ateistką. Ale zdanie "gdzieś tam grają koncert" zawsze mi miło brzmi. Nie znoszę "patrzy teraz na nas z góry" itd.. Nie wierzę w cokolwiek po śmierci ale na sama myśl, że mogłabym taki koncert zobaczyć i kogo bym chciała na nim zobaczyć robi mi sie miło... Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Tomasz Stańko * 30.07.18, 01:17 No właśnie... Że niby ktoś zmarł wtedy a nie kiedy indziej, bo chciał być na jakimś koncercie? Bo jest jakiś Wielki Impresario, który go zaklepał? Odbieranie komuś przeżywania straty po bliskim, bo przecież jest jednym z wielu i to jeszcze umierającym w ważniejszym celu zagrania koncertu w zaświatach? A my to niby jakieś półgłówki, które każdy zbieg okoliczności, nawet jak w deklaracjach ateiści, umiemy sobie wytłumaczyć jedynie poprzez toposy rodem z ciemnych wieków? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Tomasz Stańko * 30.07.18, 08:00 lodomeria napisała: > A my to niby jakieś półgłówki, które każdy zbieg okoliczności, nawet jak w dekl > aracjach ateiści, umiemy sobie wytłumaczyć jedynie poprzez toposy rodem z ciemn > ych wieków? owszem, ewidentnie niektórzy są tutaj półgłówkami, którzy przespali w podstawówce na polskim lekcje o "figurach stylistycznych". Że mówią prozą też pewnie nie wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Tomasz Stańko * 30.07.18, 08:06 To bądź tak uprzejma i mnie dokształć, pomóż półgłówkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Tomasz Stańko * 29.07.18, 14:42 ( Wielka szkoda Jak mało kto chciał, mógł i umiał promować polskich młodych muzyków na Zachodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Tomasz Stańko * 29.07.18, 14:57 "Ta niedziela jest jak film, tani klasy "B",(...) Wszyscy święci balują w niebie, Złoty sypie się kurz, (...)" Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Tomasz Stańko * 29.07.18, 15:29 Ups... Stańko był trochę jak Głowacki czy Wodecki, jedna z tych postaci, które sprawiały wrażenie, że będą żyć wiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Tomasz Stańko * 29.07.18, 15:39 Ech, właśnie czytam, że też dopadł go rak... Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Tomasz Stańko * 29.07.18, 18:47 Właśnie przeczytałam... Co sie dzieje? Stańko zagrał kiedyś bardzo kameralny koncert w jednym z łódzkich pubów, mało kto o tym w ogóle wtedy wiedział (sama nie wiem skąd ja wiedziałam) koncert był genialny i nagle w połowie Stańko mówi, że jego kumpel własnie też w Łodzi i sobie razem pograją teraz... na co wychodzi: Urbaniak! No pamiętam, że sie prawie posikałam wszystko działa sie na początku tego wieku a bilet na to cudo kosztował 15 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Tomasz Stańko * 29.07.18, 19:48 Mam podobne wspomnienie - bardzo kameralny koncert w Krakowie. Wybitny muzyk. Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Tomasz Stańko * 30.07.18, 02:03 podsumujmy wątek: "smutno", "wybitny", "ojej", "szkoda", "żal", "ups" Czy żałoba już przepracowana, czy jeszcze będą dwa wpisy "szkoda" i jeden "żal"? Czy jutro jeszcze ktoś napisze chociaż raz "wybitny", czy to już koniec pożegnań z artystą? Wątek pożegnaniowy Kory daleko na drugiej stronie, już nazajutrz po śmierci Kory nie wpisał się nikt. Może to i dobrze, przeżywać żałobę intensywnie i bardzo szybko? Tyle ludzi umiera, nie ma czasu się roztkliwiać. Żal smutno wybitny ojej i załatwione. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Tomasz Stańko * 30.07.18, 07:54 Ale z czym masz problem? Wpisał się ten, komu twórczość Kory czy T. Stańko była bliska i odejście artysty go poruszyło - pisząc akurat na ematce pożegnał w kilku słowach i tyle, a z kim jeszcze o tym rozmawiał i co robił oprócz tego prywatnie, nie ma obowiązku ci się zwierzać. PS. jeśli komuś słoń nadepnął na ucho ew. ma inne upodobania muzyczne to wybacz, też nie moja wina Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Tomasz Stańko * 30.07.18, 10:04 ja się nie wpisuję z reguły w takich watkach, zwłaszcza jesli dotyczą osób, na których mi zależy Kora dla mnie była kimś ważnym "mentalnie", "emocjonalnie" na ile bliski poprzez swoje utwory może być artysta. Jej piosenki były przy mnie-we mnie-w różnych chwilach-słuchane często, z okazją i bez okazji. Dlatego się nie wpisałam-bo to by było zbyt...trywialne, zbyt błahe podejście do tematu Wpisałam się tutaj- bo tragiczny zbieg okoliczności , dwie ważne postaci dla polskiej sceny w jednym "niebie".. Odpowiedz Link Zgłoś