Dodaj do ulubionych

Co robią ludzie na emeryturze?

• al_sahra Re: Co robią ludzie na emeryturze? 09.08.18, 04:58
      Mam przyjaciółkę, dobrze sytuowaną, bezdzietną, która przestała pracować przed skończeniem 50 lat. I od tego momentu nagle nigdy nie ma czasu. Dawniej można było się z nią bez problemu spotkać po pracy, albo w weekend na brunch. Teraz trzeba się umawiać z wyprzedzeniem i to jest bardzo trudne, bo joga, bo siatkówka, bo festiwal filmowy, bo pies, bo ogród, bo ma gości i trzeba przygotować duże przyjęcie i cholera wie co jeszcze. I uprzedzam od razu, że to nie jest tak, że zaczęła mnie unikać - propozycje spotkań najczęściej wychodzą od niej, ale potem strasznie jej trudno dopasować termin.

Niedawno spotkałam się z inną znajomą, która właśnie przeszła na wcześniejszą emeryturę... i mówi to samo - że teraz na nic nie ma czasu. O co tu chodzi?
      • jola-kotka Re: Co robią ludzie na emeryturze? 09.08.18, 05:29
        Moze chodzi o to ze jak czlowiek pracuje to wszystko inne dostosowuje do tej pracy, dochodzi zmeczenie , kontakt z ludzmi i jak juz niej wroci to cos tam musi zrobic , odpoczac pobyc sam lub z najblizszymi we wlasnym domu,spotka sie z kims bo wielu spotkan nie planuje jak nastepnego dnia praca. A jak juz ma luz to nadrabia pelna para, moze na luzie wyjechac, moze zrobic mega impreze wszystko bez spiny ale jest tego tak duzo ze w rezultacie brakuje czasu.
    • nangaparbat3 Re: Co robią ludzie na emeryturze? 09.08.18, 07:40
      Moja znajoma Szkotka na emeryturze oprowadzala wycieczki po lokalnym muzeum i uczyla uposledzone dzieci. Oprocz tego podrozowala, zajmowala się soba.
      Znajomy Kanadyjczyk jeździ po świecie i zbiera materialy do ksiązki - monografii malego miasteczka na Ukrainie. Widzialam parokrotnie, jak pracuje, i jestem pełna podziwu.
      W Polsce znane mi osoby często pracują zarobkowo po prostu.
    • joa66 Re: Co robią ludzie na emeryturze? 09.08.18, 08:23
      Zależy od osoby. To tak jak by się zapytać co robią 37 latki w soboty.
      • joa66 Re: Co robią ludzie na emeryturze? 09.08.18, 08:25
        Znam parę emerytów o zbliżonej emeryturze, stanie zdrowia i tym samym miejscu zamieszkania. Totalnie różne planety.
    • morgen_stern Re: Co robią ludzie na emeryturze? 09.08.18, 08:24
      Moja nadal pracuje zawodowo. Niby narzeka, że zmęczona, ale wiem, że bardzo lubi swoją pracę, tym właściwie żyje i skapcaniałaby bez niej do reszty. W czasie wolnym ogląda tv, chodzi po lekarzach, gra w candy crush i wrzuca tonami entypisowskie memy na fejsbuka tongue_out
    • asia_i_p Re: Co robią ludzie na emeryturze? 09.08.18, 10:27
      Na przykładzie własnych ciotek - robią korekty, redagują książki, prowadzą warsztaty dla dzieci, organizują wystawy. Dziećmi rodzinnymi oraz rodzinnymi kotami zajmują się od czasu do czasu.
      • thaures Re: Co robią ludzie na emeryturze? 09.08.18, 11:58
        Moja siostra od półtora roku jest na emeryturze. Trochę się obawiałam o nią, bo żyła pracą. Najpierw przez 2-3 miesiące robiła porządki w domu- to aż mnie przeraziło, bo całe życie miała kobietę do sprzątania. Ale okazało się, że ona robiła porządek wewnątrz szaf, szuflad.... I jak po czasie ( nie mieszka w Polsce) zobaczyłam jej poukładane dokumenty, ubrania czy inne rzeczy, to jej pozazdrościłam.
        Chodzi na różne odczyty, spotkania z politykami, słucha e-booki, czyta.. Lata do fitness centrum i schudła... Częściej nas odwiedzia i..... kwitnie
        • 3fanta Re: Co robią ludzie na emeryturze? 09.08.18, 12:47
          Pojemnik z moczem do łapy i dalej stękać do lekarza.Wystękają jakieś sanatorium na NFZ i dalej to usia siusia w tym przybytku i nowy mąż lub żona przywieziony.No może częściej konkubent lub konkubina.Po dwóch latach nowe stękanie u lekarza bo nowy pobyt w sanatorium się należy.W międzyczasie konkubent lub konkubina okazali się nie tacy jak trzeba to trza poszukać nowych.Tak poza tym to latanie po mieście i polowanie na wszelakie promocje i wyprzedaże z kondycją godną 18 latki.Wypatrzone u rodziny i sąsiadów na Górnym Śląsku w mieście wojewódzkim.Dzielnica ,w której zamieszkują ludzie z górniczymi emeryturami lub wdowy po nich.
          • filga Re: Co robią ludzie na emeryturze? 09.08.18, 15:22
            Niesympatyczna jesteś. Tzn twój post
      • kokosowy15 Re: Co robią ludzie na emeryturze? 10.08.18, 08:00
        Przed emerytura pracowaly w fabryce, w markecie czy w ochronie?
    • ponis1990 Re: Co robią ludzie na emeryturze? 09.08.18, 13:27
      Pracują, jeżdzą na wycieczki, uczeszczaja na fitness, chór, przesiadują na działce albo po prostu siedzą na ławeczkach z kumpelkamismile
    • leanne_paul_piper Re: Co robią ludzie na emeryturze? 09.08.18, 13:59
      Moja ciotka, od kiedy przeszła na emeryturę, wiecznie gdzieś wyjeżdża. A to o sanatorium się postara, a to jakaś pielgrzymka. W sumie super, bo chyba jestem do niej dosc podobna, więc i na starość bedzie mnie tak nosićwink.
      • riki_i Re: Co robią ludzie na emeryturze? 09.08.18, 14:58
        Sanatorium i pielgrzymka to nieco inna para kaloszy niż wypady z korpo-loverem do Afryki.
        • joa66 Re: Co robią ludzie na emeryturze? 09.08.18, 15:02
          Wiesz, pielgrzymki niekniecznie muszą być do Częstochowy wink
          • riki_i Re: Co robią ludzie na emeryturze? 09.08.18, 15:12
            Tiaaa. Jeszcze do Lourdes, Fatimy albo Santiago de Compostella, jak ostatnio ta była sutenerka i prostytutka Dagmara z TTV ("Królowe życia").
            • ewa_mama_jasia Re: Co robią ludzie na emeryturze? 09.08.18, 15:21
              No i właśnie mi się marzy od jakichś dwóch lat wyprawa do Santiago rowerem. W moim tempie (czyli max 30 - 50 km dziennie i ze zwiedzaniem po drodze - jak przystało na wyprawę życia) to będzie wyprawa na jakieś 3 miesiące. Ale na emeryturze pewnie, bo urlopu nie starczy.
            • joa66 Re: Co robią ludzie na emeryturze? 09.08.18, 15:37
              Pewnie i jeszcze więcej. Niektórzy by to nazwali "zagraniczne obozy wedrowne".
        • ewa_mama_jasia Re: Co robią ludzie na emeryturze? 09.08.18, 15:11
          Z tego, co słyszę, pielgrzymka i sanatorium może być ciekawsza i bardziej efektywna w kwestiach damosko - męskich niż wypad z korpo loverem do Afryki.
          • riki_i Re: Co robią ludzie na emeryturze? 09.08.18, 15:16
            No wiesz, korpo loverowi można ostatecznie na miejscu kazać spadać pierwszym samolotem, a samej ruszyć w tango z przystojnym Masajem big_grin Po kilku latach w wiosce bez bieżącej wody wrócić zaś z dziecięciem i spłodzić książkowy bestseller!
            • leanne_paul_piper Re: Co robią ludzie na emeryturze? 09.08.18, 17:32
              haha, a wiesz, że ja podążałam dokładnie śladami Corinne Hofmann, tylko te 30 lat później. I też byliśmy jedynymi białymi na pieszym promie.
              Ale niestety formuła tego bestsellera jest już ograna i wyczerpanawink.
    • ghyta_ogg Re: Co robią ludzie na emeryturze? 09.08.18, 15:36
      Wszystko to, na co mają ochotę. Po latach harowania dla innych wreszcie mogą zarządzić swoim życiem smile
    • koontza07 Re: Co robią ludzie na emeryturze? 09.08.18, 19:19
      U mnie na wsi (sporej podmiejskiej wsi) emeryci przedpołudniami "opanowali" basem, dom kultury i świetlice dla dzieci, jeżdżą z kościoła na pielgrzymki (np: ostatnio Litwa i Francja) , śpiewają w swoim zespole i uczą się grac w brydża, o zajęć reszcie nie wiem... A moja teściowa za nic nie chce niczym się zainteresować , siedzi z teściem w domu i to im wystarcza wink
      • 35wcieniu Re: Co robią ludzie na emeryturze? 09.08.18, 19:43
        A w świetlicach dla dzieci co robią?
    • plastikpiokio Re: Co robią ludzie na emeryturze? 09.08.18, 19:39
      spedzam czas w kolejkach do lekarza i jakos jeszcze żyję
    • kafana Re: Co robią ludzie na emeryturze? 09.08.18, 22:19
      Z moich obserwacji wynika za większość ogląda seriale. I żeby chociaż takie z netflixa. Ale niestety z TVsmile i to polskiej.
    • lilo150 Re: Co robią ludzie na emeryturze? 10.08.18, 08:02
      zbieramy jedzenie po śmietnikach bo reszta poszła na czynsz.
      • kokosowy15 Re: Co robią ludzie na emeryturze? 10.08.18, 13:19
        A juz myslalem ze wydajemy dyspozycje kamerdynerowi zeby nam to jedzenie przynosil!
    • pepsi.only Re: Co robią ludzie na emeryturze? 10.08.18, 16:52
      Moi bliscy, którzy są na emeryturze, nadal pracują
      np. teściowa ma w dwóch miejscach umowę, więc często jest tak, że do obiadu jest w jednej pracy, a po obiedzie leci do drugiej pracy. za to np inny dzień ma wolny. Podobnie moja mama, pracuje też w niedziele (handlowe oczywiście), za niedziele ma wtorki wolne. jak niedziele ma wolną, to wtorku wolnego nie ma, i wtedy narzeka, że nie ma na nic czasu, ani na zakupy, ani do urzędu wyskoczyć...
    • pitupitt Re: Co robią ludzie na emeryturze? 10.08.18, 22:27
      Moja mama na emeryturze zrobiła kurs florystyczny, teraz bardziej dla funu niż dla zarobku pracuje na1/2etatu w kwiaciarni. Po kursie florystycznym zrobiła jeszcze kurs komputerowy i decoupage. Poza tym nadrabia zaległości teatralno-kinowe, odnowiła znajomości licealne. Jak jeszcze zostanie jej jakiś wolny czas to śmiga do sanatorium😆Żyje w końcu pełnią piersią, a ja nie mam zamiaru jej w tym przeszkadzać.
    • deco.derr Trzymac sie z dala od emerytow 22.08.18, 19:09
      Taki mam plan .
      Nie podoba mi sie zycie emeryta ze idac na suta ,zagraniczna emeryture bede dobrze zakonserwowanym , starannie ubranym, majetnym 56 latkiem to nie mam najmniejszego zamiaru sie pucowac, ze jestem emerytem.
      Najwazniejsze , ze nie bede juz musial niigdzie jezdzic ani latac , reszta to pryszcz. Dam rade. Hehe.
      Zajme sie prawdopodobnie 1-2 dni w tygodniu wolontarialem w schronisku dla kotow ( nie lubie ludzi) , dzien - dwa pojdzie na wyrywanie znudzonych mam z gowniarzami w parkach i ogrodkach....maz w robocie, ktos musi zabawic mlede matki.
      Sobota - barowo , drinkowo, moze koncert. Aha, codziennie spie do 9.00 minimum.
      • rysiowa85 Re: Trzymac sie z dala od emerytow 22.08.18, 19:51
        zmartwie cię, ale mamy na placach zabaw to są zwykle w wieku tak średnio 20, 30 ,40 lat(tych najmniej) i wątpliwe zeby były zainteresowane towarzystwem pana 55 letniego. Raczej mogą wezwać straż miejska lub policje, że sie kręci jakis samotny facet koło parku.
        No ale pofantazjować zawsze sobie możesz. Wiec właściwie to nic sie w twoim zyciu nie zmieni, nadal bedziesz żył w świeie fantazji
        • taki-sobie-nick Re: Trzymac sie z dala od emerytow 22.08.18, 22:58
          rysiowa85 napisał(a):

> zmartwie cię, ale mamy na placach zabaw to są zwykle w wieku tak średnio 20, 30
          > ,40 lat(tych najmniej) i wątpliwe zeby były zainteresowane towarzystwem pana 5
          > 5 letniego. Raczej mogą wezwać straż miejska lub policje, że sie kręci jakis sa
          > motny facet koło parku.
          > No ale pofantazjować zawsze sobie możesz.

A co to znaczy "pucować się, że jest się emerytem"?
          • riki_i Re: Trzymac sie z dala od emerytow 22.08.18, 23:25
            Ujawnić ten fakt.
        • deco.derr Hehe. 27.08.18, 15:52
          rysiowa85 napisał(a):

> No ale pofantazjować zawsze sobie możesz. Wiec właściwie to nic sie w twoim zyc
          > iu nie zmieni, nadal bedziesz żył w świeie fantazji

Watpie. Uwazasz, ze 55 na obczyznie to to samo co 55 w Polsce? Buahahahha.
          Nie, to nie to samo. Polski 55 latek to tlusty, brzuchaty, siwiejacy zniedbany starzec.... Oczywiscie, sa pozytywne wyjatki. Niektorzy faktycznie biegaja , cwicza i naprawde dbaja o siebie. Jakies 5 % populacji w tym wieku.
          Ja ciaagle biegam maraton, raz w roku i zamierzam biegac conajmniej do 60-ki. 1,81, 76 kgsmile
    • miriam_73 Re: Co robią ludzie na emeryturze? 22.08.18, 19:50
      Moi rodzice "rozrabiają" na swoją modłę: podróżują, spotykają się z przyjaciółmi i rodziną, dużo czytają. Ojciec teraz też sporo dłubie u nas w ogródku, bo lubi i sprawia mu to frajdę, matka z kolei uczy się kolejnego języka obcego i pisze jakieś romansidło do szuflady. Oboje trochę dorabiają (nauczyciele akademiccy), ale tylko trochę godzin biorą. Na odmianę mój małżon, na emeryturze od ub. roku, pracuje nadal, tyle, że spędza w firmie zdecydowanie mniej czasu a w wolnym czasie kończy pisać doktorat i zamierza go zimą obronić.
      • riki_i [...] 22.08.18, 23:31
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • miriam_73 Re: Co robią ludzie na emeryturze? 23.08.18, 12:04
          Nie komentuję twojej "kultury", bo to jest poniżej wszelkiej krytyki.

Mąż ma pasję, od wielu lat. Teraz może ją zrealizować, bo nie musi już zasuwać jak kiedyś, co też robi. Nie zmierza zdobyć "dętego" tytułu, lecz solidnie i uczciwie na niego pracuje. Dla siebie, dla własnej przyjemności i satysfakcji. To jest coś, czego ewidentnie nie rozumiesz.
          Na kanwie jego pracy zresztą pewnie powstanie przynajmniej jedna książka. Mamy też pomysły na kilka innych książek, do napisania wspólnie. Jak tylko ja zdraftuję swoja pracę (tak, też piszę rozprawę doktorską, z nieco innej dziedziny niż on), to chcemy się m. in. zabrać za opracowanie porządnego przewodnika po Andaluzji, bo na rynku takiego tak naprawdę nie ma.
          • riki_i Re: Co robią ludzie na emeryturze? 23.08.18, 13:48
            W takim razie pracujcie dalej oboje do us-ranej śmierci. Pozdrawiam z plaży
            • miriam_73 Re: Co robią ludzie na emeryturze? 23.08.18, 17:09
              Co ty wiesz o plazy trollu....
              • riki_i Re: Co robią ludzie na emeryturze? 23.08.18, 17:15
                Siedzę na niej. Piękna. A Ty pisz doktorat po czterdziestce, luj wie po co. Ludzkość doskonale się bez niego obejdzie.
                • miriam_73 Re: Co robią ludzie na emeryturze? 23.08.18, 19:25
                  Po przyjemność. Po to sie czyta, po to sie pisze, po to sie podrozuje. Ciesz sie bidoku swoja plaza raz w roku. My mamy swoja cudowna plaze w Elvirii co miesiac. Teraz za goraco, lepsze Mazury na łodzi i domowy basen.
    • milamala Re: Co robią ludzie na emeryturze? 22.08.18, 23:14
      Moi tesciowie jezdza po 10 razy do roku na wakacje, imprezuja w swoim apartamentowcu pelnym takich jaki oni wesolych 60plus, robia sobie wycieczki rowerowe, tesciowa jezdzi na zakupy z pryjaciolkami do innego miasta (dlaczego do innego, tego nie wie nikt, ale paniom te zakupy i restauracja po zakupach zajmuje caly dzien), odwiedzaja rodzine, znajomych i generalnie zyja mega egoistycznie, wylacznie dla siebie, pod siebie i wylacznie dla wlasnej przyjemnosci.
    • jakasik0 Re: Co robią ludzie na emeryturze? 23.08.18, 14:02
      Moja mama odkąd jest na emeryturze na nic nie ma czasu!
      A co robi: jeździ na wycieczki ze znajomymi, uprawia ogródek, chodzi na "kije", na basen. Czyta, chodzi do kina, do kawiarni, nadrabia zaległości spotkaniowe.

Są też tacy, którzy na emeryturze zaczynają chorować. I nie żartuję. Znam panią, okaz zdrowia, nigdy na nic nie chorowała. Przeszła na emeryturę i się zaczęło. Okazało się nagle, że ma ok. 10 przewlekłych chorób.
      • riki_i Re: Co robią ludzie na emeryturze? 23.08.18, 14:27
        jakasik0 napisała:

> Są też tacy, którzy na emeryturze zaczynają chorować. I nie żartuję. Znam panią
        > , okaz zdrowia, nigdy na nic nie chorowała. Przeszła na emeryturę i się zaczęło
        > . Okazało się nagle, że ma ok. 10 przewlekłych chorób.

Ba! Są też tacy, co szybko umierają. Mam znajomą w pewnej instytucji mundurowej, do niedawna ludzie przechodzili tam na emeryturę w okolicach czterdziestki, bo jeszcze liczyli im szkółke oficerska. Po kilku latach padali jak muchy, zazwyczaj na nowotwory. Zwłaszcza kobietom źle robiła ta emerytura, mimo, że wcześniej marzyły o niej (atmosfera w tej instytucji zawsze była nie do zniesienia).
    • triismegistos Re: Co robią ludzie na emeryturze? 23.08.18, 14:07
      Grają w gry multiplayer.
    • black-cat Re: Co robią ludzie na emeryturze? 27.08.18, 16:31
      Mój tata wciąż pracuje plus uprawia działkę. Mama czyta, chodzi na spacery, spotyka się ze znajomymi. Teściowie bardziej światowo- jeżdżą po świecie - wycieczki, wczasy, sanatoria, teatry, kina. Chodzą na kurs tańca, teściowa dodatkowo biega na zajęcia na Uniwersytecie Trzeciego Wieku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka