Dodaj do ulubionych

Opalacie się?

08.08.18, 14:48
To jak tam emamy, stosujecie się do zaleceń dermatologów czy nie? Krem z filtrem 50, kapelusz i ciemne okulary plus zwiewne szaty czy raczej szał ciał i czekoladowy brąz?
Tak mnie przy upałach naszła refleksja, że chyba niewiele Polek tak naprawdę się chroni przed słońcem. Dominuje opalenizna i odsłonięte ciało. Sama czasem lubię się na słoneczko wystawić wink
Obserwuj wątek
    • tanebo2.0 Re: Opalacie się? 08.08.18, 14:51
      Nie. I dlatego wyglądam jak 20 lat temu...
      • aaa-aaa-pl Re: Opalacie się? 05.06.19, 16:45
        Nie jest to możliwe
    • kura17 Re: Opalacie się? 08.08.18, 14:51
      absolutnie sie nie opalam, nie lubie slonca i chronie sie przed nim, jak moge.
      na wakacjach nad niemieckim balktykiem przerazala mnie liczba ludzi z wyraznymi znakami poparzenia slonecznego uncertain
      • mamablue Re: Opalacie się? 08.08.18, 14:59
        Udaje ci się zachować japońską biel?
        • kura17 Re: Opalacie się? 08.08.18, 15:01
          > Udaje ci się zachować japońską biel?

hm smile raczej nie mam japonskiej bieli, tylko blada cere, skrecajaca w zolc (chyba?).
          i tak, na ogol sie udaje. w tym roku mam odrobine opalony dekolt i piegi na kosciach policzkowych, bo slonce jest niemilosierne i cale 2 tygodnie wakacji mielismy jeden dzien z chmurami ...
          jednak na ogol wychodze z potyczki ze sloncem na tarczy smile
          • iwoniaw Re: Opalacie się? 08.08.18, 15:11
            na ogol wychodze z potyczki ze sloncem na tarczy

Chyba z tarczą? big_grin
            • kura17 Re: Opalacie się? 08.08.18, 15:14
              > na ogol wychodze z potyczki ze sloncem na tarczy
              >
              > Chyba z tarczą? big_grin

haha, jednak na tarczy, bo bardzo zmeczona jestem big_grin
              ... ten upal mnie dobija!
              • iwoniaw Re: Opalacie się? 08.08.18, 15:25
                haha, jednak na tarczy

Czyli Cię przysmażyło i poległaś? Mam nadzieję, że w cieniu chociaż. big_grin
                • kura17 Re: Opalacie się? 08.08.18, 15:37
                  > haha, jednak na tarczy
                  >
                  > Czyli Cię przysmażyło i poległaś? Mam nadzieję, że w cieniu chociaż. big_grin

tak, poleglam totalnie - te upaly mnie wykanczaja ... staram sie trzymac cienia, ale nie zawsze sie da ...
            • mid.week Re: Opalacie się? 08.08.18, 21:45
              Pod tarczą! Zawsze w jej cieniu, dlatego bez poparzeń wink
    • jemgluten Re: Opalacie się? 08.08.18, 14:52
      Ciało odsłaniam, kremów z filtrem używam, ciemne okulary noszę, kapelusza nie. Mimo filtrów i tak jestem brązowa, bo szybko łapię opaleniznę.
    • bei Re: Opalacie się? 08.08.18, 14:53
      Dużo czasu spędzam w ogrodzie, by nie wyglądać później dziwnie z opalonym tylko karkiem i rękoma to nasłonecznienia się cała- by to jakoś estetycznie podrównac. Chodzę na spacery i twarz mam tez opaloną. Stosuję kosmetyki z faktorem 50, pozńiej 30, schodzę na końcu do 25-15. Jestem czekoladowa. To postarza. Trudno☹️
      • arabelax Re: Opalacie się? 08.08.18, 23:28
        czekoladowa? o matko!!
    • szarsz Re: Opalacie się? 08.08.18, 14:55
      Jestem opalona, ale nie bardzo mocno. Chronię się przed słońcem, ale bez przesady, tak żeby się nie poparzyć, ale powoli opalić.
      • ala.maciejka Re: Opalacie się? 08.08.18, 16:25
        Przecież opalenizna to oparzenie, nie da się opalić nie parząc skóry.
        • madzioreck Re: Opalacie się? 08.08.18, 16:29
          ala.maciejka napisał(a):

> Przecież opalenizna to oparzenie, nie da się opalić nie parząc skóry.

Ale da się opalić tak, żeby skóra nie bolała, a następnie nie schodziła płatami.
          • arabelax Re: Opalacie się? 08.08.18, 23:29
            ale opalanie to spalenie, rak skory, stara skóra. czemu ludzie sobie to robią? no i opalenizna wygląda tandetnie
            • chocolatemonster Re: Opalacie się? 08.08.18, 23:35
              Lekka opalenizna wcale nie wyglada tandetnie. Wit D3 jest bardzo potrzebna. Smazenie sie bez ochrony i umiaru jest b.szkodliwe ale bez przesady.
    • milva24 Re: Opalacie się? 08.08.18, 14:58
      Krem z filtrem nakładam jeśli zamierzam dużo chodzić po dworze, na codzień nie. Jestem ciut opalona ale to tylko dlatego, że w tym roku tyle słońca, zazwyczaj jestem blada. Silnej opalenizny na sobie nie lubiłam nigdy, leżenie na słońcu mnie nudzi.
      • nolus Re: Opalacie się? 08.08.18, 15:36
        Tak, zdecydowanie należę do tej grupy Polek - podobno nielicznej grupy - która naprawdę stara się chronić przed słońcem. Nie opalam się, ale tez nigdy nie lubiłam się opalać - opalanie to bardzo męcząca forma spędzania czasu, ja już po 20 minutach na słońcu zaczynam przebierać nogami i mam dosyć, także tego - żadna to dla mnie rozrywka czy yyy...wypoczynek. Niestety mimo tego, że staram się chronić skórę twarzy i dekoltu przed działaniem promieni, to i tak na niewiele się to zdaję - twarz szybko łapie opaleniznę i z roku na rok przybywa mi coooooraz więcej pieprzyków na dekolcie i ramionach. Intuicyjnie czuję, że lepiej dla mnie jak chronię się przed słońcem i jest na niestety potwierdzenie genetyczne - po matce odziedziczyłam skórę ze skłonnością do znamion, piegów,przebarwień i pieprzyków, a ona miała już podejrzenie czerniaka - na szczęście się to nie potwierdziło. Ja mam ciut lepsza skórę, no ale tendencja jest. Jestem dośc blada z natury, ale nie "biała" wink
    • janja11 Re: Opalacie się? 08.08.18, 15:04
      U mnie zdecydowanie wariant 1. Chronię, w szczególności twarz, na wszelkie możliwe sposoby.
      W opaleniźnie wygląda się pięknie, ale efekt jest niestety krótkotrwały, a cera niszczy się nieodwracalnie.
      Wybieram miejsca zacienione.
    • joanna05 Re: Opalacie się? 08.08.18, 15:06
      Jestem tuż po urlopie, dość mocno - jak na mnie - opalona na złocisto-brązowo, pełno nowych piegów, śmiesznie opalone nogi - głownie okolice kolan, reszta jaśniejsza wink. Stosowałam na twarz filtry 50 od rana do nocy (jak przez cały rok), na ciało stopniowo coraz niższe, okulary i czapka z daszkiem cały czas - ale oczywiście opaliłam się i tak, przecież filtry nie blokują opalania, tylko czynią je bezpieczniejszym. Nie wylegiwałam się na słońcu specjalnie, ale to były wakacje na łódce, więc trudno było od słońca uciec. Raczej szukałam cienia, ile wlezie smile
    • liliawodna222 Re: Opalacie się? 08.08.18, 15:09
      Nigdy w życiu, niezdrowo. Bardzo sobie biorę zalecenia dermatologów, mam jasną karnację skłonną do poparzeń.
      Poza tym nie lubię opalenizny, bo okropnie postarza. A sam pobyt na plaży to dla mnie śmiertelna nuda.
      • liliawodna222 Re: Opalacie się? 08.08.18, 15:09
        * biorę sobie do serca
    • butch_cassidy Re: Opalacie się? 08.08.18, 15:10
      >Krem z filtrem 50, kapelusz i ciemne okulary plus zwiewne szaty
      Dokładnie tak. I to bez przesady z ilością czasu na plaży.
    • sanrio Re: Opalacie się? 08.08.18, 15:11
      opalam się 2 x w roku, będąc na wakacjach. Plus czasem jak przedłuża się zima, żeby się doświetlić i lekko poprawić koloryt.
      Odkąd piję beta karoten nie używam za bardzo filtrów p/słonecznych na ciało, jedynie na twarz.
      Ale wolę siebie w wersji opalonej, zdecydowanie
      • alfa36 Re: Opalacie się? 08.08.18, 22:21
        Pijesz? Jakiś apteczny czy soki z marchwi wypijasz?
        • martaesz Re: Opalacie się? 09.08.18, 09:50
          alfa36 napisała:

> Pijesz? Jakiś apteczny czy soki z marchwi wypijasz?
          Muszę się przyznać że jest tto sok marchwiowy z miodem kupowany w biedrze za 1,99. Piłam w zimę dzień w dzień. Efektem jest brak jakich kolwiek poparzeń słonecznych i kolor opalenizny jest ładniejszy.
          • mid.week Re: Opalacie się? 09.08.18, 09:57
            Następna z pakietem ników wink
            Niby tyle użytkowników a na koniec się okaże że to jedna osoba gada sama ze sobą z setek swoich alter ego.
            • milva24 Re: Opalacie się? 09.08.18, 09:59
              smile
              • mid.week Re: Opalacie się? 09.08.18, 10:04
                żeby było zabawniej
                forum.gazeta.pl/forum/w,567,166471243,166471243,no_to_ile_macie_zapasowych_nickow_.html
          • sanrio Re: Opalacie się? 09.08.18, 12:20
            dlaczego odpowiadasz na pytanie zadane mnie? I to w taki sposób, jakbyś to ty pisała o piciu karotenu?
        • sanrio Re: Opalacie się? 09.08.18, 12:19
          piję taki
          www.aptekagemini.pl/formeds-f-beta-carotene-15mg-60-porcji.html

zasadniczo jest w proszku, skład inulina i ekstrakt z korzenia marchwi, rozpuszczam w szklance wody i piję smile
    • anika772 Re: Opalacie się? 08.08.18, 15:13
      Opalam się błyskawicznie, na ładny delikatny brąz, mimo stosowania wysokiego filtra. W życiu nie miałam poparzenia słonecznego ani nie zeszła mi skóra. Głowę zakrywam, kiedy planuję dłuższy pobyt na słońcu.
      Lubię poleżeć na leżaku z książką, ale nigdy przed 15.
      • thaures Re: Opalacie się? 08.08.18, 15:23
        Nie jestem w stanie położyć się i opalać. Nigdy też nie byłam mocno opalona, bo opalam się kiepsko. Poza tym po słońcu zawsze mam nowe pieprze czy jakieś zmiany. No i widzę jaką cerę ma leżanka, która zawsze leżała na słońcu- tym się rozgrzeszam. W tym roku pierwszy raz na wakacjach smarowałam się kremami 30 i 50 (twarz i kark) , a i tak się opalilam.
        • thaures Re: Opalacie się? 08.08.18, 15:24
          Koleżanka...
          • milva24 Re: Opalacie się? 08.08.18, 21:14
            Myślałam, że ta leżanka to taka pani co się na słońcu wyleguje wink
            • thaures Re: Opalacie się? 09.08.18, 00:29
              milva24 napisała:

> Myślałam, że ta leżanka to taka pani co się na słońcu wyleguje wink
              😁
    • gryzelda71 Re: Opalacie się? 08.08.18, 15:27
      Opalam się. Ochronę w postaci kremów stosuję. Nie postarza mnie opalenizna. Bardziej nienaturalnie blade lico w lipcu.
    • 35wcieniu Re: Opalacie się? 08.08.18, 15:42
      Nie. Zle znosze slonce i mam bardzo jasna karnacje. Rece i dekolt jakos tam sie troche rozowia w trakcie lata ale reszta biala big_grin Nogi mam tak biale ze az glupio wygladam latem, ale nic nie poradze.
    • snakelilith Re: Opalacie się? 08.08.18, 15:50
      Nie opalam się, używam kremu z filtrem na odkryte części ciała, a że tego nie znoszę, wolę się zasłaniać nosząc przewiewne ubrania, nawet bluzki z długim rękawem, albo spodnie szarawary, gdy wiem, że będę dłużej na słońcu. Bardzo chronię dekolt, zasłaniam obowiązkowo, kiedyś fatalnie się spiekłam i dwa lata pielęgnowałam szkody. W tym roku były u mnie takie upały, że pod kremem z filtrem się dusiłam, więc bywało, że wyszłam na słońce bez kremu na twarzy, ale dopiero po 17-tej. Mam ciut złotawego koloru na twarzy, ramionach i nogach do kolan, nie powiem, brzydko to nie wygląda, ale to wyjątkowo, przy normalnym lecie celebruję szlachetną biel. wink
    • black-cat Re: Opalacie się? 08.08.18, 15:51
      Nie opalam się. Mam białą skórę, zero barwnika, szybko ulega poparzeniu, chronię się więc jak mogę. Długie rękawy, filtry, okulary i unikanie słońca. Jak mam ochotę na opaleniznę smaruję się samoopalaczem. Jest taki jeden, który nie śmierdzi, nie pozostawia smug i pozostaje długo na skórze. I co najważniejsze, zmywa się równomiernie, bez efektu brudnej skóry.
      • ertyla Re: Opalacie się? 08.08.18, 15:59
        Mów, co to za samoopalacz...
        • chocolatemonster Re: Opalacie się? 08.08.18, 17:07
          Wlasnie!Prosimy o rekomendacje. Bo moje dwa pewniaki sie zepsuly.
        • black-cat Re: Opalacie się? 08.08.18, 21:37
          Vita Liberata w piance (2-3 weeks). Koniecznie z rękawicą. Niezły jest też lotion, ale trochę trudniej się rozprowadza.
          • chocolatemonster Re: Opalacie się? 08.08.18, 22:24
            Dziekuje!obczaje!
            • black-cat Re: Opalacie się? 08.08.18, 23:41
              Szukaj zestawu:
              mały samoopalacz+rękawica+peeling.
              Pianka jest bardzo wydajna. Najpierw stosujesz 3 dni pod rząd (nie zmywasz przez minimum 8 godzin), później raz w tygodniu dla podtrzymania efektu.
              • chocolatemonster Re: Opalacie się? 08.08.18, 23:56
                Dziekuje! Do tej pory uzywalam Bellamiante i Tan Organics. Ten pierwszy trzeba blyskawicznie rozsmarowywac bo plamy gwarantowane a ten drugi zmywa sie dziadowsko.
    • an.16 Re: Opalacie się? 08.08.18, 15:53
      Uwielbiam plażę i słońce. Lubię być opalona. Stosuje kremy po to aby się nie przypiec. 50 na twarz i dekolt, reszta 20. Na plaży, bo poza nią się nie opalam. Drażni mnie słońce w ogrodzie, lesie (polanach), w górach. Na plaży nigdy się nie nudzę, często wchodzę do wody (nawet lodowatej), w ciepłej pływam z maską, siedzę na leżaku z dobrymi książkami, winem czy kawą. Częściowo w cieniu. I nareszcie zrozumiałam kobiety które twierdza, że nudzą się na plaży, muszą zwiedzać, wypożyczać samochody, zaliczać punkty widokowe itp. One właśnie nie opalają się, siedzą w ubrane, nie kąpią się.
      • taki-sobie-nick Re: Opalacie się? 08.08.18, 21:10
        że nudzą się na plaży

Bo na plaży jest nudno, no chyba że się siedzi i bez żenady obserwuje współplażowiczów. U nas jest to utrudnione przez osławione parawany.
    • ertyla Re: Opalacie się? 08.08.18, 15:56
      Raz w roku na wakacjach nad morzem śródziemnym.
      Ale bez przesady, używam 50-tki .
      Nigdy się nie smażę, nigdy nie byłam spalona i nie zeszła mi skóra. Nigdy nie bywam czarno-brązowa.

Przyczyny dwie: nie znosze leżenia na wściekłym słońcu, lubię cień i wiaterek.
      Moja skóra nigdy nie chciała się opalić porządnie.
    • piataziuta Re: Opalacie się? 08.08.18, 15:56
      Oczywiście.
      Trzeba dbać o poziom witaminy D.
      Nie używam filtrów. Opalam się na złoto.
      Trzymam się prostej zasady: leżę dopóki mnie to nie zmęczy (czyli dość krótko).
      • boo-boo Re: Opalacie się? 09.08.18, 00:01
        To tak jak ja smile
    • madzioreck Re: Opalacie się? 08.08.18, 15:59
      Według dermatologów to najlepiej, jakby słońce zniknęło, nie? suspicious

Nie opalam się, ale i nie chronię przed słońcem. Nie przesiaduję długo na słońcu, bo mi od tego niedobrze (dlatego rzadko bywam na plaży), ale i nie unikam go jakoś strasznie. Nie widzę powodów używać zyliona filtrów, kiedy większość życia spędzam w budynku, w robocie, 10-18. Mam poważny niedobór witaminy D3. Nie, nie lubię się opalać ale nie widzę potrzeby obsesyjnej ochrony przed słońcem.
      • kura17 Re: Opalacie się? 08.08.18, 16:04
        > nie lubię się opalać ale nie widzę potrzeby obsesyjnej ochrony przed słońcem.

no ja musze sie chronic wrecz obsesyjnie, bo - doslownie - po 5 minutach na sloncu bez filtra 50 mam rozowa, piekaca skore, po 10 minutach - poparzenie ... i pamietam z dziecinstwa te koszmarne poparzenia, bardzo bolesne. teraz zdarza mi sie rzadko, na ogol, jak czegos nie dosmaruje - w tym roku czubek ucha i kawalek nogi wink
        tak wiec ja mam potrzebe obsesyjnego chronienia sie, ale zdaje sobie sprawe, ze to wyjatek - moje dzieci i maz slonce znosza duzo lepiej i sa teraz slicznie opaleni, w zasadzie bez poparzen smile
        • madzioreck Re: Opalacie się? 08.08.18, 16:34
          Jakbym tak miała, to też bym widziała potrzebę, no ale nie mam wink Dawno dawno temu, kiedy jeszcze spędzałam wakacje nad wodą, mogłam siedzieć pół dnia na słońcu bez żadnych kremów i nic mi nie było (no chyba, że bym zasnęła albo leżała plackiem, ale ja kursowałam do i z wody).
          • kura17 Re: Opalacie się? 08.08.18, 17:01
            to dobrze smile moja maz tak ma i dzieci, choc chlopcy maja jasna skore po mnie, ale i malo wrazliwa po tatusiu, hehe. jej, jak ja bym chetnie oddala ta moja wrazliwosc na slonce komus ...
    • maniaczytania Re: Opalacie się? 08.08.18, 15:59
      Opalanie się tylko na urlopie na plaży, czyli jakieś ok. dwa tygodnie w roku. Nie leżę cały czas plackiem, dużo pływam. Na plaży smaruję się olejkami /kremami z filtrem - od 30, potem w dół.
      Naturalnie mam ciemną karnację, więc opalam się dość szybko. Opalenizna mnie nie postarza, a wręcz wyglądam lepiej 😉
      W naszych warunkach pogodowych przebywam na dworze dość mało czasu, więc nie smaruję się niczym.
    • chocolate-cakes Re: Opalacie się? 08.08.18, 16:04
      Na plaży nie leżę bo nie lubię ale czasem leżę w ogrodzie na leżaku i jestem trochę opalona, szczególnie, że w tym roku lato mam od maja, jak nigdy. Za to moja córka jest biała.
    • lodomeria Re: Opalacie się? 08.08.18, 16:07
      Ja jeszcze dodaję chodzenie zacienioną stroną ulicy i w przypadku dużego skwaru parasolkę.
    • dziennik-niecodziennik Re: Opalacie się? 08.08.18, 16:20
      Nie opalam sie specjalnie. Nie zdarza mi sie lezenie plackiem na sloncu. Opalam sie przy okazji - spacerow, plywania itd.
      W tym roku udalo mi sie calkiem ladnie opalic bez samosmażenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka