Dodaj do ulubionych

Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości

07.08.18, 08:06
Muszę iść do szpitala usunąć ósemki, bo nie chcą nawet całe wyrosnąć a już się psują i mają zły wpływ na siódemki. Powiedzcie mi jak długo się potem paszcza goi? Duży ból, opuchlizna? Jak długo trwał u was zabieg? Możliwe powikłania? Trochę mam stresa że będę po zabiegu nie do życia, a tu niemowlak w domu..
Obserwuj wątek
    • agnieszka_kak Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 08:16
      Weź chociaż z 1 dzień wolnego (wolnego od dziecka), upewnij się że masz dość środków przeciwbólowych i będzie dobrze.
    • 35wcieniu Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 08:16
      Usuwalam wszystkie cztery. Tam gdzie nie mialam szwow opuchnieta bylam dluzej, tam gdzie szwy -krocej. Z zycia nie bylam wylaczona wcale, po 2 zabiegach czulam lekki bol, po dwoch zadnego. Normalnie pracowalam. Nie ma sie co nastawiac negatywnie bo to jest osobnicza kwestia.
      • 35wcieniu Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 08:19
        Jezeli nie bedzie szwow to tylko trzrba uwazac zeby nie wyplukac skrzwpu, ktory sie utworzy w zebodole bo powstanie suchy zebodol a to jest bolesne. I nie czytaj o tym w internecie bo wiadomo ze opisuje sie tylko powiklania, standardowego zabiwgu nikt nie opisuje bo nie ma czego.
        • czarna_kita Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 08:28
          Ja mam tego pecha że mam "wąską szczękę" - jak to stwierdził chirurg. Zabieg trwał długo i to była istna masakra. Założyli mi 6 szwów i dwa dni miałam wyjęte z życia. Nigdy więcej.
    • la_mujer75 Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 08:26
      Raczej nastaw się, że lekko nie będzie sad Zwłaszcza jeżeli chodzi o dolne ósemki.
      Przynajmniej my z mężem mamy złe wspomnienia.
      Ja miałam dłutowaną jedną ósemkę. Założono szwy. Antybiotyku nie dostałam. Jak zeszło znieczulenie- śliniłam sie na maksa i po ścianach z bólu łaziłam. Przez 3 dni wysoka temperatura. Opryszczka, mega siniak i gęba spuchnieta kilka dni. Czwartego dnia po zabiegu musiałam iść do pracy (zwolnienia nie dostałam), to ludzie wgapiali się we mnie, gdy jechałam metrem. Wyglądałam jak ofiara przemocy domowej. Ósemka robiona państwow w 2003 roku. Przez pół roku miałam bóle w szczęce. Ponoć normalne, bo kosć się odbudowywała...
      W 2012 usuwałam górne- wyrosły, ale dostęp był trudny i zaczęły się psuć- usunięcie betka i przez jeden dzień wyglądałam jak rasowy chomik, ale spoko.
      Mąż - dłutowana dolna ósemka. W szpitalu zabieg, bo obawiano się komplikacji, np. porażenia nerwu twarzowego. Odebrałam go opuchniętego. Miał ketonal. Trochę cierpiał, ale do przeżycia. Za to 4 dni później spuchł- zrobił się ropień - na tydzień trafił do szpitala. Skończyło się dobrze smile
      Kilka tygodni temu mój brat mial na raz usuwane 4 ósemki (dwie dolne dłutowane). Pod całkowitym znieczuleniem. Już wcześniej dano mu antybiotyk (chyba 3 dni przed zabiegiem). Następnego dnia po zabiegu dzwonił i zdawał relację. Mówił normalnie smile Leciał na prochach i mówił, że tylko lekko opuchnięty jest. Zabiegł miał w środę, od poniedziałku poszedł do pracy. Zabieg przeprowadzano w Stanach. Płukał zęby kwasem jabłkowym...
      Chyba różnie to bywa. Nastaw się na hardcore, a może będzie dobrze.
      Powodzenia

• pani-noc Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 08:30
      Usuwanie górnych to lajcik. Przez kilka dni plujesz krwią, ale ból jest do wytrzymania. Mozesz wziąć 1-2 dni L4.

Usuwanie dolnej to był hardcore. Wzięłam 3 dni L4+ weekend. Efekt był taki, że w sobotę poszłam do internisty, odwinęłam chustkę, którą zasłaniałam twarz i lekarka bez słowa przedłuzyła mi L4 na kolejne dni. Wygladalam jakby ktoś sprawił mi niezły łomot. O bólu nawet nie wspominam.

Wszystko zalezy od tego jak poważny to zabieg: jak ułożone są korzenie zęba itd. W przypadku dolnych ósemek powikłaniem może być porażenie nerwu twarzowego. Jesli chirurg go uszkodzi to możesz stracic czucie w wardze. Moja ósemka miała korzenie blisko nerwu, dlatego nie oszczędzałam pieniędzy i poszłam prywatnie do dobrego chirurga szczękowego.

Ale już nie straszę. Koniecznie usuń ósemki jeśli zaczeły się psuć. Lepiej to zrobić na spokojnie niż na cito gdy w dziąśle dojdzie do stanu zapalnego.
      • same-old_mona Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 08:37
        Dziś idę zrobić zdjęcia to zobaczymy jak one tam w środku wyglądają. Mam nadzieję że bez zakręconych korzeni i innych przyjemności..
      • martaesz Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 08:52
        pani-noc napisał(a):

> Usuwanie górnych to lajcik. Przez kilka dni plujesz krwią, ale ból jest do wytr
        > zymania. Mozesz wziąć 1-2 dni L4.
        >
        > Usuwanie dolnej to był hardcore. Wzięłam 3 dni L4+ weekend. Efekt był taki, że
        > w sobotę poszłam do internisty, odwinęłam chustkę, którą zasłaniałam twarz i le
        > karka bez słowa przedłuzyła mi L4 na kolejne dni. Wygladalam jakby ktoś sprawił
        > mi niezły łomot. O bólu nawet nie wspominam.
        >
        > Wszystko zalezy od tego jak poważny to zabieg: jak ułożone są korzenie zęba itd
        > . W przypadku dolnych ósemek powikłaniem może być porażenie nerwu twarzowego. J
        > esli chirurg go uszkodzi to możesz stracic czucie w wardze. Moja ósemka miała k
        > orzenie blisko nerwu, dlatego nie oszczędzałam pieniędzy i poszłam prywatnie do
        > dobrego chirurga szczękowego.
        >
        > Ale już nie straszę. Koniecznie usuń ósemki jeśli zaczeły się psuć. Lepiej to z
        > robić na spokojnie niż na cito gdy w dziąśle dojdzie do stanu zapalnego.

I po co straszysz . Jaka wyjątkowo wredna z ciebie bestia.Jeszcze jak perfidnie, opisała zabieg a na koniec och już nie straszę , tak tylko napisałam żeby cię pocieszyć.
      • bywalec.hoteli Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 14:05
        Tak jak pisałaś trzeba iść do chirurga szczękowego albo do stomatologa chirurga. Mój męczył się prawie godzinę z usunięciem ósemki, musiał też uważać na pobliski nerw. Po zabiegu nie było źle. Także było warto wydać te 500 zł.
    • 35wcieniu Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 08:31
      Mowilam, nie czytaj bo beda tylko opisy powiklanych lub bolesnych zabiegow. Swoja droga pracowalam kiedys przez jakis czas w gabinecie jako higienistka. Uwazam ze absolutnie kazdemu pacjentowi zrobiloby dobrze gdyby mogl przyjsc na pare dni i poobserwowac jak baaardzo takie zabiegi sa rutynowe i jak niewielki procent z nich stwarza problemy. Od razu nabiera czlowiek luzu.
      • same-old_mona Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 08:35
        W nl z ósemkami z marszu wysyłają do szpitala, więc mam nadzieję, że tam będą wiedzieli co robią :p
        • 35wcieniu Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 08:42
          Jasne. Nic sie nie martw. Jescze Ci na pocieszenie powiem ze z mojej praktyki wynika ze z 90% reakcji po zabiegu byla taka: " juz? Nie bolalo", a telefony czesto brzmialy tak: "nic mnie nie boli a to juz tydzien minal, czy to normalne?" big_grin
      • pani-noc Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 08:42
        Z punktu widzenia higienistki to jest prosty i rutynowy zabieg. Ja wszystkie ósemki miałam usuwane w gabinecie stomatologicznym w znieczuleniu miejscowym. Tą najgorszą dolną ósemkę, którą miałam dlutowaną i po kawałku wyciągany każdy korzeń, również. Zabieg 45 minut, po którym wstałam z fotela, pozegnałam się z personelem i poszłam do domu. Nawet cicho mówiłam.

Cała zabawa zaczęła sie po kilku godzinach, gdy zeszło znieczulenie, pojawił się ból, szczękościsk i mega opuchlizna. Ale tego pani higienistka już nie widziała.
        • 35wcieniu Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 08:47
          Pani higienistka dobrze zna objawy, ktore sie moga pojawic po zabiegu bo ludzie z nimi przychodza i dzwonia. Ale osemki sa cztery i czesto do usuniecia wszystkie i ZDECYDOWANA wiekszosc pacjentow wracala na usuniecie kolejnej mowiac ze poprzednie nie stwarzaly problemow.
          Bol, szekoscisk i opuchlizna sa normalne, w koncu to usuniecie zeba, ale w wiekszosci przypadkow sa umiarkowane i nie wymagaja dalszych czynnosci.
          • same-old_mona Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 08:51
            Ja konieczne do usunięcia mam obie prawe, ale docelowo najlepiej wszystkie. No nic, najpierw zdjęcia, potem do szpitala na planowanie zabiegów i mam nadzieję, że przeżyję :p
        • lucky80 Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 08:48
          Weźcie dziewczyny nie straszcie. Ja kiedyś tez miałam dłutowaną dolną 8 - wyciągana po kawałku bo była po kanałowym. Trwało to ok 50 minut, fakt. Po wszystkim poszłam na pizzę do znajomych - tyle że jadłam tą druga stroną. Zero opuchlizny i innych ekscesów. Będzie dobrze!
        • la_mujer75 Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 08:50
          Właśnie. U mnie zabiegł trwał dłużej, ale też sama wyszłam, uśmiechnęłam się (krzywo, bo krzywo, a jednak)i sama (wraz z mężem) poszłam na piechotę do domu.Prawie kilometr. Cyrk zaczął się później.
        • karola2122 Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 15:25
          pani-noc napisał(a):

>
          > Cała zabawa zaczęła sie po kilku godzinach, gdy zeszło znieczulenie, pojawił si
          > ę ból, szczękościsk i mega opuchlizna. Ale tego pani higienistka już nie widzia
          > ła.

Mnie powiedzieli, żebym od razu kupiła i wzięła ibuprom, zanim puści znieczulenie. I faktycznie wtedy ibuprom już działał, a potem brałam kolejną dawkę jak tylko zaczynałam czuć ból, więc większego nie miałam. Przed południem miałam to usuwanie, po południu byłam już w pracy. Po tygodniu kontrola i usunięcie szwów.

Resztę ósemek miałam usuwane normalnie, nie chirurgicznie, i też było OK, i też potem poszłam do pracy.

Ciekawostka - usuwałam w szpitalu klinicznym, i robili to stażyści i chyba studenci starszych roczników, oczywiście pod nadzorem lekarzy. Może było dłużej, niż mogło być, może.. nie wiem. Ale oni naprawdę bardzo się starali, i potem nie było żadnych powikłań.
    • princy-mincy Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 08:45
      Moja siostra miała usuwane- dolne były bardzo trudne, po każdej potrzebowała ok tygodnia nim zeszła opuchlizna, ból był okropny.
      Górne za to jedno popołudnie i po wszystkim.
    • piernicola Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 08:54
      Usuwałam dolne, w miejscu, gdzie robiłam przeprowadzają ten zabieg w piątki, żeby pacjent mógł pójść rześki do pracy w poniedziałek. Dostaniesz dokładne wytyczne, co robić (na przykład nie płukać mocno ust, żeby nie oderwać skrzepu). Przez weekend wystarczył mi paracetamol, spuchłam tylko trochę, ale nie miałam dłutowania. Tego nigdy do końca nie wiadomo, okazuje się w trakcie zabiegu. Możliwym powikłaniem jest zwichnięcie żuchwy, ale też wybicie górnego zęba (!). Tego się najbardziej bałam, bo znam jedną osobę, którą to spotkało.
      A z górnymi ósemkami mi się udało, niby były do usunięcia, ale potem inny lekarz stwierdził, że wystarczy spiłować. Co innego, gdyby się psuły, ale zdrowych żal.
      • zapple Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 09:21
        Mialam usunieta gorna 8ke w 2012 roku, u zwyklego dentysty bez narkozy. Poszlo szybko a jedynym efektem ubocznym bylo limo pod okiem 😁. Niestety 3 lata pozniej musialam usunac 7ke. Wydladala zdrowo, a w srodku byla zepsuta.
        • damartyn Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 09:45
          Jeśli w szpitalu i robią chirurdzy szczekowi to się nie martw, to dla nich chleb powszedni. Po zabiegu dostaniesz środki przeciwbólowe i po prostu je bierz, nie myśl "dam rade", tylko łykaj zawczasu. Dodatkowo kup sobie w aptece taki żelowy kompres do mrożenie i przykładaj do twarzy. Z każdym dniem będzie lepiej.
          Jeśli możesz to poczekaj z zabiegiem aż mina upały.
    • katja.katja Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 10:08
      Zabieg krótko i komfortowy bo teraz dają takie znieczulenie, że hey! Tak do 30 minut maks, z założeniem szwów.
      Gojenie do tygodnia czasu, czasem nieco dłużej (kwestia indywidualna, zależy też od korzeni itp.).
      Raz jest szczękościsk i wtedy jesteś na diecie płynno-jogurtowej, raz nie ma. Jak jesteś dobrze zabezpieczona bólowo "po" to w zasadzie nie boli, choć szwy mogą powodować dyskomfort.
    • tol8 Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 10:56
      Najgorszy jest chyba szczękościsk. Dwukrotnie trwał u mnie trzy tygodnie.
    • sabciasal Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 13:50
      a czemu do szpitala?
      moja córka miała usuwane wszystkie ósemki (2+2, niektóre nie zdążyły wyrosnąć). zabieg nie bolał. potem leki przeciwbólowe, czuła sie średnio, ale nie narzekała na ból. pierwszy dzien wieczorem faktycznie kiepski, leżała.
      dwa tygodnie po jednym usunięciu dwóch ósemek miała lekko opuchniętą ranę, ale na kontroli okazało sie ze nic sie nie dzieje.
      • same-old_mona Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 14:01
        Z tego, co powiedzieli mi u dentysty zrozumiałam, ze w holandii robią to w szpitalu. Być może po prostu mój nie robi więc wysyła mnie do szpitala, w każdym razie dostałam skierowanie na zabieg w szpitalu.
    • aerra Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 14:00
      Dobrego chirurga szczękowego musisz znaleźć wink
      Usuwałam wszystkie 4 i jak z górnymi był luz, lekko bolało i trochę opuchnięta, ale naprawdę lekko, tak po pierwszej dolnej ósemce, miałam 6 lat przerwy zanim się zdecydowałam robić drugą. A ta druga na dodatek była bardziej skomplikowana, bo korzeń zakręcony.
      Poszłam do polecanego chirurga i (no, abstrahując od tego, że pan jest specyficzny pod względem podejścia do klienta i klnie jak szewc) mimo tego, że trzeba było ciąć i potem miałam 7 szwów, to naprawdę ładnie i bezproblemowo wszystko wyłuskał. Opuchnięta byłam, bo ciężko, żeby nie i wyglądałam jak ofiara przemocy domowej, ale przeszło po 2 dniach.
      • karola2122 Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 09.08.18, 09:10
        aerra napisał(a):

> Dobrego chirurga szczękowego musisz znaleźć wink

Chirurga stomatologicznego wink To nie jest to samo
    • majenkir Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 15:07
      Nie boj sie - u nas rutynowo wszystkim usuwaja osemki, w gabinetach w miejscowym znieczuleniu. Nie znam nikogo, kto by nie przezyl big_grin wink
    • fawiarina Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 15:14
      Usuwałam dwukrotnie po 2 ósemki, prywatnie, nie w szpitalu. Nie bolało. Po fakcie wzięłam może 1 ketonal. Zęby były zatrzymane, korzenie pokręcone. Byłam trochę sztywna przez dwa dni, musiałam uważać na to, co jem, ale bez przesady. Dostałam 1 dzień zwolnienia. Nie było gorzej niż po jakiejś kanałówce. Uszy do góry, warto mieć ten problem z głowy!
      • inka40plus Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 17:20
        Dawno temu miałam usuwana 8. Wdało się zakażenie. Szczękościsk. Tydzień gorączka antybiotyk
        Ale to wina pewnie PRL owskiej poradni
        Kilka lat temu musiałam usunąć 2 kolejne. O 7 byłam u lekarza o 7:30 w pracy. Nawet przeciwbólowe nie były zbyt konieczne.
        Bywa więc różnie

Trzymam kciuki żeby u Ciebie bezproblemowo
        Pozdrawiam
    • valtho Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 20:17
      Miałam usuwane wszystkie 4 przez dobrego chirurga, w odstępach oczywiście. Nie było mi kompletnie nic. Dostałam antybiotyk i przeciwbólowe. Zero zwolnienia, zero bólu, opuchlizny czy nawet dyskomfortu.
    • marusia.00 Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 20:39
      W Twojej sytuacji, zadbałabym o opiekę do dziecka na jakies 3 dni co najmniej. Najwyżej nie skorzystasz.
      Mój syn miał w czerwcu i lipcu, usuwane po 2 ósemki. Opuchlizna (chomik) ok tygodnia. Dodatkowo, za pierwszym razem miał siniaki na twarzy. Ból jakies 3-4 dni, brał antybiotyk i ketonal. Ale każdy przechodzi to indywidualnie. Powodzenia smile
    • zasiedziala Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 20:51
      To chyba zależy od organizmu. Ja nie usuwałam wszystkich naraz. Jedną górną dentysta mi usunął "przy okazji". Byłam już wcześniej znieczulona, nic nie czułam, trwało to może z 5-10 minut, dostałam woreczek z lodem na drogę i receptę na ketonal. Woreczek przykładałam cały wieczór <z przerwami>, leku nie kupiłam nawet. Na drugi dzień już nie pamiętałam o zabiegu - żadnej opuchlizny, plucia krwią i innych takich. Potem usuwałam 2 dolne zęby, oba zepsute, a jeden jeszcze kruszący się - pierwszy zabieg trwał z pół godziny, drugi ponad godzinę. Drugi był chyba najgorszy, bo długo trwał i już mnie buzia bolała od rozdziawiania. Po wyrwaniu, czy tam wyskrobaniu raczej, dostałam woreczek jak wcześniej, antybiotyk i ketonal. Antybiotyk wyłykałam, ketonal łyknęłam po zabiegu. Na drugi dzień zero opuchlizny, plucia krwią i innych takich. W trakcie zabiegu, tego godzinnego, raz coś poczułam, więc dostałam kolejną dawkę znieczulenia i w sumie wszystkie 3 wyrywania były dla mnie bezbolesne. Szwy miałam chyba zawsze (na pewno po wyrwaniu obu dolnych zębów), więc cięcie było. Jak dobrze reagujesz na znieczulenie, to chyba nie ma się co bać samego zabiegu.
    • katia.seitz Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 07.08.18, 21:08
      No więc ja miałam usuwane obydwie dolne ósemki w sedacji. Była to więc czysta przyjemność smile po zabiegu dostałam antybiotyk oraz na ból - efferalgan z kodeina. Zupełnie nie pamiętam żadnych strasznych powikłań, opuchlizn itp. (a zęby do łatwych nie należały, jeden leżał bokiem pod kątem 90 stopni w stosunku do siódemki...) Jedynie o mało nie zasnęłam w pracy na siedząco po tej kodeinie smile
    • bmsien Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 08.08.18, 00:16
      Przez chyba 4 dni byłam bardzo obolała, wypiłam całe opakowanie tabletek przeciwbólowych, była usuwana jedna ósemka. Po tygodniu usunięcie szwów i już. Mama miała usuwane dwa zęby jednocześnie, nie wypiła ani jednej tabletki.
      • sandrasj Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 08.08.18, 00:27
        Miałam usuwane 2 z 3 (jedna mi się nie wykształciła dzięki Bogu) idealnie rok po roku, góra i dół. Dla mnie straszny był sam zabieg i z perspektywy czasu muszę powiedzieć że dla mnie cesarka przy tym to był pikuś. Dwa trzy dni półpłynne odżywianie, antybiotyk, przeciwból, siniaki na twarzy, opuchlizna i dużo snu. Potem kolejne dni to już tylko uważałam żeby nie rozdziawiać gęby zbyt mocno. Ściągnięcie szwów i luzik.
    • same-old_mona Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 09.08.18, 07:43
      Wczoraj zrobiłam jedną dolną, nie było tak źle. Ze 40 minut to trwało, a dziś ani nie spuchłam, ani nic mnie specjalnie nie boli. Ciągnie mnie to miejsce po zębie, ale nie jest to mocno upierdliwe. Także nie taki diabeł straszny smile
      • katja.katja Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 09.08.18, 10:16
        Super smile
    • ania-z-lasu Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 09.08.18, 09:28
      jedna dolna ósemka zabieg ponad godzinny, opuchlizna, suchy zębodół, trzy tygodnie bólu, znieczulanie eugenolem, zabieg w gabinecie chirurga dentysty
      druga dolna ósemka zabieg 5 minut, opuchlizna, ból trzy dni, niekomfortowo ok tygodnia, zabieg w prywatnej klinice
      jedna górna ósemka zabieg 45 minut, ból taki sobie ok dwa dni, zabieg w prywatnym gabinecie chirurgii szczękowej
      została mi jedna do usunięcia, niestety do zrobienia w tym ostatnim gabinecie, a wolałabym klinikę.
      Możliwe powikłania to suchy zębodół, silna infekcja, zerwanie nerwu twarzowego (przy dolnych), szcżękościsk...
      Wolne się przyda, lub osoba do pomocy, no i kup komplet słomek do napojów, kefirów, lodów, przygotuj zawczasu zupki marchewkowe i inne łagodne papki wink Ja po każdym rwaniu chudłam dwa kilo big_grin
      • sandrasj Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 09.08.18, 11:04
        Powikłaniem może być też częściowy paraliż języka, u mojej mamy to wystąpiło, 10 lat już żyje z takim odrętwiałym językiem.
    • aandzia43 Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 09.08.18, 10:17
      Dolegliwości "po" zależą od rozległości zabiegu i od aktualnej mocy regeneracyjnej organizmu. A rozległość zabiegu od położenia zęba w kości, jakości diagnostyki i oczywiście od sprawności chirurga stomatologa. Zamiast czytać krwawe historie i nakręcać się nimi zapytaj lekarza o konkrety.
      • katja.katja Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 09.08.18, 10:42
        Ona już wyrwała smile
        • aandzia43 Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 09.08.18, 10:50
          Na razie jedną, jeśli dobrze zrozumiała, jeszcze wszysko przed nią wink
          • same-old_mona Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 09.08.18, 10:54
            No na razie jedną, niby tą najgorszą. Jeszcze dwie górne, bo lewej dolnej w ogóle nie mam :p
            • aandzia43 Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 09.08.18, 11:01
              same-old_mona napisał(a):

> No na razie jedną, niby tą najgorszą. Jeszcze dwie górne, bo lewej dolnej w ogó
              > le nie mam :p

No to teraz tylko gojenie smile Szwy są? Praca na kości była czy tylko dłubanie dźwignią? A może przecinanie zęba turbiną?
              • same-old_mona Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 09.08.18, 11:16
                Dłubanie dzwignią, coś tam też podpiłowali ale wolałam za bardzo nie dociekać co oni mi tam w zasadzie robią bo mnie to stresuje I jeszcze bym im tam z fotela spłynęła :p szwów nie ma, dochtór powiedział że wszystko poszło łatwiutko , zabieg bezproblemowy i tylko takich pacjentów by chciał mieć ( jeszcze mi oczka puszczał jak siedziałam z rozdziawioną paszczą...)A ja dziś bardziej niż ból po zabiegu czuję ból mięśni które miałam wczoraj spięte ze strachu 😂
                • aandzia43 Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 09.08.18, 11:30
                  No i dobrze że bez orki. Chociaż jak duza jama po trzonowcu to dobrze jeden,dwa szwy założyć. Nie pal i nie wysilaj się przez pierwsze dni. Górne łatwiejsze będą i lepiej się goją.
                  • same-old_mona Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 09.08.18, 11:35
                    Nie palę od pierwszej ciąży czyli prawie 13 lat 💪💪 mam nie pić/jeść ani bardzo gorącego ani bardzo zimnego, nie płukać paszczy zbyt intensywnie i nie grzebać jęzorem w miejscu po zębie ☺
                    • aandzia43 Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 09.08.18, 11:50
                      same-old_mona napisał(a):

> Nie palę od pierwszej ciąży czyli prawie 13 lat 💪💪 mam nie pić/jeść ani bardz
                      > o gorącego ani bardzo zimnego, nie płukać paszczy zbyt intensywnie i nie grzeba
                      > ć jęzorem w miejscu po zębie ☺

I tak czyń big_grin Powodzenia.
                      • same-old_mona Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 09.08.18, 11:55
                        A teraz, z racji że mam wymówkę ( zawsze może boleć, nie?) idę skorzystać z drzemki córki i też przymknę oko :p
            • katja.katja Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 09.08.18, 11:15
              Górnych nie usuwałam (nie ma potrzeby), ale słyszałam od innych, także dentystów, że jest o wiele "lepsza" do wyrwania niż dolna. Najgorzej goją się dolne i najwięcej powikłań.
              • same-old_mona Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 09.08.18, 11:19
                Też mi tak powiedzieli. Zaczeli od najgorszej żeby zakończyć naszą znajomość czymś przyjemniejszym :p uczucie jest okropne. Niby nie boli ale chyba wolę rodzić ;p
                • katja.katja Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 09.08.18, 11:43
                  U mnie samo usuwanie (pod wpływem znieczulenia) było tak w sumie komfortowe, że żartuję że mogłabym codziennie usuwać. Potem dyskomfrot, ale głównie spowodowany szczękościskiem i szwami, bólu nie było bo za radą dentystki brałam leki przeciwbólowe (swoją drogą pierwszy raz w życiu) nim ból wystąpił, w odpowiednich odstępach czasu.
                  I przez szczękościsk przez tydzień byłam na diecie płynnej. Zapamiętałam, że nigdy nie chciało mi się tak soku pomidorowego jak wtedy, organizm wręcz wołał o niego. Gdy się już zagoiło jak należy ochota na sok pomidowy zniknęła jak zaczarowana, organizm jednak mądry jest smile
                  • same-old_mona Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 09.08.18, 11:52
                    Ja przeciwbólowe wzięłam tylko wczoraj na noc, dziś już nie. Nie boli, tylko tak ciągnie trochę, ale zdecydowanie do wytrzymania.
    • bei Re: Chirurgiczne usuwanie zębów mądrości 09.08.18, 12:07
      Wyrosła mi tylko jedna dolna, usuwałam zdrową, nie mieściła się dobrze w łuku.
      Po ekstrakcji nie było bólu, który byłby dokuczliwy, ot, lekki dyskomfort, język sam tam leciał by sprawdzić nowość w jamie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka