Dodaj do ulubionych

Fasolka, kalafor, brokuły

07.08.18, 17:34

itp. jadacie jako samodzielne danie na obiad. Dzisiaj jadłam z dzieciakami na obiad fasolkę z bułką tarta i masłem i tak mi się przypomniałam jak robiłam ją pierwszy raz dla mnie i męża. Chłop przyszedł popatrzył i zapytał "no dobra a gdzie obiad?" U nas fasolka była zawsze samodzielnym daniem, podobnie zresztą kalafior, u niego to była jarzynka do obiadu-kotlet, ziemniaki i fasolka.
Obserwuj wątek
    • milva24 Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 17:37
      U mnie jarzyna.
    • butch_cassidy Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 17:42
      U mnie jak u Ciebie, u męża jak u Twojego. Też pierwszy raz się zdziwił, ale zaakceptował. Jeszcze kefir ze szczypiorkiem lub koperkiem do tego smile
    • ortolann Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 18:00
      Fasolka i brokuły- tak. Kalafior to zło...
      • beneficia Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 18:41
        Zło to brokuły 😁
        • aerra Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 19:34
          Brokuły są mniam wink
          • beneficia Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 22:02
            No to kurde nie wiem. Dla mnie są naraz mdłe, gorzkie i bez smaku.
            Jest jakas tajemna receptura przygotowania?
            • dorala Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 23:27
              Gotuj bez przykrycia a do wody daj sól i trochę cukru. Wody nie musi być dużo, tyle żeby zanurzone były ogonki. Wtedy delikatne kwiaty się nie rozgotują. I nie za długo.
    • z_lasu Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 18:04
      Dla mnie to nie jest samodzielne danie obiadowe i nigdy się nie spotkałam. Na kolację - OK. Na obiad to jednak trochę za mało treściwe.
    • muchy_w_nosie Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 18:09
      Jak jestem sama to sobie zjem, jak z mężem to dodaje do tego jajko sadzone i maślankę.
      • dziennik-niecodziennik Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 22:37
        No dla mojego to tez nie obiad sad
    • mikams75 Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 18:10
      w moim rodzinnym domu fasolka byla daniem samym w sobie, ale niestety ani moj maz ani moje dziecko tak jadac nie chca sad
      Kalafiora w takij zwyklej ugotowanej formie niezbyt lubie, brokuly nauczylam sie jesc dopiero w doroslosci i dla mnie tez moga byc daniem glownym.
      • wifimitnie Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 18:14
        Mój mąż nie jada żadnego z tych warzyw. Ja robię sobie często fasolkę na kolację, bo uwielbiamy ze starszym synem.
    • rejczel02 Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 18:18
      Oddzielne danie, ale kolacyjne. Do obiadu jako jarzynka.
      • inka40plus Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 18:33
        Jadamy jako dodatek ale w te upały jako samodzielne danie. Do tego mleko zsiadłe.
        Na szczęście mój mąż z mało wymagających
        Jak chciałam po 2 tygodniach bez mięsa kupić indyka filet to spytał po co bo on tego nie chce wystarczy kalafior lub ziemniaki
        Skarb nie mąż !!! smile
        • strasznymruk Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 19:54
          inka40plus napisał(a):
          > Jak chciałam po 2 tygodniach bez mięsa kupić indyka filet to spytał po co bo on
          > tego nie chce wystarczy kalafior lub ziemniaki
          > Skarb nie mąż !!! smile

Jak mu spadnie potencja, to zmienisz zdanie.
          • inka40plus Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 20:33
            Uważasz że weganie nie mają potencjałuwink
    • zlababa35 Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 18:33
      Jarzynka. Niekoniecznie do mięsa. Uwielbiam zestaw: fasolka szparagowa, trochę marchewek ugotowanych w miarę możliwości w całości, ziemniaki z koperkiem i np. jajko sadzone. Idealny letni obiad.
      W ogóle nie lubię obiadu z 1 składnika, cokolwiek to by było, dla mnie to niezachęcające jest.
    • frey.a86 Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 19:02
      Jarzyna, ale ja nie akceptuję samych warzyw jako samodzielnego dania obiadowego.
    • aerra Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 19:37
      Warzywa są jako dodatek do obiadu, nie jako samodzielne dane. Mogę sobie sałatkę z brokuła na kolację co najwyżej zrobić. Pół kilo rzodkiewek też podasz jako samodzielne danie?
      • slonko1335 Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 20:59
        tak z serkiem białym i szczypiorkiem w upał-pycha
        • aerra Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 22:09
          Po pierwsze, jak ze szczypiorkiem i twarogiem to już nie jest sama rzodkiewka, a poza tym samodzielne danie OBIADOWE to ma być wg ciebie?
          • slonko1335 Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 23:17
            Dla mnie całkowicie wystarczające w upały. Fasolka i kalafior są z masłem i bułka tarta , brokuły z feta lub boczkiem. Różnie bywa wzależności od ochoty.
            • minniemouse Re: Fasolka, kalafor, brokuły 08.08.18, 01:41
              slonko1335 napisała:
              Fasolka i kalafior są z masłem i bułka tarta , brokuły z feta lub boczkiem.

jak tak, to i ja moge zjesc to jako samodzielne danie obiadowe, ale na dlugo mnie to nie nasyci. 2-3 godziny i musze zjesc miesko.

Minnie
    • zasiedziala Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 19:41
      Fasolka - TAK, kalafior i brokuły to zło, jak już muszę zjeść, to tylko zagryzione mięsem albo chociaż ziemniakiem. Moja mama fasolkę i kalafior traktuje jako posiłek, może być obiadowy. Brokułów chyba nigdy tak nie jadła.
    • taki-sobie-nick Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 19:52
      Zdecydowanie nie. Też bym spytała, gdzie obiad.
    • maniaczytania Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 20:12
      Na kolację tak, na obiad nie.
    • katriel Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 20:20
      U nas fasolka albo kalafior z bułką może być samodzielnym daniem kolacyjnym, wtedy jest też chleb, ser i wędlina, więc jak komuś warzywo nie starcza, to sobie kanapkę doje. Na obiad jednak raczej jako dodatek do mięsa (może być bez ziemniaków, zwłaszcza do drobiu). Ewentualnie jako symboliczne drugie danie po sytej zupie (typu flaki, gulaszowa, krupnik, żurek z kiełbasą) - ale wtedy znowuż zwykle wolimy jakiegoś naleśnika na słodko.
      Natomiast brokuł zawsze tylko jako dodatek.
    • spanish_fly Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 20:21
      Brokuły jako jarzynka, kalafior i fasolka najczęściej jako samodzielne danie, ale w różnych wersjach, lub jako składnik jakichś wege-gulaszów. Kalafiora robię czasem a'la "hot wings".
    • triismegistos Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 20:23
      Samodzielny obiad, skladnik obiadu, "jarzynka w zależności od nastroju.
    • black-cat Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 20:26
      Jarzynka. Na kolację samodzielnie ale wtedy nie z masłem i bułką tylko w pomidorach i tymianku.
      • czarna_kita Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 20:32
        Dodatek. U nas musi być mięso żeby można było nazwać obiad obiadem. Dzieciaki zjedzą chętnie warzywa jeśli są DO obiadu. Osobno lub jako samodzielne danie - nie.
    • claudel6 Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 20:57
      dla mnie fasolka może byc samodzielnym daniem. uwielbiam fasolkę szparagową, a już z bułka tartą to w każdych ilościach.
      w domu kalafior bywał samodzielnym daniem. bardzo lubiłam.
    • bleuet Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 21:06
      Wszystkie trzy tylko w zestawie z ziemniakami i kefirem. Do tego jajko sadzone, ale niekoniecznie. Akurat te warzywa u mnie nie są kompatybilne z żadnym mięsem.
    • heca7 Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 21:11
      U nas obojga jarzyny były dodatkiem. Ale jak kalafior jest duży i polany bułeczką to robi za obiad dla męża ( ja nie przepadam). Natomiast brokuły i fasolka wchodzą jako dodatki.
    • meursalut Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 21:25
      W taki upał - obleci, bo nikt nie jest specjalnie głodny, ale w normalnych temperaturach - dodatek. Zawsze jako kolacja.
    • raczek-nieboraczek Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 21:54
      Zdarza sie, w takie upaly jak teraz.
      Najczesciej fasolka.
    • male_a_cieszy Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 21:57
      W domu - jako dodatek, ale często do pracy biorę jako samodzielne danie (podgrzewam w mikrofali). Ale najbardziej lubię podane z jajkiem sadzonym i polane bułką.
    • wkurzo-namama Re: Fasolka, kalafor, brokuły 07.08.18, 22:17
      Jadamy 😊
      • sandrasj Re: Fasolka, kalafor, brokuły 08.08.18, 00:35
        Dodatek do miesa/ryby/czegoś białkowego i elementu skrobiowego: kasza/ryz/ziemniaki/makaron. Taki pełny obiad. Na kolację może być samo ale dla nas to trochę nudne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka